Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 13 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-06, 21:22   #301
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 13

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Ja nigdy nie zrozumiem, co w tej wątróbce jest takiego, że prawie nikt kogo znam jej nie lubi. Mam wrażenie, że po prostu mało kto jadł dobrze zrobioną wątróbkę Przecież jest przepyszna. Zapach może przeszkadzać, ale taka dobrze usmażona, z cebulką, jest po prostu pycha.
Nie lubię podrobów
W ogóle w domu nie trzymam mięsa, prócz to, co dla kota, i sama nigdy nie przygotowuję sobie jedzenia z mięsem

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 21:24   #302
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nigdy nie zrozumiem, co w tej wątróbce jest takiego, że prawie nikt kogo znam jej nie lubi. Mam wrażenie, że po prostu mało kto jadł dobrze zrobioną wątróbkę Przecież jest przepyszna. Zapach może przeszkadzać, ale taka dobrze usmażona, z cebulką, jest po prostu pycha.
tak, właśnie o to chodzi
3 osoby przyprowadziliśmy z tż do jego domu i akurat była wątróbka to każda z nich O MATKO nie wiedziałem, ze to takie pyszne
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 21:26   #303
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Konto usunięte

dziwi mnie, że ludzie często pytając "co u Ciebie" nie potrafią zaakceptować, że u mnie wszystko ok, tylko chyba oczekują narzekania
koleżanka przestała się do mnie odzywać jak jej powiedziałam, że planujemy kupić mieszkanie a po jakimś czasie dowiedziałam się, że za plecami mnie obgadywała że skąd ja mam pieniądze i w ogóle że chyba mi się w d.. poprzewracało. Miłe, nie powiem
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 21:33   #304
asioollka
Zakorzenienie

Mnie dziwi, że ludzi kompletnie nie interesuje własny rozwój. Np. mówię komuś, że zapisałam się na kurs języka - komentarza brak. Mówię tej samej osobie, że kupiłam nowe firany i pytania: o, a jakie, z czego, za ile, gdzie i rozmowa na kilka minut. Albo komentarz "o jeny, jak dużo, miałabyś nowy telewizor".

KotVonGot wydaje mi się, że to dlatego, że ludzie wcale nie dążą do tego, żeby być szczęśliwymi, ale żeby inni mieli gorzej. A narzekanie na cokolwiek to jedyny temat do rozmów.

Be an advocate of joy, find your little heart's desire and follow it.
[/LEFT]

Edytowane przez asioollka
Czas edycji: 2013-10-06 o 21:36
asioollka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 21:44   #305
mary_poppins
sissy that walk

[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;4315455 0]
koleżanka przestała się do mnie odzywać jak jej powiedziałam, że planujemy kupić mieszkanie a po jakimś czasie dowiedziałam się, że za plecami mnie obgadywała że skąd ja mam pieniądze i w ogóle że chyba mi się w d.. poprzewracało.[/QUOTE]
Jak śmiesz Powinnaś mieszkać pod mostem albo kątem u teściowej, jak wszyscy porządni ludzie!
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 21:44   #306
kobietasukcesu
zawsze mam racje

koleżanka przestała się do mnie odzywać jak jej powiedziałam, że planujemy kupić mieszkanie a po jakimś czasie dowiedziałam się, że za plecami mnie obgadywała że skąd ja mam pieniądze i w ogóle że chyba mi się w d.. poprzewracało. Miłe, nie powiem [/QUOTE]

Mieszkanie? i co jeszcze? szałas wystarczy. A już na pewno mieszkanie z teściową, kuzynkami i dziadkami na 30 metrach

Powiedz jeszcze, że rosół gotujesz zamiast wkładać surową kurę do buzi i zalewać wrzątkiem

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 21:46   #307
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość

Mieszkanie? i co jeszcze? szałas wystarczy. A już na pewno mieszkanie z teściową, kuzynkami i dziadkami na 30 metrach

Powiedz jeszcze, że rosół gotujesz zamiast wkładać surową kurę do buzi i zalewać wrzątkiem
nie gotuję w ogóle, teściowa nie może w to uwierzyć pierogów też nie robię ani świniaka nie biję
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 21:51   #308
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez asioollka Pokaż wiadomość
Mnie dziwi, że ludzi kompletnie nie interesuje własny rozwój. Np. mówię komuś, że zapisałam się na kurs języka - komentarza brak. Mówię tej samej osobie, że kupiłam nowe firany i pytania: o, a jakie, z czego, za ile, gdzie i rozmowa na kilka minut. Albo komentarz "o jeny, jak dużo, miałabyś nowy telewizor".
Trochę mnie nie dziwią reakcje ludzi. Od jakiegoś czasu strasznie modny jest rozwój osobisty- języki, książki samodoskonalące itd. I niektórych to już nudzi. Szczególnie jak ktoś sam próbował się rozwinąć, a okazało się że i tak stoi w tym samym miejscu, ma taką samą pracę, życie i tylko się natrudził zamiast odpoczywać przed tv.

A gdzie warto kupić firanki zawsze dobrze wiedzieć

Czasami mam wrażenie, że wszyscy się doskonalą tylko nie ja. Tzn. przyswajam wiedzę, staram się dbać, żeby np angielskiego nie zapomnieć, ale nie nazywam tego samodoskonaleniem, samorozwojem tylko uczeniem się tego co potrzebne do pracy.
Kiedyś mnie więcej rzeczy interesowało, ale można czytać to tamto i owamto o psychologiach i cudach, ale ludzie jak byli głupi tak są i tyle z tego.

<3 <3 <3
Stary 2013-10-06, 21:52   #309
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Ja, ja lubię!
Tylko nie może mieć ani kawałka żyłki, błonki, nic!
I najlepiej jakby była (prócz cebuli) z jabłkiem albo cytrynka, albo nawet drobiną czekolady.
i krwi nie może mieć ani kropelki.
CATUS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 22:06   #310
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Trochę mnie nie dziwią reakcje ludzi. Od jakiegoś czasu strasznie modny jest rozwój osobisty- języki, książki samodoskonalące itd. I niektórych to już nudzi. Szczególnie jak ktoś sam próbował się rozwinąć, a okazało się że i tak stoi w tym samym miejscu, ma taką samą pracę, życie i tylko się natrudził zamiast odpoczywać przed tv.

A gdzie warto kupić firanki zawsze dobrze wiedzieć

Czasami mam wrażenie, że wszyscy się doskonalą tylko nie ja. Tzn. przyswajam wiedzę, staram się dbać, żeby np angielskiego nie zapomnieć, ale nie nazywam tego samodoskonaleniem, samorozwojem tylko uczeniem się tego co potrzebne do pracy.
Kiedyś mnie więcej rzeczy interesowało, ale można czytać to tamto i owamto o psychologiach i cudach, ale ludzie jak byli głupi tak są i tyle z tego.

Jak ktoś chce, to niech czyta książki w ilości 20 na miesiąc, trenuje karate i uczy się 5 języków na raz, ale niech nie oczekuje oklasków bo wtedy to lans, a nie samorozwój No i nie wiem czemu innych nie mogą bardziej interesować firanki, nie ma w tym przecież nic złego. Kwestia gustu, fajnie jak ktoś w wolnym czasie oddaje się ciekawym zajęciom które go czegoś uczą, ale mam wrażenie że ostatnio ludzie zwariowali i nie robią tego dla siebie, tylko dla otoczenia. I tak międlą na śniadanie muesli z otrębami mimo, że im nie smakuje, uprawiają codziennie rano jogging mimo, że płakać im się chce jak wychodzą spod ciepłej kołdry, w wolnych chwilach uczą się chińskiego mimo, że ich to nudzi, a dzieci wysyłają na lekcje garncarstwa mimo, że te mają 3 lata. Generalnie świat zwariował.
Stary 2013-10-06, 22:12   #311
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Tzn. nie bronię ludziom oczywiście, lepiej w końcu umieć nawet ten na razie niepotrzebny język niż z nudy siedzieć i się nad sobą użalać. Ale nie można oczekiwać, że każdego to będzie interesować.

Dopóki ktoś robi coś naprawdę dla siebie i nie każe sobie klaskać to spoko, w innym przypadku gra mi na nerwach.

Co do jedzenia- sama zjadam rzeczy, które nie do końca mi smakują, ale gdybym jadła to co naprawdę mi smakuje to nie miałabym siły na nic.

I cieszę się, że w podstawówce po odrobieniu lekcji mogłam spędzić czas przy komputerze czy iść na rower zamiast być wożona od jednych zajęć na drugie.

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2013-10-06 o 22:14
Stary 2013-10-06, 22:22   #312
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziwi mnie to nowe budownictwo- jeszcze jak to bliźniak/szeregówka to chociaż z góry/dołu się nie nosi, gorzej jak blok.
Co za patałachy to dopuszczają do użytku.

Jak w wakacje miałam przyjemność być na jednym z gdańskich osiedli to myślałam, że odpadnę. Człowiek myślał, że ktoś mu chodzi po pokoju dosłownie. A jeszcze moda na brak dywanów i mało mebli, co potęguje efekt. A jeszcze lepszym 'głośnikiem' są źle zrobione ścianki gipsowo-kartonowe.

--
Dziwi mnie, że ludzie korzystają jeszcze z czajników na piec. Raz, że woda się w tym długo gotuje. Dwa, że jakieś mało wygodne jak dla mnie to jest.
co to są "czajniki na piec?"

a co do głośnych sąsiadów, polecam sposób znajomego: jak tylko sąsiadka z góry (młoda dziewczyna, uwielbiała chodzić po parkiecie na obcasach albo innych drewniakach w każdym razie było słychać każdy jej krok) zaczynała hałasować butami, włączał sax gyua chyba nawet to: http://www.youtube.com/watch?v=kxopViU98Xo

i na pełen głośnik
zanim się zorientowała, że o nią chodzi, nawet zaczęła mu się ta muzyka podobać
teraz kobitka chodzi już w butach z miękkimi podeszwami (albo na bosaka)
Stary 2013-10-06, 22:33   #313
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
co to są "czajniki na piec?"
Pewnie chodzi o takie w których się gotuje na kuchence Ja korzystam, elektryczne może gotują szybko ale żrą tyle prądu, że wolę poczekać Poza tym takie czajniki ładnie wyglądają i można sobie pójść coś porobić jak się woda gotuje.
Stary 2013-10-06, 22:34   #314
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie chodzi o takie w których się gotuje na kuchence Ja korzystam, elektryczne może gotują szybko ale żrą tyle prądu, że wolę poczekać Poza tym takie czajniki ładnie wyglądają i można sobie pójść coś porobić jak się woda gotuje.
My z tż to samo
Każde z nas miało w domu eleketryczny i po paru dniach do szafy z powrotem :d
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 22:43   #315
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
a co do głośnych sąsiadów, polecam sposób znajomego: jak tylko sąsiadka z góry (młoda dziewczyna, uwielbiała chodzić po parkiecie na obcasach albo innych drewniakach w każdym razie było słychać każdy jej krok) zaczynała hałasować butami, włączał sax gyua chyba nawet to: http://www.youtube.com/watch?v=kxopViU98Xo

i na pełen głośnik
zanim się zorientowała, że o nią chodzi, nawet zaczęła mu się ta muzyka podobać
teraz kobitka chodzi już w butach z miękkimi podeszwami (albo na bosaka)
Haha ktoś ułożył tekst to tego
Bike!
That nigga stole my bike!
That nigga stole my bike!
Nigga
Nigga
That Nigga stole my

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 22:46   #316
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

Może ktoś zdolny ułoży do tej melodii przyśpiewkę o wizażu ?

Słucham tego już od szesnastu minut .

(\__/)
{ ^y^}

Edytowane przez Lisciolaz Straszliwy
Czas edycji: 2013-10-06 o 22:47
Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 23:01   #317
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Ja jestem bardzo niecierpliwa i żałuję, że do mojego czajnika trzeba wlać min pół litra wody, a nie na filiżankę.
A jak chcę herbatę to teraz i jak najszybciej (że musi przestygnąć to inna sprawa, a rozcieńczać też nie lubię)

Czajniki na piec - zabrzmiało to jakby czajnik był zasilany piecem, ale nie wiedziałam jak to inaczej nazwać.

<3 <3 <3
Stary 2013-10-06, 23:04   #318
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Ja jestem bardzo niecierpliwa i żałuję, że do mojego czajnika trzeba wlać min pół litra wody, a nie na filiżankę.
A jak chcę herbatę to teraz i jak najszybciej (że musi przestygnąć to inna sprawa, a rozcieńczać też nie lubię)

Czajniki na piec - zabrzmiało to jakby czajnik był zasilany piecem, ale nie wiedziałam jak to inaczej nazwać.
Jak nie chcę czekać to wlewam do mojego "normalnego" tyle co na 1-2 kubki i gotuje się szybko
Stary 2013-10-06, 23:06   #319
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
Może ktoś zdolny ułoży do tej melodii przyśpiewkę o wizażu ?

Słucham tego już od szesnastu minut .
O mógłby ktoś ułożyć.

Dla mnie idealna melodia do:
noł noł noł noł lajf
w wowa gramy i życia nie mamy
noł noł noł noł lajf
rymy wymyślamy i mamom z klasą zazdraszczamy
noł noł noł noł lajf

<3 <3 <3
Stary 2013-10-07, 00:15   #320
asioollka
Zakorzenienie

Wiecie, mi nie chodzi o to, że oczekuję oklasków za to, że uczę się języka, robię to odkąd pamiętam, bo mnie to po prostu interesuje, tylko zaczynam kolejne. Nie jestem jedną z tych osób, które chcą się uczyć garncarstwa, rzeźbienia i operowania wózkiem widłowym tylko po to, żeby się "rozwijać", mówię o realnych zainteresowaniach. Przede wszystkim chodzi mi o to, że sporo ludzi uważa pieniądze i czas poświęcone na zdobywanie wiedzy czy rozwój zainteresowań za stracone, kiedy sami nie mają jakichkolwiek pasji. Najgorzej jeśli są to rodzice, którzy swoje poglądy przenoszą na dzieci i przez to dziecko nie może się uczyć czegoś dodatkowego. Moja mama nadal ma pretensje do swojej za to, że nie chciała jej dać na lekcje angielskiego, bo wolała kupić zasłony, a jej zdaniem szkoła była od tego, by nauczyć.

Be an advocate of joy, find your little heart's desire and follow it.
[/LEFT]

asioollka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-07, 00:44   #321
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:

Mnie dziwi, że można nie lubić wątróbki
Wątróbkę jadłam chyba z 8 lat temu, lubię pod warunkiem, że nie jest żylasta
Cytat:
Napisane przez CATUS Pokaż wiadomość
Ja, ja lubię!
Tylko nie może mieć ani kawałka żyłki, błonki, nic!

I najlepiej jakby była (prócz cebuli) z jabłkiem albo cytrynka, albo nawet drobiną czekolady.
i krwi nie może mieć ani kropelki.
<5>
Cytat:

Jak ktoś chce, to niech czyta książki w ilości 20 na miesiąc, trenuje karate i uczy się 5 języków na raz, ale niech nie oczekuje oklasków bo wtedy to lans, a nie samorozwój No i nie wiem czemu innych nie mogą bardziej interesować firanki, nie ma w tym przecież nic złego. Kwestia gustu, fajnie jak ktoś w wolnym czasie oddaje się ciekawym zajęciom które go czegoś uczą, ale mam wrażenie że ostatnio ludzie zwariowali i nie robią tego dla siebie, tylko dla otoczenia. I tak międlą na śniadanie muesli z otrębami mimo, że im nie smakuje, uprawiają codziennie rano jogging mimo, że płakać im się chce jak wychodzą spod ciepłej kołdry, w wolnych chwilach uczą się chińskiego mimo, że ich to nudzi, a dzieci wysyłają na lekcje garncarstwa mimo, że te mają 3 lata. Generalnie świat zwariował.
Nie mówię o garncarstwie i 3 latach, ale ja np bardzo żałuję, że nie chodziłam na żadne dodatkowe zajęcia poza angielskim i tymi zajęciami w szkole typu sks. Chciałam trenować siatkówkę, to mama powiedziała, że nie będzie mnie prowadzać tam w zimie, a sama chodzić nie będę bo jest ciemno, chciałam grać na instrumencie to mówiła, że nie mam słuchu, na rolkach/nartach/łyżwach nie, bo się połamię. Teraz wszystkiego uczę się we własnym zakresie, ale mam wrażenie, że trochę przeleciało mi życia przez palce. Jeśli będę miała możliwości to swoje dziecko będę zachęcała by spróbowało różnych dziedzin.
Cytat:
Przede wszystkim chodzi mi o to, że sporo ludzi uważa pieniądze i czas poświęcone na zdobywanie wiedzy czy rozwój zainteresowań za stracone, kiedy sami nie mają jakichkolwiek pasji. Najgorzej jeśli są to rodzice, którzy swoje poglądy przenoszą na dzieci i przez to dziecko nie może się uczyć czegoś dodatkowego. Moja mama nadal ma pretensje do swojej za to, że nie chciała jej dać na lekcje angielskiego, bo wolała kupić zasłony, a jej zdaniem szkoła była od tego, by nauczyć.
Całkowicie rozumiem, mam takich znajomych, na szczęście podejście moich rodziców się teraz zmieniło i gdy coś chcę zrobić nowego w życiu to mnie wspierają
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-07, 05:54   #322
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość

Nie mówię o garncarstwie i 3 latach, ale ja np bardzo żałuję, że nie chodziłam na żadne dodatkowe zajęcia poza angielskim i tymi zajęciami w szkole typu sks. Chciałam trenować siatkówkę, to mama powiedziała, że nie będzie mnie prowadzać tam w zimie, a sama chodzić nie będę bo jest ciemno, chciałam grać na instrumencie to mówiła, że nie mam słuchu, na rolkach/nartach/łyżwach nie, bo się połamię. Teraz wszystkiego uczę się we własnym zakresie, ale mam wrażenie, że trochę przeleciało mi życia przez palce. Jeśli będę miała możliwości to swoje dziecko będę zachęcała by spróbowało różnych dziedzin.
Ja marzyłam o tym aby chodzić na balet albo na naukę grania na pianinie ale nie mam pretensji do rodziców, że mnie nie zapisali, nie było pieniędzy. Są takie zajęcia, gdzie nie trzeba płacić ale jak akurat dziecko chce iść na takie co jest płatne, a rodziców nie stać, to trudno wymagać cudów.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-07, 09:08   #323
beeets
Zakorzenienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43156832]Ja marzyłam o tym aby chodzić na balet albo na naukę grania na pianinie ale nie mam pretensji do rodziców, że mnie nie zapisali, nie było pieniędzy. Są takie zajęcia, gdzie nie trzeba płacić ale jak akurat dziecko chce iść na takie co jest płatne, a rodziców nie stać, to trudno wymagać cudów.[/QUOTE]

Ja muszę przyznać, że miałam świetne władze w podstawówce czy liceum
Liczył się talent dziecka i jego rozwój, a nie pochodzenie czy wielkość konta rodziców.
Nie było żadnych podziałów W liceum w klasie miałam np. dzieci lekarzy czy sędziego i byli na równi traktowani jak inni.
Już w podstawówce mieliśmy: kółko czytelnicze, krasomówcze, plastyczne, sportowe, muzyczne oraz w póżniejszych klasach 2 języki (jeden darmowy obowiązkowy do wyboru, a drugi płatny nieobowiązkowy).
W liceum był jeszcze więcej zajęć: kółko sportowe w tym basen, teatralne, plastyczne, wiedza o komunikacji drogowej (w tym zniżka i zaliczenie teoretyczne przy zdawaniu prawo jazdy), geograficzne (w tym wycieczki po naprawdę niskich cenach), matematyczne, biologoczne, chemiczne i historyczne. Były 4 języki obce (2 obowiązkowe darmowe do wyboru, 1 darmowy bezpłatny nieobowiązkowy i 1 łacina płatna, chodziły na nią osoby wybierające się na medycynę).
Właściwie wszystko było darmowe, poza tymi przypadkami gdzie napisałam. Jeśli tylko uczeń miał ochotę się rozwijać, to mógł sobie korzystać do woli z zajęć
Szkoła muzyczna była blisko liceum, więc też nie było problemu, jeśli ktoś chciał chodzić. Nie trzeba było daleko jechać, ale była płatna.
Z tego co pamiętam, to właściwie każdy na coś chodził i jak dziś z nimi rozmawiam i widzę czym się obecnie zajmują czy jakie studia skończyli, to wszystkim się te zajęcia przydały

Dziwi mnie nierozsądne zabieranie się za dietę. Koleżanka się odchudza. Ogłosiła to wszystkim. Pytam się, to jak się odchudzasz? a ona "nie jem śniadań"

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL

Edytowane przez beeets
Czas edycji: 2013-10-07 o 09:23
beeets jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-07, 09:22   #324
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Wiecie, mi nie chodzi o to, że oczekuję oklasków za to, że uczę się języka, robię to odkąd pamiętam, bo mnie to po prostu interesuje, tylko zaczynam kolejne. Nie jestem jedną z tych osób, które chcą się uczyć garncarstwa, rzeźbienia i operowania wózkiem widłowym tylko po to, żeby się "rozwijać", mówię o realnych zainteresowaniach. Przede wszystkim chodzi mi o to, że sporo ludzi uważa pieniądze i czas poświęcone na zdobywanie wiedzy czy rozwój zainteresowań za stracone, kiedy sami nie mają jakichkolwiek pasji. Najgorzej jeśli są to rodzice, którzy swoje poglądy przenoszą na dzieci i przez to dziecko nie może się uczyć czegoś dodatkowego. Moja mama nadal ma pretensje do swojej za to, że nie chciała jej dać na lekcje angielskiego, bo wolała kupić zasłony, a jej zdaniem szkoła była od tego, by nauczyć.
Mam podobne podejście. Jeśli się czyms zajmuję, to nie trąbię o tym wszem i wobec i nie wspominam w kazdej rozmowie; ale jak wspominam to reakcja zwykłego zaiteresowania byłaby miła; a nie: 'chce ci się?' czy zwykły ignor.
Stary 2013-10-07, 09:32   #325
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beeets Pokaż wiadomość
Ja muszę przyznać, że miałam świetne władze w podstawówce czy liceum
Liczył się talent dziecka i jego rozwój, a nie pochodzenie czy wielkość konta rodziców.
Nie było żadnych podziałów W liceum w klasie miałam np. dzieci lekarzy czy sędziego i byli na równi traktowani jak inni.
Już w podstawówce mieliśmy: kółko czytelnicze, krasomówcze, plastyczne, sportowe, muzyczne oraz w póżniejszych klasach 2 języki (jeden darmowy obowiązkowy do wyboru, a drugi płatny nieobowiązkowy).
W liceum był jeszcze więcej zajęć: kółko sportowe w tym basen, teatralne, plastyczne, wiedza o komunikacji drogowej (w tym zniżka i zaliczenie teoretyczne przy zdawaniu prawo jazdy), geograficzne (w tym wycieczki po naprawdę niskich cenach), matematyczne, biologoczne, chemiczne i historyczne. Były 4 języki obce (2 obowiązkowe darmowe do wyboru, 1 darmowy bezpłatny nieobowiązkowy i 1 łacina płatna, chodziły na nią osoby wybierające się na medycynę).
Właściwie wszystko było darmowe, poza tymi przypadkami gdzie napisałam. Jeśli tylko uczeń miał ochotę się rozwijać, to mógł sobie korzystać do woli z zajęć
Szkoła muzyczna była blisko liceum, więc też nie było problemu, jeśli ktoś chciał chodzić. Nie trzeba było daleko jechać, ale była płatna.
Z tego co pamiętam, to właściwie każdy na coś chodził i jak dziś z nimi rozmawiam i widzę czym się obecnie zajmują czy jakie studia skończyli, to wszystkim się te zajęcia przydały
To miałaś świetną szkołę. U mnie było tylko kółko biologiczne i chór, możliwe, że siatkówka ale tego nie jestem pewna. Nie było żadnych szans żebym miała takie zajęcia jakie sobie wymarzyłam
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-07, 09:40   #326
beeets
Zakorzenienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43157977]To miałaś świetną szkołę. U mnie było tylko kółko biologiczne i chór, możliwe, że siatkówka ale tego nie jestem pewna. Nie było żadnych szans żebym miała takie zajęcia jakie sobie wymarzyłam[/QUOTE]

i ciężko było się tam dostać, ale szybko zrozumiałam, dlaczego

przypomniałaś mi o chórze. chór był za darmo w kościele, u tego samego księdza, co wykładał religię. występowali 1,2 razy w miesiącu publicznie. piękne były te ich występy

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
Stary 2013-10-07, 09:50   #327
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beeets Pokaż wiadomość
i ciężko było się tam dostać, ale szybko zrozumiałam, dlaczego

przypomniałaś mi o chórze. chór był za darmo w kościele, u tego samego księdza, co wykładał religię. występowali 1,2 razy w miesiącu publicznie. piękne były te ich występy
W mojej szkole chór prowadziła nauczycielka muzyki, te dziewczyny były jej "słoneczkami". Nie za bardzo mile wspominam ich występy, bo według mojego ucha to ich śpiew brzmiał jak wrzaski zarzynanego kota.
Stary 2013-10-07, 10:01   #328
beeets
Zakorzenienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43158244]W mojej szkole chór prowadziła nauczycielka muzyki, te dziewczyny były jej "słoneczkami". Nie za bardzo mile wspominam ich występy, bo według mojego ucha to ich śpiew brzmiał jak wrzaski zarzynanego kota.[/QUOTE]

ten chór jezdził na ogólnopolskie konkursu, był naprawdę świetny
Jak mieli publiczne występy, to był tłum. Poza tym te osoby były faktycznie uzdolnione muzycznie i wokalnie. nie były to przypadkowe osoby

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
Stary 2013-10-07, 10:14   #329
IzzieSt
Zakorzenienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43156832]Ja marzyłam o tym aby chodzić na balet albo na naukę grania na pianinie ale nie mam pretensji do rodziców, że mnie nie zapisali, nie było pieniędzy. Są takie zajęcia, gdzie nie trzeba płacić ale jak akurat dziecko chce iść na takie co jest płatne, a rodziców nie stać, to trudno wymagać cudów.[/QUOTE]
Jasne, rozumiem, dlatego napisałam, że jeśli będę miała możliwość to swoje dziecko będę zachęcać. Moi rodzice mieli możliwości, ale woleli żebym siedziała w domu, tylko o to mam trochę żal
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-07, 10:16   #330
Shawna
Wtajemniczenie

koleżanka przestała się do mnie odzywać jak jej powiedziałam, że planujemy kupić mieszkanie a po jakimś czasie dowiedziałam się, że za plecami mnie obgadywała że skąd ja mam pieniądze i w ogóle że chyba mi się w d.. poprzewracało. Miłe, nie powiem [/QUOTE]

Ehhh skądś to znam

Obraza i specjalne gadanie ile to ona kasy nie ubrania wydała-my wtedy akurat każdy grosz na wesele oszczędzaliśmy (nie wiem czemu przejmowałam się tym i co więcej czułam się gorsza) , ale widać było, że ją chyba boli, że mamy swój dom, mąż ma dobrą pracę, bierzemy slub itp... A sytuacja, którą zaraz opiszę przerosła moje najśmiejsze oczekiwania

Kiedyś pisałam na wizażu, chyba w temacie o wpadkach z zaproszenami ślubnymi. Gadałam z tą koleżanką i wyszło z rozmowy, że będziemy prosić ją na wesele, a ona: "Aha, ale i tak nie przyjadę, bo oszczędzam na mieszkanie (na prawdę- akurat to 50zł na dojazd to duży wkład w to mieszkanie ) i nie pojadę na jakieś tam wesele." Zabolało, oj zabolało, bo uważałam ją za przyjaciółkę. Ale po tym: nie to nie, kłanić się przed wielką pania nie będę i w efekcie końcowym nie dostała zaproszenia. I wyobraźcie sobie- wracamy 1.10 na uczelnie, a ta się do mnie nie odzywa! Heh. To ja powinnam się obrażać, bo nawet głupiego "Gratuluję" nie napisała, ani nic...

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości