![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wyprawka - najbardziej niepotrzebne rzeczy, których nigdy nie uzylyscie
Cytat:
Spiochy, pajace i body również, kaftaniki to dla mnie nieporozumienie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Ja też nie wymieniłam,że nie potrzebowałam butelek,podgrzewacza itd,bo karmiłam piersią.
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
a ja sobie rożki chwalę, szczególnie na początku i jeśli dziecko jest z miesięcy zimowych
![]() ![]() co mi się nie przydalo : - chusta ( radzę dobrze przemyśleć w jakich miesiącach dziecko będzie w jakim wieku i dobrać dobrą grubość ) - niedrapki -mata edukacyjna i to chyba wszystko, aż się sama nadziwić nie mogę ,że wszytko takie akuratne ![]() za to do najlepszych zakupów zaliczam : leżaczek fp ( ktory używam z malymi przerwami od 2010 roku ) i spiworek do fotelika samochodowego,ktory slużył też w wózku za spiworek .... ( fakt ,ze dziewczyny ze stycznia i lutego są ) Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2013-10-20 o 23:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim, rożek
![]() ![]()
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Ja rożka z pierwszym dzieckiem używałam, z drugim nie
![]() Wanienkę mam bez siedziska, za to leżaczek to mój must have! (ale nie gąbka, tylko właśnie leżaczek) Niedrapki stykną jedne, bo w użyciu tylko w szpitalu. Do paznokci stanowczo cążki, nie nożyczki. Pogrzewacz do mój hit! Z pierwszym dzieckiem nie miałam i żałuję. Karmię piersią, ale nie wyobrażam sobie nie mieć laktatora. Z rzeczy, które nie są konieczne, ale bardzo przydatne, to jeszcze niania elektroniczna z wideo ![]() ![]() Mata edukacyjna SUPER, ale trzeba przyczepić więcej zabawek, bo mają mało. Leżaczek też must have, ale na krótko, synek jak usiadł, to stracił zainteresowanie. Z niepotrzebnych rzeczy: - pościel do 1 roku życia - kaftaniki i śpiochy - stanowczo wolę body i pajace - sterylizator - nie widzę potrzeby, można wyparzać wrzątkiem Ja ogólnie 99% rzeczy kupionych używałam ![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
o fakt, moja ma 1,5 roku i nadal nie lubi spać pod kołdrą a poduszka-jasiek tylko do zaśnięcia, później jest pod brzuchem albo poza łóżeczkiem
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
BAN stały
|
Mi sie jeszcze nie przydała karuzela, al tylko dlatego ,że małemu sie nie podoba melodyjka.No i wszelkie nakładki na cycki, muszle, wkładki laktacyjne, bo miałam mało pokarmu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
I ja dodam coś od siebie.
Rzeczy, które okazały się niepotrzebne: - termometr do kąpieli - ręcznik kąpielowy z kapturkiem (po paru użyciach zrezygnowaliśmy i stosowaliśmy zwykły, duży ręcznik kąpielowy) - podkłady pod prześcieradło - rożek - wprawdzie z początku dzieci nie były owijane w nie, lecz później służyły jako kołderka bądź "mata" do leżenia. - gruszka do noska. Po odkryciu aspiratora, gruszka poszła w odstawkę - śpiworek do spania - moje nie mogły w nich usnąć.....bardzo wierzgali nóżkami ![]()
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi spiworek wlasnie sie sprawdzil, mala uwielbiala w nim spac, nie wiem czemu ale moja corka przez sen ciagle biegnie, i juz od urodzenia kolderke skopywala z siebie, wiec spiworek nas ratowal, a w pierwszym tygodniu mazowi latwiej bylo trzymac mala. Nie przydala nam sie karuzela na lozeczko w pierwszym miesiacu, mala zainteresowala sie nia dopiero ok 6-7tyg, wiec mozna odlozyc kupno jej na pozniej. Nie przydaly sie nam jeszcze takie patyczki do noska, albo ja ich uzywac nie umiem, nic z noska nie wyjmowaly. Za to aspiratorek do noska jest bardzo dobry w szczegolnosci jak dziecko jest chore i ciagle ma pelny nosek. ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- O mojej corce tez nie podobaja sie melodyjki, nasza karuzela ma ich kilka, jednak mamy przelacznik do wylaczania muzyczki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Spodenki bez stopek
Lezaczek do kapieli Chusta |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
najbardziej niepotrzebne
pieluchy tetrowe nosidło śpiworek niedrapki cale szczęście tylko 2 pierwsze kupiłam sama
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie zycia bez niej nie wyobrazam
![]() Szczegolnie przy malutkim ssaczku. Rzeczy zbedne wg mnie: - kaftaniki+spiochy, - zbyt duza ilosc ubranek w rozmiarze 56/62, lepiej zainwestowac w rozmiar 74 i wyzej - ubranka niepraktyczne dla noworodka typu: bluzy, jeansy, ogrodniczki, kurtka, bluzki z krotkim rekawkiem, itp, rzeczy nierozpinane w kroku lub zapinane na plecach, - rozek - na sile wykorzystywalam jako kolderka lub kladlam na nim dziecko na podlodze, - reczniki kapielowe z kapturkiem - wystarcza zwykle - duza ilosc niedrapkow (2 sztuki wystarcza) - sterylizator - zapominalam o jego uzywaniu, latwiej mi bylo wyparzac rzeczy w plastikowej misce - spiworek - lozeczko+wszelkie ochraniacze ![]() - chusta - tu akurat decyduje czynnik odosobniczy - nie dla mnie - zbyt duza apteczka dla niemowlaka - o ile rozumiem, ze czopki przeciwgoraczkowe trzeba miec o tyle czopki glicerynowe czy masc majerankowa moglam sobie darowac - zbyt duza ilosc tetrowek - podklady do przewijania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Bo ja do wielu rzeczy: podkładałam sobie przy karmieniu,kładłam na przewijak,na początku do wanienki wkładałam,wycierałam przy ulewaniu itd
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przy karmieniu nic nie używałam, na przewijak najpierw kładłam jednorazowe podkłady, jak się nauczyłam przewijać to pokrowiec, kąpałam na gąbce, młode mi nie ulewało ale miałam 5 szt pieluch flanelowych i je w sumie używałam, jak pokrowiec na przewijak był w praniu oraz jako prześcieradło do wózka
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Do kiedy dziecko moze ulewac ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Ponoć może trwać nawet do roku.
Ja mam siostrzenicę, która miała z tym problem. Ustąpiło po wyprowadzeniu stałych pokarmów.
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Chyba każda mama takie coś w domu ma. U mnie kompletnie nie przydał się śpiworek. Mimo, że dziecko zimowe. W mieszkaniu jednak tak ciepło... A poza tym - i tak spał z nami
![]()
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mialam niewypalow raczej, jedynie pieluchy wielorazowe sa nieuzyte praktycznie. Reszta - tak czesto zaznaczany rozek na przyklad, byly moim must have
![]() ![]() Niedrpkow tez w sumie nie uzywalam i bodziakow czy pajacy za bardzo nie, tylko na spacer. u nas od urodzenia koszulki plus spodnie byly latwiejsza opcja. Lozeczko tez okazalo sie zbedne i sprzedalsmy ok 9 miesiecy temu - przynajmniej nie zagraca miejsca ![]() Sent from my iPad using Tapatalk - now Free |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Gang Iren
|
Moje ulewaly do pol roku,pozniej to juz bardzo sporadycznie.
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
u mnie podkłady do przewijania były takim must have
![]() Zbędny okazał się przewijak ![]()
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
Lubilam je ale moglam bez nich zyc, w przeciwienstwie do mojego meza, chyba przy kazdym przewijaniu wszystko byloby usmarowane kupka lub zalane siuskami, jak moj maz zmienial pampersa to corka miala nawet skarpetki brudne.
o to dobrze, ze nie kupowalam przewijaka, choc miala straszne cisnienie na niego, nawet klocilam sie z mezem o to. Jednak cena przewijaka zrobila swoje i sie na niego nie zdecydowalam, koszt przewijaka w Lodynie to prawie koszt lozeczka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Rożek jako rożek nam się nie przydał. Odprułam te wszystkie rzepy i dzięki temu niepotrzebna rzecz służy nam do tej pory jako mata do leżenia.
Kolejna nieprzydatna rzecz to różne myjki i gąbki do kąpieli. Myjemy synka dłonią - tak poleciła nam położna. Gruszka do noska to też masakra. Nie wiem, może są lepsze, ale nasza nie działała. Z nerwami u boku ją wyrzuciłam. Krem na odparzenia - dostaliśmy w szpitalu Bepanthen i Sudocrem, i w razie potrzeby tych specyfików używamy. Kołderka do tej pory leży w skrzyni pod łóżkiem - mały woli kocyki. Sporo dostaliśmy ciuszków wymyślnych a niepraktycznych. Najlepsze są śpiochy i pajace i w takie ubranka inwestujemy. Jeśli o mnie chodzi - katastrofą okazały się jednorazowe majtki poporodowe, które sprawiały, że miałam tylko odparzenia ![]() Nie kupowaliśmy też sterylizatora. Karmiłam piersią, więc nie brałam tego pod uwagę. Teraz, kiedy przeszłam na mm zastanawiam się, czy faktycznie trzeba sterylizować butle za każdym razem? Nie żebym się czepiała, ale nie wystarczy porządne umycie butli w gorącej wodzie? Przecież dzieciak i tak wkłada sobie łapkami do buzi więcej bakterii np. raczkując niż jedząc z umytej porządnie butelki... Może źle robię, ale ja raz wyparzyłam każdą butlę, a teraz je najzwyczajniej w świecie myję i już. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
jeszcze mi się przypominało, że niedrapki nam się nie przydały i jak do tej pory nieprzemakalny podkład pod prześcieradło
![]() flammis ja kp ale czasem młody pije z butli moje mleko jak wychodzę i wygotowujemy butle albo przelewamy wrzątkiem, Twoje dziecię już prawie pół roczku ma, myślę, że nie potrzebujesz sterylizatora ![]() u mnie bardzo sprawdza się chusta, nie wyobrażam sobie bez niej życia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Ilonka to gdzie synek śpi? Z Wami?
Ja niedrapkow uzywalam latem jako skarpetki, bo są w 100% bawełniane w przeciwieństwie do większości skarpetek. Bez przewijaka nie wyobrażam sobie życia. I zawsze kładę na niego coś. Podkład albo tetre. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43374250]
Bez przewijaka nie wyobrażam sobie życia. I zawsze kładę na niego coś. Podkład albo tetre. [/QUOTE] Ja na początku kładłam jednorazowe (u nas wielorazowe - do pierwszego siku ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Mój tak ulewa, że każde karmienie to 3 tetry do prania i przebieranie, bo zanim wsiąknie w tetre to zdąży wypłynąć.Nie poradziłabym sobie bez dużej ilości tetry i ubranek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Gang Iren
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43374250]
Bez przewijaka nie wyobrażam sobie życia. I zawsze kładę na niego coś. Podkład albo tetre. [/QUOTE] Ja tak samo!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.