Oryginalne i piękne imię dla synka - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-11, 18:34   #151
matallewar
Zakorzenienie

Dot.: Oryginalne i piękne imię dla synka

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
A nie jest tak, że trzeba wybrać polski odpowiednik (o ile istnieje, czyli nie Georg a Grzegorz) lub zapisać imię według polskiej pisowni, i stąd te twory jak Dżesika i Brajan?
Wydaje mi się, że kiedyś tak było. Aczkolwiek ja bardzo nie wnikałam, bo wybraliśmy polskie imię, nie jakieś wymyślne

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 18:43   #152
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
A nie jest tak, że trzeba wybrać polski odpowiednik (o ile istnieje, czyli nie Georg a Grzegorz) lub zapisać imię według polskiej pisowni, i stąd te twory jak Dżesika i Brajan?
Chyba nie. Moim znajomym jak sie rodziła córka i chcieli ją nazwać Sophie (Sophija? nie pamiętam już) to udowodnili w urzędzie, że dziadek dziecka pracuje za granicą i oni też mają zamiar tam jechać i maja w akcie urodzenia Sophie a nie Zofia
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 19:03   #153
Nelkomama
Rozeznanie

Helenka w Łodzi popularna, Nikodem również.

Koleżanka mojej siostry ma synka o imieniu Xavier i nie mieli problemów za zarejestrowaniem pomimo tego, że istnieje przecież polska wersja tego imienia - Ksawery.

Ja chciałam drugą córkę nazwać Nina, ale między innymi przez to, że jest już dość popularne zrezygnowaliśmy z tego pomysłu.

Jeśli miałabym synka byłby Natanem - to imię wyczytałam w książce jeszcze jako gówniara i tak mi się spodobało niestety robi się coraz bardziej popularne ale inne imiona dla chłopców, które mi się podobają są jeszcze bardziej popularne... mam na myśli imię Alan, Mikołaj, Kamil, Michał.
Nelkomama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 20:28   #154
empressofshadows
Raczkowanie

Mi natomiast bardzo podoba się imię Radomir,zdrobniale Radek etc.
empressofshadows jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 22:10   #155
Ninia41
Raczkowanie

Cytat:
A nie jest tak, że trzeba wybrać polski odpowiednik (o ile istnieje, czyli nie George a Grzegorz) lub zapisać imię według polskiej pisowni, i stąd te twory jak Dżesika i Brajan?
Znalazłam takie coś z zaleceń dla urzędów Stanu Cywilnego
"...6. Przy nadawaniu nowych imion, na które moda często szybko przemija i które mogą nie wejść do zbioru polskich imion, zaleca się stosowanie obcej oryginalnej pisowni, np. Dustin, Jessica, a nie Dastin, Dżesika. Urzędnik powinien zwracać rodzicom uwagę na to, że dziecko będzie ponosić konsekwencje ich decyzji. Obce, nie przyswojone imię będzie w różny sposób wymawiane i zapisywane. Rodzice muszą pamiętać, że forma oficjalna imienia jest używana nie tylko przez nich, ale też w różnych środowiskach..."

A jeśli są polskie odpowiedniki to zaleca się Polską pisownię.

Edytowane przez Ninia41
Czas edycji: 2013-06-11 o 22:16
Ninia41 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 23:24   #156
flammis
Raczkowanie

Kiedy dowiedziałam się, że urodzę synka, od razu wiedziałam, że będzie problem z imieniem, bo żadne mi się do końca nie podoba. Dałam wolną rękę mężowi: dzięki temu mamy małego Tymonka w domu. Nie do końca jestem do tego imienia przekonana i mam nadzieję, że krzywdy mu nie wyrządziliśmy. Jak go zobaczyłam po porodzie, stwierdziłam, że pasuje do niego to imię, więc je zaakceptowałam.

W szkole, w której pracowałam uczyli się: Nick i Synthia. Aha, i Amanda.
flammis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-12, 07:38   #157
glamourous
Zakorzenienie

oryginalne dla dziewczynki Mira
Stary 2013-06-12, 08:30   #158
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez flammis Pokaż wiadomość
Kiedy dowiedziałam się, że urodzę synka, od razu wiedziałam, że będzie problem z imieniem, bo żadne mi się do końca nie podoba. Dałam wolną rękę mężowi: dzięki temu mamy małego Tymonka w domu. Nie do końca jestem do tego imienia przekonana i mam nadzieję, że krzywdy mu nie wyrządziliśmy. Jak go zobaczyłam po porodzie, stwierdziłam, że pasuje do niego to imię, więc je zaakceptowałam.

W szkole, w której pracowałam uczyli się: Nick i Synthia. Aha, i Amanda.
Czemu krzywdę? To raczej normalne i dość popularne imię
Miałam podobnie jak Ty i też żadne imię dla chłopca mi się nie podobało. Mąż od dawna chciał Tymoteusza, więc ma Na początku nie byłam przekonana ale teraz uwielbiam to imię i nie wyobrażam sobie, że mógłby mieć inne.
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-12, 21:49   #159
flammis
Raczkowanie

MoniaK, a wiesz, że my z mężem myśleliśmy o imieniu Hubert dla synka? Widzę, że Twoje dziecko też ma tak na imię Niestety, teściowej się nie podobało, chociaż wpływu na zmianę decyzji jej opinia nie miała.

Odnośnie Tymona... Chyba wolałabym, żeby był Tymoteuszem, ale słowo się rzekło i niczego już nie zmieniamy.
Stary 2013-06-12, 21:58   #160
Dziewczyna Stradivariusa
Raczkowanie

Tymon fajniejszy
Dziewczyna Stradivariusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 08:57   #161
basiaporc
Raczkowanie

Mój mały ma na imię Witek - czyli Witold. Też nie podobało się koleżankom , ale teraz wszyscy mówią, że inne by mu nie pasowało...Jedna nawet skomentowała - eee..Witek?Witek Latoszek?No co osoba, to inne skojarzenie... Wszystkim się nie dogodzi. Teraz znów bee miała syna i nie mam pojęcia jak mu dać na imię...chciała bym, żeby ładnie brzmiały razem - czyli Witek i...?Jak tu daĆ?Podoba mi się Ignacy...
Stary 2013-06-14, 11:14   #162
zamalokakao
Przyczajenie

Ja jeśli chodzi o imię dla synka to mam straszny dylemat... Dla dziewczynki miałam tyle ładnych propozycji, a tu psikus i moje maleństwo okazało się być chłopczykiem Kompletnie nie podobają mi się te wszystkie zagraniczne zapożyczenia, a tym bardziej te spolszczone Brajanki, Xavierki i inne... Znowu wszystkie znośne imiona są dziś na tyle popularne, że pewnie co drugie dziecko będzie miało tak na imię. Zostawiłam wolną rękę mężowi i tak oto nasz synek będzie Tobiaszem bądź Michałem Sama nie wiem, za którą opcją jestem. Michał - dość popularne ale pięknie się zdrabnia: Misiek, Michaś, a Tobiasz z kolei nie jest dziwnym imieniem, ale też dość rzadko spotykanym, przynajmniej w moim środowisku. Mamy jeszcze 3,5 miesiąca wg terminu, więc może i Wy mnie natchniecie i stanie na czymś całkiem innym

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3odqk3ao4owjda.png
zamalokakao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 11:30   #163
glamourous
Zakorzenienie

Tobiasz mi osobscie kojarzy sie ze sloniem Trabalskim
i jak to bys zdrabniala? Tobek? Tobus? Tobiaszek? srednio szczesliwy wybor jak dla mnie

ale Michal pieknie, prosto, szlachetnie, pasuje i mlodemy i staremu panu. bardzo mi sie podoba
Stary 2013-06-14, 11:44   #164
zamalokakao
Przyczajenie

Haha, mi się na szczęście z niczym takim nie kojarzy U nas jest kwestia też tego, że za jakiś czas zamierzamy przeprowadzić się na stałe do Niemiec, i wtedy niemiecki odpowiednik Tobias bardziej mi się podoba niż jakiś tam Michael. Ale sprawa jest otwarta, jeszcze dziecka nie skazaliśmy na "słonia trąbalskiego" ;p

Stary 2013-06-14, 12:02   #165
glamourous
Zakorzenienie

aaa to troche zmienia postac rzeczy jesli chodzi o niemieckie imiona to ja zawsze wymiekam przy Udo i Frauke
Stary 2013-06-14, 12:21   #166
zamalokakao
Przyczajenie

No właśnie dlatego kategorycznie odpadają wszelkie typowe niemieckie imiona, bo zawsze miałam z nich ubaw, a Polką zawsze będę i krzywdzić dziecka niemieckim imieniem nie zamierzam A te dwa które póki co wybraliśmy w obu wersjach brzmią znośnie Zobacz taki Piotr, po polsku normalne zwyczajne imię, ale jakby mi mojego Piotrusia mieli zmienić na Petera to chyba bym zawału dostała ;p

Stary 2013-06-14, 14:29   #167
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Tobiasz mi osobscie kojarzy sie ze sloniem Trabalskim
i jak to bys zdrabniala? Tobek? Tobus? Tobiaszek? srednio szczesliwy wybor jak dla mnie

ale Michal pieknie, prosto, szlachetnie, pasuje i mlodemy i staremu panu. bardzo mi sie podoba
Tobi, Tobiś, Tobinek, Tobiaszek itd.

Cytat:
Napisane przez zamalokakao Pokaż wiadomość
No właśnie dlatego kategorycznie odpadają wszelkie typowe niemieckie imiona, bo zawsze miałam z nich ubaw, a Polką zawsze będę i krzywdzić dziecka niemieckim imieniem nie zamierzam A te dwa które póki co wybraliśmy w obu wersjach brzmią znośnie Zobacz taki Piotr, po polsku normalne zwyczajne imię, ale jakby mi mojego Piotrusia mieli zmienić na Petera to chyba bym zawału dostała ;p
Nie rozumiem czemu miałabyś zmieniac po wyjeździe imie dziecka z wersji polskiej na niemiecką
I tez nie rozumiem tej awersji do imion niemieckich Wiadomo, ze jak w kazdym jezyku zdarzają się takie co brzmią zabawnie, ale zeby tak geeralizować, to się dziwię.
Stary 2013-06-14, 14:41   #168
Magdzia0108
Zadomowienie

A ja zawsze synkowi (jakbym miała mieć) chciałam dać na imię Łukasz - ale mąż ma tak na imię to już nie wypada i na razie w miarę pasuje mi Filip, ale też nie do końca...
A dla dziewczynki to w 100% chciałabym dać na imię Alicja

Filcowo, biżutowo:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=365901&p age=12

06.07.2004r razem
01.01.2010r zaręczyny
23.06.2012r Żonka
Magdzia0108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 15:24   #169
zamalokakao
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Tobi, Tobiś, Tobinek, Tobiaszek itd.

Nie rozumiem czemu miałabyś zmieniac po wyjeździe imie dziecka z wersji polskiej na niemiecką
I tez nie rozumiem tej awersji do imion niemieckich Wiadomo, ze jak w kazdym jezyku zdarzają się takie co brzmią zabawnie, ale zeby tak geeralizować, to się dziwię.
Bo wiążę swoją przyszłość, a więc i przyszłość dziecka z tym krajem i z pewnością gdy będzie chodziło do szkoły i później, nikt nie będzie się do niego zwracał po polsku (no chyba że Polacy), a Niemcy sami przekręcają imię na niemieckie. Może generalizuję, ale z mojego punktu widzenia nie ma żadnego imienia w tym języku które mogłoby mi się spodobać.

Magdzia0108: Ja właśnie też zawsze chciałam dać synkowi Bartuś, no i mój mąż ma tak na imię więc mamy ten sam problem

Stary 2013-06-14, 15:45   #170
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Bo wiążę swoją przyszłość, a więc i przyszłość dziecka z tym krajem i z pewnością gdy będzie chodziło do szkoły i później, nikt nie będzie się do niego zwracał po polsku (no chyba że Polacy), a Niemcy sami przekręcają imię na niemieckie. Może generalizuję, ale z mojego punktu widzenia nie ma żadnego imienia w tym języku które mogłoby mi się spodobać.

Magdzia0108: Ja właśnie też zawsze chciałam dać synkowi Bartuś, no i mój mąż ma tak na imię więc mamy ten sam problem
Mieszkam poza polską. Dzieci mają imiona polskie i Brytyjczycy nie kombinują z odpowiednikami.
Zawsze mozna dac dziecku imię tzw. miedzynarodowe. Dla dziecka to nie jest nazdrowsze, by nagle z Piotra zostać Peterem
Stary 2013-06-14, 16:15   #171
zamalokakao
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Mieszkam poza polską. Dzieci mają imiona polskie i Brytyjczycy nie kombinują z odpowiednikami.
Zawsze mozna dac dziecku imię tzw. miedzynarodowe. Dla dziecka to nie jest nazdrowsze, by nagle z Piotra zostać Peterem
Dlatego też to imię odpada. Jedna literka czy dwie moim zdaniem nie robią różnicy, w Niemczech na pewno nie będą zapisywać Michał tylko przez "l", więc już wtedy wygodniej zmienić. A przez nas i tak zawsze będzie nazywany w oryginale. Imiona międzynarodowe jakoś mnie do siebie nie przekonują

Stary 2013-06-14, 23:54   #172
flammis
Raczkowanie

Cytat:
Ja właśnie też zawsze chciałam dać synkowi Bartuś, no i mój mąż ma tak na imię więc mamy ten sam problem
W podstawówce miałam koleżankę Basię, której mama to Basia, brat Waldek i ojciec Waldek. Więc można

Moja teściowa opowiadała ostatnio, że marzyły jej się bliźniaki bądź trojaczki, tej samej płci, bo wtedy każ
dy z nich miałby tak samo na imię, miałaby np. trzech Krzysztofów czy trzy Karolinki. Już to widzę.
Stary 2013-06-15, 15:31   #173
zamalokakao
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez flammis Pokaż wiadomość
W podstawówce miałam koleżankę Basię, której mama to Basia, brat Waldek i ojciec Waldek. Więc można

Moja teściowa opowiadała ostatnio, że marzyły jej się bliźniaki bądź trojaczki, tej samej płci, bo wtedy każ
dy z nich miałby tak samo na imię, miałaby np. trzech Krzysztofów czy trzy Karolinki. Już to widzę.
Wiem że można, ale jeden mi wystarczy

Żartujesz z tą teściową? ;o

Stary 2013-10-01, 12:47   #174
Lillian_
Rozeznanie

nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda ale chciałam was spytać o opinie dot. imienia dla Chłopca- William?
co sadzicie o tym imieniu
( nie nie jestem w ciąży nie mam synka o tym imieniu pytam, z ciekawości, ostatnio koleżanka jest w ciąży i planuje tak nadać na imię)
Lillian_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 13:13   #175
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lillian_ Pokaż wiadomość
nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda ale chciałam was spytać o opinie dot. imienia dla Chłopca- William?
( nie nie jestem w ciąży nie mam synka o tym imieniu pytam, z ciekawości, ostatnio koleżanka jest w ciąży i planuje tak nadać na imię)
Ale w Polsce? I dziecko ma mieć polskie nazwisko?
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 13:19   #176
DiamondDust
Raczkowanie

Koleżanka urodziła synka w PL nazwali go Brajan (dokładnie taka pisownia).
tak sie złożylo,ze przyszlo im wyjechać do UK i co? na dziecko wołaja tam
Brajdżan.....
DiamondDust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 15:06   #177
GoodNight
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lillian_ Pokaż wiadomość
No pięknie. Drugiego niech nazwie Harry i będzie miała komplet. Jeśli rzecz dzieje się w Polsce i dziecko będzie miało polskie nazwisko to moim zdaniem strzał w stopę.
GoodNight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 15:08   #178
Lillian_
Rozeznanie

Tak w Polsce- polskie nazwisko zakończone na "ski " nie planuja emigracji ani nnic

Ja też miałam mieszane uczucia i jak mi powiedziała to chyba zrobiłam głupią minę bo mi wypadło z ust tylko "aaaahaaa"
dodam tylko ze kilka mies temu pytała mi się czy znam fajne imiona dla chłopca ale nie polskie

Edytowane przez Lillian_
Czas edycji: 2013-10-01 o 15:14
Lillian_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 17:27   #179
panjo
Przyczajenie

Nie dałabym imienia William czy Harry dziecku. Też mam skojarzenia z różnymi imionami,ale mi to nie przeszkadza że jakieś dziecko ma na imie Tobiasz,które np. kojarzy mi się z psem sąsiada.
panjo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 19:46   #180
Oleksiaczka
Przyczajenie

Witam Jestem w 10 tc. Ostatnio zastanawialam sie nad imionami dla dziecka. Przeczytałam cały wątek i nie natrafiłam na imię które mi się spodobało. Dla chłopca - Aleksander, a dla dziewczynki jak narazie ne mam. Chociaż mężowi podoba się Ada. Co o nich myslicie?
Oleksiaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości