Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4 - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-30, 16:06   #3991
souris5
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Wiesz rozumiem rzeczowa rozmowę o problemie ale nie jakieś podsmiechiwania. Mam koleżankę rzeczywiście bardzo duża. W dniu porodu miała ponad 150kg i bardzo brzydko ja traktowali. Najpierw rodziła sn to lekarze sie śmiali ze taka duża a takiego maleństwa niepotrafi wypchnąć. Potem sie okazało ze nie miała szans tak urodzić bo coś tam było nie tak z kanałem rodnym.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Na chamstwo niestety wszędzie można trafić. Ja dlatego mam nadzieję jednak nie przytyć za bardzo, też miałam nadwagę przed ciążą. Jakby każdy był taki sam, to by było nudno, ale od "profesjonalistów" takie komentarze to już nie na moje nerwy!
souris5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 16:06   #3992
isia4891
Zadomowienie

Lolita i ktoras jeszcze dziewczyna mam pytanko do Was o ta pościel. Możecie mi spr jaki to jest producent? Bo BRaj to sklep. A oglądałam różne i chciałabym wiedzieć jaki gatunek.
Dzięki z góry
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 16:08   #3993
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Mam koleżankę rzeczywiście bardzo duża. W dniu porodu miała ponad 150kg i bardzo brzydko ja traktowali. Najpierw rodziła sn to lekarze sie śmiali ze taka duża a takiego maleństwa niepotrafi wypchnąć. Potem sie okazało ze nie miała szans tak urodzić bo coś tam było nie tak z kanałem rodnym.

No jak tak można!!!
Nie powinno się pozwalać na takie traktowanie.
Ja bym z tego aferę zrobiła.
I jestem prawie pewna,że w Anglii coś takiego nie miałoby miejsca.
Stary 2013-09-30, 16:12   #3994
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Dziewczyny muszę kupić Lence buciki, co myślicie o takich http://allegro.pl/buciki-buty-baleri...567476306.html
Kozaczki raczej bez sensu no bo co...w domu w kozakach? A kombinezon będzie ze stópkami więc raczej będą nie wykorzystane w tym sezonie zimowym Takie szczywne do takiego niemowlaka w domku??Może na wiosne bardziej....
Zależy mi żeby było Lence wygodnie,ciepło no i żeby pasowało do sukienek i leginsów zimą w domu
Stary 2013-09-30, 16:13   #3995
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Dziewczyny a mam jeszcze pytanie . Teraz zmieniły się zasady otrzymywania becikowego i dochód nie może przekracza 1922 zł netto na osobę . Ale to już liczone na 3 czyli razem z dzieckiem czy na 2 bez dziecka ?
Stary 2013-09-30, 16:15   #3996
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Pamiętamy! i jak ja mam temu najmniejszemu dogodzić? czekoladki odpadają, a ja wiem, że to by mu się spodobało,
eh...

Wczoraj oglądałam kobietę na krańcu świata o kobiecie, która jako najgrubsza kobieta urodziła dziecko, ważyła ponad 300 kg.
Oj biedulko! I tak całkiem,całkiem musisz uważać? Nawet odrobinki nie można słodyczka? Pomyśl sobie,że jeszcze te kilka miesięcy i później zaszalejesz

Chyba też to widziałam kiedyś... okropne,jak można coś takiego zrobić sobie świadomie?? I jak można tyle pochłonąć jedzenia dziennie??
Stary 2013-09-30, 16:15   #3997
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a mam jeszcze pytanie . Teraz zmieniły się zasady otrzymywania becikowego i dochód nie może przekracza 1922 zł netto na osobę . Ale to już liczone na 3 czyli razem z dzieckiem czy na 2 bez dziecka ?
To się zmieniło już rok temu

Podobno na 3 i oby tak było faktycznie.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-30, 16:17   #3998
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Lolita i ktoras jeszcze dziewczyna mam pytanko do Was o ta pościel. Możecie mi spr jaki to jest producent? Bo BRaj to sklep. A oglądałam różne i chciałabym wiedzieć jaki gatunek.
Dzięki z góry
Ale to jest właśnie producent http://www.babyraj.okazje24.com/ który produkuje i sprzedaje
Stary 2013-09-30, 16:20   #3999
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny muszę kupić Lence buciki, co myślicie o takich http://allegro.pl/buciki-buty-baleri...567476306.html
Kozaczki raczej bez sensu no bo co...w domu w kozakach? A kombinezon będzie ze stópkami więc raczej będą nie wykorzystane w tym sezonie zimowym Takie szczywne do takiego niemowlaka w domku??Może na wiosne bardziej....
Zależy mi żeby było Lence wygodnie,ciepło no i żeby pasowało do sukienek i leginsów zimą w domu

Śliczne! Ale to chyba tak bardziej ozdobne do wózka na wiosnę.
Ja w domu będę skarpetek używać,mam grubsze też skarpety,albo coś takiego:
http://image.ceneo.pl/data/products/...kami-9692a.jpg
Stary 2013-09-30, 16:21   #4000
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Oj biedulko! I tak całkiem,całkiem musisz uważać? Nawet odrobinki nie można słodyczka? Pomyśl sobie,że jeszcze te kilka miesięcy i później zaszalejesz

Chyba też to widziałam kiedyś... okropne,jak można coś takiego zrobić sobie świadomie?? I jak można tyle pochłonąć jedzenia dziennie??
Przyznam, że nie wiem jak bardzo mam się ograniczać, ale tydzień już słodyczy nie jem pozwoliłam sobie dziś na ciastko bo to był kaszka z jabłkiem bez cukru i kiedyś na parę łyżeczek musu z czekolady potem miałam wyrzuty sumienia straszne, boje się o małego i o sobie
Jutro wizyta będę coś widzieć na reszcie
Stary 2013-09-30, 16:23   #4001
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Śliczne! Ale to chyba tak bardziej ozdobne do wózka na wiosnę.
Ja w domu będę skarpetek używać,mam grubsze też skarpety,albo coś takiego:
http://image.ceneo.pl/data/products/...kami-9692a.jpg
Fajne, ale do sukienki muszę mieć coś eleganckiego, a one są i ciepłe i eleganckie...hehh no bo co mam ja ubrać w sukienkę i do tego skarpetki
Stary 2013-09-30, 16:29   #4002
isia4891
Zadomowienie

Lolita mąż to widzi woje zakupy wszystkie ,czy jak w kabarecie chowasz do szafki później wyciagniesz i powiesz stare... mój to by mi już konto na allegro zablokował albo internet odlaczyl
Mi już szał zakupowy przeszedł, ale pochwale się ile ja mam już butów dla synka.
Stary 2013-09-30, 16:31   #4003
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Lolita mąż to widzi woje zakupy wszystkie ,czy jak w kabarecie chowasz do szafki później wyciagniesz i powiesz stare... mój to by mi już konto na allegro zablokował albo internet odlaczyl
Mi już szał zakupowy przeszedł, ale pochwale się ile ja mam już butów dla synka.
A te buty to konieczne?? Ja nie mam nawet pół ;( będę zła matka!

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 16:33   #4004
perfuzja
Zakorzenienie

Przyszła mi kurtka ciazowo-chustowa, ale jest duuuzo za duża. Muszę odesłać i wymienić na mniejszą

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

Cytat:
A te buty to konieczne?? Ja nie mam nawet pół ;( będę zła matka!

Konieczne jak zacznie chodzić stabilnie Będę sie nad nimi zastanawiać gdzies za rok Na razie mam tylko skarpetobuty na zimę.
Stary 2013-09-30, 16:39   #4005
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Mojego męża często nie ma,wiec....on się nie orientuje w temacie
Kiedyś mu pokazałam pare rzeczy....za jakiś czas je przeglądałam a on się mnie pyta skąd to mam....Mamy swoje konta, dostaje na życie od niego a z moją wypłatą robię co chce więc nie jest w stanie nawet widzieć moich przelewów i płatności
Stary 2013-09-30, 16:43   #4006
isia4891
Zadomowienie

Stary 2013-09-30, 16:47   #4007
isia4891
Zadomowienie

[QUOTE=lolita25;43061769]Mojego męża często nie ma,wiec....on się nie orientuje w temacie
Kiedyś mu pokazałam pare rzeczy....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20130930_173752.jpg (124,4 KB, 53 załadowań)
Stary 2013-09-30, 16:49   #4008
isia4891
Zadomowienie

Aha bo podobne wzory widzialam z firmy Amy.
Dzięki Lolita.

Buty niekoniecznie, raczej ozdobą, slodkie jest malenstwo w bucikach .

Cherubinka kota zabawę- grę mi chodziło
Stary 2013-09-30, 16:53   #4009
sweet_vintage
Rozeznanie

To i ja się przywitam w tym wątku, bo obecnie leci mi 24 tydzień, a termin mam na koniec stycznia
Moja ciąża od początku przebiega niestety nie do końca prawidłowo ze względu na skracającą się szyjkę. Obecnie leżę i oszczędzam się jak tylko się da, a w tym tygodniu powinnam wiedzieć czy będę miała założony pessar. Mam nadzieję, że ostatecznie tak i będę mogła choć trochę wrócić do normalności.

Pochwalę się Wam też moim brzuchem, bo jest już sporych rozmiarów
Zdjęcie z 23 tygodnia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20130927_150634.jpg (85,3 KB, 68 załadowań)
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-30, 16:53   #4010
souris5
Raczkowanie

Cytat:
A mój mi mówi, że mam kupować co tylko uważam za potrzebne, a czasem nawet sam coś znajduje i chce kupować. Ostatnio wybrał 3 bodziki, które od razu kupiliśmy. Stwierdził mi też, że jak już będzie trzeba robić te późniejsze zakupy a ja już nie będę chciala lub mogła iść z nim, to sam będzie wszystko kupował
souris5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 16:56   #4011
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość

Hmmm chyba wymyślę jednak coś innego, bo herbatę mi robi na co dzień
Możesz mu pozwolić wymasować swoje stopki
bo mi się to marzy...

Ja w środę mam spotkanie z położną. Mam w planie się jej wypytać o wszyyyyystko już sobie zapisuje w kalendarzu. Wydaje mi się być osobą konkretną i miłą. Zobaczymy co mi będzie mówić.

Odnośnie porodu... ja bardzo bardzo chcę urodzić naturalnie. Ale ja też jestem taką osobą, która musi wszystko wiedzieć o tym co się dzieje. Najbardziej na świecie boję się że coś się stanie z malutką i tego bym nie przeżyła. Wg mnie więcej możliwych komplikacji dla dziecka jest przy porodzie naturalnym. Niedotlenienia, urazy. I podobnie jak wiele z Was znam przykry orzypadek sn, dziewczyna, która jest sparaliżowana bo skurcze zanikły i naciskali na brzuch.
To jest nieprawda, że już w pewnym momencie nie można zrobić cesarki. Można w każdym momencie.
Moja koleżanka będąc w połowie drogi została przez lekarza wepchnięta z powrotem do środka i decyzja cc...

Ja się nie boję o siebie, tzn boje się bólu ale to tylko kilka/naście/dziesiąt godzin a jeśli coś sie stanie córeczce ból będzie na całe życie.
Już tyyyle się nasłuchałam o porodach (jak pewnie każda z nas) i wiem, mam się przygotować na nieopisywalny ból, jakby mi wyrywali głowe, macicę, jelitka i łamali kości jednocześnie... ale to tylko teoria. Jak wszystko pójdzie dobrze to w tym temacie wypowiem się w lutym.
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 16:57   #4012
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
A zwolenniczkom Jessic i innych takich (ale się cieszę, że na wątku nie mamy żadnej) można przypomnieć, że są to najbardziej popularne imiona "marginesu"
co to znaczy imiona z "marginesu":con fused::confused :
gosia261282 super ubrania! w ogóle to zapomniałam pogratulować znalezionego kotka!
upadly_aniol00 fajne ciuszki upolowałaś! to na dziale Tesco czy f&f?? i fajny prezent od szwagierki
forester super łowy!!
nattalli super, że masz już wózek! wygląda na porządny
a ta Twoja znajoma to m a s a k r a co za baba...ja od takich ludzi trzymam się z daleka

Cytat:
Napisane przez Ambrella
Dzięki dziewczyny za Wasze wypowiedzi . Każde zdanie jest dla mnie cenne. Będę miała cc, chcę wiedzieć jak najwięcej na ten temat i nie powiem, też się boję. Znam przypadki, gdy kobiety po cc bardzo szybko dochodziły do siebie, karmiły/ karmią nadal i wszystko jest super i o takich wolę pamiętać. Znam też inne, ale nie tragiczne . Ale i porody sn mają różny finał i konsekwencje, więc nigdy nic nie wiadomo.
Zapytałam Was o to, co myślicie, bo naprawdę często spotykam się z jakimś wręcz piętnowaniem porodu przez cc. I w realu i w TV. Przecież czasem nie ma wyjścia. Ja akurat jestem za tym, by kobieta mogła wybrać jak chce rodzić i nie rozumiem dlaczego ma być potępiana jeśli wybierze cc.
ja mam takie zdanie jak Ty. i też nie rozumiem piętnowania cesarek na życzenie to chyba kogoś sprawa jak chce rodzić i ta osoba bierze odpowiedzialność za siebie i za dziecko moja koleżanka ma mieć na życzenie i jak już pisałam została akurat zaszczuta tylko przez kobiety
natura, brak ingerencji w "naturę"... hmmm to po co brać znieczulenie i dlaczego tyle porodów jest wywoływanych sztucznie Dlaczego nie dać naturze do końca działać sorry ja tego nie ogarniam... tym bardziej, że pozycja do rodzenia ma z naturą mało co wspólnego.
sama też będę miała cc co prawda mam wskazanie (ale nawet gdyby nie to co kogo obchodzi co chcę robić?), ale już się osłuchałam od niektórych mądralińskich i ciekawskich a nie zamierzam się każdemu z osobna tłumaczyć. na szczęście mam wsparcie w mamie, która musiała rodzić sn bo "natura" mój brat miał niedotlenienie i w konsekwencji dziecięce porażenie mózgowe a ona była popękana wzdłuż i wszerz oraz szyta przez praktykantkę. Kolejne dwa porody też musiała rodzić a nie wydziwiać z cc Ja najbardziej się obawiam przedwczesnego porodu i tego, że będę zdana na łaskę i niełaskę dyżurującego pana doktora i jego widzimisię a mojego skierowania nie uzna, bo za dużo się nasłuchałam i naczytałam takich historii żeby być pewna.
a co do tych kosztów hehe nie jest tak, że lekarze nie chcą robić na życzenie, ależ chcą tylko jak im się prywatnie da... to się właśnie nazywa hipokryzja. bo za poród naturalny fundusz płaci więcej! a już najwięcej płaci za poród bez znieczulenia, więc mimo iż od tego roku podobno każda kobieta ma zagwarantowane znieczulenie, lekarze nie chcą dawać, bo im się nie kalkuluje i szpital dopłaca! to jest dopiero dramat. zresztą... to temat rzeka

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2013-09-30 o 17:00
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 17:00   #4013
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

[QUOTE=isia4891;43061889]
Cytat:
Mojego męża często nie ma,wiec....on się nie orientuje w temacie
Kiedyś mu pokazałam pare rzeczy....
to dopiero zabójcza kolekcja
Stary 2013-09-30, 17:03   #4014
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
A pamiętacie dziewczyny,że dziś Dzień Chłopaka?
Mój małż miał wczoraj urodziny więc u nas dnia chłopaka się nie obchodzi

Cytat:
No u mnie chyba podobnie. Denerwuje sie komentarzy w szpitalu tak jakbym nie wiedziała ze mam problem z waga i wogole ze np jak bedzie cesarka to nie bedą mogli mnie przenieś ze stołu operacyjnego na łóżko i wogole.
Ty się takimi rzeczami nie zamartwiaj. Pielęgniarki na pewno znajdą sposób na przeniesienie Cię na łóżko. Mnie przenosiły we 3 po laparoskopii i jakoś żadna nie marudziła Przecież kobiety są różne i grubsze i chudsze - lekarze i pielęgniarki naprawdę z różnymi ludźmi mają do czynienia

Biorę się za dłubanie kocyka. Czy któraś z dziewczyn, które mają już kocyki mogłaby mi napisać w jakich one są rozmiarach? 70/70 nie będzie za mały?

Edytowane przez mezaga
Czas edycji: 2013-09-30 o 17:05
mezaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 17:06   #4015
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Ambrella ja się cc po prostu masakrycznie boję. O ile porod sn wydaje mi się czymś totalnie naturalnym, co przejdę bez większych rewelacji, to cesarka jest dla mnie jednym wielkim strachem.
Po pierwsze boję się znieczulenia w kręgosłup.
Po drugie czucia wyciągania dziecka.
Po trzecie boję sie, ze mi przetną dziecko niechcący (córka znajomej ma bliznę na pośladku - i całe szczęście, ze tylko na pośladku )
Po czwarte, ze zamiast cieszyć się po "urodzeniu" dziecka zacznę wymiotowac.
Po piąte, ze nie będę mogła zajmować się dzieckiem, bo będę cała obolala.
Po szóste, ze nie będę miec pokarmu.
Po siódme, ze szwy bedą mnie ciągnąć w nieskończoność.
I tak dalej, i tak dalej...
Nie miałam pojęcia, że takie coś może się zdarzyć

Cały czas myślę czy dam radę SN skoro taka boi dupa jestem, mdleję przy pobieraniu krwi i w ogóle. Ciężko to widzę. Z resztą Tżet też z tym "miękkich"
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 17:09   #4016
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość

Wczoraj oglądałam kobietę na krańcu świata o kobiecie, która jako najgrubsza kobieta urodziła dziecko, ważyła ponad 300 kg. szok, ma dwójkę dzieci, ale z powodu swojej tuszy nigdy nie była w pokoju swojego syna, bo nie jest w stanie przejść przez korytarz. Nigdy nie była na zebraniu u swojej córki, bo nie może przejść przez drzwi w szkole . Kobieta chciała pobić rekord i jej pragnieniem było być najgrubszą kobietą świata... miała męża, który zwyczajnie ją tuczył (taki rodzaj fetyszu... i chęci uzależnienia kobiety od siebie) a ona się na to zgadzała jedząć 12 tys kcal dziennie (najmniej)... żal mi było tych dzieci, które muszą patrzeć na to jak mama na własne życzenie się krzywdzi.
oglądałam to! moim zdaniem to ona była chora psychicznie i dziwię się, że jeszcze jej dzieci nie odebrali kiedyś też oglądałam program o tych dokarmiaczach i sorry... dla mnie oni są nienormalni a kobiety z nimi wiążące się
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 17:12   #4017
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Fajne, ale do sukienki muszę mieć coś eleganckiego, a one są i ciepłe i eleganckie...hehh no bo co mam ja ubrać w sukienkę i do tego skarpetki

Ale ty serio chcesz miec noworodka czy kilkumiesieczna dziewczynke w domu w sukience i bucikach?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-30, 17:20   #4018
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
bardzo fajne te buciki i mięciutkie- ja bym brała

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość
To i ja się przywitam w tym wątku, bo obecnie leci mi 24 tydzień, a termin mam na koniec stycznia
Moja ciąża od początku przebiega niestety nie do końca prawidłowo ze względu na skracającą się szyjkę. Obecnie leżę i oszczędzam się jak tylko się da, a w tym tygodniu powinnam wiedzieć czy będę miała założony pessar. Mam nadzieję, że ostatecznie tak i będę mogła choć trochę wrócić do normalności.

Pochwalę się Wam też moim brzuchem, bo jest już sporych rozmiarów
Zdjęcie z 23 tygodnia.

witaj super brzuszek a Ty chudzinka jesteś
Kto siedzi w Twoim brzuszku? Macie już imię?
odpoczywaj i zdrówka życzę
Stary 2013-09-30, 17:23   #4019
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Ale ty serio chcesz miec noworodka czy kilkumiesieczna dziewczynke w domu w sukience i bucikach?
Ja kupiłam taką mięciutką sukienkę na 62 i potrzebuje do niej buciki, a widzę że są też takie rozmiary 10 i 11 więc myśle że na 62 będą dobre.
A co takie dwu miesięczne dziewczynki nie ubiera się w sukienki?
U mnie w pracy zawsze szukają takich małych sukienek
Stary 2013-09-30, 17:23   #4020
mala098
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
o masz- zapomniałam.
pogłaszczę małża jak wróci
Ja planuję dać buzi.

Cytat:
Lolita, Twój awatar bardzo pasuje do Twoich wypowiedzi odnośnie zakupów
A kiedy planujesz ubrać jej sukienkę? Bo po tym jak moja siostra urodziła córeczkę ja nawet na sukieneczki nie patrzę; Mała sukienkę miała na sobie raz- przez 15 minut, przed wigilią, gdy okazało się, że trzeba zmienić pieluchę, a włożenie rajstopek jest czymś równie przyjemnym jak ubranie ośmiornicy w bluzeczkę.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości