|
|
#2491 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Plotkowy dla dietetyczek :)
Orzeszek widze Cie!! prosze sie odezwac!! i powiedziec jak tam zdrowko
|
#2492 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie,Orzeszek już chyba o nas zapomniał
|
#2493 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny! Przepraszam, że sie nie odezwałam odrazu ale co siadłam na wizaz to mnie z kompa zwalali na pierwszy rzut oka, w mojej pięknej(joke ) główce nie ma zadnych zmian nowotworowychalez jestem szczęśliwa jednak głowa jak bolała tak boli dalej Może to od oczów mnie boli..sama nie wiem..przez soczewki, albo wada mi sie powieksze w kazdym badz razie jutro mam pole widzenia,17maja okuliste, a 24..psycholog w kraku Pogoda dzis piękna, narazie siedze w ksiązkach, chyba nawet pójde sie uczyc na polko na huśtawke koło domku a potem gram z siosra w tenisa w warunkach przydomowych Dziękuje Dziewczyny ze sie o mnie martwicie
|
#2494 |
|
Zakorzenienie
|
Nigdy w zyciu Tak łatwo sie mnie nie pozbędziecie hehe.
|
#2495 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to masz powód do szczęscia ! Cytat:
|
||
|
|
|
#2496 |
|
xxyy
|
zasypiam na stojaco dzis. senny dzien :0 wypilam kawe i nic, najechetniej wpakowalabym sie do lozka i zasnela bo oczy mi sie same zamykaja. ale potem pewnie nie moglabym spac w nocy, a jutro musze wczesnie wstac wiec pewnie caly dzien chodzilabym nieprzytomna.
znacie jakies domowe metody oprocz kawy na postawienie sie na nogi?
|
#2497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zauważyłam że im wcześniej wstaje tym więcej we mnie życia za dnia ^^ Wczoraj poszłam spać po północy, a już po 4 musiałam wstać bo z bratem szłam. Wieczorem znów poszłam spać po północy, a dzisiaj wstałam o 5 bez żadnych problemów i cały dzień nie odczuwam zmęczenia oO Nie wiem co ze mną nie tak
|
|
|
|
|
#2498 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#2499 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
my z reguly razem gotujemy ale czasem ja tez lubie go czyms zaskoczyc - najczesciej to jakies warzywne kotleciki są albo warzywne gołąbki itd.on swietnie gotuje, wiec "tradycyjnymi" daniami wole nie ryzykowac, bo mysle ze sam by je lepiej zrobil (zreszta z reguly razem gotujemy i wtedy to raczej on jest szefem kuchni ![]() ![]() )oczywiscie! ![]() Cytat:
![]() wiec tak: na ciasto marchewkowe musicie poczekac.. bo nie moge znalezc, a z pamieci to pewnie pomyle wszelkie proporcje. ale na pewno gdzies je znajde, jak nie to zadzwonie do domu rodzicow bo oni maja ten przepis - jak pierwszy raz pieklam to ciasto sama z tata, to sie nie mogl nadziwic, jak tarlam marchewke, i powiedzial ze mi pomoze z tym ciastem, (bo nie umialam wogole piec, w liceum to bylo) ale ze jadl za nic w swiecie nie bedzie takiego swinstwa. po czym jak sie upieklo i dalam mu sprobowac (tak pachnialo ze jednak sie skusil, poza tym ja zjadlam i nie umarlam ![]() wiec naprawde, ta marchewka to tylko pozory - to jest pyszne ciasto, smakuje jak piernik niemal obiecuje Wam ze najdalej za kilka dni dam przepis.A teraz Tiramisu proporcje mega proste:5 jaj 5 lyzek cukru(czubatych!!!!!!!!!!!!) ![]() 500g sera mascarpone (moi rodzice mowia, ze w Polsce najlepsze mascarpone jest z Piątnicy, ale niestety nie mialam okazji sprawdzic, bo nauczylam sie robic to ciacho w Niemczech i uzywalam jakiegos sera tutaj dostepnego). kakao (takie prawdziwe, jak do ciast.. )400g takich jakby biszkoptow ale tych podluznych. najlepiej zeby mialy ten taki cukier na sobie kawa zaparzona (moze byc np neska, a moze byc taka "prawdziwa" oczywiscie juz bez fusow. kawa powinna byc dosc mocna i nie slodzimy jej)
ja tylko mam faze, bo to jednak surowe jaja, wiec najlepiej za dlugo nie trzymac tego poza lodowka, zeby sie nie popsulo ![]() mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialam....... ale nie wydaje mi sie.PS. przepraszam za taki dlugi post. probowalam jakos sie nie rozpisywac przy opisie tiramisu, ale mam nadzieje ze w miare precyzyjnie opisalam co i jak robic. jakby co pytajcie, to jak nie bede czegos wiedziec to dopytam tej mojej znajomej.
|
|
#2500 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, że imprezka się udała! Może jakieś fotki? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2501 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny!
nie zapominajcie, ze czeste bole glowy, nie musza od razu swiadczyc i raku mozgu czy jeszcze nie wiem o czym, a zwyczajnie moga byc efektem niedoborow pewnych witamin lub mineralow. nie pamietam dokladnie ktorych, ale na pewno niedobor zelaza sie tak objawia. tak wiec dieta to podstawa! PS. Orzeszku ciesze sie i mam nadzieje ze dalsze wyniki badan tez beda dobre
|
#2502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
głowa boli mnie od paru ładnych miesięcy, zawsze po lewej stronie głowy, czasem koło skroni lub z tyłu główy. od neurologa dostałam skierowanie na tomografa.
|
|
#2503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2504 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a poza miesem: wszelkie straczkowe rosliny, w tym takze soja (czyli takze wszystko z soi-tofu, kotlety itd.); brokuly,szpinak, zielono listne warzywa np salata. ALE - to bardzo wazne - zelazo roslinne bardzo slabo sie wchlania i dlatego wazne jest zeby spozywac je w towarzystwie witaminy C ![]() (inaczej np z salaty moze sie wchlonac jedynie 1% zelaza - czyli malutko) dlatego ja mam nadzieje ze jak do moich dzisiejszych brokulowych kotlecikow dodalam cebulke (czyli wit C ) to mi sie ladnie zelazo brokulowe wchlonie...
|
|
#2505 |
|
Zakorzenienie
|
Moja ambitna siostra nie dała za wygraną
![]() Oto efekty Składniki: 250 gram chudego twarogu trochę cukru waniliowego, aromat waniliowy i rodzynki 2 jajka jeden budyń waniliowy Twaróg zmiksowany z dwoma żółtkami, cukrem, budyniem i aromatem. Dodane do tego ubite na sztywną pianę białka jaj. Wyszedł mięciutki, ale niezby duży, bo ogolnie ta keksówka taka spora, więc nie miał możliwości za bardzo urosnąć Razem z siostrą doszłyśmy do wniosku, że jedno żółtko w zupełności by wystaczyło Następnym razem dodam tylko jedno, albo zrobie bez, bo taki za żółty i za bardzo jajeczny w smaku Ale ogólnie niczego sobie
|
|
|
|
#2506 |
|
xxyy
|
Milka,
|
#2507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj piekę ten sernik jednak ![]() A ten budyń, to ma być ugotowany, czy jak ?
|
|
|
|
|
#2508 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2509 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twarożek został zmiksowany z dwoma żółtkami (choć wydaje mi się, że jedno wystarczy ![]() Powodzenia |
|
|
|
|
#2511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to bym wtopiła jednak ![]() Dziękuję Milus ![]() Zaczęłam się zastanawiać ile będzie miał kcal ^^ Ale to później sobie obliczę. Bo w sumie twaróg chudy, 2 bialka, 1 zoltko, aromat, cukier waniliowy - to nie wyjdzie zbyt kalorycznie. Ale budyń - sprawdzi się na opakowaniu :P Chociaż nie bede wiedziała jak to obliczyć bo podaje się wartość na 100 g przyrządzonego ![]() coś wymyślę ![]() Aaa... ja dzisiaj skusiłam się na 'kubek' - kupiłam sobie kisiel cytrynowo - bananowy Gellwe. Pyszności
|
|
|
|
|
#2512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Kiedy dodać rodzynki i ile? aromat waniliowy dodać cały? troche cukru waniliowego tzn 1płaska łyżeczka?.No i w jakiej tmp. piec i ile czasu? ok,wystarczy .
|
|
#2513 | |
|
xxyy
|
Cytat:
w malej ilosci mleka ale jednak. jak widac gotowany budyn nie sluzy sernikowi
|
|
#2514 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#2515 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
kusisz tymi fotkami ![]() ja spędziłam dziś dzień u rodziców i uczyłam się w mojej ulubionej altance w takie dni tęsknię za moim ogrodem i żałuję że wyprowadziłam sie na blokowisko no ale nie ma tego złego.... muszę wracać do książek
|
|||
|
|
|
#2516 |
|
Zakorzenienie
|
Czysta ciekawość A poza tym jeszcze przez jakiś czas muszę robić bilans dnia więc wolę wiedzieć ![]() Budyń który posiadam w domu ma na 100 g po przyrządzeniu 83 kcal, W:10,5 B:3,1 T:3,2 Ale w przepisie jest 500 ml mleka i 2 łyżki cukru. Czyli mleko i cukier to będzie ok. 300 kcal. A 83 kcal x 5 = 415 Czyli zakładam że sam proszek będzie miał około 115 na oko ![]() OK więc mając tą informację obliczyłam ile będzie miał sernik który upiekę (dodaję jabłko do niego, mam nadzieję że tego nie pożałuję... :x ) Całość: B: 61 T:7 W: 24 Kcal: 530 Czyli połowa z niego to moje jutrzejsze drugie śniadanie na zajęcia ^^ ![]() EDIT: zapomniałam doliczyć rodzynki ==' 15 g rodzynek to będzie dodatkowo W:10, Kcal: 42 ;P |
|
|
|
#2517 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki,
widze ze moj mega post Was przeraził ale to bardzo prosty przepis, tylko ze wolalam precyzyjnie wszystko opisac. mam nadzieje ze ktoras z Was kiedys skorzysta, choc jak dla mnie to to ciasto od swieta bo tanio ono nie wychodzi. Ale czasami naprawde warto! ojoj, burza nadeszla.. wreszcie! od kilku dni pogoda jest potworna i nie do wytrzymania, mam wiec nadzieje ze ta burza oczyscie "atmosfere" ![]() a po burzy jest takie cudne powietrze, wiec moze jesli by pozniej nie padalo, pojde sobie na spacerek... pozdroweczka, musze wylaczyc chiba komputerek
|
#2518 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz bana na liczenie No bo sobie tak spokojnie degustujesz taki serniczek, a obok kartka, kalkulator, jakaś tabelka kaloryczna - to psuje całą atmosferę Cytat:
A ile Ciężkie pytanie Jeszcze trochę zostało, więc wydaje mi się, że tak koło 1/2 opakowania 200 gramowego![]() 2. Aromacik podobnie jak rodzynki tak 1/2 buteleczki. 3. Cukier - jedna duża łyżka W sumie zależy chyba ile rodzynek się da. Ale zdarzyło się tak, ze w jakimś obszarze ciasta nie było rodzynek i wydaje mi się, że bez tego cukru nie było by zbyt dobre 4. Siedziało w piekarniku godzinkę i w temperaturze 180 stopni ![]() Cytat:
Ja też za książki muszę się zabrać |
|||
|
|
|
#2519 |
|
Zakorzenienie
|
No mnie tak troszeczkę... I te biszkopty... Muszę się w końcu przełamać, ech... Po prostu jak w składzie jakiegoś ciasta jest dużo mąki, cukru, etc... To albo staram się zmodyfikować przepis, albo po prostu rezygnuję ![]() Przeraza mnie jeszcze póki co zbyt duża ilość kcal... A tu akurat chodzi o biszkopty ![]() Już od pewnego czasu bardzo mnie irytuje ta cała sytuacja... tzn. to co się ze mną dzieje :/ |
|
|
|
#2520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepis ciekawy ale ja sobie nie wyobrażam zjadać surowych jajek One koniecznie muszą być ugotowane![]() A u mnie piękna pogoda dzisiaj cały dzień była, noc też ma być mega ciepła A jutro zapowiadają 30 stopni Już widzę jak się gotuję w tym tramwaju przygnięciona przez ludzi Pewnie będę wracała z uczelni na nogach![]() Uwielbiam to świeże powietrze po burzy Czas na naukę Miełgo wieczorku i nocki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:15.

Jestem idealna
wszak kula to kształt doskonały 

w warunkach przydomowych
No to masz powód do szczęscia ! 

No i głowa z tyłu mnie zaczęła boleć. Ale impreza była naprawdę udana
i rodzina przestanie na Ciebie krzywo patrzec