|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Cytat:
![]() |
#2072 |
Zakorzenienie
|
Ratunku. Mam problem.. Otóż moje nisko-średnio(?) porowate włosy są ostatnio strasznie suche. Problem tkwi w tym, że pracuję w firmie z żywnością - stoję na linii. Na hali jest 7-10 st. na stołówce 20-25. Po 4h na hali idę na pół godzinną przerwę i wracam dalej do pracy. Moje włosy zaczęły być strasznie suche, spuszone jednocześnie oklapnięte i kręcą się coraz mniej :/ Miejsca pracy nie zmienię, ale może coś mogłoby zapobiec ich zachowaniu? Miód, olej kokosowy i masło shea zauważyłam, że nie są odpowiednie w nadmiarze bo raz na jakiś czas się lubimy. Aktualnie używam:
1. wcierka - w tym momencie chcę zapobiec mojemu strasznemu wypadaniu toteż tu idzie na skalp kozieradka 2. olejowanie - moje oleje to: Palmer's cocoa butter formula with vitamin E - moisturizing bodyoil (analiza), olej kokosowy firmy superdrug i olejek Alterra pomarańc za z brzozą lub warzywny czy słonecznikowy kuchenny - na 3-5 h nakladam na sucho, na mokro lub z odżywką zalezy od sytuacji i pod czepek 3. mycie- szampon Schwarzkopf - supersoft for kids (analiza), Timotei Organic Delight Health & Shine Shampoo (analiza) oraz raz na jakis czas Barwa Ziołowa - brzozowy 4. odżywianie: Garnier AiK, Naked rescue shea butter&olive intensive conditioner(analiza) oraz Mark Hill MiracOILicious Nourishing Conditioner (analiza) - albo dodaje ktoregos oleju do jednej z nich albo solo albo je lacze na 15-25 min 5. płukanie: zimna woda 6. zabezpieczenie: l'oreal paris studio mineral control new invisi'gel with minerals 4 (analiza)albo daję kapkę oleju bądź odżywki - odgniatam po nocy 7. schnięcie: zazwyczaj myję wieczorem toteż idę często spać z mokrymi lub mniej. Rzadko myję rano chyba, że wiem, że nigdzie nie będę musiała nagle wyjść. Bardzo rzadko suszę! Tylko wtedy gdy myślałam, że nigdzie nie będę wychodzić a tu jednak. 8. spanie: śpię w rozpuszczonych przerzuconych zazwyczaj za poduszkę. Nie spinam, bo wiem, że fryz nie wytrzyma mojego wiercenia, a później i tak gubię wszystkie gumki. Zresztą jakiekolwiek spięcie moich włosów na nawet 15 min powoduje ich zniekształcenie - po wietrze potrafię mieć proste włosy. 9. Nie czeszę, spinam zazwyczaj klamrą bądź wstążką, podcinałam ostatnio w czerwcu i na razie jest ok, zawijam po kąpieli w kapturek z mikrofibry (mam taki z guziczkiem) lub nim odciskam włosy, nie wycieram, nie prostuję, nigdy nie farbowałam, nawet szamponetką czy szamponem koloryzującym, aktualnie zapuszczam do połowy pleców. Jestem w UK więc proszę o pomoc może nie tyle w sprawie kosmetyków ale co szukać w składach co zmienić? ![]() 1.14.09.2013 - 2 tyg przed rozpoczęciem pracy na skalp kozieradka + olejowanie - Palmer's cocoa butter formula with vitamin E - moisturizing body oil+naked rescue shea butter &olve intensive cnditioner (2h) mycie: szampon Schwarzkopf - supersoft for kids zabezpieczenie: zimna woda, zel L'oreal paris studio mineral control new invisi'gel with minerals 4 2.06.10.2013 - tydzień po rozpoczęciu pracy na skalp kozieradka olejowanie naked rescue shea butter &olve intensive cnditioner + alterra pomarancza z brzoza (4h) mycie: szampon Schwarzkopf - supersoft for kids odżywianie: naked rescue shea butter&olive intensive conditioner (15min) płukanie: zimna woda zabezpieczenie: zel L'oreal paris studio mineral control new invisi'gel with minerals 4 3. 13.10.2013 - po 2 tyg na skalp kozieradka olejowanie: olej warzywny (3h) mycie: Timotei Organic Delight Health & Shine Shampoo odżywianie: Mark Hill MiracOILicious Nourishing Conditioner (15m) płukanie: zimna woda zabezpieczenie: zel L'oreal paris studio mineral control new invisi'gel with minerals 4 po pracy wklepalam garnierAiK niby było lepiej ale na drugi dzień puszek |
![]() ![]() |
![]() |
#2073 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2074 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Też bym się chętnie dowiedziała czegoś o nich. Lubię mieć bazę produktów w głowie w razie czego ![]()
![]() |
#2075 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Dziękuję za odpowiedzi! ![]() Jeśli chodzi o zmiany... To miałam w tym roku parę miesięcy tragicznego odżywiania, takiego naprawdę bardzo, bardzo, bardzo złego - i to pewnie wpłynęło na stan włosów (typu zupka chińska, red bull i cola:/). Stresy też niestety były.. Może też za mało zabezpieczałam.. ehh ilu tu o rzeczach trzeba myśleć ![]() Poniżej wrzucam fotki z najlepszego okresu ostatnio (nie widać tej masakry, którą zazwyczaj mam na głowie) - mam zamiar wrócić do pięknego skrętu i gładkości (obecnie mimo, że nie widać na zdjęciu to moje włosy są ekstremalnie porowate). Uzupełniłam też album - od początku (1 stycznia 2012 to początek mojej pielęgnacji). Brakuje zdjęć z najlepszego okresu, czyli "pomiędzy" (lato 2012, jesień 2012). Mam nadzieję, że to żadna strata, bo już niedługo będę mogła się pochwalić jeszcze ładniejszymi włosami. Dzięki za rady i pozdrawiam! Będę wdzięczna też za polecenie jakichś masek do tych moich bardzo porowatych włosów (wygładzanie, ujarzmianie..). Pozdrówki i miłego weekendu! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2076 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I rada podsunięta przez moje złe doświadczenia - raczej nie sięgaj po waxy (mówię głównie o tych zamawianych przez allegro), są tam SLS na samym początku składu i zauważyłam, że na dłuższą metę nie robią wcale nic dobrego z włosami, szczególnie zostawiane na pół godziny pod czepkiem.
od 21.09.2012 świadoma pielęgnacja ![]() MOJE WŁOSY 10.11.2013r: grzywka 20cm, bok 24 cm --> docelowo ~50cm (za łopatki) Edytowane przez PannaLokowana Czas edycji: 2013-10-18 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2077 | |||||||||
Rozeznanie
|
Dziękuję ![]() ![]() Cytat:
To ja jestem jakaś dziwna, bo mnie Sesa wcale nie śmierdzi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tak ja zawsze tak robię ![]() Cytat:
Ty zła kobieto ! ![]() One chcą się kręcić i robią to ślicznie a ty im bronić będziesz ![]() Cytat:
Ja używam i raz miałam tak że powodował jakieś podrażnienie odstwawiłam na jakiś czas i mi przeszło, może tez odstaw a za jakiś czas znowu spróbuj. Cytat:
Może zrób dłuższą przerwę i będzie lepiej ![]() Cytat:
W Naturze, w większym Rossmanie też są. Cytat:
Znowu kolejna rzecz ze zmienionym składem toż to się załamać można ![]() Cytat:
Ah te Twoje loczeczki to poprostu cudo ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2078 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mkniecie ja burze
![]() Miała któraś z Was tę odżywkę do włosów https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...nditioner.html ? Kupiłam dzisiaj w biedronce zupełnie przypadkiem, wcześniej widziałam tylko same szampony. Skład fajny bez silikonów i pq. Ciekawa jej jestem ![]() ![]()
#2079 |
Zakorzenienie
|
Póki co więc odstawię ten Jantar, spróbuję kiedyś znowu, jeśli nadal będzie to samo to sobie odpuszczę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2080 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Już mam taki plan,ze zamiast GP kupie inny ![]() ![]()
![]() |
#2081 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#2082 |
Raczkowanie
|
![]() dziękować za pochwały ![]() Co do garniera aik dobrze że nie jest to znacząca zmiana bo inaczej chyba musiała bym kogoś zamordować także ten łapy z daleka od majstrowania przy nim ![]() Imperfecta u mnie też Jantar czasem powoduje swędzenie, ale nie zawsze więc nie wiem od czego to zależy ![]() PannaLokowana już kiedyś pisałam i nadal podtrzymuję - owcy zazdraszczam okrutnie!!! ![]() martaakow co Ci się nie podoba w tych loczkach ja się pytam? Super są ![]() Już dwa tygodnie jestem na kozieradce i nie chcę zapeszać(tfu tfu) ale chyba wypadanie się zmniejszyło ![]() ![]()
#2083 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam pytanie - czy rosołek przyspiesza porost włosów, czy tylko pomaga przy wypadaniu?
![]() |
#2084 |
Raczkowanie
|
Ja nie mierzę przyrostu bo nie bardzo potrafię za każdym razem trafić w to samo pasemko kontrolne więc z pomiarami u mnie słabo ale zmniejszone wypadanie jak najbardziej potwierdzam
![]()
#2085 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
![]() na forum jestem już dwa lata, chociaż się nie udzielam ,ale regularnie czytam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wstawiam parę zdjęć myślę, że jakieś efekty są (to moje zdanie ![]() 1.wrzesień 2012 2. luty 2013 3. październik 2013 |
![]() ![]() |
![]() |
#2086 |
Raczkowanie
|
justbe30, widać efekty, oj widać! Oby tak dalej
![]() Ja swojego pottersa kupuję w Cerrefour, masz go może w okolicy?
#2087 | ||||||
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Moje dzieci już nie moje, musiałam oddać w świat ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Sukieneczki cudowne ![]() ![]() ![]() Co prawda już nieaktualne, bo farbowałaś, ale ze swojej strony polecam wellaton, używam tej farby od wielu, wielu lat i jestem niezmiennie zadowolona (jasny brąz 05, teraz bardzo trudno dostępny odcień, wychodzi jak czarny). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja mam ten z papryką, dla mnie ok. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2088 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2089 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2090 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wczoraj kupiłam AiK ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2091 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2092 |
Raczkowanie
|
Dorwałam wczoraj tą przebogatą odżywkę b/s Creation's Garden i muszę powiedzieć, że jest fenomenalna!!! Po użyciu na mokrych włosach zostawiła je pieknie błyszczące, a po użyciu na suchych "zrobiła" mi piękne zdefiniowane kręciołki *.*
|
![]() ![]() |
![]() |
#2093 |
Raczkowanie
|
Hej!
Mój pierwszy post ![]() ![]() Obserwuję Was już od jakiegoś czasu i eksperymentuję ze swoimi włosami. Moje loki są średniej długości (przy twarzy krótsze, z tyłu dłuższy ogon), z tendencją do puszenia się z tyłu - taka ich natura, zawsze były inne :P Farbowałam 2 razy w życiu. W liceum naszło mnie, żeby mieć czerwone. Co z tego wyszło? Trochę rudości w słońcu. Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zafarbowałam na kolor przypominający naturalny i tyle farby widziały moje włosy. W czasach gimnazjum miałam dłuuugie i gęste włosy. Niestety, wraz z problemami tarczycowymi część poleciała. Od kilku miesięcy (od maja?) staram się trzymać dobrych odżywek, szamponów, myjadeł i regularnego olejowania. Do tej pory używałam: Olej: słonecznikowy, oliwa z oliwek, BD fur Mama, łopianowy GP, sesa Mycie: BD, Hipp oraz Naturia z pokrzywą jako mocniejszy szampon; używałam kiedyś odżywkę Isana różowa, ale nie tą słynna ![]() Odżywki: Garnier AiK, Alterra granat (odżywka i maska), Fructis Goodbye Damage, maska gloria Odżywki b/s: Miód i mleko z apteczki babuni i ze skrzypem na przemian (kiedyś), teraz: Naturie miód oraz pokrzywa Zabezpieczanie: jedwab GP Stylizacja: Żel z rzepą, a od dzisiaj żel z siemienia (MAGIA!) Piłam siemię lniane, skrzyp i pokrzywę, drożdże. Włosy nie wyglądają tak, jakbym chciała, są nieraz gorsze dni, ale mam nadzieję, że dzięki poradom coś fajnego z tego wyjdzie ![]() Pozdrawiam serdecznie! |
![]() ![]() |
![]() |
#2094 |
Zakorzenienie
|
Hej, witajcie ponownie, wracam ja córa marnotrawna, nie wiem czy mnie tu ktoś pamięta
![]() ![]() Zarzuciłam pielęgnację, bo cięcie miałam złe - to się zmieniło wczoraj, zresztą same oceńcie, zdjęcia w załącznikach. Bez pielęgnacji, ale fajnie specjalnie podcięte podskoczyły do góry ![]() ![]()
#2095 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2096 |
Raczkowanie
|
Wycisnełam jakieś 2cm
![]() I polecam na sucho, jest jeszcze fajniejsza;] |
![]() ![]() |
![]() |
#2097 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=PannaLokowana;43333 591]
Dzięki za cynk odnośnie potersa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2098 |
Zadomowienie
|
magda1706 Na drugim zdjęciu są piękne
![]() wicherek1989 ja pamiętam ![]() ![]() ![]() jakisnick Fotaaaaa Kupiłam dziś szampon Khadi z różą ![]() ![]() ![]()
#2099 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myślałam nad woda z odżywką ale odpada bo moje włosy nie lubią nic na sucho, a przechodzenie w wilgotnych na chłodne temp spowoduje chorobę tylko. miziam je w tyg olejem czy odżywką ale robi tylko większy puszek.. myję co 3-4 dni albo nawet co tydzień bo nie potrzebują częściej czasem lekki wyprost spowodowany wierceniem się w nocy.. także nie wiem ;/ Edytowane przez magda1706 Czas edycji: 2013-10-19 o 20:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2100 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jak wy to robicie? No dobra jajecznica na śniadanie (nie bankrutujesz na jajkach? ![]() ![]() Ale takie problemy są mi dobrze znane jak otyłość brzuszna, złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie. A i jeszcze jedno czy od takich obiadów itd. jak napisałaś, nie tyjecie? Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.