|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze dzieci to aniołki-gdyby nie skoki, nocne wrzaski i kolki!Mamy VII-VIII '1
Szyję myję jak odwracam małą na brzuszek. Wtedy plecki i szyjka. Inaczej się nie da. A piąstki otwiera jak tylko dotknę od strony małego paluszka, to od razu robi wachlarz z paluszków
![]() Oliath Lilo & Stich obłędne Idę spać. Dobranoć
|
#2942 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze dzieci to aniołki-gdyby nie skoki, nocne wrzaski i kolki!Mamy VII-VIII '1
Dziewczyny postanowiłam wziąć pod uwagę to co wyczytałam w książce "pierwszy rok życia dziecka" i próbowałam odczytać potrzeby Mai i je zaspokajać. W efekcie miałam dziś świetny dzień. Córeczka spokojna i wesoła. Zasypiała na drzemki z uśmiechem na twarzy, zero łez ( no moźe oprócz tego gdy ociagałam się z mleczkiem
Chodzi o to że dzieci mają 6 stanów świadomości: 1. Głęboki spokojny sen (łatwo go rozpoznać) 2. Płytki lub aktywny sen (Maja np. sie kręci, macha rączkami, cmoka) 3. Senność (trze oczka, oczka są coraz mniejsze, ziewa) 4. Ożywienie i gotowość do fizycznej aktywności (Maja macha rękoma, robi rowerek nóżkami, guga. I tutaj ćwiczę z nią trzymanie główki, przewroty, rowerek, pierdzioszki, gilgotki itp 5. Kapryszenie i płacz 6. Spokojne czuwanie (Maja tak ma gdy się budzi, czesto wchodzę do sypialni gdy ona ma drzemke i ze zdziwieniem patrzę że leży spokojnie i patrzy na sufit, ramki i to co ma w okół. Nie przeszkadzam jej w tym. Chcę żeby umiała być sama ze sobą, ale podczas tego stanu nie po drzemce czytam jej też bajki). Kiedy widze że przechodzi z jednego stanu w drugi dostosowuje się do niej. Wiem że po jednym dniu nie można nic powiedzieć na 100% ale nigdy z taka łatwością i uśmiechem na ustach moje dziecko nie szło spać (co prawda tuliłam ją na rękach i kolysałam ale przez chwile i bez szamotania jak zazwyczaj )I nawet leżenie na brzuszku sprawiało jej przyjemność
|
|
#2943 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() za samodzielne umycie Alika.. Ja dzisiaj też sama myłam, ale stwierdziłam, że mi niewygodnie samej.. wanienkę przenieść z łazienki, to mordęga poza tym ogólnie sprawniej jak się ma dodatkową parę rąk.. No i kręgosłup od trzymania Małego boli.. u nas mąż go myje, a ja oporządzam, choć i przy tym mąż pomaga ![]() Tweed ja też ciągle zazdroszczę dziewczynom, że ich maluszki potrafią tyyyyle godzin przespać.. Od kiedy Mały się urodził, że przespałam dłużej niż 3,5godz., a i to naprawdę rzadko się zdarza, nawet po kąpieli już mi tyle przespać nie chce. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
tak, u nas też zauważyłam rozrost fałdek na szyi ![]() Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2944 | ||||||
|
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
za wypad do CH i za zakupy,szkoda,że nie dla Ciebie ![]() Cytat:
za porzadki ciuszkowe ![]() Cytat:
dla dziadków,jedych i drugich!Cytat:
Cytat:
ja się mogę stuknąć zimną herbatą co najwyżej ![]() Cytat:
za samodzielną kąpiel,ja jeszcze tej sztuki nie opanowałam,ale nie muszę,bo mój Tż zawsze wieczorkiem jest w domu i chętny do kąpieli,więc razem kąpiemy. Zobaczymy jak będzie później
|
||||||
|
|
|
#2945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a my będziemy się od Ciebie uczyć
|
|
|
|
|
#2946 |
|
Zakorzenienie
|
hahaha czyli przełamałam milczenie
jestem pierwsza odważna, teraz posypią się wyznania Ja właśnie piję lampkę wina. Jako, ze mój mąż jest niepijący, to czuję się jak żul, ale zapytałam się chociaż czy mogę :P Wino otworzyłam kilka dni temu jak była znajoma, szkoda, żeby wywietrzało |
|
|
|
#2947 |
|
Zakorzenienie
|
A mi dzisiaj Mały dał popalić wieczorem. Koleżanka na spacerze poradziła, żebym Małego przetrzymała choć z pół godzinki dłużej do kąpieli i może pospi mi dłużej... no i miałam masakrę.. Mały płakał, nie chciał zjeść..wyrywał się przy cycku, wykąpałam go, ale ja tylko z wody wyciągnęłam znowu ryk.. i znowu nie chciał zjeść.. próbowałam go uspokoić w sypialni przy przygaszonym świetle..nosiłam kwilił, kładłam płacz..nie jakiś wrzask, ale taki płacz zmęczonego już dziecka.. gdy zaczął się uspokajać dałam mu smoczka, pociumkał kilka minut, wypluł i dopiero zassał cyca i na spokojnie zjadł.. ponosiłam i włożyłam do łóżeczka, padł..
Dziwne to jego zachowanie..to samo było w galerii i u znajomych.. wtedy myślałam, że to przez stres.. a teraz wychodzi, że to głównie przez zmęczenie. Nie wiedziałam, że półgodzinne odstępstwo od rutyny może go doprowadzić do takiego stanu ![]() ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Uciekam spać i zabieram męża do sypialni, bo padł już na kanapie.. Wrócił po 20, choć pracę skończył o 16.. niestety miał pecha, bo w momencie kiedy przenosili jego maszynę tynkarską, suwnica się zepsuła i maszyna ugrzęzła w powietrzu serwis przyjechał po ponad 3 godz. dopiero.. facetowi wystarczyło 10 min. by ją uruchomić.. tylko czemu tak długo jechał inaczej by nie przylazł Słodkich snów |
|
|
|
#2948 |
|
Zakorzenienie
|
w takim razie słodkich snów Dzoan!
![]() I może Lol pośpi dłużej... a może to nie rytm dnia go zaburzył, tylko mr S? :P |
|
|
|
#2949 |
|
Wtajemniczenie
|
Ghia brawo za zakupy
![]() Elain super, że rodzice i teściowie tak pomagają. To się chwali ![]() Misiaczka kciuki żeby nie było żadnych objawów niepokojących. Tweed Kalisto super, że Dominik jest już w domku Hej. Znajomi właśnie pojechali. Mały śpi, ale na czuwaniu. Poczekam chwilkę czy będzie się budził, a jak nie to idę spać również. Dzisiaj u teściów byli goście. Teściowa poprosiła żebym zniosła Małego na dół, bo chcą zobaczyć. Zniosłam. I tam szwagier teścia ( wujek Tżta ) od razu Michała na ręce i zadowolony. I chciał dać mojemu teściowi, a on, że nie chce i żebym Małego zabrała bo jeszcze komuś upadnie Chirurga mamy jutro w południe jednak. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2950 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też zaraz idę spać. Majulka już dawno kima, nie zdążyła wypić mleczka na kolacje. Kurcze coraz mniej mi dobowo wypija. Dzisiaj wyszło tylko 510 ml to nie chodzi o to że nie ma apetytu bo ładnie je. Tylko przesypia pory jedzenia i się tak przesuną że cześć z nich wypada
|
|
|
#2951 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czyli trzeba się poprostu dostosowywać? A co można zrobić gdy jest stan nr 2 lub 5?Cytat:
Widzę że dzisiej nie tylko mi się zebrało na drinkowanie ![]() Cytat:
Dziewczyny,które były już z maluchami na basenie-chciałam spytać o jakieś rady odnośnie przygotowania się na basen i samego pobytu tam z dzieckiem? Jako że Gabrysia skończyła już 3ci mies-jak tylko całkowicie przejdzie jej katar planujemy iść z nią na basen ja i moja mama. U nas w mieście jest asen,ale nie ma tam zajęć dla rodziców z niemowlakami-uważacie że można iść ot tak z dzieckiem,bez tych zajęć jak ich nie ma?
|
|
#2952 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzoann , Kejt -
za tygodnie.Cytat:
Kalisto- super ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja nie mam odwagi,ale za to ja jak byłam u ciotki to sztachnelam sie 3 razy fajkiem i miałam jazdę bez trzymanki. Normalnie jakbym pol litra wypila Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
za tygodnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
za wyjście.Cytat:
Mnie sie nic dzis nie chce
|
|
|
#2953 |
|
Zadomowienie
|
Byłyśmy dziś na spaccerze dla leniwych
Tak się składa że tuż pod blokiem jest plac zabaw z ławeczkami. A mi ani mojej mamie nie chciało się znosić wózka (3pięro). Brat w szkole, tż oraz mój tata w pracy-więc nie było komu znieść za nas W związku z powyższym wymyśliłam,że weźniemy małą do fotelika samochodowego i tak wyjdziemy posiedzieć z nią na placu zabaw Trzeba sobie radzić
|
#2954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, moj maly dzis zrobil zielona kupke i zoltymi tymi grudkami. Zjadlam wczoraj ziekona salate i ogorek tarkowany z czosnkiem i smietana. Jak myslicie od czego to? Jadlam tez kotlety wege zrobione w wiekszosci z platkow owsianych. No, ale to chyba nie od nich. Czy powinnam isc do lekarza z nim? Czy taka jedna kupa jest okay? Zglupialam w ogole :| Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
|
|
|
#2955 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej.
Po karmieniu i odbiciu wraz z noszeniem. Mały już u siebie, ale się wierci. No nic może zaraz zasnie. Dobranoc. Idę dalej spać ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2956 |
|
Konto usunięte
|
Sam Art też czasami robi zielonkawe kupy
Obserwuj i jak się będzie powtarzało, to wtedy pomyśl o lekarzu może, choć ja nie mówiłam o tym lekarce, bo u nas jest jedna taka kupa, a potem już normalne.Zostawiłam dzisiaj dziecko z wystraszoną moją mamą - odnośnie tego jedzenia. Wyszłam i za pół godziny telefon, że Mały zjadł 150..... Może mu się mamusia znudziła?.... Mam nadzieję, że to oznacza powrót do dobrych nawyków. A pokupowałam mu dzisiaj znowu sporo rzeczy na starsze dziecko, większy przewijak, smoczek "3", jakieś tam drobiazgi... Teraz doję i idę spać. Surka 9
Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2013-10-13 o 07:54 |
|
|
|
#2957 |
|
Zakorzenienie
|
Perse - hehe to ładnie synek Cie urządził,ale w sumie dobrze, że zjadł
i oby juz tak zostało ![]() Dzięki za odp. U nas to pierwszy raz taka kupka wiec jestem z deka zdezorientowana. Jak następna znów taka bedzie to bede musiała podumac cos nad lekarzem. Ja tez ostatnio nakupilam rzeczy dla małego i Tz mi juz zabrał kartę kredytowa bo małemu szuflady sie uginaja. No,ale jak nie kupić jak te ubranka sa takie cudne i zawsze mi sie wydaje , ze mi sie to przyda ![]() Moj mały ma dzis dzien spiocha. Cos czuje, ze ciężka noc przede mną bedzie ![]() Juz sie napilam melisy na zapas Zeby nie było, ze mamusia bedzie padać na pysk, a synus imprezka bo wtedy sie zastrzele chyba
|
|
#2958 |
|
Zadomowienie
|
Ja po 4 nocnym karmieniu Wiedziałam że jak tyle w dzień śpi to noc będzie przechlapana Nie wiem kto bardziej wykończony moje cycki czy ja
![]() Mamusia Antosia |
|
|
|
#2959 |
|
Zakorzenienie
|
Ghia
U mnie tez 4 karmienie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2960 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oby Mlody pospal w nocy tez tak dobrze jak w dzien!powiedz mi prosze,to w Stanach jest sklep Carters dla dzieciakow? Dostalam ubranka I kocyki z tej firmy I calkiem spoko jakosciowo sa. Tutaj nie widzialam tej firmy jeszcze,moze za malo sie rozgladalam. Ja juz nie licze karmien, 5 chyba a u mnie dopiero przed 5 jest. Do tego mam alergiczny katar I kicham co chwile,wkurzajace na maxa. Sent from my ST23i using Wizaz Forum mobile app Edytowane przez kubus puchatek Czas edycji: 2013-10-13 o 05:49 |
|
|
|
|
#2961 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsze karmienie
![]() Balonik, ja bym nie poszła z takim małym dzieckiem na zwykły basen. Jednak baseny dla niemowlaków mają inną temperaturę, często wodę. Chyba, że pójdziesz z nią posiedzieć do brodziku gdzie jest cieplej zazwyczaj. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2962 |
|
Zadomowienie
|
Elo elo przy pierwszym karmieniu.
Misiaczka w szpitalu mówili że dziecko powinno zjadać na dobę 150 ml na każdy kg wagi. Zielone kupki są od żelaza. My standardowo mamy szpinak w pieluszce ![]() Zaraz poszukam tego mydła mydła o którym pisałam. Mydło: http://www.mydlarnia.info/savon-noir...28-id-297.aspx Rękawica: http://www.mydlarnia.info/rekawica-d...49-id-508.aspx Kubusiu ja mam wiele ciuszków cartersa i są świetne. U nas można je dostać w Tk Maxx. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Marika (23 tc) Edytowane przez taribari Czas edycji: 2013-10-13 o 06:18 |
|
|
|
#2963 |
|
Rozeznanie
|
Dzieki za info taribari,lece na podboj tk maxxow zatem jakos na dniach,bo u mnie jest kilka w miescie,moze znajde cos fajnego
![]() Sent from my ST23i using Wizaz Forum mobile app ---------- Dopisano o 06:26 ---------- Poprzedni post napisano o 06:25 ---------- Ps. Nadal nie spie,a w dzien bede po scianach chodzic... Sent from my ST23i using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#2964 |
|
Zakorzenienie
|
U nas 1 karmienie
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2965 | |
|
Zakorzenienie
|
kejt to się wyspałaś!! super
)---------- Dopisano o 06:26 ---------- Poprzedni post napisano o 06:25 ---------- a może da radę jakoś w dzień odespać )trzymaj się dzielnie! ---------- Dopisano o 06:28 ---------- Poprzedni post napisano o 06:26 ---------- Cytat:
czyli my czekamy do 16 tygodnia z basenem ![]() poza tym mam jeszcze troche czasu na zrzucenie sadła:P |
|
|
|
|
#2966 |
|
Zakorzenienie
|
Kubusiu nie wiem czy Carters jest amerykanski, ale jest tu bardzo popularny. Ja mam duzo ciuszkow tez firmy
Tez zazwyczaj kupuje w u nas Tjmaxx Tarri dzieki za linki Ciekawe czy bym cos podobnego u nas znalazla? Hmmm U mnie 30min po polnocy. Synus wstal po 23 i koniec spania. No ale zasna ok.20:30 Teraz lezy kolo mnie na lozku po kp i tiruriru, ale widze ze oczami przewraca to moze zasnie. Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
|
|
#2967 |
|
Rozeznanie
|
Dzieki domciatko
sprobuje sie kimnac w dzien. Ja ns basen Mlodego wysle z Tz-tem,bo nie wierze,ze zrzuce moje sadlo tak szybko,szczegolnie,ze zima nadchodzi,swieta. Sent from my ST23i using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#2968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
każdy dzień coraz bardziej podobny do poprzedniego. i widzę, że taka rutyna działa. Sara wie, co będzie po czym i jakoś tak spokojniejsza jest. misiaczka a skąd masz te punkty? z jakiej książki? ---------- Dopisano o 06:43 ---------- Poprzedni post napisano o 06:42 ---------- Oliath czytam Twojego bloga, zaglądam regularnie, ale nie umiem komentować ![]() nie wiem co to jest to google+ i nie umiem żadnego komentarza Ci zostawić, ale czytam regularnie )
|
|
|
|
|
#2969 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej.
My lezymy we trójkę w łóżku Dobrze, że mamy duże łóżko, bo Młody zajmuje dużooo miejsca![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
))moja robi musztardowe, ale od czasu do czasu zielonkawa też walnie! )
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.

)

masakra, musze sie nauczyc spac z alkiem w dzien, chociaz przez jedna drzemke, bo organizm sie zbuntowal...
za samodzielne umycie Alika.. Ja dzisiaj też sama myłam, ale stwierdziłam, że mi niewygodnie samej.. wanienkę przenieść z łazienki, to mordęga
A jak to ten duży desperados to pewnie będzie coś w stylu "asienaebauem"