|
|
#1981 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mamy z kielc 2013
Witam wszystkie mamy. Zbieram się od kilku miesięcy by do Was dołączyć. Może na początek opowiem swoja historię. Kiedy miałam 16 lat wykryto u mnie ogromnego guza na jajniku. Szybko mi go usunęli razem z całym jajnikiem. Lekarze dawali mi różne szanse na zajście w ciąże. Kiedy poznałam mojego męża i nasz związek zaczął być poważniejszy bałam się,że nie będę mogła dać mu dziecka. Ale jakoś zawsze odkładaliśmy takie rozmowy na potem. Aż tu nagle bach! Ciąża. Poczatkowo był to dla nas szok. Z tego powodu przyznam Wam szczerze, że nie miałam w sobie zbyt wiele radości. Minęło kilka miesięcy. Dziś mogę powiedzieć z ręką na sercu,ze nie mogę się doczekać chwili kiedy ujrzę mój mały skarb. Niesamowite jak maleńka zmieniła nas w ciagu tych 9 miesięcy. A termin mam na jutro
Mała na razie się zaparła i powiedziała,że zostaje jeszcze w brzuszku. Jutro jednak dowiemy się, czy kładziemy się już na wywoływanie czy jeszcze troszkę czekamy. Chodzę do dr Szczurkowskiej - Mireckiej. Z tego powodu rodzę na Czarnowie. Trochę boję się porodu i tego jak sie sprawdzę w roli mamy, bo nigdy nie miałam do czynienia z takim maleństwem ale tyle juz przeszłam ze jestem pozytywnie nastawiona do tego wszystkiego Mam nadzieję,ze przyjmiecie mnie do swego grona
|
|
|
|
|
#1982 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i witaj z nami! ![]() Z porodem dasz rade jak kazda z nas, a obawy jak sie sprawdzisz w roli mamy są normalne kazda z nas je miała (chyba) Dasz sobie rade na pewno. Trzymam z Matyśką mocno kciuki za Was i czekamy na wiesci !---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
Prywatnie z tego co wyczytałam w Internecie ma gabinet na Tatrzanskiej tel 41 361-79-51 ale nie wiem czy jest dobry. Mozesz spróbować. A ja czekam aż Matylda sie obudzi. Obiad juz jej stygnie, zawijam ja do wozka i na spacerek |
||
|
|
|
|
#1983 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pielęgniarki na pooperacyjnej są wszystkie w porządku. Nie trafiłam na żadną zrzędę Dzieciątko ubierają w szpitalne ubrania, dajesz im tylko pieluszki i chusteczki do pupy. W swoje ubranka ubierasz dopiero na zwyklej sali, jak już masz dziecko 24h/dobę. Do domu wypuszczają w 6 dobie, z tym, że dzień cięcia to doba zerowa. Wtedy zdejmują szwy, badają i decydują, czy wychodzisz. Ja miałam cc w poniedziałek, a do domu wyszłam w niedzielę. Za odwiedzinami mi się nie tęskniło, tylko straaaaasznie za synkiem starszym Z tego powodu ostatnie 3 dni w szpitalu to była dla mnie męczarnia. Aha, mąż dziecko może zobaczyć niby od razu, ale na chwilkę tylko przy pielęgniarce. Jesli będzie w szpitalu w trakcie cięcia, to pewnie od razu po zbadaniu maluszka (schodzi z pół godzinki ze wszystkim) mu pozwolą zobaczyć. Cytat:
Na pewno poradzisz sobie i z porodem i z opieką nad maluszkiem Cytat:
)
|
|||
|
|
|
|
#1984 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
u nas też bardzo wiało ale spacer i tak zaliczyłam nawet 3 godzinny mimo wiatru bylo cieplo i nawet posiedziec na lawce sie dalo Czarne co tam u was ? jak Nataszka ? nadal taka grzeczniutka ? bo mój to tylko piszczy zeby go na rece wziąć na szczescie na dworze śpi w wozku Ada a Kaja już przeszłą z wolania eeee na pisk ? bo mój już tak i najgorsze ze potrafi tak dlugo piszczec az go wezmę Edytowane przez becik_4 Czas edycji: 2013-10-28 o 17:56 |
||
|
|
|
|
#1985 |
|
Przyczajenie
|
dziękuje ci za odpowiedz mam nadzieje że jakoś wytrzymam tym bardziej jak będę mieć tą swoją kruszynę przy sobie ,bo dla nas to że jestem w ciąży było wielkim zaskoczeniem i nadal w to nie możemy uwierzyć ponieważ lekarze nie dawali mi żadnych szans że zajdę w ciążę a tu nagle los sprawił nam takom niespodziankę
---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- a kto ci robił cc i czy miałaś lekarza z prostej i czy dzień wcześniej poszłas do szpitala bo ja mam iść w sobotę i odrazu mam mieć cc |
|
|
|
|
#1986 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo z tego co kojarzę, to becik leżała na patologii i wtedy podjęto decyzję o cc. Ja miałam cesarkę wyznaczoną przez mojego ginekologa. Kazał mi się zgłosić tego dnia na 7:30, zanim on przyjdzie do pracy. No i z IP mnie "zgarnął", wydał dyspozycję babeczkom na IP i one mnie już przyjęły, odprowadziły na pordówkę itp. Z tym, że mój lekarz jest ordynatorem na Prostej, wiec może inaczej to się odbywa. Cięcie miałam jakoś po 10, ale na pooperacyjną trafiłam dopiero przed 11, bo troszkę mieli ze mną problemów ^^ Jeśli będzie tak samo, czyli normalne przyjęcie do szpitala, to potem idziesz do takiej salki, gdzie pielęgniarka robi wywiad, wpisuje dane do książeczki zdrowia dziecka Dostajesz koszulę szpitalną. Inna babeczka robi lewatywę (ilość tego płynu mnie przeraziła) i masz tam WC od razu dla siebie Potem idziesz na salę porodowa, podłączają kroplówkę z oxy (żeby dać dziecku znać, że zaraz wychodzi), zakładają cewnik, przychodzi anestezjolog, robi wywiad i decyduje o rodzaju znieczulenia. Potem idziesz piechotą na salę operacyjną, kładziesz się na stół. Tam cię juz przygotują, ułożą jak trzeba, dadzą znieczulenie. Duzo osób jest na sali, więc się nie przeraź Lekarze wyjmą dzieciatko, i u mnie akurat go wzięli szybko na odśluzowanie, bo dużo miał tego w płucach. Jak mu juz oczyścili, to położyli na chwilkę na klatce piersiowej, dostał całusa i zanieśli go na oddział noworodkowy. Tam go zważyli, zbadali, a mnie w tym czasie zszyli i zawieźli na salę pooperacyjną. Mnie znieczulała fajna babeczka, która pobiegła się dowiedzieć ile ważył i mierzył mały i przyszła specjalnie, żeby mi to powiedzieć potem. Trochę dziwnie jest, bo IP jest wyremontowana, ale sala porodów i operacyjna juz nie. Pooperacyjna znów wyremnotowana No i normalne sale też są po remoncie, także warunki po porodzie już super ![]() ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Aha: 1) ja jeszcze na IP dostałam pojemnik na mocz (ledwie, ledwie udalo mi się coś wycisnąć, bo przeciez na czczo się idzie) i krew też pobrali do badania (miałam grupe krwi na wypisie ze szpitala po poprzednim porodzie, a oni wymagaja oryginalny wynik z laboratorium). 2) na porodówce w międzyczasie dostałam też jakieś antybiotyki i coś przeciwymiotnego do picia. 3) ja sobie torbę podpisałam, na wypadek gdyby się gdzieś zagubiła, bo zostawia się ją na porodówce.
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2013-10-28 o 20:05 |
|
|
|
|
|
#1987 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiec jest sie z czego cieszyć ![]() ycnan dobrze kojarzy ja leżałam na patologi i tam stwierdzili ze bedzie cc na drugi dzień cała reszta przebiegałą tak jak ycnan pisywala z tym ze u mnie pielegniarka sama przyszla i powiedzial ile wazy maly i ile dostal punktów a jeszcze ci powiem ze jak sie bedziesz wmiare dobrze czula to mozesz poprosic zeby ci szybciej przywiezli mała na pooperacyjną bo ja czekałam od 9 do 14 ale nie wiedziałam ze moge chcec synka wczesniej i wogołe byłam zestresowana tym porodem dlatego myslenie mi sie troszke wyłączyło ale teraz to bym od razu chciala zeby mi go przywiezli a nie on taki biedny lezal tam sam w tej mydelniczceco do lekarza to miałąm z prostej ale cc robił mi ten który był na dyżurze tyle ze mój lekarz z nim rozmiawiał i mówił ze bedzie "kroił" jego pacjętkę
Edytowane przez becik_4 Czas edycji: 2013-10-28 o 20:45 |
|
|
|
|
|
#1988 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zapraszam na forum http://www.chusty.info/forum/forum.php. Ja tam od dawna siedzę ze względu na moje pieluchy wielorazowe Jest to kopalnia wiedzy i mają też "chustostragan", ale na allegro jest taniej. Polecam też stronę Kingi Cherek, która prowadzi internetową szkołę chustonoszenia z dobrymi filmikami. http://www.szkolachustonoszenia.pl/ Z tego co ja się orientowałam to najbardziej uniwersalne są chusty tkane bawełniane np. Natibaby-tanie (w porównaniu z innymi) i bardzo dobrej jakości. Któraś z dziewczyn z naszego forum pisała że ma właśnie Nati. I najlepiej kupić tzw, złamaną czyli używaną. Na chustostraganie czasem paradoksalnie im bardziej używana chusta tym droższa hehe.Również dziewczyny na stronie Klub Mam Kielce mają mały komis chustowy. http://klubmamkielce.blogspot.com/p/...eluszkowy.html [/QUOTE]Jeśli chodzi o wybór szpitala, to każdy w Kielcach ma bardzo dużo negatywnych opinii Hehe...Ja-znana z szalonych pomysłów kazałam mojemu TŻ (teraz nareszcie mogę używać tego skrótu ze zrozumieniem ) w pierwszych skurczach wieźć się do Warszawy, do umówionego szpitala... Cały mój poród był szalony, ale jakie wspomnienia |
||
|
|
|
|
#1989 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam natibaby
polecam oczywiście najlepiej używaną
|
|
|
#1990 |
|
Przyczajenie
|
dzięki wam za odpowiedzi ,nie kryje że ja sie też stresuje tą cc z jednej strony ciesze sie że już będę mięć córcie przy sobie a z drugiej stres i obawa czy się sprawdzę w roli mamy
jeszcze raz dziękuje wam za odpowiedzi
|
|
|
|
|
#1991 | |
|
Zadomowienie
|
nattier89 witaj i gratulacje. Też znam parę dziewczyn, które niby nie miały możliwości, żeby zajść w ciąże, a tu bach
Także czasem to nie ma co słuchać tych lekarzy ![]() Cytat:
Bardzo Ci dziękuję, za wyczerpującą odpowiedz i za wszystkie linki. Zaraz się w to wczytuję.W tym komisie własnie znalazłam chustę odpowiednią dla mnie, tylko kolor mi się nie podoba Muszę poszukać jeszcze, a jak nie to wezmę tamtą. Swoją drogą śmiesznie z tymi cenami, że czasem droższe są używane niż nowe. Ale skoro lepsze, to jest w tym jakiś sens ![]() Ta używana, której kolor mi się nie podoba też Nati, więc może się zdecyduję ![]() A Ty gdzie kupiłaś swoją? Edytowane przez babku Czas edycji: 2013-10-29 o 12:42 |
|
|
|
|
|
#1992 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny za miłe przyjęcie
Właśnie szykuję się do lekarza. Dziś dowiem się kiedy najpóźniej zostanę mamą. Tyle emocji...radość, troska, no i straaaaach. Ale co tam Jakoś będzie. Są może mamy, które miały wyjątkowo małe brzuszki w ciąży? Bo ja mam 1.67,przed ciążą ,,aż" 52 kg wagi a brzuszek w 40 tc jakbym dobrze się najadła. Nawet lekarz w szoku. Chociaż wymiary malutka ma idealne I jeszcze jedno pytanie...ile trzymają teraz w szpitalu na Czarnowie po porodzie sn jeśli wszystko jest ok z mamą i dzidzią?
|
|
|
|
|
#1993 |
|
Przyczajenie
|
DZIĘKI lekarz też był bardzo zaskoczony tą ciążą ,bo my z mężem daliśmy sobie spokój 10 lat chodzenia do lekarza i za każdym razem ta sama odpowiedz że nie ma szans na ciążę więc stwierdziliśmy że ,jak nie ma szans to będziemy sami ,atu taka niespodzianka od losu wielka radość i strach z drugiej strony zeby wszystko było w pożądku z ciążom i żeby maleństwo było zdrowe a teraz za 3 dni będę trzymać swoją córeczkę w ramionach jeszcze tylko ta cc której się boje ale mam nadzieję że jakoś ją przetrwam
|
|
|
|
|
#1994 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A tu historie i etap ciąży po prostu podobne.
|
||
|
|
|
|
#1995 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiem co czujesz bo ja od poczatku chcialam rodzic naturalnie tak sie balam ciecia i nie powiem ze po bylo lekko bo bol jest i ciezko sie poruszac ale teraz z perspektywy czasu to kazdy ból można zniesc i sie o tym już tak nie pamięta przynajmniej z wiekszym dystansem sie do tego podchodzi pocieszenie jest takie ze cc jest bezpieczniejsze dla dziecka wiec warto pocierpiec dla dobra maleństwa mnie sie jeszcze to podoba ze zmieczulaja miejscowo a nie usypiaja i we wszystkim uczestniczysz swiadomie wiec życze powodzenia i daj znac jak już bedziesz po i mogła sie odezwać ![]() co do chust to tez używam i jestesmy z Kubusiem zadowoleni chociaz czasem ma takie fazy ze nie chce siedziec bo woli być przodem do świata ostatnio bylismy w sklepie i bardzo mu sie podobalo nawet nie pisnął---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- a o co chodzi z tym szafingiem ? |
|
|
|
|
|
#1996 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny i ja się podłączam. Mimo, że mamą jeszcze tak na 100% nie zostałam
Jestem w 31 tc, TP 3 stycznia 2014 ![]() Obecnie mieszkam w UK, ale urodziłam się całe życie mieszkałam w CK
|
|
|
|
|
#1997 |
|
Przyczajenie
|
DZIĘKI za słowa otuchy i na pewno się odezwe jak będzie już po
|
|
|
|
|
#1998 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1999 |
|
Raczkowanie
|
Szafing wymyślili eko-fani. To spotkania lokalne "podaj dalej", gdzie można powymieniać się rzeczami lub coś kupić/sprzedać. Klub Mam Kielce robi ma się rozumieć szafingi dziecięco-mamine. Nic nie ma na ich stronie, ale stary ich wpis z zeszłego roku mówi:
"Co mozna wymienić/kupić: odzież niemowlęcą... akcesoria niemowlęce- smoczki, butelki, torby, pieluchy, kocyki, rożki odzież dziecięcą odzież ciążową i do karmienia kosmetyki niemowlęce, dziecięce, inne zabawki, książeczki chusty do noszenia dzieci pieluchy wielorazowe ekologiczne kosmetyki i środki czystości (kule, orzechy) i wiele innych... Osoby zainteresowane sprzedażą prosimy o zgłoszenia meilowe (klubmamkielce@gmail.com) ." Ja bym wymieniła np. wszystkie moje rzeczy niemowlęce na matę edukacyjną albo jakieś inne zabawki ...ale akurat wyjeżdżam jak będzie ten szafing |
|
|
|
|
#2000 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Co do Twoich obaw to pewnie większość mam je miała (w tym i ja), więc spokojnie, na pewno dasz sobie świetnie radę Cytat:
Problem pojawił się z jeżdżeniem wózkiem - jak Kaja nie śpi to cały czas dźwiga głowę i wkurza się jak już nie ma siły jej trzymać. Najchętniej to już by siadła i oglądała co się wokół dzieje ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#2001 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja ciąża była dla nas niespodzianką, bo kilka lat zmagałam się z PCO. Lekarze mówili, że będzie trzeba brać leki stymulujące owulację. W Kielcach do 4 miesiąca chodziłam do dr Wydrzyńskiego, którego sobie bardzo chwalę. Gdyby nie nasza przperowadzka do Uk, to zapewne rodziłabym na Kościuszki, gdzie dr pracuje.
Spodziewamy się synka, mam nadzieję że antenka mu już nie odpadnie ![]() Wyprawka skompletowana, teraz tylko pozostaje mi pranie i prasowanie ![]() A, że nie pracuję już to mam wiele wolnego czasu |
|
|
|
|
#2002 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Super, że już macie wyprawkę, teraz to już z górki Macie już imię dla Synka?Becik, byliście już na szczepieniu z Kubusiem? Co u Was?
Edytowane przez adunia89 Czas edycji: 2013-10-30 o 10:36 |
|
|
|
|
|
#2003 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny. No więc wczoraj pani dr zdecydowała,że jeśli nie urodze wcześniej to 4.11 mam się zgłosic na porodówkę
Może za dużo naczytałam się w Internecie No już co będzie...a Julka waży już 3300 a mam do was pytanie. Wczoraj pierwszy raz bolało mnie badanie rozwarcia...nigdy wcześniej tego nie doświadczyłam. Myślałam,ze przyłoze kopytkiem doktorce na fotelu Czy was bolało badanie rozwarcia???
|
|
|
|
|
#2004 |
|
Zakupowy odwyk :)
|
nattier89 mnie bołało jak chol***
to trzymamy kciuki
|
|
|
|
|
#2005 | |
|
Zadomowienie
|
Ada wczoraj mielismy szczepienie i nic niepokojacego sie nie dzialo bez goraczki i obrzeków jednak dobrze toleruje te 5 w 1 no i jeszcze dostal drugą dawkę pneumokoków mialam dzisiaj z nim nie wychodzic na dwór ale jak dobrze sie czuł to i dzisiaj spacerek zaliczyliśmy
a wy dzisiaj pewnie na basenie ?---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2006 |
|
Raczkowanie
|
My byliśmy na szczepieniach na rota. Kacper mierzy 67 cm i waży 7400.., Kawał chłopa z niego.
Ada nie wiem czy dobrze zrozumiałam ty chodzisz na basen z Kają? Jak tak to gdzie i ile płacicie?
|
|
|
#2007 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2008 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o wielkość brzucha i dzidziusia, to mam podobnie - przybyło mnie jakieś 12 kg i to praktycznie sam brzuszek, w związku z czym, lekarze się dziś dziwili, skąd w nim dziecko, które wg niech waży ok 3700g. |
|
|
|
|
|
#2009 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podrasowałaś ją już odpowiednio. Przynajmniej mnie się podoba Odnośnie klubu już dopisuje. To dziewczynę pocieszyłaś Zresztą co ja się śmieje głupia. Może i mnie to czeka ![]() Ja jeszcze odnośnie tych chust. Kiedy zaczęłyście tak nosić swoje maluszki i w jakiej chuście? Bo tak się wczytałam trochę i na początek elastyczna lepiej by się nadała, a później tkana. Chciałam od razu tkaną, ale już sama nie wiem
|
|
|
|
|
|
#2010 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak jak mnie te panie na warsztatach
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

Mała na razie się zaparła i powiedziała,że zostaje jeszcze w brzuszku. Jutro jednak dowiemy się, czy kładziemy się już na wywoływanie czy jeszcze troszkę czekamy. Chodzę do dr Szczurkowskiej - Mireckiej. Z tego powodu rodzę na Czarnowie. Trochę boję się porodu i tego jak sie sprawdzę w roli mamy, bo nigdy nie miałam do czynienia z takim maleństwem ale tyle juz przeszłam ze jestem pozytywnie nastawiona do tego wszystkiego

Z tego powodu ostatnie 3 dni w szpitalu to była dla mnie męczarnia.
Na pewno poradzisz sobie i z porodem i z opieką nad maluszkiem 

Jestem w 31 tc, TP 3 stycznia 2014
Co do Twoich obaw to pewnie większość mam je miała (w tym i ja), więc spokojnie, na pewno dasz sobie świetnie radę 

Może za dużo naczytałam się w Internecie