|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3871 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4
Cytat:
a co do fejsa... niektórzy chyba powinni mieć do niego ograniczony dostęp choć z drugiej strony powiem Wam, że też słyszę ciągle "nie kupuj ubranek, na pewno dużo dostaniesz" itp (nawet mąż tak wczoraj mówił, że pewnie dostaniemy) ale przecież z drugiej strony 1) jakbyśmy mieli tak dostawać, to już chyba byśmy coś mieli poza 2 bodziakami i tymi kocykami z wczoraj, nie? niektóre z Was, jak dobrze liczę, już po kontenerze dostały a u nas się na razie na gadaniu kończy (no dobra, jedna obietnica jest i wiem, że coś na pewno bedzie, ale co, jakie, w jakim stanie...?) no i 2)przecież dziecko musi mieć wszystko, i kaftaniki i pajacyki i tak dalej a może się okazać, że dostaniemy same sweterki albo czapeczki i co wtedy? będziemy dzieciaka czapeczkami obkładać? tak tłumaczyłam mężowi i na dniach zaczynam też szykować minimalną wyprawkę, bo może się okazać, że owszem, dostaniemy, ale po urodzeniu a ja bym wolała, żeby wszystko czekało ![]() zresztą przyzwyczaiłam się, że często mimo wielkiej ilości słów i tak trzeba liczyć jednak na siebie
![]() |
#3872 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A na obiad mam rybki przywiezione znad Bałtyku, kupione prosto z kutra (dorsz, łosoś i flądra) z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty ![]() Wszystkie remontujące się - będziemy się chwalić jak już będzie u nas pięknie, cooo? Edytowane przez Amberella Czas edycji: 2013-09-30 o 11:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3873 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
a jeszcze trzeba pamietać, że oprócz dziecka tam są jeszcze te wody, łożyska i coś tam jeszcze, a dziecko z kolei rośnie jak na drożdżach, więc to wszystko tam musi ważyć (przynajmniej tak sobie to tłumaczę ![]() a co do piersi, to właśnie zawsze miałam lewą większą o rozmiar, a teraz się wyrównały i są takie same
![]() |
#3874 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na rożne komentarze typu: "skrzywdzicie dziecko" odpowiadam, ze jesli nie bedzie mu się podobało, to z chęcią zmienię mu na jego ulubione. Juz nie mówiąc o tym,ze na drugie bedzie miał chyba najbardziej popularne imie w roczniku, wiec jesli tylko sobie zażyczy to bedzie mógł go używać.
![]() |
#3875 |
Zakorzenienie
|
To ja Wam coś ciekawego napiszę.
W zeszłorocznym wątku styczniowo/lutowym dziewczyna około połowy ciąży z ciekawości zadzwoniła do jakiegoś żłobka i usłyszała, że jakby chciała zapisać już dziecko, to na chwilę obecną jest już któraś tam na liście ![]()
#3876 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3877 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, nie wiem czy akurat tak poród sn jest super bezpieczny dla dziecka, a cc nie... Trzeba by było mieć przed oczyma kartkę ze statystykami, ile dzieci ucierpiało na porodzie sn a porodzie cc. I wg mnie, pewnie o wiele więcej jest dzieci chorych (w sensie, że poród naturalny był przyczyną) po sn niż po cc.
Owszem, cc nie jest znakomite i ma również dużo minusów, ale te minusy głównie tyczą się stanu zdrowia matki a nie dziecka - przytaczacie większość argumentów dot. zdrowia matki np. nie można dźwigać, nie można zajmować się dzieckiem itp. A ile jest przypadków, że dziecko urodziło się chore, bo np. podczas porodu sn już brakowało mu tlenu...w mojej rodzinie jest przypadek że dziecko na chama wyciągali kleszczami, chłopak do tej pory jest niepełnosprawny umysłowo. W takiej sytuacji cc uratowało by zdrowie/ życie dziecka. CC ma przeważnie ujemne konsekwencje JUŻ PO fakcie dla matki, ale rzadko dla dziecka.
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko ![]() Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3878 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3879 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wow, rybki znad Bałtyku! Ale super!
![]() ![]() |
![]() |
#3880 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Masz prawo do swojego zdania,jednak gdyby z góry było tak,że przyjeżdża kobieta na poród,a lekarz pyta to co robimy: rodzimy czy na stół operacyjny,to nie byłoby dobrze. Część kobiet decydowałaby się na cc bez zbytniego rozważenia tego,bo np ktoś im powiedział,że poród boli.
![]() |
#3881 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasu jeszcze mamy dużo ale ja np zawsze myślę baaardzo do przodu- taaka moja wada ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
ojej, bardzo przykre szczególnie, że wiadomo że można było temu zaradzić...
![]() |
#3882 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3883 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Kluska- Hania to bardzo fajne imię, noszę je już trochę czasu i nigdy nie byłam niezadoowolona. Szkoła Rodzenia, tel. 604 322 296 - poniedziałek, czwartek godz. 16:00 - 18:00 a źródło: http://www.psm.poznan.pl/dabrowka.php Czytałam sporo dobrego o P. Kaczmarek i o tej szkole. Jeszcze nie dzwoniłam, ale mam to w planach na ten tydzień ![]() Cytat:
Cytat:
Jak wstaje rano na etapie próby wygramolenia się z łóżka od kilku dni czuje taki jakby przechodzący przez brzuch implus (pociagnięcie?), też macie coś podobnego? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3884 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
Myślę,że lepiej mieć za dużo rzeczy jak za mało i np dziecko coś zarzyga ,pranie nie zdąży wyschnąć i nie ma w co dziecka ubrać. Cytat:
Kiedyś czytałam takie statystyki i ponoć 4 razy częściej są powikłania po cc niż po porodzie naturalnym. Ale każda z nas jest zdania,że zdrowie dziecka najważniejsze i jak trzeba cc to trzeba i koniec.
![]() |
#3885 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Amberella Czas edycji: 2013-09-30 o 12:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3886 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy wy wybieracie się na szczegółowe badanie w 34 tyg?
Ten lekarz co u niego byłam na genetycznym zaproponował mi wizytę właśnie w 34 tyg żeby dokładnie zobaczyć co z małą i jak jest ułożona,dać wskazówki dotyczące porodu i pare kolorowych fotek w 4d za 250 zł I tak teraz myślę czy wizyta u mojej ginekolog nie wystarczy?
#3887 |
Zadomowienie
|
No cóż, do cc bez wyraźnyxh wskazań medycznych nikt mnie nie przekona, aczkolwiek każdy ma prawo do własnego zdania. Mimo wszystko uważam ze jeśli wszystko jest ok to poród naturalny jest najlepszy dla matki i dziecka, tak jak mleko matki zawsze bedzie lepsze od modyfikowanego.
Poprostu uważam ze natura wie co robi ![]() Ale np przy ułożeniu pośladkowym nie ryzykowała bym porodu naturalnego, tak samo jeśli kobieta ma wg oceny lekarza za wąskie biodra, rodzi bliźniaki lub ma wadę wzroku to nie ma się co porywać z motyką na słońce. Wiadomo że trzeba wybrać to co najkorzystniejsze dla matki i dziecka. To sa przypadki gdzie naturalnie rodzic mozna ale po co ryzykować. Nie wspomne już o sytuacjach ekstremalnych. Za to wybieranie porodu poprzez cięcie bez wskazań medycznych nie uznaje. I tak jak pisałam nic mnie do tego nie przekona, chociaż mówią że tylko krowa nie zmienia poglądów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3888 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Szanuję twoje zdanie,ale to chyba lekka przesada? Jaka propaganda? Przecież poród jest normalną sprawą,od zawsze ludzie się rodzą,zwierzęta sie rodzą,przecież to nie jest wymysł "naszych czasów". Ja nie bardzo rozumiem tą twoją wypowiedź. Rozwiniesz? ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Ja tu z wami gadu gadu,a Eryk konsumuje kredki bambino. Wyrodna matka ze mnie ![]()
![]() |
#3889 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziś będę dzwonić do p. kardiolog, by się umówić na wizytę. Taka wiedza kardiologiczna wydaje mi się być rzeczywiście cenna, bo czasem przy wadach serduszka trzeba reagować jak nie od razu to bardzo szybko. Oczywiście zakładam, że Kacper jest zdrowy i tego pójdę się dowiedzieć ![]() Edytowane przez Amberella Czas edycji: 2013-09-30 o 12:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3890 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3891 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a wózek fajny ![]()
![]() |
#3893 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a sesje brzuszkowe macie przed czy za sobą?
Mi co jakis czas mąż zdjęcia poczynia, ale zastanawiam się czy się nie zbliża czas na taką konkretną, z mężem ![]()
![]() |
#3894 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3895 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- ja podobnie, ale moje czekoladowe kanapki ![]() ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Kazio też chyba z tej grupy ![]()
![]() |
#3896 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3897 |
Gang Iren
|
Chyba nie zawsze wąskie biodra są przeszkodą. To raczej wewnętrzna budowa ma znaczenie. Ja mam wąskie biodra i miałam dwa w sumie lekkie porody.
#3898 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3899 |
Rozeznanie
|
Ambarella , też się zgadzam, ogólnie lekarze woleli by zrobić cesarkę, niż wysłuchiwać jęków rodzącej...niestety ekonomicznie to się nie kalkuluje, więc nikt oficjalnie nie powie, że kobieta ma prawo wyboru.
Ja sama do końca nie jestem jeszcze w 100% pewna czy chce cc. I powiem tak: ogólnie wolałabym rodzić sn, z tego względu, że chociażby krócej dochodzi się do siebie po sn - duża rana na brzuchu, ból , niemożność wzięcia dziecka na ręce, brak mleka - najchętniej po tych argumentach urodziłabym naturalnie. Ból porodowy jest do przejścia, nie ma w tym nic strasznego. Jednak jak sobie wyobrażę , że będę rodzić 10 godzin a dziecku będzie zanikać puls, w dodatku jakiś lekarz będzie najzwyczajniej miał mnie i moje dziecko w d***, to mam ciarki na plecach/// Jestem kobieta po przejściach, po poronieniach i panicznie boję się takiej sytuacji.
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko ![]() Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
![]() ![]() |
![]() |
#3900 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego, (oczywiście nie tylko dlatego i oczywiście to moje subiektywne założenie) stosuje się tę propagandę kładącą nacisk na zalety porodu sn i wady cc. Nie rozumiem tego, że położne i lekarze są tak niechętni cc, że czasem ryzykują zdrowie/życie dziecka, byle tylko poród odbył się naturalnie. Jak za cesarkę się zapłaci to problem znika. Fanaberia uchodzi na sucho. Gdzie tu logika? Messsuah, też tak to widzę :/ Edytowane przez Amberella Czas edycji: 2013-09-30 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.