|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: My akcyzę przechytrzymy, wódkę weselną wnet kupimy! PM'14 cz. 20
|
|
|
|
#2162 |
|
Zadomowienie
|
Nie widzę ich już na stronie - kupiłam je na wyprzedaży. Według paragonu to "68493 Srebro-kolczyki sztyft A". Podobno są z kolekcji Lśnienie, ale ceny są w niej wyższe, więc nie jestem pewna, czy pani z salonu się nie pomyliła (poprzednio były 30 zł droższe).
|
#2163 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki - a sukienkę i fryzurę już wybrałaś?? Kiedy masz ślub??
|
|
|
|
#2164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale ok, Twoje będzie trwało powiedzmy 12h. Policz sobie: Zupa, Obiad, deser, zimne zakąski, ciasta i tort, do tego jeszcze 4 ciepłe kolacje. Gdzie tu czas na tańce, zabawy??? Dla mnie jest tego za dużo. Zresztą u mnie ciepła kolacja obejmuje barszcz razem z golonkami i szaszłykami, u Ciebie widzę że jest to rozbite na 2 posiłki. Do tego płonąca szynka. Nie uważam żebyśmy mieli za mało jedzenia ;] |
|
|
|
|
#2165 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sama napisałam wcześniej, że my mieliśmy tyle w cenie tej sali więc ok - gdyby było to co u Ciebie też nie narzekałabym. W każdej restauracji jest po prostu trochę inaczej nie znaczy, że lepiej czy gorzej U Ciebie jest więcej naraz a u nas rozbite więc pewnie tak czy owak wszędzie podobnie wychodzi
|
|
|
|
|
#2166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2167 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Melduję się po tygodniowej nieobecności (nawał obowiązków w pracy). Postaram się Was nadrobić dzisiaj Ze spraw ślubnych - jesteśmy już po sesji narzeczeńskiej i jestem po pierwszym próbnym makijażu (jako, że na plus, to zarezerwowałam termin )Cytat:
).Lemon Drop Przepiękne kolczyki Witam wszystkie nowe PM-ki
Bogini kuchennego zniszczenia Edytowane przez cornflower_girl Czas edycji: 2013-10-18 o 18:52 |
|
|
|
|
#2169 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szukam tańszego wariantu od tego "mojgo", 130zł![]() Cytat:
![]() Co do ceny - no tragedii nie ma, ale gdy dochodzi bransoletka komplet biżu wychodzi za 300zł... Byłam na to nastawiona, ale pani z salonu ostrzegła, że w ciągu roku biżuteria może stracić swój blask i ściemnieć, więc dylemat - czy opłaca się bulić tyle za taką jakość? Znalazłam te moje wymarzone w hurtowni za 59zł, ale to hurtownia i pewnie nie ma szans kupić jednej pary w tej cenie... ponad 100% przebitki w sklepach, ech ![]() A co do ciepłych dań to u nas najprawdopodobniej będą to: 1. "Cordon bleu" z indyka z sałatką / De vollaie 2. Strogonof / wołowina po burgundzku z oliwkami i winem / kurczak po chińsku z warzywami i ryżem / Bogracz ze świeżo pieczonymi bułeczkami 3. Bigos / potrawka z indyka z kluseczkami 4. Żurek krakowski z jajkiem i kiełbasą. Edytowane przez Anesthesia Czas edycji: 2013-10-18 o 18:54 |
||
|
|
|
#2170 |
|
BAN stały
|
To moje menu, ale mam je zamiar jeszcze zmienić, bo nie wszystko mi odpowiada:
OBIAD: - rosół z makaronem lub krem brokułowy - ryż z białym sosem - zraziki po staropolsku - kotlet de volaille - karkówka w sosie podgrzybkowym - udko z kurczaka faszerowane pieczarkami - kaczka pieczona w sosie wiśniowym - warzywa blanszowane - surówki mix x3 - sałatka wiosenna - ziemniaki gotowane z koprem - ziemniaki opiekane z ziołami DESERY: - owoce - deser lodowy - chcę zamienić kolejność podawania z tortem, tzn. tort po obiedzie, a deser lodowy po kolacji - patera różnorodnych ciast (300 g/os) - kawa + herbata ZAKĄSKI: - pasztet z kaczki w pistacjach - pstrąg w galarecie (to chcę zamienić na szynkę faszerowaną serkiem mascarpone) - paluszki drobiowe w sezamie - klopsiki z sosem pomidorowym - sałatka jarzynowa - sałatka grecka - karkówka z sosem chrzanowo-żurawinowym - pstrąg wędzony - tymbaliki drobiowe - to też chcę na coś zamienić, ale jeszcze nie wymyśliłam na co... może rolada z kurczaka faszerowana wątróbkami? Ale czy ktoś poza mną będzie się tym zajadał? Albo roladka z łososia nadziewana kaparami? - jajka w sosie tatarskim - marynaty - węgierska zupa gulaszowa - barszcz z pasztecikami - masło - pieczywo mix + dzik w sosie żurawinowym i własnym |
|
|
|
#2171 |
|
Zakorzenienie
|
Menu na naszej sali (na sali będziemy ok 17:30-40, obiad pewnie będzie ok. 18:00, wesele do 4:00):
Obiad Zupa: Rosół z makaronem Potrawka: (udko gotowane, ryż, marchewka z groszkiem, sos potrawkowy) II danie 3, 5 porcje /1os. Kotlet de Volaille Pierś z kurczaka faszerowana szynką, serem i czerwoną papryką, panierowana w sezamie Roladka drobiowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami otulona szynką parmeńską Kotlet schabowy panierowany z pieczarkami Pieczeń wieprzowa z karkówki Zraz wieprzowy Dodatki: Ziemniaki gotowane z koperkiem Pyzy drożdżowe Frytki Kluski śląskie Bukiet surówek (3 rodzaje) Kapusta zasmażana czerwona Warzywa gotowane Sos pieczeniowy ciemny Deser: Deser lodowy z owocami z sosem jagodowym i bitą śmietaną Ciasto 2 porcje / 1os. Owoce Kawa, herbata b/o Zimne zakąski 3 porcje/1os. Barszcz czysty Galantyna z kurczaka Mozaika mięsna Wędliny faszerowane Schab w otoczce chrzanowej Ryba opiekana po grecku Paluszki rybne w sosie tatarskim Sałatka grecka Pieczywo jasne i ciemne, masło Kolacja 1,5 porcji / 1os. Żeberka w miodzie Golonki po bawarsku i peklowane Strogonow wieprzowy z kluseczkami Kapusta kwaszona zasmażana Sałatka jarzynowa Pieczywo jasne i ciemne, masło Musztarda, chrzan, ketchup
|
|
#2172 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
), mają ok. 4 cm. Ale faktycznie bez welonu możesz sobie pozwolić na coś większego i przykuwającego uwagę Z jakiego metalu są te kolczyki? Mam kilka par kolczyków srebro+cyrkonie i raczej nic się z nimi nie dzieje, a część jest dużo starsza, niż rok. Czasem je czyszczę (kubeczek wykładam folią aluminiową, wlewam trochę ciepłej wody, sypię solą i po kilku minutach błyszczą jak nowe). Ale faktycznie, za 300 złotych szkoda ryzykować, skoro sama ekspedientka nie jest pewna... Mam link w stopce. Fryzury jeszcze nie mam, ale na pewno będę mieć włosy upięte - marzy mi się upięcie z francuskim warkoczem i koczkiem z tyłu, ale podoba mi się też zwykły, prosty kok. Cytat:
![]() ![]() Kurczę, przy Waszych zestawach moje menu wydaje mi się bardzo biedne Mamy tak:
Mamy możliwość zmiany. Na pewno zrezygnujemy z udek kurczaka, które mają być na drugie dania - bardzo je lubię, ale jednak jest to jedno z dań towarzysko kłopotliwych najchętniej wymieniłabym je np. na karkówkę w sosie, którą bardzo lubię. Ciekawe, ile mi za to każą dopłacić ![]() Do tego możemy dobrać jeszcze udziec (ok. 350 zł i chyba bym go chciała) i stół wiejski (12 zł od osoby, czyli u nas ok. 1000 zł, jesteśmy raczej na nie).
|
|
#2173 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no i jakieś wina ![]() boskie [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4332797 8]Normalnie w sezonie to jest kwota 160-180 zł. Ze sprowadzaniem stawiam na 250-350 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] o jakich kwiatach mówisz??
|
|
#2174 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jestem z Kaszub i ubóstwiam
|
|
|
|
|
#2175 |
|
Zadomowienie
|
hejka
witam rozpoczynając wyczekany weekend nie było mnie wczoraj bo po pracy od razu mieliśmy imprezę integracyjną a dziś od rana szkoła i praca znów i ponad 10 stron nadrobiłam ![]() różne tematy się przewijały, odniosę się do kilku menu weselne i liczba dań, myślę, że uzależnione jest trochę od regionu kiedy zapraszamy, ślub 07.06. planujemy zacząć rozdawać zaproszenia pod koniec lutego, na początku marca (w grę wchodzą tylko weekendy praktycznie), nie mamy daleko do gości więc raczej wszystkich będziemy prosić osobiście, mam nadzieję, że do końca marca się wyrobimy, potwierdzenie przybycia chcemy do końca kwietnia zrobić znając życie część osób jeszcze później to zrobi a ostateczną liczbę gości wraz z wyborem menu mamy podać do 24.05. sukienka dla mamy, moja mama ma 53 lata, figurę świetną (rozmiar 38/36) i sukienki już kupione, jedną na wesele i jedną na poprawiny wygląda w nich bosko dobrze zrobiła, ma z głowy, nie będzie się stresowała później i szukała "na ostatnią chwilę" a jeśli znajdzie coś ładniejszego przez przypadek (w co wątpię jak będę w domu zrobię fotki sukienek i wstawię, najlepiej na mamie bo na prawdę wygląda w nich świetnie
7.06.2014 ![]() Edytowane przez KasiaK_080290 Czas edycji: 2013-10-18 o 20:01 |
|
|
|
#2176 |
|
Zadomowienie
|
Trochę mnie przerażają Wasze kwoty i tak myślę, że nam się mega udało, bo płacimy 220 zł od osoby z poprawinami i w tym mamy:
makijaż udało mi się załatwić za 80 zł próbny 60, wódkę kupiliśmy w promocji samochodem jedziemy swoim, kabrioletem noclegi dla gości mamy u nas i u teścia ![]() Fryzjerką też będzie prawdopodobnie moja koleżanka ![]() nic tylko sie hajtać za półdarmo
|
#2177 |
|
Zakorzenienie
|
To i ja wrzuce swoje menu, te pozycje ktore wpisalam sa juz wybrane przeze mnie i Tz, jednak mozliwe, ze cos zmienieny
![]() Obiad: rosół z makaronem potrawka (biale mięso drobiowe, ryż, bukiet warzyw) Mięsa (3 szt. na osobe) roladki wołowe kotlet schabowy de-volaille z masłem roladki ze szpinakiem i serem filet z kurczaka z 3 kolorami papryk dodatki: sos pieczeniowy ziemniaki kluski ślaskie pyzy drożdzowe surówki: z kapusty z kapusty pekińskiej z marchwi z ananasem z selera z kapusty czerwonej bądz buraczki pierwsza kawa: seder lodowy zimna płyta: galarciki drobiowe śledz w oleju ryba po grecku medalion drobiowy schab z masłem chrzanowym polędwiczki w bekonie badz tatar sałatki: królewska grecka tradycyjna, gyros badz inna druga kawa: tort weselny zestaw ciast kolacja: golonka gotowana stek drobiowy szaszłyk wieprzowy badz drobiowy pieczywo pszenne i żytnie barszczyk czerwony kapusta zasmażana gołabki frytki śniadanie : bigos wielkopolski kiełbasa (biała,polska/serdelki) flaki rosołowe i żurek Cena za talerzyk to 160 zl w cenie mam placki i tort weselny
|
#2178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wzięłam aparat ale nie miałam czasu przez tą poradnię Ale jeszcze kiedyś tam zawitam ją przymierzyć i cyknę ![]() Co do poradni wyślę PW. enzunio pytałaś o zwyczaj przebierania się po północy. U nas nie ma takiego zwyczaju. W Twoich rejonach to praktykują? A co do jedzenia, my mamy zupę + 3 dania gorące, oraz w ramach wiejskiego stołu też ciepły posiłek typu kartacze/pierogi/pielmieni/babka itp. (możemy wybrać dwa) + mnóstwo przystawek i wędlin, których już nie będę wymieniać Ja uważam że tego mnóstwo zostanie, TZ drży że zabraknie, ale on tak ma przy każdej imprezie którą robimy
|
|
#2179 | |||
|
Zakorzenienie
|
cześć
![]() Cytat:
super !![]() Cytat:
Cytat:
i jak tam makijaż, zadowolona jesteś?
|
|
#2180 |
|
BAN stały
|
cashmere, tzn. ja na dwóch weselach w tym roku sama się przebrałam, bo nie było klimy i byłam cała morka :/ ale to z sukienki na sukienkę... zawsze mam dodatkową w aucie na wypadek np. zalania
a pytałam bo u żony mojego kuzyna w rodzinie jest zwyczaj że do obiadu/północy siedzą w garsonkach (bo niby nie wypada do kościoła w sukience) a potem się przebierają. a że dziewczyny pisały o garsonkach to myślałam, że może dlatego... |
|
|
|
#2181 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
galaretka musi zostać, to jedna z ukochanych potraw mojego K. (pierwsze pytanie do właściciela sali brzmiało: a moglibyśmy spróbować galaretki czy dobra? - na szczęście była mega ) najwyżej sami zjemy, ja też bardzo lubię Tej fontanny zazdroszczę mało rzeczy lubię tak bardzo, jak czekoladę u nas jest płatna, a że słyszałam wiele opinii twierdzących, że się nie sprawdza, to jakoś mi głupio wydać te 400 zł, kupię sobie po wszystkim pudło czekoladek i rozpuszczę nad podgrzewaczem ![]() A i samochód też macie fajny my prawdopodobnie (w końcu!) w tym roku się też jakiegoś dorobimy. Na razie K. ma na oku Forda Focus, którego ktoś w jego rodzinie chce sprzedać. Nie znam się na samochodach, ciekawa jestem tylko koloru Kościół jest naprzeciwko mieszkania moich rodziców, gdzie będę się przygotowywać. Zapewne tam odbędzie się błogosławieństwo (ta tradycja bardzo się nam podoba), a potem pójdziemy staropolskim orszakiem wszyscy razem na piechotę samochodem będziemy jechać tylko na salę (6 km), i tak naprawdę jest mi kompletnie obojętne, jaki on będzie jeśli nie będziemy mieć nic własnego, to podejdziemy do zwykłej wypożyczalni.Mam pytanie do dziewczyn, które organizują poprawiny. Czy dajecie gościom wcześniej znać, że takie będą? Do tej pory spotykałam się tylko z informowaniem gości o poprawinach podczas wesela, ale nie bardzo mi się to widzi - zawsze był to dla mnie kłopot, bo nie byłam do nich w ogóle przygotowana i nawet nie miałam się w co ubrać ![]() I drugie, to już do wszystkich czy takie paznokcie nadadzą się na ślub? Nie bardzo chciałabym tradycyjnego frencha, mam buty w tym kolorze i bukiet, który do tańców i tak będę musiała odłożyć - a tak chociaż coś mi zostanie
|
|
#2182 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2183 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Ogłaszam że:
16.08.2014 15:00 ![]() tż dzisiaj poszedł nas w końcu zapisać ![]() Cytat:
na weselu była wrakiem. Dla mnie samodzielne zrobienie zaproszeń i winietek będzie już wystarczającym wkładem własnym ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2184 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do poprawin, to u nas ludzie by byli zdziwieni, że ich nie ma ale mówić będziemy na wszelki wypadek poza tym chcemy na poprawiny zapewnić transport, bo na naszą salę nie ma KM a taksówka kosztuje ok 30-40 zł.Paznokcie też chce kolorowe (w moim przypadku różowe) ale zrezygnowałabym z tych kropek, może coś takiego?
|
|
#2185 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do paznokci to moim zdaniem, tylko i wyłącznie , nie pasuje. Chyba z takiego bym zrezygnowała, a już na pewno z białych kropek.
|
|
#2186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2187 |
|
Zadomowienie
|
Chodziło mi w sumie o kolor- motywu kropek nigdzie nie mam, więc faktycznie byłby tak ni przypiął, ni wypiął
to było jedyne zdjęcie niebieskich paznokci, które znalazłam u upatrzonej makijażystki ![]() Nie mam zupełnie wyczucia w tym temacie, wydawał mi się zbyt ciemny ![]() Chociaż tak na co dzień to bym sobie walnęła te groszki, ale na każdym paznokciu
|
#2188 |
|
Przyczajenie
|
Cześć.
Dziewczyny mam sprawę potrzebuję opinii co do dekoracji sali. W załączniku moja sala. Na zdjęciach kolor brązowy. Myślę nad pomarańczem z minimalnym dodatkiem fioletu, załącznik nr 2. Jeszcze tydzień temu byłam przekonana do tego połączenia. Jak Wam się to widzi? Czy zrobiłybyście takie połączenie? Jeżeli chodzi o mnie to myślałam tylko o bukiecie i butach w tych kolorach. Żeby nie przesadzić. Lekkie dekoracje na stół. HELP! |
|
|
|
#2189 |
|
BAN stały
|
A to koniecznie zostaw galaretkę, niech ma coś dla siebie specjalnego
![]() Przy rozdawaniu chyba powiem, że wesele dwudniowe ![]() Kate gratuluję ![]() Ewelina mi się podoba
Edytowane przez enzunio Czas edycji: 2013-10-18 o 21:06 |
|
|
|
#2190 |
|
Rozeznanie
|
Hejka
![]() Witam nowe Pmki Jak skończy mi się burdel w pracy to wrócę na wątek na bieżąco a tymczasem pytanie: Która z Was zatrudnia florystkę na salę i do kościoła i jak planujecie budżet? Kurcze bo ja sie zastanawiam (
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:08.

Będę wdzięczna
Poza tym uwielbiam Apart 

Szukam tańszego wariantu od tego "mojgo", 130zł

najchętniej wymieniłabym je np. na karkówkę w sosie, którą bardzo lubię. Ciekawe, ile mi za to każą dopłacić
Ale jeszcze kiedyś tam zawitam ją przymierzyć i cyknę