Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz.2 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 25 40,98%
Rosną nam zdrowo i kopią nas mocno maluchy co mają rodzić się WIOSNĄ - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 3 4,92%
Jesień za oknem, liście z drzew spadają, a nasze maluszki się ujawniają - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 2 3,28%
Coraz większe nasze brzuszki, a w nich kopią już maluszki - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 15 24,59%
Z kompletowaniem wyprawki urwanie głowy- czy o tym będzie nasz wątek nowy?- Mamusie III/IV 2014 cz.3 0 0%
Półmetek za nami, wiosną będziemy mamami - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 16 26,23%
Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-11, 09:03   #1891
yoki73
Raczkowanie

Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
miałam dziś telefon ze szpitala, że test Pappa podniósł ryzyko wystąpienia wad u dziecka (niby "nieznacznie" i mam się nie przejmować), w związku z czym mają taką procedurę, że wystawiają skierowanie do poradni genetycznej, po które jutro mam się stawić do nich, a przy okazji będę miała okazję porozmawiać z panią doktor.

milion myśli przelatuje mi teraz przez głowę...
Nie myśl negatywnie, ja mam 40 lat i prawdopodobieństwa wystąpienia chorób genetycznych , mimo dobrego wyniku PAPA mam na pewno wyższe niż Ty i inne dziewczyny.
Wyjściowe dot. choroby Downa było 1:70, teraz mam 1:1408.
Jestem jednak dobrej myśli. Ty też bądź !!!!!!
yoki73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:08   #1892
cayenneOna
Zadomowienie

Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

Cytat:
Napisane przez yoki73 Pokaż wiadomość
Nie myśl negatywnie, ja mam 40 lat i prawdopodobieństwa wystąpienia chorób genetycznych , mimo dobrego wyniku PAPA mam na pewno wyższe niż Ty i inne dziewczyny.
Yoki, a jakies mialas NT? 1:1408 masz po Pappa, tak? hmm, a to nie jest test trojdzielny, ktory wskazuje na prawdopodobienstwo poszczegolnych trisomii, nie tylko downa? jesssu, przez ta dwunaczyniowa pepowine oszaleje
cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:11   #1893
Lukrecjas
Raczkowanie

Cytat:
Nie ma się co przejmować kalkulatorami.
Ja na odmianę za mało przybrałam, ale wcale się tym nie martwię.
Nie wiem, czy uwierzycie, ale przez 4 msc przybrałam 20 dkg, a brzuszek już dość widoczny mam

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ----------

Jestem z Tarnowskich Gór, a rodzić raczej będę w Bytomiu na Batorego.
Ruchy dzieciątka - dokładnie w pierwszym dniu 18 tygodnia mogł je już wyczuć mój partner i córka, ja czułam już lekkie plumkanie ponad tydzień wcześniej.
witam yoki Ja też jestem z TG tyle że w tym roku na wiosnę urodziłam do którego lekarza chodzisz?
Lukrecjas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:18   #1894
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Co do karuzeli kazdy ma inne podejscie .mi sie osobiscie nie podobaja te nowocEsne ktore nastawiazz i graja pol godziny ,ale mi nakrecanie nie przeszkadzali.moj tymek generalnie ma nieduzo zabawek bo jestem prEciwna tym grajacym świecacym,ktore tak hakos ołupiaja.ale to moja opinia,lubię proste rzeczy.może dzuecko mi to kiedyś wypomnisorki za błędy z tel piszę
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:31   #1895
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadzwyczajna Pokaż wiadomość
Moj TZ sie stara ale mu ciezko idzie. Ciagle mi obiecuje ze teraz wszystko sie zmieni.
W poniedziałek niby idzie do innej pracy. Niby to samo ale nowy pracodawca, normalny.

To prawda. U nas wszystko szybko. Za szybko. I teraz jest prawdziwy sprawdzian czy naprawde jestesmy dla siebie.
Powiedział ze nie lubi jak sie klocimy.
Zostal u mnie i przytylilismy sie na zgode.
Gdyby nie zakaz pewnie bylby seks na zgode
A tak tylko przytulas.
I z tego zmeczenia o 19:30 poszliśmy spac.
Czyli po dobranocce poszliście spać ?? no nieźle Chyba nikt nie lubi się kłócić

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Tak:
21 to Z. Downa
18 to Z. Edwardsa
13 tp Z. Pataua
Bardzo Ci dziękuję za podzielenie się

Ja na genetycznym- 13tc- mam napisane trójnaczyniowa więc to chyba już wcześniej widać niż na połówkowym.
Przyznam,że ja nawet na to nie popatrzałam, tylko teraz jak się pytałaś to z ciekawości zerknęłam to tylko liczby

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość

Swoją drogą nie wiem czy chodzicie do kościoła, ale mnie i TŻ rodzice namówili na pewien wyjazd sama do końca nie wiem czy bardziej wycieczkowo czy bardziej żeby mi pomógł na psychikę jak się łamałam jakiś czas temu do sanktuarium pod częstochową w którym w trzecią bodajże niedzielę m-ca jest specjalne błogosławieństwo dla ciężarnych.
Myślałam, że na takie coś już za dużo nie chodzi kobiet, a tu taka niespodzianka Jak ja bym zobaczyła Cię w tym kościele,to też nie wiedziałabym czemu ryczysz

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość

witam sie w II trymestrze w koncu

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Wyslala mnie laska do Pränatalzentrum na wykluczenie wad generalnie pepowina powinna byc trojnaczyniowa dwunaczyniowa moze byc jedynie "uroda" dziecka, ale moze byc i powodem wad serca, nerek, genetcznych itp, jak rowniez hipotrofii (to na ta chwile malo prawdopodobne, bo dziecko jest ciezsze niz powinno, istnieje zagrozenie cukrzycy ciazowej), sa rowniez przypadki, ze dzieci przedwczesnie umieraja w brzuszku
Ojej! Nie wiedziałam, że ta pępowina ma takie znaczenie...
ale może też być, że dziecko urodzi się zdrowe

Cytat:
Dziewczyny z innego watku zmusily mnie do zrobienia pierwszej ciazowej fotki z okazji II trymestru, to i wam wrzucam jakosc taka sobie bo u nas leje, ciemno i musialam swiatlo palic
Gdybym nie wiedziała, to bym nie pomyślała żeś w ciąży. Super taka płaściutka (w brzuchu oczywiście :P )

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość

Wczoraj dzwonił do mnie tato i powiedział, żebym sobie jakoś dbała o tą skórę, rozciągała ją itp, bo mama ma rozstępy po mnie (a ma je wszędzie i są olbrzymie) i że jemu one nie przeszkadzają ale brzydko to wygląda, no i mówi dalej, że mamie to w ciąży ze mną (pierworodna) taki brzuch urósł że lekarze mówili że mogą być bliźniaki stwierdzali bo wielkości brzucha... No i ja wpadłam w panikę bo mi brzuch też duży rośnie i nawet w nocy mi się śniło, że mamy się pytałam ile ona przytyła to mi powiedziała że 45kg no wczoraj to się o mało nie popłakałam z tego stresu... Ja nie chceeee
Ja też się okropnie boję :-( A przytyłam już 10 kilo, a nie mam jeszcze połowy Tylko co mam przejść na dietę i niedożywiać dziecka? Jem to co jadłam przed ciążą i tyle samo, więc jak inaczej na to wpłynąć?

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
Co do karuzeli kazdy ma inne podejscie .mi sie osobiscie nie podobaja te nowocEsne ktore nastawiazz i graja pol godziny ,ale mi nakrecanie nie przeszkadzali.moj tymek generalnie ma nieduzo zabawek bo jestem prEciwna tym grajacym świecacym,ktore tak hakos ołupiaja.ale to moja opinia,lubię proste rzeczy.może dzuecko mi to kiedyś wypomnisorki za błędy z tel piszę
Też mi się tak wydaje.
Ja na pewno kupię książeczkę
http://www.empik.com/oczami-maluszka...0022,ksiazka-p
Zwykłe czarnobiałe obrazki, ale widziałam gdzies na necie miny dzieci jak na te obrazki patrzały. Myślałam, że im oczka wyskoczą z zaciekawienia
Chyba, że znajdę gdzieś na necie to wydrukuję
Bo tak naprawdę przez pierwsze miesiące dziecko wyraźnie widzi tylko czarne i białe. Później czerwone. W empiku jest cała seria tych książeczek.

Edytowane przez Ela87
Czas edycji: 2013-10-11 o 09:33
Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:34   #1896
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:
Dziewczyny z innego watku zmusily mnie do zrobienia pierwszej ciazowej fotki z okazji II trymestru, to i wam wrzucam jakosc taka sobie bo u nas leje, ciemno i musialam swiatlo palic

W ogole prosilam tzta zeby mi juz jakies pudla przyniosl, tak jak myslalam kazal poklupac mi sie w glowe i powiedzial, ze dopiero 2 mies przed porodem jak go wysmialam, to stwierdzil ze jak zrobie porzadek u Natalki w szafie I wczoraj zrobilam teraz juz nie ma wyjscia

bardzo ładnie wyglądasz

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:41   #1897
yoki73
Raczkowanie

Cytat:
Yoki, a jakies mialas NT? 1:1408 masz po Pappa, tak? hmm, a to nie jest test trojdzielny, ktory wskazuje na prawdopodobienstwo poszczegolnych trisomii, nie tylko downa? jesssu, przez ta dwunaczyniowa pepowine oszaleje
Ryzyko podstawowe - po usg prenatalnym - po teście PAPA
triosomia 21 - 1: 70 - 1: 279 - 1: 1408
triosomia18 - 1: 181 - 1: 547 - 1: 3613
triosomia 13 - 1: 564 - 1:5707 - 1: 11285
Przezierność 1,90, pępowina trójnaczyniowa
Pozostałe wyniki bardzo dobre. Lekarka powiedziała, że mam być dobrej myśli, że wyniki to dopasowywane są do wieku pacjentki i nie powinnam się przejmować. Tak też - jestem pełna optymizmu! Czego i Wam życzę!!!

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Lukrecjas Pokaż wiadomość
witam yoki Ja też jestem z TG tyle że w tym roku na wiosnę urodziłam do którego lekarza chodzisz?
Chodzę z NFZ do dr. Michnikowskiej-Grzegorczyk. Babka super, każdemu życzę takiego lekarza

Edytowane przez yoki73
Czas edycji: 2013-10-11 o 09:43

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-11, 09:43   #1898
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
A mogę z ciekawości zapytać jak u Ciebie wyglądała przezierność karkowa i ryzyko Zespołu Downa? Chciałabym porównać jakie jest ryzyko jak ta przezierność nie jest tak duża jak w moim przypadku.
U mnie przezierność 1,3 i wyniki:
Trisomy 21 1: 4963
Trisomy 18 1: 7088
Trisomy 13 <1: 20000

Cytat:
Czesc dziewczyny. Slyszalyscie coś moze o pepowinie dwunaczyniowej? Albo ma któraś taką diagnozę? ( pewnie nie, bo to chyba za wcześnie, najczęściej wychodzi na polowkowym, tak jak u mnie ()
.
Przykro mi strasznie, że kolejna mam ma takie stresy... POczytałam nanecie co nieco, ale dowiedziałam się, że 3/4 dzieci oprócz tego nie ma innych wad. Rozumiem, że Twojemu dziecku nie wykryto niczego niepokojącego oprócz tej nieszczęsnej pępowiny. Więc może tak jak mówisz, to taka jego uroda? Jedynie przy porodzie intensywniej kontroluje się tętno

Cytat:

witam sie w II trymestrze w koncu
Gratuluje II trymestru i świetnej figury

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Też mi się tak wydaje.
Ja na pewno kupię książeczkę
http://www.empik.com/oczami-maluszka...0022,ksiazka-p
Zwykłe czarnobiałe obrazki, ale widziałam gdzies na necie miny dzieci jak na te obrazki patrzały. Myślałam, że im oczka wyskoczą z zaciekawienia
Chyba, że znajdę gdzieś na necie to wydrukuję
Bo tak naprawdę przez pierwsze miesiące dziecko wyraźnie widzi tylko czarne i białe. Później czerwone. W empiku jest cała seria tych książeczek.
Też słyszałam duuużo dobrego o tych ksiązeczkach Mam właśnie ambitny plan zrobić tą karuzelkę, którą jedna mama tu wkleiła tylko zrobię ją biało-czarno-czerwoną własnie
A są podobne książeczki w Matrasie za około 8 zł
Ty masz dzisiaj wizytę? Kciuki

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 09:46   #1899
teQiba
Moderator

Cytat:
Moja mama rodzila siostre w Twoim wieku i jest zdrowa. Ostatnio nawet pytalam czy robila amniopunkcje lub inne badania i powiedziala ze nie bo postanowila byc dobrej mysli
Stary 2013-10-11, 09:48   #1900
mmhym
Zadomowienie

Stuknęła mi wczoraj 70 na wadze, więc 1,5 kg w ciągu tygodnia Ale wiem, że przez urodziny zeżarłam tyyyyle słodkiego

Drugie serce
Stary 2013-10-11, 09:48   #1901
teQiba
Moderator

Cytat:
Wyslala mnie laska do Pränatalzentrum na wykluczenie wad generalnie pepowina powinna byc trojnaczyniowa dwunaczyniowa moze byc jedynie "uroda" dziecka, ale moze byc i powodem wad serca, nerek, genetcznych itp, jak rowniez hipotrofii (to na ta chwile malo prawdopodobne, bo dziecko jest ciezsze niz powinno, istnieje zagrozenie cukrzycy ciazowej), sa rowniez przypadki, ze dzieci przedwczesnie umieraja w brzuszku
Ale na pewno sa tez przypadki zdrowych dzieci i musisz wierzyc w to ze Twoje bedzie wlasnie w tym gronie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-11, 09:49   #1902
mmhym
Zadomowienie

U mnie sytuacja, jak u Teqiby - mama 39 l. siostra zdrowa jak ryba

Drugie serce
Stary 2013-10-11, 09:52   #1903
yoki73
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Moja mama rodzila siostre w Twoim wieku i jest zdrowa. Ostatnio nawet pytalam czy robila amniopunkcje lub inne badania i powiedziala ze nie bo postanowila byc dobrej mysli
To dokładnie tak jak ja !
Zaproponowano mi amniopunkcję, ale nie chciałam. Wynik badania USG i PAPA zmnieszył ryzyko, więc musi by7ć tylko dobrze.
Za 2 tygodnie USG połówkowe i mam nadzieję ,że potwierdzą się dobre wyniki, choć niepewność minimalna jest i będzie.

Dziś moja córka kończy 17lat i jej największym życzeniem było : urodzić jej zdrową siostrzyczkę! No..... i musze spełnić to zyczenie
Stary 2013-10-11, 09:57   #1904
teQiba
Moderator

Cytat:
Zaproponowano mi amniopunkcję, ale nie chciałam. Wynik badania USG i PAPA zmnieszył ryzyko, więc musi by7ć tylko dobrze.
Za 2 tygodnie USG połówkowe i mam nadzieję ,że potwierdzą się dobre wyniki, choć niepewność minimalna jest i będzie.

Dziś moja córka kończy 17lat i jej największym życzeniem było : urodzić jej zdrową siostrzyczkę! No..... i musze spełnić to zyczenie
No to teraz juz nie moze byc inaczej! Wszystkiego najlepszego dla jubilatki
Stary 2013-10-11, 10:07   #1905
Ela87
Zakorzenienie

Taaak za 6 godzin wizyta
TeQiba zmienił mi się termin połówkowego z 30 paźdź. na 6 listopad ta sama godzina

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Też słyszałam duuużo dobrego o tych ksiązeczkach Mam właśnie ambitny plan zrobić tą karuzelkę, którą jedna mama tu wkleiła tylko zrobię ją biało-czarno-czerwoną własnie
A są podobne książeczki w Matrasie za około 8 zł
Ty masz dzisiaj wizytę? Kciuki
O to nie wiedziałam, że są tańsze. Dzięki

Cytat:
I u mnie, i u mnie!! Mama miała 39lat jak urodziła mojego brata. Przerósł całą rodzinę

Cytat:

Złóż jej życzenia od brzuchaczy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-11, 10:08   #1906
111kicia111
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!

Cytat:
Już po usg. Nie powiedziałam o poprzedniej wizycie. Przezierność wyszła taka sama ale w zestawieniu z innymi danymi m. in. kością nosową, która jest (a nie jak tamten lek. powiedział "powinna być"), moim wiekiem, przepływem krwi itd obliczył mi ryzyko występowania zespołu Downa na 1 do 17 000. Ten lekarz naprawdę super przeprowadził to badanie. Mierzył wszystko, pokazywał rączki, paluszki nawet,nóżki, przepływ krwi Na połówkowe idę do niego.
Patrzcie jaka różnica i Luxmed prywatny i ta klinika prywatna a jakość nieporównywalna. Dostałam cały wydruk z systemu, który mogą używać tylko ci certyfikowani lekarze i tam wszystkie ryzyka są wyliczone na różne choroby genetyczne. Jestem teraz już spokojna. Wiadomo, ze nigdy nie ma 100% gwarancji ale przynajmniej nie wariuję z niepokoju.
Cieszę się że Cię lekarz uspokoił i że jest wszystko ok

Cytat:
Napisane przez amelka2006 Pokaż wiadomość
Całe szczęście, że poszłaś na to drugie usg. Tamten lekarz to facet bez ogłady, który nie rozumie co czuje kobieta słysząc taką informację. Na szczęście wszystko się dobrze skończyło Ja rano jadę na usg genetyczne i juz spać nie mogę z tego powodu. Tak bardzo chcę, żeby wszystko było w porządku. I żeby płeć się ujawniła. Trzymajcie rano kciuki za mojego berbecia

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Trzymam mocno kciuki

Cytat:

W ogole prosilam tzta zeby mi juz jakies pudla przyniosl, tak jak myslalam kazal poklupac mi sie w glowe i powiedzial, ze dopiero 2 mies przed porodem jak go wysmialam, to stwierdzil ze jak zrobie porzadek u Natalki w szafie I wczoraj zrobilam teraz juz nie ma wyjscia
Sliczny mały brzuszek!

Dzisiaj zaczynam 21 tc.

Byłam dzisiaj u połoznej. Naszczęście przytyłam tylko 3 kg od poczatku ciązy, ale wiem że teraz to zacznę szybko łapać dodatkowe kilogramy. Mam plan przytyć 12 kg ale napewno nie więcej niż 16 kg. Zobaczymy jak to wyjdzie w rzeczywistości.
Tętno malucha 146. Mam skierowania na wyniki ale na gluzkoze jeszcze nie dostałam dopiero na nastepnej wizycie.

Do którego tygodnia ciązy trzeba iśc na usg połówkowe? Byłam ostatnio u gina i na usg w 18 tc i powiedziała że następna wizyta za 4-5 tygodni i jeszcze sie nie rejestrowałam i tak sie zastanawiam do kiedy te połówkowe musze zrobić?
111kicia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 10:09   #1907
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:
Czesc dziewczyny. Slyszalyscie coś moze o pepowinie dwunaczyniowej? Albo ma któraś taką diagnozę? ( pewnie nie, bo to chyba za wcześnie, najczęściej wychodzi na polowkowym, tak jak u mnie ()

mojej znajomej też tak powiedzieli, później miała badanie u innego lekarza i on powiedział, że to jakaś bzdura! może lepiej skonsultuj to z innym...?

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 10:15   #1908
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
przykro mi, ze masz takie stresy w tej ciazy, ale nie mysl negatywnie Wszystko napewno bedzie dobrze

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Śliczny masz brzuszek i malutki no i oczywiście gratuluje wejścia w IItrymestr
Cytat:

asienka213 ja tam brzuszka nie widzę zgrabniutki, gratuluję II trym
Cytat:
Gdybym nie wiedziała, to bym nie pomyślała żeś w ciąży. Super taka płaściutka (w brzuchu oczywiście :P )
Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
bardzo ładnie wyglądasz
Cytat:
Gratuluje II trymestru i świetnej figury
bardzo dziekuje powiem wam, ze gdyby nie doswiadczenia z 1 ciazy to chyba bym z nerwow po scianach chodzila, ze nie tyje, brzuch nie rosnie Ehh jedne sie martwia ze za duzo tyja a inne, ze wcale, ale najwazniejsze zeby maluszkom dobrze sie mieszkalo w naszych brzuszkach

ela w biuscie niestety tez

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
powiem ci, ze troche sie z toba zgadzam a troche nie A to dlatego, ze dla mnie znowu ludzie popadaja czasem w duza przesade My tez nie kupowalismy corce tych swiecacych zabawek, te ktore ma, dostala z roznych okazji i ona tez sie tym bawi Nie uwazam zeby jakos zaburzylo jej to osobowosc, ale sami staralismy sie kupowac zawsze zabawki kreatywne, rozne gry, ksiazeczki, klocki czy plastyczne przybory i ona uwielbia do dzis takie prace reczne Ale jak juz zaczela chodzic do przedzszkola i dzieci w czwartki przynosza swoje zabawki - naprawde mi czasem szczeka opada- ona to widzi i o czyms tam swiecacym marzy to jej to kupimy np na urodziny Nie widze w tym nic zlego, bo generalnie uwazam ze nie nalezy popadac w przesade Kurcze, w dzisiejszych czasach wszytsko jest na nie, lezaczki, chodziki - sama nie uzywalam
A co do karuezli to ona nie musi grac przez pol godziny

Cytat:
Ryzyko podstawowe - po usg prenatalnym - po teście PAPA
triosomia 21 - 1: 70 - 1: 279 - 1: 1408
triosomia18 - 1: 181 - 1: 547 - 1: 3613
triosomia 13 - 1: 564 - 1:5707 - 1: 11285
Przezierność 1,90, pępowina trójnaczyniowa
Pozostałe wyniki bardzo dobre. Lekarka powiedziała, że mam być dobrej myśli, że wyniki to dopasowywane są do wieku pacjentki i nie powinnam się przejmować. Tak też - jestem pełna optymizmu! Czego i Wam życzę!!!
No i super masz podejscie

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 10:16   #1909
baja_86
Zakorzenienie

Cześć

cayenneOna pierwsze słyszę o dwunaczyniowej pępowinie. Postaraj się myślec pozytywnie i skonsultować to jeszcze z innym lekarzem

Kicia ja na połówkowe idę we wtorek, będzie to 20t5d. Koleżanka była w 23 tc bo akurat tak przypadła jej wizyta.

niezapominajka uff jak dobrze, że lekarz cię uspokoił
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-11, 10:21   #1910
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Cytat:
a moja tesciowa rodzila w wieku 38 lat prawie 30 lat temu, gdzie w tamtych czasach same wiecie jak bylo i moj szwagier jest zdrowy jak ryba i pyskaty do tego

Cytat:

noo pewnie ze musisz Najlepsze zyczenia dla solenizantki

Cytat:
Taaak za 6 godzin wizyta
i czekamy na wiesci

Cytat:
Napisane przez 111kicia111 Pokaż wiadomość
Sliczny mały brzuszek!

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 10:23   #1911
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
jutro idę do lokalu na kolację z koleżankami ubiorę sie, umaluję i wyjdę z domu jak normalny biały człowiek hura!
Ale fajnie ja wyszłam wczpraj tylko do sklepu, a tak się cieszyłam, że ludzi widziałam

Cytat:
Już po usg. Nie powiedziałam o poprzedniej wizycie. Przezierność wyszła taka sama ale w zestawieniu z innymi danymi m. in. kością nosową, która jest (a nie jak tamten lek. powiedział "powinna być"), moim wiekiem, przepływem krwi itd obliczył mi ryzyko występowania zespołu Downa na 1 do 17 000. Ten lekarz naprawdę super przeprowadził to badanie. Mierzył wszystko, pokazywał rączki, paluszki nawet,nóżki, przepływ krwi Na połówkowe idę do niego.
Patrzcie jaka różnica i Luxmed prywatny i ta klinika prywatna a jakość nieporównywalna. Dostałam cały wydruk z systemu, który mogą używać tylko ci certyfikowani lekarze i tam wszystkie ryzyka są wyliczone na różne choroby genetyczne. Jestem teraz już spokojna. Wiadomo, ze nigdy nie ma 100% gwarancji ale przynajmniej nie wariuję z niepokoju.
No to super Ci wszystko wytłumaczył
Cytat:

Nie słyszałam trzymam kciuki, żeby to nie miało żadnych poważnych konsekwencji

Cytat:
Napisane przez izabla Pokaż wiadomość
Ostatnio często spotykam się z koleżanką, która w lipcu została mamą. Jak pakowała córkę do fotelika, swoją drogą dobrego Recaro, to moim zdaniem za luźno zapinała jej pasy. Wczoraj nie wytrzymałam, i mówię jej że chyba źle to robi, a ona mi na to, że wie, ale przecież tylko chwilę będą jechały więc dlatego tak zapina no i że małej ciasno. Opadły mi ręce. Na chusteczkę kupować dobry sprzęt, jak się go źle użytkuje?!
Przytoczę jedno zdanie pana ze szkoleń Bezpieczny Maluch dotyczące fotelików: "Im mocniej kochasz swoje dziecko, tym mocniej zapinaj je w foteliku." Niektórym trzeba by to grawerować na kokpicie.
Może nudna jestem z tymi fotelikami, ale po prostu poraża mnie ignorancja niektórych Rodziców w tym temacie.
Też jestem czuła na tym punkcie dzieciaki sąsiadów jeżdżą 'na stojąco' bo uwaga 'nie lubią się zapinać' wtf??!!
Stary 2013-10-11, 10:24   #1912
yoki73
Raczkowanie

[QUOTE=
Złóż jej życzenia od brzuchaczy [/QUOTE]

Dziękuję wszystkim za życzenia dla mojej nastolatki.
Nie wiem kiedy czas tak przeleciał.
Do dziś wszystko pamiętam, jakby to było wczoraj , a to już... 17lat

asienka213 super wyglądasz!

A tak w ogóle, to wszystkie super wyglądamy - tylko spójrzcie lustro i uśmiechnijcie się do same do siebie
Stary 2013-10-11, 10:33   #1913
teQiba
Moderator

Cytat:
Taaak za 6 godzin wizyta
TeQiba zmienił mi się termin połówkowego z 30 paźdź. na 6 listopad ta sama godzina
Ok, zaraz zmienie
Ja skierowanie na glukoze juz mam a dzisiaj koncze 18 tydzien. W przyszlym tygodniu chyba zrobie zeby wyniki zdarzyli zdrobic do wizyty. Na USG jeszcze nie mam terminu - mam nadzieje ze juz niedlugo
Stary 2013-10-11, 10:35   #1914
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Ponad godzinę czasu nadrabiałam

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Mojemu Kenowi się popsuły nogi, więc wyrzuciłam dolną cześć ciała i udawałam że jest inwalidą wojennym na wózku, a Barbie i tak go kocha

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
W sumie też się zdziwiłam, ale poczytałam na necie i się okazuje, że to normalne i pojawić się może w połowie ciąży więc luz
U mnie to przeźroczysty płyn, po wyschnięciu zostawia jakby biały slad. To dosłownie większa kropelka, najczęściej wieczorem czuje jak płynie bo nie mam biustonosza i zostaje plamka na piżamie

spokojnie, może to niezbyt dokładny pomiar. Mam nadzieję, że na kolejnym usg u innego lekarza się uspokoisz
A to ja jeszcze nie mam Ale nie śpieszy mi się

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
koziemleko wiesz, że dzisiaj kierowniczka apteki po prostu anulowała stary paragon na 100% i wydała mi leki ze zniżką? a przedwczoraj uzależniła to od przyniesienia kolejnej recepty... ja już nic nie kumam! w portfelu zostało mi 90 zyli ale co się nawkurzałam przez te 2 dni to moje... jak dzwoniłam po aptekach, mówili mi, że u nas rovamycine w dawce 3 mln będzie od listopada
I super Te leki tyle kosztują, że i ze zniżką zbankrutować można

Cytat:
Jestem teraz już spokojna. Wiadomo, ze nigdy nie ma 100% gwarancji ale przynajmniej nie wariuję z niepokoju.
za dobre wiadomości. Dobrze, że już się nie denerwujesz na pewno i maluszek czuje się lepiej

Cytat:
A możesz wybrać się do jakiegoś innego lekarza na konsultację? Mam nadzieję, że to tylko taka uroda

Cytat:

Wczoraj dzwonił do mnie tato i powiedział, żebym sobie jakoś dbała o tą skórę, rozciągała ją itp, bo mama ma rozstępy po mnie (a ma je wszędzie i są olbrzymie) i że jemu one nie przeszkadzają ale brzydko to wygląda, no i mówi dalej, że mamie to w ciąży ze mną (pierworodna) taki brzuch urósł że lekarze mówili że mogą być bliźniaki stwierdzali bo wielkości brzucha... No i ja wpadłam w panikę bo mi brzuch też duży rośnie i nawet w nocy mi się śniło, że mamy się pytałam ile ona przytyła to mi powiedziała że 45kg no wczoraj to się o mało nie popłakałam z tego stresu... Ja nie chceeee
Myślisz, że to wszystko przechodzi w genach

Ostatnio, któraś z was wrzuciła swoją kolekcje ubranek. Pozazdrościłam i poszłam do lumpka.
Oto moje łowy. Nawet jedna rzecz dla mnie
Za wszystko dałam 8,63 zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1381483912614.jpg (34,6 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1381483971850.jpg (24,0 KB, 29 załadowań)
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 10:39   #1915
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez cobra115 Pokaż wiadomość
Ale fajnie ja wyszłam wczpraj tylko do sklepu, a tak się cieszyłam, że ludzi widziałam
A juz myslalam ze tylko ja taka zdziczala sie w domu czuje
Dzisiaj TZ wraca z 2-dniowego szkolenia i chyba sie troche odpicuje dla niego Dawno sie nie malowalam

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Zazdroszcze Wam tych lumpkow - ja do tej pory na jakies badziewne trafialam i sie poddalam
Stary 2013-10-11, 10:44   #1916
cayenneOna
Zadomowienie

Tak, moge isc na inne usg, a nawet powinnam, bo dostalam skierowanie. Termin mam na przyszly czwartek. Nie wyjde, jak nie zobacze kosci nosowej i nie uslysze, ze wszystko ok, serio, niech sobie nawet wywoluja 3 wojne swiatowa, i tak przegraja aaaaaa, przy okazji, wykryto u mnie..chlopca...kurna, a tak bardzo chcialam dziewczynke.. Juz Laurka byla w brzuchu..a teraz burza mozgow..na Kazia nie chce sie zgodzic Franio i nawet by mi sie podobal, gdyby nie to, ze tutaj nie potrafiliby powiedziec FraniSZek, tylko mowiliby Franz, a to na pwno m isie nie podoba Frydereyk podoba mi sie bardzo, ale niemiecka wersja Friedrich znowu nie wchodzi dla mnie w gre Jonathan i Jonas (nasz Jonasz, w skrocie Joszko, w szkole Jonni) by mi sie podobal..ktore Wam sie podobaja?
Stary 2013-10-11, 10:44   #1917
ag9
Zadomowienie

teQiba - dopisz mnie proszę na listę wizyt: 31.10. godz. 8.30 usg połówkowe

I jeszcze jest przy mnie błąd na liście powinno być OM 8.06., TP 15.03.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-11, 10:59   #1918
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Sciskam cie mocno
wyobrazam sobie jak sie martwisz
mam nadzieje, ze wszystkie badania wyjda ok
nie wiem, czy cie to pocieszy, ale zdarzaly sie u nas dzieci z dwunaczyniowa pepowina i rodzily sie zdrowe, bez wad, czego i tobie bardzo zycze
Cytat:
slicznie wygladasz, chociaz brzuszk nie widze

monkaa321 nie zamartwiaj sie, to taka uroda, ze sie jest wielka w ciazy. Moja mama byla, ja bylam, chociaz duzo nie przytylysmy, ale brzuch mialysmy taki na blizniaki wlasnie
Ja urodzilam w 7 miesiacu i wygladalam jak po terminie z blizniakami, kompletnie nie moge sobie wyobrazic, jak bede wygladac w 9 miesiacu i jak sie bede gdziekolwiek toczyc
Cytat:
Napisane przez 111kicia111 Pokaż wiadomość
Do którego tygodnia ciązy trzeba iśc na usg połówkowe? Byłam ostatnio u gina i na usg w 18 tc i powiedziała że następna wizyta za 4-5 tygodni i jeszcze sie nie rejestrowałam i tak sie zastanawiam do kiedy te połówkowe musze zrobić?
u mnie mowia pomiedzy 18-22 tc
sprawdz jak jest w polskich zaleceniach
Stary 2013-10-11, 10:59   #1919
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
ela w biuscie niestety tez

powiem ci, ze troche sie z toba zgadzam a troche nie A to dlatego, ze dla mnie znowu ludzie popadaja czasem w duza przesade My tez nie kupowalismy corce tych swiecacych zabawek, te ktore ma, dostala z roznych okazji i ona tez sie tym bawi Nie uwazam zeby jakos zaburzylo jej to osobowosc, ale sami staralismy sie kupowac zawsze zabawki kreatywne, rozne gry, ksiazeczki, klocki czy plastyczne przybory i ona uwielbia do dzis takie prace reczne Ale jak juz zaczela chodzic do przedzszkola i dzieci w czwartki przynosza swoje zabawki - naprawde mi czasem szczeka opada- ona to widzi i o czyms tam swiecacym marzy to jej to kupimy np na urodziny Nie widze w tym nic zlego, bo generalnie uwazam ze nie nalezy popadac w przesade Kurcze, w dzisiejszych czasach wszytsko jest na nie, lezaczki, chodziki - sama nie uzywalam
A co do karuezli to ona nie musi grac przez pol godziny

No i super masz podejscie
Z tym biustem, to bym się sprzeczała. Nie widziałaś mojego (a raczej jego brak) sprzed ciąży
Ja mam taki plan (a jak będzie nie wiadomo),że dziecku kupować to ja będę, ale właśnie takie coś jak farby, klocki, coś do kreatywnego myślenia, a od pierdółek będą urodziny i święta i niech rodzina kupuje jak chce

Cytat:
Napisane przez cobra115 Pokaż wiadomość
Też jestem czuła na tym punkcie dzieciaki sąsiadów jeżdżą 'na stojąco' bo uwaga 'nie lubią się zapinać' wtf??!!
No to już hardcore

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Ostatnio, któraś z was wrzuciła swoją kolekcje ubranek. Pozazdrościłam i poszłam do lumpka.
Oto moje łowy. Nawet jedna rzecz dla mnie
Za wszystko dałam 8,63 zł
8 złotych ekstra

Cytat:
Tak, moge isc na inne usg, a nawet powinnam, bo dostalam skierowanie. Termin mam na przyszly czwartek. Nie wyjde, jak nie zobacze kosci nosowej i nie uslysze, ze wszystko ok, serio, niech sobie nawet wywoluja 3 wojne swiatowa, i tak przegraja aaaaaa, przy okazji, wykryto u mnie..chlopca...kurna, a tak bardzo chcialam dziewczynke.. Juz Laurka byla w brzuchu..a teraz burza mozgow..na Kazia nie chce sie zgodzic Franio i nawet by mi sie podobal, gdyby nie to, ze tutaj nie potrafiliby powiedziec FraniSZek, tylko mowiliby Franz, a to na pwno m isie nie podoba Frydereyk podoba mi sie bardzo, ale niemiecka wersja Friedrich znowu nie wchodzi dla mnie w gre Jonathan i Jonas (nasz Jonasz, w skrocie Joszko, w szkole Jonni) by mi sie podobal..ktore Wam sie podobaja?
A no to gratuluję chłopa Masz jeszcze czas na imię, więc może i płeć sie zmieni
Nie pomogę co do imienia, bo mi się niemieckie imiona nie podobają

Stary 2013-10-11, 11:02   #1920
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Sciskam cie mocno
wyobrazam sobie jak sie martwisz
mam nadzieje, ze wszystkie badania wyjda ok
nie wiem, czy cie to pocieszy, ale zdarzaly sie u nas dzieci z dwunaczyniowa pepowina i rodzily sie zdrowe, bez wad, czego i tobie bardzo zycze
mariolasl, co znaczy "u nas"? pracujesz w szpitalu? kurcze, nie wiem czym jesc ta dwznaczyniowa pepowine i jak duze jest zagrozenie powiklan, moglabys cos na ten temat skrobnac?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości