|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4441 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4
Cytat:
![]() Często jestem w Leclerc to tam zauważyłam że przy kasach pierwszeństwa zazwyczaj stoją panowie 30-40 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4442 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Jaki duzy!! Ale bardzo ladny ![]() Cytat:
![]() http://iqkartka.pl/cards/4617.png A serio,to ala chinszczyzne zrobie na szybko,mam gotowa mieszanke warzyw,tylko miecho,ryz i przyprawy,bo nie mam weny dzis na gary.
![]() |
#4443 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4444 |
Zadomowienie
|
A co do kolejek u lekarza to jest wogole paranoja. Pół biedy jak ktoś musi mieć kontrole co pół roku i tak sie zapisuje ale ja np. Dwa lata temu miałam zdiagnozowane guzy na jelitach ( diagnoza tylko dzięki temu ze trafiłam na sor z odwodnieniem i przyjęli mnie na oddział) po leczeniu szpitalnym musiałam byc pod kontrola gastroenterologiczną przynajmniej raz na dwa tygodnie ( co chwile zmiana leków). Wiec dzwonię i mowię jaka jest sytuacja ze mam diagnozę ze mam biegunki po 15 na dobę i proszę o szybki termin bo potrzebuje pomocy i co?? Termin za 7 miesięcy tak sie zdenerwowalam ze odpowiedziałam pani ze za 7 miesięcy to ja sie mogę czasem za przeproszeniem zasrac na smierć. Wiem ze to nie jej wina ale już niewytrzymalam.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4445 |
Zadomowienie
|
Niby nie ich wina ale bardzo często jest tak, że jak się odezwiesz, rykniesz to znajduje się miejsce. Mój mąż, pracując z ludźmi, często powtarza, że wariata, osobę drącą pyska szybciej się załatwia. Niech idzie w cholerę
![]()
![]() |
#4446 | |
Zakorzenienie
|
![]() Podłączam się do pytania ![]() Nie wiem, gdzie mam kupić dobrej jakości pieluchy tetrowe ![]() Cytat:
![]() Sama korzystam prawie tylko z prywatnej służby zdrowia - stomatolog, ginekolog, USG genetyczne, badania krwi, ortopeda i zdjęcia RTG, fizjoterapia - to są bardzo duże koszty, ale jeszcze takie, które mogę "udźwignąć". Gdyby jednak coś mi się stało poważnego (złamania, wypadki, nowotwór) to wtedy nie mówimy o wydatkach rzędu 100-500-1500 zł tylko kilkudziesięciu tysiącach złotych. Drugą sprawą jest to, że prywatnym szpitalom nie wszystko opłaca się leczyć, albo robią tylko te operacje, które wyłącznie przynoszą zysk - wszak prywatna służba zdrowia ma być biznesem, niczym innym. Ja mam spore doświadczenie w ortopedii (stawy biodrowe) i prywatnie oferują mi tylko taką operację, która im się opłaca - dla mojego stawu zaś, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Kolejną - szpitale kliniczne, państwowe, często mogą wykorzystywać różne metody leczenia (nie tylko te sprawdzone, które przynoszą zysk). Szpital prywatny to spółka, która ma z definicji przynosić zyski, a nie straty, ale medycyna nie jest nauką ścisłą - nie da się ludzkiego życia i zdrowia dokładnie "przeliczyć". W spółce każdy inwestor liczy na zyski, a nie na odkrycia czy kosztowne badania naukowe... Nasze porody? W prywatnym szpitalu to też spory koszt ![]() Niestety dostanie się na wizytę w ramach NFZ do dobrego ortopedy graniczy z cudem (właśnie jestem w trakcie "polowania" na zapisy do lekarza, do Kliniki w Otwocku na 2014 rok ![]() Na pewno polską służbę zdrowia trzeba jakoś zreformować, ale jak? To pytanie do przyszłego noblisty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4447 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą ja to pyskata jestem :p Cytat:
![]() |
#4448 |
Rozeznanie
|
Perfuzja, milka-pilka - ale od wypadków, złamań itp. można się ubezpieczyć w wybranej przez siebie firmie. Nie trzeba ściągać z obywatela obowiązkowego haraczu, skoro obywatel bojąc się o wypadki losowe może sam o to zadbać. Ja z ubezpieczenia na uczelni dostałam prawie 4 tys zł (prywatnie za operację i rehabilitacje zapłaciłam prawie 11 tys.). Gdybym była ubezpieczona w lepszym towarzystwie ubezpieczeniowym i na wyższą kwotę, to na pewno dostałabym więcej.
![]() |
#4449 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() http://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pyta...iecka,130.html [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43086187] Dzięki ![]() Uwielbiam Was czytać bo zawsze podnosicie na duchu. U mnie też lekarz powiedział że jedna kawa dziennie ok ale otoczenie krzywo i dziwnie patrzy i zdarzają się komentarze "jak to kawa w ciąży". Naprawdę czasem tak mi się robi aż dziwnie. Staram się być asertywna i odpowiadać że lekarz pozwolił ale dziwne uczucie pozostaje. [/QUOTE] Spokojnie, podają że dopuszczalna dawka dziennego spożycia kofeiny w ciąży to 300 mg. Możesz śmiało pić jedną kawę dziennie. Ja mam z kolei odwrotnie. Jak byliśmy z mężem w odwiedzinach u jego rodziny to usłyszałam, że odrobina alkoholu w ciąży nie zaszkodzi i mogę sobie wypić szklaneczkę piwa albo trochę koniaczku ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Co do wyprawki to my wydamy ok. 5000 zł wliczając w to wózek, karuzelę do łóżeczka i matę edukacyjną. Do tego musimy doliczyć kosmetyki i rzeczy dla mnie, bo nie mam żadnych koszul, które by się nadawały do szpitala. Wszystko kupujemy sami, póki co dostaliśmy pieniądze na wózek od TŻta siostry. Mieliśmy kupić fotelik używany od kolegi, ale zdecydowali z żoną, że zostawiają dla drugiego dziecka... ![]() To co wydaję na lekarza nawet nie liczę, ale nie jest tak źle, bo badanie genetyczne i połówkowe mam na NFZ, a to już duża oszczędność. Wszystkie badania krwi robię z kolei na Luxmed. Gdybym miała za wszystko płacić to byśmy chyba nie wyrobili finansowo tym bardziej, że oprócz ginekologa odwiedzam endokrynologa średnio co 1,5 miesiąca... Niestety nie znalazłam żadnego ginekologa na NFZ, któremu mogłabym zaufać, a dodam że do swojego jeżdżę prywatnie ok. 50 km ![]() Śpiworki mamy dwa - jeden taki z nogami, a drugi dopasowany do naszego wózka. Przyszło mi dzisiaj małe zamówienie dla córeczki. Wklejam zdjęcie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4450 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4451 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4452 |
Zadomowienie
|
Cześć Mamusie
Przyszłam żebyście otarły me łzy po dzisiejszym kłuciu i glukozie. Musiałam na tą przyjemność wstać o 6 żeby zdążyć wyszykować Alka do żłobka i dotrzeć do mojej przychodni najpóźniej na 7:30. Synka musiałam przekupić obietnicą nowego auta żeby sprawnie wstał i sie ubrał bo tez mu sie nie uśmiechało wstawać godzine wcześniej niż zwykle. Potem Pani mi pobrała trzy fiolki krwi bo jeszcze powtórka na tokso, a potem ku memu zdziwieniu jeszcze dziabnęła mnie w palec. Dostałam wielki kuban glukozy...bleeee...potem dwie godziny czekania i znów pobranie krwi ... Ale co ja opowiadam ekspertkom ![]() ![]() Co do wyprawki to myślę że zmieszcze sie w 1500 zł. Kupiłam już wózek 3w1 za 450 zł (wylicytowany na allegro), komplet pościeli z wypełnieniem i rożkiem za 150 zł, zestaw butelek i smoczków 100 zł, wylicytowałam trochę fajnych ciuszków w sumie jakieś 100 zł mnie to kosztowało, jeden kocyk dostałam drugi kupiłam (35zł), troche ciuszków dostałam. Jeszcze musze kupić łózeczko, koniecznie z szufladą (250zł) materac (80zł) i pierdułki typu podkłady, majtki, koszule nocne, pieluchy (pewnie z 250 zł na to pójdzie). Z kosmetyków dla malucha to tylko mydełko bambino, bephanten, oliwka i małe oilatum no i krem na mróz. Babcie mają zlecony zakup reczników i prześcieradeł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Prywatne, standardowe ubezpieczenie jest ok, jeśli mieścisz się w standardowych wypadkach. 11 tys. to standard za leczenie złamania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4454 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Gdyby państwowa opieka była taka fajna pod tym względem, to nie mielibyśmy całej masy ludzi uderzających do rozmaitych fundacji po wsparcie w uzbieraniu tych horrendalnych kwot na leczenie. I tak jak pisałam - państwo nie zapłaci np. za leczenie biologiczne mojego brata, które kosztuje 20 tys. zł. na miesiąc (a żeby to miało jakikolwiek sens, powinien się leczyć MINIMUM pół roku). A bogatsze społeczeństwa, co jest udowodnione, chętniej dzielą się z ludźmi w potrzebie - czy to w przypadku zbiórek czy fundacji. Gdyby państwo nie ściągało z obywateli takiego haraczu, no nie da się ukryć - bylibyśmy bogatszym społeczeństwem.
![]() ![]() |
![]() |
#4455 |
Zadomowienie
|
Wy tak sobie wszystko kupujecie a ja pełen luzik
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4456 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4457 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Polski nie możemy porównywać do krajów Europy Zachodniej. Przecież my dopiero od '89 roku mamy mniej więcej taki ustrój, jaki inni mają od wieków (nie wliczam w to 20lecia Międzywojennego bo to pryszcz w sumie ![]() Jasne, że są choroby, których NFZ nie refunduje tak jak należy - jest ich masa. Ale nie sądzę, by znalazły się takie prywatne firmy ubezpieczeniowe, które by to zrobiły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4458 |
Rozeznanie
|
Ja tez korzystam od lat z prywatnej opieki, obecnie mamy z mężem wykupiony pakiet rodzinny w lux medzie i właściwie z NFZ nie korzystamy. Zdaje sobie sprawę, ze w razie operacji, wypadku itd składki na NFZ są niezbędne , ale nie widzę sensu w dublowania składek za lekarza rodzinnego i specjalistów( od lat do ginekologa, okulisty, ortopedy, dentysty, gastrologa) chodzę prywatnie i zastanawiam sie po co płacimy podwójnie. Najgorsze jest to,ze właściwie w szpitalu jest sie często nie pacjentem, a mam wrażenie petentem, a przecież to nie jest opieka za darmo.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4460 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4461 | |||||||
Zadomowienie
|
Ja wydałam dopiero 20 zł na proszek do prania i 15 zł na kapcie
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Z wyglądu bardzo mi się podobał ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A jakbym miała jeszcze za oryginalne zapłacić 500 zł to wyrzuty sumienia męczyłyby mnie do końca życia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Proszę o kciuki za moją dzisiejszą wizytę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4462 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ktore maja prywatne ubezpiecznie zdrowotne, ja mam z pracy i wlasnie sie dzisiaj dowiedzialam, ze moj ubezpieczyciel zwraca rowniez koszt szkoly rodzenia, wiec warto sie dopytac jak to jest u Was.
magnusia brzusio juz fajny, taki ciazowy ![]() nemezis no ja wlasnie tez juz musze sie w takie rzeczy zaopatrzyc..... lidkaa no glukoza to srednia przyjemnosc, ale najwazniejsze, ze dalas rade Standardowe pytanie, co u Was na obiad? U mnie znowu ryba po grecku ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4463 |
Raczkowanie
|
Ja powoli przekonuje sie do systemu opieki medyczne we Francji. Generalnie terminy dostaje sie bardzo szybko, a jezeli nadal wydaje sie za dlugi to mozna isc do lekarza prywatnego, a pozniej i tak pieniadze sa zwracane z ubezpieczenia. Od 6 mc ciazy wszytkie badania sa za darmo, tak samo za leki przepisane przez lekarza nic sie nie placi. Od 7 mc dostaje sie regularnie pieniadze na dziecko (tylko jeszcze nie wiem ile ) a z okazji narodzin 1000 e jednorazowo. Porod i opieka po porodzie jest za darmo, tak samo spotkanie z anestezjologiem i znieczulenie, za szkole rodzenia wraz z partnerem sie nic nie placi
|
![]() ![]() |
![]() |
#4464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a kwota na wyprawk niezła- ja założyłam że zmieszcze się w 2000 tyś (max 2500) i póki co dobrze mi idzie. tylko że ja np. nie kupuje karuzeli do łóżeczka/maty.elektronicznej niani/itp bo dla mnie to zbędne jest. a i pochwale się naszymi ostatnimi łupami za wszystko 32 zl ![]() bodziaków na 56 mamy już wystarczająco ale musimy dokupićjakieś spodnie i sweterki czy coś a reszte to już chce rozmiar 62 kupować.
![]() |
#4465 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Ja własnie zagryzłam kawe ogórkiem kiszonym i nadal mam gluta w gardle po glukozie
|
![]() ![]() |
![]() |
#4466 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4467 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4468 |
Gang Iren
|
Wróciłam od położnej.
Powiedziała mi,że 10-15 skurczy dziennie jest normalne.Mam dzwonić do szpitala gdyby były regularne,bo może rozpoczynać się poród. Kazała zapisać się znowu do gp z żylakami,więc mam wizytę za tydzień w czwartek. Mówiła,że mam nalegać na specjalne rajstopy. A po Alku nic nie masz?
#4469 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za tydzień w sobotę jedziemy zamówić wózek.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.