|
|
#301 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Grudniowe PM :)
Chyba zrobię jak Ty kupie kilka grubości, najwyżej grubsze na sesje będą, wtedy już nie będzie tak ciepło :p
Tylko zastanawiano się nad pończochami lub rajstopami, zęby za przeproszeniem tyłek nie zamarzł. Dziewczyny powiedzcie jaj to jest, mamy ustaloną datę z księdzem i kazał nam przyjść w połowie października. I teraz się zastanawiał czy już ze wszystkimi papierami z USC? Czy on nam dopiero powie co mamy załatwić? Kurcze tak się zaatanawiamy właśnie bo coś tam mówił ze 3miesiace mają ważność papiery z USC. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez kuli1986 Czas edycji: 2013-10-12 o 09:10 |
|
|
|
|
#302 |
|
Raczkowanie
|
My spisywali protokół 27.09 (wiec ponad 3 m-ce przed ślubem) i ksiądz nam powiedział że możemy donosić mu papiery które załatwimy (USC, poradnia), lub na ok 2 tyg przed ślubem przynieść wszystko
łącznie z tym z USC
|
|
|
#303 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A wracając do szycia sukienki to za 100zł+ materiał to się opłaca, u mnie sobie więcej życzą krawcowe za samo uszycie. |
|
|
|
|
|
#304 |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej hej !
![]() Garnitur kupiony! Czyli w sumie za całość zapłacił 1700 zł, a dodatkowo samo poprawki krawcowej są w cenie. Uff kolejna rzecz z głowy ![]() Wczoraj kontynuowaliśmy zapraszanie, i wyszła dość niezręczna sytuacja. Otóż zostaliśmy zaproszeni na wystawny obiad do szefa mojego Taty(bardzo się przyjaźnią, często sobie pomagają, zatrudnił też mojego chłopa, kiedy mieliśmy problemy), więc uznaliśmy za stosowne jego zaprosić również. Ma on 30+córkę, wciąż mieszkająca z nimi (ja z nią widziałam się raz, nie znamy się). Po wręczeniu zaproszenia, dziewczyna bardzo się cieszyła, że pójdzie na ślub, opowiadała, no była pewna, że też jest zaproszona...Wynikła koszmarnie głupia sytuacja, nie wiedziałam, jak wybrnąć...W końcu na szybko udało mi się uwikłać kłamstwo - powiedziałam, że ma osobne zaproszenie z osobą towarzyszącą, więc zostawiłam w domu, bo byłam pewna, że jest na dyżurze (jest lekarzem), i że mam nadzieję, że nie będzie jej przeszkadzało, że przekażę zaproszenie przez ojca. W MIARĘ wiarygodnie wyszło, naprawdę nieprzyjemna sytuacja. Nam nie robią te +2 osoby w tą czy w tą, mam nadzieję, że nie było jej głupio... |
|
|
|
|
#305 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
za udane zakupy i za wyjście z sytuacji My poza dwoma źle napisanymi nazwiskami ( jedna literka zmieniona d zmiast t i n zamiast m ;/ co winą było mamy Tżta) mieliśmy małą wpadkę, jadąc do mojej babci, na działce siedziała ciotka z wujkiem dla których nie mieliśmy zaproszenia na szczęście na szybko rodzice dowieźli i chyba nikt nie zorientował się, jak cała sytuacja wyglądała Nawet Tż w powrocie do domu zapytał skąd miałam zaproszenie i jak mi się to udało :-DA proszę o radę, szukamy wygodnych eleganckich czarnych butów dla Tżta kojarzycie fajne sklepy z butami do 300zł ? Ostatnio Pani nam polecała ze skóry cielęcej za 350zł, jednak może uda się coś taniej Jak nie to chyba się na nie skusimy
|
|
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety nie wiem, my, jak już wspomniałam, mamy to z głowy, wzięliśmy w pakiecie
Ale wiem, że w Bytomiu buty zaczynają się właśnie od 350zł
|
|
|
|
|
#307 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie oszczędzała na tych butach, jak trafił fajne i wygodne to tymbardziej! Faceci jedne eleganckie buty mają na laaaata! Mój tato wymienił po 20 latach swoje
Oczywiście, nie mówie, że Twój tak musi, ale zapewne posłużą mu długo, nie warto dla 50 zl kupować czegoś na siłę.
|
|
|
|
|
#308 |
|
Raczkowanie
|
Dziś chyba pojedziemy po te buty ;-) A jutro odbieramy obrączki
Od pt do pon robimy sobie przerwę ślubno-weselną i jedziemy do domku w górach zregenerować siły przy kominku i winku ;o) A jak u Was kolejne dni przygotowań ?;-)
|
|
|
#309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja we czwartek wybieram się do parafii wybrać papiery o bierzmowaniu i chrzcie świętym - czy za to się płaci?I dowiedziałam się - taki pech -że 30 (czyli dzień po ślubie) mam dyżur w pracy Akurat tak pechowo wyszło, że szefostwo w tym dniu ma ślub chrześnicy ( Smutno mi z tym faktem
|
|
|
|
|
|
#310 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() :przytu l:współczuje ja do pracy idę 7.01 dopiero,w sumie to wtedy ją dopiero zacznę, cały czas studiuje Za te zaświadczenia, to różnie bywa - u mnie w parafii się daje 20-50zł, mój TŻ nie dał w swojej nic, bo jak zapytał ile się należy, ksiądz pod nosem coś burczał, on nie zrozumiał, zirytował się i powiedział "W takim razie Bóg zapłać" i wyszedł :-D
|
|
|
|
#311 |
|
Raczkowanie
|
I kupiliśmy te butki za 350zł w Lavardzie
Pochodziliśmy po innych sklepach ale nie mogliśmy znaleźć takich butów które obydwoje z nas by satysfakcjonowały i były wygodne A te jak ubrał tydzień temu tak zakochał się w ich wygodzie ![]() A dziś po obrączki
|
|
|
#312 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
( Nie da się tego jakoś ominąć? Urlop na żądanie? Okolicznościowy? Nie wiem gdize pracujesz, wiadomo przepisy przepisami, ale różnie to bywa.Cytat:
Znalazłam nam za to kurs przedmałżeński (jednak musimy robić...) i znalazło się świadectwo maturalne A z przykrych rzeczy, niestety moja babcia zmarła, przedwczoraj byłam na pogrzebie...Tym lepiej, że wesela nie robimy, bo by pewnie trzeba było przełożyć. |
||
|
|
|
|
#313 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale chcieliśmy nowe i takie porzadniejsze Przeważnie kupuje za 120-180zł bo na co dzień to szkoda wydawać kupę kasy ![]() za "papierkowe" ogarnięcie ![]() Co do babci to bardzo mi przykro U mnie też sytuacja nie ciekawa, bo dziadek choruje na raka prostaty, miesiąc temu wykryli przerzuty na odbycie i na jelitach (teraz sprawdzają kości, bo narzeka na bóle) Jest w ciężkim stanie. W marcu warzył 125 kg dziś 73kg na razie trwają konsultacje itd., nie wiemy co będzie, a chciałabym bardzo ( bo bardzo jestem związana z dziadkiem) żeby był chociaż na ślubie w kościele wolę sobie innej opcji nie wyobrażać
|
|
|
|
#314 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj przykro mi z powodu dziadka, mam nadzieję, że będzie na ślubie. My wiedzieliśmy, że babcia niestety prędzej czy później się z nami pożegna, bo już od wakacji było bardzo ciężko. Ostatnio miała parę powaznych operacji i praktycznie była cały czas w szpitalu w stanie śpiączki. Ale nie byłam z nią tak blisko, ale wiadomo smutno. Bardziej bałam się jak to mój tato zniesie, bo on po zawale i nie wolno mu się denerwować.
Co do papierków to tak, prawie wszystko mamy, a jak nie mamy, to będziemy mieć. Ja lubię mieć wszystko ogarnięte i pod kontrolą, bo jak nie mam to się denerwuję na zapas Teraz mogę się zająć przyjemnościami jak: makijaż, fryzura, sesje, podróż poślubna |
|
|
|
|
#315 |
|
Raczkowanie
|
Są obrączki ! <jupi> i znalazłam sukienkę na 2gi dzień
Długą, chabrową ze srebrnymi wstawkami/ dżetami Ładna, skromna, dość tania i wreszcie w Orsay jest mój płaszczyk <jupi>
|
|
|
#316 |
|
Wtajemniczenie
|
Pokaż sukienkę
Mnie dopadła jakaś przedślubna panika! Że to już tuż tuż! PS> przyszły zaproszenia, skromne ale fajne
|
|
|
|
|
#317 |
|
Raczkowanie
|
No już tuż tuż - ale nie ma co panikować - ze wszystkim zdążycie !
To teraz czas zapraszania ;-) My w przyszły piątek powinniśmy mieć wszystkie (poza 1 szt, ale to umówieni jesteśmy od dawna na 8 listopad) rozdane ;D Jest mi bardzo miło, bo wczoraj przyjaciel TŻta który wyjechał 2,5 roku temu do Stanów ( i w PL nie był od tego czasu) napisał nam, że dostał zaproszenie (szło 4 tygodnie) i że przyleci na nasz ślub ! Bardzo miło mi się zrobiło ![]() Co do sukienki, po weekendzie zrobię zdjęcie to wyślę bo teraz się pakuję, na relaksacyjno-rowerowo-romantyczny weekend w górach <3 ;-D
|
|
|
#318 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale ja nie panikuję, że nie zdążę, tylko panikuję, że ŚLUB!!! Pierwszy raz mnie dopadło!
To udanego weekendu Ja właśnie lecę podpisać umowę z panią fotograf
|
|
|
|
|
#319 |
|
Raczkowanie
|
Mi się kilka razy w nocy śniło, że zespół był do bani ;-( i się bawić goście nie chcieli. Z tym mam tylko obawy, bo zespołu szukaliśmy prawie 2 lata, zawsze nam coś nie pasowało. Nie chciałam byle czego... z byle jakim wokalem i grającymi wszystko na "jedno kopyto", także długość przerw miała dla mnie znaczenie. No w ogóle w tym temacie bardzo bardzo kapryśna byłam.
|
|
|
#320 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() Nie było mnie tutaj długo, jakaś masakra, zablokowali mnie na wizażu za to, że w innym wątku napisałam post a po chwili edytowałam go usuwając i to nazywa się niby niszczenie treści wątki i zostałąm zablokowana na 7 dni niestety, nic nie mogłam pisać tylko podczytywać forum Tydzień temu akurat kupiliśmy garnitur w vistuli, koszulę, brakuje nam butów, wszędzie byliśmy i nigdzie wygodnych nie mogliśmy znaleźć, w lavardzie nawet nie widziałam takich za 350 tylko tańsze i wogóle nie wygodne. TŻ ma wymagania co do butów, już ma taki co strasznie go uwierają :p |
|
|
|
|
#321 |
|
Wtajemniczenie
|
My dzisiaj zaproszenia porozdawaliśmy, pośmiali się troche z nas, że genialna data i wierszyk
![]() TŻtowi mojemu fotograf przypadła do gustu, co też mnie cieszy, chociaż dzisiaj jego mama nie była zachwycona, bo cena wyskoka, bo ktoś tam znajomy mógł i byłoby taniej.....ale TŻ ją uspokoił, że ja chciałąm, że albumy w cenie, że w wcale tak taniej nie wyszłoby, a mi bardzo zależy na ładnej pamiętce (kochany Do tego dostaliśmy złoto do przetopienia, teraz musimy się ruszyć i zdecydować w końcu na obrączki. |
|
|
|
|
#322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas dalszy ciąg zapraszania...I próbujemy jakoś zsynchronizować czas do pójścia do USC Jestem pod wrażeniem, że u Was to wszelkie formalności załatwione...Ja leżę i kwiczę, nawet bukiet jest niezaklepany |
|
|
|
|
|
#323 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() My nie mamy wiele zabawy z weselichem, ale to był nasz wybór, że nie chcemy i wolimy sobie pojechać w tropiki ![]() Z resztą połowa rodziny byłaby teraz w żałobie, więc na całe szczęście! A to jak tam przypilnowałam mojego, bo niestety on taki głowa w chmurach i wieczne "zdążymy"....ehh faceci. Jutro jedziemy spisać drugą część protokołu Zostanie USC i muszę znaleźć poradnię (będę dzwonić w czwartek), wczoraj przypomniałam też o złocie na obrączki, będę wyciągać mojego na mierzenie G
|
|
|
|
|
|
#324 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() My po weekendzie - wypoczęci, gotowi dalej działać ;-) Dziś zaprosiliśmy 4 rodziny, załatwiliśmy akty urodzenia i dokumenty z USC Obdzwoniliśmy hurtownie alkoholi w okolicy (odnośnie piwa) ;-) Także ciągle do przodu ;-)A Wam jak idzie?;-)))
|
|
|
#325 |
|
Raczkowanie
|
Cały czas do przodu
nam pozostało ustalić z florystką wystrój kościoła i sali oraz mój bukiet ![]() -ustalić z dekoratorką wystrój tiulem i kurtyną świetlną -kupić alkohol na drink bar samoobsługowy -ustalić godzinę z fryzjelem i wizażystką a pozatym same drobiazgi, czyli dokupić bieliznę,buty, zamówić zawieszki na wódkę u firmy, która robiła nam zaproszenia oraz menu drinków, kupić parasolki wrazie w ![]() i to już chyba wszystko więc nie zostało dużo, dobrze jest być zorganizowanym ![]() A i w piątek byliśmy u księdza ale nikogo nie zastaliśmy i w tym tygodniu idziemy spisać protokół i potem załatwianie papierków i poradnia :p Dziewczyny a jeżeli bierzmiowanie mojego TŻta było w innej parafi to przed podpisaniem protokołu musimy iść wyciągnąć zaświadczenie? Czy nie jest to konieczne? A i czy przed podpisaniem protokołuy trzeba wyciągnąć papiery z USC? Czy później? Chnatalia tak się zastanawiałam jaką masz sukienkę ślubną?
Edytowane przez kuli1986 Czas edycji: 2013-10-23 o 10:40 |
|
|
|
|
#326 |
|
Wtajemniczenie
|
USC później my donosimy na 2 dni przd ślubem
Jeśli bierzmowanie było w innej parafi, to musisz mieć ten papierek z tej innej parafi :/ do protokołu raczej. My wczoraj go skończyliśmy spisywac, ostatnie spotkanie 10 grudnia z resztą papierów. W czwartek będę dzwonić po poradniach i szukać jakiejś. Troche się ostatnio posypało zdrowie mojego TŻta, pokłóciliśmy się i nawet zastanawialiśmy nad przelóżeniem ślubu....ale doszliśmy do wniosku, że to nie jest najlepszy pomysł, więc działamy dalej ![]() A się wczoraj wystraszyłam, bo pojechalismy do kosciła, a tam w środku rusztowanie postawione i remont, ale ksiądz zapewniał, że co najwyżej 3 tygodnie postoi. |
|
|
|
|
#327 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do USC - to jak chcesz, papiery są ważne 3 m-ce, my dopiero doniesiemy je, bo wczoraj podpisaliśmy ![]() Co do sukienki, to coś podobnego do tej z załącznika(zdjęcie pobrane z neta), tylko dekolt w serduszko z cieniutkimi ramiączkami i znacznie mniej koronki ( tylko na górze dekoltu,na dole sukni, i w środku przez tren ma koronkę) Prosta, A, z trenem, biała, delikatna, skromna
|
|
|
|
#328 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#329 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przełożenie ślubu?! Dobrze, że doszliście do porozumienia ![]() To chyba musimy pomyśleć, żeby to wyciągnąć z drugiej parafi, chociaż TŻ tam nie należy ale ich szkoła miała tam bierzmowanie (być możę ten ksiądz będzie miał taką adnotacje, nie wiem ) Cytat:
![]() Ja zaszalałam z sukienką będzie dosyć strojna wogóle jak szłam na przymiarki to oglądałam inne w necie a jak je zmierzyłam to kompletnie mi nie pasowały przymiarki to zweryfikowały i mam sukienkę, którą mierzyłam z ciekawości i była idealna ![]() Jakie okrycie wierzchnie planujesz? |
||
|
|
|
|
#330 |
|
Raczkowanie
|
Ja też miałam zaplanowaną inną sukienkę, ale okropnie w niej i podobnych wyglądałam;( A jak ubrałam tą to się zakochałam
Pokaż swoja! albo podobną chociaż ![]() Na górę krótki żakiet / długie bolerko nie wiem jak to nazwać (materał, styl, którj dopasowany do sukienki) + płaszcz biały kupiłam głównie z myślą o sesji, zobaczymy co ubiorę. W salonie Pani zaoferowała mi jeszcze taką ala kurtke - żakiet trochę miał futerka - nie umiem opisać Liczę, że ubiorę płaszcz a na sali już nic nie będę potrzebować - chyba że Wy macie jakiś pomysł co by na górę pasowało?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:13.

łącznie z tym z USC

za udane zakupy i
na szczęście na szybko rodzice dowieźli i chyba nikt nie zorientował się, jak cała sytuacja wyglądała
Nawet Tż w powrocie do domu zapytał skąd miałam zaproszenie i jak mi się to udało :-D
Oczywiście, nie mówie, że Twój tak musi, ale zapewne posłużą mu długo, nie warto dla 50 zl kupować czegoś na siłę.
13.12.13 

Akurat tak pechowo wyszło, że szefostwo w tym dniu ma ślub chrześnicy