Filmiki urodowe ( i nie tylko) na YT + offtopy część XVII - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-16, 17:16   #4741
201607131106
Konto usunięte

Dot.: Filmiki urodowe ( i nie tylko) na YT + offtopy część XVII

Pod filmikiem http://www.youtube.com/watch?v=yWGtiVVvLro Saruni:

"
      • EveDream1988 3 dni temu Twoja większa suczka w czarne łatki ma coś z tylnymi łapkami? Tak troszke dziwnie chodzi.

·
    • siejka88 3 dni temu
      Ten komentarz otrzymał zbyt wiele negatywnych głosów
      Cóż, trudno się dziwić, kiedy kupuje się zwierzęta z pseudohodowli Zwierzęta cierpią, ale dla ludzi najważniejsze jest posiadanie psa lub kota zbliżonego do rasy za dużo mniejsze pieniądze...

· w odpowiedzi do: EveDream1988
  • sarunia7771 2 dni temu
    czyli co maja zrobic takie zwietzeta? czy tp ich wina? trzeba je utopic? tak pewnie by sie działo gdyby ludzie ich nie kupowali!

· 24 w odpowiedzi do: siejka88"

Nie wierzę, że ludzie są aż tak nieświadomi i naiwni jak Sarunia. Mechanizm jest prosty:
Nie kupuję zwierząt z pseudohodowli (często trzymanych w okropnych warunkach, suczki "wyeksploatowane" do granic możliwości, byle jak najwięcej szczeniąt rodziła, itd) => takie "interesy" są nieopłacalne =>nie powstają nowe, stare się zamykają, zwierzęta nie cierpią.
A jak ktoś woli sobie kupić pieska za 1/3 ceny albo ma takie podejście jak Sarunia (bądź tylko tak się usprawiedliwia) to napędza ten cały biznes i nie ratuje biednych piesków, tylko powoduje krzywdę kolejnych.

Zajrzałam jeszcze do tego tagu: http://www.youtube.com/watch?v=6FAI0c84uk0
Brawo za podejście!!!! Naprawdę, szacuneczek.
"I musieliśmy sobie wziąć kota, ale KOT NAM SIĘ NIE SPRAWDZIŁ i musiałam go oddać mojej przyjaciółce".
201607131106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 17:21   #4742
Bothi
Rozeznanie

Okropny ten makijaż Hani z nowego filmiku .
Co do RGL - takiego maila z gratulacjami dostali także Ci, którzy mają średnią 3.0?
Bothi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 17:25   #4743
201607131106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Bothi Pokaż wiadomość
Okropny ten makijaż Hani z nowego filmiku .
Co do RGL - takiego maila z gratulacjami dostali także Ci, którzy mają średnią 3.0?

Zaraz spadną na mnie gromy, ale...
chyba ciężko mieć w prywatnej wyższej szkole średnią 3,0...
W państwowej zresztą też, naprawdę chyba nie znam nikogo takiego.
Stary 2013-10-16, 17:27   #4744
orzech_w_karmelu
Rozeznanie

Udam, że nie widziałam tego powyżej. Aż przykro czytać takie rzeczy.
Dodam tylko, że ja mam i kota i psa z rodowodem więc przez co niektórych znajomych jestem uważana za snobkę.

Obejrzałam przed chwilą horror "Rasa" i patrzę z lekką obawą na swojego psa
orzech_w_karmelu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 17:28   #4745
201607111040
Konto usunięte

No cóż Sarunia do bystrych nie należy Swoją drogą to co w tym filmie najbardziej rzuciło się w oczy to że ona te psy drażni, a potem będzie płacz że psiaczki są agresywne
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 17:30   #4746
201607131106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez orzech_w_karmelu Pokaż wiadomość
Udam, że nie widziałam tego powyżej. Aż przykro czytać takie rzeczy.
Dodam tylko, że ja mam i kota i psa z rodowodem więc przez co niektórych znajomych jestem uważana za snobkę.

Jak przeczytałam początek to myślalam, że chodzi Ci o moją błyskotliwą wypowiedź na temat średniej 3,0.
Ale już kumam, że o zwierzaki. SNOBKO.

I jeszcze do tematu dodam, że nie mam nic do kundelków, przypadków w stylu "Nie dopilnowaliśmy, nasza Kicia ma małe, przygarnijcie", tylko chodzi o celowe nielegalne rozmnażanie zwierząt i o wielką kasę, jaką ludzie na ty robią.

Edytowane przez 201607131106
Czas edycji: 2013-10-16 o 17:31
Stary 2013-10-16, 17:30   #4747
sylwoha
Zakorzenienie

a ja mam 3 koty mialam 4, ale musialam oddac- przy czym przygernelam ja spod szkoly, wysterylizowalalm, podkarmilam- ale ona nie akceptowala moich poprzednich kotow- wiec pojechala do mojego brata i jest jej super bo jest sama i jest ciagle glaskana- to przylepka :_)
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-16, 17:32   #4748
Atenya
summer vibes;)

Cytat:
.
Miło posłuchać o czymś innym niż kremy, szampony, podkłady(...).
Oj tak
Cytat:
Też miałam po nim schizę Widzę, że oglądasz tego typu filmy, więc może polecisz coś nowego w miarę?Nie mam już pomysłów
Atenya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 17:33   #4749
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jajajamajka Pokaż wiadomość
Pod filmikiem http://www.youtube.com/watch?v=yWGtiVVvLro Saruni:

"
      • EveDream1988 3 dni temu Twoja większa suczka w czarne łatki ma coś z tylnymi łapkami? Tak troszke dziwnie chodzi.

·
    • siejka88 3 dni temu
      Ten komentarz otrzymał zbyt wiele negatywnych głosów
      Cóż, trudno się dziwić, kiedy kupuje się zwierzęta z pseudohodowli Zwierzęta cierpią, ale dla ludzi najważniejsze jest posiadanie psa lub kota zbliżonego do rasy za dużo mniejsze pieniądze...

· w odpowiedzi do: EveDream1988
  • sarunia7771 2 dni temu
    czyli co maja zrobic takie zwietzeta? czy tp ich wina? trzeba je utopic? tak pewnie by sie działo gdyby ludzie ich nie kupowali!

· 24 w odpowiedzi do: siejka88"

Nie wierzę, że ludzie są aż tak nieświadomi i naiwni jak Sarunia. Mechanizm jest prosty:
Nie kupuję zwierząt z pseudohodowli (często trzymanych w okropnych warunkach, suczki "wyeksploatowane" do granic możliwości, byle jak najwięcej szczeniąt rodziła, itd) => takie "interesy" są nieopłacalne =>nie powstają nowe, stare się zamykają, zwierzęta nie cierpią.
A jak ktoś woli sobie kupić pieska za 1/3 ceny albo ma takie podejście jak Sarunia (bądź tylko tak się usprawiedliwia) to napędza ten cały biznes i nie ratuje biednych piesków, tylko powoduje krzywdę kolejnych.

Zajrzałam jeszcze do tego tagu: http://www.youtube.com/watch?v=6FAI0c84uk0
Brawo za podejście!!!! Naprawdę, szacuneczek.
"I musieliśmy sobie wziąć kota, ale KOT NAM SIĘ NIE SPRAWDZIŁ i musiałam go oddać mojej przyjaciółce".

nie wiedzialam o tym...
no to chyba moje podejscie do tej dziewczyny NIECO sie zmieni...
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 17:33   #4750
Atenya
summer vibes;)

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
No cóż Sarunia do bystrych nie należy Swoją drogą to co w tym filmie najbardziej rzuciło się w oczy to że ona te psy drażni, a potem będzie płacz że psiaczki są agresywne
Też to zauważyłam Drażni i w dodatku specjalnie je poróżnia, wzbudza zazdrość. Nieładnie
Atenya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 17:35   #4751
201607131106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Munkaa Pokaż wiadomość
nie wiedzialam o tym...
no to chyba moje podejscie do tej dziewczyny NIECO sie zmieni...

Moje się zmieniło.
Wiem, że to nie wynika ze złej woli, tylko ... niewiedzy, naiwności, nie chcę użyć słowa na g. Nie usprawiedliwia jej to jednak.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-16, 17:37   #4752
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
dokladnie - jak psu przeszkadza sie celowo w jedzeniu, to raczej nie jest on wybitnie szczesliwy
Stary 2013-10-16, 17:45   #4753
Bothi
Rozeznanie

Cytat:
Zaraz spadną na mnie gromy, ale...
chyba ciężko mieć w prywatnej wyższej szkole średnią 3,0...
W państwowej zresztą też, naprawdę chyba nie znam nikogo takiego.
Czyli, że co? 3.0 to za dużo czy za mało?
Chciałam napisać 2.0 ale to chyba oznacza same "jedynki"? #niejestęstudentę
Bothi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 17:48   #4754
201607131106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Bothi Pokaż wiadomość
Czyli, że co? 3.0 to za dużo czy za mało?
Chciałam napisać 2.0 ale to chyba oznacza same "jedynki"? #niejestęstudentę
Mało. 3.0 na studiach to jak 2.0 w liceum. To są pojedyncze przypadki przecież. A jak ktoś ma taką średnią to znaczy, że na studia raczej nie chce iść. A jak na studiach ma taką to... raczej odpada. Bo żeby mieć tak niskie oceny ze wszystkich przedmiotów naprawdę trzeba się postarać.

Kurde, nie chcę nikogo urazić. Nie uważam, że jak ktoś ma takie oceny to jest jakiś gorszy.

Edytowane przez 201607131106
Czas edycji: 2013-10-16 o 17:50
Stary 2013-10-16, 17:50   #4755
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Nigdy nic nie wiadomo w jakich warunkach są małe pieski... Czasami w Internecie ktoś się reklamuje, że warunki i inne sprawuy a w rzeczywistości aby to wszystkie takie piekne na pokaz dla klienta. Nie pamiętam o czym wtedy mówiła w filmiku ale może przez Sarunie jak pojechała po tą 'tańszą' sztukę to stwierdziła, że uratuje tą sunie z tych złych warunków...

Tak samo można powiedzieć o podróbkach - ludzie też to napędzają ... ale takie sytuacje nigdy się nie skończą bo ludzie przez całe życie będą chcieli na czymś 'przyoszczędzić'.

A co to ciłały - znam przypadek, gdzie ktoś kupił z hodowli i była przecena za 2800 bo piesek miał krzywy zgryz. Tylko jaki teraz jest sens brania psa z rodowodem skoro jak on nie jest 'wystawiany' to i tak traci swój rodowód.
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 17:54   #4756
Takajakaya
Wtajemniczenie

http://www.youtube.com/watch?v=wv27p5cKqrA Lookbook u szuszka... nie podoba mi się ta koralowa kiecka, niby fajna, ale sprawia że biust wygląda na obwisły

Poza tym szusz ciągle mówi - wiem, że w PL jest zimno, ale u mnie jest ciepło..

Takajakaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 17:56   #4757
201607131106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Takajakaya Pokaż wiadomość
http://www.youtube.com/watch?v=wv27p5cKqrA Lookbook u szuszka... nie podoba mi się ta koralowa kiecka, niby fajna, ale sprawia że biust wygląda na obwisły
Stary 2013-10-16, 17:58   #4758
201605301111
Konto usunięte

poza biustem w tej kiecce uważam, że ten lookbook jest chyba najlepszy z ostatnich ootd i lookbuków szusz. Nadal bez szału i bez polotu i pewnie u innych stwierdziłabym, żejest strasznie nudny, ale - jak na szusz ostatnio to jest nieźle
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 18:02   #4759
whip
psy-chopatka

Cytat:
Napisane przez Selfish Girl Pokaż wiadomość
A co to ciłały - znam przypadek, gdzie ktoś kupił z hodowli i była przecena za 2800 bo piesek miał krzywy zgryz. Tylko jaki teraz jest sens brania psa z rodowodem skoro jak on nie jest 'wystawiany' to i tak traci swój rodowód.
W jakim sensie traci rodowód? Każde szczenie z miotu dostaje metryki na podstawie których można (ale nie trzeba) wyrobić rodowód. Szczenie z wadą dostaje metrykę z adnotacją "nie hodowlany" w sensie, niewystawowy (ale nadal jest psem rasowym).
Jak na szczeniaka z wadą to trochę dużo, zwykle jest to połowa ceny szczeniaka bez wad.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-16, 18:07   #4760
ladymln
Zadomowienie

A ja polecam osobom,które nie będą zajmować się wystawianiem zwierzaków na wystawach,przygarniać bezdomne,błąkające się po ulicach i brać ze schroniska.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
I tak, zaraz odezwą się głosy, że "ja odkąd skończyłam 8 miesięcy i nauczyłam się sprawnego chwytania pracuję w chińskiej fabryce tekstyliów, żeby zarobić na swoje zachcianki" - ale nie każdy musi pracować w takim wieku, sorry.
ladymln jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 18:09   #4761
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Tylko jaki teraz jest sens brania psa z rodowodem skoro jak on nie jest 'wystawiany' to i tak traci swój rodowód.
pies żadnego rodowodu nigdy nie traci nie ma takiej możliwości

a rodowód ma taki sens, że dzięki niemu znamy między innymi przodków naszego psa, możemy sprawdzić czy w tych liniach nie ma jakiś chorób genetycznych, możemy sobie sprawdzić jacy byli rodzice/dziadkowie, etc; wiemy jaki mniej więcej pies może mieć charakter (czy jest rasą myśliwską, pasterską etc)

w przypadku kupowania psa bez rodowodu nie mamy pewności do niczego - ani czy rzeczywiście ten pies jak mówi sprzedawca jest po rodzicach np. goldenach, czy tak naprawdę matka kundel przypominający goldena, a ojciec owczarek niemiecki

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2013-10-16 o 18:12
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 18:12   #4762
201607131106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ladymln Pokaż wiadomość
A ja polecam osobom,które nie będą zajmować się wystawianiem zwierzaków na wystawach,przygarniać bezdomne,błąkające się po ulicach i brać ze schroniska.
Jasne, że tak. Powinno się tym zwierzętom pomagać, jak ktoś może i chce brać ze schroniska. Ale my np. planujemy mieć kota, chcemy kupić jakąś rasę typowego leniwca, dużego, puchatego. Mam czasem myśli, że aaaa... nie powinniśmy wydziwiać, tyle kotków szuka domu. Ale nie wiem czy taki energiczny dachowiec będzie z nami szczęsliwy, a my z nim. Zaczyna się jakieś paradoksalne myślenie w stylu "Po co rodzić dzieci, skoro tyle z nich czeka na adopcje w domach dziecka."
Stary 2013-10-16, 18:14   #4763
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Napisane przez whip Pokaż wiadomość
W jakim sensie traci rodowód? Każde szczenie z miotu dostaje metryki na podstawie których można (ale nie trzeba) wyrobić rodowód. Szczenie z wadą dostaje metrykę z adnotacją "nie hodowlany" w sensie, niewystawowy (ale nadal jest psem rasowym).
Jak na szczeniaka z wadą to trochę dużo, zwykle jest to połowa ceny szczeniaka bez wad.
Jak na takiego psa to bardzo dużo bym powiedziała Tymbardziej, że można dostać takiego pieska które rozwija się w domowych warunkach a niekoniecznie musi to być jakaś rzeźnia...
Nie chodziło mi o to, że go traci może w zły sposób to ujełam ale jak pies z rodowodem (kupiony za powiedzmy grubą kasę od 6000 zł w góre) który ma pilnować domu i być towarzyszem życia 'polskiego kowalskiego' to może lepiej żeby tego pieska kupił jakiś fascynata danej rasy i pochodził sobie na wystawy i zdobywał sławę .

A ja wam powiem, że z tym rodowodem to też nie jest tak czasami czysto. Moja szwagierka kilka lat temu miała szczeniaki (wspomnianego goldena) i wtedy gdy je wystawiła na allegro to odezwał się gościu i chciał brać od razu wszystkie 5 szczeniaków. Po numerze telefonu w google się okazało, że gościu miał hodowle tych psów i pewnie gościu chciał wszystkie 5 piesków na grubą kase przerobić.

Edytowane przez Selfish Girl
Czas edycji: 2013-10-16 o 18:20
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 18:14   #4764
ladymln
Zadomowienie

Cytat:
Jasne, że tak. Powinno się tym zwierzętom pomagać, jak ktoś może i chce brać ze schroniska. Ale my np. planujemy mieć kota, chcemy kupić jakąś rasę typowego leniwca, dużego, puchatego. Mam czasem myśli, że aaaa... nie powinniśmy wydziwiać, tyle kotków szuka domu. Ale nie wiem czy taki energiczny dachowiec będzie z nami szczęsliwy, a my z nim. Zaczyna się jakieś paradoksalne myślenie w stylu "Po co rodzić dzieci, skoro tyle z nich czeka na adopcje w domach dziecka."
Porównywanie kwestii posiadania dzieci do zwierząt to chyba przesada. No i jak ktoś chce rasowca to niech kupuje,ale TYLKO z rodowodem,jeśli ma być rasowy to w 100% powinno to być potiwerdzone. A jeśli ktoś chce rasowca,ale taniej,czyli istnieje ryzyko,że z pseudohodowli to dla mnie jest durny. Sorry,ale tak uważam.
A i mój dachowiec jest leniwcem :P

I tak, zaraz odezwą się głosy, że "ja odkąd skończyłam 8 miesięcy i nauczyłam się sprawnego chwytania pracuję w chińskiej fabryce tekstyliów, żeby zarobić na swoje zachcianki" - ale nie każdy musi pracować w takim wieku, sorry.

Edytowane przez ladymln
Czas edycji: 2013-10-16 o 18:16
ladymln jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 18:17   #4765
201607131106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ladymln Pokaż wiadomość
Porównywanie kwestii posiadania dzieci do zwierząt to chyba przesada. No i jak ktoś chce rasowca to niech kupuje,ale TYLKO z rodowodem,jeśli ma być rasowy to w 100% powinno to być potiwerdzone. A jeśli ktoś chce rasowca,ale taniej,czyli istnieje ryzyko,że z pseudohodowli to dla mnie jest durny. Sorry,ale tak uważam.
A i mój dachowiec jest leniwcem :P

Zgadzam się.
Wiem, że dachowce też potrafią ciągle spać i być mało energiczne. Tylko po prostu są rasy, dla których jest to bardziej typowe.
Stary 2013-10-16, 18:25   #4766
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Mnie się też niektóre rasy kotów mega podobają, ale koniec końców mam dwa "dachowce". Troszkę ze względów finansowych, a troszkę właśnie dlatego, że wolę dać dom jakiemuś w potrzebie. W końcu nie tylko wygląd się liczy. Najlepsiejsze, że lecę na puchate i duuuuże koty, a mój zabiedzony i zarobaczony kociak okazał się niewiarygodnie mięciutki, wielki, i ma Garfieldowy charakter

Ale troszkę rozumiem, że ktoś marzy o konkretnym kocie, konkretnej rasy. Gorzej jak było z moją koleżanką. Miała rasową kotkę za ciężkie pieniądze. Kotka czuła się mega samotna, bo to w bloku, nie wychodząca, a nikogo całymi dniami w domu nie było. Zaczęła być złośliwa i agresywna. Poradziłam koleżance, żeby wzięła drugiego kota-razem kotom raźniej. Koleżanka na to: "ale my nie mamy kasy, żeby kupić drugiego". No totalnie nie wzięła pod uwagę, że to mógłby być kot nie rasowy, za darmoszkę.
CATUS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 18:32   #4767
whip
psy-chopatka

Cytat:
Jak na takiego psa to bardzo dużo bym powiedziała Tymbardziej, że można dostać takiego pieska które rozwija się w domowych warunkach a niekoniecznie musi to być jakaś rzeźnia...
Nie chodziło mi o to, że go traci może w zły sposób to ujełam ale jak pies z rodowodem (kupiony za powiedzmy grubą kasę od 6000 zł w góre) który ma pilnować domu i być towarzyszem życia 'polskiego kowalskiego' to może lepiej żeby tego pieska kupił jakiś fascynata danej rasy i pochodził sobie na wystawy i zdobywał sławę .
A kto bogatemu zabroni Jak będę obrzydliwe bogata to sobie kupie stadko chartów i będę patrzyła sobie codziennie jak biegają .

Oj zatęskniłam za Teneryfą po lookbooku Szusz, nawet za tym jak ta orka chlusnęła prosto na mnie mimo że nie siedziałam w pierwszych rzędach .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-16, 18:50   #4768
Munkaa
Zakorzenienie

dziołszki me !

czuje sie w obowiazku powiadomic was, ze kupilam ten rozswietlacz w kredce z catrice i bylam zalamana, bo jest troche 'brokatowy'

ale

uzylam jako bazy pod mocno perlowe cienie i musze stwierdzic, ze nie mialam lepszej bazy!
pomalowalam sie o 9 rano, cienie nie ruszyly sie ani o milimetr, sa mega intensywne jesli chodzi o kolory, o zebraniu sie w zalamaniach nie ma mowy, do tego kolory sa mega glebokie!

jesli poszukujecie dobrej bazy pod perlowe, satynowe cienie - mysle, ze pod wzgledem trwalosci i wybicia koloru cienia - lepszej nie znajdziecie (w dodatku za 12 zl )

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...nside-eye.html

Edytowane przez Munkaa
Czas edycji: 2013-10-16 o 18:51
Stary 2013-10-16, 19:17   #4769
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Takajakaya Pokaż wiadomość

Poza tym szusz ciągle mówi - wiem, że w PL jest zimno, ale u mnie jest ciepło..

ładne pingwiny. i to by było na tyle jeśli chodzi o komplementy
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 19:19   #4770
patisia123
Zakorzenienie

narzekałyście na włosy Zmalowanej.
jutro w DDTVN
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...97558503_n.jpg
patisia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości