Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-10-01, 17:38   #1051
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

U.

10. ¦niadanie: owsianka jak zawsze. (4³yzki p³atków, ³y¿ka otrab zytnich, 4ca³e orzechy w³oskie, 200ml mleka 2%, plaster tj. 30g twarogu chudego)
polowa grapefruita i zielona herbata.

12.30 æwiczenia: :Skalpel, Mel B po¶ladki, rozciaganie- musia³am

14.30 Obiad: 120g filetu z ³ososia dzikiego, prawie po³owa woreczka ry¿u br±zowego, 2 spore garscie szpinaku ¶wiezego, duzy pomidor - ca³o¶æ polana ³yzeczka oliwy z oliwek; zielona herbata.

18. Podwieczorek:
grahamka 55g z: 1/4 awokado, plastrem tofu, papryka czerwon±, bia³± i kie³kami lucerny; kawa - PYSZNE!.

o 21 Kolacja: bêd±: dwie kromki razowca z dwoma wiejskimi jajami XL na twardo (jedno ca³e z drugiego bia³ko- taki standard moj ) posolone oczywiscie.
*Ostatnio ciagnie mnie do soli nie wiem czemu...

i 6 rzodkiewkami i sa³ata rzymsk±
(wpadlo ok 100g bialka z tych jajek )

Ujdzie? Poza tymi æwiczeniami, spedzi³am ca³y dzieñ w domu na tylu.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-01 o 21:18
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-01, 18:17   #1052
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

R
  1. sa³atka jarzynowa babcina, 1/2 orkiszowej bu³ki z serem, szynk±, pomidorem
  2. jab³ko, pó³ bu³ki- sk³ad jak wy¿ej
  3. 4 plastry sera ¿ó³tego z dziurami, cukierek malaga
  4. pier¶ kurczaka na oleju, warzywa na patelniê z sosem sambal, 1/.2 piwa imbirowego

i jak?
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-01, 18:18   #1053
anna_n
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Jestem nowym u¿ytkownikiem i jednocze¶nie raczkuj±c± doros³± osob± próbuj±c± odnale¼æ siê w diecie redukcyjnej. Po wizycie u dietetyka okaza³o siê ¿e moja waga 62 przy wzro¶cie 167 i 40 na karku, jest ok, ale ilo¶æ t³uszczy w okolicy 40% warto¶ci ju¿ nie. Od 2 tygodni próbujê zapomineæ o poprzednim od¿ywianiu i rozpoczê³am walkê -redukcja. Przedstawiê Wam mój przyk³adowy dzienny jad³ospis
¦ 6.00 2kromki chleba ciemnego, posmarowanego serkiem bia³ym z jajkiem ugotowanym, sa³at± i pomidorkiem
2¦ 9.30 pêto kie³basy z papryk±
O 12.30 90g ugotowanego ciemnego ry¿u z gulaszem z indyka (indyk z pomidorkiem, fasol± i groszkiem)
15.30 jogurt naturalny lub owocowy
K 18.30 serek grani wzbogacony bia³ym pó³t³ustym serem plus kie³ki plus chleb ciemny.
I jak to wed³ug was wygl±da ?
Proszê o ocenê.
anna_n jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-01, 21:36   #1054
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
U.

10. ¦niadanie: owsianka jak zawsze. (4³yzki p³atków, ³y¿ka otrab zytnich, 4ca³e orzechy w³oskie, 200ml mleka 2%, plaster tj. 30g twarogu chudego)
polowa grapefruita i zielona herbata.

12.30 æwiczenia: :Skalpel, Mel B po¶ladki, rozciaganie- musia³am

14.30 Obiad: 120g filetu z ³ososia dzikiego, prawie po³owa woreczka ry¿u br±zowego, 2 spore garscie szpinaku ¶wiezego, duzy pomidor - ca³o¶æ polana ³yzeczka oliwy z oliwek; zielona herbata.

18. Podwieczorek:
grahamka 55g z: 1/4 awokado, plastrem tofu, papryka czerwon±, bia³± i kie³kami lucerny; kawa - PYSZNE!.

o 21 Kolacja: bêd±: dwie kromki razowca z dwoma wiejskimi jajami XL na twardo (jedno ca³e z drugiego bia³ko- taki standard moj ) posolone oczywiscie.
*Ostatnio ciagnie mnie do soli nie wiem czemu...

i 6 rzodkiewkami i sa³ata rzymsk±
(wpadlo ok 100g bialka z tych jajek )

Ujdzie? Poza tymi æwiczeniami, spedzi³am ca³y dzieñ w domu na tylu.

Nic nie dociera? na poprzedniej stronie by³a dyskusja odno¶nie tych niepotrzebnych komentarzy, nikt nie chce czytaæ ¿e wychudzona wiecznie na diecie dziewczyna wa¿±ca 38kg dzi¶ znów musia³a poæwiczyæ, to nie jest w±tek do takich tekstów, ogarnij siê! jak nie dociera grzecznie i delikatnie to trzeba ostrzej.

Co do jajek, ¿aden Twój standard tylko chora psychika i chyba nie umiesz liczyæ skoro zjad³a¶ 100g bia³ka z jajek.

Wróæ jak siê ogarniesz.
Twój jad³ospis jest wci±¿ eR.

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Poka¿ wiadomo¶æ
R
  1. sa³atka jarzynowa babcina, 1/2 orkiszowej bu³ki z serem, szynk±, pomidorem
  2. jab³ko, pó³ bu³ki- sk³ad jak wy¿ej
  3. 4 plastry sera ¿ó³tego z dziurami, cukierek malaga
  4. pier¶ kurczaka na oleju, warzywa na patelniê z sosem sambal, 1/.2 piwa imbirowego

i jak?

gdyby ta 3 wygl±da³a inaczej by³o by nawet OK

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-01, 21:47   #1055
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Nic nie dociera? na poprzedniej stronie by³a dyskusja odno¶nie tych niepotrzebnych komentarzy, nikt nie chce czytaæ ¿e wychudzona wiecznie na diecie dziewczyna wa¿±ca 38kg dzi¶ znów musia³a poæwiczyæ, to nie jest w±tek do takich tekstów, ogarnij siê! jak nie dociera grzecznie i delikatnie to trzeba ostrzej.

Co do jajek, ¿aden Twój standard tylko chora psychika i chyba nie umiesz liczyæ skoro zjad³a¶ 100g bia³ka z jajek.

Wróæ jak siê ogarniesz.
Twój jad³ospis jest wci±¿ R
:brawo:

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-01, 21:47   #1056
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Cytat:

Wróæ jak siê ogarniesz.
Twój jad³ospis jest wci±¿ eR.

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

gdyby ta 3 wygl±da³a inaczej by³o by nawet OK
Nie 100g bia³ka tylko, 100gram bia³ka jajka.

Ok, zrozumia³am, nie bede to ju¿ pisaæ.
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-01, 21:54   #1057
cpp
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 973

dlolinko, dziêkujê

R
1. jajecznica z trzech jaj z pomidorem, dwie kromki orkiszowca, jab³ko;
25min biegu
2. owsianka na mleku 3.2% z kakao naturalnym, s³onecznikiem i nektarynk±;
3. pier¶ z kurczaka sma¿ona w przyprawach, pó³ woreczka kaszy gryczanej wymieszanej z ³y¿k± jogurtu greckiego, pó³ surowej papryki ¿ó³tej;
4. miseczka pasty twarogowej z groszkiem konserwowym i oliwkami, bu³ka jasna;

+ woda mineralna czysta/z cytryn± i li¶æmi miêty, herbata Wroclove Tea;
cpp jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-10-01, 22:06   #1058
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

U.

I serek wiejski lekki 150g z broku³ami (kilka ma³ych ró¿yczek), kie³kami broku³a, ³y¿eczk± pestek z dyni i oregano podgrzany w mikro; bu³ka grahamka z serkiem Turek, pomidorem, wêdzonym ³ososiem (2 plastry); herbata zielona
II jab³ko
III bu³ka grahamka z serkiem Almette o smaku jab³kowo-gruszkowym z 2 plasterkami jab³ka w ¶rodku
IV makaron (kokardki chyba) ze szpinakiem i szynk±
V budyñ ¶mietankowy S³odka Chwila z ³y¿eczk± konfitury truskawkowej
VI bu³ka grahamka z serkiem Turek, sa³at±, pomidorkiem, 2 plastrami szynki z kurczaka; sa³atka z pomidorów, sa³aty, kie³ek broku³a i ³y¿ki pestek z dyni; melisa
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-01, 22:51   #1059
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez cpp Poka¿ wiadomo¶æ
Poa Alpina, dziêki za rzucenie okiem Makaronu u¿ywam Mediterranea, zwyk³ego, nie pe³noziarnistego, bo przy zbyt du¿ej ilo¶ci pe³nego ziarna w diecie mam problemy ¿o³±dkowe.
Przede wszystkim chodzi³o mi o to, czy jest z pszenicy durum. Ja te¿ nie zawsze jadam pe³noziarnisty, choæ muszê przyznaæ, ¿e smakuje mi najbardziej. No i czasem zdarza mi siê jadaæ ¿ytni razowy.

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Wiem. Tylko dzisiaj pozwoli³am sobie na taki deficyt. Chyba musia³am "odchorowaæ" wczoraj.
1/2 bu³ki to nie kwestia kalorii, one s± po prostu rozmiaru dwóch przeciêtnych bu³ek, st±d krojê je na 2. I tak potrafi± zapchaæ.
Nie musisz niczego odchorowywaæ. Ba, nie powinna¶! Naucz siê je¶æ z czystym sumieniem...

dezett, bardzo, ale to bardzo mnie martwisz... Wszyscy tutaj chc± Twojego dobra. Rêce opadaj±, kiedy widzê, ¿e ignorujesz nasze uwagi. Tak, ka¿dy dzieñ to nowy rozdzia³, ale ca³a powie¶æ musi byæ spójna i zakoñczyæ siê happy endem...

Wrzucam swoje U i zmykam... Mój grafik coraz bardziej napiêty, ale organizm sam dopomina siê o jedzenie i nie mam zamiaru o nim zapominaæ czy te¿ go zaniedbywaæ.

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ciemnymi winogronami, orzechami w³oskimi, serkiem homo, musem jab³kowo-brzoskwiniowym i zbo¿owymi chrupkami orzechowo-czekoladowymi
II Grahamka z w±trobiank±, rzodkiewk±, kiszonym ogórkiem i sa³at±
III Kefir naturalny 400g; jab³ko; gar¶æ chipsów bananowych
IV Plaster ³opatki wieprzowej sma¿onej bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy gryczanej; surówka z czarnej rzepy
V 3 kromki ziarnistego chleba graham z: jajem sadzonym z zio³ami prowansalskimi na oliwie z oliwek, serem typu w³oskiego, brie i b³êkitnym lazurem, pomidorem, papryk± i sa³at±

Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, zio³owa.

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-10-01 o 22:52
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 00:34   #1060
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

P
I(7.45): manna (25g na wodzie) ze 100g dyni, 100g brzoskwini i ³y¿k± mieszanki studenckiej
II(11.00): dro¿d¿ówka z jab³kiem, kawa z mlekiem
III(14.00): banan
IV(15.00): jogurt pitny fruvita z biedronki
V(17.00): jab³ko, kawa z mlekiem
VI(19.00): kromka ciemnego chleba z rzodkiewk±, kromka ciemnego chleba z serkiem topionym, ogórek zielony

Ciê¿ko jest mi tak ca³y czas je¶æ, ale walczê
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 06:14   #1061
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
P
I(7.45): manna (25g na wodzie) ze 100g dyni, 100g brzoskwini i ³y¿k± mieszanki studenckiej
II(11.00): dro¿d¿ówka z jab³kiem, kawa z mlekiem
III(14.00): banan
IV(15.00): jogurt pitny fruvita z biedronki
V(17.00): jab³ko, kawa z mlekiem
VI(19.00): kromka ciemnego chleba z rzodkiewk±, kromka ciemnego chleba z serkiem topionym, ogórek zielony

Ciê¿ko jest mi tak ca³y czas je¶æ, ale walczê
Znowu brak bia³ka. Znowu post, choroba, bylejako¶æ, ja³owo¶æ. Spójrz na moje U i porównaj... U Ciebie od biedy idzie ukulaæ 2 posi³ki, a gdzie reszta? Marne podjadanie, aby wydawa³o Ci siê, ¿e jest ok. Ale to tylko z³udzenie - jedz±c tak nie odbudujesz tego, co ju¿ zniszczy³a¶.

Poza tym, wstawi³a¶ swój jad³ospis po 1szej w nocy, a kolacja by³a o 19... Nie wierzê, ¿e nie burcza³o Ci ju¿ w brzuchu... A jak nie, to na pewno w nocy obudzi³ Ciê g³ód (o ile w ogóle mog³a¶ zasn±æ...)

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-10-02 o 06:15

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 08:48   #1062
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

Cytat:
Mo¿e trochê nie jasno napisa³am
Z Twoj± wypowiedzi± siê zgadzam
Nie na miejscu s± w³a¶nie te komentarze typu "uda³o mi siê dzi¶ przemóc do ³y¿ki makaronu"
.

dziêkujê

dzisiejszy jad³ospis REDUKCYJNY (dzieñ z treningiem si³owym, z niewielkimi ciê¿arami)

7.30 - kawa z mlekiem, jajecznica z 2 jaj i 2 plastrów swojskiej szynki sma¿onych na pó³ ³y¿eczki mas³a, 4 pomidorki koktajlowe, plaster melona miodowego

herbata zielona

10.30 - 2 kromki razowca ¿ytniego z wêdzon± piersi± (4 plasterki), pomidor, gruszka

herbata zielona

13.30 - serek wiejski light, pomidor, jab³ko

17.30 - pó³ puszki tuñczyka w wodzie , ry¿ (4 ³y¿ki), pó³ avocado z czosnkiem i jogurtem, rukola (i tu mam w±tpliwo¶ci czy to dobry posi³ek? mo¿e ju¿ za du¿o wêgli? ale zaraz pó¼niej na 19 idê na magic bar czyli æwiczenia ze sztang±)

19.00 - MAGIC BAR - 1 godzina

21.30 - pó³ du¿ego batata pieczonego, z twarogiem t³ustym (3 ³y¿ki), czonskiem i zio³ami

proszê o ocenê jad³ospisu a zw³aszcza posi³ku przed- i potreningowego. nie za du¿o wegli? mam czas do 17 ¿eby to jeszcze zmodyfikowaæ, bo te posi³ki s± jeszcze nieprzygotowane. magic bar bêdzie z niedu¿ym obci±¿eniem <10 kg. Mo¿e do tuñczyka nie je¶c ry¿u tylko chleb razowy? co bêdzie lepsze kanapki z tuñczykiem i avocado czy ry¿ z tuñczykiem i avocado, a mo¿e co¶ zupe³nie innego?

REEDIT - mo¿liwe, ¿e jednak choroba wygra i na magic bar nie dotrê wtedy jad³ospi bêdzie wygl±da³ tak:

3 pierwsze posi³ki bez zmian

18.00 - penne pe³noziarniste z czosnkiem, oliw±, guacamole i tuñczykiem

21.00 placki z dyni tarkowanej, sma¿one - kilka sztuk

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-10-02 o 13:04
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 10:53   #1063
vikuniaa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 054
To ja siê dzisiaj juz poprawiam
Redukcja

¦niadanie:
Na czczo-letnia woda z cytryn± i ³y¿eczk± miodu

Placek owsiany (50g p³. owsianych, jajko, ³y¿ka miodu, ³y¿ka pestek s³onecznika, ³y¿ka odchudzonego jogurtu nat.) z gruszka; kawa z mlekiem 1,5%

II ¶niadanie:
Kostka czekolady gorzkiej (90% kakao), dwie suszone ¶liwki, pó³ grejfruta

Obiad:
125g sma¿onego bez t³uszczu ³ososia, sa³atka z endywii, szczypiorku i ogórka szklarniowego (1/2 ogórka), 2 ³y¿ki cous cous

Podwieczorek:
250ml ayranu (jogurt pitny turecki, 43kcal na 100g)

Kolacja:
I tu jeszcze nie jestem pewna, ale chyba znowu endywia (bo do jutra zgnije), inne warzywka i serek homo (200g, chudy)

Do picia: woda, herbaty zielone i miêtowe (bez cukru)

Trening: turbo Ewy Ch., 2,5km biegu

Lepiej? proszê piêknie o ocenê

Edytowane przez vikuniaa
Czas edycji: 2013-10-02 o 11:30
vikuniaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 11:15   #1064
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vikuniaa Poka¿ wiadomo¶æ
Redukcja

¦niadanie:
Placek owsiany (50g p³. owsianych, jajko, ³y¿ka miodu, ³y¿ka pestek s³onecznika, ³y¿ka odchudzonego jogurtu nat.) z gruszka; kawa z mlekiem 1,5%

II ¶niadanie:

Obiad:
125g sma¿onego bez t³uszczu ³ososia, sa³atka z endywii, szczypiorku i ogórka szklarniowego (1/2 ogórka), 2 ³y¿ki cous cous

Podwieczorek:
250ml ayvaru (jogurt pitny turecki, 43kcal na 100g)

Kolacja:
I tu jeszcze nie jestem pewna, ale chyba znowu endywia (bo do jutra zgnije), inne warzywka i serek homo (200g, chudy)

z tego co wiem ayvar to pikantna wêgierska pasta paprykowa, zdrowsza wersja keczupu jest taki jogurt? nie mogê znale¼æ w internecie a zaciekawi³o mnie to
Stary 2013-10-02, 11:16   #1065
vikuniaa
Zakorzenienie

Ups, ayran!

Stary 2013-10-02, 11:42   #1066
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Ups, ayran!

ooo ju¿ mam
Stary 2013-10-02, 12:52   #1067
vikuniaa
Zakorzenienie

Polecam, bardzo orze¼wiajacy mieszkam w Niemczech i tutaj sa niemal w ka¿dym spo¿ywczym, a ostatnio kupi³am w Lidlu .

Stary 2013-10-02, 13:17   #1068
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
dziêkujê

dzisiejszy jad³ospis REDUKCYJNY (dzieñ z treningiem si³owym, z niewielkimi ciê¿arami)

7.30 - kawa z mlekiem, jajecznica z 2 jaj i 2 plastrów swojskiej szynki sma¿onych na pó³ ³y¿eczki mas³a, 4 pomidorki koktajlowe, plaster melona miodowego

herbata zielona

10.30 - 2 kromki razowca ¿ytniego z wêdzon± piersi± (4 plasterki), pomidor, gruszka

herbata zielona

17.30 - pó³ puszki tuñczyka w wodzie , ry¿ (4 ³y¿ki), pó³ avocado z czosnkiem i jogurtem, rukola (i tu mam w±tpliwo¶ci czy to dobry posi³ek? mo¿e ju¿ za du¿o wêgli? ale zaraz pó¼niej na 19 idê na magic bar czyli æwiczenia ze sztang±)

21.30 - pó³ du¿ego batata pieczonego, z twarogiem t³ustym (3 ³y¿ki), czonskiem i zio³ami

proszê o ocenê jad³ospisu a zw³aszcza posi³ku przed- i potreningowego. nie za du¿o wegli? mam czas do 17 ¿eby to jeszcze zmodyfikowaæ, bo te posi³ki s± jeszcze nieprzygotowane. magic bar bêdzie z niedu¿ym obci±¿eniem <10 kg. Mo¿e do tuñczyka nie je¶c ry¿u tylko chleb razowy? co bêdzie lepsze kanapki z tuñczykiem i avocado czy ry¿ z tuñczykiem i avocado, a mo¿e co¶ zupe³nie innego?

REEDIT - mo¿liwe, ¿e jednak choroba wygra i na magic bar nie dotrê wtedy jad³ospi bêdzie wygl±da³ tak:

zjedz ry¿, pó³ woreczka
oba jad³ospisy fajnie wygl±daj±, o ile posi³ki oko³o treningowe s± w miarê tak 1 i 3 s³abiutko

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

w sumie po treningu najlepsze s± wêgle+bia³ko, czyli np. taki sam posi³ek jak masz przed treningiem

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Cytat:
Redukcja

¦niadanie:
Na czczo-letnia woda z cytryn± i ³y¿eczk± miodu

II ¶niadanie:

Obiad:

Podwieczorek:
250ml ayranu (jogurt pitny turecki, 43kcal na 100g)

Kolacja:

Trening: turbo Ewy Ch., 2,5km biegu

Ja uwa¿am ¿e wci±¿ za malo, 2 to nie posi³ek wcale taka przek±ska, nie by³a¶ g³odna?
do obiadu jakie¶ wêgle, w której czê¶ci dnia æwiczysz? i czy Ty æwiczysz co dziennie?

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2013-10-02, 13:28   #1069
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
zjedz ry¿, pó³ woreczka
oba jad³ospisy fajnie wygl±daj±, o ile posi³ki oko³o treningowe s± w miarê tak 1 i 3 s³abiutko

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

w sumie po treningu najlepsze s± wêgle+bia³ko, czyli np. taki sam posi³ek jak masz przed treningiem

?

to co nie tak w 1 i 3 napisz proszê zjadlam jajka ¿eby nie obrzyd³a mi owsianka i skoro s± "w miarê" to jakie lepsze zestawy proponujesz na oko³otreningowe? rzuæ kilka zestawow przyk³adowych, jestem pocz±tkuj±ca

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 13:44   #1070
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
to co nie tak w 1 i 3 napisz proszê zjadlam jajka ¿eby nie obrzyd³a mi owsianka i skoro s± "w miarê" to jakie lepsze zestawy proponujesz na oko³otreningowe? rzuæ kilka zestawow przyk³adowych, jestem pocz±tkuj±ca

po i przed treningiem w sumie mo¿na zje¶æ to samo lub komponuj±c z tych samych sk³adników, by by³o szybciej ale jak kto¶ woli co innego to nie ma sprawy, ogólnie ma byæ:
bia³ko (miêso, jaja, ryba) +wêgle(ry¿, kasza, makaron itp.) + warzywa (dowolne ile i jakie lubisz)
je¿eli ju¿ kto¶ trenuje i ma konkretne cele powinien uwa¿aæ aby w posi³kach oko³o treningowych nie je¶æ zbyt du¿o t³uszczu czyli tak do 20 g, ale jak kto¶ sobie tylko biega czy robi hopsasa z Chodakowsk± czy inne tego typu to nie robi ¿adnego znaczenia

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Cytat:
dziêkujê

herbata zielona

herbata zielona

W 1 brakuje wêglowodanów z³o¿onych, a w 3 po pierwsze nie jemy serków light bo to sama chemia przetworzona jak ju¿ chcesz serek wiejski zjed¼ sobie zwyk³y no i w sumie ten posi³ek 3 to taka przek±ska??

Prawid³owo skomponowany posi³ek zawiera bia³ko+wêgle+ t³uszcze + warzywa/owoce

Chocia¿ godzinowo widzê ¿e ten posi³ek 3 powinien byæ konkretniejszy

13.03.2016 II kreseczki

Edytowane przez teczowa dlolinka 21
Czas edycji: 2013-10-02 o 13:46
Stary 2013-10-02, 14:01   #1071
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
po i przed treningiem w sumie mo¿na zje¶æ to samo lub komponuj±c z tych samych sk³adników, by by³o szybciej ale jak kto¶ woli co innego to nie ma sprawy, ogólnie ma byæ:
bia³ko (miêso, jaja, ryba) +wêgle(ry¿, kasza, makaron itp.) + warzywa (dowolne ile i jakie lubisz)
je¿eli ju¿ kto¶ trenuje i ma konkretne cele powinien uwa¿aæ aby w posi³kach oko³o treningowych nie je¶æ zbyt du¿o t³uszczu czyli tak do 20 g, ale jak kto¶ sobie tylko biega czy robi hopsasa z Chodakowsk± czy inne tego typu to nie robi ¿adnego znaczenia

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

W 1 brakuje wêglowodanów z³o¿onych, a w 3 po pierwsze nie jemy serków light bo to sama chemia przetworzona jak ju¿ chcesz serek wiejski zjed¼ sobie zwyk³y no i w sumie ten posi³ek 3 to taka przek±ska??

Prawid³owo skomponowany posi³ek zawiera bia³ko+wêgle+ t³uszcze + warzywa/owoce

Chocia¿ godzinowo widzê ¿e ten posi³ek 3 powinien byæ konkretniejszy

dziêki za rady! serek wiejski light dzi¶ wziê³am niewiem czemu a przecie¿ wiem ¿e to durne i nigdy nie biorê lightow ;p a 3 posi³ek jest taki bo jest jedzony w pracy, obfitszy wolê je¶æ w domu przyrz±dzany na ¶wie¿o. na spokojnie i na ciep³o, temu jest to czwarty. no i te awokado tak neikoniecznie co nie? bo ma oko³o 20 g t³uszczu na 100 w sk³±dzie ;p

buziak i mi³ego dnia

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-10-02 o 14:21
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 14:15   #1072
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Wracam z nowymi owocowo-warzywnymi eRkami w jesiennej ods³onie

Po przebudzeniu: ciep³a woda z cytryn± i ³y¿k± miodu

¦niadanie: jajecznica z makrel±, pieczarkami, czerwon± cebul± i ¶wie¿± roszponk± (oprószone ga³k± i kolorowym pieprzem)
+ ki¶æ pomidorów
+ jab³ko
+ plastry melona miodowego

Przek±ska I: koktajl z jogurtu naturalnego, banana, mango, po³owy avocado, jarmu¿u i nasion konopi

Obiad:
I: zupa ( wywar warzywny z dodatkiem oliwy) z ¶wie¿ymi zio³ami (pietruszka, majeranek, szczypior, lubczyk) i quinoa
II: filet z dorsza z pary+ sa³atka z pomidorów, papryki i ogórków ma³osolnych+ roszponka skropiona olejem lnianym

Przek±ska II: serek wiejski ze ¶liwkami
+ winogrona
+ jab³ko

Kolacja: brukselka z pieczonym s³odkim ziemniakiem , czerwon± fasol± i odrobin± koziego sera (tak na okrasê)

Przed snem: kleik z siemienia lnianego

+ gynostemma, sok z aloesu, czarna herbata z cytryn± i ksylitolem
Stary 2013-10-02, 14:23   #1073
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Wracam z nowymi owocowo-warzywnymi eRkami w jesiennej ods³onie

Po przebudzeniu: ciep³a woda z cytryn± i ³y¿k± miodu

¦niadanie: jajecznica z makrel±, pieczarkami, czerwon± cebul± i ¶wie¿± roszponk± (oprószone ga³k± i kolorowym pieprzem)
+ ki¶æ pomidorów
+ jab³ko
+ plastry melona miodowego

Przek±ska I: koktajl z jogurtu naturalnego, banana, mango, po³owy avocado, jarmu¿u i nasion konopi

Obiad:
I: zupa ( wywar warzywny z dodatkiem oliwy) z ¶wie¿ymi zio³ami (pietruszka, majeranek, szczypior, lubczyk) i quinoa
II: filet z dorsza z pary+ sa³atka z pomidorów, papryki i ogórków ma³osolnych+ roszponka skropiona olejem lnianym

Przek±ska II: serek wiejski ze ¶liwkami
+ winogrona
+ jab³ko

Kolacja: brukselka z pieczonym s³odkim ziemniakiem , czerwon± fasol± i odrobin± koziego sera (tak na okrasê)

Przed snem: kleik z siemienia lnianego

+ gynostemma, sok z aloesu, czarna herbata z cytryn± i ksylitolem

hehe patrzê dzi¶ mamy podobne smaki, jajecznica i melon na sniadanie ,awokado, pieczone s³odkie ziemniaki polecam zestaw pieczony s³odki ziemniak plus twaro¿ek czosnkowy w³asnej roboty- pyszno¶ci
Stary 2013-10-02, 14:33   #1074
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
hehe patrzê dzi¶ mamy podobne smaki, jajecznica i melon na sniadanie ,awokado, pieczone s³odkie ziemniaki polecam zestaw pieczony s³odki ziemniak plus twaro¿ek czosnkowy w³asnej roboty- pyszno¶ci
Faktycznie
Zrobi³em ostatnio zapas brukselki i s³odkich ziemniaków i tak kombinujê, a ¿e znalaz³em przepis na brukselkê z pieczonymi ziemniakami to wykorzysta³em batata Avocado uwielbiam i staram siê je¶æ codziennie, jajecznica to chyba standard, a melony siê tak ³adnie do mnie u¶miecha³y...
Ciekawe czy czêsto bêdziemy sobie tak wpadaæ w ulubione smaki
Stary 2013-10-02, 14:40   #1075
vikuniaa
Zakorzenienie

A cous cous to nie wêgle? (¿aden sarkazm, serio pytam, bo tak myslalam )
No i sniadanie bylo mocno weglowodanowe, w dodatku kaloryczne.

Æwiczê 3-5 razy w tygodniu, po pracy czyli ko³o 18:30 a potem jem podw. i kolacjê

Stary 2013-10-02, 14:43   #1076
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Faktycznie
Zrobi³em ostatnio zapas brukselki i s³odkich ziemniaków i tak kombinujê, a ¿e znalaz³em przepis na brukselkê z pieczonymi ziemniakami to wykorzysta³em batata Avocado uwielbiam i staram siê je¶æ codziennie, jajecznica to chyba standard, a melony siê tak ³adnie do mnie u¶miecha³y...
Ciekawe czy czêsto bêdziemy sobie tak wpadaæ w ulubione smaki

tez wielbiê awokado <3 brukselkê mog³abym je¶æ jak chipsy hehe

no ciekawe, bêdê monitorowaæ, ale czytaj±c twoje jad³ospisy, my¶lê ¿e tak
Stary 2013-10-02, 14:44   #1077
vikuniaa
Zakorzenienie

Cytat:
zjedz ry¿, pó³ woreczka

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Ja uwa¿am ¿e wci±¿ za malo, 2 to nie posi³ek wcale taka przek±ska, nie by³a¶ g³odna?
do obiadu jakie¶ wêgle, w której czê¶ci dnia æwiczysz? i czy Ty æwiczysz co dziennie?
Trochê by³am faktycznie g³odna miêdzy 2 sn. a obiadem, ale nie jakos strasznie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 19:05   #1078
Reavela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 186

moje U (stwierdzi³am, ¿e najpierw muszê sobie pare rzeczy uporz±dkowaæ w g³owie, a dopiero potem braæ siê za redukcjê )
wiem, trochê za du¿o chleba mi wysz³o i nabia³u te¿

I:kasza manna na mleku 3,2, garstka rodzynek, trochê cukru
II:serek wiejski, kanapka z razowca; szynka pomidor
III:taka sama kanapka
IV:zupa ogórkowa (same warzywa), nale¶nik z serem na s³odko
~ pare ³y¿ek takiego serka w miêdzy czasie
Vjogurt naturalny + gar¶æ orzechów w³oskich + ³y¿eczka miodu + jab³ko
VIjajecznica z 2 jaj, cukinia, pomidor z oliw± z oliwek, 2 plasterki szynki, dwie kromki razowca z pasztetem indyczym i ketchupem
Reavela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 19:29   #1079
yoka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 565

Jako, ¿e moje zdrowie w tej chwili jest dla mnie priorytetem i muszê odzyskaæ kilka kg przedstawiam i proszê o ocenê swoje nieco grzeszne ...

...Pee
(w zamierzeniu)

I bu³ka ¿ytnia przytostowana, na ka¿dej ser capri (typu w³oskiego), sa³ata i pomidor (sera mia³am nieco ponad pó³ opakowania - ca³e mia³o 220g chyba)

II pier¶ z kurczaka sma¿ona na oleju kokosowym, wymieszana z kasz± gryczan± niepalon± i warzywami, do tego surówka z marchewki, selera i jab³ka z majonezem i jogurtem

III masakrycznie s³odka bu³ka francuska z toffi, szklanka jogurtu naturalnego

IV
znowu ¿ytnia bu³ka przytostowana, tym razem na obu po³ówkach wêdlina z kurczaka, ser ¿ó³ty i du¿± ilo¶ci± surówki jak w II (no, poszala³am z kolacj± )

Matko, same bu³ki prawie. No có¿, dzisiaj taki dzieñ jak widaæ.
Od razu mówiê - porcje s± naprawdê spore.

yoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-02, 19:35   #1080
Poa alpina
Zadomowienie

DudiBoy, z jakich wzglêdów ju¿ praktycznie do zera obci±³e¶ wêgle z³o¿one?

U (posi³ki II i III poza domem)

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ciemnymi winogronami, orzechami w³oskimi, serkiem homo, musem jab³kowo-brzoskwiniowym i zbo¿owymi chrupkami orzechowo-czekoladowymi
II Grahamka z w±trobiank±, sa³at±, rzodkiewk± i kiszonym ogórkiem; jab³ko
III Grahamka z serem brie, sa³at±, pomidorem i papryk±; jab³ko
IV Makaron pe³noziarnisty z pszenicy durum z kawa³kami schabu, sosem pomidorowym, czarn± rzep±, marchwi±, kukurydz±, cebul±, kie³kami bambusa i ananasem

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, zio³owa, owocowa.

Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:55.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.