Kindle- kupić? - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-11, 13:15   #451
jadoreparis
Raczkowanie

Dot.: Kindle- kupic?

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43218188]O, a mogłabyś podrzucić jaki to sprzedawca, szukam czegoś tańszego właśnie do 5[/QUOTE]

http://www.ebay.pl/itm/300713511938?...84.m1497.l2649

Tylko ostrzegam, że teraz jest problem z zamawianiem z Azji, bo sprawdzają paczki na lotnisku przez co mogą iść do 1,5 miesiąca. Ale po upływie podanego przez nich terminu mogą wysłać jeszcze raz albo zwrócić kasę.
jadoreparis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 16:51   #452
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jadoreparis Pokaż wiadomość
http://www.ebay.pl/itm/300713511938?...84.m1497.l2649

Tylko ostrzegam, że teraz jest problem z zamawianiem z Azji, bo sprawdzają paczki na lotnisku przez co mogą iść do 1,5 miesiąca. Ale po upływie podanego przez nich terminu mogą wysłać jeszcze raz albo zwrócić kasę.
Dziękuje Tylko szkoda, ze nie wiedziałam wcześniej o tych kontrolach, niedawno zamówiłam trochę drobiazgów z Korei, upsMoże mi się poszczęści i dojdą jednak do listopada.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 23:16   #453
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Papperwhite to też papper ink, a nie wyświetlacz Po prostu jest podświetlany, ale jak się podświetlenie zredukuje do 0 to praktycznie wcale tego nie widać.
no dobra ale nie potrzebna mi ta opcja
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-12, 13:08   #454
Ariada
Wtajemniczenie

Ja jakbym miała teraz kupować Kindle to tylko Paperwhite miałam już niejedną sytuację, że brakowało mi podświetlenia, bo było zbyt ciemno, żeby czytać.
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-12, 15:25   #455
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
no dobra ale nie potrzebna mi ta opcja
jak uważasz, wg mnie jest super
Cytat:
Napisane przez Ariada Pokaż wiadomość
Ja jakbym miała teraz kupować Kindle to tylko Paperwhite miałam już niejedną sytuację, że brakowało mi podświetlenia, bo było zbyt ciemno, żeby czytać.
dokładnie ja czasami nawet w słoneczne dni włączałam podświetlenie, bo w autobusie było ciemnawo, gdy przejeżdżał jakimś tunelem itp. Gdyby ni to, musiałabym przerywać czytanie. Opcja podświetlenia przydaje się także do czytania w łóżku - TŻ sobie słodko śpi, a ja czytam i nie muszę włączać żadnego oświetlenia, które mogłoby mu przeszkadzać
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-12, 21:51   #456
chwast
Zakorzenienie

Mnie się podoba to etui z lampką jeśli chodzi o podświetlenie Z wyświetlaczy po prostu nie lubię czytać, męczy mnie to i naprawdę gdybym miała wybór - podświetlić bo jest ciemno i czytać lub nie czytać to bym nie czytała :P
Stary 2013-10-12, 22:08   #457
Ariada
Wtajemniczenie

Chwast, widzę, że chyba nadal nie rozumiesz - Kindle Paperwhite ma taki sam wyświetlacz jak zwykły Kindle 4 i 5 z tą różnicą, że jest podświetlenie, które nie daje po oczach jak monitor, a jedynie rozświetla obraz. To nie jest "wyświetlacz". Oczy tak samo się nie męczą jak w modelach bez podświetlenia, efekt jest taki jak zwykły kindle + lampka (co wg mnie jest gorszym rozwiązaniem, bo podświetla nierówno). To jest nadal ekran w technologii e-papieru czyli ekran pasywny.

Btw. nie piszę tego po to, żeby kogokolwiek namawiać na paperwhite.
Stary 2013-10-12, 22:09   #458
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Chwast, widzę, że chyba nadal nie rozumiesz - Kindle Paperwhite ma taki sam wyświetlacz jak zwykły Kindle 4 i 5 z tą różnicą, że jest podświetlenie, które nie daje po oczach jak monitor, a jedynie rozświetla obraz. To nie jest "wyświetlacz". Oczy tak samo się nie męczą jak w modelach bez podświetlenia, efekt jest taki jak zwykły kindle + lampka (co wg mnie jest gorszym rozwiązaniem, bo podświetla nierówno). To jest nadal ekran w technologii e-papieru czyli ekran pasywny.

Btw. nie piszę tego po to, żeby kogokolwiek namawiać na paperwhite.
no rozumiem właśnie. Tylko mówię, że jest mi zbędne bo i tak bym nie używała rozumiesz Więc po co na co, w tym sensie.
Stary 2013-10-12, 22:11   #459
2018070520180950
Konto usunięte

Jak bym kupowała teraz to paperwhite bo jednak jak jest ciemno można czytać.

Miałam pokrowiec i lampkę do Kindle 4 i jest do kitu, podświetla kijowo odbija sie masakra. Czytam tylko w dzień lub z normalnym światłem w pokoju a lampka jest w koszu
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-12, 22:13   #460
Ariada
Wtajemniczenie

Chodziło mi o to, że napisałaś, że nie lubisz czytać z wyświetlaczy, bo Cię to męczy, a paperwhite to nie taki zwykły wyświetlacz i męczy tak samo jak zwykły Kindle (czyli męczy tak jak zwykła książka), a nie jak ekran w monitorze/telefonie.
Nie potrzebujesz - spoko, Twoja sprawa.
Stary 2013-10-12, 23:00   #461
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Chodziło mi o to, że napisałaś, że nie lubisz czytać z wyświetlaczy, bo Cię to męczy, a paperwhite to nie taki zwykły wyświetlacz i męczy tak samo jak zwykły Kindle (czyli męczy tak jak zwykła książka), a nie jak ekran w monitorze/telefonie.
Nie potrzebujesz - spoko, Twoja sprawa.
hm no najlepiej byłoby to na żywo zobaczyć :/

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:14 ----------

"Czytając z Kindle Classic mam blisko stuprocentowe wrażenie obcowania z książką. Jest po prostu taki bardziej ‚offline’ – nawet jeśli wbudowana lampka nie oświetla ekranu równomiernie. A może właśnie stąd wrażenie naturalności. W Kindle Classic tekst jest po prostu bliżej czytelnika i – szczególnie jeśli jest oświetlony – wygląda jakby był nadrukowany na ekranie.
W PW już tego wrażenia nie ma – pewnie dlatego, że między nami a tekstem jest jeszcze warstwa ekranu dotykowego i warstwa ‚oświetlająca’.
Można się do tego przyzwyczaić, ale jednak za każdym razem kiedy po kilku dniach zerknę na czytnik syna, znowu zaczynam dostrzegać różnicę."

i ten komentarz podziela moje zdanie w 100%

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-12, 23:11   #462
Ariada
Wtajemniczenie

Mojego zdania zupełnie nie zmienia i mój następny czytnik będzie miał na 100% wbudowane podświetlenie
Tym bardziej, że można je mieć na minimalnym poziomie i wtedy nie ma praktycznie różnicy między zwykłym kindlem, a paperwhite, a w sytuacjach, gdy zewnętrzne oświetlenie nie jest wystarczające, można zwiększyć jasność w Kindlu. Mega wygoda!
Stary 2013-10-12, 23:12   #463
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Mojego zdania zupełnie nie zmienia i mój następny czytnik będzie miał na 100% wbudowane podświetlenie
Tym bardziej, że można je mieć na minimalnym poziomie i wtedy nie ma praktycznie różnicy między zwykłym kindlem, a paperwhite, a w sytuacjach, gdy zewnętrzne oświetlenie nie jest wystarczające, można zwiększyć jasność w Kindlu. Mega wygoda!
no ok ja włąśnie chce sobie podswietlać jak zwykłą książkę. Fajnie, że zrobili taki wybór
Stary 2013-10-13, 19:56   #464
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie się podoba to etui z lampką jeśli chodzi o podświetlenie Z wyświetlaczy po prostu nie lubię czytać, męczy mnie to i naprawdę gdybym miała wybór - podświetlić bo jest ciemno i czytać lub nie czytać to bym nie czytała :P
Tyle, że w Kindlu Papperwhite podświetlenie wygląda identycznie jakbyś skierowała światło na białą kartkę ksiażki... więc oczy się bardziej nie męczą Ale już tutaj wyżej Ariada wyjaśniała o co chodzi, więc nie będę ciągnąć dłużej tego gadania
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 22:39   #465
joanna_87
Zakorzenienie

ja mam kindle paperwhite i jes tok
ubieranie się kobieco
nie przejmowanie się głupotami
regularnie spisywanie wydatków
angielski: fce + filmy i seriale
głosowanie na lp 3
patenty żeglarskie V i VI
nauka pływania c.d.

Zakochana od 12.11.2015 roku
joanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-25, 16:10   #466
ignorantka007
Zadomowienie

[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;42857763]A masz paperwhite? Bo ma fajną funkcję wybudzania
Jak widać powyżej, w moim poście, też mam okładkę. A że mam classica, to skusiłam się na wersję z lampką, która naprawdę się przydaje.[/QUOTE]
Gdzie kupowałaś okładkę z lampką? Ebay? Allegro? Podrzucisz jakiegoś linka? Szukam czegoś do classica.
ignorantka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 00:41   #467
201804100943
Konto usunięte

Co sądzicie o nowym Paperwhite 2? Zastanawiam się nad jego zakupem, ale nie wiem jak to jest w przypadku allegro. Oni otwierają kindla, wgrywaja nowy soft i tym samym usuwają reklamy? Jak z gwarancją? Może lepiej kupić na amazonie...
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 00:45   #468
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
Co sądzicie o nowym Paperwhite 2? Zastanawiam się nad jego zakupem, ale nie wiem jak to jest w przypadku allegro. Oni otwierają kindla, wgrywaja nowy soft i tym samym usuwają reklamy? Jak z gwarancją? Może lepiej kupić na amazonie...
Zawsze lepiej kupić na amazonie.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 01:06   #469
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Tyle, że w Kindlu Papperwhite podświetlenie wygląda identycznie jakbyś skierowała światło na białą kartkę ksiażki... więc oczy się bardziej nie męczą Ale już tutaj wyżej Ariada wyjaśniała o co chodzi, więc nie będę ciągnąć dłużej tego gadania
widziałam pw1 u znajomego i raz, że podświetlenie wydało mi się rażące i jaskrawe, gorzej, że czcionki wydały mi się niespecjalnie wyraźne. Jak na coś ostatniej - teraz już przedostatniej generacji - wrażenie było słabe. ;-)
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-26, 08:32   #470
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Zawsze lepiej kupić na amazonie.
czemu?
Stary 2013-10-26, 08:46   #471
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

bo jest taniej i bezpieczniej.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 11:48   #472
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
widziałam pw1 u znajomego i raz, że podświetlenie wydało mi się rażące i jaskrawe, gorzej, że czcionki wydały mi się niespecjalnie wyraźne. Jak na coś ostatniej - teraz już przedostatniej generacji - wrażenie było słabe. ;-)
to na pewno nie byl kindle. Tez ostatnio widzialam podobne, tylko, ze to byl czytnik kupiony w empiku, wiec sie nie zdziwilam.

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
bo jest taniej i bezpieczniej.
dokladnie. I jak Ci cos sie zepsuje to wysylaja Ci nowy. Zadnych problemow.

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Tyle, że w Kindlu Papperwhite podświetlenie wygląda identycznie jakbyś skierowała światło na białą kartkę ksiażki... więc oczy się bardziej nie męczą
i to wlasnie jest kindle

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-10-26 o 11:48
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 12:25   #473
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
czemu?
Bo amazon jest jedynym, wyłacznym producentem kindli. Więc wszystkie kindle na allegro też są z amazona, z gwarancją która zaczęła upływać wtedy, kiedy zostały sprowadzone, z ceną powiększoną o opłaty wysyłki i cła, które ty i tak ponosisz jak kupujesz sama. I powiększoną o prowizję, której wcale ponosić nie musisz

Więc na amazonie jest najtaniej i gwarancja od momentu kiedy TY kupisz, żadnych problemów z przerejestrowaniem czytnika na siebie (bo on się automatycznie rejestruje w amazonie jak go kupujesz), więc masz zapewniony tech support który, jak wiadomo, jest świetny. Właśnie np. wysyłanie nowego czytnika nawet jak stary zepsujesz ze swojej winy

A też słyszałam, że można kupić z reklamami, po czym pisać do obsługi technicznej żeby Ci je zdjęli, bo jesteś z Polski i i tak nie mają sensu
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 17:33   #474
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Bo amazon jest jedynym, wyłacznym producentem kindli. Więc wszystkie kindle na allegro też są z amazona, z gwarancją która zaczęła upływać wtedy, kiedy zostały sprowadzone, z ceną powiększoną o opłaty wysyłki i cła, które ty i tak ponosisz jak kupujesz sama. I powiększoną o prowizję, której wcale ponosić nie musisz

Więc na amazonie jest najtaniej i gwarancja od momentu kiedy TY kupisz, żadnych problemów z przerejestrowaniem czytnika na siebie (bo on się automatycznie rejestruje w amazonie jak go kupujesz), więc masz zapewniony tech support który, jak wiadomo, jest świetny. Właśnie np. wysyłanie nowego czytnika nawet jak stary zepsujesz ze swojej winy

A też słyszałam, że można kupić z reklamami, po czym pisać do obsługi technicznej żeby Ci je zdjęli, bo jesteś z Polski i i tak nie mają sensu
Wow dzięki :-D bo myślałam, że chodzi tylko o ceny

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
Stary 2013-10-26, 22:30   #475
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:

Można kupić czytnik oznaczony jako "gift" i wtedy nie jest nigdzie zarejestrowany.

Ja kupowałam na allegro swojego Kindle i nie miałam z nim żadnych problemów. Wyszło taniej niż z Amazona (bo wersja sponsorowana, gdzie i tak zdjęli mi za darmo reklamy), nie był na nikogo zarejestrowany i gwarancję miałam cały rok
Stary 2013-11-01, 14:38   #476
Hultaj
BAN stały

Cytat:
to na pewno nie byl kindle. Tez ostatnio widzialam podobne, tylko, ze to byl czytnik kupiony w empiku, wiec sie nie zdziwilam.
oczywiście, że na pewno był.

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

Cytat:
hm, ale tak w ogole to chyba nie można kupić bezposrednio do PL na amazon wersji sponsorowanej? ze względu na regionalizację?
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 19:37   #477
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ignorantka007 Pokaż wiadomość
Gdzie kupowałaś okładkę z lampką? Ebay? Allegro? Podrzucisz jakiegoś linka? Szukam czegoś do classica.
Zamawiałam z allegro, głupio tak specjalnie robić zamówienie w amazonie na okładkę. Kupowałam ją za ok 100zł z przesyłką, teraz widziałam, że są znacznie tańsze. Wyjmowałam kindla i wszystko jest ok, nie zafarbowało go ani nic złego nie zrobiła o co posądza się okładki z allegro. Nie mam już podglądu do tej aukcji, nie wiem jaki był sprzedawca, nawet komentarza nie wystawiłam, ech...
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-04, 09:03   #478
_kasias
Rozeznanie

A ja swój pierwszy czytnik planuje kupić od ponad roku i jeszcze tego nie zrobiłam

Ostatnio byłam już zdecydowana na Nook Glowlight, bo na allegro jest w cenie Kindle 5, a Nook ma przynajmniej podświetlenie... ale dzisiaj zobaczyłam komentarze na stronie Barnes & Noble i trochę się przeraziłam, bo Nook ma ponad 25% negatywnych ocen. Wiadomo parę komentarzy jest bezsensownych, ale było mnóstwo opini, że czytnik się psuje po paru tygodniach... tak więc Nook odpada.

Więc chyba zamówie Kindle 5 na all... trochę się boję, że kupię zepsuty albo coś. Niby, każdy mówi, że amazon wysyła nowy, ale nie wiem czy bym się z nimi dogadała (chociaż widziałam jakieś instrukcje na necie).

Ale mam jedno pytanie co do jakości ebooków w sieci. Chociaż na większość ebooków planuje polować w promocje i ściągać klasykę po angielsku to pewnie zdarzy mi się dorwać jakąś książkę, której u nas nie można kupić i tu zaczyna się moje pytania. Czy jak na smartphonie taki ebook wygląda jakby po każdej linijce był enter i np zdanie urywa się w środku to czy na kindle będzie to wyglądało normalnie? Bo może ja tego nie umiem poprawnie sformatować w calibre na telefon, a na kindle będzie lepiej (chociażby z tego względu, że w calibre można wybrać plik wyjściowy - Kindle 6'')?
_kasias jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-04, 09:09   #479
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

zależy. ebooki w mobi formatowane z pdfa często mają takie problemy, te które są oryginalnie w formacie epub/mobi wyświetlają się poprawnie.

i nie wiem czego się bać z amazonem, moja mama zamawiała jakieś książki na włoskim amazonie to i tak rozmawiali z nią po polsku.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Edytowane przez Mojwa
Czas edycji: 2013-11-04 o 09:11
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-04, 11:03   #480
ewwwa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _kasias Pokaż wiadomość
A ja swój pierwszy czytnik planuje kupić od ponad roku i jeszcze tego nie zrobiłam

Ostatnio byłam już zdecydowana na Nook Glowlight, bo na allegro jest w cenie Kindle 5, a Nook ma przynajmniej podświetlenie... ale dzisiaj zobaczyłam komentarze na stronie Barnes & Noble i trochę się przeraziłam, bo Nook ma ponad 25% negatywnych ocen. Wiadomo parę komentarzy jest bezsensownych, ale było mnóstwo opini, że czytnik się psuje po paru tygodniach... tak więc Nook odpada.

Więc chyba zamówie Kindle 5 na all... trochę się boję, że kupię zepsuty albo coś. Niby, każdy mówi, że amazon wysyła nowy, ale nie wiem czy bym się z nimi dogadała (chociaż widziałam jakieś instrukcje na necie).

Ale mam jedno pytanie co do jakości ebooków w sieci. Chociaż na większość ebooków planuje polować w promocje i ściągać klasykę po angielsku to pewnie zdarzy mi się dorwać jakąś książkę, której u nas nie można kupić i tu zaczyna się moje pytania. Czy jak na smartphonie taki ebook wygląda jakby po każdej linijce był enter i np zdanie urywa się w środku to czy na kindle będzie to wyglądało normalnie? Bo może ja tego nie umiem poprawnie sformatować w calibre na telefon, a na kindle będzie lepiej (chociażby z tego względu, że w calibre można wybrać plik wyjściowy - Kindle 6'')?
Kindle 5 bez reklam jest nadal w Sferisie w promocji za 339zł, więc nie tylko allegro pozostaje

Z ebookami rzeczywiście jest różnie Jak dobrze obrobisz pdf (pisałam o tym wcześniej) zanim wrzucisz do calibre to masz o wiele większą szansę, że mobi wyjdzie ładnie sklecone. Ok 80% ebooków calbre mi dobrze przekonwertowało

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości