My akcyzę przechytrzymy, wódkę weselną wnet kupimy! PM'14 cz. 20 - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-25, 13:01   #3661
justynkie
Wtajemniczenie

Dot.: My akcyzę przechytrzymy, wódkę weselną wnet kupimy! PM'14 cz. 20

[QUOTE=Grace O Malley;43423425Pięknie niektóre zaczynam się zastanawiać czy dobrze zrobiłam zamawiając sukienkę tak wcześnie [/QUOTE]

Zawsze będzie ten dylemat, w przyszłym roku wejda kolejne nowe kolekcje... Dlatego ja po zamówieniu sukni nie będę oglądać nowych

Cytat:
Napisane przez docik10 Pokaż wiadomość
Do dziewczyn , które mnie pocieszały, jak Tż mnie okłamał że nie rozmawiał z Kasią na necie. Teściowa na drugi dzień powiedziała "o co Wam wczoraj poszło?"powiedziałam jej wszystko a ona do Tż "i bardzo dobrze zrobiła, że się wkurzyła, co to za koleżaneczki jak masz narzeczoną. Dobrze, że nie wiedziałam w ten dzień kiedy pojechałaś o co się obraziłaś bo by jeszcze w pysk ode mnie dostał" Teściu też powiedział, że dobrze, że pojechałam do domu bo mogłam za dużo powiedzieć
Moja Teściowa też jest po mojej stronie To bardzo miłe.

Cytat:
Napisane przez springtime Pokaż wiadomość
Ale to chyba nie jest bolerko tylko całość? Słabo dostępna i pewnie nadal nie uda mi się nic zmierzyć, a z katalogu boję się zamówić cokolwiek. Używane to jakieś wyjście, ale 7/8 ciężko trafić z długością. Jestem dość wysoka (175cm) a większość na all czy tablicy 165cm :/ Zastanawiam się na suknią z Antra. Piękne koronki mają I możliwość zrobienia 7/8 z większości modeli. W groszki 7/8 mierzyłam z Blueberry Bride. Grochy mniejsze niż w Charmi.
Ta koronka jest zdejmowana, obejrzyj kolejne zdjęcia, ten sam model ale z samym gorsetem.
Ja mam 170 cm, chcę suknię lekko nad kostkę a te dostępne w necie są do połowy łydki i w dodatku na 165 cm Ja swoją szyję w salonie na zamówienie.

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 13:04   #3662
Ad rem
Zadomowienie

Cytat:
Do dziewczyn , które mnie pocieszały, jak Tż mnie okłamał że nie rozmawiał z Kasią na necie. Teściowa na drugi dzień powiedziała "o co Wam wczoraj poszło?"powiedziałam jej wszystko a ona do Tż "i bardzo dobrze zrobiła, że się wkurzyła, co to za koleżaneczki jak masz narzeczoną. Dobrze, że nie wiedziałam w ten dzień kiedy pojechałaś o co się obraziłaś bo by jeszcze w pysk ode mnie dostał" Teściu też powiedział, że dobrze, że pojechałam do domu bo mogłam za dużo powiedzieć
oo, to miło ze strony teściowej, że trzyma Twoją stronę Fajnie

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 13:07   #3663
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Dla kogo kto ma poczucie humoru. http://fashionelka.pl/poczta-weselna/
Dobre

A teściową masz fajną jak ja nienawidzę kłamstwa
Stary 2013-10-25, 13:13   #3664
TysiaBB1989
Rozeznanie

Dziękuje

kurcze dziewczyny jak ja Wam zazdroszczę, że niektóre mają jeszcze tylko kilka miechów a ja aż rok...
TysiaBB1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 13:14   #3665
springtime
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość

Ta koronka jest zdejmowana, obejrzyj kolejne zdjęcia, ten sam model ale z samym gorsetem.
Ja mam 170 cm, chcę suknię lekko nad kostkę a te dostępne w necie są do połowy łydki i w dodatku na 165 cm Ja swoją szyję w salonie na zamówienie.
Nie dopatrzyłam już Zdejmowana odpada. Charmi mierzyłaś w salonie? Ciężko mi się na coś zdecydować, bo to co mi się podoba w necie, nie jest dostępne w salonach w mojej okolicy (tak jak np gala) ehh...
Stary 2013-10-25, 13:16   #3666
docik10
Zakorzenienie

Kolejna inspiracja na ślubne pudełko. Bardziej eleganckie bo owinięte grubą wstążką

http://www.vertigo.com.pl/blog/pudel...jest-zrobione/
Tyś moje dziecko a ja Twoja mama

Nasze szczęście jest juz z nami
:
docik10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 13:20   #3667
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TysiaBB1989 Pokaż wiadomość
Dziękuje

kurcze dziewczyny jak ja Wam zazdroszczę, że niektóre mają jeszcze tylko kilka miechów a ja aż rok...
Nie martw się, zleci, zobaczysz zajmij się przygotowaniami a czas Ci szybciej zleci ja mam jeszcze 232 ddś

Cytat:
Kolejna inspiracja na ślubne pudełko. Bardziej eleganckie bo owinięte grubą wstążką

http://www.vertigo.com.pl/blog/pudel...jest-zrobione/
Ooo, też b. ładne
Stary 2013-10-25, 13:29   #3668
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez springtime Pokaż wiadomość
Nie dopatrzyłam już Zdejmowana odpada. Charmi mierzyłaś w salonie? Ciężko mi się na coś zdecydować, bo to co mi się podoba w necie, nie jest dostępne w salonach w mojej okolicy (tak jak np gala) ehh...
Tak, w Madonnie w Gdyni.

Fajny pomysł na pudełko-skarbonkę:
http://fajnewesele.pl/bank-pomyslow/...ka-skarbonka/2

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 13:34   #3669
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, w Madonnie w Gdyni.

Fajny pomysł na pudełko-skarbonkę:
http://fajnewesele.pl/bank-pomyslow/...ka-skarbonka/2
Oooo, właśnie taką świnkę widzieliśmy u nas w sklepie ślubnym bombowa jest!
Stary 2013-10-25, 14:18   #3670
madzixx88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka_90 Pokaż wiadomość
oświadczam, ze naszym rodzicom chyba coś zaczyna odbijać, wczoraj mama mnie namawiała żeby zaprosić całą rodzinę do knajpy chociaż na tort i szampana (zapłaci za naszą połowę) a dzisiaj TŻ do mnie, ze jego rodzicom też coś odbiło (chyba się zmówili przeciwko nam) i też by mogli zapłacić za swoją część rodziny masakra, nie wiemy już co robić
ja też uważam, że obiad (+deser i szampan) z rodziną to dobry pomysł

Cytat:
GALA UDOSTĘPNIŁA KOLEKCJĘ 2014!!!

https://www.facebook.com/GalaSuknieSlubne/photos_albums

Ja jestem trochę zawiedziona, z długości 7/8 są tylko 2 suknie... Ogólnie długie modele baaaaardzo mi się podobają ale ja i tak biorę moje grochy
bierz swoje grochy i się nie zastanawiaj nawet

Cytat:
Cześć tak w temacie robótek ręcznych... Teściowa prosiła mnie o kupienie w jej imieniu szczoteczki elektrycznej dla teścia w prezencie urodzinowym. Jak to ja leżący kartonik mnie kusił, żeby coś z nim zrobić. No i wymyśliłam jak go zapakuje. Mam nadzieję, że teściowej się spodoba bo nawet nie pytałam czy mogę zapakować prezent od niej
ale ładnie zapakowałaś pomysłowo na pewno się spodoba

Cytat:
Dla tego kto ma poczucie humoru. http://fashionelka.pl/poczta-weselna/
hehe kiedyś już oglądałam tę skrzynkę, ale taka blondynka ze mnie, że myślałam, że się ją bierze ze sobą podczas proszenia gości, do środka się wkłada poszczególne zaproszenie i oni sobie jakby odbierają pocztę teraz dopiero doczytałam do czego tak na prawdę służy
madzixx88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 14:21   #3671
Waniliova
Zakorzenienie

Wrzucam Wam nasze menu powiedzcie co o nim myślicie, bo dopiero dzisiaj jedziemy do restauracji je ustalać

Danie główne:
rosół z makaronem
rolada (ze schabu, wieprzowiny lub karczku)
kotlet de volaille
udka z kurczaka
kluski śląskie
ziemniaki z koperkiem
frytki
surówki (z buraków, z marchwi i jabłek i trzecia nie wiem jaka?)

Deser:
chrupiący koszyczek z lodami i owocami

Przekąski na stole lub bufecie:
półmisek szlachetnych wędlin
półmisek śledzi na kilka sposobów (po kaszubsku, w śmietanie, w oleju)
kolorowa galantyna z drobiu w sosie campari
pieczony schab w delikatnej glazurze
medaliony z polędwiczek z musem brokułowym
pasztet z dziczyzny zapiekany w boczku
deska wybornych serów z winogronami i orzechami
bukiet sałat z kawałkami tuńczyka i świeżymi warzywami
sałatka grecka z owczym serem
sałatka jarzynowa
jajka faszerowane w różnych smakach
świeże pieczywo
masło w trzech smakach
zestaw sosów do ryb i mięs
pikle i świeże warzywa

Gorąca kolacja I:
filet z kurczaka z grilla z frytkami i sałatką z kapusty pekińskiej

Gorąca kolacja II:
barszcz czerwony z krokietem (lub z pasztecikami)

Bufet słodki:
świeże owoce sezonowe

(Ciasta chcemy swoje, tort też)
Stary 2013-10-25, 14:31   #3672
docik10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzixx88 Pokaż wiadomość

hehe kiedyś już oglądałam tę skrzynkę, ale taka blondynka ze mnie, że myślałam, że się ją bierze ze sobą podczas proszenia gości, do środka się wkłada poszczególne zaproszenie i oni sobie jakby odbierają pocztę teraz dopiero doczytałam do czego tak na prawdę służy
to się uśmiałam, już Cię widzę z tą skrzynką pod pachą idącą od domu do domu zapraszać gości
Tyś moje dziecko a ja Twoja mama

Nasze szczęście jest juz z nami
:
docik10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 14:31   #3673
rabbitka
Rozeznanie

Moniczka_90 uważam, że jak macie na to ochotė to przyjęcie z obiadem, deserem i szampanem jest dobrym pomysłem. Takie imprezy trwaja zazwyczaj do ok 22.00 więc noclegiem nie musielibyście się przejmować. Ale jak już Dziewczyny pisały trzeba byłoby się decydować już, żeby gościa dać wystarczajaca ilość czasu.

Docik zdolniacha z Ciebie z pakowaniem! Mnie to cokolwiek zawinać zajmuje wieki, żeby było prosto i schludnie :p i zazwyczaj cała jestem w taśmie poklejona Super, że teściowa po Twojej stronie! Miło!

Waniliova deska serów! ja sery uwielbiam! reszta menu wygląda na klasyczne weselne czyli wszystko ok!

Co do pudełka na koperty, nam sala zapewnia taką tutejszą, zamykanà skrzynkę pocztową, więc problem z głowy.

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

18.6.14

rabbitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 15:38   #3674
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Waniliova Pokaż wiadomość
Wrzucam Wam nasze menu powiedzcie co o nim myślicie, bo dopiero dzisiaj jedziemy do restauracji je ustalać
Menu klasyczne, podoba mi się.
A jaka cena za osobę?

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 16:40   #3675
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ysia Pokaż wiadomość
Docik na pewno się spodoba , zwłaszcza teściowi, że tak po męsku

Fajne te sukienki z Gali, pierwszy raz widzę firmę z której można tak modyfikować projekt

Dzisiaj w nocy miałam pierwszy koszmar ślubny : śniło mi się że TŻ odwołał ślub, powiedział że już jego rodzice wszystko odwołali i nie ma dyskusji , a ja mam się spakować i wyprowadzić. Jak mu to opowiedziałam rano zabronił mi słodzić herbatę przez snem i zaoferował egzorcystę

ahh te koszmary slubne, ja narazie mialam dwa

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-10-25, 16:54   #3676
mojakaren
Zakorzenienie

Witam koleżanki wczoraj wagarowałam offline, dziś nadrabiam

Ja nie wiedziałam, że na ślub kupuje się sobie nawzajem prezenty, TŻ mnie oświecił jak marudziłam, że podobają mi sie szafiry, że dostanę pierścionek z takim kamieniem na ślub no no spodobało mi się nie powiem haha

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Kupiłam TŻ zegarek jakieś 3 tygodnie temu na 30-te urodziny Zostawił sobie na ślub
Ja też nie wierzę w gusła, bo kto wierzy w gusła, temu dupka uschła
No w sumie trochę uschnąć by mogła
Ja mojemu kupiłam piękną koszulę na urodziny, ale było gadanie, że w tej koszuli ode mnie odejdzie :P pożyjemy zobaczymy haha

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Jak ja marzę o zegarku. Miałam w życiu 5 zegarków, każdy mnie uczulał, ręka tak wysypana, że była leczona sterydami. Oddałam mamie. Alergolog i dermatolog powiedzieli, że o zegarku mogę pomarzyć. Posrebrzane i pozłacane też uczulają, a jak są tytanowe to najczęściej mają zwykłą kopertę (z niklem) albo zapinanie z niklem, a to głównie koperta zegarka ma bezpośredni kontakt z ręką.
Zegarek to piękny prezent i pamiątka - ja sie szarpnęłam rok temu na taki porządny i myślę, że będzie mi służył wieeeeele lat

Cytat:
oświadczam, ze naszym rodzicom chyba coś zaczyna odbijać, wczoraj mama mnie namawiała żeby zaprosić całą rodzinę do knajpy chociaż na tort i szampana (zapłaci za naszą połowę) a dzisiaj TŻ do mnie, ze jego rodzicom też coś odbiło (chyba się zmówili przeciwko nam) i też by mogli zapłacić za swoją część rodziny masakra, nie wiemy już co robić
Róbcie to co Wy uważacie za słuszne, ale taki zwyczajny obiad z deserem w restauracji to chyba niezły pomysł Fajna okazja żeby zebrać się wspólnie, poznać, pogadać.

Cytat:
GALA UDOSTĘPNIŁA KOLEKCJĘ 2014!!!

https://www.facebook.com/GalaSuknieSlubne/photos_albums

Ja jestem trochę zawiedziona, z długości 7/8 są tylko 2 suknie... Ogólnie długie modele baaaaardzo mi się podobają ale ja i tak biorę moje grochy
Nie słyszałam wcześniej o Gali, ale dzięki za link! Śliczne suknie i welony ale wyglądają drogo :P

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 17:19   #3677
asia1206
Raczkowanie

Witam
Stwierdzam,że jestem jakaś dziwna-czytałam dzisiaj różne proponowane błogosławieństwa rodziców i łzy mi nachodziły do oczu-to to moge jeszcze jakoś zrozumieć,ale później zastanawiałam się nad podkładem na wejście tortu-Safri Duo i słuchając na youtube znów miałam to samo...jeszcze 11 miesięcy a ja już ''wysiadam''...
Co do prezentu dla przyszłego męża to jeszcze nad tym nie myślałam bo przecież lepszego ode mnie nie dostanie

Nasze kochane serduszko
asia1206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 17:32   #3678
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nasturcja1308 Pokaż wiadomość
Ja mam takie zaproszenia. Próbki jakbyś chciała mogę Ci przesłać, bo nie będą mi już potrzebne
Mam V8, V9, V12 i V15 Każde w innym kolorze.
o i jakie masz o nich zdanie? warte uwagi czy lipa?

Cytat:
nie no, albo wszyscy jedzą obiad potem tort, szampan itp. albo wszyscy wpadają na sam tort, szampan itp. tylko oboje z TŻ twierdzimy, ze z tego się zrobi impreza do 3 rano a tych ludzi trzeba potem gdzieś ulokować na noc itp. więc wg. nas albo nie organizujemy nic albo organizujemy coś od początku do końca. Jak myślicie ? Robić jakiś skromny poczęstunek czy w ogóle olać i nie zapraszać ?
zależy jakie wy macie podejście. Ogólnie wychodzę z założenia że jeśli ktoś mnie tylko zawiadamia o ślubie a nie zaprasza na niego to znaczy że nie jest moja obecność na nim pożądana jakoś szczególnie. Po protu nie zależy mu żebym była tylko po prostu mogę przyjść jeśli chcę. to oczywiście wasza sprawa i decyzja ale myślę że byłoby miło jakbyście jednak zorganizowali poczęstunek - nie wiem jak teraz macie plany czy zapraszacie rodziców i świadków na obiad czy nikogo nigdzie? Poza tym jeśli organizuje się obiad z deserem to jest to obiad i deser i nikt nie będzie przeciągał na siłę. Po prostu wystarczy zaprosić gości na obiad i tort i każdy to zrozumie że to jest obiad a nie wesele. Poza tym uważam że urodziny się świętuje i robi imprezę rodziną to ślub też zasługuje na uczczenie tego dnia jakoś wyjątkowo a nie wyjść i wrócić bez echa

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 18:11   #3679
mmona24
Zakorzenienie

GG do mmona24

Cytat:
Napisane przez asia1206 Pokaż wiadomość
Witam
Stwierdzam,że jestem jakaś dziwna-czytałam dzisiaj różne proponowane błogosławieństwa rodziców i łzy mi nachodziły do oczu-to to moge jeszcze jakoś zrozumieć,ale później zastanawiałam się nad podkładem na wejście tortu-Safri Duo i słuchając na youtube znów miałam to samo...jeszcze 11 miesięcy a ja już ''wysiadam''...
Co do prezentu dla przyszłego męża to jeszcze nad tym nie myślałam bo przecież lepszego ode mnie nie dostanie

hehe to tak jak moj ale chcialabym dac mu jakis drobiazg, zeby zawsze pamietal podoba mi sie pomysl z wygrawerowanymi spinkami

Wymieniam się

Bloguje
mmona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 19:25   #3680
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Mam kieckę

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 19:30   #3681
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
Mam kieckę
WOWOWOWOW gdzie focie?

EDIT: Aaaa pysia1987 to to cudeńko, które ostatnio pokazywałaś?

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3

Edytowane przez mojakaren
Czas edycji: 2013-10-25 o 19:40
Stary 2013-10-25, 19:31   #3682
velika
Winter is coming

Cytat:
Mam kieckę
kupiłaś tą ślicznotę , którą miałaś mierzyć? Wcale ci się nie dziwię
Ja mojemu żadnych prezentów nie daję z okazji ślubu, niby po co i tak zawsze dostaje ode mnie gry albo bilety na koncerty, głupio dać taki prezent z okazji ślubu. Za to liczę na prezent po ślubie, bo tydzień później mam urodziny

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 19:38   #3683
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
Ja mojemu żadnych prezentów nie daję z okazji ślubu, niby po co i tak zawsze dostaje ode mnie gry albo bilety na koncerty, głupio dać taki prezent z okazji ślubu. Za to liczę na prezent po ślubie, bo tydzień później mam urodziny
hahaha wiem o czym mówisz, słuchaj mój TŻ marzy o kolarzówce z karbonową ramą - wydatek wielkości całego wesela ale wcale by się nie obraził jakby ją dostał w "prezencie ślubnym"

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2013-10-25, 19:43   #3684
springtime
Rozeznanie

Cytat:
Mam kieckę

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Pokaż
Stary 2013-10-25, 19:44   #3685
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
hahaha wiem o czym mówisz, słuchaj mój TŻ marzy o kolarzówce z karbonową ramą - wydatek wielkości całego wesela ale wcale by się nie obraził jakby ją dostał w "prezencie ślubnym"
daj spokój, jakbym mojemu miała kupować to co by chciał, to by był wypasiony rower - przede wszystkim, nowy wypasiony komp, kamera go pro hero 3 i teleskop to ja już wolę mu kupić ten bilet na festiwal/koncert, na który i tak byśmy pojechali
A za prezent praktyczny typu koszula to by się chyba obraził po wsze czasy.

Edytowane przez velika
Czas edycji: 2013-10-25 o 19:45
Stary 2013-10-25, 19:48   #3686
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

ja też bym chciała zobaczyć

w ogóle to z racji rozpędzających się moich przygotowań, proszę o rozważenie dodania mnie do klubu

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-25, 19:50   #3687
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez antonina_bielska Pokaż wiadomość
ja też bym chciała zobaczyć

w ogóle to z racji rozpędzających się moich przygotowań, proszę o rozważenie dodania mnie do klubu
napisz PW do anka 1987

Stary 2013-10-25, 19:51   #3688
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
daj spokój, jakbym mojemu miała kupować to co by chciał, to by był wypasiony rower - przede wszystkim, nowy wypasiony komp, kamera go pro hero 3 i teleskop to ja już wolę mu kupić ten bilet na festiwal/koncert, na który i tak byśmy pojechali
A za prezent praktyczny typu koszula to by się chyba obraził po wsze czasy.
Chłopy to jednak duże dzieci

a na forum dziewczyny kiedyś wspominały o czymś takim jak "wykupiny" (nie wiem czy dobrze pamiętam..) o co to to chodzi z tym? bo nie słyszałam nigdy

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2013-10-25, 20:02   #3689
springtime
Rozeznanie

Cytat:

a na forum dziewczyny kiedyś wspominały o czymś takim jak "wykupiny" (nie wiem czy dobrze pamiętam..) o co to to chodzi z tym? bo nie słyszałam nigdy
Chodzi może o "wykupienie" PM z rodziny? Dawno temu widzialam coś takiego. Siostry PM przebrane w oszukane "PM" po kolei wychodziły przed dom do pana młodego jako jego przyszłe żony. Musiał on słono przekupić ojca PM, zaplacić słono za każdą zastępczą zonę aby dostać tę właściwą. Pewnie coś namieszałam, ale widziałam to już chyba z 10 lat temu. Byl to dość popularny zwyczaj w mojej okolicy.
Stary 2013-10-25, 20:05   #3690
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Cytat:
Chłopy to jednak duże dzieci

Może chodzi o zwykłe wykupienie panny młodej przez młodego i chyba świadka czy rodziców zanim wejdą do niej do domu..? coś jak pierwsza z "bramek"

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości