|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,56% |
| Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile |
|
6 | 15,38% |
| Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy |
|
3 | 7,69% |
| Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy |
|
19 | 48,72% |
| Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie |
|
5 | 12,82% |
| Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi |
|
1 | 2,56% |
| Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę |
|
4 | 10,26% |
| Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I
Cytat:
A kąpiele w nadmanganianie to wiem, że można jak są potówki, tylko żeby na buzię nie dawać - tak mówili
|
|
#632 | ||
|
BAN stały
|
Mój pojutrze
![]() ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
Ja też dalej mam, poprzednio chyba nie miałam Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2013-10-28 o 11:08 |
||
|
|
|
#633 |
|
Zakorzenienie
|
nena pytałaś o krechę, ja po Edim miałam długo, ale była w ciąży BARDZO ciemna i wyraźna. Jeszcze z rok po porodzie było mi ślad widać
![]() Teraz jest dużo bledsza, więc mam nadzieję, że i szybciej zniknie...
|
|
#634 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mój Kornel jest podobny do twojej małej. Cytat:
Mały nie spał od 7 do 9 tylko patrzył na mnie i mamę. O 9 karmienie i teraz śpi na sofie. Więc pewnie zaraz go obudzę na szamę i wystawie na taras. I jak na początku chciał smoczka, tak teraz ma go w poważaniu. Gratuluje wszystkim maluchom tygodni i miesięcy. Paulinka fajny opis porodu. Vea Twój też. Ja nie miałam nawet czasu się wkurzyć na małża. I na wadze mam 58 kg.
|
|
#635 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#636 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli chodzi o kapanie to jak ktoś ma 25 stopni w domu to wiadomo że mu się dziecko więcej poci
my kapiemy co drugi dzień, choć położna polecala nawet co trzeci ale co wieczór myjemy się w tych faldkach grubaska i dupke myjemy.Młoda wstała, posiedziałyśmy sobie godzinkę i zaczęła marudzić bo spać. No to ja ją do łóżeczka i poszłam i ona śpi. .. No nie mogę ![]() Btw opisy i porównania kup wymiatają ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
#637 |
|
Zakorzenienie
|
DZIEWCZYNY proszę o atencję!
Mam dwa bardzo ważne pytania a propos mm:1. jak przygotowujecie wodę do mm? Tzn. czy przygotowujecie ją wcześniej, gdzie przelewacie itd. Bo ja do tej pory gotowałam minerałkę na bieżąco jak była taka potrzeba, ale to lipa, bo trzeba ją długo studzić, a dziecio w tym czasie płuca wypluwa w łóżeczku ![]() 2. jak to jest z witaminami i mm? ![]() Położna mówiła, że przestaje się podawać witaminę K jak karmienia mm jest 60 % w ciągu doby. Z góry dziękuję za uwagę
|
#638 |
|
BAN stały
|
Zostawiam, gaszę światło i sam usypia.W nocy nie ma problemu, ale w ciągu dnia często po prostu mu się nie chce spać.
---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Ja tylko myje i smaruje lekkim kremem nawilżającym.Jak jakiś większy syf to maścią cynkową |
|
|
|
#639 |
|
Zakorzenienie
|
Moja waga sprzed ciąży, której pewnie długo nie zobaczę
|
#640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się kompletnie nie przejmuje że dziecko mi się do czegoś przyzwyczai. jak Hania chce by ją uśpić na rękach - to tak usypiam. jak chce przy piersi - to zasypia przy piersi zajmuje to wtedy chwilę z reguły, szkoda mi czasu na walczenie z dzieckiem ![]() inna sprawa, że Hania ostatnio coś krótko śpi w dzień... rzadko zaśnie na dłużej niż godzinke, no chyhba że na spacerze. za to w nocy budzi się raz, a śpi od 20 do 7 rano ![]() Gorgulku, mały zaakceptował smoka
|
|
|
|
|
#641 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#642 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja mam wrażenie że po porodzie stała się bardziej widoczna. .. i w środku pępka mam taką ciemniejsza skórę. Ogólnie fuj ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
|
#643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wkurza mnie to
|
|
|
|
|
#644 |
|
Zakorzenienie
|
Tez moja waga sprzed ciąży. Schudłam 10 kg już.
|
#645 |
|
BAN stały
|
No tak, ale za to sie głodnym nie chodzi.Ja też nie dałam rady, dla mnie za skomplikowana.Byłam na Dukanie i sobie chwale, chociaż wiem ,że kontrowersyjny
|
|
|
|
#646 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Witam zadowolona po pięknym weekendzie ![]() Wczoraj byliśmy u mojej Babci,bo jeszcze nie widziała Tuśki.Do tej pory była prababcią dwóch chłopaków, ale w tym roku przybyły jej trzy prawnuczki (jeszcze kuzyn i kuzynka mają córeczki, rodziły nam się równo co dwa miesiące ).No i u brata byliśmy, mamy bujaczek i huśtawkę ![]() Bujaczek da się fajnie rozłożyć więc można już małą kłaść, ale huśtawka jest jeszcze moim zdaniem za bardzo siedząca i nie wiem od kiedy mogę używać ![]() Misia ja jak wszystkie dziewczyny po cc miałam na drugą dobę czopek i jazdaaa ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Schudłam z 67 do 54 kg od stycznia do sierpnia ub. roku. W październiku było już 58 kg, a zaraz potem zaszłam w ciążę. I teraz znów mam 66 kg na liczniku
|
|
#648 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, któraś z Was kilka dni temu pytała o stymulowanie rozwoju naszych maluchów - jakieś strony, poradniki....
fajna jest ta stronka: http://www.osesek.pl/wychowanie-i-ro....html?start=11 ja z niej namiętnie korzystałam jak rozszerzałam dietę a że mam chwilkę,to napiszę co my teraz z Hanulą robimy ![]() 1. głaskanie po zew stronie dłoni, żeby łapki się jak najczęściej otwierały 2. ćwiczymy wodzenie wzrokiem za zabawką, zarówno na plecach jak i na brzuszku 3. jak najczęściej na brzuszku ![]() 4. unikam noszenia w pionie 5. nóżkami robimy rowerki 6. ćwiczymy obracanie na boczki, dając impuls tylko z bioder, ręka i głowa obraca się sama i w sumie to chyba tyle, może komuś się przyda
|
|
|
|
#649 |
|
Zakorzenienie
|
Madziuchna - już pisałam kiedyś, że mi lekarz kazał dawać k co 2 dzień, gdy na dobę więcej mm niż 250 ml, a gdy ponad 500 to odstawić
|
#650 |
|
Zakorzenienie
|
hejho dziewczynki
Macius godzine temu skonczyl 6tygodni i witamy sie w siodnym tygodniu zycia od piatku mamy skok rozwojowy i cycki mi juz wiedna:/ ale potrafiny sie turlikac, rytmicznie machac nogami i rekami, wedrowac po calej kolysce i z coraz wiekszym.zainteresowaniem .obserwujemy swiat do mamy sie jeszce nie usmiechnal. troche to juz dlugo trwa ale coz staram.sie byc cierpliwa moze jednak mnie ten brzdac kocha pupinke mamy odparzona na maksa. nie pomogl linomag, sudokrem, bepanthen, thormentiol, nivea nie pomogla masc z apteki na zamowienie, dopiero zaczela pmagac masc pupikone ale nadal rewelacyjnie nie jest wiec chyba dzis poprosze pediatre o masc z antybiotkiem ahhh mamy dzis szczepienie wiec jestem.pelna obaw ![]() wczoraj minelo 30dni od zlozenia wniosku o macierzynski i kasy nie ma na koncie, wiec czekam na list z decyzja odmowna pocieszajac sie ze 30dni dla zusu to 30dni robiczych plakac mi sie chce z tymi przeprawami formalnymi ohh.wyzalilam sie, pochwalilam i ide na spacer chyba sie zrelaksowac Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#651 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#652 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
|
|
#653 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Nie mineralki nie przygotowuje.To jest woda zdatna do bezpośredniego picia więc nie widzę sensu jej przegotowywania jeszcze.Właściwie to rzadko z mineralki wogóle korzystam, zazwyczaj jak mi braknie tej wody z dzbanka. A przygotowuje zwykłą z kranu i do dbanka wtedy |
|
|
|
|
#654 |
|
Wtajemniczenie
|
hej wam
witamy się w końcu z domku, od wczoraj zamieszanie oczywiście w domu jako że mieszkamy z rodzicami a siostra z mężem ma mieszkanie u góry to wszyscy chcieli by malutką druga siostra z mężem też byli także Lenka miała dzień atrakcji a później kolejni goście i kolejni jeszcze ale malutka cały dzień była mega grzeczna nie za dużo noszona jedynie do zdjęcia a tak w wózku sobie kimała pierwsza noc w domu i niestety mała spała cała noc z nami bo nie chciała w łóżeczku nie chce jej do tego przyzwyczajać ale w nocy byśmy w ogóle nie spali z tż gdybym jej nie wzięła w końcu do nas a tż do pracy o 5 wstawał wiec potrzebuje snu przecież no ale coś za coś dzisiaj będziemy walczyć żeby spała sama w łóżeczku.. tylko dziwne że w dzień tak jak teraz śpi sobie słodko od godziny... karmimy się piersią i wczoraj już miałam kryzys bo tak mi rozsadziło piersi że szok bolały niemiłosiernie ale dzisiaj jest lepiej staram się przy każdym karmieniu dawać inną pierś czasem jej starcza jedna czasem chce obie więc daje, ale wczoraj był już pierwszy okład z kapuchy no i oczywiście mam poranione sutki staram się pilnować żeby ssała porządnie sutka ale mnie pogryzła i wczoraj pojawiła się krew ale moja ciocia położna powiedziała żeby karmić i się nie przejmować wiec karmiłam nie widze nigdzie w kupce by jej to zaszkodziło... a dzisiaj albo jutro przyjdzie nas odwiedzić położna także zobaczymy co ona jeszcze powie..no to tyle nie nadrabiam bo brak mi na to sił chyba ze się uda to nadrobię a i gratuluje Misia !
|
|
|
|
#655 |
|
BAN stały
|
Przez te dzieci jestem ćpunką.2-3 kawy dziennie, mocna herbata, prochy przeciwbólowe, cola.To podstawa mojej diety.
Mialam dzisiaj ochotę na długo spacer, ale jest chyba 10 w skali Bouforta. Liście fruwają, gałęzie na drzewach ledwo się trzymają, aż strach wyjść z domu.Ciepło co prawda bo 15 stopni, ale przez ten wiatr zimno w domu się zrobiło. ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Sprawdziłam 7 w skali Bouforta, na pograniczu ośmiu |
|
|
|
#656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#657 | |
|
Zakorzenienie
|
Hejo
je co 3h i śpi Andzia go uwielbia, włazi mi non stop na głowę, i zrobił się z niej straszny przytulak a poza tym codziennie wydzieram się na małża, moje hormony szaleją ![]() Cytat:
Pytałaś też kiedy skladałam wniosek o macierzyński... złożyłam 16 października, a 9 dni później 25 października miałam decyzję na pue. zus. |
|
|
|
|
#658 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dzisiaj zapłaciłam za te piankowe puzzle na podłogę, wyciągniemy matę i też będziemy na podłodze ![]() A dlaczego unikasz noszenia w pionie? Cytat:
Moja z tym turlaniem z brzuszka na boczek ma jeszcze problemy,ale ćwiczy. a uśmiechy rozsyła dookoła, wczoraj moja rodzina była po prostu zafascynowana ![]() I bratowa chce mi ją ukraść...mają już synka,ale podejrzewam,że jakby ktoś dał jej gwarancję na córeczkę to już by sobie zrobiła. A najlepsze-uwielbia ją wąchać. Ciągle się jara,że pachnie tak dzidziusiowo ![]() ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Mój mąż wczoraj uznał,że w sumie fajnie byłoby mieć jeszcze jedną córeczkę,ale wtedy już trzeci musi być chłopak,bo przedłużenie rodu itp blabla. Jasne...trójka dzieci,nie dałabym rady. Plusem jest to,że uznał,że jakby trzecia była też dziewczynka to jednak zaprzestaniemy produkcji
|
|
#659 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja schudłam 14 kg.I to jedyna dieta na której byłam w stanie wytrzymać.Bo ja nie potrafię znieść zmniejszenia ilości.Po prostu chodzę wiecznie głodna, zmęczona, wkoorwiona. Wytrzymałam 2 miesiące na mż i aż płakałam taka byłam głodna (a zmniejszyłam porcje o jakies 20-30 procent).Mialam ochotę zjeść własne koty, więc przerwałam zanim zacznę rzucać się z nożem i widelcem na ludzi.Oczywiście wygłodzona rzuciłam sie na żarcie i efekty odchudzania szlag trafił. A na Dukanie jakdłam o 23 kopiastą patelnię kurczaka z warzywami, a na drugi dzień mniej na wadze |
|
|
|
|
#660 |
|
Raczkowanie
|
Hej Kobietki
Jestem położną, piszę pracę magisterską na temat standardu opieki okołoporodowej i w związku z tym mam do Was gorącą prośbę o wypełnienie ankiety: moje-ankiety. pl/respond-52330.html (przy wklejaniu adresu trzeba usunąć spację przed "pl", inaczej nie umiałam wkleić adresu) Będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc. A jeżeli bedziecie miały jakieś mamusiowo-pociechowe zmartwienia to służę radą
Edytowane przez isale Czas edycji: 2013-10-28 o 12:15 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.

a teraz nawet 80ml z jednej piersi, tylko ja odciągam raz na kilka dni raz dziennie, jak mam twardniejące piersi

Mam dwa bardzo ważne pytania a propos mm:

[COLOR="Silver"]

ja mam wrażenie że po porodzie stała się bardziej widoczna. .. i w środku pępka mam taką ciemniejsza skórę. Ogólnie fuj