|
|
#361 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 5
Ja tez miałam skurcze, tydzień temu, regularnie co godzinę twardniał mi brzuch boleśnie jak skała, pojechaliśmy do szpitala, dostałam zastrzyk rozkurczowy i przeszło ufff ale rzeczywiście tych skurczy nie można z niczym innym pomylić brrrrrr na IP sprawdzili czy szyjka sie nie skraca, zrobili usg i uspokoili, zrobili też badania krwi i akurat wykryli infekcje pęcherza wiec warto było pojechać
Shiloh ja również uśmiechnę się o przepis na serniczek ![]() Czytam o tych nagłych zmianach płci i mam nadzieję, że u nas się już nie zmieni bo mam już sukienki zakupione
|
|
|
|
#362 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!
Cytat:
Cytat:
Ostatnio najbardziej bolesny skurcz pojawił się jak kichnęłam... ![]() Jeśli natomiast brzuch twardnieje często, a nie boli to może być tak jak u mnie-zapalenie pęcherza. Jak tylko to wyleczyłam twardnienia są sporadyczne. Cytat:
Jeśli nie to twój strach jest po prostu nieuzasadniony. Szybciej można się zarazić od surowego mięsa lub przy pracach w ogródku-oczywiście jeśli nie zachowamy odpowiedniej higieny. Cytat:
Co do ruchów nasze dzieci mają prawo mieć mniej i bardziej aktywne dni. Jeśli mała rusza się delikatnie to nie widzę problemu-delikatne ruchy to też ruchy dziecka. Jeśli w ogóle nie czułabyś długo żadnych ruchów wówczas trzeba jechać na IP.
|
|
#363 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślę, że miałaś lepsze doznania niż ja. "Diabłów z Loudun" nie polecam, chyba najgorsza opera na jakiej byłam, pod względem muzycznym. Bo scenografia świetna, temat dość kontrowersyjny.Pilotka, ubranka fajne, ale ten KOT Cytat:
Mam nadzieję, że to był pojedynczy przepowiadający i się więcej nie powtórzy Cytat:
Cytat:
Ja, głupia, jak miałam moje przejścia w środę, naczytałam się historii kobiet, które urodziły w 24 tc. Po prostu trzeba podejść do sprawy spokojnie, nie przemęczać się, reagować na wszystkie sygnały jakie daje nam organizm, a będzie dobrze.
|
|
|
#364 | |
|
Gang Iren
|
Witam się w kolejny ciepły dzień.
I dzisiaj już bezdeszczowo,ładnie słonecznie Pogoda na kolejne dni przedstawia się nie najgorzej : http://www.bbc.co.uk/weather/2647120 Cytat:
Nigdy nie miałam "w razie czego" butelek czy mm. I zauważyłam to,że jak któraś kobieta kupowała mleko i butelki,że w razie byłby kryzys,problemy to użyje -to najczęściej właśnie tak było i to był początek końca karmienia piersią.A te które nie miały jakoś przetrwały,przystawiały dziecko często do piersi i laktacja się rozkręcała. Podanie butelki jest częstym błędem. W tych pierwszych dobach po porodzie dziecku wystarczy ta odrobina mleka,która wylatuje z piersi,ma ono malutki żołądeczek. Podamy butelkę z której pije się łatwiej,dziecko wypije zapewne więcej,nasza laktacja się nie rozkręci,a dziecka potrzeby będą rosnąć i znów mleka zabraknie,więc znów podamy butelkę. Koniec. Eryk urodził się o 1:37 i jak chwycił pierś,tak przestał ssać o 7 rano Po tym zasnął na 8 godzin
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2013-10-05 o 09:35 |
|
|
|
|
#365 | |||
|
Rozeznanie
|
cześć
znowu ładna pogoda ![]() Cytat:
bo na tych warsztatach których byłam, przedstawiciel nuka polecał smoczki lateksowe, anatomiczne, szczególnie przy karmieniu piersią bo "zmuszają" dziecko do pracy jak przy kp... Jeżeli chodzi o sylikonowe smoczki to mówił, że są dobre.... ale tylko dla rodziców, bo praktycznie niezniszczalne i wygodne a smoczki jak szczoteczkę do zębów należy wymieniać mnije więcej co 2 miesiące i po lateksowych widać to zużycie.. Podsumowując powiedział że uczula i prosi nas o jedno tzn nie mieszanie smoczków, jak silikonowe od początku to później ciągle, jak lateksowe/antomiczne to również. Dotyczy to też smoczków do ssania/uspokajania. I ja właśnie namieszałam, bo w butelakach mam silikonowe a do ssania lateksowe. Akkma jak Ty planujesz odciągać i karmić butelką to chyba lepsze będą pojemniki na mleko do mrożenia a nie tyle butelek tak mi się wydaje... Co do tych antykolkowych to ja pytałam w trzech sklepach ekspedientek czym się róznią butelki antykolkowe od smoczków antykolkowych i ŻADNA nie potrafiła mi racjonalnie tego wytłumaczyć, coś tam kręciły że to lepsza technologia a te dodatkowo z rurką to jeszcze lepsze, ale nie potrafiły udowodnić dlaczego (zapewne lepsze bo droższe hehe). Kiedy zapytałam czy naprawdę działają to powiedziały że tak Ja kupiłam teraz, bo była promocja, nie mam czasu później biegać a męża wolę mieć przy sobie. Poza tym te butelki po kupnie trzeba wyparzyć/wysterylizować i wysuszyć to też trochę zejdzie, wolę mieć przygotowane. Cytat:
poprzednią zgubiła ![]() kukurydzianaa współczuję nerwów przy skurczu ![]() raczej chyba nie przez luteinę, bo ona z tego co wiem nie działa na skurcze ale nospa i magnez.Kukrydziana, witaj w klubie i to dosłownie! :/ Cytat:
![]() a jaki magnez bierzesz? Bo mi lekarz mówił, że te tanie są nic nie warte, jedną stroną wchodzą a drugą wychodzą...i te 4-6 tabletek to nie za dużo??????? możesz napisać co zrobiłaś że podejrzewasz toxo??? AgatkaL super że wynik spadł! Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-10-05 o 09:53 |
|||
|
|
|
#366 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zamierzam mieć butelkę i mm i jeśli nie będę mieć siły psychicznie by karmić tylko kp bo ryk małej doprowadzi i mnie do płaczu to zamierzam mm podać.
|
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
Tak wypytywałam ostatnio o to twardnienie brzucha i chyba miałam w czwartek wieczorem. Cały brzuch zrobił się twardy, ale nie bardzo, nie aż jak kamień, ale jednak twardszy niż normalnie. Wzięłam dodatkowy magnez i przeszło.
|
#368 |
|
Zadomowienie
|
Hej, witam się i ja w słoneczny, a co najważniejsze ciepły (Nobla za ogrzewanie komuś
) poranek.Po raz pierwszy od dawna obudziłam się wyspana i bez długich przerw we śnie w nocy ![]() Współczuję skurczów, chyba dopiero się zaczynają takie historie, tam wszystko ćwiczy, więc będzie coraz mocniej... Mnie też już zaczynają męczyć, ale na razie znośne Dziś w planie porządki i dzień tylko z mężem, więc pewnie będę zaglądać tylko sporadycznie
|
#369 |
|
Gang Iren
|
Emma ale ja nie twierdzę,że jest coś złego w karmieniu mm.
Pisałam już wcześniej kilkakrotnie,że to jak kobieta karmi to jest tylko i wyłącznie jej decyzja,że nic na siłę,że nie ma co robić to z przymusu,pod presją itd. Ale tak jak napisałam,że zauważyłam tą zależność,że kobiety które wierzyły,że się uda,nie asekurowały się mając w posiadaniu butelki i mleko to z reguły karmiły,nawet jeśli jakieś problemy wystąpiły (bo jednak początki często są nie łatwe). A kobiety,które mówiły "tak chcę karmić,no ale nie wiadomo jak to będzie,więc kupię mleko,żeby podać w razie kryzysu" to właśnie je podawały i karmienie piersią się kończyło. Ale ja nie mówię,że to źle. Tak jak napisałaś każda z nas jest inna i każda podejmuje decyzje samodzielnie. Ja tylko napisałam o swoich obserwacjach przy koleżankach z realu oraz z wątku mamusiowego z Erykiem.
|
#370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a o znaczy że jeżeli dzisiaj im się uda zrobić całość (bo mój TZ do 12 w pracy więc zaczynają później )to jutro już będę ogarniać ten bajzel
|
|
|
#371 |
|
Rozeznanie
|
Emma, ja również popieram Twoje zdanie
Na wszelki wypadek będę mieć chociaż ze 2 butelki i mm. Też chciałabym karmić piersią, ale nie za wszelką cenę, w czasie kryzysu można przecież sobie pomóc? A to, że podam raz czy dwa mleko nie oznacza, że laktacja mi się zahamuje ![]() Pilotka, ja biorę magnez - dawka 500 mg jedna tabletka. Przeważnie biorę po 4 tabletki dziennie (2 rano i 2 wieczorem), wczoraj przy tych skurczach dwóch wzięłam dodatkowo w południe 2 tabletki . Dzisiaj mam spokój z brzuchem, jest ok. Czytałam, że magnezu raczej się nie przedawkuje, a w ciąży kobiety biorą jeszcze większe dawki zalecane na receptę, więc tym bardziej nie boję się, że zbyt dużo biorę. A co do tej wstrętnej toxo - głupio mi pisać, ale napiszę... No więc mamy takiego kota - dachowca, właściwie kotkę....ogólnie bardzo lubi z nami przebywać w domu, a tż też jest bardzo za nią. Często jak tż coś robi w kuchni lub siedzi, kocica uwielbia obcierać się o nogawki od spodni (wiecie, koty tak robią)... i oczywiście pewnego ranka z tż jakoś się droczyliśmy na łóżku, takie tam głupie zabawy, a ja głupia w tej zabawie ugryzłam tż w nogę przez piżamę-nogawkę - tylko zrobiłam to lekko bo ledwo jak tego dokonałam (właściwie na wpół dokonałam, bo się zorientowałam) to pomyślałam - co ja robię???!!! I tak za 8 dni poleciałam do laboratorium na zbadanie toxoplazmozy... Do poniedziałku muszę wytrzymać Pytałam się tż kiedy prał tą piżamę, czy pamięta kiedy kot się obcierał i czy w ogóle obcierał - a on mówi, że piżama ma ze 2-3 dni i nie wiem czy kot się obcierał czy nie. Dziewczyny mówię Wam, od początku ciąży COŚ... zawsze musi być coś czym się stresuje... Powiedziałam już , że chyba to dziecko urodzę w 40 tyg. a na koniec padnę...
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Dziewczynki
![]() imprezka udana- co prawda kameralna ale z bliskimi przyjaciółmi- wrócili z podróży poślubnej z Hiszpanii (byliśmy na początku września u nich na weselu) Pośmialiśmy się, pogadaliśmy. Opiłam się piwa bezalkoholowego bo przywieźli mi z Hiszpanii chyba z 5 puszek 0.33 ![]() Dziś wstałam z potwornym bólem prawej łopatki i ogólnie prawej strony pleców ![]() Jestem za Lilką
|
|
#374 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W sumie jest to możliwe, ale modlę się żeby wynik był ujemny
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
|
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
nie miałam ani razu
|
|
#376 |
|
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny
![]() No te skurcze to nieciekawa sprawa, ale podejrzewam, ze im blizej konca coraz czesciej beda nam dokuczac, takie lub inne dolegliwosci katarzyniak spokojnie, na pewno bedzie dobrze. Mysle, ze najlepiej byloby zabrac kota do weta i spr.czy jest nosicielem toxo, wtedy bys juz miala pewnosc do konca ciazy, a nie stresowala sie niepotrzebnie. Ale powiem Ci, ze ja tez co chwila sie czyms stresuje,np. jak maly sie rusza za duzo, to czy dobrze , a jak malo to znowu nerwy, czy nie za malo.... Ehhh a to dopiero poczatek, podejrzewam, ze jak dzieciaczki juz beda z nami to wtedy sie stresy zaczna ![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Aaaaaaaa ale mnie ochota naszla na cieple mleko z nesqukiem...... :sl ina: ide sobue zrobic...
Edytowane przez Le La Czas edycji: 2013-10-05 o 10:50 |
|
|
|
#377 |
|
Zakorzenienie
|
ale super słodziutkie ciuszki
jaki kotek śliczny w różowej obroży
|
|
#378 |
|
Zakorzenienie
|
Co do karmienia tuz po porodzie: mnie bardzo przekonuje ten obrazek.
|
#379 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
teraz to doszłam do wniosku, że w ciąży dosłownie na wszystko trzeba zwracać uwagę... nawet ugryźć TŻ w nogawkę nie wolno . A dziś teściowa przywiozła pasztetową, wszyscy się zajdają, a ja się powstrzymuje, bo podobno pasztetowej nie można jeść w ciąży..a ochotę mam taką, że łohohoo
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#380 | |
|
Rozeznanie
|
katarzyniak
chodziło mi o nazwę i firmę ![]() bo mnie ginekolog i kardiolog przestrzegali przed "zwykłymi" magnezami i polecali Bagne B6, Slow-Mag B6 i Chella Mag. poczytaj np tutaj o magnezie: http://zapytaj-farmaceute.blogspot.c...03/magnez.html i w komentarzu:
nie denerwuj się, moim zdaniem nie ma możliwości żebyś zaraziła się w ten sposób |
|
|
|
|
#381 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
kukurydziana współczuje skurczu. Przestraszylabym się nie na żarty
|
#383 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzięki za link i za fachową pomoc Jak skończę ten magnez to kupię na pewno coś z tych: Asmag Forte i MagneB6 ![]() Emma, Perfuzja , dzięki że mnie trochę uspokajacie
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 Edytowane przez katarzyniak Czas edycji: 2013-10-05 o 11:22 |
|
|
|
|
#384 |
|
Zakorzenienie
|
katarzyniak myslę, ze ryzyko zakażenia jest bardzo, ale to bardzo małe. Marginalne wręcz.
Poza tym im dalej w las tym tokso mniej niebezpieczna.
|
#385 |
|
Zadomowienie
|
Witam się weekendowo!
Dziewczyny bardzo współczuje tych historii skurczowych. Oprócz Mg, ja polecam jeszcze dużo, dużo wypoczynku, bo to jednak bardzo wpływa na to jak się czujemy. Ja miałam na dziś ambitny plan posprzątania kuchni, ale moja przepuklina się powiększa, więc chyba spauzuje. A na obiad mamy pomidorówkę na pierwsze, a na drugie ruskie z cebulką
|
|
|
|
#386 |
|
Raczkowanie
|
Witam się w sobotnie przedpołudnie
![]() Wczoraj byłam n zakupkach, kupiłam kilka rzeczy małemu i sobie 4 pary majtek Za to po powrocie do domu jak padłam na kanapę to już potem wstawałam tylko na siusiu Myślę, że mały ułożył się główką w dół bo spojenie bolało masakrycznie Dziś z kolei wstałam z bólem głowy i kawa nawet nie pomogła. katarzyniak, myślę, że prawdopodobieństwo zarażenia się toxo w przypadku przez Ciebie opisanym jest bliskie zeru, serio serio Akkma, ja głosuję na Lilkę! kukurydzianaa, współczuję skurczu. Niestety myślę, że coraz częściej na wątku będzie się przewijać ten motyw, im bliżej porodu tym częściej. Daj se dziś na luz, poleż, poczytaj dobrą książkę, odpocznij Idę sprzątać dom,zajrzę później. Miłego dnia dziewczęta!
|
#387 |
|
Rozeznanie
|
Hey Mamusie
![]() Dzisiaj zaczęłam bardzo leniwie ten dzień. Moim zamiarem było wstać około 9 a uwaga uwaga tak obudziłam się dokładnie o 10:37 ![]() Naczynia ze zmywarki wyjętę, śniadanko zjedzone, herbatę dopijam i zabieram się za robienie listy zakupów i przeglądaniu jakiegoś pomysłu na obiady w tym tygodniu. Jak TŻ wróci z pracy, idziemy na zakupy , a potem na festyn ze znajomymi. Kumpela która tam będzie jest w 11 tygodniu ciąży Wiec na pewno nie będzie nam nudno ![]() Tak więc miłej soboty , bo ja mam trochę do ogarnięcia łącznie z umyciem włosów . |
|
|
|
#388 |
|
Rozeznanie
|
ja też spadam na sprzątanie
|
|
|
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Dziewczyny co do butelek , karmienia piersią czy mm . A nawet zakupów ciuszkowych ja wiem jedno... Przy kolejnym dziecku będę mądrzejsza Teraz i tak pewnie kupię wszystkie za dużo , kupię butelki , mleko mm na wszelki wypadek bo po prostu się boję i chcę mieć wszystko pod ręką . Będę bardzo ostrożna i na początku wszytskiego będe się bała . Z dnia na dzien wiem , że będzie lepiej a przy kolejnym dziecku już będę dużo mądrzejsza . Pewnie rady doświadczonych już mam są dobre ale i tak wiemy , że my czekające na pierwsze dziecko i tak raczej zrobimy po swojemu , czasem przesadzimy z wieloma rzeczami . Ale przy kolejnym dziecku już nie będziemy tak się bać i będziemy mądrzejsze . |
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myśle, że masz racje, bo ja na początku zdecydowałam że karmie piersią. Jednak u mnie to była bariera psychiczna, nie potrafiłam przemóc sie karmic u kogoś czy poza domem, a wiadomo, że nie będę siedziała z dzieckiem non stop w domu, bo karmie. Karmiłam mieszanie z przewagą mojego mleka, głównie odciągałam Ale teraz zrobie tak jak mówisz, nie kupie mleka, jedną butelke do laktatora i bede tylko karmic piersią. Musze i chce. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:59.

Co do ruchów nasze dzieci mają prawo mieć mniej i bardziej aktywne dni. Jeśli mała rusza się delikatnie to nie widzę problemu-delikatne ruchy to też ruchy dziecka. Jeśli w ogóle nie czułabyś długo żadnych ruchów wówczas trzeba jechać na IP.
kurcze wczoraj z rana leze sobie a tu nagle czuje jak mój brzuch rosnie i mysle sobie: oho,pewnie dziecko sie wypycha. Ale nie! Patrze, a ten brzuch jest twardy jak kamien po calosci, od pepka w dół... I to nie bylo jakies sobie twardnienie ale naprawde blyskawicznie poczułam jak ten brzuch zmienia sie w kamien.... Wystraszylam sie i wzielam 2 magnezy. Potem za 2 godz znow to samo... W panice zaczelam szukac no spy ale oczywiscie jej nie mialam! . I jestem pewna ze to byl skurcz. Dlatego w srode pedze do dwoch lekarzy i mowi o tym, chce albo bardzo mocny magnez albo fenoterol- w zasadzie chcialabym brac fenoterol juz do samego konca. Magnezu biore od dawna po 4-nawet czasem 6 tabletek dziennie i co z tego???
Po tym zasnął na 8 godzin
(to kotka, bo ma taką elegancką obróżkę?)
raczej chyba nie przez luteinę, bo ona z tego co wiem nie działa na skurcze ale nospa i magnez.

- tylko zrobiłam to lekko bo ledwo jak tego dokonałam (właściwie na wpół dokonałam, bo się zorientowałam) to pomyślałam - co ja robię???!!! I tak za 8 dni poleciałam do laboratorium na zbadanie toxoplazmozy... Do poniedziałku muszę wytrzymać
Pytałam się tż kiedy prał tą piżamę, czy pamięta kiedy kot się obcierał i czy w ogóle obcierał - a on mówi, że piżama ma ze 2-3 dni i nie wiem czy kot się obcierał czy nie. Dziewczyny mówię Wam, od początku ciąży COŚ... zawsze musi być coś czym się stresuje... Powiedziałam już , że chyba to dziecko urodzę w 40 tyg. a na koniec padnę...

16.06.2012
:sl ina:
teraz to doszłam do wniosku, że w ciąży dosłownie na wszystko trzeba zwracać uwagę... nawet ugryźć TŻ w nogawkę nie wolno