|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2131 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A co do treningów i zdrowego jedzenia, jakiejś diety przy nich - nie mam tak. Ćwiczę, ale jem zupełnie normalnie. ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Cytat:
A tak w ogóle to pochwal się włosami. ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2132 |
Rozeznanie
|
A moje juznna szczescie sie opanowaly z jesiennym wypadaniem
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2133 |
Zakorzenienie
|
Mnie też w sumie oszczędzają, wypadały mi wcześniej, jak miałam ich więcej w sensie niecieniowane, dlatego że mi się plątały niemiłosiernie i nawet palcami z odżywką b/s jak czesałam to wyrywały się/wypadały
![]() ![]()
#2134 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, to może być sezonowe wypadanie tak jak np u mnie, wiele osób narzeka właśnie na wypadanie jesienią, ale lepiej stosować wcierki, jakieś odżywki, żeby wypadanie szybciej ustało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2135 |
Zakorzenienie
|
Mi na szczęście nigdy na jesień włosy specjalnie nie leciały, albo nie zauważyłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2136 |
Zakorzenienie
|
Moje na szczęście też już nie lecą
![]() Użyłam 3 raz maseczki ruska bania śmietana z żółtkiem, więcej jej szansy nie daję, dobrze, że to tylko odlewka. Masakryczny puch, odstawacze i włosy latające na wszystkie, strony, chociaż byłam w domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2137 |
Przyczajenie
|
Problem z metodą CG
Odkąd moje włosy stały się suche i matowe zainteresowałam się włosomaniactwem. Od 2 miesięcy stosuje się do zasad CG. Nie liczyłam co prawda na to, że kondycja moich włosów poprawi się od razu, ale stosowanie się do tych reguł przyczyniło się jedynie do pogorszenia ich stanu.
Negatywne skutki CG: -włosy wyglądają jakby były przetłuszczone -stały się rzadsze -wzmożone wypadanie włosów -na moich ciemnych włosach pojawiły się rudawe ,,refleksy" Pozytywne skutki: -włosy bardziej miękkie w dotyku Dodam jeszcze, że pomimo stosowania plukingu i metody tzw. harmonijkowania nie udało mi się zdefiniować skrętu moich fal. Włosy nie są ani proste ani pofalowane. Czy mógłby mi ktoś zatem powiedzieć co robie nie tak? Poniżej wymienie szampon i odżywki, które używam. Szampon: Babydream Odżywka b/s: Joanna miód i cytryna Odżywka d/s: Garnier avokado i masło karite Maska: Alterra granat i aloes |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2138 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj u mnie była maska ajurwedyjska i owszem trochę przyklap, ale pełno rulonów
![]()
#2139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugiej strony mam dużo bejbików, ale jestem na 90 % pewn że to wcierka...
![]() |
#2140 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Problem z metodą CG
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2141 |
Zakorzenienie
|
hej
Obcięłam dziś włosy metodą kucykową, jakieś 3 cm - siedzę teraz z odżywką i olejem na włosach korzystając z dnia wolnego. Myślę, że dzięki podcięciu zyskam objętość, bo po wzmożonym wypadaniu fryzurka smętnie wyglądała.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2142 |
Kazar Lady
|
tez dzis planuję olej na odżywkę, ciekawe czy nie będzie przyklapu
![]() Konspiracjo, nie wiem od czego włosy mi sie przetłuszczają, bardziej winię kaloryfery, musze wziąć też pod uwagę zmiane kosmetyków, moze w tym szaleństwie jest metoda. Wcierek nie stosuję, więc one odpadają |
![]() ![]() |
![]() |
#2143 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2144 |
Zadomowienie
|
Witam, jestem nowa, chociaż Was już trochę poznałam dzięki podczytywaniu. Chciałam prosić o rady, głównie odnośnie diagnozy. Zrobiłam dużo zdjęć, nie wiem, czy się wszystkie załadują. Włosy mam falowane, od zawsze mniej więcej podobnie. Mam już prawie 50 lat
![]() Zdjęcia robiłam wszystkie dzisiaj. Zdjęcia na sucho, to jest stan moich włosów na drugi dzień po myciu. Muszę rozczesywać, bo inaczej nie mam w ogóle objętości, tylko smętnie wiszące siano-strąki. Wczoraj dałam im wyjątkowe obciążenie, pierwszy raz odżywkę garniera AiK, na b/s dałam Farmonę z żeńszeniem ( tubce, która ma być d/s) i dopiero były dociążone, chociaż skręt zniknął natychmiast. Zdjęcia na mokro dzisiaj po reaktywacji z glutem lnianym na naparze ze skrzypu, z kapką miodu (użyłam pierwszy raz miodu), na lekko zmoczone włosy. Tak więc w tej chwili mam na sobie wczorajsze odżywki + dzisiejszy glut lniany. I tak będę musiała rozczesać. W tej chwili nie chodzi mi w ogóle o jakieś loczki, tylko o to, żeby nabrać objętości. Aha, prawie nigdy nie suszę włosów suszarką, nie farbuje, nie prostuję. Za to nie dbałam o nie w lecie, a byłam na wakacjach nad Adriatykiem, a w zimie kucyk sobie hasał goły i wesoły na nartach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie będę całego postu cytować, bo za dużo i niepotrzebnie zrobi sztuczny tłok. ![]() Jak na moje oko włosy nie wyglądają tak źle. Są trochę spuszone, być może od czesania ich (robisz to na sucho?). Jeśli faktycznie potrzebujesz i chcesz czesać włosy, rób to dopiero po całkowitym wyschnięciu. Wilgotnym daj spokój. 2 tygodnie to krótki okres pielęgnacji, pielęgnuj dalej i obserwuj włosy. Jeśli chcesz ich mieć więcej, możesz rozważyć wyhodowanie sobie nowej kolonii na głowie, wiadomo, trzeba będzie czekać, aż dogonią resztę włosów, ale moim zdaniem i tak warto. Jak urosną te kilka centymetrów, to przynajmniej przy skórze głowy robią jakąś objętość i nie ma tzw. przyklapu. Sposobów jest sporo i niestety trzeba znaleźć najlepszy dla siebie - picie wszelkich specyfików (skrzyp i pokrzywa, drożdże), wcieranie (Jantar, kozieradka, olej rycynowy), suplementacja (tu się kompletnie nie znam, wiem, że dziewczyny często calcium pantothenicum łykają). Powodzenia! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2146 |
Rozeznanie
|
Floria Twoje włoski będą się falowały/ kręciły, ale potrzebują więcej czasu, odżywiania, może poczytaj sobie jeszcze Pigułkę i FAQ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2147 |
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedź.
Puszą się bez pomocy ![]() Włosy okazały się bardziej wybredne, niż sądziłam ![]() Uwielbiam je olejować (bo jak są takie obklejone olejem, to się nie puszą ![]() Kokos i oliwa odpada (to z wcześniejszych prób). Ponieważ dużo jest tych olejów do wypróbowania, nawet zgodnie z wiedzą teoretyczną (szukam wnikających na przykład, ale nie tylko), to na razie kierowałam się kryterium zapachu i próby na rękach. Jeżeli mi się zapach podoba, to jest duża szansa, że olej jest dla mnie dobry, to samo, jego zachowanie na rękach. Tak więc, zapach oleju lnianego uwielbiam, i nim najczęściej smaruję. Olej rycynowy daję na paznokcie i rzęsy i jest ok, nawet się nieźle wchłania, więc daję na skórę głowy razem z olejem łopianowym (dla porostu włosów). Dobre wchłanianie obserwowałam (na rękach) oleju sezamowego i z pestek dyni. Na włosach jeszcze nie wiem, bo dawałam w mieszankach jak na razie. Migdałowy chyba niewiele pomaga. Z masek i odżywek na razie mi wychodzi, że biovaxy z l'Biotiki, wszelkie Joanny z proteinami mnie puszą. Joanny bez protein z kolei są za słabe w ogóle chyba. Balsam Potters z aloesem i keratyną za słaby, alterra z granatem (maska i odżywka) za słaba. Generalnie po większości tego, co robiłam, mam sucharki (tak określam wychudzone włosy) lub puszenie. Wygląda na to, że nawet jeden niewłaściwy składnik potrafi zepsuć całą robotę. Piję pokrzywę (lubię), w tabletkach i kapsułkach biorę wiesiołek, maca i skrzypovita, zjadam ziarenka siemienia lnianego po produkcji żelu ![]() Jeszcze nie zaczęłam żadnych wcierek, czytałam, że nowy Jantar to nie to samo, co stary, więc może sobie daruję, a zacznę z kozieradką. A może je jeszcze trochę podciąć? Edytowane przez Floria Czas edycji: 2013-10-22 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#2148 |
Zakorzenienie
|
A ja wam sie nie pochwalilam ze jak mnie kolezanki z uczelni zobaczyly po wakacjach to nie mogly sie nadziwic jak mi wlosy urosly
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2149 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2150 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co, nowy Jantar mi chyba bardziej służy niż stary. Jestem jakaś dziwna? Co oni tam tak właściwie pokombinowali?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2151 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2152 | |
Zadomowienie
|
Witajcie
Zaczynam podczytywać, bo chcę się zająć pielęgnacją i nawilżeniem mojego falo-loko sianka ![]() ![]() To moje kolejne podejscie do pielegnacji, cos juz wczesniej czytalam i probowalam, ale nie wytrwalam. Cytat:
Za to po H&S, w ktorym jest i SLS i SLES i co tam jeszcze ![]() Generalnie chodzi mi o to, ze trzeba pielegnacje dostosowac do siebie, a nie slepo trzymac sie "zasad", zwlaszcza ze i tak wlosy nie sa zadowolone, skoro piszesz ze i tak problem z nimi nadal. Ja u siebie bede dopiero szukac co moim sluzy. Daaaaaawno dawno temu, uwielbialam szampon i mleczko Sunsilk. Niestety, stala sie niedostepna. Potem jeszcze byl Nivea do kreconych. A potem to juz nic sobie sensownego nie znalazlam. Fructisy zawsze mi sklejaly i pobawialy blasku. Do teraz mylam tylko szamponem, odzywek praktycznie nie uzywalam (raczej scinalam wlosy ![]() Teraz, po lekturze forum, zakupilam 3 komplety - szampon i odzywka: Garniera AiK, Alterra Granat i Isane Professional do lokow. I olejek lawendowy GP i jedwab GP - zobaczymy co mi podejdzie. Zaczelam OMO stosowac, w sumie logiczne, zeby suche wlosy zabezpieczyc, a myc i wysuszac to, co tego potrzebuje, czyli skore i te wlosy przy niej. Jako stylizator od wielu lat uzywam Nivea Flexible Curls, ujarzmia mi dosc puszenie, nie wyobrazam sobie swiata bez niego ![]() Probowalam gumy - niebardzo mi podeszla, za bardzo skleja, wosk tlusci, zele usztywniaja za bardzo, pianka - albo 0 efektu, albo po zuzyciu pol opakowania - wlosy za bardzo sklejone. Tylko mleczka mi pasują - obecnie to Nivea. Ale moze powinnam sprobowac z zelami z harmonijkowaniem i wygniataniem czy tam odgniataniem sztywnosci zelu? Wlosy mam bardzo podatne, ale tez sztywne. Zwiazanie ich, spiecie itp - od razu mi ten rejon prostuje i odgniata. Wiec praktycznie po jakimkolwiek upieciu (i tak nie lubie) to juz tylko mycie. Nie susze suszarka w 95% od wielu lat. Ostatnio ze wzgledu na zatoki zaczelam myc wieczorem/po poludniu, a nie rano przed wyjsciem. Trudno mi okreslic typ moich wlosow, porowatosc, czy bardziej fale czy loki? Zaczely sie krecic jak mialam nascie lat, wczesniej byly tylo...puszyste ![]() ![]() Spie na walku gryczanym. Glownie ze wzgledu na kregoslup, ale przy okazji zauwazylam, ze na nim fryzura sie prawie wcale nie psuje ![]() Bede podczytywac i testowac, zobaczymy czy sie moim wlosom poprawi, czy znow skonczy sie na scieciu. Zazwyczaj mam taki okres, ze jak sa juz "dlugie", to kupuje cos do spinania, cos do pielegnacji, a potem i tak mam ich dosc i scinam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2153 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
To super, że widać jak rosną ![]() ![]() Cytat:
Nie jesteś dziwna ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2154 |
Zakorzenienie
|
A ja ostatnio zaczelam miec problem z sesa. Kiedys byla dla mnie genialna a teraz strasznie mnie po niej swedzi skora glowy nie mam pojecia czemu
|
![]() ![]() |
![]() |
#2155 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po kolei. Jakoś mi nie pasuje tu kolejność i wykorzystanie Joaśki do drugiego O. Spróbowałabym zamienić to miejscami, po czym po drugim O normalnie nałożyć jeszcze b/s. Rozczesywanie włosów szczotką obstawiam jako przyczynę puchu. Kolejna sprawa - Babydream - na pewno nie wszystkim służy, spróbuj go zamienić na inny szampon (może być dla dzieci), albo na Facelle - u mnie sprawdził się Facelle, a Babydream robił mi z włosów coś na kształt mokrej, skołtunionej waty - porzuciłam go po tygodniu. Poza tym nie widzę żadnego stylizatora. Choćby żel lniany sprawi, że ugniecione nim włosy zbijają się w ładne fale/loki, jeśli żel nie, to pianka (nie znam się na piankach, więc nie radzę która, ale raczej na objętość dobrze działają). Masz dyfuzor, czy po prostu suszysz? Jeśli po prostu to znów może być przyczyna puchu. Maska raz w tygodniu to moim zadaniem za mało. Może dołóż jeszcze jakiś olej przed myciem, chociaż na godzinę? Mi na puszenie lniany pomaga najlepiej. To są wnioski które ja wysnułam na podstawie swoich przygód, a mam niewielkie doświadczenie. Pewnie dziewczyny doradzą Ci jeszcze lepiej. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Włosy czeszę się wyłącznie na sucho, bo właśnie czesanie mokrych je niszczy. Kręconowłose są niejako wyjątkiem, ale zauważ, że ważnym zaleceniem jest zawsze czesanie ich z odżywką, nie na koniec. Inna kwestia, że niektóre dziewczyny tak robią. Tak samo jak śpią z mokrymi włosami. A czemu się nie powinno? Wcale nie dlatego, że wstajesz z szopą na głowie (bo to inna kwestia ![]() Więc jeśli ktoś koniecznie chce je rozczesywać, to właśnie na sucho. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2157 |
Raczkowanie
|
Przyjmuję na klatę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2158 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2159 |
Raczkowanie
|
Pomocy! Szukam porady!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam włoski cienkie, ale też nie mam ich zbyt mało. Po kilku dniach niemycia przetłuszczają się u nasady a końce się puszą (słyszałam, że to rodzaj włosów mieszanych). Końcówki z przodu są dosyć poniszczone tj rozdwajają się i łamią (zupełnie nie wiem dlaczego bo ich nie prostuje, włosy mam naturalnie proste jak drut). Od paru lat też je farbuję na ciemno i chciałabym zrobic sobię trwałą ondulację tzw "mokrą włoszkę". Moja fryzjerka mi to doradza z powodu właśnie szybkiego tłuszczenia się włosków. Boję się jednak, że włosy zupełnie mi się połamią, a dalej będą proste (moja siostra właśnie tak miała po trwałej). Bardzo proszę o poradę! Dodam że włoski mam długości do łopatek. Strasznie mi się podobają loczki a do ego mam pyziatą buzię więc loki mi pasują. ![]() ![]() Pozdrawiam gorąco, Ala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2160 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:35.