Fakty i mity na temat trądziku... - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Eucerin - podejmij wyzwanie!

Notka

Eucerin - podejmij wyzwanie! Jeśli borykasz się z trądzikiem, bądź masz sukcesy w walce z tą przypadłością, dołącz do nas i koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Co dwa - trzy dni będzie pojawiać się na forum nowy temat związany z niedoskonałościami skóry.

Narzędzia
Stary 2013-10-08, 18:49   #211
201704240919
Konto usunięte

Dot.: Fakty i mity na temat trądziku...

Cytat:
Napisane przez Agnieszka987 Pokaż wiadomość
Skala PA jest niska. PA+++ odpowiada europejskiemu PPD 8-9.... Dla porównania są filtry europejskie o PPD 31 a nawet więcej...

Czy raz i dwa w tygodniu to za mało, to kwestia indywidualna dla skóry Jak napisałam każdy musi wybadać swoją i zobaczyć kiedy osiaga najlepsze efekty.

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Zgadzam się, ale nie wiem czy to już reakcja alergiczna czy nie poparzenie po prostu ...
Nie wiem czy firma Ziaja mi odpisze, pisać jaką ochronę PPD ma ich filtr ochronny? Wydaje mi się, że pewnie około 23-30PPD...
201704240919 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 19:00   #212
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Napisane przez Ewuniaa16 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy firma Ziaja mi odpisze, pisać jaką ochronę PPD ma ich filtr ochronny? Wydaje mi się, że pewnie około 23-30PPD...
Powinni odpisać

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość
Co do środków ochrony roślin to orzechy piorące są takim naturalnym, który nie zaszkodzi, ale też dość słabym. Poza tym istnieje dużo roślin, które odstraszają różne insekty, czy nawet nornice. Jednak myślę, że przy certyfikowanych uprawach nawet orzechy piorące nie byłyby dopuszczone, poza tym zapomniałam, że przy nich również gleba musi być odpowiednia, czyli niezanieczyszczona.

Co do masażu to ja wykonuję od dość dawna już i może minimalne efekty są, czyli może nawet można nim trochę te procesy odwrócić. Poza tym dużo jest takich masaży, a ja tylko jeden stosuję.
Ja robiłam masaż twarzy pół roku, ale nie zauważyłam żadnej różnicy niestety. Jedyne co był bardzo przyjemny na zaskończenie dnia
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 19:12   #213
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Mozesz napisać by się upewnić, ale pewnie taką, że 1/3 spf jak napisano mi z lirene powołujac się na wytyczne unii
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 19:30   #214
per_verse
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Erwina1234 Pokaż wiadomość
Ja bardzo długo wierzyłam np. że słońce leczy trądzik, ba nawet dermatolog kiedyś zalecił mi chodzenie raz w miesiącu na solarium, żeby skórę osuszyć...

Każdy kto posiedział na słońcu w lecie więcej niż trzeba... I zobaczył wysyp niedoskonałości na jesień... Z pewnością powie, że słońce niestety trądziku nie leczy...

to prawda, nie leczy ale buzia wygląda lepiej, kiedy jest opalona.. i tu się pojawia niestety błędne koło..
Stary 2013-10-08, 19:32   #215
Sabriel_
Zadomowienie

Cytat:
Mi odpisali dawno temu. I z tego co pamietam to bylo w przedziale 21-24 PPD

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Sabriel_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 19:36   #216
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez per_verse Pokaż wiadomość
to prawda, nie leczy ale buzia wygląda lepiej, kiedy jest opalona.. i tu się pojawia niestety błędne koło..
Po prostu nadal panuje moda na nadmierną opaleniznę, dlatego wydaje się, że ładniej wygląda się, kiedy jest się opalonym. A prawda jest taka, że mając jasną skórę wygląda się lepiej i... młodziej
Z wiekiem skóra nieco ciemnieje, dlatego jasna cera odmładza o parę lat

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 19:45   #217
AngelinaR
Raczkowanie

Cytat:
Może Twoja cera po prostu szybko się zanieczyszcza, a AD jest za słaby? Jak długo go uzywałaś? Może zmieniłas jescze jakies kosmetyki? Trochę nieprawdopodobne mi się wydaje to, że AD z kwasem azelainowym Cię zapchał...[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

mskrzypulec
Ja też mam takie wrażenie bo jak przechodzę koło solarium u mnie na osiedlu to panie tam pracujące bardzo się nudzą

To chyba do mnie:P U mnie tez tak jest w miescie:P

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

Za często tez moze podraznic. Sama ustal jaka czestotliwość jest dla Ciebie najlepsza... czy raz na tydzien, czy 2 ...

Być moze i jest dla mnie za słaby Acne Derm... po pewnym czasie stosowania miałam wrażenie jakby moja skóra sie do niego przyzyczaila.
kosmetyków nie zmieniam czesto, powiedzialabym ze rzadko! trzymam sie moich pewniaków

http://s3.suwaczek.com/20150815310114.png
AngelinaR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 19:46   #218
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Po prostu nadal panuje moda na nadmierną opaleniznę, dlatego wydaje się, że ładniej wygląda się, kiedy jest się opalonym. A prawda jest taka, że mając jasną skórę wygląda się lepiej i... młodziej
Z wiekiem skóra nieco ciemnieje, dlatego jasna cera odmładza o parę lat
Ja lubię skórę muśniętą słońcem dlatego w tym roku postanowiłam poopalać głównie nogi. Jak już siedziałam na słońcu to z twarzą pod parasolem. Oczywiście nie opalałam się mocno (żeby twarz się odróżniała ) ale tak delikatnie, żeby nie "świecić" nogami :P
Erwina1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 19:50   #219
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Ja lubię skórę muśniętą słońcem dlatego w tym roku postanowiłam poopalać głównie nogi. Jak już siedziałam na słońcu to z twarzą pod parasolem. Oczywiście nie opalałam się mocno (żeby twarz się odróżniała ) ale tak delikatnie, żeby nie "świecić" nogami :P
Nogi akurat rzeczywiście wyglądają lepiej z lekką opalenizną, ale one są chyba wyjątkiem Sama próbowałam je w tym roku opalić, wystawiałam same nogi na słońce, reszta ciała w cieniu, wysmarowana pięćdziesiątką. Efekt? Wyglądam, jakbym źle rozsmarowała samoopalacz Więcej tego nie powtórzę, już wolę chodzić z zielonymi nogami

Stary 2013-10-08, 19:59   #220
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Nogi akurat rzeczywiście wyglądają lepiej z lekką opalenizną, ale one są chyba wyjątkiem Sama próbowałam je w tym roku opalić, wystawiałam same nogi na słońce, reszta ciała w cieniu, wysmarowana pięćdziesiątką. Efekt? Wyglądam, jakbym źle rozsmarowała samoopalacz Więcej tego nie powtórzę, już wolę chodzić z zielonymi nogami
Heh Nie mam pojęcia skąd taki efekt u Ciebie A czym smarowałaś nogi?
Stary 2013-10-08, 20:02   #221
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Heh Nie mam pojęcia skąd taki efekt u Ciebie A czym smarowałaś nogi?
Filtrem trzydziestką z Garniera. Wydaje mi się, że dobrze rozsmarowałam, ale może się wytarł i stąd ten dziwaczny efekt
Bez filtra bałabym się opalać. Mam dużo pieprzyków i miałam czerniaka w rodzinie, więc wolę nie ryzykować. Nie wiem, może smarowanie jest bez sensu, skoro i tak pojawiła się opalenizna, ale przynajmniej psychicznie czułam się lepiej

Stary 2013-10-08, 20:04   #222
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Filtrem trzydziestką z Garniera. Wydaje mi się, że dobrze rozsmarowałam, ale może się wytarł i stąd ten dziwaczny efekt
Bez filtra bałabym się opalać. Mam dużo pieprzyków i miałam czerniaka w rodzinie, więc wolę nie ryzykować. Nie wiem, może smarowanie jest bez sensu, skoro i tak pojawiła się opalenizna, ale przynajmniej psychicznie czułam się lepiej
Doskonale Cię rozumiem, czerniak to nie przelewki, lepiej już pozostać w grupie tych "jaśniejszych" osób
Stary 2013-10-08, 20:17   #223
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Ja się przyznam, że na ręce i nogi nie nakładam żadnych filtrów, tylko na twarz (ale i tak wolę nosić kapelusz). Jednak nogi i tam mam zawsze słabo opalone w porównaniu do rąk, chociaż często chodzę w sukienkach, bo mam wrażenie, że krótkie spodenki nie za bardzo mi pasują.

Jednak ja mam mało pieprzyków, jednego malutkiego na twarzy, dwa też małe na nogach i większego na ramieniu, ale on jest akurat prawie zawsze zakryty jakoś ciuchami.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 20:34   #224
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Nie prawda. Widoczne to może być promieniowanie UVB na skórze, w postaci rumienia, czy oparzen posłonecznych. Efekty po UVA pokazują się znacznie później. Promienowanie UVA jest przez cały rok, nawet w deszczową pogodę. UVA wnika przez naskórek (nawet szyby), dochodzi do skóry własciwej gdzie są białka odpowiadajace za późniejsze zmarszczki (zmiany w kolagenie, elastynie).

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 20:36   #225
ulmich
Rozeznanie

Czy slońce wywołuje trądzik?
ulmich jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 20:47   #226
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Napisane przez ulmich Pokaż wiadomość
Słońce może powodowac alergie i wypryski ropne, widziałam taką sytuację. Wtedy filtr 50, i to aplikowany co kilka godzin jest po prostu przymusem.
Stary 2013-10-08, 20:49   #227
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ulmich Pokaż wiadomość
Wywoływać raczej nie wywołuje, ale może doprowadzić do większych problemów. Chociaż... Jeśli ktoś na słońcu spędza zbyt dużo czasu to może nawet może doprowadzić do trądziku.

A ja mam pytanie całkiem niezwiązane z tematem, ale trochę mnie to nurtuje (nawet się zastanawiałam ,czy by wątku nie założyć). Co byście zrobiły, gdybyście wiedziały, że ktoś pali śmieci?
Bo kłócić to się nie ma chyba sensu i pewnie nic to nie da, policja to może być przesada, poza tym i tak nie mogą tak sobie po prostu do domu wejść, poza tym policja też tego w żaden sposób nie sprawdzi raczej, a zwracać uwagę to też można i pouczać, ale do niektórych nie dociera. A mnie to denerwuje... Mam okno zamknięte, a i tak już czuję, że powietrze jest okropne i głowa mnie boli (momentalnie reaguję na coś takiego). Dla skóry pewnie też to nie jest zbyt dobre...
Stary 2013-10-08, 20:55   #228
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość
Wywoływać raczej nie wywołuje, ale może doprowadzić do większych problemów. Chociaż... Jeśli ktoś na słońcu spędza zbyt dużo czasu to może nawet może doprowadzić do trądziku.

A ja mam pytanie całkiem niezwiązane z tematem, ale trochę mnie to nurtuje (nawet się zastanawiałam ,czy by wątku nie założyć). Co byście zrobiły, gdybyście wiedziały, że ktoś pali śmieci?
Bo kłócić to się nie ma chyba sensu i pewnie nic to nie da, policja to może być przesada, poza tym i tak nie mogą tak sobie po prostu do domu wejść, poza tym policja też tego w żaden sposób nie sprawdzi raczej, a zwracać uwagę to też można i pouczać, ale do niektórych nie dociera. A mnie to denerwuje... Mam okno zamknięte, a i tak już czuję, że powietrze jest okropne i głowa mnie boli (momentalnie reaguję na coś takiego). Dla skóry pewnie też to nie jest zbyt dobre...
Można zgłosić to do miasta/gminy, i oni się tym zajmują. Sprawdzą czy tak rzeczywiście jest, i nakładają kary pieniężne.
Stary 2013-10-08, 21:09   #229
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Antymionka Pokaż wiadomość
Można zgłosić to do miasta/gminy, i oni się tym zajmują. Sprawdzą czy tak rzeczywiście jest, i nakładają kary pieniężne.
Dokładnie - iść zgłosić to do gmini, są od tego żeby to przestrzegać. Zapewne dostaną upomnienie, ewentualnie karę pieniężną (ale raczej jak by ich złapali na gorącym uczynku)
Stary 2013-10-08, 21:33   #230
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
Zmartwię Cię, jeśli za młodu (czyli ok.20 roku życia) nie uzywałaś fltrów i regularnie opalasz się, to możesz mieć pewność, że będziesz za 20 lat wyglądać o 10-20 lat starzej niż Twoje rówieśniczki. I nie mówię tak, bo coś coś tam, ale są badania i zdjęcia, które obrazują moją wypowiedź.
O proszę bardzo, np, ten kierowca, gdzie po jednej stronie słońce trafiało prosto w jego twarz. Pan nie używał filtrów, gdyby na połowie twarzy ich używał, różnica byłaby jeszcze większa.
wrażenie robi. Ja też właściwie nie używam za dużo filtrów, bo się prawie wcale nie opalam.

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:
Ja miałam dwa razy poparzenie (to chyba już drugi stopień) z ropnymi pęcherzami - ale wiem, że to była moja wina, zasnęłam na słońcu + udar słoneczny. Leżałam sparaliżowana przez ponad dwa tygodnie, a wstanie na własnych nogach nie było możliwe. Może przesadzam z filtrami, ale wolę mieć wampirzy wyraz niż przeżyć coś takiego po raz kolejny.
Uuuu to zdecydowanie nie było przyjemne. Zwykłe poparzenie słoneczne jak boli kiedy się człowiek rusza, a co dopiero takie z pęcherzami.

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:
Bądź cierpliwa Ja kiedyś do nich pisałam prośbę o próbki i trochę czekałam na odpowiedź, ale w końcu dostałam, próbki równiez

---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Cytat:
A nie myślałaś o pousuwaniu pieprzyków, może czułabyś się spokojniej
heureusement jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-08, 21:34   #231
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez heureusement Pokaż wiadomość

A nie myślałaś o pousuwaniu pieprzyków, może czułabyś się spokojniej
Ja myślałam, ale boję się nawet zapytać o cenę...
Stary 2013-10-08, 21:35   #232
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
Ja myślałam, ale boję się nawet zapytać o cenę...
moja siostra chyba miała to na nfz, tylko miała skierowanie od dermatologa
Stary 2013-10-08, 21:41   #233
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
moja siostra chyba miała to na nfz, tylko miała skierowanie od dermatologa
Czyli znowu wycieczka do dermatologa poszukam jakiegoś nowego i zapytam przy okazji dobrze, że nie trzeba mieć do dermatologa skierowania A powiedz mi zostały jej po tym usuwaniu blizny?
Stary 2013-10-08, 21:46   #234
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie - iść zgłosić to do gmini, są od tego żeby to przestrzegać. Zapewne dostaną upomnienie, ewentualnie karę pieniężną (ale raczej jak by ich złapali na gorącym uczynku)
Na jednej stronie piszą, ze do straży miejskiej, ale u mnie w mieście już zlikwidowali, jednak postaram się coś z tym zrobić, przynajmniej będę miała zajęcie. Poza tym problem jest często taki z tego co czytam, że nikt i tak ostatecznie nic z tym nie robi. Ja osobiście popieram ten pomysł, choć brutalny (ale naprawdę mnie denerwują takie osoby): "proste : zatkac komin lub nawet zamurowac i gosciu wacha sam w domku...".
Stary 2013-10-08, 21:55   #235
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
Czyli znowu wycieczka do dermatologa poszukam jakiegoś nowego i zapytam przy okazji dobrze, że nie trzeba mieć do dermatologa skierowania A powiedz mi zostały jej po tym usuwaniu blizny?
troszkę chyba ma, ale spore te jej pieprzyki były.
Stary 2013-10-08, 22:16   #236
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
troszkę chyba ma, ale spore te jej pieprzyki były.
No dobra, zapytać warto jeden mnie dręczy, jest dość duży i nie chciałabym mieć kiedyś z nim problemów...
Stary 2013-10-08, 22:19   #237
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
No dobra, zapytać warto jeden mnie dręczy, jest dość duży i nie chciałabym mieć kiedyś z nim problemów...
Dla własnego bezpieczeństwa lepiej zapytaj
Stary 2013-10-08, 22:21   #238
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
Dla własnego bezpieczeństwa lepiej zapytaj
Tylko teraz mi się strasznie ciężko wybrać gdziekolwiek... Mam strasznie zawalony dzień zajęciami i nawet nie mam czasu skoczyć do sklepu kupić sobie ładny biały lakier do paznoci....
Stary 2013-10-08, 22:59   #239
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
Tylko teraz mi się strasznie ciężko wybrać gdziekolwiek... Mam strasznie zawalony dzień zajęciami i nawet nie mam czasu skoczyć do sklepu kupić sobie ładny biały lakier do paznoci....
Doskonale to rozumiem, ja wczoraj i dzis egzystuję od 5 do północy... dziś już zasnęłam na zajęciach ;D ale na szczęście od jutra już będzie lepiej
Stary 2013-10-08, 23:14   #240
Ola Moderatorka
Ekspert

Cytat:
Doskonale to rozumiem, ja wczoraj i dzis egzystuję od 5 do północy... dziś już zasnęłam na zajęciach ;D ale na szczęście od jutra już będzie lepiej
Może warto, żebyś pomyślała o porządnym wypoczynku. Wtajemniczeni twierdzą, że najlepszy na wszystko jest sen.
Ola Moderatorka jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Eucerin - podejmij wyzwanie!

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości