Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 13 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-09, 21:13   #421
201604200942
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 13

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
która Młynarska?
Agata. W sumie za Pauliną też nie przepadam
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 21:37   #422
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Agata. W sumie za Pauliną też nie przepadam
Masz rację, obie są beznadziejne

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 21:50   #423
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Widziałam dziś faceta jedzącego kanapkę, w metrze. Przy ludziach. Chciałam się już dziwić, ale zobaczyłam, że jest w kurtce.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 21:57   #424
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

Współczuję Ci takich widoków . Ale dlaczego jeździsz metrem? Wolałaś wydać pieniądze na sprzęt elektroniczny i inne pomniejsze przyjemności zamiast zainwestować w jakiś porządny środek lokomocji ? Jesteś o krok od proletaryzacji.

(\__/)
{ ^y^}

Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 22:07   #425
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
Współczuję Ci takich widoków . Ale dlaczego jeździsz metrem? Wolałaś wydać pieniądze na sprzęt elektroniczny i inne pomniejsze przyjemności zamiast zainwestować w jakiś porządny środek lokomocji ? Jesteś o krok od proletaryzacji.
Nie mam prawa jazdy, bo nie kalam się takimi prostackimi czynnościami jak prowadzenie, a szofer miał wychodne. Chciałam zostać w domu, niestety, wcześniejsze zobowiązania nie pozwoliły mi na to
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 23:08   #426
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beeets Pokaż wiadomość
mnie to nie dziwi. Ja ostatnio nakładałam podkład jakoś w maju albo czerwcu. Makijaż pełny, to dla mnie rozrywka, a nie codzienna konieczność. Na codzień mam tylko tusz i błyszczyk, bo pomadkę nakładam bardzo rzadko.
:
Dla mnie to tez nie jest codzienna konieczność ale przyjemność. Mozna sie malowac lub nie jak komu pasuje. Dziwi mnie natomiast stwierdzenie ze makijaz trwa kilka sekund bo to tylko pomadka i tusz. Moze jak ma sie 15 lat to wystarczy. Po 30 dobrze wygladajacy makijaz to korektor podklad róż i tusz. Minimum.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 23:22   #427
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Moze jak ma sie 15 lat to wystarczy. Po 30 dobrze wygladajacy makijaz to korektor podklad róż i tusz. Minimum.
Ale to jakiś wzorzec z Sevres?
Stary 2013-10-09, 23:27   #428
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Ale to jakiś wzorzec z Sevres?
Nie wymagania mojej cery.
Stary 2013-10-09, 23:29   #429
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Wyżej odniosłaś te zasady dla wszystkich w danym wieku, dlatego zapytałam o wzorzec.
Stary 2013-10-09, 23:29   #430
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

I znowu się zacznie dyskusja o 30 latkach z cerą jak pupcia niemowlaka, którym wystarcza sam tusz oraz 19 latkach, które muszą używać tysiąca kosmetyków, bo inaczej zero z urody
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 23:32   #431
siarka40
Szef ds. Wymianek

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;43202639]I znowu się zacznie dyskusja o 30 latkach z cerą jak pupcia niemowlaka, którym wystarcza sam tusz oraz 19 latkach, które muszą używać tysiąca kosmetyków, bo inaczej zero z urody [/QUOTE]
Dyskusja dobra jak każda inna, co z tego że od nowa - tu już chyba wszystko było wałkowane tysiąc pińcet razy.
Stary 2013-10-09, 23:35   #432
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
Dyskusja dobra jak każda inna, co z tego że od nowa - tu już chyba wszystko było wałkowane tysiąc pińcet razy.
Racja, no to nie przeszkadzam
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 23:36   #433
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Dla mnie to tez nie jest codzienna konieczność ale przyjemność. Mozna sie malowac lub nie jak komu pasuje. Dziwi mnie natomiast stwierdzenie ze makijaz trwa kilka sekund bo to tylko pomadka i tusz.
Według mnie pomadkę i tusz ciężko w ogóle nazwać szumnie makijażem Pomadka to nierzadko kwestia ochrony ust i u kobiet i u mężczyzn, a rzęsy można załatwić henną. Ale chciałabym móc stosować te dwa kosmetyki i wyglądać dobrze, nie powiem
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 05:51   #434
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
No właśnie, Twojej. Ja mam dwadzieścia parę lat i wciąż używam jedynie tuszu. Nigdy nie miałam jakichś większych problemów z cerą, ale jak wyskoczy mi pryszcz to też nie latam z korektorem. Nie nakładam podkładu i nigsy tego nie robiłam, nie czuję się przez to niezadbana.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 06:59   #435
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Wyżej odniosłaś te zasady dla wszystkich w danym wieku, dlatego zapytałam o wzorzec.
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;43202639]I znowu się zacznie dyskusja o 30 latkach z cerą jak pupcia niemowlaka, którym wystarcza sam tusz oraz 19 latkach, które muszą używać tysiąca kosmetyków, bo inaczej zero z urody [/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Według mnie pomadkę i tusz ciężko w ogóle nazwać szumnie makijażem Pomadka to nierzadko kwestia ochrony ust i u kobiet i u mężczyzn, a rzęsy można załatwić henną. Ale chciałabym móc stosować te dwa kosmetyki i wyglądać dobrze, nie powiem

Kolejne sprostowanie: 30 sto latka nie wygląda dobrze w samym tuszu lub co gorsza jak ma pełen makijaż oczu i brak korektora i podkładu, gdzie widoczne sa sińce pod oczami, przebarwienia, pryszcze, nierówny i zmęczony kolor skóry....
Dla mnie wygląda to jak makijaż po nocy na imprezie z dużą ilością alkoholu. Dla mnie wygląda to GORZEJ niż brak makijażu.
Oczywiście nikomu nie każę się malować, sama często gęsto chodzę totalnie saute i to do pracy czy na zakupy.
Jednak kobieta w lekkim i ładnym mejkapie wygląda dużo lepiej. Sama używam często wersji minimum na którą składa się korektor, podkład i róż. Tusz, cienie czy pomadka to dodatki na które nie zawsze mam czas.

* co ciekawe ciągle słyszę że cerę mam piękną gładką i alabastrową, no może i mam- jak mam podkład który doskonale imituje zdrową i promienną cerę.

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
No właśnie, Twojej. Ja mam dwadzieścia parę lat i wciąż używam jedynie tuszu. Nigdy nie miałam jakichś większych problemów z cerą, ale jak wyskoczy mi pryszcz to też nie latam z korektorem. Nie nakładam podkładu i nigsy tego nie robiłam, nie czuję się przez to niezadbana.
Masz dwadzieścia parę lat- jak miałam tyle to też używałam znacznie mniej kosmetyków kolorowych żeby wyglądać dobrze, ba malowałam się od święta i tez było dobrze.
Ja mam od Ciebie trochę więcej lat i na pewno dużo mniej snu i dlatego potrzebuję więcej niz Ty żeby wyglądać dobrze.
Stary 2013-10-10, 08:33   #436
beeets
Zakorzenienie

Cytat:
Kolejne sprostowanie: 30 sto latka nie wygląda dobrze w samym tuszu lub co gorsza jak ma pełen makijaż oczu i brak korektora i podkładu, gdzie widoczne sa sińce pod oczami, przebarwienia, pryszcze, nierówny i zmęczony kolor skóry....
Dla mnie wygląda to jak makijaż po nocy na imprezie z dużą ilością alkoholu. Dla mnie wygląda to GORZEJ niż brak makijażu.
Oczywiście nikomu nie każę się malować, sama często gęsto chodzę totalnie saute i to do pracy czy na zakupy.
Jednak kobieta w lekkim i ładnym mejkapie wygląda dużo lepiej. Sama używam często wersji minimum na którą składa się korektor, podkład i róż. Tusz, cienie czy pomadka to dodatki na które nie zawsze mam czas.

* co ciekawe ciągle słyszę że cerę mam piękną gładką i alabastrową, no może i mam- jak mam podkład który doskonale imituje zdrową i promienną cerę.

Masz dwadzieścia parę lat- jak miałam tyle to też używałam znacznie mniej kosmetyków kolorowych żeby wyglądać dobrze, ba malowałam się od święta i tez było dobrze.
Ja mam od Ciebie trochę więcej lat i na pewno dużo mniej snu i dlatego potrzebuję więcej niz Ty żeby wyglądać dobrze.
czyli nie widujesz kobiet 30 letnich bez zmęczonej cery, które nie mają sińców, pryszcy i przebarwień?
a jak wygląda twój opis pań po 40 stce?

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ----------

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
są to kosmetyki do makijażu
są pomadki, które nie tylko nie chronią ust, a jeszcze potrafią je zmasakrować i wysuszyć wyjątkowo nie lubię henny.

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
beeets jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 09:32   #437
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
są pomadki, które nie tylko nie chronią ust, a jeszcze potrafią je zmasakrować i wysuszyć wyjątkowo nie lubię henny.
Wiem, ale nie zrownywalabym kobiety uzywajacej tuszu i pomadki z kobieta uzywajaca podkladu, korektora, brazera, różu, cieni itd. Nie powiedzialabym że obie "się malują".
Stary 2013-10-10, 09:38   #438
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
brzmi to jak rachunek sumienia

Proponuje wszystkim- zainwestujmy w gołębie pocztowe, a kasę ze sprzedaży urządzeń elektronicznych zainwestujmy w czinkłeczento czy na co tam styknie.

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Nie mam prawa jazdy, bo nie kalam się takimi prostackimi czynnościami jak prowadzenie, a szofer miał wychodne. Chciałam zostać w domu, niestety, wcześniejsze zobowiązania nie pozwoliły mi na to
to już nie limuzyn, albo chociaż taksówek?

Cytat:

Dlatego dziwi mnie sława carmexów i masełek-klejów nivea.

Co do makijażu- dziwi mnie podkład i brak różu/bronzera. Szczególnie jak to podkład mocno kryjący- dziwnie wygląda taka idealnie równokolorowa twarz.

Ja jak pomaluję rzesy to od razu brwi wyglądają mi na za jasne. Jak pomaluję brwi to dziwnie mi bez podkładu. A jak podkład to i brozner/róż (delikatny, nie żadne ciemne placki) Więc już wolę się nie pomalować wcale niż niekompletnie.

A poza tym co w końcu mamy - bronzer czy brązer? bo już zgłupiałam, chociaż sama opowiadałam się za pierwszym.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2013-10-10 o 09:42
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 09:44   #439
beeets
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość

Co do makijażu- dziwi mnie podkład i brak różu/bronzera. Szczególnie jak to podkład mocno kryjący- dziwnie wygląda taka idealnie równokolorowa twarz.

Ja jak pomaluję rzesy to od razu brwi wyglądają mi na za jasne. Jak pomaluję brwi to dziwnie mi bez podkładu. A jak podkład to i brozner/róż (delikatny, nie żadne ciemne placki) Więc już wolę się nie pomalować wcale niż niekompletnie.
mnie też dziwi podejście, że jak ma się problemy z cerą (np. ostry trądzik), to im więcej tapety, tym lepiej, a jak się pytam "a byłaś u dermatologa?", to słyszę "a po co"

bronzer a brązer, to jak z blogger (a ang. dodajesz g, jak w słowie rapper) a bloger (spolszczone)

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL

Edytowane przez beeets
Czas edycji: 2013-10-10 o 09:47
Stary 2013-10-10, 09:49   #440
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
A poza tym co w końcu mamy - bronzer czy brązer? bo już zgłupiałam, chociaż sama opowiadałam się za pierwszym.
Zdecydowanie częściej widuje "bronzer", ale logika i j. polski wskazuje na "brazer", więc się przerzucilam :p
Stary 2013-10-10, 10:18   #441
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Niestety, spełnią się przepowiednie koreczki, ale muszę zapytać: według Ciebie zasadą jest, że 30 - latka ma taką cerę?o_O
Szczerze mówiąc, zdziwiłam się teraz, zwłaszcza tymi pryszczami, które są domeną właśnie raczej młodszych cer.

Cytat:
czyli nie widujesz kobiet 30 letnich bez zmęczonej cery, które nie mają sińców, pryszcy i przebarwień?
a jak wygląda twój opis pań po 40 stce?
Ja chyba wolę nie wiedzieć w tej sytuacji.

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
Przypomniało mi się co niedawno przeczytałam w jednym wątków z Intymnie - że podkład i korektor nie są częścią makijażu, bo służą nie do upiększania, ale do tuszowania mankamentów^^.
Stary 2013-10-10, 10:20   #442
beeets
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety, spełnią się przepowiednie koreczki, ale muszę zapytać: według Ciebie zasadą jest, że 30 - latka ma taką cerę?o_O
Szczerze mówiąc, zdziwiłam się teraz, zwłaszcza tymi pryszczami, które są domeną właśnie raczej młodszych cer.

Ja chyba wolę nie wiedzieć w tej sytuacji.
w "czterdziestolatku" śpiewali, że życie zaczyna się po 40 stce, ale ja widzę, że życie kończy się po 30 stce

z tego też powodu nie zapytałam o panie po 50

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
Stary 2013-10-10, 11:08   #443
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:

.
Ja widuję sporo kobiet 20+ 30+ z wypryskami. Może ma to inne podłoże, ale jednak mają. Może to wynikać np z niedokładnego demakijażu albo złego doboru produktów do mycia twarzy.

Także mnie znowu dziwi stwierdzenie, że wypryski to głównie u nastolatków są.

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
mnie też dziwi podejście, że jak ma się problemy z cerą (np. ostry trądzik), to im więcej tapety, tym lepiej, a jak się pytam "a byłaś u dermatologa?", to słyszę "a po co"

bronzer a brązer, to jak z blogger (a ang. dodajesz g, jak w słowie rapper) a bloger (spolszczone)
Ale znowu tyle kosmetyków ma zachowane angielskie nazwy- eyeliner lub angielskie ale wymawiane po polsku- lotion (raczej mówi się balsam/mleczko, ale słyszałam także i lotion)
Będę mówić puder brązujący czy coś i po problemie

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 11:16   #444
beeets
Zakorzenienie

Cytat:

Ale znowu tyle kosmetyków ma zachowane angielskie nazwy- eyeliner lub angielskie ale wymawiane po polsku- lotion (raczej mówi się balsam/mleczko, ale słyszałam także i lotion)
Będę mówić puder brązujący czy coś i po problemie
dokładnie, po co dodawać sobie problemów

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
Stary 2013-10-10, 11:17   #445
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:

Z pogrubionym to tez mam problem, tylko, że jeszcze nie mam 25lat. Dla mnie mus to korektor pod ślepia, krem BB na wyrównanie koloru, tusz, bo lubię podkreślać oczy i róż żeby twarz nie wydawała się płaska a reszta to zależy od nastroju czy chęci.
Cytat:
Mi akurat te produkty służą, smarują usta na noc i potem cały następny dzień mam je gładkie
Cytat:
Ja widuję sporo kobiet 20+ 30+ z wypryskami. Może ma to inne podłoże, ale jednak mają. Może to wynikać np z niedokładnego demakijażu albo złego doboru produktów do mycia twarzy.
Także mnie znowu dziwi stwierdzenie, że wypryski to głównie u nastolatków są.
Właśnie, tryb życia, problemy z hormonami, sposób odżywiania się... Jena z sąsiadek ma gorszą cerę niż ja. jak byłam w liceum, a jest to kobieta po 40, więc obecnie pryszcze to nie tylko domena nastolatek.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 12:05   #446
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Widziałam dziś faceta jedzącego kanapkę, w metrze. Przy ludziach. Chciałam się już dziwić, ale zobaczyłam, że jest w kurtce.
plebs, plebs everywhere.
Stary 2013-10-10, 12:11   #447
invisible_01
Zakorzeniona

6 lat udzielałam się w wolontariacie, teraz szukam kolejnego i włos mi się jeży na głowie. Zawsze myślałam, że wolontariat to forma pomocy potrzebującym, a nie tym, którzy chcą zaoszczędzić. A widziałam ogłoszenia:

1. poszukujemy sumiennego, odpowiedzialnego wolontariusza, który zajmie się naszym synkiem przez 5 godz dziennie (zaprowadzanie i odprowadzanie z przedszkola, pomoc w wyszykowaniu się, przygotowanie posiłku)

2. poszukujemy wolontariusza do całodobowej opieki nad starszą panią - w zamian oferujemy zamieszkanie

3. poszukujemy studenta lub absolwenta filologii angielskiej, który w ramach wolontariatu pomógłby w nauce naszemu synowi uczęszczającemu do 5 klasy SP (raz w tygodniu 90 min)

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 12:11   #448
Laurelindorenan
Rozeznanie

A propos makijażu - dziwią mnie trochę kobiety, które nie malują się nawet na specjalne okazje typu sylwester czy wesele, do wizytowego bądź wieczorowego stroju. Nie oczekuję od nikogo malowania się na co dzień, choć sama to robię i uważam, że chyba każda kobieta lepiej wygląda w odpowiednim i dobrze zrobionym makijażu niż bez, ale jeśli nie chce - jej wybór. Natomiast strój wieczorowy bez choćby odrobiny makijażu wygląda niekompletnie, jakby czegoś zabrakło - dla mnie to jest prawie tak, jakby wspomniana osoba do eleganckiej sukni włożyła trampki albo w ogóle zapomniała o butach
Laurelindorenan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 12:18   #449
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez Laurelindorenan Pokaż wiadomość
A propos makijażu - dziwią mnie trochę kobiety, które nie malują się nawet na specjalne okazje typu sylwester czy wesele, do wizytowego bądź wieczorowego stroju. Nie oczekuję od nikogo malowania się na co dzień, choć sama to robię i uważam, że chyba każda kobieta lepiej wygląda w odpowiednim i dobrze zrobionym makijażu niż bez, ale jeśli nie chce - jej wybór. Natomiast strój wieczorowy bez choćby odrobiny makijażu wygląda niekompletnie, jakby czegoś zabrakło - dla mnie to jest prawie tak, jakby wspomniana osoba do eleganckiej sukni włożyła trampki albo w ogóle zapomniała o butach
Mnie to nie dziwi, ja na większe wyjścia używam pewnie mniej kosmetyków niż większość kobiet na co dzień. Po prostu nie potrzebuję tapety Jest wiele kobiet które lepiej wyglądają bez makijażu, także w połączeniu z eleganckim strojem.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 12:20   #450
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
6 lat udzielałam się w wolontariacie, teraz szukam kolejnego i włos mi się jeży na głowie. Zawsze myślałam, że wolontariat to forma pomocy potrzebującym, a nie tym, którzy chcą zaoszczędzić. A widziałam ogłoszenia:

1. poszukujemy sumiennego, odpowiedzialnego wolontariusza, który zajmie się naszym synkiem przez 5 godz dziennie (zaprowadzanie i odprowadzanie z przedszkola, pomoc w wyszykowaniu się, przygotowanie posiłku)

2. poszukujemy wolontariusza do całodobowej opieki nad starszą panią - w zamian oferujemy zamieszkanie

3. poszukujemy studenta lub absolwenta filologii angielskiej, który w ramach wolontariatu pomógłby w nauce naszemu synowi uczęszczającemu do 5 klasy SP (raz w tygodniu 90 min)

Komuś się chyba wolontariusz pomylił z jeleniem i darmową służbą
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości