|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jaką mam cerę?
Hej!
![]() Tak jak w temacie- nie potrafię określić typu swojej cery. Mam 23 lata i w zasadzie nigdy nie miałam większych problemów ze skórą, głównie pojawiające się wraz z miesiączką wypryski, które szybko znikały. Ostatnio pojawiło mi się dużo zaskórników, a od czasu odstawienia tabletek anty (prawie rok temu) praktycznie cały czas mam na czole drobną kaszkę ![]() Ponadto narzekam na świecącą się brodę, czoło i nos. Ale uwaga-jednocześnie mam na czole i nosie bardzo suchą skórę. Nakładam makijaż, a on od niedawna zamiast upiększać sprawia, że wyglądam jakbym się łuszczyła i jakby skóra miała mi odpadać płatami ![]() Staram się nie używać kosmetyków do cery tłustej, bo boję się, że przesadzę i że ją wysuszę na maksa, prawdę mówiąc moja pielęgnacja twarzy jest dość oszczędna bo zwyczajnie nie wiem czego używać. Może po prostu napiszę czego używam, jednocześnie prosząc o porady. Myję twarz Białym jeleniem, Dove ogórkowym albo Physiogelem, wszystko inne ściąga mi skórę. Kremu nie mam ulubionego, po prostu przeglądam KWC i wybieram to co jest polecane jako lekkie i nie zapychające. Raz, dwa w tygodniu robię peeling, aktualnie to drobnoziarnista Perfecta. Maseczki sporadycznie, powiedzmy, że raz w tygodniu użyję jakiejś ziaji. Z makijażem też nie przesadzam, wydaje mi się, że jest dość lekki. Używam BB z Eveline i prasowany Stay Matte Rimmel, makijaż oczu chyba nie jest tu ważny. Maluję się tak ze 2 razy w tygodniu i od razu po powrocie do domu zmywam makijaż. To chyba tyle. Czyli-co tu robić? Czego używać? Proszę o porady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jaką mam cerę?
Najlepiej by było gdybyś poszła do kosmetyczki, ona by określiła jaki masz typ cery
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli myjesz twarzmydłem, to koniecznie przecieraj tonikiem, woda termalna, hydrolatem, naparem ziolowym... By unormować ph. Jeśli wszystko ściąga Cię, to może winę ponosi woda? Wypróbuj płyn micelarny bioderma w różowe butelce do oczyszczania ![]() ![]() Może masz za lekki krem i stad odwodniona skóra? Na noc kup jakis póltłusty krem lipidowy. Mysle, że przesuszyłaś czymś skórę, a ona chce unormować się i wytwarza wiecej sebum- stad świecenie. Dobrze że nie uzywasz ksosmetyków do cery tłustej bo sadzac po opisie takiej nie masz ![]() ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
No właśnie-woda. Jakiś czas temu z miasta przeniosłam się na wieś i tutejsza woda niespecjalnie mi służy. Od kiedy tu mieszkam ta kaszka na czole się utrzymuje. Miałam podobną jako nastolatka i maść od dermatologa pomogła, teraz ona nie działa, mimo że lekarka powiedziała,że powinno ładnie zejść
![]() Co do kremu- od dłuższego czasu używam Iwostinu z mocznikiem i jest odrobinę lepiej. Toniku dobrego jeszcze nie znalazłam, przetestowałam wiele i jeszcze nic mnie nie zachwyciło, może za wiele od niego wymagam :p Biodermy spróbuje, a peelingi enzymatyczne chyba nie są dla mnie. Próbowałam i efekty słabe, po mechanicznych mam buzię lepiej oczyszczoną, gładszą i jakby wyrównaną w kolorycie, enzymatyczne nie robią mi nic. Przejrzałam wątek o powstawaniu zmian trądzikowych, tam dziewczyny polecały peelingi tak więc będę testować. Mam zamiar spróbować jeszcze żelu i toniku z fitomedu, bo widzę, że mają dobre opinie ![]() Tak szczerze mówiąc, to ta "kaszka" nie jest jakaś straszna. To kilka malutkich krostek, nie ropne. Na nagiej skórze są prawie niewidoczne, gorzej pod makijażem, uwydatniają się :/ Bardziej męczą mnie wągry. Chciałabym móc nie korzystać z podkładu czy bb w ogole, bo kaszka ma się lepiej bez nich, ale za to te szpecące wągry. Czym je usunąć? Ja robię sobie parówkę i potem je lekko wyciskam. To pewnie nie jest dobre wyjście? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez masterpiece Czas edycji: 2013-10-21 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() JA lubię ten tonik ![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,9...ra-wersja.html Gdy będziesz miałą micela to toniki są zbędne. Zawsze możesz poprosić o inną maść, ale skoro zauważyłaś że woda moze byc przyczyna, to odstawienie jej może cos da na rzecz płynu micelarnego... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.