Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-02, 10:09   #2101
ejani
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Gdybyśmy mieli dziewczynkę to nazwalibysmy ją wlasnie Klara albo Łucja.

A my cały czas nie jestesmy w 100% przekonani do tego Joachima Nie wiem czy nie przeganiany trochę i dzieciak nie bedzie miał przerąbane w szkole...
U mnie to też były pierwsze typy dla dziewczynki (jak zadecydowałam, że to nie czas na Zosię) + Barbara

A co do szkoły, to zupełnie nie mamy wpływu, kto będzie z naszym dzieckiem się uczył i czy bardziej przechlapane będzie miało dziecko z imieniem oryginalnym, czy może takim jak wszyscy (a może takim jak nauczyciel czy ktoś, kto będzie passe w tv akurat) trzeba by być co najmniej jasnowidzem.

Myślę, że jak dziecko będzie znało powód, dla którego takie imię dostało (nawet jeśli to będzie ten że najbardziej nam się podoba) to będzie mu z nim dobrze

A co do naszego imienia, to mimo scen mojej mamy jest już postanowione (zastanawiałam się nad tym w chwili wątpliwości, ale nie mam pewności, że jakiekolwiek nasze jej przypadnie do gustu)
Stary 2013-11-02, 10:13   #2102
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
noooo nie miały, pampersów też nie miały i wielu innych ułatwiających życie gadżetów co sprawiało że nieraz były uwiązane w domu.
A co do wyparzania to moja mama do dziś przeklina i wspomina poparzone palce i czas który na to traciła a teraz sterylizacja np w mikrofalówce trwa kilka minut. A mama wcale nie wyparzała czy wygotowywała często, tylko na początku, później olała. Tak samo było z podgrzewaczem, ciotka przywiozła jej ten wynalazek zza granicy i to był jej ulubiony gadżet. Karmiła mieszanie i nie musiała wstawać, zapalać kuchenkę, gotować wodę, wstawiać butelkę itd w kuchni po drugiej stronie domu. Tak było za każdym razem zanim dostała podgrzewacz.
Przelanie gorąca woda z czajnika raz na jakis czas trwa jeszcze krócej Serio, zdrowe dziecko nie umrze od domowych bakterii.

Edytowane przez perfuzja
Czas edycji: 2013-11-02 o 10:22
perfuzja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 10:14   #2103
maruda80
Zakorzenienie

Pilotka dzięki za listę , bardzo mi ułatwiłaś sprawę, bo to moje pierwsze dziecko i do tej pory nic jeszcze nie kupiłam

Od rodziny mam w prezencie : wózek gondolę, fotelik, nowe łóżeczko z przewijakiem i pościelą, kocyki, organizer i osłonki na szczeble do łóżeczka , siostra przywiezie mi jeszcze kołyskę i 2 pudła ciuszków.

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 10:16   #2104
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Dziewczyny macie tą ciemną linie biegnącą pionowo od pępka w dół?
Jakiej grubości ją macie?

Bo moja jakaś taka cieniutka - gdzieś na 0,5 mm (28tc).
Mam leciutką,ale mi to w sumie do końca jeszcze nie zeszła po Eryku.
Też nie jest gruba. W ogóle w moich ciążach było zawsze widać ją późno i bardzo leciutko. Ale po porodzie trochę wyraźniej i długo się utrzymywała...

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
Jaki krem na sutki polecacie? Położna w SR mówiła o tym, że powinien być z lanoliną Zauważyłam, że niektóre firmy produkuję kremy do pielęgnacji brodawek bez lanoliny.
Widzicie jakąś różnicę w stosowaniu/działaniu? (to pytanie do Naszych doświadczonych Mamuś)
Ważne, by nie trzeba go było zmywać przed karmieniem dziecka.
Miałam Maltan (który nie był z lanoliną) i Lansinoh (z lanoliną)
W sumie jeden i drugi był dobry,nie widziałam specjalnej różnicy.

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
A jeszcze ciekawostka- na SR położna mówiła, że jeśli uda się dziecku nie dać smoczka do 6 tygodnia, to potem nie będzie już potrzebny
Nie będę się sprzeczać z położną,ale wiele znanych mi dzieci zaczęło używać smoczka po iluś tygodniach,nie od razu po urodzeniu. Erykowi też dałam jakoś w drugim miesiącu. W sumie to tylko do spania używał.
Wiki nie używała wcale i nie piła też nigdy z butelki.

Cytat:
Gosia na codzień chyba nie dawalabyn mleka Erykowi, ale na przykład przy infekcji jak najbardziej
Dziękuję za radę

Ja w ogóle zastanawiam się co zrobić jak np Eryk będzie chciał napić się z piersi... mam nadzieję,że nie będzie chciał,bo ja nie chcę,ale też nie chciałabym by poczuł się odrzucony...
Stary 2013-11-02, 10:18   #2105
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:

Bo moja jakaś taka cieniutka - gdzieś na 0,5 mm (28tc)

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

Zgadzam się ze zdaniem Shiloh.
Moja linia też cieniutka od pępka w dól ;]

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, przyszłam Wam się wyżalić
Mam totalnie spartaczony humor przez moją rodzinkę Co komu powiem, że mała będzie miała na imię Blanka to od razu jest ''eee.. będą mówili na nią blant/blancik, Blanka choć dla blanta!''. Najgorsze jest to, że już sami zapowiedzieli się, ze będą tak mówić Nosz kuźwa!
Blanka to już od dawna jest moje wymarzone imię dla córki A oni doprowadzili do tego, że zaczęłam się zastanawiać.
Do tego wszystkiego hormony sprawiają, że jest mi tak cholernie smutno. Ryczę jak bóbr

Tż ze mną nie ma, nie mam się do kogu przytulić, jest mi źle! o!
Polej ich,

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Ja używam z Musteli z serii 9 miesiecy. Konsystencja troche przypomina klej. Mi pomógł ale wiem ze inne mamy smarowaly poprostu swoim mlekiem i tez pomagało.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Nam położna mówiła smarowaniu własnym mlekiem i maściami ale kurka nie pamiętam nazwy.

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
U męża też była wczoraj rozmowa nad imieniem dla naszego dziecka, że było już modne 3 lata temu? A co mnie to obchodzi, moje dziecko, mój wybór!!! Olewam już komentarze wszystkich...
Moja mama też wybitnie nie akceptuje imienia Borys krzywi się za każdym razem jak wypowiadam to imię. Teraz już przy niej nie mówię, zwracam się "dziecko" "maly".....

Czy wy też macie takie spadki formy? ja zaczynam powoli 8 misiąc (jakby się dni trzymać to aż 4 mi brakują:P) i czuję się osłabiona bardzo. Jak wstanę rano jest ok, a potem tylko gorzej, nie jestem czasem w stanie ręki podnieść. Każda czynność to wysiłek Cały czas chce mi się spać. Za to w nocy śpię po max 7h (gdzie zanim się położę zakładam, że wstanę dopiero jak się już samym spaniem zmęczę)

Ja nie byłam wczoraj na grobach i chyba dziś pójdziemy, wizja tłumów braku miejsca do zaparkowania to nie dla mnie teraz. Własnych stóp nie widzę, a będę musiała patrzec co by kogoś/czegoś w tłumie nie nadepnąć i w błoto jakieś nie wpaść.

katharsist - ogromne wyrazy współczucia
Stary 2013-11-02, 10:20   #2106
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dziękuję za radę

Ja w ogóle zastanawiam się co zrobić jak np Eryk będzie chciał napić się z piersi... mam nadzieję,że nie będzie chciał,bo ja nie chcę,ale też nie chciałabym by poczuł się odrzucony...
Moze pozwól umawiajac sie z nim, ze to tylko raz?
W sumie moze okazać się niezastąpiony przy nawale
Stary 2013-11-02, 10:21   #2107
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Przełamie gorąca woda z czajnika raz na jakis czas trwa jeszcze krócej Serio, zdrowe dziecko nie umrze od domowych bakterii.

No i właśnie zastanawia mnie konieczność kupowania sterylizatora... przecież my żyjemy.

Znów już usypiam nic mi się nie chce.
Stary 2013-11-02, 10:21   #2108
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
my wczoraj debatowalismy z Tz na temat imienia... nie jest to taka latwa sprawa... kazde z nas zrobilo oddzielna liste, a potem eliminowalismy te, ktore nie przypadlo do gustu jednemu z nas i w ten sposob w chwili obecnej zastanawiamy sie nad 1 z tych trzech: Klara, Karina, Karolina...ktore najlepsze?? w sumie to nie wiem czemu zostaly nam same imiona na 'K' - tak jakos wyszlo
Wszystkie 3 imiona bardzo mi się podobają, i znam dziewczyny noszące takie. Wszystkie 3 sympatyczne, miłe chociaż jakoś do Karolin jestem najmniej przekonana.I nie ,żeby rude było złe , ale każda Karolina którą znam jest rudowłosa hehe

Cytat:
Napisane przez Perfuzja
A my cały czas nie jestesmy w 100% przekonani do tego Joachima Nie wiem czy nie przeganiany trochę i dzieciak nie bedzie miał przerąbane w szkole...
ej nie, ja już do małego Joachimka przywykłam.Imię na prawdę bardzo ładne i niespotykane.Przynajmniej nie będzie 5tym Mateuszem w klasie.. Nie pozwalam ci zmieniać imienia
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 10:27   #2109
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
No i właśnie zastanawia mnie konieczność kupowania sterylizatora... przecież my żyjemy.

Znów już usypiam nic mi się nie chce.
Ja nie kupuje. Zdecydowanie.

Aczkolwiek znam ludzi, którzy używają go non stop, a jak muszą wyparzyc butelki w garnku, to robią to... na wodzie mineralnej. Bo przeciez kranowka zabilaby ich rocznego (!) lulusia
A potem się dziwią, ze dziecko jest uczulone na wszystko
Stary 2013-11-02, 10:27   #2110
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Wiec bedzie Amelka tutaj slysze, ze to taka straszna choroba ble, ble. Ok, jak ktos sie interesuje imionami i pochodzeniem niech czyta, ale ze zrozumieniem. Amelia to stare imie, choroba jest stosunkowo nowa. A ze tak nazwana? ?

szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o chorobie o takiej nazwie.
Już poczytałam- nie wiedziałam, że tak się to nazywa.
Cyklony też są imionami nazywane i co- jakoś nikt się tym nie przejmuje
Stary 2013-11-02, 10:30   #2111
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
  • Jakie wkładki laktacyjne kupiłyście ?Tzn z jakiej firmy ? i na ile mniej więcej wystarcza 1 op (pytanie do mamusiek )
  • Jakie chusteczki do pupci są najlepsze?
  • Jakie nożyczki do paznokci polecacie ? Bo słyszałam ,że te zaokrąglone są grubsze i nie fajne, i żeby lepiej kupić normalne w aptece z cieniutkim końcem
  • Z racji ,że do szpitala nie potrzebuję ani majtek, ani podkładów, to nie wiem czy jest sens kupować to ,żeby było jeszcze w domu, czy wystarcza mi już normalne duże podpaski typu always i zwykłe majtki ?
  • I doświadczone mamusie czym myć lub podmywać krocze po porodzie ? bo mam żelek i nie pamiętam
1.Wkładek przetestowałam wiele i najlepsze dla mnie były Tommee Tippee. Najgorsze z Johnsona (odchodziły od nich kłaczki,które przyklejały się do sutków,albo wręcz cała wkładka się przyklejała,co dla obolałych sutków nie jest fajne). Potrzebowałam dużo. Na początku opakowanie starczało mi na 2 dni. Miałam dużo pokarmu. Ale moja przyjaciółka miała wycieki tylko po kropli i dwie wkładki starczały jej na cały dzień (ale dziecko zagłodzone nie było-najadało się) Tak więc różnie może być z tą ilością.

2. Nożyczki mam z canpola,takie:

http://image.ceneo.pl/data/products/...-809-zolty.jpg

Są naprawdę OK. Z Tommee Tippee miałam i są do kitu! Bardzo lubię tą firmę,ale nożyczki bubel (nie tylko moje zdanie,jeszcze kilka osób je miało i twierdzą to samo). Nie odważyłabym się obcinać dziecku paznokci zwykłymi nożyczkami,o zakłucie nie trudno.

3. Nie używałam majtek jednorazowych,bo dla mnie nie były wygodne,tylko zwykłych bawełnianych. W domu miałam podkłady na łóżku,bo leciało mi mocno i nie chciałam wszystkiego zabrudzić. I jakoś półtora tygodnia używałam tych podkładów poporodowych do majtek,później przeszłam dopiero na duże podpaski.

4. Używałam mydła biały jeleń i tantum rosa.
Stary 2013-11-02, 10:31   #2112
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Kto słyszy ze ma byc Joachim, to robi głupia minę A to nie jest tak, ze któreś z nas marzyło o tym imieniu od dziecka. Zreszta i tak raczej mówię o dziecku per Maly/Mlody...

Myśleliśmy o Filipie, ewentualnie Emilu, Hubercie albo Kornelu. Ale jakos żadne bez szału...

popatrz jak z nazwiskiem się będzie komponować bo w sumie to też istotne.
Wiele razy spotkałam się z "dziwnymi" połączeniami wywołującymi uśmiech na twarzy n.p. Nikola Motyka, Dolores Miednica
Macie jeszcze trochę czasu- może weźcie jakiś kalendarz imion i lećcie od A do Z
Stary 2013-11-02, 10:31   #2113
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
Nam moja siostra kupila sterylizator aventu do mikrofali, podgrzewacz i laktator reczny tez avent. Sterylizator pewnie raz czy drugi bedzie uzyty. Moze na poczatku. Tak chyba postawie na goraca wode a i tu bez szalu.
Zastanawiam sie nad podgrzewaczem. Kuzynka nie karmi piersia, to i jej sie przydaje. Ja chce karmic i przyjaciolka mi powiedziala ze w tym wypadku zbedny gadzet wiec ja juz nie wiem
Tyle dobrego, ze kasy nie szkoda, bo tu akurat sama nie kupowalam. A nuz sie przyda.
I ten laktator. Na prawde reczny to az tyle zabawy i najlepiej brac elektryczny? Chyba jak juz mam taki to nie ma sensu wymieniac, moze nie bedzie tak zle
Stary 2013-11-02, 10:34   #2114
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość

Od rodziny mam w prezencie : wózek gondolę, fotelik, nowe łóżeczko z przewijakiem i pościelą, kocyki, organizer i osłonki na szczeble do łóżeczka , siostra przywiezie mi jeszcze kołyskę i 2 pudła ciuszków.
wow- niezła wyprawka super

---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:

może wytłumacz mu, że małe dzidziusie piją w cycka mamy bo nie potrafią jeszcze kubeczka trzymać itp... a duzi chłopcy, który już sami chodzą i jedzą łyżeczką piją z kubeczka tak jak tatuś i siostrzyczka.
Może zadziała
Stary 2013-11-02, 10:35   #2115
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
NO I MOJA LISTA:
Pokazałam mężowi... powiedział, że chyba oszalałam i nie będzie tylu rzeczy kupował. Jeszcze nie wie w jakim jest błędzie...
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 10:35   #2116
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
popatrz jak z nazwiskiem się będzie komponować bo w sumie to też istotne.
Wiele razy spotkałam się z "dziwnymi" połączeniami wywołującymi uśmiech na twarzy n.p. Nikola Motyka, Dolores Miednica
Macie jeszcze trochę czasu- może weźcie jakiś kalendarz imion i lećcie od A do Z
Nazwisko jest bezproblemowe. Odpadają tylko mocno "warczace" imiona, bo zestaw staje się niewymawialny.

Kalendarz wertowalismy juz chyba ze sto razy
Stary 2013-11-02, 10:40   #2117
Roane
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny.

Miałam koszmarny spadek nastroju od lata, nic mi się nie chciało. To były koszmarne trzy miesiące, teraz czuje jakby były wyjęte z życia. Dodatkowo szef mnie wkurzył, że tak to delikatnie ujmę, i zrezygnowałam z pracy. Więc siedziałam w domu i umierałam na bycie mną Nigdy wcześniej nie miałam tego typu dołów, jestem raczej żywą osobą, więc jak już się zaczęłam tak czuć to totalnie nie miałam pojęcia co ze sobą zrobić. Dopiero teraz jako tako odżyłam i udało mi się dotrzeć na forum. W sumie myślę że to zasługa dziecka, dopiero teraz poczułam że kopie (mam łożysko na przedniej ścianie macicy, co u mnie sprawiło że dziecko poczułam znacznie później niż większość kobietek, dopiero niedawno a to już 24 tydzień u mnie). I bardzo się cieszę że mi się to udało tu dotrzeć. Przyjemnie się temat nadrabia, od kilku godzin siedzę i czytam i czytam

Cieszę się że Wam dzieciątka zdrowo rosną

Ja oczekuję synka (jupi!). Na imię będzie miał Mikołaj. Totalnie nie mieliśmy pomysłu, wszystkie imiona wydawały się jakieś nie takie jak trzeba, aż w końcu kupiłam za jakieś 2 zł gazetę o dzieciach, przypadkiem natrafiłam na Mikołaja i od razu wiedziałam że to jest to. Dziwne, jakoś nigdy nie miałam szczególnej sympatii do tego imienia, wcześniej nawet przez myśl mi nie przeszło.
Stary 2013-11-02, 10:40   #2118
Nettk_a
Raczkowanie

Cytat:
Czy wy też macie takie spadki formy? ja zaczynam powoli 8 misiąc (jakby się dni trzymać to aż 4 mi brakują:P) i czuję się osłabiona bardzo. Jak wstanę rano jest ok, a potem tylko gorzej, nie jestem czasem w stanie ręki podnieść. Każda czynność to wysiłek Cały czas chce mi się spać. Za to w nocy śpię po max 7h (gdzie zanim się położę zakładam, że wstanę dopiero jak się już samym spaniem zmęczę)
Macie i to znaczne spadki formy U mnie 31 tc i 1 dzień, a już od kilku dni jestem strasznie śpiąca i jak nie boli mnie głowa, to brzuch i tak na zmiany. Wcześniej miałam strasznego kopa energetycznego (szczególnie we wrześniu mnie nosiło i na początku ciąży), a teraz odliczam dni do terminu i bardzo się cieszę, że już zaczął się listopad ;] No i mam ciągle mimo wszystko nadzieję, że wytrwamy w dwupaku chociaż do końca grudnia..
Nettk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 10:47   #2119
forester
Zadomowienie

sadlaczyca 3maj się ciepło tam w tym szpitalu, oby w końcu się wszystko unormowało. Najważniejsze, że jesteś pod dobrą opieką.

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
To ja z jeszcze jednym pytaniem:
- zamierzam karmić piersią (mam nadzieję, że się uda), ale pewnie powinnam mieć jakieś butelki w razie czego Ile mam ich kupić? Pojemność 120 czy 240 ml?
Ja mam dwie kupione antykolkowe: małego aventa i małego tommi- tyle, że mieszkam na końcu świata i stwierdziliśmy z mężem, że lepiej wydać teraz te paręnaście zł i mieć je w domu niż, żeby on potem gnał 30 km, bo Małej nie podejdzie butla np. Anetu.

Akkma to Twoja decyzja jak Twoja córka będzie miała na imię i dupa im do tego. U nas mówią, że będzie sierotka Marysia a ja im odpowiadam, że jak ona odziedziczy nasze charaktery to sierotką na pewno nie będzie

Cytat:

Bo moja jakaś taka cieniutka - gdzieś na 0,5 mm (28tc)
Ja mam, ale zygzak bo Mała mi trochę przekrzywia brzuch i mam niesymetryczny

A gdzie jest Mezaga? Mam nadzieję, że z bliźniakami ok...

Idę sprzątać
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 10:53   #2120
gosia261282
Gang Iren

Roane fajnie,że do nas wróciłaś
Stary 2013-11-02, 10:54   #2121
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Przelanie gorąca woda z czajnika raz na jakis czas trwa jeszcze krócej Serio, zdrowe dziecko nie umrze od domowych bakterii.
tylko tą gorącą wodę trzeba było najpierw przegotować
a to trwa u mnie na kuchence gazowej co najmniej kilka minut, trochę krócej w czajniku elektrycznym, ale on nie trzyma długo ciepła.
Pisałam jak wyglądało to w czasach mojej mamy , gdzie musiała te butelki przerzucać na sitko i zalewać wrzątkiem (lub wygotowywać co jeszcze gorsze i robiła tylko przy pierwszym użyciu) i czekać aż ostygną, bo butelki były szklane i wysokie. A żeby trafić do butelki do środka z góry wrzątkiem też nie było łatwo z tego co mi mówiła, dlatego to zajmowało tyle czasu i w końcu olała sprawę a jej "domowe" bakterie wcale nie były tylko domowe, bo mieszkała z teściami którzy mieli małe gospodarstwo i w czym szli do stajni, w pole to i do domu. Dlatego chciała na początku wyparzać, bo umycie i pozostawione do wysuszenia butelek na suszarce w kuchni nie gwarantowało że były czyste.

Pewnie, że dziecko nie umrze od domowych bakterii i jestem na to najlepszym przykładem, ani ja ani moi bracia nie byli chowani w sterylności ale czystości w okresie niemowlęcym - na początku.

Chodziło mi raczej o to, że nasze matki i babki wcale nie miały tak kolorowo bez tych gadżetów. Były urobione po pachy, nie znały innego życia, co nie znaczy że nie skorzystałyby z tych gadżetów nie miały pomocy a na starość wychodzą problemy z tego "urobienia" np bóle kręgosłupa przez płukanie i pranie pieluch czy dźwiganie ciężkich wózków. Zniszczone dłonie, zmiany zwyrodnieniowe w stawach.
Osobiście jestem zwolenniczką starego wychowania bez "cackania się i chuchania", babcia jest dla mnie największym autorytetem, ale skoro można żyć wygodniej, ułatwić życie to dlaczego nie?
Zresztą to chyba normlane, kiedyś były telewizory na korbkę i trzebaby było wstawać żeby wyłączać, przerzucić kanał a moja babcia była zadowolona mając nowy tv i pilot w ręku.
Sama właśnie ułatwiam sobie spanie przez kojec i jedynie czego żałuję to że ta spełniłam tą "fanaberię" tak późno. Może i jestem wygodna, ale mam przynajmniej ten wybór być wygodną. One nie miały.
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 10:58   #2122
Akkma
Zadomowienie

Dziewczyny jesteście kochane! Dzięki Wam mój humor zdecydowanie się polepszył Teraz już jestem 100% pewna mojej Blanki

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Hej hej

A teraz Kochana świętujemy nasza 100-DNIOWKE!!!
Zrobiłam sobie z tej okazji małą, lurowatą kawę
Oby te 100 dni przeleciało nam bezproblemowo!

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
Mam pytanie jeszcze do rogala, czy on nie hałasuje bardzo? (wyczytałam, że te podróbki wypełnione są granulatem styropianu- to chyba głośne?)
My mamy na SR właśnie te styropianowe i rzeczywiście są dość hałaśliwe.

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
... zastanawiamy sie nad 1 z tych trzech: Klara, Karina, Karolina...ktore najlepsze?? w sumie to nie wiem czemu zostaly nam same imiona na 'K' - tak jakos wyszlo
Wszystkie 3 są bardzo ładne Gdybym miała wybierać wzięłabym Karinkę

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Mam 2 typy imion ktore podobaja mi sie bo: oliwier i kacper, ale u tz w rodzinie juz sa dzieciaki z takimi imionami i tz stanowczo mowi nie super...najladniejsze imiona, a teraz jakie wybrac? Eh
U nas jak miał być chłopiec to chcieliśmy mu dać na imię tak jak mój najbliższy kuzyn Z tych dwóch które wymieniłaś jestem za Oliwierem

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
... Wiec bedzie Amelka tutaj slysze, ze to taka straszna choroba ble, ble.
Szczerze to nie słyszałam nigdy o takiej chorobie .

Cytat:
Też mam zamiar tak robić

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Uwielbiam takie 'dary'

Muszę w końcu wybrać się na cmentarz, bo wczoraj niestety nie dotarłam
Stary 2013-11-02, 11:13   #2123
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
29 tc - z tego co wiem to za wcześnie na obrócenie się główką w dół...
Jak leżałam w szpitalu z powodu bólu rozciągających się więzadeł macicy to położyli do mnie na sale dziewczynę w 29 tc której maluch był właśnie przekręcony główką w dół i mówili, że to za wcześnie, zastrzyki jej robili i cuda i kazali leżeć plackiem w szpitalu do porodu.
Ja obecnie jestem w 28 tc i gin powiedział do mnie, że dziecko ma jeeeszcze czaaas żeby się obrócić główką w dół.
Tak więc spokoooooojnie.
Dziwne... mi na USG od 25 tyg wychodzi, że dziecko jest główką w dół i nikt mnie z tego powodu do szpitala nie kładł.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 11:13   #2124
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

No u nas będzie Miłosz i nie ma zmiłuj, ale jeśli nie miałabym zdecydowanego to chciałabym dać Jonasz albo Aleksander.
W rodzinie tz jest SAMUEL. Dziecko ma już 8 lat,i na okolice to jedyne takie imię.
Stary 2013-11-02, 11:14   #2125
magnusia
Zakorzenienie

ja tez jestem jakaś ospała ostatnio i dopada mnie nie moc i nicmisięniechcenie
Jest mi coraz bardziej ciężko wykonywać wszystkie czynności- nawet siedzenie potrafi zmęczyć
normalnie geriatria....
Stary 2013-11-02, 11:19   #2126
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Magnusia mnie tez siedzenie potrafi meczyc obled jakis

Stary 2013-11-02, 11:20   #2127
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Witam się sobotnio

Podczytywałam Was wczoraj cały dzień ale coś nie miałam humoru na pisanie. Ostatnio mam tak jak wiele z Was parszywy nastrój, w sumie nie wiem dlaczego.

Odpuściłam w tym roku jeżdżenie po cmentarzach, wolałam odpocząć w domu, jeden dodatkowy dzień gdzie nie trzeba iść do pracy naprawdę pomaga. Mogłam spokojnie poleżeć.

Sadlaczyca głowa do góry, wszystko będzie dobrze, trzymam mocno za Ciebie kciuki

Ambrella współczuję przeżyć, mam nadzieję że już jest lepiej i samopoczucie też lepsze

Dziewczyny, z tym imieniem to też nikomu nie podpasujecie. Zawsze ktoś pokręci nosem ale tak jak już wiele osób tu pisało - to Wam ma się podobać, inni mieli / będą mieli swój czas na wybieranie imion, a teraz to jest Wasza decyzja. Jeśli otoczenie nie chce się powstrzymać od komentarzy albo nie jest na tyle dorosłe aby pewnych rzeczy nie mówić to świadczy to tylko o ludziach.
Także nie przejmujcie się i wybierzcie tak jak mówi Wam serce
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 11:25   #2128
pilotka86
Rozeznanie

dobra spadam po farbę
do później
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 11:25   #2129
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Roane fajnie,że do nas wróciłaś
Szczerze to ostatnio leżałam w szpitalu i naprawdę fajna pani chirurg która mnie leczyła miała chyba zacięcie psychologiczne oprócz zacięcia do krojenia ludzi, bo poradziła mi parę rzeczy apropo doła ciążowego. Jedyną z poraz było forumowanie, so here I am.
A w szpitalu leżałam z totalnie debilnego powodu, brzuch mnie bolał i nie potrafili tego wyjaśnić, więc mnie zatrzymali na dwie doby w sumie. Weekend, jeden chirurg na cztery oddziały, a ja sama jedna na sali pełnej na wpół martwych babć, które wyglądały jakby były już martwe. Jak to zobaczyłam to miałam impuls żeby zabrać mój brzucha i iść do domu, czułam że tam to ja na bank zejdę. Męczyli mnie okrutnie - sami nie wiedzieli co mi jest, a bali się mnie puścić, bo jakby cokolwiek stało się mi lub dziecku, to by poszli z torbami pod stertą pozwów, jedna z zalet leczenia poza Polską Na dokładkę, mam bardzo słabe żyły, więc dwie durne baby próbowały mi założyć walflony na dwóch różnych rękach. Efekt był taki że wychodziłam stamtąd jak pobita, obie ręce miałam fioletowe. Mój TŻ się śmiał że mam chodzić z długim rękawem bo ludzie będą myśleli że mnie bije W sumie nie wymyślili na co jestem chora, w międzyczasie dali mi zapobiegawczo antybiotyk na możliwą infekcję pęcherza której wcale nie było, więc tylko piguły bez sensu żarłam. Jedyny pozytyw tej choerej sytuacji był taki że jakoś ta rozmowa z tą chirurgą (??) jakoś tak mnie do pionu trochę postawiła.

Widzę że już 6 topików nastukałyście, nic tylko gratulować

Cytat:
Wielka machina marketingowa i tyle. Część rzeczy rzeczywiście ułatwia życie, ale część z nich to naprawdę pierdoły wymyślone po to, żeby się sprzedawały i po nic więcej, a które nawet czasem są niebezpieczne. Rynek stwarza sztuczne potrzeby, a my chcąc dla naszych maluchów jak najlepiej dajemy się na to nabierać. Jak dla mnie najlepszym przykładem takiego czegoś są takie miśki-przytulanki z nagranym biciem serca matki. Ich zadanie teoretycznie jest takie, że śpią z dzieckiem, i jak dziecko obudzi się w nocy, to misiek zaczyna grać to bicie serca, i to usypia dziecko. No super, ja nie wątpię w działanie kojące dźwięku serca matki, ale czy którakolwiek z tych reklam wspomina, że niemowlęta nie powinny mieć w łóżeczku żadnych zabawek ze względu na ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej? Żadna.

Cytat:
Chodziło mi raczej o to, że nasze matki i babki wcale nie miały tak kolorowo bez tych gadżetów. Były urobione po pachy, nie znały innego życia, co nie znaczy że nie skorzystałyby z tych gadżetów nie miały pomocy a na starość wychodzą problemy z tego "urobienia" np bóle kręgosłupa przez płukanie i pranie pieluch czy dźwiganie ciężkich wózków. Zniszczone dłonie, zmiany zwyrodnieniowe w stawach.
Osobiście jestem zwolenniczką starego wychowania bez "cackania się i chuchania", babcia jest dla mnie największym autorytetem, ale skoro można żyć wygodniej, ułatwić życie to dlaczego nie?
Zresztą to chyba normlane, kiedyś były telewizory na korbkę i trzebaby było wstawać żeby wyłączać, przerzucić kanał a moja babcia była zadowolona mając nowy tv i pilot w ręku.
Sama właśnie ułatwiam sobie spanie przez kojec i jedynie czego żałuję to że ta spełniłam tą "fanaberię" tak późno. Może i jestem wygodna, ale mam przynajmniej ten wybór być wygodną. One nie miały.
Ale trzeba być wygodnym, nikt nowego kręgosłupa nam nie da jak ten już zużyjemy Tyle że tak jak nasze babki nie miały prawie nic, my teraz mamy taki zalew towarów na rynku, że trudno zorientować się co jest naprawdę przydatne i łatwo kupić dużo niepotrzebnego shitu.

Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
Pokazałam mężowi... powiedział, że chyba oszalałam i nie będzie tylu rzeczy kupował. Jeszcze nie wie w jakim jest błędzie...
I w tle zabrzmiał taki złowieszczy chichot
Najlepiej kupować stopniowo, i chomikować, a po paru tygodniach robić wielkie oczy i "ale przecież to już dawno było kupione, chyba widziałeś" Nie będzie im tak łatwo się zorientować

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Dziewczyny jesteście kochane! Dzięki Wam mój humor zdecydowanie się polepszył Teraz już jestem 100% pewna mojej Blanki
Też mi się to imię baaaardzo podoba, kiedyś przeczytałam biografię Blanki Kastylijskiej i dziewczyna z jajem była, będzie dobrą patronką
A co do imion, zraża mnie tylko jedno. Alan. No sorry, ale od razu przychodzi mi do głowy anagram z pewnym mało prokreacyjnym rodzajem seksu. Jestem pewna że dzieciom z podwórka też w końcu przyjdzie do głowy ten anagram:/

Edytowane przez Roane
Czas edycji: 2013-11-02 o 11:29
Roane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-02, 11:35   #2130
The light
Zadomowienie

Mi Blanka bardzo dobrze się kojarzy. Mieliśmy w przychodni panią doktor o tym imieniu.
Bardzo miła i sympatyczna kobieta

Co do imion na "K" to, niestety, Klara mi się kojarzy najgorzej przez moja siostrę Magdę. Gdy wybierali imiona na bierzmowanie, cała klasa postanowiła, ze będą śmieszne/dziwne/oryginalne imiona wybierać.
Ona właśnie wzięła Klara i od tamtej pory wołali tak na nią wraz z brzydka rymowanka(nie będę przytaczać, bo nie chce zniechęcić).

Mi samej to imię kojarzy się z zimną, wyniosła kobieta w brylach z okresu przed latami 20(coś jak okres Ani z zielonego wzgórza).
Plus Klara z "Zemsty"

W ogóle co do imion jestem zdania, ze powinno być jak najprostsze. Dzieci z dziwnymi imionami są mniej akceptowane przez rówieśników. Jest to udowodnione przez psychologow.

Edytowane przez The light
Czas edycji: 2013-11-02 o 11:37
The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości