|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,56% |
| Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile |
|
6 | 15,38% |
| Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy |
|
3 | 7,69% |
| Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy |
|
19 | 48,72% |
| Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie |
|
5 | 12,82% |
| Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi |
|
1 | 2,56% |
| Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę |
|
4 | 10,26% |
| Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I
Cytat:
Ostatnio zadzwoniła oburzona do TŻ, że ja do NIEJ nie skajpuje codziennie pokazać Kornela. No taaa, bo ja nie mam co robić tylko dzień w dzień dzwonić. POza tym TŻ chce niech dzwoni, ja nie zamierzam. Cytat:
Ostatnio widziałam na wp Pieńkowską 10 lat temu, tak samo stara jak teraz młoda.
|
|
#1562 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Heeej!
![]() Na razie wpadam na chwilę i lecę kończy mycie szafek w kuchni. Bo młody obudził się przed 19, pociumkał kilka minut i znów w kimę Już się boję wieczoru i nocy.TŻ mój pojechał dziś do stolycy i wróci pewnie około północy. Tak myślę, że może dziś sama spróbuję Julka wykąpać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1563 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
hejoszka
![]() Motyl bo ja spamuje emotkami czy ktoś ma ochotę wysadzić w powietrze pocztę polską? jak oni mnie wkurzają Cytat:
Cytat:
Cytat:
za wagę i szczepienieco do bioderek to ja dostałam normalnie skierowanie ![]() fajne i kolor ciekawy Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Miki mi wyrywa włosy jak go karmię skubany silny jest Cytat:
|
|
#1564 | |
|
Zakorzenienie
|
my na Mikiego czasem mówimy Mietek z Wongi
![]() Cytat:
a ja jestem za☠☠☠...ta bo połóg za nami, a my dalej nie teges aha! i muszę napisać jaki test robiłam na mym dziecku otóż on jest jak jego matka-czyt. Kasiunia- bo nie lubi chodzić po chatach... jak idziemy tylko na spacer to ok, a jak pójdziemy np. do moich rodzicó, teściowej to wieczorem po powrocie ok 17-18 jest płacz myślałam, żeto kolka, ale jednak nie także wczoraj zarządziłam, że dziadki do nas przychodzą jak chcą Mika ujrzeć bo ja nie chcę mu stresu serwować
|
|
#1565 |
|
Zakorzenienie
|
Logoasiu kochana wlasnie dostalam diagnoze logopedyczna Blanki
1. BLANKA - 3L. Zamiana głosek szeregu szumiącego : [sz] na [s], [cz] na [c], [ż/rz] na [z], [dż/drz] na [dz]. Opuszczanie i przestawianie głosek w niektórych wyrazach. Sprawność ruchowa języka osłabiona. Wskazana opieka logopedyczna ze względu na słabą sprawność ruchową języka. to ze zamienia gloski to wiem, ale jak cwiczyc ten oslabiony jezyk? tzn chce w domku cwiczyc, bo do logopedy w przedszkolu bedzie oczywiscie chodzila. |
|
|
|
#1566 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a dziś mi się wyrwało Kodi jak ją przewijałam, a Kodi to nasz pies
|
|
#1567 |
|
Zakorzenienie
|
co do usg bioderek to chyba jakies wytyczne z nfz do krakowa przyszly bo mbie mowili ze nie ma.opcji i w szpitalu i w dwoch przychodniach i dwie polozne
wiec cos jest na rzeczy a co do mylenia imion to ostatnio jak maciek sie rozwyl a ja juz sily bie mialam to.odruchowo powiedzialam mu jak do mojego psa: KLARA SPOKOJ dopiero po ladnych paru sekundach sie zlapalam ze ani klara z macka bie jest ani powiedzenie spokoj nie pomoze ![]() matal a co.do.laktozy to u nas napewno jest problem bo jak tylko zjem nabial to sie sajgpn zaczyna dlatego.myslalam ze ten delicol cuda zdziala ale bez sensu bo jak.nie jem laktozy? i bobotic to moje must have dzieciowe Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tego co pamiętam Blanka ma 3 latka dopiero, głoski szumiące [sz, ż, cz, dż] występują w formie głosek,syczących lub ciszących [s, z, c, dz, ś, ź, ć, dź] do 5 rż!! i nie ma potrzeby ćwiczyć ich do tego czasu bo to norma rozwojowa choć jeśli bardzo chcesz to z przyjemnością rozpiszę terapięa co do sprawności języka to jak tylko znajdę chwilę to napiszę Ci na fb, to wtedy sobie pogadamy chwilę, tu na wizażu ciężko mi idzie z tymi prywatnymi wiadomościami ![]() edit. już widzę, że 3 latka i że terapia ze względu na słabą sprawnosć języka
Edytowane przez logoasia Czas edycji: 2013-10-31 o 20:53 |
|
|
|
|
#1569 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Inwersja, zaskoczyłaś mnie, zawsze mi się wydawało że to na czymś innym polega.. ale człowiek uczy się całe życie stesa mam, Marysia wymiotowała 3 razy wieczorem |
||
|
|
|
#1570 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
te gloski to zostawiam ze swoje strony naturalnemu rozwojowi, nie wiem jak ta babeczka. czy cos tam ich bedzie pod tym katem wspierac. ale jak sie bawie z Blanka w wymawianie wyrazow np z "cz" to po kilku probach gada ze nie potrafi chociaz ostatnio wyrobilysmy slowo marchewka, teraz mowi wyraznie bo wczesniej mafefka ![]() glownie rozchodzi mi sie o cwiczenie tego oslabionego jezyka, wiec jak bedziesz miala chwilke to daj znac na fb ![]() Cytat:
tyle ze ja mloda przewijam, karmie i nie odbijam ![]() mam nadzieje ze to nie wirus i sie Hania nie zarazi ale tez mialam taka schize jak mi Blanka przez dwa tygodnie sraczkowala na zmiane z rzyganiem
|
||
|
|
|
#1571 |
|
Wtajemniczenie
|
i jak tu sie do was wbic jak tak zapierdzielacie ze nie nadążam
![]() mały mi mało śpi w dzień .nie wiem co jest ale karmie sebe co godzine z zegarkiem w rece sterta prania czeka na mnie i bajzel w domu i sama do siebie mam pretensje. adi budzi sie o 5 rano codziennie i pyta czy idzie do przed szkola a nie idzie bo kaszle brzydko dzis mnie rozwalił mówiąc o 5 rano ; adi; mamo jutro bedę umierałja; dlaczego adi; bo jestem stary Edytowane przez ewacia85 Czas edycji: 2013-10-31 o 21:21 |
|
|
|
#1572 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1573 |
|
Zakorzenienie
|
TASSIA a może to nie laktoza a białko mleka? Wtedy delicol nic nie zdziala...
|
|
#1574 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1575 |
|
Zakorzenienie
|
ja Mikiemu w nocy zawsze przed karmieniem zmieniam pieluszkę, lampkę nocną zapalam i na szczęście jak zje to od razu śpi (czasem też zasypia przy cycu) ja bym się bała, że pupa mu się odparzy
|
#1576 |
|
Zakorzenienie
|
moje dziecko od 18 non stop placze. nic na nia nie dziala. a ja placze razem z nia. mam dosc. chcialabym cos zrobic ale nie umiem. za cgwile bedzie D. i moze on da rade. co ze mnie za matka
|
#1577 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Próbowałaś metode Karpa?? u nas się sprawdza jak nic inne nie działa. W skrócie 1. Otulasz dziecko ciasno otulaczkiem albo kocykiem 2. Przytulasz tak pionowo do siebie 3. Mówisz "ciii" czy inaczej, musi być jakiś szum 4. I kołyszesz (przynajmniej ja tak robię) i ew. smoczek daje Może u Ciebie też się to sprawdzi, powodzenia
|
|
#1578 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
wczoraj płakałam razem z Jasiem, więc rozumiem mam nadzieję że zaraz przejdzie! Jaś miał słaby dzień spal malutko, teraz dostał jednego cyca i zasnął więc wróżę mu max. 3o minut snu. ![]() bardzo, ale to baaardzo boli mnie głowa, wzięłam apap ale nie pomógł. az mi nie dobrze
|
|
#1579 |
|
Zakorzenienie
|
no
![]() Marysie przestałam przewijac jak miała 3 miesiące, bo wtedy przesypiała noce. a jak będzie przesypiał całą noc ? |
|
|
|
#1580 |
|
Rozeznanie
|
hejka
ja tylko na chwilkę, bo mały jojczy cały dzisiejszy dzień, a ja głupia myślałam, że skok już za nami Najgorsze jest to że od porodu siedze z nim non stop i nawet jak tż się nim zajmuje to wiecznie prosi mnie o pomoc. Jestem już tak zmęczona psychicznie takim siedzeniem w 4 ścianach że mam ochote wyć![]() Podczytuje na bieżąco ale macie mega tempo i nie zdążam się wbić w temat ![]() Mam pytanie do mam używających smoczków uspokajaczy: jaki dokładnie smoczek zaakceptowało Wasze dziecko ? Mój mały ma Lovi i tomme tippee i ten pierwszy czasem załapie a czasem się nim krztusi i ma odruch wymiotny a ten drugi dla niego za mały i mu wylatuje Nie wiem jakiego powinnam jeszcze spróbować![]() PS. halloweenowa niespodzianka w K.
|
#1581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biedna, oby D. coś poradził a nastanie kiedyś taki czas w czasie kiedy będzie nosił pampy? myślałam, że dzieci dopiero tak w wieku 3-4lat śpią całą noc ![]() mój mąż ma beznadziejny grafik na listopad
|
|
#1582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marysia przesypiała jak miała 3 miesiące, ale po 3 tygodniach bodajże wróciła do jedzenia w nocy. na dobre zaczęła przesypiać jak miała 11 miesięcy - no oprócz rzecz jasna ząbkowania czy chorób
|
|
|
|
|
#1583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mikulec się śmieje na głos przez sen
|
|
#1585 |
|
dryfuję słowami
|
Byliśmy u Pani doktor
![]() Zbadała Miłoszka od czubka głowy, po koniuszki palców u stóp ![]() A tak serio, serio, to wiedziałam do kogo idę, że Pani doktor ma serce na dłoni, a przy okazji jest świetnym lekarzem wypytała o wszystko, która ciąża, poród, jak poród wyglądał, więc zahaczyliśmy i o wywoływanie porodu, zielone wody, poprzez moje problemy z piersiami i karmieniem, aż do kwestii tego jakie mleczko pije teraz i dlaczego miał ostatnio zmienione Osłuchała brzuszek, płucka, serduszko, plecki od tyłu. Wypatrzyła u bobasa jakieś zmiany skórne, na buzi, za uszami, których myśmy w ogóle nie widzieli nic nie trzeba było dopowiadać czy ściemniać, fotka kupy i samo badanie dzieciątka starczyło Rozpoznanie: Atopowe zapalenie skóry - alergia pokarmowa - do obserwacji (sama stwierdziła, że alergie, które ujawniają się tak szybko są bardzo ciężkie i tym bardziej trzeba reagować szybko) Zalecono: Nutramigen 1 do 5m-ca, potem Nutramigen 2 (wyjaśniła mi nawet dlaczego uważa, że Pepti u niego może nie zadziałać, już nawet nie pamiętam jak to leciało, dość skomplikowane to; z resztą też już sama tak podejrzewałam, Hipp Comfort też ma hydrolizat z białka krowiego, z serwatki, tak jak Pepti, a skoro mały dalej ma coraz rzadsze kupki, to Pepti tu raczej cudów nie zdziała; człowiek w takich chwilach sam staje się specjalistą) dodatkowo wypisała maść do pielęgnacji całego ciała, robiona na recepte opisała jak rozszerzać dietę malucha, o tym, że niektóre produkty powinniśmy wprowadzać później żeby uniknąć wystąpienia alergii na nie np. gluten nie od 4 m-ca tylko po 6 m-cu pytałam ją o co kaman i dlaczego, to ładnie wyjaśniła, że jesli jest dziecko alergiczne (a generalnie diagnoza od razu taka też, bo oboje rodziców alergicy, więc tutaj wywiad od razu obciążony), to układ immunologiczny może bronić się w ten sposób wywołując alergię, jeśli produkty alergizujące wprowadzamy później, zmniejszamy to ryzyko, dajemy więcej czasu na rozwój organizmowi - oczywiście może byc tak, że podamy wczesniej i nic nie będzie, ale pani dr b. ostrożna (i tak np. do 1 rż bez mleka krowiego i białka jaja, unikać soi, ryb, orzechów, miodu, słodyczy, owoców cytrusowych i wędzonych mięs) i mamy mieć po 6 m-cu jakies badania diagnostyczne zgodnie z zaleceniami, ale to pewnie przy okazji którejś kontroli się omówi dokładniej no i Dicoflor pijemy dalej, na razie 5 kropli żeby się unormowały kupki, a potem na stałe po 3 dziennie dostaliśmy zaświadczenie, bo pani dr ma dwie specjalizacje - pediatra i alergolog Łojciec spróbował tego mleka z puchy i wywalił jęzor z obrzydzeniem, a Miłosz już pierwszą porcję Nutramigenu wypił jak smok, aż mu się z buzi pieniło ![]() mam nadzieję, że teraz z czasem ustąpią wszystkie brzuszkowe problemy a przynajmniej te najbardziej dotkliwea tak w ogóle, to jak pani dr usłyszała, że za dzisiejszą wizytę musielismy płacić normalnie, i dopiero od grudnia maluch będzie w pakiecie, to powiedziała, że jakby cokolwiek działo się w listopadzie zanim pakiet do Lux Medu zacznie działać to mam się nigdzie nie zapisywać tylko walić prosto do gabinetu ![]() także Papalinka, Matal zapraszam do Łodzi do lekarza ![]() dr Brzozowska jest najlepszym lekarzem pod słońcem, nigdy w życiu lepszego nie spotkałam (sama w ciązy też u niej byłam), bardzo dokładna, ostrożna, najmniejszy szmerek wysłucha w malutkim dziecięcym serduszku i takie dobre zdanie mają o niej też inni lekarze PS. w Da Grasso rzucił mi pizzerman garść całą darmowych Orbitek, z okazji Halołin z tekstem "żeby pani psikusów nie robiła"
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-10-31 o 22:46 |
|
|
|
#1586 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ludzie sami lekarzy tego nauczyli a później gadanie że lakarze łapówkarze czy że się nic bez kasy nie załatwi. no nie dziwne ![]() Cytat:
tylko ja nie wiem jak ogarnę po ciemku, ale spróbuje jakoś może dzisiaj ![]() żeby Hania nic nie załapała!Cytat:
hehe dzisiaj próbuje ![]() Cytat:
|
|
#1587 |
|
dryfuję słowami
|
aaa, i pochwaliła mi synka, że się ładnie rozwija i że ciekawski bardzo, to i ja też się chwalę, a jak!
|
|
#1588 | |
|
Zakorzenienie
|
ej! uwielbiam Was
czyli wyśpię się wcześniej niż za 8 lat Cytat:
|
|
#1589 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
|
|
|
#1590 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hihi ja też kiedyś nie wiedziałam że jest to jakaś metoda, dziewczyny kiedyś o niej pisały ale ważne że na większość dzieci działa![]() mam nadzieję że moje dziecko po masakrycznym tygodniu da mi się dziś wyspać, skończyła dzisiaj 6 tygodni to skok też powinien minąć, tak się pocieszamy z TZ
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:56.

Już się boję wieczoru i nocy.

Potem przeszła do mojej diety i spytała co piję do śniadania. Kazała mi pić normalną herbatę SŁODZONĄ 
otóż on jest jak jego matka-czyt. Kasiunia- bo nie lubi chodzić po chatach...

te gloski to zostawiam ze swoje strony naturalnemu rozwojowi, nie wiem jak ta babeczka. czy cos tam ich bedzie pod tym katem wspierac. ale jak sie bawie z Blanka w wymawianie wyrazow np z "cz" to po kilku probach gada ze nie potrafi 

żeby Hania nic nie załapała!