Niedoczynność tarczycy, pomocy! - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-30, 09:46   #4981
Ramona_85
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy, pomocy!

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Mam pytanie: jednym z objawów niedoczynności jest sucha skóra. Czy możliwym jest w takim razie, żeby doprowadziło to do nadmiernego przesuszenia głowy, a w efekcie nadmiernego przetłuszczania się i łupieżu? Dla mnie tak, ale czy nie nadinterpretuję? Któraś z Was miała taki problem?
Sądzę, że nie jest to wykluczone. Ja od zawsze miałam problem z nadmiernym przetłuszczeniem włosów, natomiast nigdy z łupieżem. Tak było zarówno,gdy moje TSH było wysokie, jak i teraz, gdy jest niskie. Włosy nadal muszę myć codziennie lub co 2 dni. Natomiast jest znaczna poprawa w wyglądzie skóry. Wcześniej miałam na twarzy tzw. suche skórki, teraz nie mam z tym problemów, skóra stała się bardziej sprężysta. To samo na łokciach i kolanach. Ale od kilku miesięcy biorę też suplement z witaminami, więc poniekąd to może być i jego zasługa
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 11:09   #4982
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
Sądzę, że nie jest to wykluczone. Ja od zawsze miałam problem z nadmiernym przetłuszczeniem włosów, natomiast nigdy z łupieżem. Tak było zarówno,gdy moje TSH było wysokie, jak i teraz, gdy jest niskie. Włosy nadal muszę myć codziennie lub co 2 dni. Natomiast jest znaczna poprawa w wyglądzie skóry. Wcześniej miałam na twarzy tzw. suche skórki, teraz nie mam z tym problemów, skóra stała się bardziej sprężysta. To samo na łokciach i kolanach. Ale od kilku miesięcy biorę też suplement z witaminami, więc poniekąd to może być i jego zasługa
Dziekuje Ci za odpowiedz
W tamtyk roku mialam robione TSH wyszlo pomad norme, ale lekarz nie zwrocil na to uwagi, a ja nie wiedzialam, ze norma dla mlodych kobiet jest inna. Teraz TSH jest wyzsze, mam inne objawy niedoczynnosci, a skore mam sucha jak wiorek. Nawet wewnetrzna czesc dloni. Od ponad roku zmagam sie ze strasznym przetluszczaniem sie wlosow, wciaz szukalam odpowiednich kosmetykow, robilam rozne kombinacje pielegnacyjne, a wciaz mam problemy. Od miesiaca biore capivit A+E i olej z wiesiolka, ale nie ma poprawy. A nawet jest gorzej.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 11:49   #4983
Jagoodka1989
Raczkowanie

Czesc dziewczyny Ja o swojej niedoczynnosci dowiedzialam sie calkiem przypadkiem. Poszlam do lekarza rodzinnego z zupelnie innym problemem, ale lekarz po dluzszym przygladaniu mi sie dal mi skieorwanie na badanie tarczycy. Wynik 4,7 przy normie do 4,2. Bylam u endokrynologa tydzien temu i dostalam letrox 50 pol tabletki przez 6 dni, nastepnie cala tabletka letrox 50 przez 4 tygodnie, a pozniej letrox 50 naprzemiennie z euthyrox 75 (nie wiem czy dobrze napisalam). Od dluzszego czasu mialam problemy z przelykaniem sliny, czuje ucisk, ale jakos to bagatelizowalam, myslalam ze to od choroby. Przy USG wyszlo ze mam guza, ktory jest narazie niegrozny, zapalenie tarczycy i jak to endo okreslila "tarczyca jak stary chlop". Objawy wszystkie sie zgadzaja. Dodatkowo mam problemy z czarnymi wloskami. Pojawily mi sie na brodzie, bokach poczlikow, brzuchu i okolice suktow. Nie wiem czy wiazac to z tym czy to wina czegos innego? Wloski zauwazylam juz po wizycie u lekarza. Nie wiem co robic.
Jagoodka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 16:27   #4984
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Od ponad roku zmagam sie ze strasznym przetluszczaniem sie wlosow, wciaz szukalam odpowiednich kosmetykow, robilam rozne kombinacje pielegnacyjne, a wciaz mam problemy. Od miesiaca biore capivit A+E i olej z wiesiolka, ale nie ma poprawy. A nawet jest gorzej.
Też mam z tym problem, ale jedynym szamponem, który u mnie ograniczał bardzo przetłuszczanie się włosów był ten szampon: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ny-lopian.html

Niestety u mnie on też wysuszył włosy na wiór. No ale coś za coś

Taki neutralny dla mnie i w tej chwili najlepiej sprawdza się ten:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...do-wlosow.html

Od jakiegoś czasu olejuję włosy i zauważyłam, że olejek też ograniczył wytwarzanie łoju przez skalp.
Stary 2013-10-01, 18:33   #4985
palinkaaa13
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Palinkaaa13 jeśli chodzi o to nadmierne owłosienie, to może spróbuj ograniczyć cukier.
Mnie endo uświadomiła, że w USA przeprowadzono bardzo szerokie badania, z których wynika, że u młodych kobiet odpowiedzialność za nadmierne wydzielanie męskich hormonów, które z kolei powodują owłosienie, bardzo często ponosi cukier.
U mnie to się sprawdziło, odkąd bardzo ograniczyłam cukier testosteron jest w normie, a tym samym nie zauważam żadnych włosów w okolicy sutków, pachwin, etc.
ale to co nagle Ci znikły te włoski???
palinkaaa13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 21:14   #4986
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Też mam z tym problem, ale jedynym szamponem, który u mnie ograniczał bardzo przetłuszczanie się włosów był ten szampon: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ny-lopian.html

Niestety u mnie on też wysuszył włosy na wiór. No ale coś za coś

Taki neutralny dla mnie i w tej chwili najlepiej sprawdza się ten:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...do-wlosow.html

Od jakiegoś czasu olejuję włosy i zauważyłam, że olejek też ograniczył wytwarzanie łoju przez skalp.
O, ja teraz używam tego:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-rozmaryn.html

No i tak, jak mówisz - niesamowicie wysusza włosy Ale ja zmagam się również z łupieżem, więc nadal szukam czegoś dla siebie.

Nivea - próbowałam tego i jeszce innego, przez jakiś czas było ok, a potem równia pochyła - tłuste włosy. oddałam dwie duże butle koleżance.

Włosy olejuję, ale nie nakładam na skalp. Dopiero teraz pomyślałam, że może przetłuszczają się dlatego, że skóra jest za sucha.
Stary 2013-10-02, 08:04   #4987
tempting
Rozeznanie

CzasKomety a może szampon Emolium - https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ilzajacy.html? Ja go za często nie używam, wolę te z Eva Natura, ale jak mnie włosy bolą ( tzn cebulki ) to zawsze pomaga

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 08:21   #4988
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tempting Pokaż wiadomość
CzasKomety a może szampon Emolium - https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ilzajacy.html? Ja go za często nie używam, wolę te z Eva Natura, ale jak mnie włosy bolą ( tzn cebulki ) to zawsze pomaga
Tego jeszcze nie probowalam.
W domu mam kilka pozaczynanych szamponow z nadzieja, ze cos mi pomoze

Stary 2013-10-02, 11:54   #4989
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez palinkaaa13 Pokaż wiadomość
ale to co nagle Ci znikły te włoski???
Widzę, że nie wyraziłam się dokładnie, przepraszam.
Nie pojawiają się żadne nowe włoski. Te, które były niestety są.
Stary 2013-10-02, 14:22   #4990
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Czesc, dziewczyny.
Od dluzszego czasu nie czuje sie najlepiej i ciagle przybieram na wadze.
Zawsze mialam sklonnosci do tycia, ale teraz to juz nie moge sobie z tym poradzic. Dodatkowo czuje sie wiecznie zmeczona i rozdrazniona oraz mam okropne problemy z cera.

W czerwcu poszlam do lekarza rodzinnego, ktory zlecil badania, TSH wyszlo 6,15 przy normie 0,25-5,00. FT3 i FT4 w normie.
Dostalam skierowanie do endokrynologa. Bylam dzis i szczerze mowiac-spodziewalam sie czegos wiecej przy pierwszej wizycie i troche niepokojacych wynikach
Doktor spytal z czym przychodze, powiedzialam wiec to co wam napisalam i pokazalam wynik.
Doktor stwierdzil, ze na pewno nie mam niedoczynnosci i moja waga na pewno nie jest spowodowana niedomaganiem tarczycy Na oko to ocenil, czy jak?
Potem zrobil mi tylko USG trwajace jakies... 10 sekund, powtorzyl to co powiedzial wczesniej i oznajmil, ze wypisze mi tabletki.
Spytal jeszcze czy w rodzinie sa problemy z tarczyca, powiedzialam, ze owszem, u jeden siostry ciotecznej. Spytal jakie objawy, odpowiedzialam, ze w sumie takie jak u mnie, zawsze problem z waga mimo diety i cwiczen. Pokiwal glowa, dal recepte, kazal przyjsc za pol roku.

Tabletki to Euthyrox N 75, mam brac po pol dziennie.
Myslicie, ze po nich poczuje sie lepiej?
Czy ktos mial moze podobne do moich wyniki?
czarna_maciejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 14:54   #4991
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
O, ja teraz używam tego:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-rozmaryn.html

No i tak, jak mówisz - niesamowicie wysusza włosy Ale ja zmagam się również z łupieżem, więc nadal szukam czegoś dla siebie.

Nivea - próbowałam tego i jeszce innego, przez jakiś czas było ok, a potem równia pochyła - tłuste włosy. oddałam dwie duże butle koleżance.

Włosy olejuję, ale nie nakładam na skalp. Dopiero teraz pomyślałam, że może przetłuszczają się dlatego, że skóra jest za sucha.
A jak długo stosowałaś ten z Nivea. U mnie po stosowaniu dłużej niż 3 tygodnie włosy też zaczynają się bardziej przetłuszczać, ponieważ szybko się przyzwyczajają do szamponu Staram się mieć kilka szamponów naraz i sobie myję nimi włosy na zmianę Przelewam zawsze do małej buteleczki 50ml i jak się kończy, to wlewam następny

Co do olejowania, to faktycznie, jak natłuszczę olejem skalp, to włosy się tak nie przetłuszczają, no i na łupież nie mogę się skarżyć

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Cytat:
Napisane przez czarna_maciejka Pokaż wiadomość
Doktor spytal z czym przychodze, powiedzialam wiec to co wam napisalam i pokazalam wynik.
Doktor stwierdzil, ze na pewno nie mam niedoczynnosci i moja waga na pewno nie jest spowodowana niedomaganiem tarczycy Na oko to ocenil, czy jak?
Potem zrobil mi tylko USG trwajace jakies... 10 sekund, powtorzyl to co powiedzial wczesniej i oznajmil, ze wypisze mi tabletki.
Spytal jeszcze czy w rodzinie sa problemy z tarczyca, powiedzialam, ze owszem, u jeden siostry ciotecznej. Spytal jakie objawy, odpowiedzialam, ze w sumie takie jak u mnie, zawsze problem z waga mimo diety i cwiczen. Pokiwal glowa, dal recepte, kazal przyjsc za pol roku.

Tabletki to Euthyrox N 75, mam brac po pol dziennie.
Myslicie, ze po nich poczuje sie lepiej?
Czy ktos mial moze podobne do moich wyniki?
Na mojej pierwszej wizycie tez endo powiedziała: "słucham panią" tak bardzo oschle. Trochę to zabrzmiało, jakbym przyszła z niczym poważnym. Również powiedziałam o przypadkach problemów z tarczyca u mnie w rodzinie. Popatrzyła na wynik TSH (który według norm lab był w normie!!) i przepisała Euth. N 50, pół tabletki. Powiedziała, że następna wizyta za pół roku, czyli podobnie jak u Ciebie, z tym, że dostałam dodatkowo skierowanie na aTPO Byłam potraktowana bardzo służbowo, ale niekiedy tak trzeba Ona jest bardzo konkretna na wizytach, które trwają tyle, ile wymaga tego pacjent. Na każdej wizycie USG, nie lubi się pieścić z pacjentami i to widać. Raczej nie chodzą do niej pacjenci, którzy na wizytach strasznie narzekają na swój stan zdrowia

Ja lepiej się poczułam gdzieś po 3-4 miesiącach zażywania hormonu, ale zaczęłam brać późną jesienią, więc zanim organizm się rozbujał, a zimą dodatkowo wzrasta zapotrzebowanie na tyroksynę, to trochę mi to zeszło
Najważniejsze, że ft4 masz w normie, ale ile procent ? TSH nie masz bardzo wysokiego, pół tabletki na początek to dobra dawka, TSH powinno szybko spaść, jeśli będziesz sumiennie przestrzegać przerw między tabletką a pierwszym posiłkiem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 19:15   #4992
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
A jak długo stosowałaś ten z Nivea. U mnie po stosowaniu dłużej niż 3 tygodnie włosy też zaczynają się bardziej przetłuszczać, ponieważ szybko się przyzwyczajają do szamponu Staram się mieć kilka szamponów naraz i sobie myję nimi włosy na zmianę Przelewam zawsze do małej buteleczki 50ml i jak się kończy, to wlewam następny

Co do olejowania, to faktycznie, jak natłuszczę olejem skalp, to włosy się tak nie przetłuszczają, no i na łupież nie mogę się skarżyć
Pewnie dłużej niż trzy tygodnie temu, ale to było w tamtym roku (pamiętam dobrze, bo w grudniu oddałam koleżance dwie butle).

Ja mam kilka, cóż z tego, skoro żaden nie pasuje

Spróbuję dziś wetrzeć olej w skalp.
Stary 2013-10-03, 19:45   #4993
Zuziok
Przyczajenie

Hej
Chciałam się Was poradzić, otóż przez ostatnie 2 lata przytyłam 20 kg i nie mogę schudnąć - skończyło się na skierowaniu do poradni metabolicznej. Mam większość (podręcznikowych) objawów niedoczynności: suchą skórę, sporą nadwagę, trudności z koncentracją, zaparcia, bardzo szybko marzną mi dłonie i stopy, a od mniej więcej pół roku włosy wypadają mi garściami (mimo, że o nie dbam), paznokcie są bardzo kruche, mam wydłużony czas pomiędzy miesiączkami (36-42 dni, od 1,5 roku) i nie mogę zajść w ciążę.
Ponieważ moja babcia choruje od wielu lat na niedoczyność tarczycy i Hashimoto, postanowiłam przebadać się gruntowo: morfologia z OB, TSH, anty-TPO.
Moje wyniki:
TSH 1,23 ulU/ml zakres referencyjny: 0,30 — 4,00
anty-TPO 47,7 U/ml zakres referencyjny: 0 — 60
Całkiem niedawno zmieniałam lekarza rodzinnego i nie do końca mu ufam, ponieważ stwierdził, że fakt, iż babcia mam niedoczynność i Hashimoto nie jest wskaźnikiem, aby robić sobie regularne badania pod tym kątem i musiałam się prosić o skierowanie na badanie, bo moje objawy nie są "zbyt przekonujące"..
Bardzo zależy mi na podsunięciu jakiejś rady od osób, które borykają się z problemem niedoczynosći , ponieważ nie wiem już pod jakim kątem mam się badać. Czytałam gdzieś, że jeśli w badaniu zostanie wykryte anty-TPO to już może to świadczyć od jakimś schorzeniu i trochę się martwię.

Z góry dziękuję za wasz odpowiedzi.
Stary 2013-10-04, 11:10   #4994
Brilliant Girl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zuziok Pokaż wiadomość
Hej
Chciałam się Was poradzić, otóż przez ostatnie 2 lata przytyłam 20 kg i nie mogę schudnąć - skończyło się na skierowaniu do poradni metabolicznej. Mam większość (podręcznikowych) objawów niedoczynności: suchą skórę, sporą nadwagę, trudności z koncentracją, zaparcia, bardzo szybko marzną mi dłonie i stopy, a od mniej więcej pół roku włosy wypadają mi garściami (mimo, że o nie dbam), paznokcie są bardzo kruche, mam wydłużony czas pomiędzy miesiączkami (36-42 dni, od 1,5 roku) i nie mogę zajść w ciążę.
Ponieważ moja babcia choruje od wielu lat na niedoczyność tarczycy i Hashimoto, postanowiłam przebadać się gruntowo: morfologia z OB, TSH, anty-TPO.
Moje wyniki:
Całkiem niedawno zmieniałam lekarza rodzinnego i nie do końca mu ufam, ponieważ stwierdził, że fakt, iż babcia mam niedoczynność i Hashimoto nie jest wskaźnikiem, aby robić sobie regularne badania pod tym kątem i musiałam się prosić o skierowanie na badanie, bo moje objawy nie są "zbyt przekonujące"..
Bardzo zależy mi na podsunięciu jakiejś rady od osób, które borykają się z problemem niedoczynosći , ponieważ nie wiem już pod jakim kątem mam się badać. Czytałam gdzieś, że jeśli w badaniu zostanie wykryte anty-TPO to już może to świadczyć od jakimś schorzeniu i trochę się martwię.

Ja myślę, że przede wszystkim powinnaś się udać do endo i on powinien zrobić USG i razem z badaniami krwi coś zaradzić. Bo anty-tpo masz obecne i o czymś faktycznie świadczą...
Brilliant Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-04, 12:11   #4995
tempting
Rozeznanie

Cytat:
Hej
Moje wyniki:

A bierzesz jakieś leki albo chorujesz na coś innego przewlekle?
Stary 2013-10-04, 14:35   #4996
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Moje wyniki:
TSH masz ładne
aTPO w normie, co może świadczyć o braku Hashimoto, jego baaardzo wcześnym stadium (jeszcze nie widocznym - trzeba kontrolowac co jakiś czas) lub obecnośc jakakolwiek przeciwciał lekko podwyższonych może również świadczyć o infekcji w organizmie, niekoniecznie związanej z zapaleniem tarczycy itp.

Niestety z tym "wkaźnikiem" tak jakoś jest durnowato
choroby nowotworowe piersi w mojej rodzinie po linii żeńskiej też nie są wskaźnikiem do darmowego badania na obecność BRCA1, ręce opadają
Stary 2013-10-04, 22:18   #4997
gossu1234
Przyczajenie

dobre wyniki a niedoczynosc.

z góry prepraszam jesli zła kategoria,ale nie byłam 100% pewna.

od zawsze mialam problemy z utrzymaniem wagi.
odkad pamietam chodzenie od dietetyka do dietetyka.
moj ojciec chudł po 10 kg. ja 3-4 mimo trzymania diety.
Na początku podejrzewali u mnie insulinoodporność ale po zrobieniu badan wszystko było ok.
potem przyszła niedoczynnosc tarczycy. zrobiłam wszystkie mozliwe badania i nic nie wyszlo. usg-ok. TSH, fT3 i fT4-w normie.
jedyne co mnie zdziwiło to to ze cholesterol jest za lekko za wysoki jak na moj wiek-co jest dziwne ze wzgledu na moj sposob odzywiania.
jak juz wspomnialam od “zawsze” jestem na diecie,znam zasady dobrego odzywiania na wylot- samo chude mieso,zero tłustych wędlin,sera,śmietany,mlek o 1,5 lub 2% itd.
ale mozliwe ze to przez moja nadwage.
mam wszystkie mozliwe objawy:
-suche łokcie i kolana.łuszczaca sie skora
-obrzeki twarzy.
-suche i łamliwe włosy
-o paznokciach nawet nie wspomne.
-zaparcia.
-spowolnienia ruchowe
-problem ze wzrostem(przez pol roku urosłam jakies 2-3 cm,mimo wieku w ktorym powinnam rosnąć.+mam wysokich rodzicow )

ostatnio doszły:
-sennosc
-momenty otepienia
-problemy z koncentracja.(2 minutowy filmik na youtube jest dla mnie problemem -.-)
-dretwienie konczyn.
-mimo trzymania diety od poczatku wrzesnia utylam 4 kg.

Jak już wspominałam wszystkie wyniki są w normie.
endykrynolożka powiedziała ,że nie czepieła by sie tego ze nie rosne gdyby nie to ze jeszcze nie dostałam okresu. i tu jest kolejny problem .

czy jest mozliwe,zeby to była niedoczynnosc mimo dobrych wynikow ?

przepraszam za brak polskich znakow ale troche mi "alt" nie koduje :P
gossu1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-06, 11:10   #4998
dzamatasi
Wtajemniczenie

Kurcze dziewczęta ma któraś z Was tak,że przy niższym TSH jesteście nie do życia?
Ja jak mam TSH 2- i po niżej , to chce mi się cały czas spać, tylko ziewam nie mam na nic siły, a jak mam powyżej 2 to czuje się bardzo dobrze . Nie wiem czy nie można zostawić i nie zbijać bardziej? skoro ja się czuje dobrze przy wyższym?
I znowu wypadają mi strasznie brwi A Hasi podobno nie mam(2 lekarzy potwierdziło)
Stary 2013-10-06, 19:39   #4999
womfilae
Raczkowanie

Dot.: dobre wyniki a niedoczynosc.

Właściwie na wizazu najczęściej podkladania wątki ale postanowiłam napisac
Ja miałam tsh w laboratoryjnych normach i rodzina stwierdziła ze wszystko jest Ok. U endokrynolog z tymi samymi wynikami dostałam leki- wszystko wiec zależy od wieku dla każdego sa inne normy .

A co do wagi hmm ja z niediczynnoscia i szybko tylam i bardzo szybko chudlam- od kiedy biorę leki (1rok) każdy kg do schudniecia to meka.
Właściwie to tylko sypiam lepiej poza tym właściwie to nie ma różnicy. Ale to oczywiście moja historia..

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

A tak z ciekawości (mnie żebym straszyla i wyszukiwala Ci choroby) robilas poziom kortyzolu ?
womfilae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-07, 10:39   #5000
joawa1985
Raczkowanie

Witam, moje najświeższe wyniki badań:
tsh - 2,38 norma: 0,27 - 4,2
ft3 - 2,79 norma: 2,04 - 4,4
ft4 - 1,32 norma: 0,93 - 1,71
Wyniki w normie a czuję się kiepsko, jestem ciągle zmęczona, senna, wypadają mi włosy, cały czas mi zimno, biorę euthyrox 50.
Mam bardzo małą tarczycę i jakieś ciemne plamki...
Co sądzicie?
joawa1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-07, 16:35   #5001
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Cytat:
Na mojej pierwszej wizycie tez endo powiedziała: "słucham panią" tak bardzo oschle. Trochę to zabrzmiało, jakbym przyszła z niczym poważnym. Również powiedziałam o przypadkach problemów z tarczyca u mnie w rodzinie. Popatrzyła na wynik TSH (który według norm lab był w normie!!) i przepisała Euth. N 50, pół tabletki. Powiedziała, że następna wizyta za pół roku, czyli podobnie jak u Ciebie, z tym, że dostałam dodatkowo skierowanie na aTPO Byłam potraktowana bardzo służbowo, ale niekiedy tak trzeba Ona jest bardzo konkretna na wizytach, które trwają tyle, ile wymaga tego pacjent. Na każdej wizycie USG, nie lubi się pieścić z pacjentami i to widać. Raczej nie chodzą do niej pacjenci, którzy na wizytach strasznie narzekają na swój stan zdrowia

Ja lepiej się poczułam gdzieś po 3-4 miesiącach zażywania hormonu, ale zaczęłam brać późną jesienią, więc zanim organizm się rozbujał, a zimą dodatkowo wzrasta zapotrzebowanie na tyroksynę, to trochę mi to zeszło
Najważniejsze, że ft4 masz w normie, ale ile procent ? TSH nie masz bardzo wysokiego, pół tabletki na początek to dobra dawka, TSH powinno szybko spaść, jeśli będziesz sumiennie przestrzegać przerw między tabletką a pierwszym posiłkiem
Dzieki za odpowiedz, od razu sie lepiej poczulam
Ja jakos mam szczescie do lekarzy, ktorzy traktuja mnie jak zlo konieczne i prawie zawsze po wyjsciu z przychodni mam takie wraznie jak bym im nie wiadomo czym zawracala glowe i wydumywala problemy A chodze do nich naprawde baaardzo rzadko.

Juz moja lekarka pierwszego kontaktu uwazniej wypytala o wszystkie objawy, dolegliwosci-miedzy innymi wlasnie miesiaczki, to jak probowalam schodzic z tej nadwagi, samopoczucie, stan skory.
Ten endo o nic nie pytal, przed wypisaniem tabletek nawet nie zainteresowal sie czy biore jakies inne leki, a bylam przeciez pierwszy raz, zakladal mi karte i to chyba sa wazne rzeczy...

O kurcze, no to faktycznie troche musi minac, zanim odczuje efekt dzialania tych tabletek. No ale w kazdym razie dobrze, ze juz zaczelam je brac.
Z tymi FT to:
FT3 - 5.96 przy normie od 4.00 do 8.30,
FT4 - 13.44 przy normie od 10.60 do 19.40.

Staram sie robic przynajmniej pol godziny przerwy przed posilkiem po tabletce Jeszcze raz dzieki
Stary 2013-10-07, 18:17   #5002
roxana82
Przyczajenie

Ja mam niedoczynność mimo tego, że moje TSH nigdy nie przekroczyło 2... norma jest do 4, przynajmniej taka była Wszystko zależy od lekarza, mój endokrynolog mi powiedział, że większość lekarzy by mnie odesłała do domu, ale on już powyżej 1,7 daje leki No i dał i poprawa zdrowia od razu
roxana82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-07, 18:47   #5003
shiba28
Raczkowanie

Problemy z tarczycą to bardzo rozległy temat. Bardzo możliwe że dietą beztłuszczową namieszałaś w hormonach. Unikanie tłuszczu to bardzo duży błąd, tak samo jak i unikanie panicznie węgli. Tłuszcz powinien stanowić ok.30 % naszej diety (choć może go być więcej).Zejście poniżej tej normy może się okazać bardzo problematyczne dla kobiet.

Może być to niedoczynność. Polska diagnostyka chorób tarczycy jest na bardzo słabym poziomie, więc czasem wyniki mówią co innego. A lekarze zazwyczaj leczą wyniki niż pacjentów
shiba28 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-08, 09:17   #5004
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:

Juz moja lekarka pierwszego kontaktu uwazniej wypytala o wszystkie objawy, dolegliwosci-miedzy innymi wlasnie miesiaczki, to jak probowalam schodzic z tej nadwagi, samopoczucie, stan skory.
Ten endo o nic nie pytal, przed wypisaniem tabletek nawet nie zainteresowal sie czy biore jakies inne leki, a bylam przeciez pierwszy raz, zakladal mi karte i to chyba sa wazne rzeczy...
to masz szczęście do rodzinnej jak ja
ona mi też dużo więcej opowiedziała o tarczycy, wytłumaczyła mechanizm mojej choroby
Endo nic konkretnie nie powiedziała, u mnie to trochę bardziej skomplikowane, gdyż de facto u mnie nie choruje tarczyca, tylko układ odpornościowy i powinnam leczyć się u immunologa, a nie endokrynologa
Stary 2013-10-08, 10:59   #5005
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Cytat:
to masz szczęście do rodzinnej jak ja
ona mi też dużo więcej opowiedziała o tarczycy, wytłumaczyła mechanizm mojej choroby
Endo nic konkretnie nie powiedziała, u mnie to trochę bardziej skomplikowane, gdyż de facto u mnie nie choruje tarczyca, tylko układ odpornościowy i powinnam leczyć się u immunologa, a nie endokrynologa
U tej pani doktor rodzinnej bylam pierwszy raz od kilku lat, nie liczac jednego razu zeszlej zimy, moze dlatego potraktowala mnie powazniej, bo nie biegam do niej z byle jakim katarem co pare miesiecy?

To naprawde masz pokomplikowane Zycze zdrowia i dziekuje za odpowiedzi.
Stary 2013-10-09, 08:51   #5006
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
U tej pani doktor rodzinnej bylam pierwszy raz od kilku lat, nie liczac jednego razu zeszlej zimy, moze dlatego potraktowala mnie powazniej, bo nie biegam do niej z byle jakim katarem co pare miesiecy?

To naprawde masz pokomplikowane Zycze zdrowia i dziekuje za odpowiedzi.
dziękuję

Ja do tej rodzinnej też nie latam za często, może 2 razy do roku
Ale babka naprawdę z powołania, wie dużo o mojej chorobie i mi doradza między wizytami u specjalisty
Stary 2013-10-11, 11:15   #5007
Noele93
Przyczajenie

Witam, czy ktoś z Was może mi powiedzieć, czy niedoczynność może mieć jakiś związek z wahaniami nastrojów i z częstym rozdrażnieniem ? Wiem, że ma związek ze stanami depresyjnymi ale co z wahaniami ?
Noele93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-11, 16:24   #5008
tempting
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Noele93 Pokaż wiadomość
Witam, czy ktoś z Was może mi powiedzieć, czy niedoczynność może mieć jakiś związek z wahaniami nastrojów i z częstym rozdrażnieniem ? Wiem, że ma związek ze stanami depresyjnymi ale co z wahaniami ?
też się nad tym zastanawiałam bo wg tego artukułu: http://www.endokrynologia.net/tarczy...oroby-tarczycy rozdrażnienie występuje raczej przy nadczynności ( patrz: tabelka), natomiast ja od siebie mogę napisać, że zrobiłam się bardzo nerwowa, jednak mój lekarz rodzinny nie powiązał tego z niedoczynnością, więc jak to dokładnie jest może wyjaśnią dziewczyny, które już leczą się u endokrynologa
Stary 2013-10-13, 14:02   #5009
wika82
Zakorzenienie

Chciałam się pochwalić, bo niedawno pisałam o rozpoczęciu starań o dziecko z tsh 2,3, jestem w ciąży, udało się w I cyklu.
Zrobiłam betę i tsh, skoczyło do 3,73. Endokrynolog podniósł euthyrox do 50, wcześniej miałam 37,5, a dwa razy w tygodniu 50. Za 4 tygodnie mam zrobić antyTPO, tsh i ft4 i znowu się zgłosić do endo.
Endokrynolog powiedziała, że będę musiała robić badania co 4 tygodnie i konsultować się z nią telefonicznie, a co 3 miesiące pojawiać się na wizycie i tak do końca ciąży.
Dzięki Chatul za kciuki.
Stary 2013-10-13, 14:09   #5010
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Chciałam się pochwalić, bo niedawno pisałam o rozpoczęciu starań o dziecko z tsh 2,3, jestem w ciąży, udało się w I cyklu.
Zrobiłam betę i tsh, skoczyło do 3,73. Endokrynolog podniósł euthyrox do 50, wcześniej miałam 37,5, a dwa razy w tygodniu 50. Za 4 tygodnie mam zrobić antyTPO, tsh i ft4 i znowu się zgłosić do endo.
Endokrynolog powiedziała, że będę musiała robić badania co 4 tygodnie i konsultować się z nią telefonicznie, a co 3 miesiące pojawiać się na wizycie i tak do końca ciąży.
Dzięki Chatul za kciuki.
Gratulacje!

pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości