![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dolnośląskie Przyszłe Mamy - wsparcie w ciąży, porodzie i troskach po ;) pogadu
Cytat:
![]() No a ogólnie jestem już po wizycie ![]() Wyniki badań w porządku tylko muszę uważać na koty i unikać surowego mięsa bo nie mam przeciwciał toksoplazmy. TSH niby ok bo wyszło mi 2.61 a normy na wyniku mam min. 0.400 a max. 4.000 ale powiedziała że jak dla niej to ciut za dużo i mam jeszcze zrobić z TSH coś takiego jak fT3 i fT4. Cieszyła się tak jak i ja na wiadomość o ciąży. Pokazałam jej wynik bety. Powiedziała że 6 tydzień. Co do pobolewania w podbrzuszu, powiedziałam że ostatnio obudziłam się aż z bólu. Dała mi receptę na luteinę ale dopochwowo 3x dziennie. Mówi że to na podtrzymanie a i nie powinnam czuć tak bardzo też tego pobolewania. No i najważniejsze. Powiedziała że póki co nie robi w tym tyg USG bo może być widać tylko sam pęcherzyk a nie chce żebym później siedziała i się zamartwiała czy coś innego przez cały kolejny tydzień, więc kazała mi przyjść w przyszłym tygodniu w czwartek 31.10 tak między 10 a 12 rano do niej do szpitala na oddział i wtedy będziemy robić USG i powinien być już zarodek widoczny Aaaaa no i mam powtórzyć morfologie i mocz. Wizytę miałam w środę. Teraz jest niedziela. Luteinę biorę od piątku bo nigdzie w Legnicy nie mogłam dostać bo dostałam dawkę 100 no i musieli mi w aptece zamawiać. W podbrzuszu nadal odczuwam czasem pobolewanie, raz mocniej a raz słabiej. Teraz w czwartek to USG więc podpytam od razu o te bóle mimo brania luteiny. No a tak poza tym to czuję się naprawdę dobrze. Nawet żadnych mdłości nie mam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Dolnośląskie Przyszłe Mamy - wsparcie w ciąży, porodzie i troskach po ;) pogadu
Cytat:
![]() a powiedz mi TSH i T3 i T4 robisz na własną rękę czy masz skierowanie? Podejrzewam że coś u mnie z tarczycą nie tak jest jak powinno i wybieram się właśnie do lekarza po skierowanie na badania ale nie wiem czy mi da :/ Jeśli nie dostanę skierowania to zrobię wyniki tarczycowe na własną rękę, tylko nie wiem ile to będzie kosztowało. Morfologie i mocz robi się co jakiś czas ale najgorsza będzie glukoza ![]() ![]() ![]() ![]() Co do pobolewania to też tak miałam - dosyć mocny ból jak na miesiaczkę ale przeszedł dosyć szybko. Trzymam kciuki za Twoją fasolkę... będzie dobrze ![]()
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Glukozę póki co robiłam na czczo więc bez picia jej póki co ale podejrzewam że jeszcze wszystko mam przed sobą. W pracy jeszcze nic nie powiedziałam. Boję się trochę ich reakcji. Pracuję na 3 zmiany. jakieś pół roku temu ktoś rzucił plotkę że mam zamiar pójść na L4 i zajść w ciążę a tak naprawdę decyzję o ciąży podjęliśmy z mężem początkiem września. Dlatego teraz na pewno będzie gadanie... Lekarka mi powiedziała że nie mogę pracować w godzinach nocnych, no ale co jak jeszcze nikt nic nie wie. Ja ogólnie myślałam żeby pracować do końca roku i teraz w sumie nie wiem co robić ![]() Co do mdłości to póki co nie mam i w sumie nie tęsknię za tym, wystarczy mi 1 standardowe zatrucie raz do roku ale z drugiej strony zaczynam się zastanawiać czy to jest normalne. No ale, pierwsza ciąża to świruję ![]() Edytowane przez beat@ Czas edycji: 2013-10-27 o 15:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po mojej wpadce z glukozą też miałam robioną na czczo ![]() ![]() Ja ukrywałam ciążę przed szefem do 4 miesiąca bo miałam umowę na czas określony i mógł mnie w każdej chwili wywalić z pracy. Przez ten czas musiałam wchodzić po drabinie żeby wyciągnąć akta z górnych szafek musiałam też przenosić sterty papierów... na szczęście wszystko było ok. Kilka osób w pracy zauważyło że jakoś blado wyglądam - w pierwszych miesiącach ciąży pawiowałam na potęgę i schudłam kilka kilo. Jak tylko weszłam w okres ochronny to poszłam na chorobowe.
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Mnie od niedzieli to mdli ze hej. Ledwo zyje. Teraz mam nocki w pracy i to samo. Horror jakis. Ja pracuje na strefie. Umowe mam na czas okreslony ale konczyc sie bedzie juz na macierzynskim. Strasznie sie mecze z tymi mdlosciami. Nawet nie mam jak do toalety doleciec bo zwyczajnie nie zdaze bo kibelek jest za daleko.No i nie wiem jak to zrobic z praca. Nie wiem dlaczego ale boje sie im o tym powiedziec. Biore luteine, brzuch niby przestal mnie bolec choc nadal mam dosc nieprzyjemne momenty.
No i co tu zrobic. Ide dzis na usg, zobacze co mi gin powie i chyba wtedy bede cos dzialac dalej. A od kiedy jest ten okres ochronny ? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez beat@ Czas edycji: 2013-10-31 o 01:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zadomowienie
|
o jacie ale się pozmieniało to prawo pracy.Dwa lata temu musiałam przez trzy czy cztery miesiące ukrywać ciążę bo mógł mnie zwolnić a teraz czytam że to całkowicie uległo zmianie:
" Pracownice w ciąży, zatrudnione na czas określony, w rzeczywistości posiadają owe uprawnienie, są chronione już od pierwszego dnia ciąży zgodnie z art. 177 § 1 K.p, co oznacza, że pracodawca w zasadnie nie może wypowiedzieć im stosunku pracy ani rozwiązać z nimi umowy. Nie ma tu znaczenia staż pracy u danego pracodawcy ani okres na jaki została zawarta umowa,natomiast zastrzeżenie z art. 177 § 3 K.p. dotyczy możliwości przedłużenia umów wyłącznie w sytuacji gdy uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży. W praktyce możliwe są dwie sytuacje: Pracownica zatrudniona od 1 stycznia 2013 roku do 31 grudnia 2013 roku zachodzi w ciąże przed wrześniem 2013 roku, co oznacza, iż do rozwiązania umowy o pracę dojdzie po upływie 3 miesiąca ciąży. W takim wypadku, pracownicy zostanie przedłużona umowa o pracę do dnia porodu. W przypadku jednak, gdy ta sama pracownica zajdzie w ciążę już po wrześniu 2013 roku, to umowa o pracę planowo rozwiąże się przed upływem trzeciego miesiąca ciąży, w związku z czym pracownica przez okres zatrudnienia podobnie jak w pierwszym przypadku, będzie chroniona przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem umowy, jednak w tym przypadku umowa ta nie przedłuży się do dnia porodu". Czyli Ciebie nie może teraz zwolnić. W dniu urodzenia dziecka rozwiązuje się umowa o pracę, dostajesz zasiłek z ZUS a później rejestrujesz się w Urzędzie Pracy i dostajesz zasiłek dla bezrobotnych ![]() Więcej napiszę wieczorem bo teraz córcia mnie molestuje zeby jej bajkę włączyć na kompie ![]()
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najważniejsze że jest wszystko dobrze. USG miodzio. Wszystko jest ok. serduszko bije. dzidzia ma 7 mm ![]() Aaa znalazłam paragon. Za TSH zapłaciłam 22 zł. Wynik robiłam na Okrzei w przychodni (nie tej MCZ tylko tej wcześniej co jest) po niedzieli pójdę zrobić resztę. Zobaczę jak cenowo będzie to w MCZ wyglądać. teściu mi mówił że w MCZ właśnie zawsze taniej było niż w tej drugiej przychodni tak więc trzeba się dowiedzieć, nie ma co przepłacać. A podobno najtaniej jest na osiedlu w przychodni, gdzieś w okolicach warmińskiej a spółdzielni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzidzia super... ![]()
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówiła że jak coś to zwolnienie lekarskie mi wypisze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zadomowienie
|
jeeju... jaki piękny pisklaczek na fotce
![]() Ja na każde USG czekałam jak na szpilkach. Na badanie zawsze szłam z bijącym sercem - z jednej strony radocha że zobaczę maleństwo i usłyszę serduszko a z drugiej strony obawa żeby wszystko było ok. Jak to dobrze, że teraz nie ma problemu z L-4 ![]() Dziękuję za info o TSH ![]() agabiwro fajnie, że się w końcu odezwałaś bo miałam wrażenie że jestem tu sama z Beatą ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- zaraz_a widzę Cię ![]()
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
Oby reszta dziewczyn pokazala sie tutaj
![]() ![]() No a tak w ogole tobiore ta luteine ale przy okazji chyba jakas infekcja sie pojawila bo zaczyna mnie troche piec ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Zadomowienie
|
mi na takie pieczenie i swędzenie Clotrimazolum przynosi ulgę. Polecam, możesz spokojnie w ciąży stosować.
No właśnie Tysia, tweedledee gdzie się podziewacie? Tysia jak fasolka?
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
To musze apteke odwiedzic bo teraz leze i czuje to. Takie dziwne uczucie...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aż mi sie przypomniała moja ![]() Cytat:
![]() wiadomo, ze martwimy sie o maleństwa ![]() ja czekałam na każde usg najbardziej do 8 miesiąca, bo pozniej maluch był spory i widac było tylko konkretne części, nawet nie czułam potrzeby podgladania go, chciałam tylko uslyszec od lekarki ze wszystko ok ![]() Cytat:
![]() A Tweed podczytuje, ale mam ostatnio mała masakrę z Alkiem, wiec coraz mniej czasu na wizaz. Momentami tęsknie za Kluską w brzuchu ![]()
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
Pochlastam sie chyba jak co chwile ta infekcje miec bede. Teraz zakladam ze to przez to iz luteine mam dopochwowa wiec 3 razy dziennie musze sobie zaaplikowac i tak 10 dni. Dopiero w poniedzialek rano ostatnia dawke biore
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Udzielasz się na forum mamusiowo-ciążowym? Polecam ![]() Moje dziecko doprowadziło mnie dzisiaj do ostateczności. Mała wchodzi w trudny okres buntu i marudziła od samego rana, a TŻ dołożył swoje fochy ![]() ![]() Spokojnego dzionka kobitki ![]()
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
swedzawki jakos przeszły. dzis robiłam wyniki to jak cos bedzie nie tak to wyjdzie. robilam na okrzei w MCZ-cie za mocz 7 zł za ft3 18 zł za ft4 18 zł + 3 zł za to ze ci krew pobiorą.
Mdli mnie masakrycznie. Już jedną wizytę w toalecie dziś zaliczyłam a do pracy jeszcze trzeba. Tam to się wykończę dopiero ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moze pocieszę Cię tym że większość kobiet ma mdłości tylko w pierwszym trymestrze ![]() ![]() ![]() Ja strasznie się bałam rozmowy z szefem, ale wzięłam się w garść... przecież to nie koniec świata, nie ma sensu stresować maleństwa ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja miałam troszkę inną sytuację, przez kilka miesięcy ukrywałam ciązę (żeby mnie nie zwolnił) a później poszłam i powiedziałam mu tak zwyczajnie ze jestem w ciąży. Akurat u mnie było o tyle zabawie, ze ja pracę podjęłam na początku maja i kilka dni później dowiedziałam się o mojej fasolce, ale mi nie zależało na tej pracy (windykacja) więc od razu poszłam na L4 ![]() Trzymam kciukasy, daj znać jak poszła ta rozmowa
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Poszlo zadziwiajaco dobrze.powiedzial nawet ze jak bede w srode u lekarki to mam brac l4
Wiecej napisze rano bo teraz juz nie zdaze Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Wtajemniczenie
|
ja mam jutro wizytę i mam nadzieję że mi przedłuży L4. Mam pracę przy kompie, dali mi do podpisania papiery że mogę pracować tylko 4 godziny na dobę (przy kompie), a roboty tyle że i 8 mało.
![]() |
#173 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Anabellita, odebrałam dziś wyniki i powiem ci że zdecydowanie taniej jest w MCZ tej nowej przychodni niż tej drugiej na Okrzei. Tam za tarczyce zapłaciłam 22 a w MCZ jest 18 zł. Rzuciłam okiem na inne typu Toxo, Cytomegalia i też są tańsze więc nie ma co przepłacać. Nawet grupa krwi. Jak pomyślę że mogłam mieć przynajmniej 80-100 zł w kieszeni to mnie trafia No a co do rozmowy z szefem. To poprosiłam go na stronę i zaczęłam. Trochę tak jakoś na opak ale zaczął się śmiać i sam zapytał "w ciąży jesteś?" powiedziałam że tak i od razu mi ulżyło. poprosiłam go o wolne na środę bo muszę do lekarza pójść a przyjmuje tylko popołudniami to powiedział że ok. A za chwilę powiedział że jak w sumie w środę idę to żebym już od środy poszła na L4 bo tutaj to i tak szkodliwe warunki, zapylenie, hałas itp to szkoda zdrowia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zadomowienie
|
Jeszcze raz dzięki za info
![]() A powiedz Ty mi dlaczego takie badania robisz z własnej kieszeni? Cybulska nie dała Ci skierowania na te wyniki? ![]() Widzisz nie taki diabeł (czyt. szef) straszny ![]() ![]() ![]()
CÓRCIA "Każdy z nas jest aniołem o jednym skrzydle, wzlecieć możemy tylko gdy obejmiemy się nawzajem". Edytowane przez Anabellita Czas edycji: 2013-11-05 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aż nie mogę uwierzyć że dziś nie idę do pracy. Na 18:15 wizyta, zakładanie karty ciąży ![]() A powiedz mi jak to u nas w mieście jest. Do becikowego wystarczy zaświadczenie od lekarza czy karta ciąży ? bo czytałam na innym wątku że to zależy od miasta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Zadomowienie
|
A Ty juz o becikowym myślisz???
![]() W mopsie składasz formularz i zaświadczenie od gina. Ja miałam mały problem bo na początku chodziłam do jednego gina a później zmieniłam na innego i musiałam dostarczyć dwa zaświadczenia. Karta ciąży jest niepotrzebna, zresztą zabiorą Ci ją w momencie zgłoszenia się do porodu. Ja żałuję ze sobie jej na pamiątkę nie skserowałam ![]() Mam takie kolorowe pudełko i w nim trzymam pamiątkowe różności, począwszy od testu ciażowego, zdjęć z USG poprzez opaskę z rączki małej aż po pierwszy smoczek, buciki itd. Trochę się tego nazbierało ![]() Pod koniec ciąży polecam zapisać się do szkoły rodzenia prowadzonej w szpitalu. Zajęcia obejmują zwiedzanie porodówki ![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- agabiwro, jak tam po wizycie u gina? Maleństwo Ok? Dostałaś zwolnienie? Daj znać czy znasz płeć bo ciekawa jestem ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle to jestem już po wizycie ![]() ![]() Karta ciąży założona i termin porodu tez już wyznaczony na 19.06.2014 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zadomowienie
|
ooo pytaj kochana przynajmniej przydam się na coś
![]() Co do becikowego to nie wiem jak jest teraz bo te przepisy to się ciagle zmieniają. Jak ja małą urodziłam (luty 2012) to o becikowe można było się starać jak dziecko było już na świecie. W formularzu wpisujesz datę urodzenia dziecka...aaa i przypomniało mi sie że trzeba mieć jeszcze akt urodzenia dzieciątka ![]() Co do szkoły rodzenia to naprawdę polecam. Dobrze by było gdyby TŻ z Tobą chodził ![]() ![]() ![]() Ja płaciłam okolo 250zł za całe zajęcia. Jeszcze mam nr tel do szkoły: 76/7211845 Ale to jeszcze za wcześnie, proponuję gdzieś w 7 miesiacu A tu masz linka który pewnie Cię zainteresuje ![]()
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Ooo dzieki kochana. Juto linka przegladne bo juz w wyrku leze, glowa zaczyna mnie dosc mocno bolec a nie doczytalam jeszcze co moge przeciwbolowego brac
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.