|
|
#2221 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żonki 2009 cz. XXXVI
Iwka no koło tony nam starcza na 3 miesiące, mamy piec ale zamiast dwóch jeden od centralnego i też na węgiel. U nas w domu nie ma gazu więc lipa.
|
|
#2222 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2223 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Coś Ty taka ucieszona? Nie wiem czy mnie przez te buźki nie wywali przy publikacji postu ![]() Kliwia - tort improwizowany przeczytałam rady od dziewczyn, użyłam sprawdzony przepis na biszkopt, a krem zrobiłam na oko - miałam jakieś 70 dkg malin (trochę odłożyłam na dekorację), opakowanie mascarpone (50dkg), maliny zasypałam cukrem (kilka łyżek, tak na oko to z 5), poczekałam aż puszczą trochę sok, zmiksowałam z serkiem i dodałam 2 płatki żelatyny (nie mogłam znaleźć granulek). Maliny soku za dużo nie miały, to się masa nie rozpłynęła. A posypka to takie mini wiórki czekoladowe, u mnie sprzedają na pudełka![]() I zrobiłam sobie ekstrakt z wanilii i ze skórki pomarańczowej. I także cukier waniliowy. We wszystkich buteleczkach zachodzi teraz magiczny proces przegryzania się i nabierania mocy. Cytat:
W moim domu został w zeszłym roku zamontowany piecyk gazowy, w tym wymienione okna (jeszcze drzwi czekają na swoją kolej) ale już różnica w temperaturze i w częstości włączania się piecyka jest kolosalna. Mam nadzieję, że odbije się to miło na rachunkach. Wsześniej ogrzewanie węglowe, teraz jest gaz. Hej!
"A teraz szybko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu. Tako rzecze ja, król Julian!" Never regret something that once made you smile Edytowane przez iwka28 Czas edycji: 2013-10-01 o 18:16 |
||
|
|
|
#2224 |
|
Zakorzenienie
|
hej
|
|
|
|
#2225 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zgodzę się z Kolanką, że powinno się przemęczyć dziecko w sensie odstawić mm i trudno niech bedzie głodny, ale zgodze się że warto się pomęczyć choćby te 2-3 tygodnie. Nie nakręcać się że ,,muszę" karmić, ale myśleć ,,chcę" jeżeli faktycznie chcesz i duza szansa że się uda Danielek ani razu z nami nie spał Teraz czasami jak widzę że pora na dżemke i go kłądę do łóżeczka to jest protest i musze głaskać, czasem jeszcze na moment wziać na ręce, pocałować, 5 razy podac smoczek ![]() ale jednak myślę ze warto przyzwyczajać dziecko do spania w łóżeczku. Nawet jak byłam w pierwszych tygodniach mega nie wyspana, karmiłam z dokładnoscią co 3 h to zawsze karmiłam siedząc w fotelu i odkładałam do łóżeczka |
|
|
|
|
#2227 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
|
|
|
|
#2228 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też miałam takie odczucia co do pielęgniarek i ginekologów- takie parcie na to, jakby było to najlepsze na świecie. Najlepsze to nie wiem, bo różne opinie o mleku matki słyszałam ale oszczędność jak najbardziej Cytat:
Fajnie, że karmisz, też bym chciała, ta bliskość i uczucie ssania Nie dotrwałam do ząbkowania więc nie wiem jak to by było Cytat:
Cytat:
Leciało jak z fontanny i ból niemiłosierny. Pij dużo wody, próbuj. Dużo cierpliwości Ci życzę! Na pewno się zgracie, tylko potrzeba czasu
Edytowane przez Leine Czas edycji: 2013-10-01 o 21:54 |
||||
|
|
|
#2229 |
|
Zakorzenienie
|
Lilce pierwszy ząbek wyszedł jak miała 3,5 miesiąca a karmiłam do blisko 8 miesiąca....pisałam jaki to był ból, jednak nie żałuję
Zostały mi 2 dni praktyk a nie mam ani jednej kartki z dzienniczka uzupełnionej, karty obserwacji ucznia i czego oni tam jeszcze chcą :/ a na sobotę muszę mieć wszystko :/
|
|
#2230 |
|
Zakorzenienie
|
Ja karmiłam 11 miesięcy (Maja już miała sporo ząbków) ale całe szczeście nie ciapnęła mnie, ze 2 razy tylko zahaczyła zębem.
|
|
|
|
#2231 |
|
Zadomowienie
|
Przepraszam, a gdzie ja napisałam, ze Samba ma drastycznie odstawić mm. Że dziecko ma być głodne! Przez tydzień odstawiać mm, dla jasności. A jak jest potrzeba, to dłużej. Dla mnie karmienie piersia było bardzo meczące, ale chciałam karmic. Miałam straszne problemy z laktacją. Ciesze się że karmiłam, ale była to dla mnie droga przez mękę! Przez ksiazkowe podejscie do laktacji, gadanie połozne, że karmić co 3 godziny miałam tylko mniej pokarmu. Tresowanie dziecka zdecydowanie odradzam. Kiedy jest potzreba podać piers po godzinie, bo dziecko jest niespokojne, to nie patrz na zegarek, ze jeszcze 2 godziny do karmienia. Podawaj pierś na żądanie. Jak juz laktacja się rozbuja, to wtedy możesz wydłużać przerwy. W nocy jak będzie chciał jeść co 2 godziny, to podawaj pierś. Nie wszystkie dzieci przesypiaja po 3, 4 godziny w nocy. Niektóre budzą się częściej. To wcale nie musi byc prawdą, ze jak na noc podasz mm, to dziecko bedzie spało lepiej i dłuzej. Mój Jakub spał od 20-23 czy podałam mu mm, czy pierś. Potem budzil sie co 2 godziny.
Znalazłam dla Samby fajny artykuł, z którym się zgadzam. Rady radami, ale kazde dziecko jest inne, potzreby matki też są inne. Z tych wszytskich madrości, co kazdy napisal wybierz coś dla siebie i modyfikuja jak Ci się podoba. oryginał http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...9,4475408.html, dla mnie najważniesze: Na każdym kroku słychać dyrektywy, mówiące o tym "jak należy" i jak "nie należy" postępować z dziećmi. Warto mieć do nich dystans. Każdą młodą mamę otacza tłum doradców, którzy, pełni dobrej woli, mówią nam jak mamy postępować. Do tego dochodzą poradniki, książki i audycje - które stawiają poprzeczkę bardzo wysoko.. Życie pokazuje jednak, że każde niemowlę jest inne i nie istnieje nic takiego jak wzorcowa książka obsługi dziecka. Dużo zależy od konkretnej sytuacji. Dlatego nie wpędzaj się w poczucie winy, jeśli robisz coś inaczej niż sobie kiedyś postanowiłaś. Widocznie masz powód. "Każde dziecko powinno być karmione piersią" Wszyscy wiemy, że pokarm matki jest wprost idealny. Zawiera wszystko czego dziecko potrzebuje i to w idealnych proporcjach. I do tego te bezcenne przeciwciała! Czasami zdarza się jednak, że karmienie piersią po prostu się nie udaje. Popękane brodawki, zastój pokarmu, zapalenie piersi, depresja poporodowa, wyjątkowa żarłoczność dziecka czy presja otoczenia - wszystko to może spowodować, że nagle pokarmu zaczyna brakować. I mimo najszczerszych chęci i najbardziej ekologicznego nastawienia - w końcu podajesz dziecku mleko modyfikowane. Nie dobijaj się poczuciem winy, pewnie i tak jest ci wystarczająco przykro, że wizja niemowlęcia słodko ssącego twoją pierś się nie ziściła. Trudno, zdarza się. Takich butelkowych mam jest mnóstwo dookoła. To jeszcze nie koniec świata. Mleko modyfikowane jest dziś produkowane za pomocą niezwykle zaawansowanych technologii tak, by zapewnić dziecku prawidłowy rozwój. Na butelce wychowało się tysiące zdrowych i szczęśliwych niemowląt. "Branie dziecka do łóżka jest niezdrowe" Nie ma żadnego powodu, by nie brać niemowlęcia do łóżka. Jeśli dzięki temu możesz się lepiej wyspać i budzisz się rano mniej zmęczona - w czym problem? Rodzinne gniazdo wbrew obiegowym opiniom, nie jest niehigieniczne, ani niebezpieczne. I ma swoje niewątpliwe zalety. Po pierwsze maluch wtulony w mamę śpi znacznie spokojniej (czuje się bezpieczny). Po drugie nawet nocne budzenie nie jest problemem, na ogół wystarczy dziecko pogłaskać albo przytulić, by z powrotem zasnęło. Po trzecie, jeżeli karmisz piersią, nie musisz w nocy wstawać, możesz karmić niemal przez sen. To prawda, w waszym małżeńskim łóżku chwilowo brak miejsca na intymność, ale przecież można znaleźć inne miejsce na miłosne igraszki. W końcu kochać się można nie tylko w łóżku. Odkrywanie nowych miejsc erotycznych w waszym mieszkaniu może być nawet ekscytujące. To warto wiedzieć Dziecko przyzwyczajone do spania z rodzicami może nie mieć ochoty na przeprowadzkę do własnego łóżka. Ta przeprowadzka będzie więc w przyszłości wymagała od was cierpliwości i pomysłowości. Ale uda się. Czy ktoś widział osiemnastolatka śpiącego razem z rodzicami? "Noszenie na rękach rozpuszcza dziecko" Mimo wielu badań dokumentujących ogromną wagę, jaką w pierwszych miesiącach życia dziecka ma dla niego kontakt fizyczny z matką -w Polsce nadal pokutuje pogląd, że noszenie niemowlęcia na rękach "rozpuszcza je" i "psuje". Tymczasem od co najmniej pięćdziesięciu lat wiadomo, że niemowlę noszone na rękach jest spokojniejsze i lepiej się rozwija. To logiczne. Człowiek jest ssakiem, a wszystkie ssaki (zwłaszcza naczelne) trzymają swoje małe - na początku ich życia - tak blisko siebie, jak to tylko możliwe. Nie tylko, żeby je karmić, ale również grzać i uspokajać - czyli dawać poczucie bezpieczeństwa. O ile noszenie noworodka jest po prostu nużące, o tyle noszenie większego niemowlęcia może być męczące fizycznie. Dlatego warto od pierwszych tygodni nosić małego w chuście. Dziecko będzie spokojniejsze, a dorosły będzie mógł zająć się swoimi sprawami (a przynajmniej ich większością). Warto wiedzieć Oczywiście im dziecko starsze, tym częściej warto je zachęcać, by zajmowało się samo sobą - np. samo usypiało. Jednak nauka samodzielności będzie udana tylko wtedy, kiedy dziecko będzie miało "naładowany akumulator bezpieczeństwa". A do tego niezbędna jest duża dawka fizycznego kontaktu z mamą i tatą. Samba powodzenia i rób wszystko zgodnie ze swoja potrzebą! Ciesz się macierzyństwem, bierz dziecko do łóżka, noś na rękach, przytulaj małego bąbelka jak tylko masz na to ochotę. Edytowane przez kolanka Czas edycji: 2013-10-02 o 07:57 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2232 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
|
|
|
|
#2233 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry tu!
|
#2234 |
|
Zakorzenienie
|
Kolanka czy Ty poczułaś jakąś misję?
|
|
|
|
#2235 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
ja poczulam misje jakis czas temu misja brzmi PUMP IT! w wolnym tlumaczeniu wyluzuj
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2236 |
|
Zakorzenienie
|
:d:d:d
|
|
|
|
#2237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ktosia made my day!!! ![]()
|
|
#2238 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() :![]() ![]() ![]() bawie sie tancze spiewam krece dupskiem szal cial ![]() ![]() ![]() ![]() przesilenie jesienni minelo i mi dobrze ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
ty olalas czy szkola nawalila? ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- no co!!!! http://www.youtube.com/watch?v=ZaI2IlHwmgQ glosniki na full i zabawa ![]()
|
|
|
#2240 |
|
Zadomowienie
|
Nie, po prostu to sa moje przemyślenia. Jeśli wejdziesz między wrony nie musisz krakać tak jak one!
|
|
|
|
#2241 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każda z nas może znaleźć artykuł na potwierdzenie swoich racji, tylko co nam da udowadnianie, że "moja racja jest najmojsza"?
|
|
|
|
|
#2242 |
|
Zadomowienie
|
Ktosia - to Ty na mnie naskoczyłaś, a Martucha wyśmiała.
Ja nikogo nie krytykowałam i nie wyśmiewałam. Cały czas powtarzałam, że każda matka moży wychowywać według własnego uznania, a nie według przedstawianych przez Was "standardów". Ja wychowuję inaczej niz Wy, ponieważ zmusiła mnie do tego sytuacja, ale nie czuję się gorsza, a Wy mi to próbujecie udowodnić. |
|
|
|
#2243 |
|
Zakorzenienie
|
Marta ja zawaliłam bo pisałam na kartce cały dzień co robiłam itd a nie przepisywałam sobie. Na licu też tak robiłam. A kartę obserwacji muszę wziąć ze szkoły i sobie przepisać, albo skądś inąś
|
|
#2244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2245 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
|
|
|
|
#2246 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko sie smialam jakbym Cie wysmiala to bym napisala co o tym mysle i dolozyla tone smiania a tu byl sam smiech![]() Cytat:
zawalasz wieczor i nadrabiasz
|
|
|
#2247 |
|
Zakorzenienie
|
no przeca wiem
bo sobie wymyślili mieć komputerowo uzupełnione....
|
|
#2248 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć laski
Myślałam, że do domu nie dojdę, weszłam do jarzyniaka po parę ziemniaków i fasolkę zieloną a wyszłam ogładowana jak wielbłąd. Za to mam pyszną zupę warzywną - full wypas
|
#2249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sambuś jeszcze raz gratulacje, naprawdę byłaś dzielna. A ja zalatana... nawet nie zaglądałam na wizaż. w sobote była w kinie na Millerach, jak ktoś chce się odmóżdżyć to polecam. Ogólnie się naśmiałam ![]() w niedzielę kręgle... też było miło, ale stwierdzam, że chyba czas na siłownie wzmocnić trochę ręce. Wczoraj u dentysty... pożegnałam się z moją dolną ósemką ( i 2 stówkami) Dziś delikatne sprzątanie, bo forma kiepska przez @ a jutro... jadę po TŻa!!!!! ![]()
|
|
#2250 | ||
|
Zakorzenienie
|
ojjj dasz rade
![]() ![]() Cytat:
trza bylo tragarza znaleźć Cytat:
a ja bylam u chrzesnicy z polroku jej nie widzialam
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:42.

maly zjada spokojnie 70 ml a ja jestem w stanie wydoic 20-25 
ale jednak myślę ze warto przyzwyczajać dziecko do spania w łóżeczku. Nawet jak byłam w pierwszych tygodniach mega nie wyspana, karmiłam z dokładnoscią co 3 h to zawsze karmiłam siedząc w fotelu i odkładałam do łóżeczka