|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Garnek rzymski
Mój tata wynalazł w necie takie cudo. Trochę poczytałam i na każdej stronie bardzo zachwalają te garnki. Można piec (a w zasadzie to gotowac na parze?) w takim garnku chleb, ciasta, mięso- cuda na kiju. Bez grama tłuszczu, a jedzenie ponoć pyszne i smaczne.
I tu się pojawia moje pytanie: Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim? Może macie takie naczynie Wy lub Wasi znajomi? Podzieldzie się informacjami, bo nie chce w kuchni zbędnego sprzetu a ten gar wydaje się być ciekawy. Pozdrawiam gorąco! |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Garnek rzymski
Naczynie stare jak świat
gdyby tylko miała miejsce na kolejny sprzęt to kupiłabym pewnie taki garnek.Nie mam doświadczeń ale wiem, że trzeba dbac o niego, nie uzywac detergentów, itd |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Mam ze 2-3 lata i wczoraj po raz drugi używałam
. Piekłam chleb, ale wyszedł mi taki, ze skóra osobno a środek osobno. Jeszcze nigdy coś takiego mi się nie przytrafiło, ale dodam, ze moje chleby zwykle zakalcowate wychodzą (na zakwasie) i ten tez w tym stylu, ale jeszcze z tą dziwną skórką. Pierwszy raz piekłam w nim mięso z warzywami; jak dla mnie szału nie ma.Wyszło twarde. Mam niemiecki, dół jest szkliwiony...ale zrobię jeszcze gołąbki w nim w tym tygodniu, bo przecież nie wyrzucę a jak wyjęłam z otchłani szafki to szkoda ażeby znowu tam wracał.... Myślę, ze trzeba się z nim polubić . Moczenie, wkładanie do zimnego piekarnika to nie dla mnie: ja się z Zepterem lubię i szybkowarami....
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Mam od wielu lat, używam i polecam!
Trzeba do niego jakieś 15 min. przed pieczeniem nalać wody, żeby się napił i wkładamy do zimnego piekarnika, żeby nagrzewał się stopniowo - różnica temperatur może narobić szkód. Ja robię w nim lazanię, zapiekanki (np. musakę), chleb i faszerowany drób - Ostatnią pozycję najczęściej. Wpycham (najczęściej do kurczakowej) pupy różności - pieczarki, cebula, papryka, tymianek, włoszczyzna... co tam akurat mam, nacieram go przyprawami wrzucam do garnka rzymskiego i tyle. Pod koniec pieczenia otwieram pokrywkę, żeby skórka była rumiana. Wszystkie smaki rewelacyjnie się przeplatają, a sosik, który się wytwarza jest lekki i pyszny! Jestem pewna, że jeśli coś sie z nim kiedyś stanie, kupie następny ![]() A tu trochę przepisów: http://www.znajdzprzepisy.pl/s/garnek-rzymski.html http://www.garnekrzymski.pl/p/blog-page_4.html |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Gotować bez tłuszczu to mozna we wszystkich garnkach pózniej to kwestia smaku... Jak jesteś naprawdę głodna to wszystko smakuje
![]() A gotowanie bez tłuszczu tez wyjdzie tylko nie będzie tak smaczne jak to na... |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Ten garnek to zdecydowanie wolnowar . Moje gołąbki twarde po 1,5 godz. siedzenia w piekarniku tzn. kapusta wcześniej podgotowana była twarda...
No, ale gołąbki pięknie się prezentowały w garze .
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.

gdyby tylko miała miejsce na kolejny sprzęt to kupiłabym pewnie taki garnek.
. Piekłam chleb, ale wyszedł mi taki, ze skóra osobno a środek osobno. Jeszcze nigdy coś takiego mi się nie przytrafiło, ale dodam, ze moje chleby zwykle zakalcowate wychodzą (na zakwasie) i ten tez w tym stylu, ale jeszcze z tą dziwną skórką.
. Moczenie, wkładanie do zimnego piekarnika to nie dla mnie: ja się z Zepterem lubię i szybkowarami....