|
Notka |
|
Eucerin - podejmij wyzwanie! Jeśli borykasz się z trądzikiem, bądź masz sukcesy w walce z tą przypadłością, dołącz do nas i koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Co dwa - trzy dni będzie pojawiać się na forum nowy temat związany z niedoskonałościami skóry. |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Z trądzikiem do lekarza?
Cytat:
![]() Ja się śmieję, że po tych latach chorowania mam taką wiedzę, że powinni dać mi dyplom dermatologa. Próbowałam już wszystkiego, kuracji zewnętrznych, wewnętrznych, różnych zabiegów. Ale i tak zawsze chętnie odwiedzam różnych lekarzy, bo liczę, że któryś będzie miał jakiś nowy pomysł na moje leczenie. Teraz wracam do lekarza, który rok czy dwa lata temu zapisał mi leki przeciwgrzybicze - może warto to powtórzyć, ale w silniejszej dawce. On zalecił tabletkę flukonazolu raz na tydzień, efektów właściwie nie było, ale może to dobra droga. Do tego pozwolił mi wybrać, jaki retinoid chcę tym razem ![]() Też teraz mam pogorszenie, jestem wściekła ![]() Cytat:
![]() ![]() Także, dziewczyny, nie zamykajcie się! Z tego naprawdę trudno wyjść. A mało kto zwraca uwagę na Wasz stan skóry. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
BAN stały
|
Po co ryzykować większe problemy ze skórą? Ja wolę pójść do lekarza na konsultację i wykonać badania niż ryzykować własnym zdrowiem testując na sobie kosmetyki które jednym pomagają. Zawsze może się okazać, że dla mnie nie są najlepsze i co wtedy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#363 |
Moderator
|
Zgadzam się, osoby niedoświadczone moga sobie zrobić krzywdę. Nawet z kwasami, ponieważ są one ogólnodostępne, i można samemu zrobić roztwór. Myślę że takie coś powinno się sprzedawać w minimalnych ilościach stężenia ze względu na zdrowie innych.
|
![]() ![]() |
![]() |
#364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zanim ja dostałam Izotek, musiałam zrobić komplet badań, iść do ginekologa, zbadać hormony, dobrać tabletki antykoncepcyjne (mimo, że miałam jakieś 16 lat i nawet nie myślałam o seksie) i podpisać oświadczenie, że jestem na hormonalnej antykoncepcji i że biorę Izotek na własną odpowiedzialność. Dlatego dziwi mnie, że są lekarze, którzy ot tak, na pierwszej wizycie wręczają receptę i np. mówią, że to antybiotyk ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#365 | |
Moderator
|
Cytat:
Zawsze jak lekarz nam nie powie do końca co i jak- jest ulotka, która zawiera kompletne informacje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#366 | |
Rozeznanie
|
Jyyli wyszły ci z badań hormonalnych jakies zaburzenia czy wszystko w normie?
Cytat:
Wracając do tematu wątku, warto chodzić do dermatologa - po recepte, bo sami sobie jej nie wypiszemy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#367 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A po Izoteku miałam migreny, więc też musiałam niestety odstawić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
Zakorzenienie
|
I bardzo dobrze. To bardzo silny, przestarzały lek.
Do tego ginekolodzy nie mówią o ryzyku zakrzepicy, o tym, że trzeba badać krzepliwość krwi. Akurat ja wiedziałam, że mogę mieć problemy z krążeniem, więc poszłam do chirurga, a ten stwierdził, że bez problemy mogę brać tabletki antykoncepcyjne. Nie wiedziałam za to, że należy badać krzepliwość, bo żaden lekarz ani ulotka o tym nie mówiły, dowiedziałam się dopiero po śmierci Kamili Skolimowskiej. Z kolei teraz byłam z żylakami u lekarza i stwierdził, że nigdy nie powinnam brać hormonów. Szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześniej, ale ufałam lekarzom i dzięki temu czeka mnie operacja żylaków za 3 tygodnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Zadomowienie
|
Ja też zawsze czytam ulotki - wszystkiego, bo boję się, że jak połącze chociażby tabletki do ssania z syropem to mogą się jakieś substancje wykluczać, albo powodować skutki uboczne w połączeniu ze sobą...
|
![]() ![]() |
![]() |
#371 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Przyczajenie
|
Cierpię na trądzik chyba od 5 klasy podstawówki. Najgorzej było z moją cerą jakoś tak jak miałam 13-14 lat i wtedy poszłam pierwszy raz do lekarza dermatologa. Nie mogłam gorzej trafić. Pani doktor przepisała mi BARDZO wysuszające leki, a ja, jeszcze dziecko po prostu je stosowałam. Bez żadnego sprzeciwu.
Latem mam cerę tłustą, ale jesienią/zimą robi się normalna i wrażliwa. Dopiero po jakichś 3 wizytach u tej samej dermatolog, poszłam do innej, w tej samej przychodni. Może nie dała mi żadnych cudownych leków, ale teraz mam już nieco podleczony trądzik i ten mierny efekt jest głównie spowodowany moim brakiem czasu, by pójść na kolejną wizytę. Rada dla młodszych koleżanek: nie ufajcie ślepo lekarzowi, tylko kontrolujcie go, obserwując reakcje swojego organizmu na leki! Edytowane przez Heneul Czas edycji: 2013-10-07 o 16:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#373 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#374 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#375 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Tak jest, ale zazwyczaj jak lekarz dobierze złe leki to nie idziemy potem go ochrzanić za źle dobrane tylko lecimy do następnego :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#376 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#377 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale też trzeba pamiętać, że leki mogą wysuszać, dermatolodzy czasem o tym nawet nie wspominają. Nie trzeba od razu skreślać danego leku, tylko zmniejszyć częstotliwość stosowania i dać sobie trochę czasu, może akurat nam pomoże ![]() Też mniej więcej w tym czasie zachorowałam. I nie wiedziałam nic o pielęgnacji skóry. Używałam mocno wysuszających kosmetyków, nie nawilżałam, wydawało mi się, że im bardziej wysuszę skórę, tym lepiej... Pewnie gdyby nie to, teraz bym miała skórę w lepszym stanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#378 |
Zadomowienie
|
Tylko trzeba mieć jeszcze na to czas... Jak ktoś pracuje, studiuje, uczy się, a jeszcze w międzyczasie zajmuje się domem, to nie ma czasu na bieganie do trzech różnych lekarzy po trzy różne diagnozy...
|
![]() ![]() |
![]() |
#379 | ||
Moderator
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#380 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niestety dermatolog jest po południu zazwyczaj jeden albo dwa dni w tygodniu i jest ciężko się do niego dostać, bo większość chce po południu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#381 |
Przyczajenie
|
Przyznaję bez bicia, że nie prześledziłam całego wątku - 13 stron to masa wypowiedzi i tyleż czytania
![]() Wniosek: dermatolog może mieć skłonności do sprowadzania problemu do poziomu li i jedynie skóry, warto szukać pomocy u lekarzy innych specjalizacji.
#382 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedyś tak nie było - potrafiłam 3 razy dziennie przecierać Afronisem i była co prawda tak samo tłusta, ale też elastyczna i nieprzesuszona. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#383 |
Zadomowienie
|
I ja na przykład nie jestem w stanie chodzić non stop do dermatologów, bo prywatnie musiałabym wydać fortunę, a na NFZ trzeba długo czekać na fajny termin... I tak czekam i czekam...
|
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że trzeba iść do lekarza, jednak moim zdaniem warto filtrować to co nam wmawia. Trzeba mieć swój rozumek i nie wierzyć we wszystko. Zdrowy rozsądek też nie zaszkodzi
![]()
#385 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#386 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#387 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#388 | |
Raczkowanie
|
Uważam osobiście, że na samym początku naszych problemów ze skórą warto pójść pierw do dermatologa bo może się okazać, że wystarczy antybiotyk, albo jakaś maść i po kłopocie (w momencie gdy jest to chwilowy stan naszej cery) i nie jest potrzebne wydawanie dużej kasy u kosmetyczki. Po jakimś czasie jeżeli na prawdę już nic kompletnie na nas nie dzieła można szukać że tak powiem swojego własnego leku na trądzik w postaci odpowiedniej pielęgnacji i jedynie wspomagać się kosmetyczką. Sama nigdy nie miałam zabiegu u kosmetyczki i nie zamierzam....nie uważam żeby miało to dać jakiś trwały efekt a jednak sporo kosztuje...chyba że bym miała dodatkową kasę ale i tak chyba bym wolała na coś innego ją wydać:P
---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
![]() |
#389 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#390 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.