|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
Hej, hej!
U mnie tez dzisiaj pieknie Tyyyle ciaz i od razu pogoda lepsza ![]() Kucyk- a Ty byłaś u genetyka? |
|
|
|
#4112 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
Cytat:
Ja 75. I to dłuższą chwilę się zastanawiał czy dać ![]() Cytat:
|
|
#4113 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A i zaznaczył, żeby absolutnie nie brać tych dwóch rzeczy na raz!!! |
|
|
|
|
#4114 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Rozmowy toczą się cały czas. On postanowił że będziemy regularnie robić badania z krwi (między innymi przeciwciała ANA) i patrzeć jak się sytuacja rozwija. No ale niektóre problemy z krzepliwością przecież w wynikach nie wychodzą.... Jutro z nim jeszcze raz porozmawiam. |
|||
|
|
|
#4115 |
|
Konto usunięte
|
Przepraszam że mało pisze ale czytam z telefonu i beznadziejnie się na nim pisze. Cieszę się z naszego wysyp ciąż i wszystkim mamusią gratuluje. Mam nadzieję że będziecie nadal tu pisać
|
|
|
|
#4116 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4117 |
|
Zakorzenienie
|
Anitka
TY moja Kochana....Wadera a czy w takich okolicznościach chcesz czytać tą książkę? Kucyk będzie wszystko dobrze!!
|
#4118 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak sie nazywa ta tańsza heparyna? Coś na F... ![]() Rena a jak długo masz przyjmować metformax? Całą ciąże? I jaką masz dawkę? Bo ja 2x1 (500mg). Jak sprytnie przejść z porannego łykania acardu na wieczorny? Przyjąć jednego dnia normalnie rano, potem wieczorem i już kolejnego tylko wieczorem? Nie chce za długiej przerwy a nie wiem czy 150mg to nie za dużo będzie.... |
||
|
|
|
#4119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze byc i w poludnie
|
|
|
|
|
#4120 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Myślałam o tym, ale raczej tak. W końcu mamą moich dwóch Aniołków będę zawsze i nic nie zmieni tego, że należę do AM.Chciałabym to zmienić... To może dziś wieczorem nie wezmę nic i jutro rano heparynę? Czy taka zmiana nie zaszkodzi?..
Są groby uwiecznione tylko wspomnieniem, na których wciąż tli się płomień rozpaczy. Edytowane przez wadera4 Czas edycji: 2013-10-23 o 10:43 |
|
|
|
|
#4121 |
|
Zakorzenienie
|
Wadera ja wiem że tego już nikt i nic nie zmieni...ale pytam bo nie wiem czy chcesz sobie fundować teraz takie "przyjemności"... przypomnij mi się w czwartek wieczorem bądź rano w piątek...
|
#4122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie badania genetyczne trzeba jednak zrobić, choć u Ciebie wcale tak być nie musi jak u kobiet w rodzinie u mnie w rodzinie nie było żadnych poronień (przynajmniej o nich nie wiem) - zawsze rodziło się dużo dzieci, wszystkie zdrowe, nawet kobiety po 40 roku życia rodziły zdrowe dzieciaczki. No a ja i jedna siostra jesteśmy wyjątkami, niestety. elizo, mam swoją rocznicę zaraz po Tobie. Ściskam mocno
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 |
|
|
|
|
#4123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
|
#4124 | ||
|
Konto usunięte
|
Hej!
Maga ściskam mocno... Życzę samych cudowności ![]() Cytat:
Kurka wodna nie wiem, co robić. Manna czy Holle, eko czy zwykła.... Cytat:
Aaa!! Tak strasznie się cieszę Gratuluję i mocno trzymam kciuki ![]() A i tak dla systematyki - to jakie mamy tu pary? Anitka i Santom, Kucyk i Berbie, Wadera i Rena? (chodzi o podobne tp). Anitka i Santom - majówki, a kolejne dziewczyny - czerwcówki? A z tą heparyną to mnie zaskoczyłyście. Ja w domu robiłam sobie zastrzyki ok. 16-17, a w szpitalu Fragmin (to ten zamiennik Clexane) dostawałam o... 22 |
||
|
|
|
#4125 |
|
Zakorzenienie
|
Perse ja z anitka chyba kwietniowki: anita ma troche starsza ciaze od mojej chyba(btw poprawka: to ona rozwiazala worek chyba) a ja mam tp na 27 kwietnia.
|
|
|
|
#4126 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43391011]
A z tą heparyną to mnie zaskoczyłyście. Ja w domu robiłam sobie zastrzyki ok. 16-17, a w szpitalu Fragmin (to ten zamiennik Clexane) dostawałam o... 22 I urodził się Arturo czyli ja swojej wieczornej pory raczej nie będę zmieniać ![]() Musi być dobrze, ważne że jest leczenie
|
#4127 |
|
Zakorzenienie
|
Z moich obliczeń wychodzi 24.06. Zawsze marzyłam żeby w maju lub czerwcu urodzić
Siedze w parku i patrze na mamy z maluchami... Boże jakie to szczęście... Ciekawe czy zdają sobie sprawę z tego jak los je hojnie obdarował Co do badań genetycznych to chodzi o kariotypy czy to nie to? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4128 |
|
Konto usunięte
|
Kucyku wydaje mi się, że są dodatkowe badania dotyczące chorób krwi, to wtedy bada się ten czynnik v-leiden czy coś, nie wiem, czy przy badaniach genetycznych też to sprawdzają.
Według mnie fajnie jest urodzić wiosną lub wczesnym latem |
|
|
|
#4129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak zrobisz tak bedzie dobrze ![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43391919]Kucyku wydaje mi się, że są dodatkowe badania dotyczące chorób krwi, to wtedy bada się ten czynnik v-leiden czy coś, nie wiem, czy przy badaniach genetycznych też to sprawdzają. Według mnie fajnie jest urodzić wiosną lub wczesnym latem Czynnik v leiden to badanie genetyczne i sprawdza sie przy trombofiliach razem z mutacją genu protrombiny. Badane jest gdy inne badania typu bialko c, s czy antytrombina wychodzą nie tak jak powinny |
|
|
|
|
#4130 |
|
Konto usunięte
|
Eliza czyli przy badaniach kariotypu nie robią tego, nie?
|
|
|
|
#4131 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43392055]Eliza czyli przy badaniach kariotypu nie robią tego, nie?[/QUOTE]
Nie. Te badania nalezą do genetycznego panelu kardiologicznego ![]() V Leiden, gen protrombiny i mutacja w genie MTHFR |
|
|
|
#4133 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozesz przeniesc dawkowanie, ale musialabys codziennie o godzine wczesniej robic zastrzyk A to kupa roboty ... Milego dnia dziewczyny, ja lece |
|
|
|
|
#4135 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43391919]Kucyku wydaje mi się, że są dodatkowe badania dotyczące chorób krwi, to wtedy bada się ten czynnik v-leiden czy coś, nie wiem, czy przy badaniach genetycznych też to sprawdzają.
Według mnie fajnie jest urodzić wiosną lub wczesnym latem też tak zawsze chciałam i marzyłam....ale teraz to mi już wszystko jedno! Mam sprzeczne info wiem że przy badaniach genetycznych robią to badanie jeśli masz wskazania tzn jeśli powiesz że ktoś w rodzinie miał lub zmarł na zakrzepicę to w tedy genetyk wypisze że mają to zrobić!!
|
#4136 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
-antykoagulant toczniowy -antytrombina III - ANA 1 (test przesiewowy) -białko S wolne I wszystko wyniki ok. Teraz ten lekarz polecił że moge sobie jeszcze zrobic własnie V Leiden, mutacja cz.II genu protrombiny i mutacja w genie MTHFR. Ale nie zdąrzyłam bo za kilka dni dowiedziałam się o ciąży. Na kolejnej wizycie, już tej w ciąży, nic o tych badaniach juz nie mówił. Tylko zlecił te na krzepliwość (ddimery, aptt itd i ANA.) A cena tych trzech to koszt 1000zł... (V Leiden, mutacja cz.II genu protrombiny i mutacja w genie MTHFR). Powinnam je zrobić wg Was? Elizabarbara napisałaś że robi się je jak białko s,c lub antytrombina wychodzi nie tak...a to miałam dobrze, oprócz biała C którego nie zrobiłam (może tylko białko C dorobić?). Badania robiłam dwa tygodnie po # |
||
|
|
|
#4137 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Te badania genetyczne to rzeczywiscie sporo kasy. Ja robilam w Warszawie w gen medzie caly pakiet za 550zl. I nie wyszedl mi ani leiden ani protrombina tylko jedna z mutacji mthfr, ktora odpowiada za nieprzyswajanie kwasu foliowego oraz za wzrost homocysteiny. Kurcze, sama nie wiem co Ci poradzic. Piszesz ze bylo duzo # w Twojej rodzinie. Moze to byc jakis szerszy problem.. Niekoniecznie zwiazany z nadkrzepliwością... |
||
|
|
|
#4138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się ciągle nie mogę nacieszyć Jakubem, tym, że jest, że mogę go mieć przy sobie, tulić, całować, nosić, patrzeć jak śpi, jak się cieszy widząc mnie po przebudzeniu.. (eeh, wzruszyłam się )---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43391011]Kurka wodna nie wiem, co robić. Manna czy Holle, eko czy zwykła....[/QUOTE] jeśli chce Ci się bawić zacznij od zwykłej manny (ja dawałam błyskawiczną z lubelli, ale gotowałam ją chwilę). na ekspozycję zużyjesz niewiele, a otwartą Holle możesz trzymać tylko miesiąc, więc sporo wywalisz (chyba, że sama zjesz). ja Holle glutenową otworzyłam dopiero jak zaczęłam dawać na deser kaszkę glutenową z owocami czyli nie tak dawno. ekspozycję załatwiłam zwykłą manną. |
|
|
|
|
#4139 |
|
Zakorzenienie
|
Eliza zawsze można powiedzieć że ktoś w rodzinie miał zakrzepice i to już wskazanie jest....
|
#4140 |
|
Zakorzenienie
|
Cholera chyba mi się opryszczka robi
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

a Ty?
u nas piękna złota jesień
TY moja Kochana....
będzie wszystko dobrze!!

Ale że pamięta że jedno w czwartym miesiącu w wc urodziła!! Patologia!! Moja drugia ciocia,babcia, kuzynki...no wszystkie. Tylko że dopiero moje kuzynki i ja zaczęłyśmy sie tym przejmować. Bo babcia, moja mama i ciocie to nigdy dzieci nie planowały, i jak było to było a jak "mała ciąża poleciała" to trudno
pewnie badania genetyczne trzeba jednak zrobić, choć u Ciebie wcale tak być nie musi jak u kobiet w rodzinie 
)