Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 cz.4 - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 5 wątku na odchowalni ?
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.5 7 15,91%
Piątego wątku początek, w bólu wykluwa się pierwszy ząbek 1 2,27%
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje 3 6,82%
Dzieciom zakładamy śliniaki, bo się ślinią nieboraki 1 2,27%
Lęk separacyjny przeżywamy, lecząc go w ramionach Mamy 0 0%
Tylko u nas dyskusja zażarta, każda wypowiedź uwagi jest warta 1 2,27%
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera 4 9,09%
Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają 13 29,55%
Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki 8 18,18%
Mamo, Tato kończcie spanie; kupa czeka na przebranie 1 2,27%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! 4 9,09%
Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. 0 0%
Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. 1 2,27%
Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają 0 0%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-16, 21:37   #1801
deb
Zakorzenienie

Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
mój mały nie interesuje się już matką edukacyjna, bo ciąglę leży na brzuchu... jakie dajecie zabawki podczas leżenia na brzuchu ? myślałam o czymś takim http://allegro.pl/chicco-i-gym-muzyc...609418622.html
ja daję mojej po prostu bezpieczne zabawki - czyli takie żeby sobie oka nie wybiła jak jej główka leci tzn. pluszowe, ewentualnie klocki materiałowe. I daje jej coś tak dalej od niej żeby musiała łapkami sięgnąć.
Stary 2013-10-16, 21:38   #1802
Veronic
Wtajemniczenie

Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
Hihi uwielbiam to rzucanie się na cycka
ja też
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 21:38   #1803
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
mój mały nie interesuje się już matką edukacyjna, bo ciąglę leży na brzuchu... jakie dajecie zabawki podczas leżenia na brzuchu ? myślałam o czymś takim http://allegro.pl/chicco-i-gym-muzyc...609418622.html
wszystkie zabawki jakie mamy, sięga sobie po nie go tego używa panelu muzycznego z maty stojak fajny ale za tą kasę będziesz miała więcej zabawek na dłużej może jakieś organki, pianinko?

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 21:39   #1804
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
dziewczyny potrzebuję pomocy, a mianowicie w niedziele jedziemy na urodziny do chrześniaka tż, maly będzie mial 4 lata, nie mam pojęcia czym się interesuje, bo niestety widujemy się bardzo rzadko i kontakt taki sobie, co mu kupić żeby byl zadowolony??
My ostatnio kupowalismy chrzesnikowi w tym samym wieku kask na rower i trabke najlepiej jakas zabawke zeby sie ucieszyl, a nie mozecie podpytac jego rodzicow?
Stary 2013-10-16, 21:40   #1805
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość

spokojnie na rozszerzanie diety masz jeszcze czas, nie ma się co z tym zbytnio spieszyć
A my chcemy już w sobotę zacząć rozszerzać lekarka nam tak zaleciła ze względu na okienko immunologiczne. Zaczynamy od marchewki
Stary 2013-10-16, 21:41   #1806
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
mnie rozczula jak przysypia przy cycu, wypadnie mu i z zamkniętymi oczami w panice go szuka

ale mi będzie brakowało kp kiedyś chyba od razu będę musiała zmajstrować kolejnego ssaka jak Bart już nie będzie chciał cyca

Stary 2013-10-16, 21:42   #1807
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
wszystkie zabawki jakie mamy, sięga sobie po nie go tego używa panelu muzycznego z maty stojak fajny ale za tą kasę będziesz miała więcej zabawek na dłużej może jakieś organki, pianinko?
No właśnie - ja kupiłam pianinko za radą Justii - mała na pleckach pięknie sobie gra nóżkami ale na brzuszku nie dźwiga jeszcze rączek tak wysoko żeby przyciskać i wydaje mi się, że to też jest dla dziecka które już wyżej się dźwiga - chyba że moja po prostu jeszcze nie dźwiga się tak wysoko, a Wasze dzieci już tak
Stary 2013-10-16, 21:44   #1808
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
A my chcemy już w sobotę zacząć rozszerzać lekarka nam tak zaleciła ze względu na okienko immunologiczne. Zaczynamy od marchewki
aa no chyba, że tak

ja możliwe (ale jeszcze nie wiem na 100%:P:P), że zacznę w niedzielę, też od marchewy

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Cytat:
mnie rozczula jak przysypia przy cycu, wypadnie mu i z zamkniętymi oczami w panice go szuka

ale mi będzie brakowało kp kiedyś chyba od razu będę musiała zmajstrować kolejnego ssaka jak Bart już nie będzie chciał cyca
mam tak samoo
Stary 2013-10-16, 21:45   #1809
deb
Zakorzenienie

Cytat:

O tak Helenka też tak szuka, ale tak delikanie, taka zaspana słodzinka
W ogóle jak sobie pomyślę, że była taka malutka i ją obracałam na boczek i przytulałam do siebie, a teraz sama się pcha, wyciąga w moją stronę rączki nóżki i głowkę przesuwa - no nie mogę uwierzyć, że już taka samodzielna za chwilę sama w nocy będzie się przyczołgiwać i cycka wyciągać
Stary 2013-10-16, 21:46   #1810
Innocence_89
Rozeznanie

Matko...61 stronakiedy ja to nadrobie

Storczykomaniaczka : 25
Innocence_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 21:46   #1811
deb
Zakorzenienie

Mi teraz coś dziecko się wybudza...pewnie na jedzonko.
Uciekam do jutra

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-16, 21:48   #1812
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:
mój leząc na brzuszku normalnie łapie różne gryzaczki, grzechotki, pluszaki i inne ,no i rzuca się na nie;P bo wszystko chce włożyć na chama do buzi

taki plastikowy stojak u nas na razie absolutnie by się nie sprawdził, bo W zrobiłby sobie tylko tym krzywdę
Cytat:
ja daję mojej po prostu bezpieczne zabawki - czyli takie żeby sobie oka nie wybiła jak jej główka leci tzn. pluszowe, ewentualnie klocki materiałowe. I daje jej coś tak dalej od niej żeby musiała łapkami sięgnąć.
Cytat:
dzięki za odpowiedzi

no właśnie Antoś tak na brzuszku nie wyciąga za bardzo rączek po zabawki :/ Veronic masz w sumie racje z tym stojakiem, jak by mu główka opadła to by nieźle przydzwonił

chce mu dać jakąś interaktywną zabawkę, która zachęci go do wyciągania rączek ... może właśnie pianinko http://allegro.pl/pierwsze-pianinko-...617404904.html
Stary 2013-10-16, 21:48   #1813
karota11
Zadomowienie

Cytat:
hej
dzisiaj byliśmy w trniu na zakupkach no i ja u okulisty (astygmatyzm mi się pogłębił i muszę mieć soczewy toryczne ) trochę nam to zeszło
W w końcu dostał od nas oballa i kupiłam mu też czapkę na zimę ze smyka oraz kaszki Holle z PiPy
a ja kupiłam sobie botki z lasockiego <zaszalałam> i czapkę

teraz Wojtek szaleje na macie może jak się wcześniej nie rozpłacze to trochę nadrobię

diabli- to była nasza 3 dawka wzw wzięłam też 1 dawkę pneumokoków, potem kolejna za ok 1,5 miesiąca, no i spokój do ok 13 miesiąca
ile zapłaciłas za kaszkę?
Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
no właśnie w Recaro się nie da tego wyciągnąć, pod spodem jest goły styropian
muszę obadać temat bo już mu strasznie niewygodnie jest :/

tak, jak najbardziej aczkolwiek nie mam pewności czy to na pewno oryginał ale wszystko świadczy o tym że tak.
przyszło na drugi dzień

się wkurzyłam na babcię ... byłam u niej moment, a ta tak marudziła o Przemka żeby jeszcze zostać mimo że mówiłam że mam obiad na talerzu i że idę że zatrzymała mnie w drzwiach na kilka min a przez to że Przemek był w nosidełku nie zauważyłam że kot się wymknął i do niej poleciał (naprzeciwko). i w pewnym momencie w domu tak się zastanowiłam, gdzie kot, ale pomyślałam że pewnie się grzeje w drugim pokoju. a po 1,5 h babcia dzwoni żeby przyjść po kota. ja się pytam dlaczego wcześniej nie mówiła, to stwierdziła tylko że "jej nie przeszkadzał" no super fakt że nie szukaliśmy no ale jakbym się zorientowała że kot wyszedł to z nerwów bym zwariowała szukając jej po ulicy
co babcia tam porabiała z tym kotem ciekawe
Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
I. jakoś nie reaguje szczególnie na mokrą wielorazówkę

my dziś też nigdzie nie wychodziliśmy

usunęłam zęba, młody dostał dziś na wieczór mm, zobaczymy jak jego brzuszek to przyjmie i teraz śpi. a jutro mam wychodne - rano na spotkanie do pracy, a po południu na imprezkę
o super mamuśka, rozerwiesz się
Cytat:
Vil - mi się jeszcze przypomniało co do fotelika że dopóki dziecku główka nie wystaje to jest dobry, nóżki mogą wystawać ale główka nie powinna.

Też mi się wydaje że to krzesełko nie ma po prostu tego mniejszego wkładu i może aż tak bardzo się nie przechyla?
dokłądnie, fotelik koniecznie trzeba wymienić, jak dziecko przekroczy dopuszczalną wagę lub wystaje główka

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
UWAGA
Kupilam ta tareczke do robienia musu z owosow, kupilam lobo+gruszke wiliamsa
Zrobilam dla Z dzis tylko jablko i..
Zjedla wszyyyyyystko z zachwytem! Wiec pa pa sloiczki, witaj kuchnio, ksiezniczka wcina to co dobre i domowe hehe

No i jakby mnie uslyszala-raczkami wszyyystko na wieczór lapala, ciagala, rzucala.
2nowe umiejętności w jeden dzien

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
jaką tareczkę
Cytat:
Wow Zuzia to zdolniacha a Ty narzekasz

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Przed snem wieczorym czy w ciągu dnia u nas to różnica
wieczorem najpierw ryk - daję smoka to go sobie obraca w rączkach na wszystkie strony i jak wypadnie to jest ryk, to znowu daję i tak do upadłego - mojego albo jej
Ale dzisiaj jakaś wymęczona szybko padła bo zaraz po kąpaniu po 20, ale niestety już 2 razy się przebudziła więc nie wiem co będzie za chwilę

Ja próbowałam przed snem masować i smarować dziąsełka żeby ulżyć - bo wydaje mi się że dlatego tak tego smoczka obgryza bo ją swędzą. Ale ona to traktowała jako super zabawe i już w ogóle było po spaniu.

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

Aha... Mysia piękne te rzeczy na całe szczęście jesteśmy zaopatrzeni na razie

Nie wiem czy widziałaś...pytałam o krzesełko Chicco Polly - może widziałaś na żywo, chyba taki by starczył skoro dziecko ma te 5 miesięcy. Szkoda tylko że nie ma pałąka
tutaj link: http://allegro.pl/chicco-krzeselko-d...602090553.html
do takiego to chyba dziecko musi siedziec już dobrze?
Stary 2013-10-16, 21:49   #1814
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Innocence_89 Pokaż wiadomość
dokładnie ja tez chciałam tkane a 4 ma i tkane i łatwo zmywalne a kolory takie lubie ale po przeczytaniu tych opinii mam dylemat .Teraz znowu czyta opinei na ceneo że w tym polly magig dwójka dzieci sobie o tacke zabka wyłamało i każdy pisze ze jak dziecko długo siedzi to sie główka poci...
nie da się ustrzec przed całym zlem swiata. jak dobrze popatrzysz to na bangla.babyonline.pl większość przedmiotow ma zalety, ale i mnóstwo wad. nawet jesli jest dla ciebie cos jest super, to komus innemu moze nie pasowac...
nawet certyfikaty bezpieczeństwa nic nie dadza, wystarczy jeden nieszczęśliwy wypadek i dziecko nawet w bezpiecznych warunkach może się uszkodzić (szymek skrecil noge w basenie z pilkami w figloparku )

aaa i skad wiesz, ze ten ktoś kto napisał o zebach nie sciemnial? rownie dobrze dziecko może wysiadać z samochodu i przylozyc glowa o chodnik (jak mój bratanek). ubic//wybic zeba można na huśtawce, w kuchni, wszedzie.
nie wiem z czego wykonana jest ta tacka, ale pewnie jak w większości z takiego samego plastiku i nie wydaje mi się, żeby roznila się od innych tacek az tak, by na niej zeby wybijać
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 21:51   #1815
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie - ja kupiłam pianinko za radą Justii - mała na pleckach pięknie sobie gra nóżkami ale na brzuszku nie dźwiga jeszcze rączek tak wysoko żeby przyciskać i wydaje mi się, że to też jest dla dziecka które już wyżej się dźwiga - chyba że moja po prostu jeszcze nie dźwiga się tak wysoko, a Wasze dzieci już tak
ale to przyjdzie na to czas jeszcze nasz panel jest dość płaski, więc inaczej ale takie pianinko kupimy też
Cytat:
O tak Helenka też tak szuka, ale tak delikanie, taka zaspana słodzinka
W ogóle jak sobie pomyślę, że była taka malutka i ją obracałam na boczek i przytulałam do siebie, a teraz sama się pcha, wyciąga w moją stronę rączki nóżki i głowkę przesuwa - no nie mogę uwierzyć, że już taka samodzielna za chwilę sama w nocy będzie się przyczołgiwać i cycka wyciągać
czekam na to z niecierpliwością, uwierz

Cytat:
Matko...61 stronakiedy ja to nadrobie
zaraz dzienna zmiana idzie spać

Edytowane przez XxXJuSstiii
Czas edycji: 2013-10-16 o 21:55
Stary 2013-10-16, 21:52   #1816
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
nom, tyle że są właśnie prawie takie same a dużo droższe dlatego jak dla mnie odpadają
a to jedno co masz tańsze na tej liście, Carterro to sama się nad nim zastanawiałam ale w końcu wybrałam to nasze.

ale nic mi się nie chce, Przemek zasnął, ja powinnam robić obiad, pranie trzeba rozwiesić ale mam masakrycznego lenia ....
muszę iść do przychodni po skierowanie ale dziecka nie będę ciągnąć w taką pogodę, zimno mi, Przemek od rana nie chce jeść, chcę puzzle piankowe a nie mogę już w tym miesiącu nic kupić, ehhh wszystko do d... dziś.

pisałam Wam że przyjechała niedawno kuzynka z Niemiec. ona ma trójkę dzieci, żyje głównie z tamtejszego zasiłku i alimentów, ale ma fioła na punkcie ekologii i tego co dobre dla swoich dzieci. i podobno wszystkie rzeczy poliestrowe itp, polarki dla dzieci są produkowane m.in z ropy naftowej. nie wiem ile w tym prawdy, tak Wam tylko piszę a propos dyskusji o materiałach. ona kupuje tylko prawdziwe
wełniane, jedwabno-wełniane itp, mówi że nawet po pół roku prania nic się z tym nie dzieje.
O kurcze...na szczesciebz polyestru mam tylko dwa kocyki i to z znanej firmy dzieciecej bobobaby.

Storczykomaniaczka : 25
Innocence_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 21:53   #1817
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
zaraz nadrabiam, ale najpierw tak na szybko:

Nela po szczepieniu, marudna jak nigdy, ale doktorek stwierdził, ze faktycznie zabki daja jej popalić (swoja droga, gdy zapytałam czy może jej zajrzeć o paszczki uslyszalam "ahh te mamuśki, do każdej dziurki chcą dzieciom zajrzeć. dajcie wy im swiety spokoj, żeby mogą rosnąć od 3 miesiąca i jak wyjda to będą ).
asymetrii nie ma, glowka pięknie się wyrownala. w zamian pan doktor stwierdził, ze możliwe, ze jest anemia, bo ona jakas taka BLADA rozbawil mnie, bo na każdym kroku wszyscy mowia, ze jes taka opalona. nawet wczoraj w laboratorium babka pobierala jej krew i mowi "jak ty jesteś slicznie opalona, bylas z rodzicami na wakacjach". ale doktorek swoje, ze usteczka ma blade (po prawie tygodniu biegunki nikt nie wygladalby wspaniale) i chciał wypisac skierowanie na morfologie. wiec ja go wyprzedzam myślami i mowie, ze wczoraj zrobiłam...i wszystko jest ok. poogladal. później stwierdził, ze watroba lekko powiekszona (jakies 2 cm wychodzi poza zebra) i to w sumie nie daje mi spokoju. a na koniec osluchal i oczywiście doszukal się szmerow w serduszku, wiec dostalysmy skierowanie do kardiologa... nie wiem czy się smiac czy plakac, bo cala ta wizyta to takie trochę szukanie na sile choroby... na pewno pojdziemy do innego lekarza skonsultować. ten nasz ma naprawdę dobre opinie wśród mam, w necie itd. antybiotyki w ostateczności, sama już nie wiem co myslec
aha mloda w końcu wazy 7kg glowka i klata 42. dlugosci nie zmierzyli, a szkoda.

ma ktoras jakies pojecie o dziecięcych watrobkach? jakie badanie dobrze byłoby zrobić, jakiego lekarza odwiedzić? bo u nas konkrety nie pojawily się...
Brawo waga super wymiary idealne co do serduszka to taknbywa ze nie raz szmerow nie slychac a mala pewnie ma fozjologiczne co do watroby to pamietam ze gastroentorolog macala brzuch D. I po niej studenci i ona ze piwiekszona watrobe i nie w tym.miejscu :banghead: wiec ha sxybko do rodzinnejnpo skierowanie na usg polecialam w ten sam dzien do szpitaka na usg a p. Doktor mowi ze wsztstko ok watroba normalnych wymuarow i teraz wiedzac ze D. Na dwie sledziony pewnie to wymacala i myslala ze watroba powiekszona hee

Cytat:
Napisane przez karbie1984 Pokaż wiadomość
dziewczyny jakie kaszki dajecie maluchom ?
ja na razie kupiłam kleik ryżowy, ale mała nie chce jeść.
dzisiaj oglądałam kaszki smakowe, ale składy co niektórych mnie przeraziły
jeśli kaszkę manne to z jakiej firmy ?
głupie pytania zadaję
kupiłam kilka słoiczków z mięsem.
w sobotę kurczak, dzisiaj indyk. mała zjadła kilka łyżeczek, ale mnie po spróbowaniu na wymioty się zbiera
Ja daje poki co bobowity ryzowa jak dla mnie niedobra M. Tez kiepsko smakuje w sobote moze Holla mi sie uda kupic

Pocytowalam i d..pa a nadrobilam wszystoo..

Justki ty masz problem z ulokowaniem dziecka a foteliku? to ja to samo jak my na szerokosc jest za maly a co to bedzie w kombinezonie
Tez bym chciala zeby jak najdluzej w nimjezdzil
Teraz mniej czasu bo D. Duzo zadaja wiec zarobiona jestem
Kolorowych
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 21:56   #1818
Veronic
Wtajemniczenie

ja też uciekam, bo już późno się zrobiło

dobranoc

--
karolina- oo to pianinko fajne jest moze tez się skuszę i kupię np na gwiazdkę hmm
zamówiłam w zeszłym roku dla dla chrześniaczki tżta matę edukacyjną z cyferkami i literkami tej firmy i dziewczynki( 2 i 3 latka) są nią wprost zachwycone

karota- 14,99zł

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Cytat:
O kurcze...na szczesciebz polyestru mam tylko dwa kocyki i to z znanej firmy dzieciecej bobobaby.
w większości te polarkowe rzeczy robione są z butelek plastikowych
Stary 2013-10-16, 21:58   #1819
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
chce mu dać jakąś interaktywną zabawkę, która zachęci go do wyciągania rączek ... może właśnie pianinko http://allegro.pl/pierwsze-pianinko-...617404904.html
my mamy taką żyrafkę
http://allegro.pl/wesole-zwierzaki-i...627496960.html
jest jeszcze miś i słonik (słoń też ekstra) i Bartek na niej nauczył się pełzać w łóżeczku i chętniej wyciąga rączki po zabawki leżąc na brzuszku

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Justki ty masz problem z ulokowaniem dziecka a foteliku? to ja to samo jak my na szerokosc jest za maly a co to bedzie w kombinezonie
Tez bym chciala zeby jak najdluzej w nimjezdzil
Teraz mniej czasu bo D. Duzo zadaja wiec zarobiona jestem
Kolorowych
to Vil

Stary 2013-10-16, 21:59   #1820
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
Ile wasze dzieci rosną w trakcie miesiąca?
poczawszy od 3 tyg. zycia:
4100, 4500, 4570, 4900, 5100, 5230, 5450, 5600, 5730, 5780, 5960, 5900, 6180, X, 6200, 6680, 6700, 6700, 7000 - dzisiaj 21 tydzień
mam dziecko zagadke...

ok doczytałam, ze chodzi o wzrost, nie wage

Edytowane przez diabli
Czas edycji: 2013-10-16 o 22:03
Stary 2013-10-16, 22:01   #1821
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Witam

Nadrobilam wszystko, poczawszy od chinszczyzny a skonczywszy na kaszkach, ale jak pomysle, ze mam cytowac na tablecie to ogarnia mnie niemoc.

Chinszczyzna- nie oszukujmy sie, nie da sie jej uniknac. Pewnie, ze zawsze warto szukac lepszych rzeczy, ale trzeba tez miec zdrowy rozsadek, bo nie wszystko pochodzace z Chin jest gorsze od naszego...

Gluten i kaszki- my na razie same warzywa i owoce, pozniej miesko, gluten i kaszki po 7mz.

Nelcia spala dzis od 21 do 10 rano, z chyba 3 (nie pamietam ) przerwami na jedzenie, pozniejm1,5 h przerwa na spacerku i z pol h przed 18, teraz juz smacznie spi, i mimo, ze jest "grzeczna" w dzien to ja dzis wysiadam.. Jutro chyba musimy obnizyc lozeczko
Bo babel zaczal laoac sie obreczy i dzwigac, skubanica mala...

3mam w dalszym ciagu kciuki za cynamoniontka, bo to co im sie przydazylo to normalnie brak slow

A jednoczesnie ciesze sie, ze nasza Clo i Flo trafili na takich szpital i lekarzy cudownie, ze u Florka tylko coraz lepiej Nelcia pozdrawia mlodzienca
Stary 2013-10-16, 22:02   #1822
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
My bylismy karmieni zwykłymi
Dobrze, że moja tego nie czytała i wolała się wyspać od początku
Jak można zabka złamać na krzeselku? No ok, ja rozwaliłam na ognisku to się lepiej nie odzywam, da się i to po studiach już byłam
zaszalalas. mój brat w klasie maturalnej na wycieczce klasowej postanowili podziczyc w tym dmuchanym skakancu dla dzieci efekt końcowy: wybita jedynka i implant na caaaale zycie. kolega za bardzo wierzgal kopytkami hehe.
Stary 2013-10-16, 22:04   #1823
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:
my mamy taką żyrafkę
http://allegro.pl/wesole-zwierzaki-i...627496960.html
jest jeszcze miś i słonik (słoń też ekstra) i Bartek na niej nauczył się pełzać w łóżeczku i chętniej wyciąga rączki po zabawki leżąc na brzuszku

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

Super dzięki

Jutro coś zakupię, bo dziś już spadam spać, moje chłopy już dawno śpią

Dobranoc
Stary 2013-10-16, 22:10   #1824
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
w sloiczkach jest olej, najczesciej rzepakowy. raz ze tluszcz jest wazny zeby niektore witaminy sie wchlanialy, a dwa, to wlasnie kupka
a co do glutenu - w niemczech nie robi sie wielkiej filozofii z tego. najpierw wprowadza sie warzywa z mieskiem (ze wzgledu na zelazo). po jednym miesiacu powinien to juz byc jeden posilek i wtedy wprowadzamy drugi posilek, najlepiej kaszke mleczna (rano czy wieczorem - jak kto woli). tak jak z warzywami: powoli, najpierw male porcje, az po miesiacu zastepuje caly posilek. ale bez tej filozofii 2-miesiecznej ekspozycji... w miedzyczasie mozna owoce zaczac, ale jak sie nie chce, to mozna jako trzeci posilek dopiero wprowadzac.
podoba mi się, ten niemiecki ordnung nie ma wątpliwości i niedomowien jak u nas. polacy sobie wszystko komplikują i później każdy i tak robi jak chce. jedna wielka samowolka hehe.

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Cytat:
czyli jednak to masło to prawda, własnie o tym lepiej wchłaniających się witaminach siostra też mówiła bo ja sama bede gotować, słoiczki to ostateczność np jakby w słoiczkach było coś czego nie mam ekologicznego w domu np szpinak:P
oooo super to mi sie podoba chyba tez tak zrobie
mysle, ze lepiej kupic jakiś porządny olej zamiast masla
http://allegro.pl/holle-ekologiczny-...567750918.html (niekoniecznie holle, choć my sobie wlasnie taki kupilysmy)

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Cytat:
Cloche a ten Chicco Snack obity ceratką czy tkaniną?

u mnie dzisiaj na obiad kotleciki gryczano-brokułowe już widzę minę męża... obiad bez mięsa ?
poproszę przepis, jeśli robi się je inaczej niż mielone
u nas dzisiaj była pieczarkowa, bo już od dawna za mna chodzila i bogracz a'la strogonow - bo wrzuciłam i pieczarki i paprykę i ziemniaki i lane kluski nie mogłam się zdecydować na co mam ochote wyszedl wielki gar, wiec jutro wolne!
Stary 2013-10-16, 22:13   #1825
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
mój leząc na brzuszku normalnie łapie różne gryzaczki, grzechotki, pluszaki i inne ,no i rzuca się na nie;P bo wszystko chce włożyć na chama do buzi

taki plastikowy stojak u nas na razie absolutnie by się nie sprawdził, bo W zrobiłby sobie tylko tym krzywdę
A przy tym rzucaniu jakiego nerwa czasami dziecko dostaje

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 22:21   #1826
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
ja też używam ,linomagu do wszystkiego do buzi do pupy do ciałka świetny jest mam tez sudocrem na odparzenia i bepanten i jeszcze maść robioną na jakieś wysypki i wysuszoną skóre i linomag z cynkiem a po kąpieli atoperal baby
sporo tego Nela jeszcze nigdy nie miała odparzonej pupy, nawet teraz przy czestych kupach. i nie używamy do pupy nic po kapieli od stop do glow jest smarowana mleczkiem z hippa i to wystarcza.
Stary 2013-10-16, 22:25   #1827
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
sporo tego Nela jeszcze nigdy nie miała odparzonej pupy, nawet teraz przy czestych kupach. i nie używamy do pupy nic po kapieli od stop do glow jest smarowana mleczkiem z hippa i to wystarcza.
to ile ich ma

My w sumie smarujemy tylko pupę Linomagiem, a po kąpieli niczym, bo kąpiel jest z olejkiem, ale może trza zacząć, choć w sumie nic mu się nie dzieje

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-16, 22:37   #1828
karota11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Dobra poddaje się, to co podawac zamiast kleiku gdy manny jeszcze nie jemy ;(
jaglana
a sinlac?

Cytat:
ale one chyba sa takie bardziej hmm gumowe niż sam silikon, nie?
http://allegro.pl/lyzeczki-z-czujnik...607980186.html w aukcji nic nie napisali żeby były silikonowe.

ja kupiłam te bez czujnika i one sa naprawdę miękkie - jak smoczek
http://allegro.pl/tommee-tippee-lyze...606527064.html

a z munchkin http://allegro.pl/munchkin-miekka-de...608990698.html sa inne, tylko miękkie, ale tez fajne. i zastanawiam się czy te z czujnikiem nie sa takie same...
diabli spryciula, jaka wiedza o łyżeczkach
Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
dziewczyny potrzebuję pomocy, a mianowicie w niedziele jedziemy na urodziny do chrześniaka tż, maly będzie mial 4 lata, nie mam pojęcia czym się interesuje, bo niestety widujemy się bardzo rzadko i kontakt taki sobie, co mu kupić żeby byl zadowolony??
może grę ?taką ciasteczkowy potwór, czy cś tam nie planszówkę, tylko takie plastikowe 3d, zręcznosciowe

Cytat:
Biedny Piotruś, mam nadzieję że szybko wróci do normy.
Moja normalnie się drze na widok teścia i to tak że jedynie cycek może ją uspokoić
hehe dobre :O
Cytat:
ja też
Cytat:

mnie też, ja tak kocham patzreć jak je cyca uwielbiam to
Cytat:
nie da się ustrzec przed całym zlem swiata. jak dobrze popatrzysz to na bangla.babyonline.pl większość przedmiotow ma zalety, ale i mnóstwo wad. nawet jesli jest dla ciebie cos jest super, to komus innemu moze nie pasowac...
nawet certyfikaty bezpieczeństwa nic nie dadza, wystarczy jeden nieszczęśliwy wypadek i dziecko nawet w bezpiecznych warunkach może się uszkodzić (szymek skrecil noge w basenie z pilkami w figloparku )

aaa i skad wiesz, ze ten ktoś kto napisał o zebach nie sciemnial? rownie dobrze dziecko może wysiadać z samochodu i przylozyc glowa o chodnik (jak mój bratanek). ubic//wybic zeba można na huśtawce, w kuchni, wszedzie.
nie wiem z czego wykonana jest ta tacka, ale pewnie jak w większości z takiego samego plastiku i nie wydaje mi się, żeby roznila się od innych tacek az tak, by na niej zeby wybijać
też myśłałam o tym wybitym ząbku, bo co tacki mają być z waty? ze steropianu?

ja robię muss z gruszek w słoiki dla Małego pyszne

---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ----------

Cytat:
my też właśnie nie używamy, do kąpieli oilatum i nam starcza, a jak widzę zaczerwieneinia to linomag
Stary 2013-10-16, 22:53   #1829
diabli
Zakorzenienie

mam pytanie:
od kiedy liczycie te noc dziecka? ile godzin ma przespać. kiedy ostatnie "dzienne" karmienie? to zaraz po kapieli?

jeśli kapie mala o 19, zasypia w momencie, najpóźniej o 20 to od tej pory liczycie, ze ma przespać do rana (do tej 4-5?)
czy może jest jakies ekstra bonusowe karmienie kolo polnocy?

pytam, bo mam problem z określeniem nocy i poranka u nas doba młodej zaczyna się o 19 tak sobie wymyslilam. po kapieli jest nowy dzień i od niego zapisuje sobie kiedy był cyc, kupa, zmiana pieluchy itd.

Barwineczek - jeśli maly przespi cala noc, to ile karmien wyjdzie Wam w ciągu dnia? nadal ok. 6, tak co 3 godz.?
Nela "zaprogramowala" się na jedzenie co 3-4 godziny. czasem 5. niezależnie czy noc czy dzien. czytam o tym odpoczywaniu brzuszka i zastanawiam się czy w naszym przypadku jest ok.

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Cytat:
Napisane przez NoBoTak Pokaż wiadomość
A i jeszcze pytanie do mam chłopców odciągacie napletek? jeszcze położna mówiła żeby tak raz w tygodniu odciągać. A jak byłam ostatnio u pediatry to się zapomniałam zapytac <glupek>!:/
znajoma pytala o to dzisiaj pediatrę bo szczepilysmy dzieci razem. delikatnie odciagac, na tyle ile się da. jeśli się nie da to olac temat, bo czas na pelne odciąganie jest do 3 roku zycia. i nic na sile, bo niektóre mamuśki robia dzieciom krzywdę

---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Cytat:
fajne i cena tez ok.
podoba mi się...wilk i kapturek ptaszysko tez...tylko zastanawiam się...bo Nela ma wanienke z kaczka. taka zwykla naklejka za jej glowa. i od momentu kiedy ja odkryla robi nam niezle jazdy podczas kapieli wygina się do tylu, za wszelka cene chce podziwiać kaczuche. już nawet myśleliśmy żeby ja zdrapać, ale jak można dziecku odebrać takiego fajnego przyjaciela? ona dla niej wszystko zrobi hehe. w leżaczku tez powoli odkrywa stwory morskie które sa na "tapicerce". ciekawe czy w foteliku do karmienia tez bylaby wiecznie odwrocona tylem
Stary 2013-10-16, 22:55   #1830
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Diabli u nas ostatnie dzienne karmienie jest po kąpieli a pierwsze poranne o 4/5/6

Bartek mi się wykręca strasznie przy zmianie pieluszki, koniecznie musi widzieć soją tapetę

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości