|
|
#2191 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo- czerwcowe 2014 :-)
Dark lady, robiąc jak mówisz złapiesz się na haczyk nr 2: tzn
przed macierzyńskim opłaca się odprowadzać składki w max wysokości, a nie jeszcze korzystać z zniżki dla rozpoczynających DZG! Jeśli będziesz opłacać tą obniżoną składkę, to Twój zasiłek wyniesie ok 400,00 zł /m-c ![]() Natomiast, gdybyś opłacała składkę w max wysokości (czyli nie tą podstawową dla wszystkich), to zasiłek wyniósł by ok 6.000,00 zł (pod warunkiem, że nie złapiesz się na haczyk nr 1). W tej chwili faktycznie nic nie masz... chyba, że trafi Ci się zlecenie na 3 m-ce z opłaconym chorobowymi i w kwocie nie niższej niż minimalna... wtedy po nim mykasz na l4 i problem z głowy ![]() Na Twoim miejscu też bym pomyślała o DZG, ale nic samemu. Ja, pomimo iż trochę się orientuję w tych kwestiach też bym poszła z tym do biura, by mi pomogło ustalić, jak skorzystać z tych składek jak najwięcej. Bo składki w ZUS-ie przedsiębiorcy sami sobie oszacowują, chociaż prawie nikt z nich o tym nie wie. Jedyne ograniczniki to składka minimalna, którą płacą prawie wszyscy i maxymalna, którą płacą Ci, co planują np. się rozchorować. Mało kto korzysta z składek pośrednich, które moim zdaniem byłyby najsprawiedliwsze, bo mogłyby realnie odzwierciedlić dochody. ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- U was też tak ładnie na dworze? Idę na spacerek
|
|
|
#2192 |
|
Zakorzenienie
|
Vampirko u nas paskudnie :/. Jeszcze raz dzięki za rady i tak będę szła do biura rachunkowego, które zajmuje się moim mężem i tam omawiała sprawy. A umowy na 3 miesiące to nie złapię, bo są niestety tylko na 1 miesiąc... Poza tym chcę współpracować z tą firmą jak najdłużej się da, a na chorobowym to odpada.
|
|
|
|
#2193 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zazdroszcze Kegla, ja mam wrażenie że nieumiejętnie robie i napinam brzuch ![]() Magdi555 kojarzymy A męża zazdroszczę Mój tez dużo pracuję a potem nie ma sił do zabawy z urwisem ![]() A mdłości niestety nie da sie zajadać choćby sie sobie obiecało Ja ostatnio wiecznie wcinam popcorn ![]() Cytat:
Ten temat też był poruszony: Osoby wykonujące pracę na podstawie umów cywilnych nie są pracownikami, zatem nie przysługuje im uprawnienie do urlopu rodzicielskiego. Natomiast jeżeli osoba wykonuje umowę zlecenie, z której odprowadzane są składki na ubezpieczenia chorobowe i w trakcie trwania takiej umowy urodziła dziecko - nabywa prawo do zasiłku za okres odpowiadający okresowi podstawowego i dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz urlopu rodzicielskiego. Podobnie w przypadku osoby prowadzącej własną pozarolniczą działalność gospodarczą, z której odprowadzane są składki na ubezpieczenie chorobowe. Elinea podziwiam Ale masz napewno wesoło w domku przy takiej gromadce )Cytat:
Tylko delikatnie smaruj żeby dziurek od noska nie zatkać a nic się nie stanie ![]() Ja mam dziś śpiączkę, o 11 padłam :p Ale wyprałam kanapę i umyłam podłogi więc jest dobrze Znów Tż późno wróci i urwis mój ![]() A ja mam czasem wrażenie, że Olaf taki roztrzepany przez moje latanie w ciąży, na tyłku nie potrafiłam usiedziec i mam Zresztą on potrafił się całą dobę wiercić w brzuchu, myśleliśmy że w ogóle nie śpi a po porodzie się okazało, że on się tak rzuca nawet podczas snu, kopie, wierzga, ma to do dziś
|
|
#2194 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wszystkie mamusie
![]() Mogę dołączyc ![]() Jestem kasia i od 3 tygodni wiem, że będę mamcią Pozdrawiam
|
#2195 | |
|
404 Not Found
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2196 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2197 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2198 |
|
Zakorzenienie
|
Martusia - sama nie wiem, kiedy to zleciało
To też dlatego, że dowiedziałam się o niej dośc późno. Na początku myślałam, że nie mam @ przez stres związany ze ślubem, a tu ukazał się Bąbelekasiulka - hej, hej
|
#2199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale fajnie, to macie najpiękniejszy prezent ślubny
|
|
#2200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj
|
|
|
|
|
#2201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My inhalujemy albo samą solą, albo sól + Berodual, albo sól + Pulmicort. Tak nam w szpitalu kazali i teraz alergolog i pediatra to na każdej wizycie podkreślają: oklepywanie. |
|
|
|
|
#2202 |
|
Zakorzenienie
|
Prezent mamy przewspaniały
Teraz śmiejemy się wszyscy, że będziemy robili chrzciny Bąbelka na nasza pierwszą rocznicę ślubu i w tym samym miejscu gdzie było nasze wesele![]() W ogóle to cieszę się, że do Was zagadałam, będę miała się komu wygadywac ze swoich ciążowych problemów. Wy mnie zrozumiecie
|
#2203 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Piszecie o zusach, zasiłkach itp. Wstyd przyznać, ale dla mnie to czarna magia pomimo tego, że mąż prowadzi swoje biuro rachunkowe ![]() Dzisiaj przed południem udało mi się powycierać kurze uff, może jeszcze moja obecność w klubie leniwca nie jest przesądzona |
|||
|
|
|
#2204 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Piękny tekst w stopce
Edytowane przez Magdi555 Czas edycji: 2013-10-02 o 14:00 |
|||
|
|
|
#2205 |
|
BAN stały
|
Dziękuję za rady
kasiab91 witaj |
|
|
|
#2206 |
|
Zakorzenienie
|
a ja dzisiaj wogóle nie wychodziłam z domu, a dokładniej z łóżka.
wczoraj lekarstwo : mleko z miodem+ buła z masłem i czosnkiem dzisiaj: buła z miodem i herbata z cytryną, czosnek tez powtórze wieczorem, katar juz mi przechodzi / psikam Acatarem/ gorączkę miałam tylko raz wieczorem, więc nie jest zle. trzymajcie się kobitki bo choróbsko się czai.... /p.s kuzynka kolegi jest pediatra/ tzn, kończy studia chyba/ i mówiłą że najwększe skupiska chorobowe to supermarkrty,,, i zeby nie zabierać tam małych dzieci/. mama mojej kolezanki natomiast jak była w początkowej ciąży / chyba drugi czy trzeci miesiąc/ zaraziła się w przychodni różyczką.... dziecko urodziło się niestety z wieloma wadami....... >/i zmarło po jakimś czasie /< |
|
|
|
#2207 |
|
Zakorzenienie
|
Magdi - dziękuję
Coś tu piszecie o popcornie, mam na niego ochotę od dłużeszego czasu, ale nie mogę się zmobilizowac i zrobic... Ehhh Niestety w ciąży nie mam czasu na nic, a tak naprawdę to nic nie robię Mam straszne zaległości we wszystkim
|
#2208 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2209 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2210 | |
|
404 Not Found
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2211 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No ale zawsze to Wielkopolka ![]() Dziewczyny nie gadajcie o tym popcornie, bo i ja będę musiała sobie zrobić a to nie będzie dobre dla mojej wagi Mi śmierdzi tylko taki maślany, solony jest super a teraz 3-4 minuty w mikrofali i gotowe ![]() A co do jedzenia to otworzyli u nas nową knajpkę z domowymi daniami, mąż ma dzisiaj przywieźć pierogi na obiad mniaaam
|
|
|
|
|
#2212 |
|
Zakorzenienie
|
my tez taki bardzo lubimy/ najberdziej mi smakuje serowy, albo maślany/
zrobiłam sobie własnie marchewke z jabłkiem+ troche śmietany, cukier i odrobina chrzanu..... jakie dobreeee ma ktoś ochote hehe ?------------------- p.s a to coś dla nas / moment z ogórkami najlepszy/ kabaret Hrabi - CIĄŻA http://www.youtube.com/watch?v=38KHplvFgvE Edytowane przez asiulka_22 Czas edycji: 2013-10-02 o 14:20 |
|
|
|
#2213 |
|
Zakorzenienie
|
Też mam właśnie taki do mikrofali, ale jak widac to dla mnie za dużo pracy
Ooo... pierogi to bym pojadła Dziś robię szybki obiad świderki z białym serem. Będzie szybko i pysznie. Bo jak pomyślę o staniu nad kuchnią dłużej to mnie rzuca... I odechciewa mi się wszystkiego. Macie jeszcze mdłości?? Mi całe szczęście te ranne już minęły, ale mam strasznie wyczulony węch za to i nie daj Bóg, żeby mi coś nie podpasowało...
|
#2214 | |
|
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
To też chwilka ![]() No, dziś to już jest mi strasznie niedobrze - chwilami mam wrażenie, że za chwilę puszczę pawia
Edytowane przez Magdi555 Czas edycji: 2013-10-02 o 14:20 |
|
|
|
|
#2215 | |
|
404 Not Found
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale we wszystkim trzeba zachować równowagę. Nie ochronimy dziecka przed wszystkimi chorobami, jakie są na świecie. Kiedyś trzeba też zacząć dziecko uodparniać. A i tak jak dziecko pójdzie do placówki, to swoje odchoruje. Jedne w żłobku, inne w przedszkolu, a niektóre dopiero w szkole. Mój syn pierwszy supermarket zaliczył w wieku 10 dniu. Uważam że to za wcześnie, ale nie miałam go z kim zostawić, a lodówkę trzeba było napełnić. Nie rozchorował się od tego. Chorować zaczął 7 miesięcy później, jak poszedł do żłobka. Narobiłyście mi smaka na popcorn. Może zrobię taki z mikrofali, bez tłuszczu. Odrzuca mnie od tłustego. Najchętniej jadłabym owoce i warzywa czyli to, czego na codzień nie tykam. |
|
|
|
|
#2217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciezko to wspominam, nie jadl, nie sikal, spadl mi do 2700 i nie bylo innej opcji jak dokarmianie mm, ja sie stresowalam, bo nie dawalam rady cycem, a tak bardzo chcialam... oby teraz bylo lzej, jakies doswiadczenie juz jest, wiec licze na to, ze bedzie latwiejco do porodu to moze nie jestem zafiksowana na SN, ale panicznie boje sie cesarki, poza tym teraz nie moge pozwolic sobie na dlugie dochodzenie do siebie, bo i drugie w domu i ten slub zaraz za rogiem. Synka rodzilam krotko ale intensywnie oby i teraz tak poszlo, ale tak naprawde to na to czy z dzieckiem w trakcie porodu naturalnego wszystko bedzie ok (tzn. np nie zacznie spadac tetno) nie mamy wielkiego wplywu, wiec jesli bedzie potrzebne cc to nie bede sie opierac
|
|
|
|
|
#2218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.

Ale jeśli coś będzie nie tak i będzie potrzebne CC no to trudno. Choć nie ukrywam, że liczę jednak na SN 

To też dlatego, że dowiedziałam się o niej dośc późno. Na początku myślałam, że nie mam @ przez stres związany ze ślubem, a tu ukazał się Bąbelek

Niestety w ciąży nie mam czasu na nic, a tak naprawdę to nic nie robię
Mam straszne zaległości we wszystkim