Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 5 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-09, 17:26   #1441
PawMaj13
Rozeznanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 5

Cytat:
Napisane przez katharsist Pokaż wiadomość

Do tego stres związany z ZUSem, bo krótko zatrudniona i poszłam na chorobowe... Więc niby normalna procedura, że wysyłają ankietę z pytaniami, ale dla mnie takie "dociekania" to zawsze stresująca sytuacja.
Jak odpisać, żeby wszystko było dobrze....
Ja też bym się chętnie czegoś dowiedziała o tej ankiecie

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 17:49   #1442
cherubinka
Zadomowienie

Lusso, gratuluję podjęcia decyzji o ślubie Wybrana sukienka jest prześliczna Imię córci też mi się podoba
Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Ja robię pastę i przechodzę ten proces bezboleśnie. W sensie odrastanie bo cała reszta boli jak niewiem
Próbowałam kilka razy zrobić taką pastę, ale mi nie wychodzi Jakaś niekumata jestem. Zastanawiałam się nad zakupem gotowej z allegro. Czy one są już w takim stanie, że nie można schrzanić konsystencji? Po depilatorze podczas odrastania włosków mam podrażnioną skórę, swędzące krostki ...wygląda to tragicznie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
"czarne cichobiegi"
Rozbraja mnie Twój mąż

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
Współczuję. Mój mąż niestety zawsze w nocy wydaje takie dźwięki - chrapie, syczy, charczy najgorzej jak kładę się spać i przez to nie mogę zasnąć, albo jak budzę się w nocy przez to. Oczywiście był ostatnio na wizycie u laryngologa i mimo, że przypominałam mu kilka razy, żeby o tym powiedział lekarzowi to zapomniał a ja mam ochotę go zabić co noc
To tak jak ja swojego

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Moja Zuzanka waży już 1025 gramów )
Już duża dziewczynka

Dotąd Was nadrobiłam. Idę czytać dalej, a zostało mi jakieś 15 stron A no i zrobiłam sobie małą wycieczkę do SH, wklejam zdjęcia zdobyczy. Za wszystko zapłaciłam jakieś 40zł. Oczywiście jeszcze wymiętolone, niewyprane i niewyprasowane, ale jak się podrasuje, na niektórych nie widać nawet śladów użytkowania
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0001.jpg (43,6 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0004.jpg (46,2 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0002.jpg (52,5 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0003.jpg (46,8 KB, 31 załadowań)
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 17:53   #1443
iwantyou99
Zadomowienie

Matko nie było mnie pare godzin a tu tyle nadrabiania.
Byliśmy z mężem oglądać wózki i chyba zdecydujemy sie na ten jedo fyn 4ds memo.
Jaka ankieta przychodzi z ZUS? Ja tez byłam krótko zatrudniona i nic nie dostałam.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 17:57   #1444
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Nie, nie wzięli kredytu. Tutaj chodzi o zdrowie psychiczne córki... czy aby na pewno Ł. odda wszystkie pieniądze.
Szkoda tylko, że przed zaproszeniem gości było jeszcze, że oni będą płacić. A po zaproszeniu już nie. Eh....

No nic, zaciskam zęby i muszę jakoś przeżyć.
Dziękuję za wysłuchanie.
Nadal nie wiem co mam robić.
Wiesz ja pewnego wieczorka weszłam na tablicę i znalazłam ogłoszenie o wynajęcie mieszkania... cena niska (to było dla mnie najważniejsze) i mówię do męża: dzwonisz Ty czy ja mam dzwonić. Powiedziałam, że ja jestem w stanie sama podpisać umowe i sama to mieszkanie utrzymać (miałam pracę i dostawałam jeszcze stypendium) Mam doświadczenie w tej kwestii bo na studiach coś zawsze z koleżankami wynajmowałyśmy i umowy były na mnie.
On zadzwonił, mieszkanie ok, lokalizacja ok, pani właścicielka naprawdę ok - umowa i koniec dyskusji, byłam nieugięta. Wiedział, że jeśli powiedziałby nie to sama bym się wyprowadziła. Ale to są moje "rządy twardej ręki" i takie konkretne podejmowanie decyzji jest dla mnie.
Problemem są dla mnie takie bardziej życiowe tematy (o których trzeba rozmawiać) tak jak wczoraj pisałam...

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
My w sumie w PL tez mieliśmy możliwość mieszkać u mnie lub u TŻ. Ale tak jakoś przemyśleliśmy sobie to i stwierdziliśmy, że wyjedziemy na jakiś czas. No i tak jesteśmy tu w UK już 3 miesiące prawie i zastanawiam się czy to był dobry pomysł, nie ze wzgledów finansowych, a takich, że źle sie tu czuję bardzo.
już kiedyś Ci to napisałam - podziwiam każdego kto odważył się wyjechać, ja mam ogromną barierę, mimo, że znam angielski na dobrym poziomie a mąż może mieć pracę "od jutra"

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
ejani brzusio bardzo ladny, a piesek slodki

perfuzja za dobre wiadomosci

mariee ja uwazam, ze zawsze lepiej u siebie mieszkac , niz u kogos, a juz z tesciowa to w ogole by odpadalo...... maksymalnie tydzien bym wytrzymala :/
ja wytrzymałam 3 miesiące, uciekałam z płaczem... dosłownie

dziewczyny śliczne brzuszki
mój mniejszy ale u mnie 23 tc...
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 18:00   #1445
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Odpisałam CI dokładnie na PW
Ale standard przynajmniej w przypadku wysyłania ankiety do pracodawcy.
Czy ja tez mogę prosić o info na PW ?? Bede bardzo wdzięczna.

Stary 2013-10-09, 18:01   #1446
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
-- a oto moja dodatkowa dycha w 24 tygodniu oraz piesek, jak sobie wczoraj traciłyśmy czas (na jednym zdjęciu ta zmiana koło noska)
Kochany, widać, że pilnuje brzuszka. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

Cytat:
Napisane przez JustiLbn Pokaż wiadomość
U mnie po wizycie i po połówkowym. Dziecko ułożone miednicowo, czyli płci nie poznamy w najbliższym czasie, najwcześniej w 28-32 tygodniu, lub dopiero przy porodzie. Jeśli się nie przekręci to cesarskie mnie czeka
Spokojnie, ma jeszcze mnóstwo czasu, żeby się przekręcić. Mnie lekarz w 28tc powiedział, że na razie położenie dziecka jest bez znaczenia.

W piątek mamy kontrolę z agencji nieruchomości. Przetarłam trochę okna, mąż szaleje w łazience, jeszcze muszę się ruszyć zetrzeć kurze i poukładać na półkach. Kuchnia pewnie zostanie na jutro.
Stary 2013-10-09, 18:04   #1447
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że tak. Do póki nie było wiadomo kto w brzuszku rośnie zainteresowanie było większe (mimo, że sam brzuszek duuużo mniejszy) Wydaje mi się, że to takie nastawienie ze strony jego rodziny, bo od 15 lat, czyli w całym młodym pokoleniu sami chłopcy, no i pisałam jakimi tekstami raczy ciocia ("o jej o jej następny to na pewno będzie chłopiec")
Jak byliśmy z mężem w sklepie dzieciowym (jechaliśmy 40 km do Opola ale załatwialiśmy tam jeszcze inne sprawy) to nic nie chciał oglądać, przez 10 minut miał minę mordercy a później poszedł do samochodu bo go głowa bolała...
To, że masz w brzuchu dziewczynke to jego zasługa, więc jak do kogoś ma mieć pretensje to tylko do siebie. Ja bym mu chyba tak powiedziała

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Przyznaj się że planujesz misję specjalną dla męża
Hehe. Razem zrobimy zakupy tylko chcemy to załatwić w jeden dzień

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
to u mnie odwrotnie. Tych 56 mamy kilka sztuk resztę na 62 chcemy mieć (ale czesc rzeczy dostaniemy i nie wiem jaki rozmiar
.
My nie dostaniemy nic więc wszystko musimy kupić. Z ciuszkow myślimy kupić dla każdego po 3 szt. z każdej części garderoby.
Stary 2013-10-09, 18:06   #1448
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
Lusso, gratuluję podjęcia decyzji o ślubie Wybrana sukienka jest prześliczna Imię córci też mi się podoba

Próbowałam kilka razy zrobić taką pastę, ale mi nie wychodzi Jakaś niekumata jestem. Zastanawiałam się nad zakupem gotowej z allegro. Czy one są już w takim stanie, że nie można schrzanić konsystencji? Po depilatorze podczas odrastania włosków mam podrażnioną skórę, swędzące krostki ...wygląda to tragicznie

Rozbraja mnie Twój mąż

To tak jak ja swojego

Już duża dziewczynka

Dotąd Was nadrobiłam. Idę czytać dalej, a zostało mi jakieś 15 stron A no i zrobiłam sobie małą wycieczkę do SH, wklejam zdjęcia zdobyczy. Za wszystko zapłaciłam jakieś 40zł. Oczywiście jeszcze wymiętolone, niewyprane i niewyprasowane, ale jak się podrasuje, na niektórych nie widać nawet śladów użytkowania
Pisząc " robię" mam na myśli idę do kosmetyczki i ona robi. Sama bym nie dała rady.

Stary 2013-10-09, 18:06   #1449
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość

My nie dostaniemy nic więc wszystko musimy kupić. Z ciuszkow myślimy kupić dla każdego po 3 szt. z każdej części garderoby.
Tak mało? Bedziesz musiała prac non stop...
Stary 2013-10-09, 18:18   #1450
Magdalennas
Raczkowanie

Kochane, przypomnijcie prosze nazwę syropu na zgage. Bo nie daje mi spokoju, zaraz mi przełyk wypali.
Stary 2013-10-09, 18:23   #1451
AgatkaL
Wtajemniczenie

Byłam dziś na wizycie...szyjka twarda i zamknięta, mimo, że trochę się skróciła. Mam się oszczędzać, dużo polegiwać. Kontrola za 3 tyg. Dostałam oficjalne zwolnienie, więc siedzę w domku.
Na obniżone żelazo mam zalecone jedzenie więcej mięska, szczególnie wołowiny. Narazie jest to minimalnie poniżej normy, więc lekarz powiedział, żeby najlepiej dietą to podnieść.
Dostałam też skierowanie na glukozę...

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 18:40   #1452
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Napisane przez Magdalennas Pokaż wiadomość
Kochane, przypomnijcie prosze nazwę syropu na zgage. Bo nie daje mi spokoju, zaraz mi przełyk wypali.
Gaviscon.

Agatka, odpoczywaj więc ile się da i dbaj o siebie

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdalennas Pokaż wiadomość
Gaviscon.

Edytowane przez Amberella
Czas edycji: 2013-10-09 o 18:30
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 18:47   #1453
Muminek1991
Rozeznanie

Witam się z wami już z domku.
O 17 TŻ odebrał mnie ze szpitala, i już kumpela wpadła z ciastem na herbatkę dowiedzieć się , jak się czuję.Sama jest w 12 tygodniu więc wszystko ze mną przeżywa.
Maluszek ma się dobrze, na prawdę dzielny ten nasz mężczyzna .Cieszę się tak bardzo ,że nic mu nie jest ,że cały czas do niego rozmawiam jaka ja dumna jestem . Po przyjciu do domu rusza się więcej niż w szpitalu, czyli po prostu nie trawi lekarzy tak jak ja , lepiej mu w domku.Ze szpitala mam tylko nakaz brania magnezu, a tak to nic więcej oprócz normalnych witamin co biorę.I w razie jakis krwawień, bóli, twardnień, czy braku ruchów mam stawić się natychmiast w szpitalu.
I dzisiaj zaczynamy 22 tydzień

Przepraszam ,że znowu nie będę cytować , tylko tak ogólnie, ale obiecuję poprawę. Czytam na bieżąco, ale dużo tego się nazbierało.
Gratuluję w skrócie badań, wizyt i płci, udanych zakupów i pięknych zwierzaków.

Mamy najprawdopodobniej datę ślubu. 6 listopad, no chyba ,że coś się zmieni. Miało być jeszcze w październiku , ale mam wizytę w urzędzie pracy ehhh...

Czekam na TŻ aż przyjdzie z pracy i idę się poprzytulać, bo mi tęskno za nim.Tak więc do jutra
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 18:53   #1454
forester
Zadomowienie

cherubinka jakie ładne zdobycze

Cytat:
Byliśmy z mężem oglądać wózki i chyba zdecydujemy sie na ten jedo fyn 4ds memo.
Czy mogłabyś mi podpowiedzieć gdzie oglądaliście w Poz wózki? bo ja na razie jestem słabo zorientowana, a muszę się Małżem wybrać na rekonesans.

Co do magnezu, też mi polecono SlowMag- podobno najskuteczniej się wchłania.
Poczłapałam do lidla po avocado, a wróciłam jeszcze z paką ciastek korzennych z oferty świątecznej, uwielbiam je, a tak swoją drogą coraz bliżej święta....
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 19:02   #1455
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
cherubinka jakie ładne zdobycze

Czy mogłabyś mi podpowiedzieć gdzie oglądaliście w Poz wózki? bo ja na razie jestem słabo zorientowana, a muszę się Małżem wybrać na rekonesans.

Co do magnezu, też mi polecono SlowMag- podobno najskuteczniej się wchłania.
Poczłapałam do lidla po avocado, a wróciłam jeszcze z paką ciastek korzennych z oferty świątecznej, uwielbiam je, a tak swoją drogą coraz bliżej święta....
Sa w pati i Maksie na Polnej w smyku w plazie a największy wybór do pomacania jest w bobowozki w swadzimiu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 19:02   #1456
katharsist
Raczkowanie

Nie chciałam "zaśmiecać" wątku naszego ZUSowymi problemami, ale widzę żę jest nas więcej, więc napiszę tu ogólnie.

ZUS przysyła list, ankietę w przypadku krótkiego okresu zatrudnienia.
Ankieta wysyłana jest do pracodawcy,a w niektórych przypadkach - jak mój rownież do pracownika.
Pytają o zakres obowiązków, dni i godziny pracy, o skierowanie na badania dot. zdolności do pracy, o szkolenie BHP.

To jest takie "dochodzenie", które prowadzi do sprawdzenia czy zatrudnienie nie było fikcją, czy faktycznie był stosunek pracy.

Słyszałam, że jak znajdą odpowiednie "uzasadnienie" to mogą przekwalifikować umowę o pracę na umowę - zlecenie, a wówczas z chorobowego czy macierzyńskiego nici...

Szukają pieniędzy, więc takie ankiety to ich oręż - mają oświadczenie pracodawcy/pracownika i mogą wszcząć postępowanie.

Mam nadzieję, że troszkę "naświetliłam" problem

Edytowane przez katharsist
Czas edycji: 2013-10-09 o 19:03
katharsist jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 19:12   #1457
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Nie chciałam "zaśmiecać" wątku naszego ZUSowymi problemami, ale widzę żę jest nas więcej, więc napiszę tu ogólnie.

Ankieta wysyłana jest do pracodawcy,a w niektórych przypadkach - jak mój rownież do pracownika.
Pytają o zakres obowiązków, dni i godziny pracy, o skierowanie na badania dot. zdolności do pracy, o szkolenie BHP.

To jest takie "dochodzenie", które prowadzi do sprawdzenia czy zatrudnienie nie było fikcją, czy faktycznie był stosunek pracy.

Słyszałam, że jak znajdą odpowiednie "uzasadnienie" to mogą przekwalifikować umowę o pracę na umowę - zlecenie, a wówczas z chorobowego czy macierzyńskiego nici...

Szukają pieniędzy, więc takie ankiety to ich oręż - mają oświadczenie pracodawcy/pracownika i mogą wszcząć postępowanie.

Ciekawe czy po przekwalifikowaniu umowy zwracają nienależne im już wtedy, a opłacone składki. Gnidy zasrane polityka pseudo prorodzinna zyc sie odechciewa czytajac takie rzeczy...

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 19:15   #1458
Negrid
Rozeznanie

Cytat:

Nie podoba mi się to... ja cały czas pracowałam u nich na zleceniu, umowę o pracę dostałam od 2 maja, w połowie maja zaszłam w ciążę a L4 od połowy czerwca (szpital, zagrożenie poronieniem w 8 tc i )
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 19:17   #1459
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:

To ja jutro dzwonię do Zusu sie dowiedzieć co zamierzają bo mam lekka lukę w dochodach przez ich dochodzenia.
Swoją droga czemu niekontroluja w ten sposób facetów? To jest jakaś dyskryminacja kobiet w ciazy,
A co do postępowania prorodzinnego to w naszym kraju takowe nieistnienie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 19:20   #1460
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
To ja jutro dzwonię do Zusu sie dowiedzieć co zamierzają bo mam lekka lukę w dochodach przez ich dochodzenia.
Swoją droga czemu niekontroluja w ten sposób facetów? To jest jakaś dyskryminacja kobiet w ciazy,
A co do postępowania prorodzinnego to w naszym kraju takowe nieistnienie.

Mężczyzn na długich zwolnieniach kontrolują jeszcze chętniej.
Stary 2013-10-09, 19:22   #1461
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Mężczyzn na długich zwolnieniach kontrolują jeszcze chętniej.
Kontrolują zasadnosc zwolnienia a nie zasadnosc podpisania umowy o prace.

Stary 2013-10-09, 19:23   #1462
katharsist
Raczkowanie

Cytat:
Podobna "akcja" była w przypadku, gdy ktoś (facet również) był jednocześnie zatrudniony na umowę o pracę i prowadził działalność gosp. - o tym dużo jest w sieci. ZUS chciał dowieść że zatrudnienie było bezzasadne.
Bo składki szły z umowy o pracę, gdzie była min krajowa, a faktyczny zarobek był z dzialalności gosp.

Ja na bym się wstrzymała z tel do ZUS...
Możliwe, że w Twoim przypadku nie wysyłali takiego pisma, a na wypłatę zasiłku mają 30 dni, więc niestety to nie jest tak że do 10tego dostaniesz pieniążki...

Lepiej nie być nadgorliwym
Stary 2013-10-09, 19:25   #1463
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Podobna "akcja" była w przypadku, gdy ktoś (facet również) był jednocześnie zatrudniony na umowę o pracę i prowadził działalność gosp. - o tym dużo jest w sieci. ZUS chciał dowieść że zatrudnienie było bezzasadne.
Bo składki szły z umowy o pracę, gdzie była min krajowa, a faktyczny zarobek był z dzialalności gosp.

Ja na bym się wstrzymała z tel do ZUS...
Możliwe, że w Twoim przypadku nie wysyłali takiego pisma, a na wypłatę zasiłku mają 30 dni, więc niestety to nie jest tak że do 10tego dostaniesz pieniążki...

Lepiej nie być nadgorliwym
Mam chyba prawo wiedzieć kiedy mogę sie spodziewać pieniędzy?? Zwłaszcza ze odesłani moje l4 ze względu na brak pieczątki wiec chciałabym wiedzieć jak wyglądają te terminy w takim przypadku.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 19:27   #1464
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Kontrolują zasadnosc zwolnienia a nie zasadnosc podpisania umowy o prace.

Oczywiscie, ze sprawdzają. Jesli mężczyzna (albo kobieta nie w ciazy) tydzien czy miesiac po podpisaniu umowy o pracy pójdzie na rok na zwolnienie to jak w banku ma taką kontrolę.
Stary 2013-10-09, 19:27   #1465
iwantyou99
Zadomowienie

A jeszcze mi powiedzcie jak już wypłaca ten zasiłek to potem moga sie jeszcze domyślić ??

Stary 2013-10-09, 19:28   #1466
em ma
Zadomowienie

Byliśmy na pierwszym spotkaniu w szkole rodzenia. Póki co jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni i z chęcią pójdziemy na następne
Cytat:
Napisane przez JustiLbn Pokaż wiadomość
U mnie po wizycie i po połówkowym. Dziecko ułożone miednicowo, czyli płci nie poznamy w najbliższym czasie, najwcześniej w 28-32 tygodniu, lub dopiero przy porodzie. Jeśli się nie przekręci to cesarskie mnie czeka 21 tydzień +3kg w ciągu tygodnia A do tej pory nic... dziwna sprawa, bo się nie objadam. I mam niedokrwistość, więc dostałam leki Czuję ruchy od 20 tygodnia, kopie mnie po prawej stronie, szczególnie gdy robię paznokcie klientkom Będzie kobitka jak nic
U mnie 30 tydzień a mała nadal nie przekręcona. Mój lekarz twierdzi, że ma czas. Na tym etapie cc bym się nie przejmowała zupełnie
Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Dostałam glukometr i mam mierzyć cukier na czczo i godzinę po każdym posiłku, a jem 5-6 dziennie... Mam tylko 12 pasków, ale do pierwszej prawdziwej wizyty te dane mają wystarczyć. Idę w przyszły piątek z tymi wynikami.

Co do diety, jak dla cukrzyka, ale nie miałam jakiś wytycznych dostałam na razie książeczkę, gdzie napisane jest co można a czego nie można jeść.

Za 10 min pierwsze kłucie, wiecie co... ja mam legitymację dawcy krwi, pobieramy krwi nie robi na mnie wrażenia byle z żyły. Mogą kłuć i ssać ;P ale z palca....
Trzymam kciuki żebyś dała radę z tymi kuciami i dietą
Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
Śliczne!
Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
T
Troszkę za mało...serio. Siostrzeniec był na początku czasem i 10 razy przebierany na dzień, bo albo mu się ulało, albo się zasikał podczas przebierania. Samych pajaców miał 10, do tego 6 bodziaków z długim i 10 półśpiochów lub spodenek. Nie wiem jak się zapatrujesz na używane ciuszki, ale szczerze polecam-żebyś miała chociaż na "czarną godzinę" gdy będzie taki dzień ulewania i podsikiwania.
Stary 2013-10-09, 19:29   #1467
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Oczywiscie, ze sprawdzają. Jesli mężczyzna (albo kobieta nie w ciazy) tydzien czy miesiac po podpisaniu umowy o pracy pójdzie na rok na zwolnienie to jak w banku ma taką kontrolę.
No to pewnie kwestia urzędnika. U mnie w pracy były sytuacje ze faceci po kilku tygodniach pracy szli na długie zwolnienia i żadnych kontroli. Stad moje oburzenie ze dotyka to ciężarnych kobiet.

Stary 2013-10-09, 19:29   #1468
katharsist
Raczkowanie

Cytat:
Mam chyba prawo wiedzieć kiedy mogę sie spodziewać pieniędzy?? Zwłaszcza ze odesłani moje l4 ze względu na brak pieczątki wiec chciałabym wiedzieć jak wyglądają te terminy w takim przypadku.
Oczywiście, że masz prawo wiedzieć.

Tylko ja z Twojej poprzedniej wypowiedzi wywnioskowałam, że chcesz się dowiedzieć coś na temat sprawdzania przez nich zasadności zatrudnienia, dlatego mówiłam że lepiej się wstrzymać.
Nie wiedziałam że odsyłali Twoje L4 ze względu na brak pieczątki...
Stary 2013-10-09, 19:29   #1469
sadlaczyca
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
Nie podoba mi się to... ja cały czas pracowałam u nich na zleceniu, umowę o pracę dostałam od 2 maja, w połowie maja zaszłam w ciążę a L4 od połowy czerwca (szpital, zagrożenie poronieniem w 8 tc i )
Ja mam bardzo podobną sytuację do Twojej, tylko ja dostałam umowę w kwietniu i w połowie zaszłam w ciążę, wcześniej ponad rok pracowałam na zleceniu. Od sierpnia jestem na L4, z tym że póki co dostałam z Zusu około 400zł :/ To było za kilka dni zwolnienia we wrześni u. Teraz mam przekichane, ponieważ najwcześniej w przyszłym tyg mogą mi wypłacić kolejny zasiłek, dziś znowu dostałam zwolnienie na 3 tyg, potem pewnie na dwa.. I żopa, nie wiem jak mam planować wydatki. Wiecie, my z mężem mamy bardzo niskie pobory i niekoniecznie chcielibyśmy ruszać cokolwiek z tego co udało się nam zaoszczędzić. Zazwyczaj żyjemy od wypłaty do wypłaty, mało, naprawdę mało nam zostaje na koncie. Zresztą wynagrodzenie na konto dostaję tylko ja, mąż ma tygodniówki "do ręki". A jak tu zaplanować wydatki na jedzenie, mieszkanie, wyprawkę (tzn to co zostało do kupienia) jeśli nie wiadomo kiedy dostanę hajs i nie wiadomo ile go dostanę jednorazowo. Mogę sobie w przybliżeniu obliczyć co prawda, ale i tak jestem w kropce, bo Zus ma przecież 30 dni na wypłatę zasiłku. Czyli należny mi hajs za ostatnie 3tyg zwolnienia może mi wypłacić do 10 listopada.
Stary 2013-10-09, 19:32   #1470
katharsist
Raczkowanie

Cytat:
Dokładnie, nic dodać nic ująć...
Znajdą każdego, jeśli będzie potrzeba.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości