Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4 - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-30, 11:50   #3871
ejani
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Ja się zastanawiam kiedy zamowić ponieważ czas oczekiwania to 3 miesiące . Czyli pod koniec możę listopana zamówię to będę mieć wózek i komode z łózeczkię w połowie grudnia czy może trochę wcześniej zamówić skoro to końcówka roku ?

W ogóle na fejsie napisałam , że ciężko opanować się przed zakupami dla małego i przyjaciółka napisała , żebym tylko nie szalała bo i tak dużo prezentów dostanę i czy mamy już wózek i wszytskie rzeczy .... przykro mi , że nie napisała na czacie , nawet nie zapytała jak się czuję czy cokolwiek trochę mnie to znów zakuło , przykro mi z lekka ale cóż .
to chyba już teraz jakos musisz zamówić, żeby zdążyli... strasznie długi termin

a co do fejsa... niektórzy chyba powinni mieć do niego ograniczony dostęp

choć z drugiej strony powiem Wam, że też słyszę ciągle "nie kupuj ubranek, na pewno dużo dostaniesz" itp (nawet mąż tak wczoraj mówił, że pewnie dostaniemy) ale przecież z drugiej strony 1) jakbyśmy mieli tak dostawać, to już chyba byśmy coś mieli poza 2 bodziakami i tymi kocykami z wczoraj, nie? niektóre z Was, jak dobrze liczę, już po kontenerze dostały a u nas się na razie na gadaniu kończy (no dobra, jedna obietnica jest i wiem, że coś na pewno bedzie, ale co, jakie, w jakim stanie...?) no i 2)przecież dziecko musi mieć wszystko, i kaftaniki i pajacyki i tak dalej a może się okazać, że dostaniemy same sweterki albo czapeczki i co wtedy? będziemy dzieciaka czapeczkami obkładać? tak tłumaczyłam mężowi i na dniach zaczynam też szykować minimalną wyprawkę, bo może się okazać, że owszem, dostaniemy, ale po urodzeniu a ja bym wolała, żeby wszystko czekało
zresztą przyzwyczaiłam się, że często mimo wielkiej ilości słów i tak trzeba liczyć jednak na siebie
Stary 2013-09-30, 11:50   #3872
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Amberella- też wczoraj miałam takie twardnienie i jeszcze Mała była wyjątkowo mało aktywna. Wzięłam no-spę, magnez, najadłam się wieczorem michałków, położyłam na plecach i założyłam- jak do 22 mnie nie skopiesz, jadę na IP. Na szczęście skopała.
A jak się dzisiaj czujesz? Jak brzuszek?

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
trochę humor psują "dyskretne" uwagi mojej mamy idealnie wpasowujące się w dyskusję na wątku na każde wspomnienie imienia (przyzwyczajam się już nie mówić dzieciak tylko Kazik, Kazio kopał itp) słyszę na w pół pod nosem "Kazik, nieładnie" a jak mąż też jest w domu, to widzę tylko kwaśną minę dzisiaj dowiedziałam się, że wszystkie Kaziki to pijaki, ale trudno, zdania nie zmieniamy
no a św. Kazimierz to też pijakiem był Znam 2 starszych Kazików i jednego młodego i żaden nie ma tendencji, by nadmiernie zaglądać do kieliszka. Ale co tam, wszyscy budowlańcy to też moczymordy i jak mam żyć z takim chłopem

A na obiad mam rybki przywiezione znad Bałtyku, kupione prosto z kutra (dorsz, łosoś i flądra) z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty . Pędzę ogarnąć trochę bałagan w kuchni.

Wszystkie remontujące się - będziemy się chwalić jak już będzie u nas pięknie, cooo?

Edytowane przez Amberella
Czas edycji: 2013-09-30 o 11:53
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 11:54   #3873
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
ja tam jeszcze o przedszkolu nie mysle ,,, az tak do przodu nie wybiegam. martwi mnie natomiast to ze u mnie w miescie sa tylko 2 panstwowe złobki a pywatne tez moze ze 2 beda...
u mnie w odległości kilku minut są ze 4 przedszkola/żłobki, choć nie wiem jakie są ceny (myślę że trochę za wcześnie się o to martwić).

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
U mnie za chwile zaczniemy 7 miesiąc i narazie 1 kg wiecej. Ale bardzo sie pilnuje bo miałam przed ciaza spora nadwagę. A Dominik wazy na ten moment 775g.
Swoją droga macie duże dysproporcje w wielkości i wadze piersi??
1 kilogram??? co Ty jesz?
a jeszcze trzeba pamietać, że oprócz dziecka tam są jeszcze te wody, łożyska i coś tam jeszcze, a dziecko z kolei rośnie jak na drożdżach, więc to wszystko tam musi ważyć (przynajmniej tak sobie to tłumaczę)

a co do piersi, to właśnie zawsze miałam lewą większą o rozmiar, a teraz się wyrównały i są takie same
Stary 2013-09-30, 11:55   #3874
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
trochę humor psują "dyskretne" uwagi mojej mamy idealnie wpasowujące się w dyskusję na wątku na każde wspomnienie imienia (przyzwyczajam się już nie mówić dzieciak tylko Kazik, Kazio kopał itp) słyszę na w pół pod nosem "Kazik, nieładnie" a jak mąż też jest w domu, to widzę tylko kwaśną minę dzisiaj dowiedziałam się, że wszystkie Kaziki to pijaki, ale trudno, zdania nie zmieniamy
Nie przejmuj się, nie ma po co się denerwować. Urodzi sie to wszyscy się przyzwyczają.

Ja na rożne komentarze typu: "skrzywdzicie dziecko" odpowiadam, ze jesli nie bedzie mu się podobało, to z chęcią zmienię mu na jego ulubione. Juz nie mówiąc o tym,ze na drugie bedzie miał chyba najbardziej popularne imie w roczniku, wiec jesli tylko sobie zażyczy to bedzie mógł go używać.
Stary 2013-09-30, 11:55   #3875
Hosenka*
Zakorzenienie

To ja Wam coś ciekawego napiszę.

W zeszłorocznym wątku styczniowo/lutowym dziewczyna około połowy ciąży z ciekawości zadzwoniła do jakiegoś żłobka i usłyszała, że jakby chciała zapisać już dziecko, to na chwilę obecną jest już któraś tam na liście

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 11:55   #3876
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Bede pierwsza, co u Was na obiad? Umnie dzis ryba po grecku
Uciekam po zakupy, milego dnia
u mnie żeberka pieczone
Stary 2013-09-30, 11:56   #3877
katarzyniak
Rozeznanie

dziewczyny, nie wiem czy akurat tak poród sn jest super bezpieczny dla dziecka, a cc nie... Trzeba by było mieć przed oczyma kartkę ze statystykami, ile dzieci ucierpiało na porodzie sn a porodzie cc. I wg mnie, pewnie o wiele więcej jest dzieci chorych (w sensie, że poród naturalny był przyczyną) po sn niż po cc.
Owszem, cc nie jest znakomite i ma również dużo minusów, ale te minusy głównie tyczą się stanu zdrowia matki a nie dziecka - przytaczacie większość argumentów dot. zdrowia matki np. nie można dźwigać, nie można zajmować się dzieckiem itp. A ile jest przypadków, że dziecko urodziło się chore, bo np. podczas porodu sn już brakowało mu tlenu...w mojej rodzinie jest przypadek że dziecko na chama wyciągali kleszczami, chłopak do tej pory jest niepełnosprawny umysłowo.
W takiej sytuacji cc uratowało by zdrowie/ życie dziecka.
CC ma przeważnie ujemne konsekwencje JUŻ PO fakcie dla matki, ale rzadko dla dziecka.
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 11:56   #3878
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Nie przejmuj się, nie ma po co się denerwować. Urodzi sie to wszyscy się przyzwyczają.

Ja na rożne komentarze typu: "skrzywdzicie dziecko" odpowiadam, ze jesli nie bedzie mu się podobało, to z chęcią zmienię mu na jego ulubione. Juz nie mówiąc o tym,ze na drugie bedzie miał chyba najbardziej popularne imie w roczniku, wiec jesli tylko sobie zażyczy to bedzie mógł go używać.
dobry patent
Stary 2013-09-30, 11:58   #3879
mala098
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość
A jak się dzisiaj czujesz? Jak brzuszek?

A na obiad mam rybki przywiezione znad Bałtyku, kupione prosto z kutra (dorsz, łosoś i flądra) z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty . Pędzę ogarnąć trochę bałagan w kuchni.

Wszystkie remontujące się - będziemy się chwalić jak już będzie u nas pięknie, cooo?
Dzięki, dziś już wszystko ok. Nadal jest twardy na dole, ale zawsze jak mam twardy to się zastanawiam, czy to nie dzieciaczek?? Przecież on z puchu nie jest.

Wow, rybki znad Bałtyku! Ale super!
Stary 2013-09-30, 11:58   #3880
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

W sumie ułożenie posladkowe tez jest "powodem" matki, bo dziecko tak ułożone da się urodzic, tylko jest to bardziej skomplikowane i mało ktory lekarz na to pozwala
W UK wiem,że podejmują próby obracania dziecka w brzuchu jeśli samo się nie obróci. Generalnie widzę,że cesarki robią niechętnie.

Cytat:
Gosiu, przeczytałam, pomyślałam, ale i tak jestem za wyborem . Podchodzę to takich artykułów dość sceptycznie, a do życia empirycznie. Jednak jeszcze raz dzięki za Wasze wypowiedzi, bo są dla mnie naprawdę cenne. Bardziej niż gotowe teksty z książek, czy neta .
.

Masz prawo do swojego zdania,jednak gdyby z góry było tak,że przyjeżdża kobieta na poród,a lekarz pyta to co robimy: rodzimy czy na stół operacyjny,to nie byłoby dobrze. Część kobiet decydowałaby się na cc bez zbytniego rozważenia tego,bo np ktoś im powiedział,że poród boli.
Stary 2013-09-30, 12:01   #3881
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie w odległości kilku minut są ze 4 przedszkola/żłobki, choć nie wiem jakie są ceny (myślę że trochę za wcześnie się o to martwić).

czasu jeszcze mamy dużo ale ja np zawsze myślę baaardzo do przodu- taaka moja wada

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość

W zeszłorocznym wątku styczniowo/lutowym dziewczyna około połowy ciąży z ciekawości zadzwoniła do jakiegoś żłobka i usłyszała, że jakby chciała zapisać już dziecko, to na chwilę obecną jest już któraś tam na liście

kur** mać że tak powiem

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
dziewczyny, nie wiem czy akurat tak poród sn jest super bezpieczny dla dziecka, a cc nie... Trzeba by było mieć przed oczyma kartkę ze statystykami, ile dzieci ucierpiało na porodzie sn a porodzie cc. I wg mnie, pewnie o wiele więcej jest dzieci chorych (w sensie, że poród naturalny był przyczyną) po sn niż po cc.
Owszem, cc nie jest znakomite i ma również dużo minusów, ale te minusy głównie tyczą się stanu zdrowia matki a nie dziecka - przytaczacie większość argumentów dot. zdrowia matki np. nie można dźwigać, nie można zajmować się dzieckiem itp. A ile jest przypadków, że dziecko urodziło się chore, bo np. podczas porodu sn już brakowało mu tlenu...w mojej rodzinie jest przypadek że dziecko na chama wyciągali kleszczami, chłopak do tej pory jest niepełnosprawny umysłowo.
CC ma przeważnie ujemne konsekwencje JUŻ PO fakcie dla matki, ale rzadko dla dziecka.

ojej, bardzo przykre szczególnie, że wiadomo że można było temu zaradzić...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-30, 12:03   #3882
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość

to chyba muszę się za przedszkolem zakręcić
Cytat:
Mam takie same myśli i spostrzeżenia. Poza tym w tej propagandzie sn, biorąc pod uwagę prawa jakimi rządzi się ówczesny świat, upatruję podłoża (niestety) ekonomicznego .
Stary 2013-09-30, 12:04   #3883
forester
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sharey Pokaż wiadomość
Na ostatnim zdjęciu chwalę się bujakiem po babci, który odnowił nam mój mężuś
Też mam taki bujak w piwnicy i się nad nim zastanawiałam, ale Wasz odnowiony wygląda super i chyba się dam przekonać.

Kluska- Hania to bardzo fajne imię, noszę je już trochę czasu i nigdy nie byłam niezadoowolona.

Cytat:
A możesz podać jakiś namiar na ta szkole rodzeniA??
Szkoła Rodzenia, tel. 604 322 296
- poniedziałek, czwartek godz. 16:00 - 18:00 a źródło: http://www.psm.poznan.pl/dabrowka.php
Czytałam sporo dobrego o P. Kaczmarek i o tej szkole. Jeszcze nie dzwoniłam, ale mam to w planach na ten tydzień

Cytat:
A w ogóle to mam do Was pytanie. Pewnie mnie pożrecie, ale ja naprawdę nie rozumiem. Dlaczego cc jest dla wielu z Was jakąś wielką tragedią? Pomóżcie mi to pojąć, bo nie wiem, czy o czymś ważnym nie wiem
Ja się boję bólu po cc, tego, że będę musiała się zająć dzieckiem z rana na brzuchu, no i wiem, że nie najlepiej znoszę znieczulenia, ale nawet słówkiem nie pisnę jak będzie konieczność cc.

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Dziewczynki- jak to w końcu jest z tymi ciuszkami z Pepco? Jak z ich jakością? Znalazłam różne opinie
Macałam je i niektóre wydały mi się dziadowskie, a nie które całkiem porządne, ale opinie czytałam raczej na nie.

Jak wstaje rano na etapie próby wygramolenia się z łóżka od kilku dni czuje taki jakby przechodzący przez brzuch implus (pociagnięcie?), też macie coś podobnego?
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 12:07   #3884
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

choć z drugiej strony powiem Wam, że też słyszę ciągle "nie kupuj ubranek, na pewno dużo dostaniesz" itp

Myślę,że lepiej mieć za dużo rzeczy jak za mało i np dziecko coś zarzyga ,pranie nie zdąży wyschnąć i nie ma w co dziecka ubrać.

Cytat:
dziewczyny, nie wiem czy akurat tak poród sn jest super bezpieczny dla dziecka, a cc nie... Trzeba by było mieć przed oczyma kartkę ze statystykami

Kiedyś czytałam takie statystyki i ponoć 4 razy częściej są powikłania po cc niż po porodzie naturalnym. Ale każda z nas jest zdania,że zdrowie dziecka najważniejsze i jak trzeba cc to trzeba i koniec.
Stary 2013-09-30, 12:08   #3885
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Dzięki, dziś już wszystko ok. Nadal jest twardy na dole, ale zawsze jak mam twardy to się zastanawiam, czy to nie dzieciaczek?? Przecież on z puchu nie jest.
No,też mam podejrzenie, że mój Kacper się tam do dołu głową wciska, a nogami wierzga w okolicach pępka, ale pewności nie mam.
Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Masz prawo do swojego zdania,jednak gdyby z góry było tak,że przyjeżdża kobieta na poród,a lekarz pyta to co robimy: rodzimy czy na stół operacyjny,to nie byłoby dobrze. Część kobiet decydowałaby się na cc bez zbytniego rozważenia tego,bo np ktoś im powiedział,że poród boli.
I właśnie jestem za tym, by mogły sobie wybrać, ale ponosząc koszty operacji (jeśli to cc na życzenie) .

Czas edycji: 2013-09-30 o 12:10
Stary 2013-09-30, 12:08   #3886
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Dziewczyny czy wy wybieracie się na szczegółowe badanie w 34 tyg?
Ten lekarz co u niego byłam na genetycznym zaproponował mi wizytę właśnie w 34 tyg żeby dokładnie zobaczyć co z małą i jak jest ułożona,dać wskazówki dotyczące porodu i pare kolorowych fotek w 4d za 250 zł
I tak teraz myślę czy wizyta u mojej ginekolog nie wystarczy?
Stary 2013-09-30, 12:11   #3887
lidkaa82
Zadomowienie

No cóż, do cc bez wyraźnyxh wskazań medycznych nikt mnie nie przekona, aczkolwiek każdy ma prawo do własnego zdania. Mimo wszystko uważam ze jeśli wszystko jest ok to poród naturalny jest najlepszy dla matki i dziecka, tak jak mleko matki zawsze bedzie lepsze od modyfikowanego.
Poprostu uważam ze natura wie co robi
Ale np przy ułożeniu pośladkowym nie ryzykowała bym porodu naturalnego, tak samo jeśli kobieta ma wg oceny lekarza za wąskie biodra, rodzi bliźniaki lub ma wadę wzroku to nie ma się co porywać z motyką na słońce. Wiadomo że trzeba wybrać to co najkorzystniejsze dla matki i dziecka. To sa przypadki gdzie naturalnie rodzic mozna ale po co ryzykować. Nie wspomne już o sytuacjach ekstremalnych.
Za to wybieranie porodu poprzez cięcie bez wskazań medycznych nie uznaje. I tak jak pisałam nic mnie do tego nie przekona, chociaż mówią że tylko krowa nie zmienia poglądów
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 12:14   #3888
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Mam takie same myśli i spostrzeżenia. Poza tym w tej propagandzie sn, biorąc pod uwagę prawa jakimi rządzi się ówczesny świat, upatruję podłoża (niestety) ekonomicznego .

Szanuję twoje zdanie,ale to chyba lekka przesada?
Jaka propaganda?
Przecież poród jest normalną sprawą,od zawsze ludzie się rodzą,zwierzęta sie rodzą,przecież to nie jest wymysł "naszych czasów".
Ja nie bardzo rozumiem tą twoją wypowiedź. Rozwiniesz?

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Ja tu z wami gadu gadu,a Eryk konsumuje kredki bambino.
Wyrodna matka ze mnie
Stary 2013-09-30, 12:15   #3889
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Ten lekarz co u niego byłam na genetycznym zaproponował mi wizytę właśnie w 34 tyg żeby dokładnie zobaczyć co z małą i jak jest ułożona,dać wskazówki dotyczące porodu i pare kolorowych fotek w 4d za 250 zł
Mój gin polecił mi po 24tc umówić się do kardiologa dziecięcego, który diagnozuje także dzieci w łonie matki, by dokładnie i fachowo obejrzał serduszko Kacpra, zbadał przepływy i sprawdził, czy wszystko jest w porządku. O innych badaniach niż typowe nie wspominał.
Dziś będę dzwonić do p. kardiolog, by się umówić na wizytę. Taka wiedza kardiologiczna wydaje mi się być rzeczywiście cenna, bo czasem przy wadach serduszka trzeba reagować jak nie od razu to bardzo szybko. Oczywiście zakładam, że Kacper jest zdrowy i tego pójdę się dowiedzieć

Czas edycji: 2013-09-30 o 12:17

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-30, 12:18   #3890
nattalli
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
No cóż, do cc bez wyraźnyxh wskazań medycznych nikt mnie nie przekona, aczkolwiek każdy ma prawo do własnego zdania. Mimo wszystko uważam ze jeśli wszystko jest ok to poród naturalny jest najlepszy dla matki i dziecka, tak jak mleko matki zawsze bedzie lepsze od modyfikowanego.
Poprostu uważam ze natura wie co robi
Ale np przy ułożeniu pośladkowym nie ryzykowała bym porodu naturalnego, tak samo jeśli kobieta ma wg oceny lekarza za wąskie biodra, rodzi bliźniaki lub ma wadę wzroku to nie ma się co porywać z motyką na słońce. Wiadomo że trzeba wybrać to co najkorzystniejsze dla matki i dziecka. To sa przypadki gdzie naturalnie rodzic mozna ale po co ryzykować. Nie wspomne już o sytuacjach ekstremalnych.
Za to wybieranie porodu poprzez cięcie bez wskazań medycznych nie uznaje. I tak jak pisałam nic mnie do tego nie przekona, chociaż mówią że tylko krowa nie zmienia poglądów
są jakieś normy co do wąskich bioder? bo ja mam mini, tu mi cesarki raczej nie zrobią no chyba że umierać na stole zacznę ... powiem wam tak że ja bym bardzo chciała rodzić naturalnie pomijając ból i wszystko, ale jak mi każą cesarkę to tez się zgodzę, to samo z karmieniem piersią, jesli pokarm bedzie i mała bedzie mieć na niego ochotę to zapraszam serdecznie do poczęstunku Zgadzam się na wszystko co według lekarza będzie najlepsze dla mnie i dla dziecka i chyba taka postawa najważniejsza, zaufać naturze i lekarzom a swoje obawy schowac gdzie tam w kąt. nie my pierwsze i nie my ostatnie w ciąży i każda jakoś urodzi bo musi

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 12:18   #3891
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
mi nic nie mówił o jakimś szczegółowym badaniu z 34 tygodniu... chyba powinni zrobić usg aby zobaczyć co jest z dzieckiem i to chyba nie jest nic szczególnego... odnosze wrażenie, że chciał Cię na kasę naciągnąć bo do sprawdzenia czy jest wszystko OK wystarczy zwykłe usg- chodzi o bezpieczeństwo dziecka i matki a nie walory wzrokowe
Stary 2013-09-30, 12:22   #3892
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
a z przyjemniejszych rzeczy jak mi się uda to dodam jeszcze zdjecia tego wózka o którym pisałam (ostatnio mam problem z dodawaniem tu zdjęć nie wiem czemu) i mam do was pytanie bo to jest wózek głęboki ze spacerówka i do środka sa jeszcze dwa takie gadżety i ja nie wiem co to jest czy to się wsadza do tej glebokiej części???? i czy się używa ich dwóch naraz? bo mi się to głupie trochę wydaje, wiem ze pytanie może być z cyklu porady dla idiotki no ale z wózkami doświadczenia nie mam. No nie nie przeraźcie się że ten wózek wygląda na brudny;p musi przejść gruntowne pranie bo sasiedzi używali go jeszcze do niedawna no i dali nam w stanie krytycznym czyt. brudnym ;p
ale i tak się z niego cieszę
Znajomi poniżej krytyki... nie mają czym się zająć?

a wózek fajny a to że brudny... podejrzewam, że gdyby nawet właśnie wyprali i tak byś chciała sama odświeżyć
Stary 2013-09-30, 12:23   #3893
mala098
Raczkowanie

Dziewczyny, a sesje brzuszkowe macie przed czy za sobą?
Mi co jakis czas mąż zdjęcia poczynia, ale zastanawiam się czy się nie zbliża czas na taką konkretną, z mężem , z jakimiś fantami itd..?
Stary 2013-09-30, 12:23   #3894
Messsuah
Raczkowanie

Cytat:
Jaka propaganda?
Przecież poród jest normalną sprawą,od zawsze ludzie się rodzą,zwierzęta sie rodzą,przecież to nie jest wymysł "naszych czasów".

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Wyrodna matka ze mnie
za poród sn czy cc szpital dostaje z nfz takie same pieniądze, tylko że przy cc jest więcej roboty i nie każdemu się chce (przygotowanie sali, anastezjolog itd.) a przy sn w większości położna wszystkim się zajmuje a nie lekarz - to akurat moge potwierdzic bo sama mam lekarzy w rodzinie
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 12:25   #3895
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Świetne imię! Poważnie rozważalismy Kornela, ale Kornelia podoba mi się jeszcze bardziej
To miałam pisać królowej- imię mi się kojarzy z Anią z Zielonego Wzgórza- kolejne przywołane wspomnienie

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
no i poszłam do szafki po ciasto drożdżowe... teraz jem
ja podobnie, ale moje czekoladowe kanapki

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
To chyba jakieś zajęcia grupowe bo moj tez .
Kazio też chyba z tej grupy
Stary 2013-09-30, 12:25   #3896
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

Wyrodna matka ze mnie
a jaki smak najlepszy? chyba nie są szkodliwe, nie
Stary 2013-09-30, 12:25   #3897
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
są jakieś normy co do wąskich bioder? bo ja mam mini

Chyba nie zawsze wąskie biodra są przeszkodą. To raczej wewnętrzna budowa ma znaczenie. Ja mam wąskie biodra i miałam dwa w sumie lekkie porody.
Stary 2013-09-30, 12:26   #3898
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Moim zdaniem cc nie jest tragedią. Jeśli zrobić trzeba to trzeba. Zdrowie dziecka najważniejsze. Ale moim zdaniem nie powinno być cesarek "na życzenie". Jest to operacja,a poród naturalny jest właśnie naturalny.
Cc jest ingerencją w naturalny proces. Po cc zostaje blizna oraz dłużej dochodzi się do formy,nie można dzwigać ,forsować się. Po cc może być problem z karmieniem piersią. Przy porodzie naturalnym dziecko samodzielnie łapie oddech,nie trzeba mu odsysać wód płodowych. To chyba tak z grubsza to co do mnie przemawia za porodem naturalnym.
dokładnie, nic dodać-nic ująć!
Stary 2013-09-30, 12:26   #3899
katarzyniak
Rozeznanie

Ambarella , też się zgadzam, ogólnie lekarze woleli by zrobić cesarkę, niż wysłuchiwać jęków rodzącej...niestety ekonomicznie to się nie kalkuluje, więc nikt oficjalnie nie powie, że kobieta ma prawo wyboru.

Ja sama do końca nie jestem jeszcze w 100% pewna czy chce cc. I powiem tak: ogólnie wolałabym rodzić sn, z tego względu, że chociażby krócej dochodzi się do siebie po sn - duża rana na brzuchu, ból , niemożność wzięcia dziecka na ręce, brak mleka - najchętniej po tych argumentach urodziłabym naturalnie. Ból porodowy jest do przejścia, nie ma w tym nic strasznego. Jednak jak sobie wyobrażę , że będę rodzić 10 godzin a dziecku będzie zanikać puls, w dodatku jakiś lekarz będzie najzwyczajniej miał mnie i moje dziecko w d***, to mam ciarki na plecach/// Jestem kobieta po przejściach, po poronieniach i panicznie boję się takiej sytuacji.
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 12:28   #3900
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Jaka propaganda?

Wyrodna matka ze mnie
Gosia, już tłumaczę. Wydaje mi się, że lekarze nie chcą ponosić kosztów cc "na żądanie", bo są one o wiele większe niż koszty sn i rzeczywiście mogą być "fanaberią", (tak jak np. poprawianie piersi, czy liposukcja, do której przecież kobiety mają prawo i robią to z różnych, czasem poważnych pobudek).
Dlatego, (oczywiście nie tylko dlatego i oczywiście to moje subiektywne założenie) stosuje się tę propagandę kładącą nacisk na zalety porodu sn i wady cc. Nie rozumiem tego, że położne i lekarze są tak niechętni cc, że czasem ryzykują zdrowie/życie dziecka, byle tylko poród odbył się naturalnie. Jak za cesarkę się zapłaci to problem znika. Fanaberia uchodzi na sucho. Gdzie tu logika?
Messsuah, też tak to widzę :/

Czas edycji: 2013-09-30 o 12:32
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości