Plotkowy dla dietetyczek :) - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-13, 14:18   #2491
Djana
Zadomowienie

GG do Djana
Dot.: Plotkowy dla dietetyczek :)

Orzeszek widze Cie!! prosze sie odezwac!! i powiedziec jak tam zdrowko

Mam ciało boga tylko szkoda, że Buddy
Djana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 14:23   #2492
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Djana Pokaż wiadomość
Właśnie,Orzeszek już chyba o nas zapomniał

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 14:40   #2493
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:

Cześć Dziewczyny!
Przepraszam, że sie nie odezwałam odrazu ale co siadłam na wizaz to mnie z kompa zwalali
na pierwszy rzut oka, w mojej pięknej(joke ) główce nie ma zadnych zmian nowotworowych dokładne wyniki mam odebrac jutro
alez jestem szczęśliwa
jednak głowa jak bolała tak boli dalej
Może to od oczów mnie boli..sama nie wiem..przez soczewki, albo wada mi sie powieksze
w kazdym badz razie jutro mam pole widzenia,17maja okuliste, a 24..psycholog w kraku
Pogoda dzis piękna, narazie siedze w ksiązkach, chyba nawet pójde sie uczyc na polko na huśtawke koło domku
a potem gram z siosra w tenisa w warunkach przydomowych

Dziękuje Dziewczyny ze sie o mnie martwicie
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 14:41   #2494
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Właśnie,Orzeszek już chyba o nas zapomniał

Nigdy w zyciu
Tak łatwo sie mnie nie pozbędziecie hehe.

Stary 2007-05-13, 14:48   #2495
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
na pierwszy rzut oka, w mojej pięknej(joke ) główce nie ma zadnych zmian nowotworowych dokładne wyniki mam odebrac jutro
alez jestem szczęśliwa
jednak głowa jak bolała tak boli d
Cieszę się zatem że wszystko u Ciebie OK z tą głową, bo wcześniej nie brzmiało to wszystko za ciekawie jak opisywałaś No to masz powód do szczęscia !

Cytat:
qujanko daj przepis
ja też bym prosiła
Ather jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 14:50   #2496
Atram
xxyy

zasypiam na stojaco dzis. senny dzien :0 wypilam kawe i nic, najechetniej wpakowalabym sie do lozka i zasnela bo oczy mi sie same zamykaja. ale potem pewnie nie moglabym spac w nocy, a jutro musze wczesnie wstac wiec pewnie caly dzien chodzilabym nieprzytomna.
znacie jakies domowe metody oprocz kawy na postawienie sie na nogi?
Stary 2007-05-13, 15:01   #2497
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
zasypiam na stojaco dzis. senny dzien :0 wypilam kawe i nic, najechetniej wpakowalabym sie do lozka i zasnela bo oczy mi sie same zamykaja. ale potem pewnie nie moglabym spac w nocy, a jutro musze wczesnie wstac wiec pewnie caly dzien chodzilabym nieprzytomna.
znacie jakies domowe metody oprocz kawy na postawienie sie na nogi?
A u mnie całkiem odwrotnie...
Zauważyłam że im wcześniej wstaje tym więcej we mnie życia za dnia ^^

Wczoraj poszłam spać po północy, a już po 4 musiałam wstać bo z bratem szłam. Wieczorem znów poszłam spać po północy, a dzisiaj wstałam o 5 bez żadnych problemów i cały dzień nie odczuwam zmęczenia oO

Nie wiem co ze mną nie tak
Stary 2007-05-13, 15:11   #2498
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
A u mnie całkiem odwrotnie...
Zauważyłam że im wcześniej wstaje tym więcej we mnie życia za dnia ^^

Wczoraj poszłam spać po północy, a już po 4 musiałam wstać bo z bratem szłam. Wieczorem znów poszłam spać po północy, a dzisiaj wstałam o 5 bez żadnych problemów i cały dzień nie odczuwam zmęczenia oO

Nie wiem co ze mną nie tak
oddaj mi troche energii
Stary 2007-05-13, 15:18   #2499
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja zwykle cos robie TŻ-towi jak do mnie przychodzi, bo starsznie chudy jest mimo ze duzo je, ale musze go podtuczac a teraz ja tez troche sie podtuczam wiec moge zaszalec z serniczkami babkami itp a jak juz cos zrobie to lubie jak to ladnie i apetycznie wyglada

ciasto marchewkowe...brzmi fajnie ale nie moge sobie tego wyobrazic

uciekam sie pol h pouczyc a potem ide z kolezanka na spacerek i lody

p.s. Orzeszku odezwij sie do nas jak po badaniach?
jamojego tez powinnam podtuczac, aczkolwiek wiem ze to nic nie da.. taki juz byl jest i bedzie.. no ale coz.
my z reguly razem gotujemy ale czasem ja tez lubie go czyms zaskoczyc - najczesciej to jakies warzywne kotleciki są albo warzywne gołąbki itd.
on swietnie gotuje, wiec "tradycyjnymi" daniami wole nie ryzykowac, bo mysle ze sam by je lepiej zrobil (zreszta z reguly razem gotujemy i wtedy to raczej on jest szefem kuchni )

Cytat:
qujanko daj przepis
oczywiscie!

Cytat:
gujaa sernik po prostu ubustwaim - wszyscy moi znajomi to wiedza jak gdzies wyszperam to dam ci przepis na sernik łaciaty z ciastem czekoladowym pycha i rodzina przestanie na Ciebie krzywo patrzec chociaz ja kocham te wiedenskie i obowiazkowo bez zadnego spodu
A moze dasz nam przepis na to cudenko tyramisu prosimy
o, taki czekoladowy to by mi moze podszedl, bo ile razy probowalam jakiegos sernika, jak juz wydlubalam ta skorke pomaranczowa i rodzynki to smakowala mi ta czesc gdie byla jakas polewa czekoladowa, ale z reguly jakos malo jej bywalo...

wiec tak: na ciasto marchewkowe musicie poczekac.. bo nie moge znalezc, a z pamieci to pewnie pomyle wszelkie proporcje. ale na pewno gdzies je znajde, jak nie to zadzwonie do domu rodzicow bo oni maja ten przepis - jak pierwszy raz pieklam to ciasto sama z tata, to sie nie mogl nadziwic, jak tarlam marchewke, i powiedzial ze mi pomoze z tym ciastem, (bo nie umialam wogole piec, w liceum to bylo) ale ze jadl za nic w swiecie nie bedzie takiego swinstwa.
po czym jak sie upieklo i dalam mu sprobowac (tak pachnialo ze jednak sie skusil, poza tym ja zjadlam i nie umarlam ) to od razu w dwojke cala blache zjedlismy i jeszcze tego samego dnia upieklismy driugie takie samo
wiec naprawde, ta marchewka to tylko pozory - to jest pyszne ciasto, smakuje jak piernik niemal obiecuje Wam ze najdalej za kilka dni dam przepis.

A teraz Tiramisu proporcje mega proste:
5 jaj
5 lyzek cukru(czubatych!!!!!!!!!!!!)
500g sera mascarpone (moi rodzice mowia, ze w Polsce najlepsze mascarpone jest z Piątnicy, ale niestety nie mialam okazji sprawdzic, bo nauczylam sie robic to ciacho w Niemczech i uzywalam jakiegos sera tutaj dostepnego).
kakao (takie prawdziwe, jak do ciast.. )
400g takich jakby biszkoptow ale tych podluznych. najlepiej zeby mialy ten taki cukier na sobie
kawa zaparzona (moze byc np neska, a moze byc taka "prawdziwa" oczywiscie juz bez fusow. kawa powinna byc dosc mocna i nie slodzimy jej)
  • żółtka ucieramy z cukrem na ladna mase, az cukier zupelnie przestanie byc wyczuwalny (tudziez slyszalny podczas tarcia)
  • białka na sztywna piane(tu na pewno doswiadczone kucharki dodaja szczypte soli bo wtedy lepiej sie ubijaja, jak nie to mnie poprawcie )
  • ALE UWAGA: Włoszka twierdzi ze absolutnie nie mozna tego robic mikserem, bo za malo powietrza jest czy cośtam i ze z doswiadczenia wie, ze takie robione mikserem wychodzi gorzej. ja jej wierze bo gotuje i piecze naprawde przepysznie. tak wiec bialka ubijamy szybkimi ruchami, zoltka tez szybkimi ruchami ucieramy (lapki bardzo bola... )
  • do zoltek dodajemy piane z jaj mieszamy lekko i powoli -ciagle mieszajac trzepaczka- dodajemy ser. doslownie po lyzce i mieszamy mieszamy, juz nie szybko, az dodamy caly ser. masa powinna wyjsc dosc gesta i gladka, ale to wszystko zalezec bedzie pewnie od sera, bo on powinien byc w miare gesty(a wiem ze rozne te mascarpone sie trafiaja...)
  • dajemy ta mase na jakas chwile do lodowki, nie musi byc dlugo, chyba z 5 minut wystarczy, wazne zeby sie schlodzilo, moze byc nawet chwile w zamrazarce. byle nie zamarzlo
  • w jakiejs misce - ja mam taki prostokątny plastikowy pojemnik na zywnosc do lodowki, z przykrywka, ale nie wiem jaka to ma pojemnosc - ukladamy na dnie biszkopty tak zeby cale dno bylo nimi ulozone, musza byc w miare scisle ulozone, i najlepiej zeby byly w jedna strone, a na brzegach jak sie nie mieszcza to moge byc mniejsze kawalki itd. Na kazdego biszkopcika dajemy kawe - nabieramy na lyzeczke a lyzeczka lekko polewamy kazdego biszkopta tak zeby byl dosc nawilzony ale zeby nagle nie zaczela sie powodz i zeby biszkopty sie calkiem nie porozwalaly itd. poprostu kazdy ma byc z wierzchu mokry. jak cale dno biszkoptowe polane kawa, to nakladamy pierwsza warstwe ciasta. nie za grubo nie za chudo - poprostu przykrywamy wszystkie biszkopty zeby zaden nie przeswitywal, zeby taka gladka warstwa jakby powstala, w miare rowna. nie bedzie to trudne bo to ciasto jest takie jakby nieco gestsze nalesnikowe.
  • no i na to ukladamy znow biszkopty - prostokatnie do tych z pierwszej warstwy, i tez wszystkie w jedna str najlepiej. tylko nie przyciskac do ciasta bo sie potopia lekko ukladamy na wierzchu. polewamy kawa i dalej tez tak samo.
  • i tak robimy warstwy az ciasto sie skonczy.
  • ciasto ma byc na wierzchu, nie biszkopty.
  • na ostatnia warstwe sypiemy przez sito kakao tak zebydokladnie przykryc mase ciasta.
  • i tak slicznie wykonczone tiramisu przykrywamy przykrywka i wstawiamy do lodowki.
  • i teraz walczymy same ze soba zeby nie jesc tego przez kilka godzin najlepiej zrobic wieczorem i niech cala noc stoi w lodowce.
    Wloszka twierdzi ze im dluzej stoi w lodowce, tym smaczneijsze.
  • aha, i jeszcze - nie probowalam tego - ale ta moja znajoma mowi, ze na tej samej zasadzie mozna zrobic tiramisu w osobnych pucharkach, dla kazdej osoby. ja planuje tak zrobic jak bede zapraszac gosci, bo bedzie to bardziej efektownie wygladac. niestety tiramisu mimo ze sie w miare "zejdzie" w lodowce, troszke czasem podczas krojenia sie rozwala.
ogolnie przepis jest latwy, a ciacho pyszne!
ja tylko mam faze, bo to jednak surowe jaja, wiec najlepiej za dlugo nie trzymac tego poza lodowka, zeby sie nie popsulo

mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialam....... ale nie wydaje mi sie.

PS. przepraszam za taki dlugi post. probowalam jakos sie nie rozpisywac przy opisie tiramisu, ale mam nadzieje ze w miare precyzyjnie opisalam co i jak robic. jakby co pytajcie, to jak nie bede czegos wiedziec to dopytam tej mojej znajomej.

gujana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 15:22   #2500
Apiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nefre Pokaż wiadomość
Omg dziołszki Impreza na 102 - o 4:30 wyszli ostatni goście Jeju spałam tylko 4 h, ale jestem taka wyspana, ze szok. Tylko boli dalej nerka No i głowa z tyłu mnie zaczęła boleć. Ale impreza była naprawdę udana

Super, że imprezka się udała! Może jakieś fotki?

Cytat:
Napisane przez Djana;
gujaa sernik po prostu ubustwaim - wszyscy moi znajomi to wiedza jak gdzies wyszperam to dam ci przepis na sernik łaciaty z ciastem czekoladowym pycha i rodzina przestanie na Ciebie krzywo patrzec chociaz ja kocham te wiedenskie i obowiazkowo bez zadnego spodu
A moze dasz nam przepis na to cudenko tyramisu prosimy
Ojej i ja kocham serniczki, jesli mace sprawdzone przepisy to poprosze

Cytat:
Napisane przez orzeszek01

Cześć Dziewczyny!
Przepraszam, że sie nie odezwałam odrazu ale co siadłam na wizaz to mnie z kompa zwalali
alez jestem szczęśliwa
Może to od oczów mnie boli..sama nie wiem..przez soczewki, albo wada mi sie powieksze
w kazdym badz razie jutro mam pole widzenia,17maja okuliste, a 24..psycholog w kraku
Pogoda dzis piękna, narazie siedze w ksiązkach, chyba nawet pójde sie uczyc na polko na huśtawke koło domku

Orzeszek gdzie opisywałaś objawy związane z bólem głowy? Bo chcę poczytać, bo i ja mam coś z nia...Miałaś tomografie?
Ślub
: 28.09.2013r

41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 15:30   #2501
gujana
Wtajemniczenie

Dziewczyny!
nie zapominajcie, ze czeste bole glowy, nie musza od razu swiadczyc i raku mozgu czy jeszcze nie wiem o czym, a zwyczajnie moga byc efektem niedoborow pewnych witamin lub mineralow. nie pamietam dokladnie ktorych, ale na pewno niedobor zelaza sie tak objawia.
tak wiec dieta to podstawa!

PS. Orzeszku ciesze sie i mam nadzieje ze dalsze wyniki badan tez beda dobre

Stary 2007-05-13, 15:56   #2502
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Apiska Pokaż wiadomość
Orzeszek gdzie opisywałaś objawy związane z bólem głowy? Bo chcę poczytać, bo i ja mam coś z nia...Miałaś tomografie?
Miałam. śmieszne to badanie
głowa boli mnie od paru ładnych miesięcy, zawsze po lewej stronie głowy, czasem koło skroni lub z tyłu główy.
od neurologa dostałam skierowanie na tomografa.

Stary 2007-05-13, 15:59   #2503
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gujana Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
nie zapominajcie, ze czeste bole glowy, nie musza od razu swiadczyc i raku mozgu czy jeszcze nie wiem o czym, a zwyczajnie moga byc efektem niedoborow pewnych witamin lub mineralow. nie pamietam dokladnie ktorych, ale na pewno niedobor zelaza sie tak objawia.
tak wiec dieta to podstawa!

PS. Orzeszku ciesze sie i mam nadzieje ze dalsze wyniki badan tez beda dobre
Wiem własnie.staram sie łykac centrum,.żelazo jest w mięsie, tak? jadam je od czasu do czasu tez.

Stary 2007-05-13, 17:10   #2504
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem własnie.staram sie łykac centrum,.żelazo jest w mięsie, tak? jadam je od czasu do czasu tez.
najlatwiej wchlanialne zelazo jest w miesie

a poza miesem: wszelkie straczkowe rosliny, w tym takze soja (czyli takze wszystko z soi-tofu, kotlety itd.); brokuly,szpinak, zielono listne warzywa np salata.
ALE - to bardzo wazne - zelazo roslinne bardzo slabo sie wchlania i dlatego wazne jest zeby spozywac je w towarzystwie witaminy C
(inaczej np z salaty moze sie wchlonac jedynie 1% zelaza - czyli malutko)

dlatego ja mam nadzieje ze jak do moich dzisiejszych brokulowych kotlecikow dodalam cebulke (czyli wit C ) to mi sie ladnie zelazo brokulowe wchlonie...

Stary 2007-05-13, 17:31   #2505
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Plotkowy dla dietetyczek :)

Moja ambitna siostra nie dała za wygraną

Oto efekty

Składniki:
250 gram chudego twarogu
trochę cukru waniliowego, aromat waniliowy i rodzynki
2 jajka
jeden budyń waniliowy

Twaróg zmiksowany z dwoma żółtkami, cukrem, budyniem i aromatem. Dodane do tego ubite na sztywną pianę białka jaj.

Wyszedł mięciutki, ale niezby duży, bo ogolnie ta keksówka taka spora, więc nie miał możliwości za bardzo urosnąć

Razem z siostrą doszłyśmy do wniosku, że jedno żółtko w zupełności by wystaczyło Następnym razem dodam tylko jedno, albo zrobie bez, bo taki za żółty i za bardzo jajeczny w smaku Ale ogólnie niczego sobie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (43,0 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (56,0 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (49,6 KB, 10 załadowań)
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 17:37   #2506
Atram
xxyy

Milka,
Stary 2007-05-13, 17:37   #2507
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość

Oto efekty

Składniki:
250 gram chudego twarogu
2 jajka
jeden budyń waniliowy

Twaróg zmiksowany z dwoma żółtkami, cukrem, budyniem i aromatem. Dodane do tego ubite na sztywną pianę białka jaj.

Wyszedł mięciutki, ale niezby duży, bo ogolnie ta keksówka taka spora, więc nie miał możliwości za bardzo urosnąć

Razem z siostrą doszłyśmy do wniosku, że jedno żółtko w zupełności by wystaczyło Następnym razem dodam tylko jedno, albo zrobie bez, bo taki za żółty i za bardzo jajeczny w smaku Ale ogólnie niczego sobie

Dzisiaj piekę ten sernik jednak

A ten budyń, to ma być ugotowany, czy jak ?
Stary 2007-05-13, 17:39   #2508
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:

Dzisiaj piekę ten sernik jednak

A ten budyń, to ma być ugotowany, czy jak ?
Nie był gotowany
Stary 2007-05-13, 17:41   #2509
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Nie był gotowany
po prostu nie chcę wtopić z tym sernikiem.

Czyli dla formalności - rozrobić budyń w zimnym mleku i wymieszać z resztą składników ?
Stary 2007-05-13, 17:46   #2510
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
po prostu nie chcę wtopić z tym sernikiem.

Czyli dla formalności - rozrobić budyń w zimnym mleku i wymieszać z resztą składników ?
Troszkę inaczej

Twarożek został zmiksowany z dwoma żółtkami (choć wydaje mi się, że jedno wystarczy bo taki za żółty i za jajeczny w smaku wyszedł) i do tej mieszanki wsypany został budyń prosto z opakowania - tak jakby zamiast mąki. Czyli nie był ten budyń w niczym rozpuszczany

Powodzenia
Stary 2007-05-13, 17:57   #2511
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Troszkę inaczej

Twarożek został zmiksowany z dwoma żółtkami (choć wydaje mi się, że jedno wystarczy bo taki za żółty i za jajeczny w smaku wyszedł) i do tej mieszanki wsypany został budyń prosto z opakowania - tak jakby zamiast mąki. Czyli nie był ten budyń w niczym rozpuszczany

Powodzenia

No to bym wtopiła jednak

Dziękuję Milus

Zaczęłam się zastanawiać ile będzie miał kcal ^^ Ale to później sobie obliczę. Bo w sumie twaróg chudy, 2 bialka, 1 zoltko, aromat, cukier waniliowy - to nie wyjdzie zbyt kalorycznie. Ale budyń - sprawdzi się na opakowaniu :P Chociaż nie bede wiedziała jak to obliczyć bo podaje się wartość na 100 g przyrządzonego
coś wymyślę

Aaa... ja dzisiaj skusiłam się na 'kubek' - kupiłam sobie kisiel cytrynowo - bananowy Gellwe. Pyszności
Stary 2007-05-13, 18:01   #2512
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:

Oto efekty

Składniki:
250 gram chudego twarogu
2 jajka
jeden budyń waniliowy

Pojawiają się moje pytania.
Kiedy dodać rodzynki i ile? aromat waniliowy dodać cały? troche cukru waniliowego tzn 1płaska łyżeczka?.No i w jakiej tmp. piec i ile czasu? ok,wystarczy.

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 18:06   #2513
Atram
xxyy

Cytat:
Troszkę inaczej

Powodzenia
to pewnie dlatego ten moj sernik nie wyszedl bo ugotowalam ten budyn w malej ilosci mleka ale jednak. jak widac gotowany budyn nie sluzy sernikowi
Stary 2007-05-13, 18:09   #2514
Atram
xxyy

Cytat:
No to bym wtopiła jednak

Dziękuję Milus

Zaczęłam się zastanawiać ile będzie miał kcal ^^ Ale to później sobie obliczę. Bo w sumie twaróg chudy, 2 bialka, 1 zoltko, aromat, cukier waniliowy - to nie wyjdzie zbyt kalorycznie. Ale budyń - sprawdzi się na opakowaniu :P Chociaż nie bede wiedziała jak to obliczyć bo podaje się wartość na 100 g przyrządzonego
coś wymyślę

Aaa... ja dzisiaj skusiłam się na 'kubek' - kupiłam sobie kisiel cytrynowo - bananowy Gellwe. Pyszności
a po co obliczasz? przeciez serniczek w takiej postaci to samo zdrowie
Stary 2007-05-13, 18:09   #2515
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nefre Pokaż wiadomość
Omg dziołszki Impreza na 102 - o 4:30 wyszli ostatni goście Jeju spałam tylko 4 h, ale jestem taka wyspana, ze szok. Tylko boli dalej nerka No i głowa z tyłu mnie zaczęła boleć. Ale impreza była naprawdę udana
super że impreza się udała
Cytat:

Cześć Dziewczyny!
alez jestem szczęśliwa

cieszę się bardzo koniecznie daj znać jak dokładne wyniki ale myślę ze już nie masz się o co martwić
Cytat:

Oto efekty

Składniki:
250 gram chudego twarogu
2 jajka
jeden budyń waniliowy

Milka kusisz tymi fotkami

ja spędziłam dziś dzień u rodziców i uczyłam się w mojej ulubionej altance w takie dni tęsknię za moim ogrodem i żałuję że wyprowadziłam sie na blokowisko no ale nie ma tego złego....

muszę wracać do książek

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 19:11   #2516
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
a po co obliczasz? przeciez serniczek w takiej postaci to samo zdrowie

Czysta ciekawość A poza tym jeszcze przez jakiś czas muszę robić bilans dnia więc wolę wiedzieć

Budyń który posiadam w domu ma na 100 g po przyrządzeniu 83 kcal, W:10,5 B:3,1 T:3,2
Ale w przepisie jest 500 ml mleka i 2 łyżki cukru.
Czyli mleko i cukier to będzie ok. 300 kcal.

A 83 kcal x 5 = 415

Czyli zakładam że sam proszek będzie miał około 115 na oko

OK więc mając tą informację obliczyłam ile będzie miał sernik który upiekę (dodaję jabłko do niego, mam nadzieję że tego nie pożałuję... :x )

Całość: B: 61 T:7 W: 24 Kcal: 530
Czyli połowa z niego to moje jutrzejsze drugie śniadanie na zajęcia ^^

EDIT: zapomniałam doliczyć rodzynki ==' 15 g rodzynek to będzie dodatkowo W:10, Kcal: 42 ;P
Stary 2007-05-13, 19:18   #2517
gujana
Wtajemniczenie

Dziewczynki,
widze ze moj mega post Was przeraził
ale to bardzo prosty przepis, tylko ze wolalam precyzyjnie wszystko opisac.
mam nadzieje ze ktoras z Was kiedys skorzysta, choc jak dla mnie to to ciasto od swieta bo tanio ono nie wychodzi.
Ale czasami naprawde warto!

ojoj, burza nadeszla.. wreszcie! od kilku dni pogoda jest potworna i nie do wytrzymania, mam wiec nadzieje ze ta burza oczyscie "atmosfere"
a po burzy jest takie cudne powietrze, wiec moze jesli by pozniej nie padalo, pojde sobie na spacerek...

pozdroweczka, musze wylaczyc chiba komputerek

Stary 2007-05-13, 19:21   #2518
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
No to bym wtopiła jednak

Dziękuję Milus

coś wymyślę

Tylko nie licz Masz bana na liczenie Czy Ci to nie psuje wszystkiego No bo sobie tak spokojnie degustujesz taki serniczek, a obok kartka, kalkulator, jakaś tabelka kaloryczna - to psuje całą atmosferę

Cytat:
Pojawiają się moje pytania.
Kiedy dodać rodzynki i ile? aromat waniliowy dodać cały? troche cukru waniliowego tzn 1płaska łyżeczka?.No i w jakiej tmp. piec i ile czasu? ok,wystarczy.
1. Rodzynki były dodawane na sam koniec, już wtedy kiedy ciacho było w formie. Tak równomiernie miały być porozkładane, co niezbyt wyszło A ile Ciężkie pytanie Jeszcze trochę zostało, więc wydaje mi się, że tak koło 1/2 opakowania 200 gramowego
2. Aromacik podobnie jak rodzynki tak 1/2 buteleczki.
3. Cukier - jedna duża łyżka W sumie zależy chyba ile rodzynek się da. Ale zdarzyło się tak, ze w jakimś obszarze ciasta nie było rodzynek i wydaje mi się, że bez tego cukru nie było by zbyt dobre
4. Siedziało w piekarniku godzinkę i w temperaturze 180 stopni

Cytat:
przeciez serniczek w takiej postaci to samo zdrowie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
ja spędziłam dziś dzień u rodziców i uczyłam się w mojej ulubionej altance w takie dni tęsknię za moim ogrodem i żałuję że wyprowadziłam sie na blokowisko no ale nie ma tego złego....

muszę wracać do książek
Fajnie że rodzinny weekend się udał Ja też za książki muszę się zabrać
Stary 2007-05-13, 19:25   #2519
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczynki,

No mnie tak troszeczkę... I te biszkopty...
Muszę się w końcu przełamać, ech... Po prostu jak w składzie jakiegoś ciasta jest dużo mąki, cukru, etc... To albo staram się zmodyfikować przepis, albo po prostu rezygnuję
Przeraza mnie jeszcze póki co zbyt duża ilość kcal...

A tu akurat chodzi o biszkopty
Już od pewnego czasu bardzo mnie irytuje ta cała sytuacja... tzn. to co się ze mną dzieje :/
Stary 2007-05-13, 19:33   #2520
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczynki,
ale to bardzo prosty przepis, tylko ze wolalam precyzyjnie wszystko opisac.
mam nadzieje ze ktoras z Was kiedys skorzysta, choc jak dla mnie to to ciasto od swieta bo tanio ono nie wychodzi.
Ale czasami naprawde warto!

ojoj, burza nadeszla.. wreszcie! od kilku dni pogoda jest potworna i nie do wytrzymania, mam wiec nadzieje ze ta burza oczyscie "atmosfere"
a po burzy jest takie cudne powietrze, wiec moze jesli by pozniej nie padalo, pojde sobie na spacerek...

pozdroweczka, musze wylaczyc chiba komputerek
A ja przebrnęłam przez ten post Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz go zauważyłam

Przepis ciekawy ale ja sobie nie wyobrażam zjadać surowych jajek One koniecznie muszą być ugotowane

A u mnie piękna pogoda dzisiaj cały dzień była, noc też ma być mega ciepła A jutro zapowiadają 30 stopni Już widzę jak się gotuję w tym tramwaju przygnięciona przez ludzi Pewnie będę wracała z uczelni na nogach

Uwielbiam to świeże powietrze po burzy Idealne do spacerów

Czas na naukę

Miełgo wieczorku i nocki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości