|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Domek na wsi
Hej wszystkim. Moim marzeniem od jakiegoś czasu jest posiadanie domu na wsi,najlepiej gdzieś pod miastem nie tak na zupełnym odludziu. Najlepiej gdyby domek był drewniany. Marzy mi się picie kawy w ogrodzie pełnym kwiatów i biegających wokół zwierząt. No tak,ale wiąże się z tym również dojazd do pracy i wogole. Sytuacja nasza jest taka ze mieszkamy aktualnie w Anglii,pracujemy tutaj i wynajmujemy mieszkanie. Po paru latach spędzonych tutaj zapragnęłam znow wrocic do kraju. Ja jestem po studiach,mój narzeczony tutaj się jeszcze uczy i dokształca,planujemy pobyc tu jeszcze trochę i wrocic. Przeraza mnie jednak sytuacja na rynku pracy w Polsce,ale jestem dobrej myśli. Wiec tak postanowiłam spełniać swoje marzenia. Myśleliśmy ogólnie o kupieniu takiego gotowego domku do remontu ale nie wiem czy to się kalkuluje bardziej niż wybudowanie nowego. Od czego powinniśmy zacząć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Domek na wsi
Od sprecyzowania planów i szukania informacji na temat budownictwa na profesjonalnych forach i portalach bo na razie to brzmi jak marzenie 15 latki
![]() i zebrania pieniędzy lub kredytu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ojej nie wiedzialam ze nie mozna marzyc,w koncu chyba od tego się zaczyna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
od zastanowienia sie gdzie chcecie mieszkać: czy blizej duzego miasta, gdzie łatwiej o prace, czy blizej rodziny, czy w malowniczym miejscu czy tam gdzie jest praktyczniej.
Polska jest wieeelka ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Witam, ja właśnie niedawno zrealizowałam to marzenie. Podstawowa rada jakiej mogę Ci udzielić, to jeśli chcesz zaoszczędzić naprawdę sporo kasy, szukaj ogłoszeń sprzedaży domów starych, ale wyremontowanych w jak największym stopniu. Budowa od podstaw to przy dzisiejszych cenach - majątek! Mi się udało kupić taki stary dom, który wewnątrz był całkowicie wyremontowany, a została do zrobienia tylko elewacja i remont budynku gospodarczego, stąd wiem jak kosztowne są jakiekolwiek materiały i usługi budowlane i dziękuję bogu, że wnętrze miałam gotowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Można marzyć ale nie trzeba o tym zakładać wątków na forum...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Mademoiselle, musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań:
1. Gdzie chcecie mieszkać 2. czy znajdziecie tam pracę żeby marzenia przerodziły się w cele 3. Ile jesteście w stanie łożyć na domeczek (dom na wiosce z działeczką trzeba liczyć w granicy 500 000 - to się wydaje dużo, ale niestety tyle wyjdzie w sumie co nie znaczy że wszystko musisz od razu mieć, ale dobrym rozwiązaniem jest kupienie drewnianego domku ![]() Wiesz, każdego ciągnie do kraju, bo tam czuje dom w duchu. Matka Polka nas kocha, rząd tej miłości niestety nie ma. Jeśli szukasz spokoju ducha, to nie znajdziesz go w żadnym kraju tylko w sobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=prima_ballerina;433 56369]Mademoiselle, musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań:
1. Gdzie chcecie mieszkać 2. czy znajdziecie tam pracę żeby marzenia przerodziły się w cele 3. Ile jesteście w stanie łożyć na domeczek (dom na wiosce z działeczką trzeba liczyć w granicy 500 000 - to się wydaje dużo, ale niestety tyle wyjdzie w sumie co nie znaczy że wszystko musisz od razu mieć, ale dobrym rozwiązaniem jest kupienie drewnianego domku ![]() Wiesz, każdego ciągnie do kraju, bo tam czuje dom w duchu. Matka Polka nas kocha, rząd tej miłości niestety nie ma. Jeśli szukasz spokoju ducha, to nie znajdziesz go w żadnym kraju tylko w sobie ![]() Małe sprostowanie co do cen. 500 tys to chyba cena pod Warszawą. Ja niedawno kupiłam nieduży domek (po remoncie do zamieszkania od zaraz) z całkiem sporą działką i zmieściłam się w 200 tys. Dodam, że nie jest to totalne zadupie, konkretniej zachodnia Polska. I w tym rejonie całkiem sporo jest ofert w tej kwocie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakie woj.? bo ja tez zachód. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dryda jak już zaczniesz robić kosztorys to będziesz chciała się w tym zmieścić.
Ale Drogie Panie, prawdziwa miłość to i w namiocie przetrwa i ile radości ![]() Jest takie coś jak *** , tam można spojrzeć realnie na sprawę ![]() Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2013-10-23 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
mm444 - Ale mnie zripostowałaś
![]() Biorę na klatę i przepraszam. Choć niektórzy kosztorysy prowadzą rzetelne no i fuszerki nie odwalają. Chociaż po tym zdjęciu to popieram w pełni, że lepiej tam nie wchodzić;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Tak myślę ze raczej wolelibyśmy kupić jakiś stary gotowy dom i go ewentualnie po swojemu w miarę możliwości wykończyć,bo zabawa w budowę to jednak duże wyzwanie i kosztowne zwłaszcza ze jesteśmy za granica i ciężko byłoby nadzorować budowę. Staram się przegadać oferty,ale tak naprawdę jeszcze nie zdecydowaliśmy gdzie...czy bardziej w stronach mojego TZ (kujawsko-pomorskie) czy moich (lubelskie) ale chyba z praca lepiej byłoby na zachodzie... Narazie zbieram różne informacje,opinie no i pieniadze;-) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dom ktory ma swoj klimat i sprzyja romantycznym chwilom to domek przy jeziorze a za domkiem las
![]() Taka moja bardzo subiektywna opinia:p Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Każdy dom sprzyja romantycznym chwilom. A czy one są to już zależy od ludzi, nie od murów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Tak, ale mialem na mysli ze przyroda to potęguje
![]() Wysłane z |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Napewno zwłaszcza jeżeli ktoś kocha przyrode;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Kurcze, mieszkanie na wsi ma swoje zalety. Ja jestem z dużego miasta więc mało o tym wiem ale wcale bym nie narzekał gdybym miał porządny dom i kawałek ziemii gdzieś na uboczu Warszawy. W centrum człowiek musi się wszędzie tłoczyć no i do tego musi mieć na każdym kroku oczy dookoła głowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
![]() Generalnie wyglądało to tak, że robiłam sobie listę kilkunastu domów do obejrzenia i ruszaliśmy w podróż, żeby je obejrzeć. Zjeździliśmy tak kawał Polski i w końcu trafił się ten, który mamy obecnie. Właściwie już po 1 wizycie wiedzieliśmy, że to ten. Pomogło niewątpliwie doświadczenie z wcześniejszych wyjazdów i te dziesiątki wcześniej obejrzanych domów. W każdym razie każdą nieruchomość trzeba zobaczyć na miejscu, najlepiej jeszcze z kimś kto się zna na oszacowaniu stanu technicznego. Ja akurat mam dobrą koleżankę z branży budowlanej, więc miałam darmową poradę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.