Trądzik a odżywianie - czy widzicie jakieś zależności? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Eucerin - podejmij wyzwanie!

Notka

Eucerin - podejmij wyzwanie! Jeśli borykasz się z trądzikiem, bądź masz sukcesy w walce z tą przypadłością, dołącz do nas i koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Co dwa - trzy dni będzie pojawiać się na forum nowy temat związany z niedoskonałościami skóry.

Narzędzia
Stary 2013-10-10, 12:29   #151
ulmich
Rozeznanie

Dot.: Trądzik a odżywianie - czy widzicie jakieś zależności?

Czy pieczywo drożdzowe ,razowe ma wpływ na nasze cery?
Jaka macie opinie?
ulmich jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 12:46   #152
pat89n
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewuniaa16 Pokaż wiadomość
Możesz, tylko ważne żeby nie był słodzony, cukier zabije selen i może też spowodować, że drożdże się uaktywnią w przewodzie pokarmowym.
A co myślicie np. o kawie zbożowej i z nią pić drożdże? Tak mi przyszło do głowy, nie wiem czy to dobry pomysł. Z wodą ani z mlekiem nie przełknę, a kawę uwielbiam.
pat89n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 12:49   #153
ulmich
Rozeznanie

Ja bym unikała picia drożdży ,ich nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia
Stary 2013-10-10, 12:50   #154
Aziddee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ulmich Pokaż wiadomość
Jaka macie opinie?

To chyba zależy od osoby choć sama ciągle odstawiam białe pieczywo (niestety ciągle zdarza mi się przegryźć jakąś kromkę, kiedy nie ma ciemnego pieczywa w domu).

Po czekoladzie mi nic nie wyskakuje. Słodycze mogę jeść bez ograniczeń (na szczęście i tak jem rzadko), ale jakakolwiek ostra potrawa powoduje u mnie wysyp :/ Chciałabym zobaczyć jak moja skóra i organizm reaguje na odstawienie mleka i zbóż. To akurat będzie ciężkie, bo praktycznie nie funkcjonuję bez musli
Stary 2013-10-10, 12:53   #155
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ola Moderatorka Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny, wczoraj rozmawiałyśmy o wpływie diety na rozwój trądziku. Wynika z tego, że należy być ostrożnym w jedzeniu słodyczy, bo szkodzą nie tylko naszej cerze, ale wadze. Pytanie, tylko jak ich nie jeść? Kolejnym czynnikiem źle wpływającym na samopoczucie są ostre przyprawy, mają też zły wpływ. Tylko, czy to oznacza, że mamy jeść zupy i potrawy bez smaku? Jak sobie radzicie? Dajcie koniecznie znać.
ja myślę, że we wszystkim trzeba znaleźć umiar Można doprawić potrawy, ale nie przesadzając. Tak samo jak zjeśmy raz na jakiś czas jakiś słodycz, zwłaszcza jeśli będzie to coś przyzwoitego typu gorzka czekolada, to też nic się nei stanie
Oczywiście na każdego słodycze i przyprawy mogą działać inaczej

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Elestra Pokaż wiadomość
A jeżeli na jakiś czas zrezygnujemy z ostrego doprawiania i solenia to nasze kubki smakowe też się przyzwyczają.
To chyba fakt, bo ja zupełnie nei solę ani mocno nie przyprawiam (w sumie tylko rosól pieprzę ;P) i właściwie zauważam, że tak mi jej nie potrzeba, że nawet frytki przestałam solić ;P
heureusement jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 12:59   #156
pat89n
Raczkowanie

Cytat:
Czy mogłabyś rozwinąć temat szkodliwości drożdży?
pat89n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 13:10   #157
mskrzypulec
BAN stały

Cytat:
Jaka macie opinie?
Wszystko zależy od tego jak reaguje na to wszystko nasz organizm. Jednym może szkodzić a innym nie.
mskrzypulec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 13:32   #158
lula84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mskrzypulec Pokaż wiadomość
Wszystko zależy od tego jak reaguje na to wszystko nasz organizm. Jednym może szkodzić a innym nie.
Bardzo lubię pieczywo ciemne, z pewnością ma więcej wartości odżywczych. Choć czasem idzie się na łatwiznę i kupuje w sklepie obok białe.
Stary 2013-10-10, 13:32   #159
ulmich
Rozeznanie

Moim zdaniem nadmiar drożdży jest szkodliwy, gdyż produkuje zbyt dużą ilość Candida albicans-grzyb drożdżopodobny
Poczytaj w necie ,to jest bardzo groźne
Stary 2013-10-10, 13:36   #160
lula84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elestra Pokaż wiadomość
Nie przesadzaj!! To wcale dużo nie kosztuje!! Do zupy nie wrzucam kostek rosołowych, mięsa tez nie, jedynie zioła, cebula czosnek, mi ona smakuje. Żadnych gotowych soków, a tym bardziej napoi nie kupuję!! Wolę owoc lub sama wyciskam! Kasze wcale nie są zanieczyszczone i nie trzeba kupować ich w sklepach z ekożywnością. Kasza jaglana, gryczana, płatki owsiane. Jeżeli jestem Warszawie to mam już swoje sprawdzone produkty i sklepy w których je kupuję. Nabiał ze sklepu tylko ten sprawdzony, z dobrych mleczarni, bez mleka w proszku innych ulepszaczy. Jajka też od swoich kurek. Niektóre warzywa przywożę z domu (marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, szpinak, kapusta itp.) własne, niepryskane, ale jak skończą się zapasy to mam zaprzyjaźniony warzywniak. Praktycznie w ogóle nie chodzę do sklepów z Ekożywnością.
Wyznaję zasadę, że lepiej zjeść mniej, a lepszej, zdrowszej i czasem droższej żywności i być zdrowym, niż zapychać się byle czym i wydawać kasę na leki i ciągle chorować!!
[eucerin] [/eucerin]

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Ja wogóle nie piję alkoholu prawie 4 lata. Skóra, włosy, waga, kondycja, wszystko na tym zyskało!!! Na początku ciężko było wszystkim tłumaczyć, że nie piję z własnego wyboru, wszyscy namawiali i wręcz się obrażali!! Niestety nasz kraj jest bardzo nietolerancyjny i osoby świadomie nie pijące traktuje się jak dziwaków. Teraz rodzina i znajomi szanują moją decyzję
[eucerin] [/eucerin]
No kochanienka.... nie wiem w jakim Ty świecie żyjesz..może masz faktycznie aż nadmiar czasu wolnego by spędzać go na poszukiwaniu żywności....albo mieszkasz na wsi. Miastowe kobiety są zabiegane i nierzadko nie mają czasu na sprawdzanie co jest zdrowe, nieprzetworzone itp...Miło jest brać owoce i warzywa spod przydomowego ogródka...a jesli się nie ma takiego "przywileju" to skazane jesteśmy na to co mamy pod nosem! I nie nadużywaj Koleżanko zbytnio wykrzykników....nie prowadzimy przecież targowej rozmowy.
Stary 2013-10-10, 13:38   #161
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Możesz uzasadnić swoje stanowisko ? 1/2 kostki jest całkowicie bezpieczna, jeśli drożdże są zabite. Swoją suplementację konsultowałam z panią dermatolog i na pewno by mnie ostrzegła.

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Moim zdaniem nadmiar drożdży jest szkodliwy, gdyż produkuje zbyt dużą ilość Candida albicans-grzyb drożdżopodobny
Candida to patologiczna odmiana grzyba, nie ma nic wspólnego z zabitymi drożdżami.
201704240919 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 13:42   #162
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Candida to patologiczna odmiana grzyba, nie ma nic wspólnego z zabitymi drożdżami.
Sama się zastanawiałam, jak to jest, ale nie znalazłam żadnych informacji na temat powiązań drożdży z candidą. Wikipedia podpowiedziała, że należą do tego samego królestwa, ale już do innej rodziny, więc chyba nie ma żadnego niebezpieczeństwa
Tylko trzeba pamiętać, żeby zalać drożdże wrzątkiem i nie dodawać cukru, zanim nie ostygną, bo wtedy mogą wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ale wątpię, żeby nawet wtedy miały związek z drożdżycą.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 13:57   #163
ulmich
Rozeznanie

Ponieważ jestem w pracy i w wolnych chwilach zaglądam do was dziewczyny
Odsyłam do linka
http://www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=441.0
jest napisane tutaj o drożdżach piekarniczych .
Jeśli Pani doktor Ci radziła to widać ma rację
Każdy może mieć swoje zdanie
Stary 2013-10-10, 14:00   #164
mskrzypulec
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lula84 Pokaż wiadomość
No kochanienka.... nie wiem w jakim Ty świecie żyjesz..może masz faktycznie aż nadmiar czasu wolnego by spędzać go na poszukiwaniu żywności....albo mieszkasz na wsi. Miastowe kobiety są zabiegane i nierzadko nie mają czasu na sprawdzanie co jest zdrowe, nieprzetworzone itp...Miło jest brać owoce i warzywa spod przydomowego ogródka...a jesli się nie ma takiego "przywileju" to skazane jesteśmy na to co mamy pod nosem! I nie nadużywaj Koleżanko zbytnio wykrzykników....nie prowadzimy przecież targowej rozmowy.
Dokładnie kto obecnie ma czas na szukanie zdrowych produktów, zakupy zajmowałyby cały dzień a jeszcze trzeba zająć się dziećmi i domem, ugotować obiad no i do tego większość kobiet pracuje. Ja mogę obecnie cieszyć się domem bo jestem na L4 ale mimo to nie mam tyle wolnego czasu
Stary 2013-10-10, 14:11   #165
1b2bbb5684126f8b7a188c93b710cf6ff4f9fa92_68c202f1c70b6
Konto usunięte

Dieta na pewno ma duży wpływ ogólnie na stan naszego zdrowia.
Jeżeli o skórę to też na pewno są produkty, które jej pomagają
Muszę się tym głębiej zainteresować i potestować na sobie
1b2bbb5684126f8b7a188c93b710cf6ff4f9fa92_68c202f1c70b6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 14:34   #166
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez lula84 Pokaż wiadomość
Bez przesady... Skoro "miastowe" kobiety są takie wielce zapracowane, to wyobraź sobie mieć takie same obowiązki, jak w mieście, ale do tego musieć długo dojeżdżać do pracy i zajmować się dużym domem. Ale może kobiety na wsi mają po prostu dłuższą dobę
Nie wiem, co takiego trudnego jest w wybieraniu mniej przetworzonej żywności. Tak naprawdę różnica polega tylko na sięgnięciu na inną półkę w supermarkecie i tyle. Nie trzeba od razu żywić się samymi surowymi warzywami, żeby żyć zdrowo, wystarczy wybierać inne rozwiązania niż gotowe zupy z proszku.

Stary 2013-10-10, 14:40   #167
DagmaraRose2000
Perfumoholik z wyboru

Ja widzę znaczną poprawę skóry stosując zioła.
Mleko nie ma na mnie większego wpływu (jak już wspominałam na innym wątku), słodycze może minimalnie (ale też bez szału).
Za to alkohol i papierosy... porażka.

"Don't you know there ain't no devil, there's just God when he's drunk."
DagmaraRose2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 14:46   #168
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Bez przesady... Skoro "miastowe" kobiety są takie wielce zapracowane, to wyobraź sobie mieć takie same obowiązki, jak w mieście, ale do tego musieć długo dojeżdżać do pracy i zajmować się dużym domem. Ale może kobiety na wsi mają po prostu dłuższą dobę
Nie wiem, co takiego trudnego jest w wybieraniu mniej przetworzonej żywności. Tak naprawdę różnica polega tylko na sięgnięciu na inną półkę w supermarkecie i tyle. Nie trzeba od razu żywić się samymi surowymi warzywami, żeby żyć zdrowo, wystarczy wybierać inne rozwiązania niż gotowe zupy z proszku.
Łatwiej uzasadniać swoje błędy żywieniowe, niż po prostu się przyznać, że brakuje nam chęci. Też mieszkam na wsi, ale nie jest to argument - racjonalne podejście i kupowanie zdrowej żywności wychodzi ciut drożej, ale nie jest tylko dla bogaczy. Mi się także nie przelewa, ale takiego zdrowego jedzenia zjem o wiele mniej - poza tym żywność przetworzona wcale tania nie jest - np. za jednego Snicersa ( czy jak to tam się pisze) mam dwa mniejsze banany.

I nie tylko kobiety miastowe są zabiegane - kobieta na wsi także pracuje, zdarza się, że ciężej niż typowa miastowa kobieta - bo do wszystkiego musi dojechać, praktycznie niczego nie ma na miejscu, robi za żonę, matkę, sprzątaczkę, kucharkę i wszystko w jednym. Powiedziałabym,ze raczej kobiety z miasta są bardziej wygodne, ale nie lubię generalizować.

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Nie wiem czemu się przyjęło, że na wsi to sama wolność i swoboda - każdy musi w tych czasach pracować, czy jest ze wsi czy z miasta. Poza tym praca rolnika jest całodobowa, a nie odpykane 8h dziennie i do widzenia. Tyle w temacie.
Stary 2013-10-10, 15:01   #169
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Łatwiej uzasadniać swoje błędy żywieniowe, niż po prostu się przyznać, że brakuje nam chęci. Też mieszkam na wsi, ale nie jest to argument - racjonalne podejście i kupowanie zdrowej żywności wychodzi ciut drożej, ale nie jest tylko dla bogaczy. Mi się także nie przelewa, ale takiego zdrowego jedzenia zjem o wiele mniej - poza tym żywność przetworzona wcale tania nie jest - np. za jednego Snicersa ( czy jak to tam się pisze) mam dwa mniejsze banany.

I nie tylko kobiety miastowe są zabiegane - kobieta na wsi także pracuje, zdarza się, że ciężej niż typowa miastowa kobieta - bo do wszystkiego musi dojechać, praktycznie niczego nie ma na miejscu, robi za żonę, matkę, sprzątaczkę, kucharkę i wszystko w jednym. Powiedziałabym,ze raczej kobiety z miasta są bardziej wygodne, ale nie lubię generalizować.

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Nie wiem czemu się przyjęło, że na wsi to sama wolność i swoboda - każdy musi w tych czasach pracować, czy jest ze wsi czy z miasta. Poza tym praca rolnika jest całodobowa, a nie odpykane 8h dziennie i do widzenia. Tyle w temacie.
Też mieszkam na wsi i nie bardzo rozumiem, skąd ten stereotyp. Moi rodzice wstają o 5, kładą się o 23, cały dzień pracują fizycznie, mają naprawdę mnóstwo spraw na głowie i śmiać mi się chce, jak słucham kobiet, które twierdzą, że nie mają czasu dla dzieci, bo pracują 8 godzin

Z tym Snickersem to bardzo dobry przykład - taniej i zdrowiej wyjdzie nawet niekupienie batonika Jeśli ktoś je je kilka razy w tygodniu, zaoszczędzi miesięcznie kilkadziesiąt złotych, które może wydać na warzywa czy owoce.
A czas? Są setki, jeśli nie tysiące dań obiadowych, które są zdrowe i wymagają tylko wstawienia na kuchenkę czy to piekarnika. Nie trzeba nawet specjalnej inwencji, żeby mieć czym zastąpić danie z proszku.

Stary 2013-10-10, 15:12   #170
mambaz
Przyczajenie

ja zauważyłam, jak jem więcej słodyczy to zaczynają mi wyskakiwać grudki na twarzy, ale jak tu się oprzeć pokusie?

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

a jeszcze jak jem więcej mięsa to też skóra byle jaka, ale jak tu przeżyć na samych owockach?
Stary 2013-10-10, 15:28   #171
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
A czas? Są setki, jeśli nie tysiące dań obiadowych, które są zdrowe i wymagają tylko wstawienia na kuchenkę czy to piekarnika. Nie trzeba nawet specjalnej inwencji, żeby mieć czym zastąpić danie z proszku.
Żałuję, że nie znam się na gotowaniu, bo chciałabym nauczyć się gotować szybkich i zdrowych dań obiadowych
Stary 2013-10-10, 15:33   #172
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez heureusement Pokaż wiadomość
Żałuję, że nie znam się na gotowaniu, bo chciałabym nauczyć się gotować szybkich i zdrowych dań obiadowych
Nawet nie trzeba specjalnie się znać, można zrobić np. warzywa i mięso na parze czy zapiekankę z warzywami

Stary 2013-10-10, 16:15   #173
MaryEli
Przyczajenie

Co do mieszkania na wsi: zgadzam się, że kobieta na wsi wcale nie ma lekko. Może tylko na takich "osiedlach", jak w mojej miejscowości, gdzie mieszkają ludzie, których stać na panią od sprzątania, nianię do dzieci i jeszcze jest na etacie babcia, która ogarnia gotowanie, a w ogródku działa firma ogrodnicza.

Wracając jednak do diety: ja zauważyłam, że z moją skórą jest gorzej, jeśli zjem za dużo słodyczy, ale takich sztucznych, z dużą ilością ulepszaczy, bo na przykład po świętach, albo innych okazjach do objadania się domowymi słodyczami nic takiego mi się nie dzieje. Co do nabiału -nie działa na mnie niekorzystnie, zresztą bałabym się odstawić wszystkie mleczne produkty ze względu na wapń i perspektywę psujących się zębów i łamiących kości (mam wybujałą wyobraźnię).
Co do chleba -nie widzę żadnych wad odkąd zaczęłam piec swój chleb. Na razie tylko taki na drożdżach, z braku czasu, ale może zorganizuję się lepiej i zacznę piec na zakwasie. Własny chleb lepiej smakuje i przynajmniej mam gwarancję, że nie ma tam żadnych świństw.
Na mnie działa jeszcze dobrze zima (ale tylko pod względem skóry). Co prawda nie ma świeżych warzyw i owoców, ale jest mróz -działa antybakteryjnie (pod warunkiem, że dobrze ochronię skórę).

Edytowane przez MaryEli
Czas edycji: 2013-10-10 o 16:17
MaryEli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 16:15   #174
heureusement
Rozeznanie

Cytat:
Nawet nie trzeba specjalnie się znać, można zrobić np. warzywa i mięso na parze czy zapiekankę z warzywami
Ja mam niestety troche problem z robieniem miesa :-P sama zrobie sobie tylko kurczaka i to po dlugich mekach z wycinaniem wszystkich zylek:-P ano i niestety w akademiku nie ma piekarnika, nad czym bardzo ubolewam.
Stary 2013-10-10, 16:29   #175
mskrzypulec
BAN stały

Cytat:
Nie trzeba umieć gotować aby zrobić dobre danie z warzywami j wiele przepisów szukam na necie i ostatnio zaczęłam gotować przeróżne dania z warzywami ale również i z mięsem mąż jest naprawdę bardzo zadowolony Wystarczy odrobina chęci
Stary 2013-10-10, 16:32   #176
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Ja mam niestety troche problem z robieniem miesa :-P sama zrobie sobie tylko kurczaka i to po dlugich mekach z wycinaniem wszystkich zylek:-P ano i niestety w akademiku nie ma piekarnika, nad czym bardzo ubolewam.

Ja nie umiem jedynie piec ciast,ale ich nie jem , także ..
Uwierz, wszystkiego można się nauczyć. Rok temu moje umiejętności kulinarne ograniczały się do usmażenia kiełbaski na oleju,a dziś mistrzowsko ubijam holendra na parze Choć do mistrza kuchni mi daleko, to nadal się doszkalam, oglądam też programy kulinarne. Lubię wyrazistą kuchnię
Stary 2013-10-10, 16:49   #177
Ola Moderatorka
Ekspert

Cytat:
Ja nie umiem jedynie piec ciast,ale ich nie jem , także ..
Uwierz, wszystkiego można się nauczyć. Rok temu moje umiejętności kulinarne ograniczały się do usmażenia kiełbaski na oleju,a dziś mistrzowsko ubijam holendra na parze Choć do mistrza kuchni mi daleko, to nadal się doszkalam, oglądam też programy kulinarne. Lubię wyrazistą kuchnię
A jaką kuchnię preferujesz?
Ola Moderatorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 16:52   #178
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ola Moderatorka Pokaż wiadomość
A jaką kuchnię preferujesz?
Generalnie kuchnia orientu, azjatycka, ale nie gardzę polską, dobrą i ciężkostrawną z zasady kuchnią Lubię dobrze zjeść, od czasu do czasu można pzowolić sobie na coś bardziej 'egzotycznego'.
Stary 2013-10-10, 16:58   #179
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Ja czytałam kiedyś że drożdże przyczyniają się do raka ale nie pamiętam co tam dokładnie było napisane.
Własnie jem pożywną, jesienną, warzywną zupę taka bardzo dobrze oddziaływuje na moje samopoczucie.
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-10, 17:54   #180
ulmich
Rozeznanie

Tak ,tak dziewczyny
Lepiej postawić na warzywa niż drożdże .Na jedno pomoga na drogie zaszkodzą . A jak się namnożą to .....ho ho
Wiem coś o tym bo oczyszczałam organizm nie tylko z drożdży .
Nadmiar nich powoduje wiele chorób ,nie macie pojęcia jak ciężkich .
Może odeślę znów do lektury
http://www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=27488.0

Nowe wątki na forum Eucerin - podejmij wyzwanie!

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości