Żadna praca nie hańbi a pieniądź to pieniądź - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-01, 20:22   #1
M4dz14
Raczkowanie

Żadna praca nie hańbi a pieniądź to pieniądź

Hej, właśnie siedzę w pracy i tak sobie pomyślałam czy któraś z was wstydzi się swojej pracy? Ja pracuje w sklepie rybnym, uwielbiam ryby ! Jest to interes rodzinny , tata ma sklepy i brat również, niebawem sama otworzę swój sklep i śmiać mi się chcę jak wchodzi do mnie do sklepu lalunia z mamusią i narzeka jak to tutaj śmierdzi , jak można tu pracować, zatyka nos a ja sobie myślę dziewczynko dopóki jesteś na utrzymaniu rodziców i nie wiesz co to praca i co to pieniądz to nie powinnaś w ogóle się odzywać i jeżeli zapach Ci nie odpowiada to mogłabyś w ogóle tu nie wchodzić a swoja drogą nie czuje aby w moim sklepie był zapach jak na rynku w tych śmierdzących budach , ja sprzątam codziennie i poleruje wszystko co się da . Ja swojej pracy się nie wstydzę . A jak jest u was? może macie jakieś przykre doświadczenia a może wręcz przeciwnie - śmieszne sytuacje związane z pracą ?
M4dz14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 21:24   #2
MadiMe
Raczkowanie

Dot.: Żadna praca nie hańbi a pieniądź to pieniądź

Nie mam takich doświadczeń, ale muszę to napisać. Bardzo podoba mi się Twoja postawa Tak trzymaj, jesteś sobą, nikogo nie udajesz , jesteś odważna i szczera. Cieszę się, że takie kobiety istnieją, bo w dzisiejszym świecie jest coraz więcej sztucznych i negatywnie nastawionych ludzi. Wykonywana praca nie określa człowieka i nie czyni go gorszym od innych. Pozdrawiam i szczerze życzę sukcesów w Twoim sklepie, ja też uwielbiam ryby
MadiMe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 21:48   #3
susuanne
Wtajemniczenie

Uważam, że żadna praca nie hańbi no pominę pracę prostytutki
Myślę, że wiele osób nie lubi zapachu ryb, sama się czasami krzywię, ale nie dziwię się, że się denerwujesz. Ciężko pracujesz, żeby paniusia taka jak ja przyszła i narzekała na zapach
Świetna postawa. Nie rozumiem jak można się wstydzić pracy?
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-02, 07:32   #4
zollla
Wtajemniczenie

Brawo za postawę

Ja nie raz się spotkałam z komentarzami ludzi na temat mojej pracy i innych. Spotkałam wiele "paniuś", które mają blade pojęcie o ciężkiej pracy bo miały łatwiej - fajnie, ale nikt nie daje im prawa by komentować w przykry sposób prace wykonywane przez innych - uczciwych ludzi.

Pamiętam jak na studiach dorabiałam przy pielęgnacji terenów zielonych - sadziłam kwiatki w parkach, pieliłam klomby i raz musieliśmy usunąć chwasty z jednego placyku- baaaardzo ciężka praca i jakaś dziewczyna wyskoczyła z tekstem " taka młoda i już tak zmarnowane życie ... pewnie zarabia na kredyty faceta pijaka"

Życie pisze bardzo różne scenariusze dlatego bardzo cieszę się, że zawsze sobie poradzę, bo żadna praca nie hańbi

Mój tata też był mistrzem produkcji wiele lat, ale zakład padł, bezrobocie ogromne, nie zastanawiał się i wolał iść na budowę niż brać zasiłek Jestem z niego bardzo dumna!

Pozdrawiam wszystkich co pracy się nie boją

zollla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-02, 08:45   #5
M4dz14
Raczkowanie

Super postawa dziewczyny ! no akurat pracy prostytutek to i ja nie pochwalam ale nie wnikam i nie wtrącam sie w sprawy takich kobiet, bo to ich wybór i ich życie i mogą z nim zrobić co chcą ( nie mówię tu o tych kobietach które zostały porwane i są zmuszane do seksu , bo to inna sprawa) nie mi to oceniać . Wracając do tematu , u siebie w sklepie często spotykam sie z tekstem typu- jak tu można pracować ? , np. kiedyś przyszła kobieta i mówi do mnie i do koleżanki że jak my możemy tu pracować , jej wnuczka w życiu by nie poszła do pracy w rybach ale za to pracowała na straganie z warzywami . Ja powiedziałam że moja praca jest 1000 razy lepsza niż stanie w zimę na mrozie i sprzedawanie warzyw . Po za tym zarabiam pewnie 3 razy lepiej niż ta wnuczka na warzywach hehe po prostu żal mi takich ludzi którzy myślą że ja nie mam perspektyw na lepsze życie i muszę pracować w tych " śmierdzących" rybach a tak naprawdę rzeczywistość jest o wiele lepsza bo na zarobki nie narzekam, mam stała pracę, nie martwię się o przyszłość bo mam ją ustawioną także współczuję panienkom które wchodzą do mnie do sklepu i zatykają nosy mam nadzieje że poznacie ciężką pracę i zmienicie nastawienie
Stary 2013-10-02, 12:15   #6
MadiMe
Raczkowanie

Myślę, że prostytucji nie należy rozpatrywać w kategorii "praca". Prostytucja wymaga specyficznej osobowości, to raczej styl życia, wybór. Nie oszukujmy się, nigdy nie jest aż tak źle, żeby być "zmuszonym" do wykonywania prostytucji (przynajmniej w naszym kraju). To tak samo, jakby napisać "morderca to trudny zawód"

Edytowane przez MadiMe
Czas edycji: 2013-10-02 o 12:18
Stary 2013-10-02, 12:55   #7
M4dz14
Raczkowanie

Trochę racji w tym jest ,nie można nazwać prostytucji pracą , raczej jest to wybór własny i świadomy .
Stary 2013-10-02, 17:00   #8
cloes
Przyczajenie

Nikt kto swoją ciężką pracą dochodził do sukcesu, nigdy nie powie, że jakaś praca może być hańbiąca. Bill Gates kiedyś przedstawił 11 zasad, którymi powinien kierować się młody człowiek, oto jedna z nich :
Przewracanie hamburgerów na patelni nie jest poniżej twojej godności. Twoi Dziadkowie mieli inne określenie na przerzucanie hamburgerów: oni nazywali to szansą.
To jest sedno.
Gratuluje postawy! Dąż do swojego celu, a sukces przyjdzie. Wtedy próżne "pianiusie" będą szukały twojego towarzystwa.
cloes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-02, 21:50   #9
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cloes Pokaż wiadomość
Nikt kto swoją ciężką pracą dochodził do sukcesu, nigdy nie powie, że jakaś praca może być hańbiąca. Bill Gates kiedyś przedstawił 11 zasad, którymi powinien kierować się młody człowiek, oto jedna z nich :
Przewracanie hamburgerów na patelni nie jest poniżej twojej godności. Twoi Dziadkowie mieli inne określenie na przerzucanie hamburgerów: oni nazywali to szansą.
Oooo, podoba mi się ta zasada. A pozostałe znasz może?
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-02, 21:52   #10
Akane
Zakorzenienie

Zaczynałam szorując okna na budowie - kwasem, żeby zszedł cement, który się na nich gęsto plątał i żeby nie zarysować szyb. Praca była ciężka, nie powiem, śmierdziało tym kwasem potężnie, a jeszcze było lato i upał Ale byłam dumna z siebie, zarobiłam trochę grosza (to było tuż po liceum). Na studiach dziennych pracowałam tylko w wakacje, roznosząc ulotki - średnio 3 razy w tygodniu trzeba było "obskoczyć" kilka osiedli (pilnując, żeby ulotki nie były rozwieszane zbyt blisko siebie). Zaczynałam rano, do domu wracałam koło 19:00, z zakwasami jak piorun Ale byłam z siebie zadowolona. Potem były dwie prace biurowe, w pierwszej nastąpił ten zgrzyt, że najpierw obcięto nam stawki za godzinę do 3,50 zł a potem skracano czas pracy. Kolejna robota - droga przez mękę, która wykończyła mnie psychicznie. Tak, tej pracy się wstydziłam, bo oczekiwano ode mnie łgania klientom w oczy i spławiania ich. Poważnie traktowało się tylko takich, którzy grozili sądem (nie dziwię się im wcale).

A teraz? Jestem na swoim. Pracuję po 12-14 godzin dziennie, ale nie przeszkadza mi to. Robię to, co lubię, jestem sobą i pewnie, że są gorsze dni (zwłaszcza, jak trzeba opłacić ZUS i podatki), ale daję radę i to jest dla mnie najważniejsze

Edytowane przez Akane
Czas edycji: 2013-10-02 o 21:53
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-03, 06:21   #11
anex_1989
Zakorzenienie

Czytam pełna podziwu!
żadna praca nie hańbi
do dzisiaj pamiętam co mi mój ojciec powiedział : zobaczysz ile chleb kosztuje, byłam młodziutka to myślałam wtf o czym on gada przecież chleb 2 zł pfff odkąd zaczęłam pracować na swoje utrzymanie i mam na głowie dom rachunki to bardzo dobrze rozumiem co miał na myśli, również nie rozumiem postawy większości i to nie tylko dziewczyn nie będę pracować za takie marne grosze, ale po marne grosze zasiłku to w kolejkę się ustawię niestety większość tych ą ę nie ma w życiu pod górkę, bo za wszystko płacą rodzice oni mają tylko warunek ucz się, a ja zapewnię Ci wszystko, ale to my, którzy poradziliśmy sobie w tej zmechanizowanej dżungli możemy być z siebie dumni, bo żadnej pracy się nie boimy i z uśmiechem na ustach o niej mówimy, bo wstyd to kraść, a nie wypierać się swojego zajęcia!
anex_1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-03, 06:56   #12
M4dz14
Raczkowanie

ZUCH DZIEWCZYNKI JESTESCIE! POdziwiam was pokazujecie ze naprawdę do sukcesu trzeba dojść swoja własna ciężką praca bo nikt za darmo nam nic nie da , chociaż są takie przypadki ze rodzice swoim dzieciom oddają firmy i dzieciaki sa ustawione do końca życia chyba ze złe coś zrobią i firma upadnie . Ja osobiście uważam ze lepiej jest samemu zapracować na swoj sukces niż mieć wszystko gotowe. Moi rodzice też mi powtarzali zobaczysz ile kosztuje woda, ile gaz ile chleb , fakt to nie sa tanie rzeczy w skali miesiąca, mamy ciężkie czasy i w Polsce wcale nie żyje się łatwo , ale myślę ze jak człowiek się postara to da się godnie pożyć
Stary 2013-10-03, 09:12   #13
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anex_1989 Pokaż wiadomość
również nie rozumiem postawy większości i to nie tylko dziewczyn nie będę pracować za takie marne grosze, ale po marne grosze zasiłku to w kolejkę się ustawię
Też jest to dla mnie nie do pojęcia. Bo "kto by pracował za 4 zł za godzinę?! Idiota jakiś chyba?". Odpisałam, że pracowałam za taką stawkę przez blisko 2 lata, ale mój post został potraktowany jak powietrze, a cała dyskusja "Ojej, jak to o pracę ciężko" potoczyła się dalej.

Myślę, że nie ma sytuacji bez wyjścia. Jeśli nie odpowiadają nam proponowane warunki, czujemy, że to coś nie dla nas, spróbujmy wziąć sprawy w swoje ręce. Każdy ma jakieś umiejętności, predyspozycje, które można przekuć w zawód. I nie mówię, że założenie własnej firmy to gwarancja sukcesów i rozwiązanie wszelkich problemów - skąd! To ciężka praca, ale dająca satysfakcję i pozwalająca na robienie tego, co się kocha. I jeśli zarabia się tyle, że na życie starcza, to naprawdę - czego chcieć więcej?
Stary 2013-10-03, 09:35   #14
anex_1989
Zakorzenienie

Akane grunt to chcieć, na pewno bardziej ceni się ludzi, którzy działają, chcą coś zmienić, niż Ci którzy wychodzą z założenia:
po co pracować za przysłowiowe 4/5 zł jak tu się nie narobię a Państwo i tak mi zapłaci, bo się należy.
Denerwuje mnie też rzecz następująca ponoć ostatnio bardzo modna.
Paniusie pazerne rozwodzą się z chłopami żeby po kilka groszy zasiłku łapę wyciągnąć no dla mnie to już jest szczyt sama osobiście znam taką rodzinę furami wypasionymi jeżdżą, markowe ciuchy noszą, a każda rozwódka (dalej z mężem siedząca) i co miesiąc po zasiłki z MOPS'u leci.
Jak to mówią ten mniej zamożny będzie robił wszystko, żeby sobie jakoś poradzić, bo większości wstyd iść prosić, a Ci nowobogaccy żadnych skrupułów nie mają....co jest żenujące
Przykładów i sytuacji jest bez liku- bogate pazerne, a Ci co wiedzą co to znaczy praca, nawet nie pomyślą, że można tak kombinować i gdzie tu sprawiedliwość?!
anex_1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-03, 12:32   #15
pepsikolakokakola
Rozeznanie

kiedys pracowalam na miesnym. nie powiem...na poczatku sie tej pracy wstydzilam, ale potem pikus. nigdy nie uslyszalam przykrego slowa na temat mojej pracy od klientow. raz nawet klientka przy szefowej powiedziala, ze pewnie malo zarabiamy. pracuje w sklepie spozywczym i czasami slysze od najblizszych jaka to tragedia, ze po studiach musze tu pracowac, ale coz...
co do pracy za 4-5zl, to uwazam ze ludzie nie powinni chodzic bo to sprawia, ze jestesmy wykorzystywani. skoro ktos przyszedl robic za 5zl to przyjdzie i nastepny , ba... moze i przyjdzie robic za 4zl. niestety nie jest dla mnie wytlumaczeniem, ze duma dzieci nie nakarmie. bo trzeba troche myslec, zanim te dzieci sprowadzi sie na swiat. oczywiscie roznie w zyciu jest, ale niektorzy zyja oby zyc i nie patrza sie w przyszlosc.
pepsikolakokakola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-03, 15:30   #16
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pepsikolakokakola Pokaż wiadomość
co do pracy za 4-5zl, to uwazam ze ludzie nie powinni chodzic bo to sprawia, ze jestesmy wykorzystywani. skoro ktos przyszedl robic za 5zl to przyjdzie i nastepny , ba... moze i przyjdzie robic za 4zl.
Ale takie stawki zwykle proponuje się studentom/absolwentom. Mało dostaną, ale zaczną zdobywać doświadczenie, będą mieli czym pochwalić się w CV (bo naprawdę każda praca jest ważna i świadczy dobrze o człowieku). Mnie dobija, że ludzie kończą dzisiaj studia i oczekują, że w pierwszej pracy dostaną 3000 zł na rękę. Wszystko poniżej 2000 zł jest nie do przyjęcia. A przecież u licha, od czegoś zacząć trzeba
Stary 2013-10-03, 16:35   #17
Kamea2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MadiMe Pokaż wiadomość
Myślę, że prostytucji nie należy rozpatrywać w kategorii "praca". Prostytucja wymaga specyficznej osobowości, to raczej styl życia, wybór. Nie oszukujmy się, nigdy nie jest aż tak źle, żeby być "zmuszonym" do wykonywania prostytucji (przynajmniej w naszym kraju). To tak samo, jakby napisać "morderca to trudny zawód"
Morderca działa wbrew woli ofiary, pozbawia ją życia, krzywdzi, prostytutki nikogo nie pozbawiają życia, nie kradną i nie działają wbrew woli "ofiary", zresztą tu ofiar nie ma, klienci są pełnoletni i sami decydują czy chcą korzystać z oferty czy nie. Nikt nikogo nie zmusza (pomijam patologie typu porywanie dziewczyn wbrew ich woli do zagranicznych burdeli).
Jest dwoje pełnoletnich osób, które decydują się na seks na określonych warunkach.
W Holandii są osobne prostytutki, nawet chyba częściowo dotowane przez państwo które świadczą usługi dla tamtejszych niepełnosprawnych.
Kamea2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-03, 19:46   #18
MadiMe
Raczkowanie

Nie wystarczy tylko czytać, trzeba czytać ze zrozumieniem. Poza tym intryguje mnie dlaczego ten wpis tak Cię...hmmm...zdenerwował (?) Co do mojej wcześniejszej wypowiedzi to napisałam ,że prostytutka, moim zdaniem nie jest zawodem (w Polsce, podkreślam. Gdyż mieszkamy w Polsce Znakomita większość naszego społeczeństwa raczej nie popiera (oficjalne dane) takich zachowań. Reasumując, prostytutka (tak samo jak np. morderca) nie jest zawodem. Co do ofiar o których piszesz to sprawa na długą dyskusję, teoretycznie nikt nikomu nie robi krzywdy, jednak...ogólnie wiadomo ,że ten "półświatek" rodzi wiele patologii. Pani ekspedientka sprzedając ryby nie rozbija rodzin, nie zaraża Kiłą czy HIV i nie popełnia samobójstwa po 5 latach pracy.

Edytowane przez MadiMe
Czas edycji: 2013-10-03 o 20:08
Stary 2013-10-03, 20:29   #19
Kamea2000
Zakorzenienie

Pani z rybnego lub pracująca na dowolnie innym stanowisku też może być zarażona różnymi chorobami, kochanki rozbijające rodzinę to często nie prostytutki tylko kobiety wykonujące bardzo różne zawody, osobiście znam takie trzy panie, żadna z nich nie była i nie jest prostytutką, wykonują trzy różne zawody, jedna z nich odbiła męża swojej ówczesnej przyjaciółce.
Bardzo ostro oceniasz te kobiety, a skoro nie jest to zawód to czemu podajesz ten przykład w tym wątku? Sama pierwsza zaczęłaś.
Stary 2013-10-03, 20:34   #20
MadiMe
Raczkowanie

Mylisz się.
Stary 2013-10-04, 09:54   #21
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Akane Pokaż wiadomość
Ale takie stawki zwykle proponuje się studentom/absolwentom. Mało dostaną, ale zaczną zdobywać doświadczenie, będą mieli czym pochwalić się w CV (bo naprawdę każda praca jest ważna i świadczy dobrze o człowieku). Mnie dobija, że ludzie kończą dzisiaj studia i oczekują, że w pierwszej pracy dostaną 3000 zł na rękę. Wszystko poniżej 2000 zł jest nie do przyjęcia. A przecież u licha, od czegoś zacząć trzeba
Takie stawki proponuje się wszystkim, nie tylko studentom. Mnie też zaproponowano prace za oszałamiające 7brutto i dzieło - sekretariat. Podziękowałam. Więcej mam zasiłku. Zamiast zapieprzać za kasę poniżej minimalnej wole zostać w domu i szukać normalnie płatnej pracy - przynajmniej minimalna płaca i przynajmniej ozusowane zlecenie.
Akane w czasie studiów pracowałam najmniej za 11zł/godz. Jak widzisz lata po studiach proponują mniej
Od czegoś zacząć trzeba? tak zaczynałam prawie 8 lat temu, jako studentka. I po studiach oczekuję więcej, a nie mniej(na a przynajmniej nie zaakceptuję wypłaty mniejszej niż minimum - nigdy!). Zwłaszcza ze nie jestem żółtodziobem, tylko mam kilka lat różnorodnego doświadczenia-zawsze miałam przynajmniej 2 różne prace.

A w temacie... pracowałam kiedyś w call center. Nie wstydziłam się tego. Zdobyłam doświadczenie w obsłudze klienta, pozbyłam się nieśmiałości, poćwiczyłam rozmowy w obcym języku i jeszcze zarobiłam. Żadnych bubli nie wciskałam, na nic nie naciągałam, więc nie mam się czego wstydzić.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-04, 12:31   #22
blue_dress
Rozeznanie

Moja sytuacja tak trochę pasuje do tego tematu,bo po liceum załapałam się na staż i akurat pracowałam krótko w moim dawnym gimnazjum. Nauczycielka do mnie z tekstem "Twoi rodzice mają tyle pieniędzy a Ty za takie marne grosze tutaj przyszłaś?!". Nie odezwałam się,ale te marne groszy to tys. zł,więc niektórzy na stałe zatrudnieni tyle nie mają. A moja kumpela z tekstem do mnie "ja to bym za takie psie pieniądze nie robiła", a w tym roku sama kanapki robiła za 600 zł, z tym że musiała mieszkać u brata,więc z całych wakacji ma 400 zł zysku.

Tak więc, lepiej nie chlapać jęzorem bo nie wiadomo jak się w życiu ułoży. Ja nie wstydziłam się tego, że poszłam do pracy, bo owszem,sytuację finansową mam bardzo dobrą,ale co mi szkodzi dorobić sobie na własne wydatki? Poza tym,praca uszlachetnia.
znów przetańczymy razem całą noc!

odchudzam się! z 63 kg do 55 kg! TRZYMAĆ KCIUKI BO CHOLERA ZNÓW SKOŃCZY SIĘ FIASKIEM!

blue_dress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-04, 12:46   #23
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Takie stawki proponuje się wszystkim, nie tylko studentom.
Nie wiem jak jest teraz, ale możesz mieć słuszność. Mnie zaproponowano 7 lat temu 1000 zł na rękę (mniej niż w poprzedniej pracy, z której zwyczajnie uciekłam, bo doprowadziła mnie do załamania nerwowego). Ale zamiast zasiłku, wybrałam założenie działalności gospodarczej.
Stary 2013-10-04, 13:26   #24
Kamea2000
Zakorzenienie

Niestety w miastach gdzie jest dużo studentów często pracodawcy zaniżają stawki, wychodzą z założenia, że studentom pomaga rodzina więc nie muszą zarobić tyle co "głowa rodziny" czy ktoś muszący utrzymać się samodzielnie.
Stąd stawki typu 5 lub 6 zł za godzinę.
Stary 2013-10-04, 19:28   #25
kolorowatecza
Zakorzenienie

Kiedyś wstydziłam się pracy w Maku.
Teraz - studiując i zarabiając na siebie, żyjąc na własny rachunek jestem wręcz z tego.. można powiedzieć - dumna.
Mam umowę o pracę, znam się na tym, co robię (jakkolwiek śmiesznie to nie zabrzmi) i jestem cenionym pracownikiem w tym McSyfie

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-04, 22:42   #26
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Takie stawki proponuje się wszystkim, nie tylko studentom. Mnie też zaproponowano prace za oszałamiające 7brutto i dzieło - sekretariat. Podziękowałam. Więcej mam zasiłku. Zamiast zapieprzać za kasę poniżej minimalnej wole zostać w domu i szukać normalnie płatnej pracy - przynajmniej minimalna płaca i przynajmniej ozusowane zlecenie.
Akane w czasie studiów pracowałam najmniej za 11zł/godz. Jak widzisz lata po studiach proponują mniej
Od czegoś zacząć trzeba? tak zaczynałam prawie 8 lat temu, jako studentka. I po studiach oczekuję więcej, a nie mniej(na a przynajmniej nie zaakceptuję wypłaty mniejszej niż minimum - nigdy!). Zwłaszcza ze nie jestem żółtodziobem, tylko mam kilka lat różnorodnego doświadczenia-zawsze miałam przynajmniej 2 różne prace.

A w temacie... pracowałam kiedyś w call center. Nie wstydziłam się tego. Zdobyłam doświadczenie w obsłudze klienta, pozbyłam się nieśmiałości, poćwiczyłam rozmowy w obcym języku i jeszcze zarobiłam. Żadnych bubli nie wciskałam, na nic nie naciągałam, więc nie mam się czego wstydzić.
Zgadzam się że nie powinno się przyjmować pracy poniżej pewnej stawiki - ani zgadzać się na darmowe nadgodziny. gdyby wszyscy się umieli postawić na pewno warunki pracy wyglądały by lepiej, niestety wiele osób boi się zmian i nie chce stracić tego co ma.

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Kiedyś wstydziłam się pracy w Maku.
Teraz - studiując i zarabiając na siebie, żyjąc na własny rachunek jestem wręcz z tego.. można powiedzieć - dumna.
Mam umowę o pracę, znam się na tym, co robię (jakkolwiek śmiesznie to nie zabrzmi) i jestem cenionym pracownikiem w tym McSyfie
Moja kuzynka pracowała w podobnej sieciówce i na początku trochę narzekała a potem mając porównanie uznała że wcale nie było tam źle

Ja pracuje z dziećmi i też często uznawane jest to za prace "niższej kategorii"
Dorka__00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-04, 22:51   #27
kolorowatecza
Zakorzenienie

Ja rzuciłam maka twierdząc, że większego syfu nie ma. Popracowałam to tu, to tam, to siam i wróciłam do sieciówki.
Mam umowę o pracę, jasne warunki pracy, odzież roboczą, ekwiwalent, pieniądze na czas.
A to, że praca ch*jowa jak każda to inny fakt :P

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 07:51   #28
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dorka__00 Pokaż wiadomość
Zgadzam się że nie powinno się przyjmować pracy poniżej pewnej stawiki - ani zgadzać się na darmowe nadgodziny. gdyby wszyscy się umieli postawić na pewno warunki pracy wyglądały by lepiej, niestety wiele osób boi się zmian i nie chce stracić tego co ma.
Przy takim podejściu nie skończyłabym studiów (uczyłam się zaocznie = musiałam za nie płacić), ani nie zetknęła z pracą, która okazała się moją pasją. Nie chcę mówić, że nie irytowały mnie różne sytuacje, że uśmiechałam się od ucha do ucha widząc, jak w pierwszej "stałej" (umowa zlecenie co miesiąc) pracy obcinają nam stawki godzinowe, a potem ilość godzin możliwą do przepracowania. Pewnie, że nie, bo to zabijało chęć do pracy. Nie powiem też, że pełnią szczęścia przepełniało mnie zapierniczanie za wszystko i wszystkich w robocie, która zafundowała mi załamanie nerwowe i sprawiła, że bez Xanaxu na "dzień dobry" nie byłam w stanie w ogóle się w niej pojawić. Potem było dorabianie, z którego wyciągałam jakieś 400 zł na miesiąc (szał, nie?). ALE:
- pierwsza "stała" praca nauczyła mnie cierpliwości, zetknęła z systemem CRM, pozwoliła ogarnąć pewne mechanizmy dotyczące branży telekomunikacyjnej;
- druga praca, poza załamaniem nerwowym, dostarczyła mi mnóstwo wiedzy z zakresu prawa (nauczyłam się pisania umów i pism urzędowych), nauczyła kontaktów z "trudnymi klientami", wyrobiła pewien pogląd na prowadzenie firmy (w zasadzie na każdym kroku myślałam "Ja bym to załatwiła tak, zadbała o to, postarała się o..." - szef niestety miał w nosie moje pomysły, bo np. po co wydawać kasę na teczki firmowe, albo wysyłać faktury do klientów - niech sami po nie przychodzą), zetknęła z systemem CMS, zarządzaniem stronami internetowymi, hostingiem, grafiką komputerową;
- praca dorywcza pozwoliła mi na poznanie (trochę po omacku) branży SEO. Im dłużej jednak tkwiłam przy tych zleceniach za kilkaset złotych na miesiąc, tym lepiej orientowałam się w clue swoich zajęć, a w końcu zapałałam absolutną miłością do nich i do dzisiaj stanowią one dla mnie bez mała powietrze - nie wyobrażam sobie życia bez SEO i innej pracy niż ta, którą wykonuję.

Nigdy nie wiadomo jak potoczy się życie. Z kim Was zetknie na ścieżce zawodowej, jakimi rzeczami zaintryguje, w co wciągnie. A czego może nauczyć siedzenie w domu i czekanie na "lepszą okazję", poza "pokazywaniem charakteru" i poczuciem "Ha, nie dam się robić w wała!"? Dawałam się robić w wała i dzięki temu od 7 lat mam pracę, która jest moją pasją, przy której siedzę po 12 godzin na dobę, ale nie czuję się nawet w połowie tak zmęczona, jak można by się spodziewać. Wciąż się rozwijam, jeżdżę na szkolenia, poznaję ludzi z branży, którzy tak samo jak ja są fascynatami swojego zawodu. Tego wszystkiego by nie było, gdybym w czasie studiów machnęła ręką i stwierdziła "Poczekam na lepszą okazję".
Stary 2013-10-05, 12:08   #29
amg88
BAN stały

Super postawa faktycznie Aby każdy tak myślał

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

W małych miastach też jest stawka 5-6 zł za godzinę....
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 23:03   #30
lazada
Zadomowienie

Zgadzam się z większością wypowiedzi powyżej
Nie ukrywam, że miałam dobrą sytuację materialną i nie raz spotkałam się z opinią: po co ty tam w ogóle pracujesz?
Po maturze pracowałam na magazynie na 3 zmiany, w czasie studiów roznosiłam ulotki, nie mogłam sobie pozwolić na stałą pracę bo miałam całe dnie wypełnione zajęciami i dodatkowymi kursami, ale w każde wakacje pracowałam. Nauczyło mnie to przede wszystkim pokory i szacunku do pracy. I takich niby banalnych zachowań, że zawsze z uśmiechem biorę ulotkę mówiąc dziękuję, nie opierniczam osoby (telemarketera) która dzwoni z irytującą ofertą itd.
Myślę, że w tym wątku wypowiedziały się osoby które wykonywały różnego rodzaju prace, dlatego mamy podobne opinie. Mój TŻ tego nie rozumie nad czym bardzo ubolewam.

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości