|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy tutaj swoją bazę - czyli już trzy lata razem. XI-XII.2009
Cytat:
najzwyczajniej z takim traktowaniem sprawy póki co spotkałam się tylko i wyłącznie w obcowaniu z rodakami ![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- z tego wszystkiego zapomniałam napisać, że zaproszenia są genialne
|
|
|
#2282 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bo jednak przytoczone zabawki dla WIĘKSZOśCi w Pl będą za drogie. Jak jest w De - nie wiem jednak z samych relacji EUR do złotówki wygląda na to że troszkę lepiej. Z samej sytuacji gospodarczej danego kraju, siły nabywczej pieniądza i relatywnego koszyka nabywanych dóbr zaryzykowałabym jednak hipotezę że większa ilość Niemców będzie sobie mogła na tę sama zabawkę pozwolić, niż za tę samą cenę - liczba Polaków![]() Tylko to miałam na myśli i myślę, że KAte też piszac o realiach niemieckich. Cytat:
Cytat:
I nie krzycz Guciu o stereotypach, bo uważam że nie masz racji... Zwłaszcza jak w ostatnich czasach tyle osób wyjechało do Anglii, Irlandii itd. Teraz stereotyp jeśli już jest taki, że i owszem można wyjechać i sie czegoś dorobić i nie brać kredytu jak w PL, ale jest to ciężki zachrzan i trzeba byc naprawdę mocno zdetrminowanym... żeby np po studiach decydować sie na pracę na zmywaku czy w fabryce... ja nie zazdroszczę... Poza tym jest jeszcze kwestia bycia zawsze tym obcym, nigdy nie u siebie - co tu dużo mówić - wysoka cena. Ja uważam ze polska mentalność sie zmieniła - i raczej nikt Wam tak bardzo mieszkania za granicą nie zazdrości Co innego byłoby pewnie dawniej, jak my byliśmy mali czy w szkole to i owszem... jak ktoś miał tatę na kontrakcie było czego zazdrościć - gum donald, firmowych jeansów, tego że ktoś w ogole wyjechał zagranicę - Tak, wtedy to funkcjonowało jako "kraina mlekiem i miodem płynąca" - bo u nas nie było nic. Teraz myślę ze patrzy sie już na to troszkę inaczej.Zresztą w obecnej sytuacji chyba nie jest tak trudno wyjechać prawda? I jeśli tylko ktoś chce - zrobi sobie rachunek zysków i strat i proszę bardzo - droga wolna. Świat cały czeka ![]() Cytat:
Cytat:
Mówimy o większości. Każdy krawiec kraje jak mu materiału staje i nic w tym dziwnego ![]() Zresztą nie mam tu zamiaru robić nikomu analizy fionansowej, ale nawet biorąc pod uwagę Ciebie i Gucię choć zyjecie w tym samym kraju też możecie mieć rózne "możlwości zakupu danej rzeczy" bo jak pokazywałaś ostatnio strój pirata to Gucia tez napisała że jest za drogi Cytat:
To nie, nie rób nam tego... Cytat:
![]() Co prawda ten był o "facecie" ale zacytowałaś go w takiej chwili, że... mnie nie śmieszy osobiście , ale rzecz gustu Cytat:
![]() A u nas nie zawsze sie tak da... bo czasem od razu jest ryk , że mama nie chce powiedzieć... czasem kupi tekst o niespodziance, ale różnie z tym ostatnio ![]() Cytat:
![]() Skąd miałaś barwnik niebieski? ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Gucia, ja to samo - z tego wszystkiego ![]() Karenina - zaproszenia BOMBA!!!! Chyba dobijesz nas tym tortem,ale tak, tak chcemy
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2013-10-16 o 10:21 |
|||||||||||
|
|
|
|
#2283 |
|
Zakorzenienie
|
czyli jednym słowem pozostaje mi opcja "buzia w ciup" i się nie odzywać
... fajnie
|
|
#2284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2285 |
|
Zakorzenienie
|
nie, ale nic innego mi nie pozostaje... w końcu ani nie mam racji i się niepotrzebnie unoszę
![]() a w ogóle to przepraszam, że mam inne zdanie, inny punkt widzenia i inne doświadczenia niż cała reszta
|
|
#2286 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawde wszedzie jest tak...ale w Pl jest to pewnie jeszcze utrwalone ze zrozumialych wzgledow historycznych. Kiedys Polacy mieli naprawde ciezko... Nie wiem jak wy, ale ja tam unosilam sie wczoraj wieczorem w kuchni jesli juz...tutaj ani troche... ![]() Cytat:
Uwierz mi na slowo - dla wiekszosci moich znajomych tutaj jest to zaporowa cena jak na zabawke. Co do powyzszego to jakas gazeta w Pl - nie pamietam ktora, ale tez dostepna online - zrobila jakis czas raport porownawczy tego, na co stac przecietengo Niemca i Polaka i to dopiero bylo ciekawe..Przypisali tam Niemcom takie zarobki miesieczne, ze Polacy mieszkajacy w Niemczech w komentarzach byli mega oburzeni... Cytat:
Tu sie nie zgodze - w czasie takiej globalizacji jak dzisiaj mozna sie wszedzie czuc jak u siebie, jedynie kwestia intergracji i podejscia Wiem po sobie... Cytat:
Dokladnie Cytat:
No i super. Eeee gdzie tam... Tylko stwierdzenie faktu, ze nadal mam zamiar szczerze pisac, co mi w glowie siedzi, bo "darowanie sobie" nie jest w moim stylu... Cytat:
Pewnie, i dlatego wszyscy juz - z Niemcami na czele - traktuja je tylko na zasadzie zartu. A zarty o Niemcach... Cytat:
Cytat:
Kurcze, nie mam zadnego zdjecia... Z tego wszystkiego nie pomyslalam...ale on naprawde z zewnatrzy jest zwykly, bo chodzilo mi o element zaskoczenia kolorami w srodku... ![]() Ale moze panie w przedszkolu jak zrobia jakies fotki to mi dadza... A wlasnie - moge wszystkim polecic najlepsze barwniki, jakie znam firmy Witon. Ja mam w zelu, sa tak mega intensywne, wydajne, piekne kolory i w ogole jestem zachwycona Mam zestaw 8 kolorow, ale mozna kupic 3 kolory podstawowe i mieszac, naprawde sa latwe w uzyciu Cytat:
Tortem nikogo nie dobije, bo fakt, ze w srodku jest sliczny - jak to tort teczowy - ale z zewnatrz jak pisalam dosc zwykly jak na moj gust, ale zapomnialam napisac, ze posypalam go troszke takim jadalnym brokatem niebieskim i bialym i bardzo ladnie sie mienil w sztucznym swietle Cytat:
Cos mi to do ciebie nie pasuje (zeby nie bylo - to komplement) Ekhm.... Tak tylko chcialam nadmienic, ze moj synek ma od dzisiaj 4 latka...
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2013-10-16 o 11:24 |
||||||||||
|
|
|
|
#2287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Andre, wszystkiego najlepszego, zdrowia i uśmiechu, samych radosnych dni
|
|
|
#2288 |
|
Zakorzenienie
|
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA ANDRE
Dużo uśmiechu, zdrówka i co dzień wiele tematów do opowiadania! ( Boszzz.... ale z nas gapy....)
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2013-10-16 o 11:55 |
|
|
|
|
#2289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2290 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Fakt
|
|
|
#2291 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze mały gratisik dla jubilata
|
|
#2292 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A torcik to Madzia chyba kiedys dla Grzesia tez robila taki kolorowy o ile dobrze pamietam Cytat:
No i
|
|
|
#2293 | |
|
Zakorzenienie
|
Skad masz ta emotke?? Cytat:
Tak Madzia tez robila i pamietam, ze byl
|
|
|
#2294 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#2295 |
|
Zakorzenienie
|
Dla Andre śliczny kwiatek z Okazji Ukończenia 4 latek
Bo to całkiem niezła gratka mieć skończone 4 latka |
|
|
|
|
#2296 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, bo nikt inny przecież sie nie odezwał...![]() Cytat:
![]() Karenina, no prosze Cie... przecież Ty masz na bieżąco kontakt z Pl, przynajmniej raz w roku jesteś w kraju... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tylko dzięki temu ten wątek w ogóle żyje jeszcze... ledwo bo ledwo...Jak mogłaś nie zrobić zdjecia?
|
|
|
|
#2297 | |||
|
Zadomowienie
|
Po pierwsze to DUŻO ZDRÓWKA I WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE DLA NASZEGO PIERWSZEGO 4 LATKA ANDRE
Cytat:
Cytat:
Po raz kolejny powtórzę że byc może zbyt często słuchacie tekstów typu jak Wam jest super łatwo i jak to się fajnie nie żyje, że każdy komentarz bijący w tą stronę wrzucacie do jednego wora... ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
Edytowane przez katekatee Czas edycji: 2013-10-16 o 16:22 |
|||
|
|
|
|
#2298 |
|
Zakorzenienie
|
Andre kochany wszystkiego najlepszego
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
#2299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Realia PL czy DE - to nie jest sprawa do porównania bo są ludzie różnej majętności i tutaj - i tam.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale to że masz to w czterech literach to zawsze jakieś zdanie, pewnie podobnie jak reszta dziewczyn. Ja szczerze mówiąc to też mam to w czterech literach ale dziewczyny moje nic nie znaczące, absolutnie bezpodtekstowe porównanie realiów wzieły straaaaasznie do siebie i z stąd ta zbędna gadka....
|
|
|
|
|
|
#2301 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zabawka bardzo fajna, mnie się podoba, sama bym takiej nie kupiła vo dla mnie też za droga, ale co karenieni po tym że to napisze?? skoro ją stać - to niech kupuje ogólnie dyskusja wydaje mi się bez sensu.
|
|
|
#2302 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie też ta dyskusja jest bez sensu i nie będę się już więcej wypowiadać na temat pokazywanych zabawek.
Edytowane przez katekatee Czas edycji: 2013-10-16 o 20:47 |
|
|
|
|
|
#2303 |
|
Raczkowanie
|
Sto latek dla Andrusia!
Co do cen zabawek, wtrącę swoje 5 groszy Z góry zaznaczę że nie mam w zwyczaju zaglądać komuś do portfela Każdy wydaje na to co uważa za słuszne. Mnie na zabawkę w tej kategorii cenowej nie stać ale jak ktoś może sobie pozwolić to nie widzę powodu żeby tego nie robił. No i uważam że te całe "polskie realia" to nie są puste słówka, nie oszukujmy się dziewczyny, nie jestem hipokrytką i mam świadomość zarobków i życia za granicą a w Polsce, oczywiście to wszystko też ma swoją cenę i nie mam na myśli tu pieniędzy Zapracowana ostatnio jestem i po pracy zoo malujemy z małą, padam na pysk Miłej nocki! |
|
|
|
|
#2304 |
|
Wtajemniczenie
|
Andre 100 lat
a mój syn zażyczył sobie 3 samoloty, te z bajki rzecz jasna dziś piekę tort na sobotę, ja robię niebieskie placki a masę z mascarpone i śmietany - białą a ty Karenina jaką robiłaś masę? |
|
|
|
|
#2305 |
|
Zakorzenienie
|
Konspi, twierdzisz, że nie mam racji o stereotypach? Chcesz wiedzieć jaka cała reszta?
To juz ci mówię. Ta cała reszta, to wszyscy ci, z którymi do tej pory miałam taką dyskusję i w 9/10 przypadków jest takie samo podejście do sprawy jak Twoje i Kate, stąd moje wnioski. Co ciekawe, to fakt, że o słodkim życiu za granicą lepiej wiedzą ludzie, który nigdy w życiu nie mieszkali, ani nie pracowali poza Polską ![]() A stereotypy ludzie tworzą sami, bo taki Kowalski pojedzie sobie do Niemiec, w rok zarobi iles euro, oczywiście będzie żył bardzo skromnie i kupował najtańse jedzenie. A jak wróci do Polski to sie okazuje, że dorobił się jakieś małej fortunki... to i nie dziwota, że ludziom od razu się wydaje jakie to życie w Niemczech jest boskie. Bo tak naprawdę, gdyby ten przeciętny Kowalski zaczął normalnie żyć w tych Niemczech, to porównywalnej fortunki w warunkach niemieckich dorobiłby się dopiero przez kilka lat. Niestety dla wielu jest to zupełnie niezrozumiałe, że i w Niemczech wielu ludzi na coś może nie stać. I tyle ode mnie w tej bezsensownej dyskusji, gdzie i tak będzie mi powiedziane, że nie mam racji Bo tak na prawdę jeśli ktoś sam tego nie spróbuje to nie zrozumie.---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ---------- ja na urodziny Sandry będę musiała przetestować jakieś ciacho bezglutenowe i beznabiałowe
|
|
#2306 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Chyba nie Newsweek...ale naprawde kurcze nie pamietam... W tym roku nie bylam... ![]() Cytat:
A to juz jest kwestia nastawienia Bo co robi Polak od razu po przyjezdzie do obcego kraju? Leci szukac skupisk innych Polakow, tylko wsrod nich sie obraca itd. Jestem czesto pytana jakich mam znajomych i wiecie jak ludzie sa zdziwieni a wrecz oburzeni, kiedy mowie, ze w 95% oczywiscie Niemcow...dla mnie jest to naturalne, ale widocznie jestem w mniejszosci... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Kate, nie wiem czy odnosisz sie zbiorowo do wypowiedzi Oli i moich (a nie powinnas, bo piszemy o czym innym jednak troche) ale nie wiem czy zauwazylas, ze moje sa utrzymane w spokojnym tonie... ![]() Wlasnie - ty wysunelas wniosek a ktos probuje ci powiedziec, ze moze nie jest on prawidlowy...czy to takie straszne..? Ja nie mam nic przeciwko temu kiedy ktos ze mna rozmawia i pokazuje mi swoj punkt widzenia, bo jestem czlowiekiem i moge sie mylic, to normalne... Dyskusja moze byc naprawde fajna, bo duzo jest punktow widzenia a ty sprowadzasz ja do tego, ze jestem przewrazliwiona, w sumie to moja wina, bo pokazuje to, co pokazuje i jeszcze na koniec stwierdzasz, ze od teraz bedziesz olewala to, co kiedys pokaze...chyba slowo "zagalopowac cie" jest tutaj odpowiednie... Cytat:
A to moze od tego trzeba bylo zaczac..? Cytat:
I dzieki ci za to Cytat:
Co do "zbednej gadki", mam do ciebie pytanie - czy ja kiedykolwiek, chociaz raz pokazalam wam jakas zabawke i zadalam takie pytanie: "Dziewczyny, co sadzicie o tej zabawce i o jej cenie i czy jest to cena dla was do przyjecia?" Hm..? Powinnam wstawiac linki do zabawek, o ktore pytam i zalaczac komentarz: "Link jest tylko do pokazania zabawki, cena jest inna"? ![]() Ja nie wiem - jak mi ktos pokazuje jakas rzecz i pyta o zdanie co sadze to udzielam mu odpowiedzi a nie mowie czy jest droga czy tania, bo przeciez nikt nie jest slepy i widzi cene tego, co chce kupic, a juz na pewno go nie interesuje czy ja bym to sobie kupila... Cytat:
![]() Cytat:
Byloby mi milo gdybys sie jednak wypowiadala, bo cenie sobie wasze zdanie (dlatego o nie pytam), na temat zabawek ![]() A tak w sumie to sklaniam sie jednak ku temu, zeby nic nie pokazywac juz... Witam moj 4-latek Z tortu nie zostal nawet okruszek , panie mowily, ze dzieciaki byly zachwycone kolorami W domu ciag dalszy imprezowania, byli sasiedzi, kilku wujkow i cioc... Prezent od nas - statek okazal sie meeega hitem, maly jest zachwycony. Aha - koniec koncow mamy statek z PlayMobil i jest swietny A tak poza tym to patrzylam tak wczoraj na mojego synka i zastanawialam sie czy te 4 latka to juz duzo czy jeszcze nie..? Z jednej strony widze w nim caly czas ta mala dzidzie, ktora wpatrawala sie we mnie tak intensywnie po urodzeniu a potem zasypiala slodko przy piersi...z drugiej to przeciez taki super chlopak juz potrafi sobie radzic z tak wieloma rzeczami, wyrazic swoje zdanie, uczucia...Wszystko tylko by "Sam i sam!" robil...ciekawa jestem jak dlugo jeszcze potrzebowal mojej pomocy i po cichu mam nadzieje, ze jednak jeszcze jakis czas tak... ...no to sie "wypisalam"... ![]()
|
|
|
#2307 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cenę skomentowałam - bo Karenina akurat do mnie swą wypowiedź odniosła polecając mi zamek. No więc nie, ja bym za taka cenę nie kupiła. Wypowiedź dotyczyła tylko mojej osoby. Cytat:
Ale Ty nie chcesz słuchac moich argumentów bo juz sie wystarczająco duzo razy ( 9/10) nacięłaś na inne... To przykro mi że masz takie doswiadczenia. Cytat:
JEDNAK weź prosze pod uwagę fakt - że w tym wypadku - poleciłaś MI zamek - a ja wyraziłam SWOJĄ opinię dlaczego go nie kupię i dlaczego wolę inny. I cena była tam tylko jednym z argumentów... Cytat:
Po niniejszej dyskusji, jej tonie, wydźwięku i ogólnej atmosferze na tym wątku ja tez się skłaniam do pewnych rzeczy.
|
|
|
|
#2308 |
|
Zakorzenienie
|
Konspi, czytałam i cieszę się, że należysz do tych nielicznych osób, które zdaja sobie sprawę, że życie za granicą nie jest łatwiejsze... zresztą po co porównywać? Wszędzie życie jest życiem i toczy się po swojemu... w Australii napotkamy również takie czy inne problemy
Uwielbiam też oglądać to co Karenina kupuje i mi to rybka za ile , ale jak ktoś ładuje w to "niemieckie realia", to się we mnie gotuje
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2013-10-17 o 11:46 |
|
|
|
|
#2309 |
|
Rozeznanie
|
najlepsze życzenia dla Andre:jupi:
Dla mnie cala ta dyskusja o cenach zabawek jest dość jałowa..więc się nie wypowiadam. Osobiście wolę zapłacić czasem więcej za zabawkę ale mieć dobrą jakość i szczęście w oczach dziecka niż kupić tańszy produkt, który szybciej się rozleci.. a w temacie życia za granicą.. moim zdaniem granice teraz to trochę mit.. mamy internet, skype, telefon, tanie linie lotnicze i szybkie pociągi więc czy ktoś wyprowadzi się do DE czy na drugi koniec polski to sprawa jest taka sama.. a do portfela tak czy inaczej nie wypada zaglądać i już. Karenina - zaproszenia są bosskie - ogromne brawo dla Ciebie - napisz proszę czy Ty sama je wymyśliłaś czy posiłkowałaś się jakimś wzorem/książką/ coś na kształt origami? bardzo mnie to ciekawi bo też lubię ręczne dłubaniny ![]() i te barwniki - dzięki, że wspomnialaś - bo właśnie zastanawiam się które kupić.. Ty masz te: http://www.aledobre.pl/4778,Zestaw_b...ypiekicom.html ?? dziewczyny, polecicie jakiś sprawdzony przepis na tort, taki, żeby był nie mdły i nie za mokry ![]() (aa pochwalę się, że w listopadowych czterech kątach jest moja wyremontowana łazienka:P )
|
|
|
|
|
#2310 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokladnie i co napisalam ci w odpowiedzi..? Ze tez nie kupilam tego zamku w cenie z linka tylko o wiele taniej Cytat:
Zdradzisz do jo jakich? Wal smialo Cytat:
Mialam szablon na statek, ale powiem ci szczerze, ze nie wiem skad, bo mialam go od kilku m-cy na papierze po prostu naszkicowany przeze mnie i nie pamietam juz czy skads odrysowalam czy jakos sama wymysliam... Tak to te barwniki, ale uwazaj, bo wczoraj dowiedzialam sie, ze ich data waznosci po otwarciu jest dosc krotka - kilka tygodni. Co prawda od wszystkich slysze, ze spokojnie uzywaja ich dluzej, ale producent zaleza ten czas.... Wiec raczej polecam kupienie tych kolorow podstawowych niz calego zestawu... Super! ![]() Nie mozna jakos online zobaczyc?? ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Ja powinnam piec jutro na niedziele ![]() Mialam boszkopt nasaczony ponczem cytrynowym i mase smietana+mascarpone+start a skorka cytryny Wow, samoloty?? Pokazesz, co??
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.

... fajnie

dobrze, ze zauwazylas i poszlas do specjalisty.

, bo nikt inny przecież sie nie odezwał...