|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnego wątku! | |||
| Czas na zupę i banana - tak przynajmniej mówi mama. Mamy VII-VIII 2013 |
|
5 | 7,81% |
| Piąstka w buzi, nawet dwie, daj banana włożę też. Mamy VII-VIII 2013 |
|
6 | 9,38% |
| Marchew, jabłko i ziemniaki - poznajemy nowe smaki. Mamy VII-VIII 2013 |
|
20 | 31,25% |
| Chociaż mleko nadal lubię, to marchewki nie odmówię. Mamy VII-VIII 2013 |
|
7 | 10,94% |
| Jem już marchew i kartofla, a niedługo wsunę gofra. Mamy VII-VIII 2013 |
|
19 | 29,69% |
| Dziób rozgadany, bańki ze śliny, czas na ząbkowanie chłopcy i dziewczyny. Mamy VII-VIII 2013 |
|
5 | 7,81% |
| Nasze dzieci to gagatki, są gotowe do odsiadki. Mamy VII-VIII 2013 |
|
1 | 1,56% |
| Pierwszy ząbek, drugi leci, mamy nie śpią dzień juz trzeci. Mamy VII-VIII 2013 |
|
1 | 1,56% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mase faldek, dwa podbródki, brzuszek moj jest okraglutki. Mamy VII-VIII'13 cz.3
Nasz dr rehabilitant powiedział, że przy tym odginaniu czy jakiejś asymetrii ( dziecko częściej patrzy w jedną stronę) to jest tak, że z czasem bez żadnych rehabilitacji to samo przechodzi i że nam zaleca rehabilitacje tylko tak aby pomóc Tymkowi w szybszym rozwoju. Że ewentualnie takie dzieci trochę później zaczynają raczkować, ale że bez rehabilitacji na pewno również samo by wróciło do normy. Ćwiczenia mu nie zaszkodzą, a pomagają, z resztą on je bardzo lubi i w domu traktujemy je jako zabawę. Żadne z naszych dzieci to nie kaleki!! Po prostu utrwaliły sobie niektóre zachowania i przez to wzmocniły się np. plecki a brzuszek słabiej i stąd to odginanie. Nam neurolog powiedziała że Tymek miał skok rozwojowy, szybko urósł i nie nadążył z wyćwiczeniem brzuszka i dlatego z nim ćwiczymy.
Dziś na rehabilitacjach Tymuś został pochwalony, że pięknie się prezentuje, pięknie operuje główką, ślicznie ją trzyma na brzuszku i już nie ma tendencji do odginania
|
|
#2312 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mase faldek, dwa podbródki, brzuszek moj jest okraglutki. Mamy VII-VIII'13 cz.3
nam ortopeda powiedział, że normalna kontrola bioderek u dzieci powinna być dwukrotna- pierwsza ta koło 6-8 tygodnia życia dziecka, a kolejna po 6 tygodniach. obie mamy na nfz.
|
#2313 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny!
Dopiero teraz zmieniłam avatarka bo normalnie nie mam na nic czasu... Moja Emila dalej mało śpi w dzień, a na spacerki nie chodzimy z uwagi na pogodę i wichurę straszną. Ale czytam, czytam Was kochane (przeważnie nocą, kiedy mamy przerwy). Cynamonku jestem z Wami, trzymajcie się dzielnie! Witam wszystkie dziewczyny, które mnie witały (Jest mi trudniej odpisywać indywidualnie bo jest Was więcej, a ja jedna nowa wybaczcie, na pewno wkrótce Was wszystkie zapamiętam)Dziękuje za odpowiedzi w sprawie szczepionek. Po zastanowieniu zdecydujemy się na pneumo i meningo, rezygnujemy z rota bo mała dużo ulewa. A' propos neurologa, to my też nie byliśmy... Obserwuję u Emilii niektóre z opisywanych przez Was objawów, ale nie wydają mi się one powodem do obaw. Ostatnio wyczytałam w poradniku, że zdrowe niemowlę może płakać nawet do 3h dziennie... Nie ma co generalizować, nasze dzieci są różne, tak jak i każda z nas jest inna
|
|
|
|
#2314 |
|
Zakorzenienie
|
iwona
jesli Cię uraziłam to przepraszam |
|
|
|
#2315 | |
|
Zadomowienie
|
Karo a z tymi łzami to przypadkiem nie tak, że nasze dzieciaki w większości są w pozycji leżącej i dlatego łzy ciekną po bokach?? Poza tym mają poliki i jak zacisną oczka przy płaczu to jedyne ujście to właśnie bokiem po policzku?? Jeśli oczka nie ropieją ani nie są czerwone to ja bym się jakoś nie stresowała.
A i jeszcze jedno mi się przypomniało. Czy ten neurolog zlecił Wam usg główki?? My mieliśmy dwa. Pierwsze na którym była widoczna asymetria i drugie kontrolne gdzie już jej nie było. Przynajmniej widziałam czarno na białym co jest a czego nie ma. Poza tym na usg widać czy i w jakim stopniu było niedotlenienie mózgu. Cytat:
|
|
|
|
|
#2316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nigdzie nie napisałam, że jakiekolwiek dziecko to kaleka czytaj ze zrozumieniem, bo mi ciśnienie podnosisz kobieto |
|
|
|
|
#2317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za śmiech na glos, super nie? ![]() i wiesz... co za dużo to nie zdrowo surka, ja umyłam dynię, obrałam ze skóry, pokroiłam na mniejsze kawałki, zrobiłam na parze (szybko się robi miękka), zblendowałam i kiedy ostygła przełożyłam do silikonowej formy od kostek lodu.
|
|
#2318 |
|
Zakorzenienie
|
Hm, nam ortopeda powiedział, że normalna kontrola bioderek, jeśli nie ma żadnych niepokojących zmian jest trzykrotna. Mamy się po raz trzeci zgłosić w połowie stycznia.
|
|
|
|
#2319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2320 |
|
Zakorzenienie
|
Być może. Oby tylko te trzy były potrzebne
|
|
|
|
#2321 |
|
Zadomowienie
|
Surka - ja dostałam takie marchewki z ogródka od rodziców TŻ więc chciałam je wykorzystać dla Tymusia, przepis sama sobie wymyśliłam
![]() Dokładnie wymyłam, obrałam, pokroiłam w słupki (jedna marchewka na 4 części) i ugotowałam na parze aż była miękka (mam taki garnek z dziurkami, który się stawia na innym garnku z gotującą wodą). Gotowała się ok 25minut, wcześniej była twardawa. Nie dodawałam nic wody, soli itp. Zmiksowałam blenderem na papkę, włożyłam do pojemnika na żywność i do lodówki. Zrobiłam 2 marchewki, więc myślę, że dziś i jutro będziemy próbować z tej porcji. ![]() Jeśli mój przepis jest zły to proszę poprawcie mnie
|
|
#2322 |
|
Zadomowienie
|
Dzoan pozazdrościliśmy Wam iksa na brzuszku i też dziś wydębiłam takiego dla Tośka. Rehabilitantka też mówi że może to pomóc brzuszkowi lepiej pracować i wchłonąć tą gulę
![]() Tosiek padł po reh. Wymiśkowali go tam dziś i znowu poderwał laskę tym razem młodszą od siebie Tosiek bujał się na piłce a a ta dziewczynka (Ada) leżała na hamaku i skubaniec tak się do niej uśmiechał i nie spuszczał z niej wzroku. Niestety Ada była jeszcze za mała żeby skumać zaloty |
|
|
|
#2323 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny
![]() Jestem położną, piszę pracę magisterką odnośnie standardów opieki okołoporodowej. Jako, że jesteście dość świeżymi mamami bardzo bym Was prosiła o wypełnienie ankiety: moje-ankiety. pl/respond-52330.html (zlikwidujcie spację przed "pl" przy kopiowaniu adresu) Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
|
|
|
|
#2324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tosiek mały zalotnik |
|
|
|
|
#2325 |
|
Zakorzenienie
|
Ty mi też wiec zakończym dyskusje
|
|
|
|
#2326 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co do pogrubionego, teraz już wiem Wow, to mnie teraz zaskoczyłaś. No nic nie bede sie na sile wybierać do kolejnego lekarza skoro nie zalecił tego...
|
|
|
#2327 |
|
Zakorzenienie
|
"U nas" trzy wizyty to standard. U nas wszystko z bioderkami ok, mamy tę kategorię IA i w lewym i prawym bioderku, a mimo to jest zalecenie żeby w odpowiednich odstępach czasowych sprawdzić czy nic się nie pogarsza i te stopnie się tam nie zmniejszają.
|
|
|
|
#2328 |
|
Wtajemniczenie
|
MISIACZKA mój też się cieszy w głos. A po pewnym momencie płacze. Pewnie ma dość wycia matki i nie chce mnie słuchać
![]() EWUSIA brawo dla Tymusia. Postępy trzeba chwalić. ANULKA ja byłam raz na bioderkach i nic nie mówił żeby się zjawic. Ale na siłę się nie pcham. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2329 |
|
Zakorzenienie
|
Fajno wam. Też wolałabym jedno badanie, tym bardziej, że wizyta wiąże się z jazdą do innej miejscowości. W dodatku lekarz mało sympatyczny.
|
|
|
|
#2330 |
|
Wtajemniczenie
|
Idę coś zjeść bo tylko śniadanie dzis jadłam.
Zastanawiam sie co na obiad. Mam ochotę na nalesniki ale TZ by po zjedzeniu zapytał kiedy obiad
|
|
#2331 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
za śmiech na głos.2. Cytat:
dla Tymusia.A mogłabyś mi napisać jakie to ćwiczenia na to odginanie główki??????? bo mój Adaś też odgina, może nie jakoś strasznie ale odgina, najbardziej jak śpi. Cytat:
Cytat:
![]() Nam też ortopeda kazał po 3 miesiącu jeszcze raz skontrolować bioderka bo niby do 3 miesiąca się kształtują. |
|||||
|
|
|
#2332 |
|
Raczkowanie
|
My też byliśmy po 6 m.ż a kolejna za równe 3 miesiące ale to też nie standard, bo ja mam wyznaczone 2 wizyty a znajoma która była w innym szpitalu na usg bioderek nie ma 2 wizyty, koleżanka zaś z Londynu nie miała wcale usg tylko badanie przez oglądanie i dotyk
|
|
|
|
#2333 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja pewnie też bym jeździła gdyby nam o tym powiedział. Ja to mam problem z okulista. U nas w szpitalu każdemu wbijają pieczątkę do książeczki zdrowia o kontroli u okulisty w 3 mż. Ja baaaaaardzo nie chce Mai fundować tej masakry. I nawet zdecydowałam że nie pójdziemy ale ostatnio pediatra sie mnie pytał czy pamietam o okuliście. Boje sie że będzie sie czepial na następnym szczepieniu...
|
|
|
#2334 |
|
Wtajemniczenie
|
ANULKA u nas lekarz super sympatyczny. Wiecznie kolejki do niego. Naprawdę takie rewelacyjne podejście ma do dzieci. Delikatny. Byłam bardzo zadowolona z wizyty.
MISIACZKA to jedz dziewczyno! Taka godzina a Ty tylko o śniadaniu ![]() Ja natomiast się odchudzam. Dalej mnie trzyma jak mi Tż pojechał:banghead: Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2335 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
DZIEWCZYNY CHCIAŁAM WAM NAPISAĆ, ŻE JESTEŚCIE WSPANIAŁE
|
|
#2336 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny chciałabym wrzucić do klubu filmik jak wczoraj "rozmawiałyśmy" sobie z Majulką. Ale nie chce tego udostępniać przez youtube (tak, wiem trochę nawiedzona jestem z tą prywatnościa). Można to jakoś zrobić żeby droga wyglądała następująco: mój komputer-klub?
|
|
#2337 |
|
Zadomowienie
|
Misiaczka a Maja jest w grupie ryzyka? My byliśmy na 3 kontrolach, bo i 2 razy miał naświetlanie i leżał dobę w inkubatorze. Wolałam teraz iść bo można szybciej naprawić ewentualną wadę, poza tym nie będzie tego pamiętać. Kieruj się intuicją
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2338 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
|
|
|
#2339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzieki szybkiemu ogarnieciu maly nauczyl sie chodzic w wieku 18mcy. To nie jest kolko wzajemnej adoracji i lepiej dmuchac na zimne. To tak jak Cynamonowa napisala zeby dzieci swoje obserwowac tzn., ze co straszy nas ![]() I tak masz racje ciezko u takiego kilku mcznego dziecka wykryc autyzm, ale sa czynniki, ktore moga, ale nie musza wskazywac na jego obecnosc. Uwazam, ze kazda powazna diagnoze powinno sie skonsultowac z innym lekerzem a nawet trzema innymi. Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
|
|
|
#2340 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale ma spanie ta moja córeczka. Już 2,5 godz kima. Ale co się dziwić jak pogoda do d.....Też bym z nią pospala, ale przecież nie będę wątku zaniedbywać
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.

wybaczcie, na pewno wkrótce Was wszystkie zapamiętam)
za śmiech na glos, super nie?