Miłośniczki Zary część XXIX - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-03, 10:57   #91
Nati83
Przyczajenie

Dot.: Miłośniczki Zary część XXIX

Dzięki za odpowiedź. Reklamacje uznali, naprawić torebki się nie da, a wymienić też bo nie ma jej w sprzedaży. Wolę mieć prawie pięć stów w garści niż kartę podarunkową ��
Nati83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 10:58   #92
Arinka_
Zakorzenienie

Przeglądałam sobie zdjęcia na Insta i trafiłam na budrysówkę, Dziewczyna pisze, że z Zary i w sumie jak przyglądam się detalom, to chyba ta co u Nas na stronie jest w kolorze khaki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 5274245505_2_1_1.jpg (71,6 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg a.jpg (39,2 KB, 77 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Bez☠tytułu.jpg (41,7 KB, 197 załadowań)
Stary 2013-11-03, 11:08   #93
UNIKALNA1983
Okrutna, podła i zła

Cytat:
Napisane przez Arinka_ Pokaż wiadomość
Przeglądałam sobie zdjęcia na Insta i trafiłam na budrysówkę, Dziewczyna pisze, że z Zary i w sumie jak przyglądam się detalom, to chyba ta co u Nas na stronie jest w kolorze khaki
Ładna

Edytowane przez UNIKALNA1983
Czas edycji: 2013-11-03 o 11:10
UNIKALNA1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 12:08   #94
klaudyjka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
To stres przed nową pracą, bo wcale dużo mniej nie jem ;p Od pon. zaczynam to już w ogóle przestanę jeść i w tydzień zrzucę z 5 kg ;p

A Ty chciałabyś się odchudzić czy po prostu masz taką budowę? Żeby to źle nie zabrzmiało chodzi mi o to że ze zdjęć jesteś bardzo proporcjonalna, ja przy moim wzroście powinnam ważyć dużo mniej, za to Ty mi wyglądasz w sam raz.
Mari ja w zasadzie nie wyglądam źle jeżeli chodzi o tuszę - wiadomo jakieś boczki wiszą i brzuszek jakiś jest, uda mogłyby być szczuplejsze ale ogólnie jest OK. Chciałabym schudnąć o jeden rozmiar
bo wtedy te "atrybuty starszej pani po dwóch porodach", o których pisałam wyżej trochę się zmniejszą. A poza tym lepiej się czuję jak jestem szczuplejsza i ciuchy się na mnie nie opinają .
Mam słomiany zapał i jak już sobie zaplanuję, że będę ćwiczyć to po kilku dniach już mi się odechciewa i mam sto różnych powodów, żeby tylko nie ćwiczyć .
Przy wzroście 160 cm ważę ok. 57 kg - chciałabym zrzucić 3-4 kg wtedy byłoby OK.

instagram: https://instagram.com/klaudyjkaluna/
klaudyjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 12:10   #95
LadyI
Zakorzenienie

[1=523c2d977675f8d89e6472e efe6f460b6ab4010a_6580dd2 588396;43535514]Wrzuć koniecznie fotki w płaszczu Na każdej z nas inaczej leży .... ale Ty jesteś wyższa ?[/QUOTE]

mam 173, zaraz chyba trochę się ogarnę i zrobię sesję

Cytat:
Napisane przez gabi1234 Pokaż wiadomość
witam i ja
od dwoch tygodni nic nie kupilam w zarze jestem z siebie dumna :-P
Ja mam zamiar zrobić sobie listopadowy odwyk, ale już sobie przypomniałam, że potrzebuję bieliznę, baleriny i szpilki

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
Nawet mi nie mów.. zajrzałam na net-a-porter
Oczywiście w oko wpadła mi najdroższa. Wychodzi nawet drożej niż moja upatrzona Prada.. Chyba zadowolę się chwilowo LV.
Kochana nie możesz się zadowalać byle czym

Cytat:
chociaż nie lubię budrysówek to ta jakoś wpadła mi w oko

Przebiję Was - mam jedną parę botków. Nie lubię tego typu obuwia, wolę kozaki albo czółenka

I błagam Was..nic nie mówcie o odchudzaniu..

Edytowane przez LadyI
Czas edycji: 2013-11-03 o 12:12
LadyI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 12:23   #96
Anty Marka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez LadyI Pokaż wiadomość
mam 173, zaraz chyba trochę się ogarnę i zrobię sesję

Ja mam zamiar zrobić sobie listopadowy odwyk, ale już sobie przypomniałam, że potrzebuję bieliznę, baleriny i szpilki

chociaż nie lubię budrysówek to ta jakoś wpadła mi w oko

Przebiję Was - mam jedną parę botków. Nie lubię tego typu obuwia, wolę kozaki albo czółenka

Ja to chyba muszę powiedzieć o odchudzonym portfelu w tym miesiącu ale może jeszcze się jakoś da to nadrobić...
Anty Marka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 12:38   #97
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:

Jeśli nie liczyć sznurowańców to też mam 1 botki Bardziej martwi mnie 1 para balerin, ale poszukam czegoś na wiosnę.

A co do torebki.. cóż €1,850 jest nieco poza moim obecnym zasięgiem. Ale można kupić tamtą, a resztę upchnąć w skarbonce na przyszłość

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 12:47   #98
Anty Marka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez klaudyjka Pokaż wiadomość
Mari ja w zasadzie nie wyglądam źle jeżeli chodzi o tuszę - wiadomo jakieś boczki wiszą i brzuszek jakiś jest, uda mogłyby być szczuplejsze ale ogólnie jest OK. Chciałabym schudnąć o jeden rozmiar
bo wtedy te "atrybuty starszej pani po dwóch porodach", o których pisałam wyżej trochę się zmniejszą. A poza tym lepiej się czuję jak jestem szczuplejsza i ciuchy się na mnie nie opinają .
Mam słomiany zapał i jak już sobie zaplanuję, że będę ćwiczyć to po kilku dniach już mi się odechciewa i mam sto różnych powodów, żeby tylko nie ćwiczyć .
Przy wzroście 160 cm ważę ok. 57 kg - chciałabym zrzucić 3-4 kg wtedy byłoby OK.
Proponuję Skalpel Ewy Chodakowskiej. Naprawdę po miesiącu i ćwiczeniach co dwa dni widać efekty! Ja jestem w szoku jeśli chodzi o zmiany, ale trzeba być systematycznym. Po półtora miesiąca odpuściłam i trochę się pozmieniało do tego doszły chipsy wieczorem i znów się za siebie wzięłam ćwiczę i czekam na kolejne efekty. Skalpel można zobaczyć tu:http://www.youtube.com/watch?v=v1YlQv3IXu8
Anty Marka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 12:52   #99
klaudyjka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anty Marka Pokaż wiadomość
Proponuję Skalpel Ewy Chodakowskiej. Naprawdę po miesiącu i ćwiczeniach co dwa dni widać efekty! Ja jestem w szoku jeśli chodzi o zmiany, ale trzeba być systematycznym. Po półtora miesiąca odpuściłam i trochę się pozmieniało do tego doszły chipsy wieczorem i znów się za siebie wzięłam ćwiczę i czekam na kolejne efekty. Skalpel można zobaczyć tu:http://www.youtube.com/watch?v=v1YlQv3IXu8
Dzięki

instagram: https://instagram.com/klaudyjkaluna/
klaudyjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 13:03   #100
ZlaZlosliwaZlosnica
Zakorzenienie

Cytat:
Stary 2013-11-03, 13:08   #101
cremova
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez Plotkaraaa Pokaż wiadomość
Ja kupowałam w sklepie internetowym i jak oddałam do reklamacji w stacjonarnym to od raz uznali mi reklamacje i do 2 tyg miałam pieniądze na karcie, którą płaciłam.
reklamacja rzeczy ze sklepu online rozni sie od tej sklepowej, sklepy stacjonarne Zary sa oddzielnymi sklepami od Zary online, stacjonarny sklep posredniczy tylko w zwrotach i reklamacjach, ale nie idzie to przez ich kasy, z klientem rozlicza sie sklep online

witam i ja w nowym watku

cremova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 13:16   #102
justytynka
Zadomowienie

Cytat:
Śliczna jest czemu taka droga
W nowym wątku witam i ja
Stary 2013-11-03, 13:37   #103
elduce
Raczkowanie

mon9 - jaka szkoda, że nie ma już tych coverów z flawless w małych rozmiarach... uwielbiam takie fasony. nie mogłaś wcześniej się w nim pokazać!?
Stary 2013-11-03, 13:37   #104
LadyI
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anty Marka Pokaż wiadomość
Ja to chyba muszę powiedzieć o odchudzonym portfelu w tym miesiącu ale może jeszcze się jakoś da to nadrobić...

Cytat:
Jeśli nie liczyć sznurowańców to też mam 1 botki Bardziej martwi mnie 1 para balerin, ale poszukam czegoś na wiosnę.

A co do torebki.. cóż €1,850 jest nieco poza moim obecnym zasięgiem. Ale można kupić tamtą, a resztę upchnąć w skarbonce na przyszłość

no to rzeczywiście 8tys to sporo. Może zacznijmy grać w totka
LadyI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 13:39   #105
Asvada
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez RedShine Pokaż wiadomość
Weszłam nadrobić wątek a tu już nowy
Ja tak samo...

Cytat:
Ta karmelowa jak najbardziej jest z Zary, ale nie ma jej w tej chwili na stronie, może się jeszcze pojawi, bo widzę "back soon". To była moja miłość od pierwszego wejrzenia, ale cena - dla mnie nie do przełknięcia. 550-600 zł, no może. Ale tyle, masakra.
Asvada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 13:40   #106
RedShine
Zakorzenienie

[1=523c2d977675f8d89e6472e efe6f460b6ab4010a_6580dd2 588396;43536119]Ja w sumie u siebie Zary też nie mam, ale u mnie nie ma problemu - to tylko kwestia 30 km w jedną stronę
Wyrzuciłam sweterek, ten kopertowy, wiązany, w którym wrzucałam fotę dzisiaj, szpile za 169 zł - 2 pary, sukienkę z TRF-u w której Cori się ostatnio pokazywała (zielona i czarna za 129 zł) fason nie dla niziołków podkroje pach za duże jak zwykle ...[/QUOTE]

Ja mam 50 km w jedną stronę, a na dodatek cierpię na ciągły brak czasu Sweterek faktycznie taki se, a buty już wiadomo Załamałaś mnie za to tą sukienką, bo ja się na nią skusiłam przez Corii właśnie... Ja też niziołek, ale bardziej mnie martwiły te wykroje pach, co by mi efektu pudziana nie robiły. Aż tak źle na niskich osobach wygląda?

Cytat:
Napisane przez fantastic Pokaż wiadomość
dzięki bardzo może też się wybiorę w pon. do Z.
i zgadzam się ja każdemu polecam ten salon, obsługa na najwyższym poziomie
Ok, daj znać to ewentualnie sprawdzę. Znaczy się na bank teraz sprawdzę, bom sama ciekawa

Cytat:
Napisane przez magda20003 Pokaż wiadomość
A Antigona śliczna Ja Tżciakowi wbiłam do głowy, że gdyby chciał mi prezent zrobić jakiś fajny to niech to będzie Antigona właśnie.
Racja, jest prześliczna Ja wczoraj też ją pokazałam i o dziwo padły słowa wielkiego uznania

Cytat:
Napisane przez Corii Pokaż wiadomość
A czemu, kocham kabanosy i przyjme KAZDĄ ilość
Corii, w ostateczności zawsze masz opcje nr 2

Cytat:
Przyszłam po poradę, który kolor wybrać?
Granatową
RedShine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 13:41   #107
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:

Mała kumulacja jest

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Stary 2013-11-03, 13:51   #108
dd1dd
Zakorzenienie

Cytat:
granatową
witam w nowym wątku
Stary 2013-11-03, 14:05   #109
RedShine
Zakorzenienie

Cytat:
Ja gram i jakoś kiepsko mi idzie

Cytat:
Napisane przez Asvada Pokaż wiadomość
Ja tak samo...
Na wyprzedaże to chyba trzeba będzie wziąć urlop
RedShine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 14:30   #110
kaszanka85
Zakorzenienie

witam w nowym wątku
przymierzałam się dziś do szala w kratę z koronka, ale dla mnie to chyba za dużo się na nim dziejemuszę nad nim pomyśleć
kaszanka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 14:31   #111
gabi1234
Zakorzenienie

zgrzeszylam....... :-( kupilam legginsy :-/ ale to w sumie nie ciuch wiec sie nie liczy :-P legginsy trzeba po prostu miec do kozakow i hunterow :-P
Stary 2013-11-03, 14:35   #112
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
zgrzeszylam....... :-( kupilam legginsy :-/ ale to w sumie nie ciuch wiec sie nie liczy :-P legginsy trzeba po prostu miec do kozakow i hunterow :-P
Nie widziałam ich u Ciebie jeszcze
Ja chcę kupić jasne (a'la wełniane) pod(za)kolanówki i do czarnych rajtek i spódnicy

Stary 2013-11-03, 14:38   #113
gabi1234
Zakorzenienie

Cytat:
Nie widziałam ich u Ciebie jeszcze
Ja chcę kupić jasne (a'la wełniane) pod(za)kolanówki i do czarnych rajtek i spódnicy
mam jedne :-Pkuione tuz po porodzie bez mierzenia zapobiegawczo w rozm L :-P
Stary 2013-11-03, 14:40   #114
523c2d977675f8d89e6472eefe6f460b6ab4010a_6580dd2588396
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ewcik Pokaż wiadomość
super wyglądasz

hmm nie mogę tego przeżyć nie wiem dlaczego nie przymierzyłam wtedy więcej par ale chyba i tak spróbuję może akurat

Mari
Ewcik, no szkoda że nie przymierzyłaś więcej par z tych spodni. Ja akurat przymierzyłam pierwsze z brzegu i spasowały mi w obwodach i na długość.

Cytat:
Napisane przez magda20003 Pokaż wiadomość
A tak, wiem, zapomniałam dopisać. Ja już letnie rzeczy w znacznej mierze spakowałam we wrześniu i wrzuciłam na najwyższe półki w szafie- więc wybierałam tylko z jesiennych albo takich uniwersalnych

Lukardis, no i fajnie! Pisałam już wcześniej, że zanim się przepakuję z torby do torby to mijają miesiące więc ta piątka mi w zupełności wystarcza teraz A Antigona śliczna Ja Tżciakowi wbiłam do głowy, że gdyby chciał mi prezent zrobić jakiś fajny to niech to będzie Antigona właśnie.
A to zupełnie teraz inaczej brzmi

Cytat:
Napisane przez assicka Pokaż wiadomość
Napisałam w starym wątku
Więc przeklejam:

Hm.. to teraz tym bardziej nie wiem, co robić
W rudych skórka jest miększa? Chyba że akurat na takie pary trafiłaś Jak znam Zarę, to każda para na pewno będzie leżała inaczej
Na zdjęciach fajnie wyglądają

Płaszcze bym oddała - wg mnie nie leżą najlepiej

Najlepiej, jakbym je przymierzyła, ale mam chore dziecko w domu i ciężko się wyrwać
Assicka, cieliste krokodylowe i rude szpile mają sztywną, twardą skórę.
Może tak: w rudych dałabym radę chodzić a w cielistych nie bo zmasakrowałyby mi stopy
Najlepiej jakbyś sobie je przymierzyła - bo jednak każda z nas ma inne stopy i wymagania. Cena jest zachęcająca ale ja jestem na nie

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
Jeszcze jej jako tako nie dostałam, więc nic nie mówię, ale zostałam wybrana na "próbę" więc idę od pon. zobaczyć co i jak. Pewnie jakąś umowę podpiszemy, bo tak z głupia frant tam też nie będę siedzieć. Ale jeszcze nic tak naprawdę nie wiem i sama nie wiem, czy mi się tam będzie podobać, więc nic nie mówię. Może się też okazać, że marnie będą chcieli płacić, a trzeba się cenić Musisz się uzbroić w cierpliwość Nie jest to wprawdzie hit jeśli chodzi o rozwój zawodowy, bo troszkę zmienię "branżę", ale ogólnie wygląda na miłą i wygodną pracę dlatego trzymajcie kciuki Bo jak nie to wezmę przykład z Corii i złożę cv do Zary

Kasiula, właśnie o ten żakardowy worek mi chodzi, ja go też muszę zwrócić. Odebrałam też marynarkę z special prices, ale wychodzi mi, że muszę mieć większy rozmiar chyba ;(
Trzymam kciuki za pracę, oby to była taka która Cię zadowoli , również finansowo.
Te żakardowe kurtki jakiś duże wychodzą a marynarki ze special price są na mnie o.k. Mari ale jak Ty się odchudzasz to może nie warto wymieniać na większą?

Cytat:
Napisane przez bbbeee Pokaż wiadomość
A oni nie przyjmują tylko studentów?
Fakt, że dużo zarowej obsługi to młodzi ludzie ale widywałam już babki starsze niż dwadzieścia parę lat

Cytat:
Napisane przez ladybird1122 Pokaż wiadomość
Lepsze to niż pracować w mięsnym i wynagrodzenie pobierać w kabanosach albo salcesonie
Też racja, szczególnie gdy nie jest się zbytnio mięsożernym

Cytat:
Ciemniejszą

Cytat:
Ja mam 50 km w jedną stronę, a na dodatek cierpię na ciągły brak czasu Sweterek faktycznie taki se, a buty już wiadomo Załamałaś mnie za to tą sukienką, bo ja się na nią skusiłam przez Corii właśnie... Ja też niziołek, ale bardziej mnie martwiły te wykroje pach, co by mi efektu pudziana nie robiły. Aż tak źle na niskich osobach wygląda?
Cytat:

Ok, daj znać to ewentualnie sprawdzę. Znaczy się na bank teraz sprawdzę, bom sama ciekawa

Racja, jest prześliczna Ja wczoraj też ją pokazałam i o dziwo padły słowa wielkiego uznania

Corii, w ostateczności zawsze masz opcje nr 2

Granatową
Z czasem u mnie też krucho, zazwyczaj w soboty pozwalam sobie na zarowe zakupy
Kochana, większość zarowych sukienek bez rękawów mi nie pasuje właśnie ze względu na wykrój pach (latem miałam ten sam problem). Może gdybym miała te 170 cm wzrostu lub przy 160 cm większy biust i szersze ramiona to problemu by nie było.
Mną się nie sugeruj bo każda z nas ma inną sylwetkę - na Tobie może się dobrze układać .
523c2d977675f8d89e6472eefe6f460b6ab4010a_6580dd2588396 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 14:40   #115
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
jakie ?

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 14:47   #116
acupof
Raczkowanie

Cytat:
mnie się osobiście bardziej podoba granatowy, ale to zależy od Twojej urody w dużej mierze.
acupof jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 14:57   #117
gabi1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
jakie ?
nie umiemna tel zapisywac linkow ale skopiowalam zdjecie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 6787281800_6_1_1.jpg (37,6 KB, 137 załadowań)
Stary 2013-11-03, 15:02   #118
Phoebee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mon9 Pokaż wiadomość
tak to ta
przymierzałam XS (taki zazwyczaj noszę) i jest dopasowana, innym razem przymierzyłam S i była luźniejsza ale też ok, więc jak kto lubi.
fajne jest w niej to, że w środku ma ukryte sznureczki które można ściągnąć i reguluje się wtedy szerokość w pasie
Bardzo ładnie wyglądasz w parce. Na stronie nie zwróciłabym na nią uwagi.
Szkoda tylko,że nie jest cieplejsza.
Phoebee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-03, 15:13   #119
StraVvberry
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Manehajera Pokaż wiadomość
ja już jestem bankrutem...zamówiłam torebkę, spódnicę i rozważam sukienkę...

http://www.zara.com/pl/pl/kobieta/sp...8p1531012.html

http://www.zara.com/pl/pl/trf/torebk...3p1326397.html

http://www.zara.com/pl/pl/nowo%C5%9B...2p1568525.html

marzy mi się jeszcze budrysówka i parka z baranem

(macie do niej linka?)
Spódniczka i torebka piękne!
Stary 2013-11-03, 15:15   #120
Marigold19
🦄

[1=523c2d977675f8d89e6472e efe6f460b6ab4010a_6580dd2 588396;43543075]

Trzymam kciuki za pracę, oby to była taka która Cię zadowoli , również finansowo.
Te żakardowe kurtki jakiś duże wychodzą a marynarki ze special price są na mnie o.k. Mari ale jak Ty się odchudzasz to może nie warto wymieniać na większą?

[/QUOTE]

Dziękuję Właśnie o to chodzi żeby finansowo też mi odpowiadała, ale żeby też było fajnie i miła atmosfera, bo stres miałam w poprzedniej pracy i okropnego szefa i tego więcej nie chcę ani nie potrzebuję.

Te żakardy wychodzą na duże, więc wzięłam S, bez problemu w nią wlazłam, a zwykle potrzebuję M, nawet myślałam, że XS by lepiej leżała A co do marynarki to boję się, że nawet jak schudnę to będzie za mała, bo ona jakoś dziwnie na biuście się układa- dopnę się, ale jak wezmę głębiej powietrza to się rozpina a niewiadomo tak naprawdę, co się stanie z biustem jak się zacznę odchudzać- być może spadnie 2 rozmiary, a możliwe że tylko parę cm. Na razie jeszcze nie postanowiłam, co z nim zrobię ;/ Bardzo mi się on podoba

12.03.2023 r.- 12.06.2023 r.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości