Bardzo ciemny pokój-proszę o poradę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-01, 17:01   #1
mania123456780
Raczkowanie

Bardzo ciemny pokój-proszę o poradę

Witam, otóż wynajmuję pokój w bardzo przytulnym i nowoczesnym mieszkanku, jest niestety jeden problem. Pokój ten jest bardzo ciemny (ciemno brązowa ściana) w dodatku małe okno (tylko drzwi na balkon). Malowanie mieszkania nie jest przewidziane, a nie chcę tego robić z własnej kieszeni. Właściciel ponadto nie życzy sobie żadnego wiercenia w ścianach, ewentualnie można coś na nie ponaklejać. Wobec tego jak myślicie, jak mogę sobie ten pokoik jakoś rozjaśnić, żeby nie był aż tak ponury? Jest też niestety bardzo mały
mania123456780 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 18:00   #2
evelynaa
Raczkowanie

Dot.: Bardzo ciemny pokój-proszę o poradę

ja na Twoim miejscu powiesiłabym białą, bądź jakiś jasny ciepły odcień beżu firankę typu "makaron" i postawiła na koc na łóżko w takich kolorach, a na nim jaśka, w jakimś ciepłym kolorze, może róż (i nie mówię, tu o niewiadomo jakim rażącym oczy różu, tylko stonowanym, pudrowym)? Nie wiem jaki jest to odcień brązu na tej ścianie, więc ciężko mi określić jaki kolor będzie pasował. Osobiście nie przepadam za jakimiś plakatami na ścianie, ale jeżeli lubisz to czemu nie. Możesz też ponaklejać kolorowe zdjęcia jeśli masz pomysł jak no i pewnie jak ułożysz swoje rzeczy w pokoju, to też nada mu koloru
Ja pewnie zrobiłabym w ten sposób, a jak Ty się urządzisz, to kwestia Twojego gustu
PS. też mam malutki pokoik, ale na pewno o wiele jaśniejszy od Twojego, więc miałam większe pole do popisu

evelynaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 18:18   #3
guess17
Rozeznanie

Tak jak koleżanka wyżej, daj jasne firanki. Ładną kremową kapę, dekoracyjne poduszki. Dobrym pomysłem może też być kupno lampy ale takiej

moi teściowie mają podobną i naprawdę daje dużo światła. Możesz dać również jasny dywan.

http://zapachmiety.blog.pl

Dziś: ciasto 3 bit

_________________________ ________

"Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln
guess17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 19:52   #4
paula78
Zakorzenienie

Powiesić na ścianach jakies jasne plakaty, mozna je przykleić na taka specjalną "plastelinę", która nie zostawia śladów na ścianie, łatwo odchodzi, itp.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 21:41   #5
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez guess17 Pokaż wiadomość
Tak jak koleżanka wyżej, daj jasne firanki. Ładną kremową kapę, dekoracyjne poduszki. Dobrym pomysłem może też być kupno lampy ale takiej

moi teściowie mają podobną i naprawdę daje dużo światła. Możesz dać również jasny dywan.
Z tą lampą to tak poważnie? Jest tyle pięknych lamp dających dużo światła, a ta to dla mnie nieporozumienie. Jest po prostu brzydka moim zdaniem.

Świetnie rozjaśnią wnętrze duże plamy bieli - kapa, koc na łóżku, białe zasłony, biały dywan, duże lustro w szerokiej białej ramie naprzeciwko okna. Wszystko to, co odbija światło, zamiast je pochłaniać, jak robi to ten nieszczęsny brąz. Do tego wspomaganie sztucznym światłem, jeśli naturalnego brakuje - lamy i lampki w różnych punktach pokoju, które umożliwią doświetlenie wnętrza wieczorami. Jakiś jasny kolor w dodatkach, np. wspomniane już poduszki w odcieniu pudrowego różu.

Swoją drogą to za nic nie zrozumiem, jak ktoś, kto ma ciemny pokój mógł wpaść na pomysł pomalowania ściany na ciemny brąz. Właścicielowi gratulujemy gustu
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-02, 10:12   #6
Sorbet
Zadomowienie

Lamki choinkowe zawieszone przy oknie są teraz bardzo modne - przyczep je na ścianie w kształcie serca albo czegoś tam.
Może fluorescencyjne dekoracje?
Jeśli masz możliwość to zawieś lub postaw przy jakiejś ścianie duże lustro, które będzie odbijało lampki - będzie ich więcej.

Edytowane przez Sorbet
Czas edycji: 2013-10-02 o 10:28
Sorbet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-02, 20:03   #7
guess17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Z tą lampą to tak poważnie? Jest tyle pięknych lamp dających dużo światła, a ta to dla mnie nieporozumienie. Jest po prostu brzydka moim zdaniem.

Oj źle zrozumiałaś chodziło mi mniej więcej o model. By światło rozchodziło się do góry. A nie konkretnie taka jak jest na zdjęciu.

http://zapachmiety.blog.pl

Dziś: ciasto 3 bit

_________________________ ________

"Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln
guess17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 20:12   #8
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez guess17 Pokaż wiadomość
Oj źle zrozumiałaś chodziło mi mniej więcej o model. By światło rozchodziło się do góry. A nie konkretnie taka jak jest na zdjęciu.
No chyba, że tak
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 16:22   #9
Akane
Zakorzenienie

Fajne lampy są w IKEI. Tego typu cudo http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30184168/ (są różne kształty, więc spokojnie) daje naprawdę dużo fajnego, ciepłego światła. Wieczorem na pewno poprawi atmosferę. A w ciągu dnia? To już dziewczyny wyżej napisały
Stary 2013-10-09, 11:47   #10
mania123456780
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Powiesić na ścianach jakies jasne plakaty, mozna je przykleić na taka specjalną "plastelinę", która nie zostawia śladów na ścianie, łatwo odchodzi, itp.
mogłabyś napisać coś więcej o tej "plastelinie"? bo przyznam szczerze, że nie słyszałam nigdy o takim czymś
Stary 2013-10-09, 20:10   #11
julkasia
Przyczajenie

powieś białe bardzo prześwitujące firanki i zasłony także w bieli, dobrym rozwiązaniem będzie też jasna narzuta na łóżko, kup kilka jasnych plakatów - możesz je powiesić na taką gumę rozciągliwą - nie zostawia tłustych śladów, a dobrze trzyma lekkie rzeczy
julkasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-13, 12:33   #12
Pani Zemsta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mania123456780 Pokaż wiadomość
mogłabyś napisać coś więcej o tej "plastelinie"? bo przyznam szczerze, że nie słyszałam nigdy o takim czymś
pytanie do mnie ale się wypowiem konkretnie nazywa się do guma do tablicy - polecam oryginalny Blue Tack (taki niebieski). koleżanka kupiła kiedys jakąś polską podróbkę, która się dosłownie rozpuściła. Ja moją gumę kupiłam jakieś 5, 6 ? lat temu i dalej mi służy. do kupienia w sklepie papierniczym, ja płaciłam ok. 10 zł, nie wiem jak teraz.

EDIT: zapomniałam dodać, że guma jest do wielokrotnego użytku, ja używam jej głównie na zajęciach które prowadzę, albo w domu do podklejenia plakatów właśnie, czy pocztówek nad biurkiem

https://artemisya-natural-beauty-handmade.blogspot.com/

Edytowane przez Pani Zemsta
Czas edycji: 2013-10-13 o 12:35
Pani Zemsta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-14, 19:40   #13
blueees
Raczkowanie

również postawiłabym na fajne plakaty w pastelowych kolorach, przyklejone taśmami Washi
ewentualnie duże, stojące lustro
a w rogu cotton light balls
Stary 2013-10-16, 11:41   #14
_chocolate
Zakorzenienie

Ja bym jednak przemalowała pokój na biało. Pojemnik z białą farbą wyjdzie taniej niż kupowanie lamp czy innych dodatków. A może białe naklejki na ścianę? Podobno można je łatwo odkleić.
Do lampy daj jakąś mocną żarówkę, żeby w pokoju było naprawdę jasno. Mam nadzieję, że masz taką otwartą lampę, a nie zakrytą kloszem.
Poza tym, jasne dodatki, np. biała narzuta, poduszki, lustro.

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
Napisane przez mania123456780 Pokaż wiadomość
ja kiedyś kupiłam takie coś w empiku, ale znając życie tam będzie kilka razy drożej niż w innych sklepach

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 15:39   #15
mania123456780
Raczkowanie

Właśnie na moje nieszczęście lampa jest z zakrytym kloszem, idealnie pasującym do ściany (kremowa z brązowymi wstawkami brr). Co do malowania, właściciel nie chce o tym słyszeć niestety (nie rozumiem czemu) no ale uszanuję to. Pozostają mi naklejki, jasne mebelki już mam, do tego jasne biurko i mam nadzieję jakoś to będzie.. Co za bezmyślność żeby pokój z samymi drzwiami balkonowymi, mały i bez okna pomalować na TAKI kolor.. Do tego maleńki i muszę wszystko mieć rozplanowane co do centymetra żeby nie było efektu "zagracenia" meblami. Znajdę koniecznie miejsce na większego kwiatka, dużo jasnych pudełek i poduszek, będzie przytulnie

Edytowane przez mania123456780
Czas edycji: 2013-10-16 o 15:42
Stary 2013-10-16, 18:20   #16
_chocolate
Zakorzenienie

Też miałam kiedyś taką lampę i one zabierają dużo światła.
Możesz kupić jakąś wysoką, mocną lampkę na biurko i jakąś lampkę nocną albo światełka - zrobisz fajny klimat jak wpadną znajomi
Może właścicielowi została akurat taka farba albo pomalował na ciemno, żeby nie było widać zabrudzeń (mniejsze koszty, bo nie będzie musiał malować)
Dobrze, że masz jasne meble.
Jak dasz kwiat/y i jasne dodatki, to będzie przytulnie

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości