|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,56% |
| Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile |
|
6 | 15,38% |
| Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy |
|
3 | 7,69% |
| Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy |
|
19 | 48,72% |
| Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie |
|
5 | 12,82% |
| Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi |
|
1 | 2,56% |
| Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę |
|
4 | 10,26% |
| Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I
Moj TZ jak ma wolne i wstaje za mnie do Bartka to musze go osobiscie dosc gwaltownie budzic zeby wstal do niego bo on nawet nie slyszy kiedy mu sie syn budzi
Cytat:
|
|
#1982 | ||
|
Zakorzenienie
|
Emilka się nie denerwuje jak ma czkawkę, ale czasami daję cyca i przechodzi, przeważnie przeczekuję.
Cytat:
muszę wypróbować z ciekawości ![]() Cytat:
|
|
#1983 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Motyl ja też karmię w łóżku w nocy, a potem budzę TŻ, że ma małego przewinąć, albo jak widze, że młody bardzo rozbudzony, to sama przewijam, budze TŻ i mówię, żeby go wziął na klate do siebie. Dzisiaj go wziął, ja wracam z wc, a oni razem odpłynęli.
|
|
#1984 |
|
Zakorzenienie
|
jako że z psychologia rozwojowa to nie moj konik, odgrzebałam wszystkie materiały ze studiów i edukuje się na bieżąco.
znalazłam taka fajna tabelkę z zadaniami dla rodzicow w poszczególnych fazach rozwoju u dziecka i skojarzyłam, że część z was pyta jak się bawić z dzieckiem teraz, albo zarzuca sobie, że nie ma czasu stymulować rozwoju malucha. otóż zgodnie z badaniami (nienajnowsze bo to lata 80') podstawowym zadaniem rodziców w okresie 0-3m-ce jest jak najszybsze reagowanie na potrzeby dziecka... główną umiejętnością jaką rozwija dziecko (oprocz fizjologii) jest poczucie sprawstwa; bez ktorej dalszy rozwoj bedzie zaburzony tzn. poczucia ze moje działania mają sens i warto sie starać.... dziecko z zaspokojonymi potrzebami w pozniejszym okresie chetniej samo eksploruje przestrzen i nie potrzebuje dodatkowej rodzicielksiej stymulacji. Zbyt intensywna stymulacja rozleniwia własną motywacje do poszukiwania ( co ciekawe potwierdza sie to tez w okresie wczesnoszkolnym, że zbyt duza organizacja czasu dla dziecka- duzo zajec pozalekcyjnych it. obniza kreatywność i zdolność przyswajania wiedzy) dlatego w okrecie 0-3 powinno sie dziecku ograniczac bodzce a nie je dostarczac... spokojnie wystraczy mu pare ludzkich twarzy do ogladania, karuzelka i dwie zabawki--- dziecko powinno miec poczucie ze jest w stanie ogarnac ta przestrzen, te bodzce ktore do niego dochodzą to tak wlasnymi słowami ![]() ale wywód... ale to efekt braku wody w mieszkaniu... naczyn nie pozmywam, podlog ani lazienki nie umyje, a reszta czysta
|
|
#1985 |
|
Zadomowienie
|
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20080607650113.html 21.08.2009 23.09.2013 Edytowane przez marysia_258 Czas edycji: 2013-11-04 o 11:07 |
|
|
|
#1986 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nasza skarbnico wiedzy ![]() My po wizycie u pediatry. Mała ma coś z nerką, ale podobno to wada rozwojowa i nie należy się przejmować ![]() Poza tym oczywiście próbowała mnie namówić na kp, ale jestem twarda. Maleństwo spało od 24 do 9 z jedną przerwą o 5 na jedzenie, jak już zasnęła, to nie było stęków do tej pory. Ogólnie taka spokojna jest, buzię ma coraz ładniejszą (pediatra twierdzi, że to nie zmiany alergiczne, ale dziś to wygląda zupełnie inaczej niż 2 dni temu )... Także dziś poproszę gina o Bromergon albo inne coś na wyciszenie laktacji. I poczekam kilka dni z realizacją recepty.
|
|
|
#1988 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Pięknie dziękujemy za kciuki -pomogły
Skąd ja to znam. U mnie dochodzi jeszcze opieka nad starszą latoroślą Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() My planujemy chrzciny jakoś po Wielkanocy misia Twojej teściowej nic tylko strzelić w łeb. Co za baba koszmarna A Wasze wielkie małe JOŁ śliczniaste ![]() ladanseuse Cytat:
Jak długo będziesz Jej musiała zakładać tą poduszkę?W załączniku moja Gwiazdeczka
|
|||||
|
|
|
#1989 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Kciukam za siostrę ![]() |
||||
|
|
|
#1990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy kogoś boli w połogu spojenie? bolało mnie pod koniec ciąży, ale to normalne, i teraz od jakiś 2 tygodni tak jakby mnie wszystkie kości bolały wokół pipki ![]() ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Diorisha - śliczna Ewunia
|
|
#1991 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super podpowiedzi |
|
|
|
|
#1992 | ||||
|
Zakorzenienie
|
jesteśmy po badaniu bioderek- wszystko gra
w ogóle Misio grzeczny- 4 dziaciaczków była przed nami i każde płakało a Miki szczęśliwy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja nie ladan, ale też tak Mika noszę- wiązanie kieszonka ![]() Cytat:
za siostrę no i super, że Oli się wyprawa spodobała
|
|
#1993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Super |
|
|
|
|
#1994 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() leżaczek ma ten sam co mój królewicz Maciuś Cytat:
nie zazdroszcze przejsc... a jestes pewna ze jest lepeij przez mm czy jeszcze jakis czynnik doszedł?
|
|
|
#1995 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zauważyłam,że wiele z mamuś pisze,że ich dzieci nie spią w ciągu dnia i chciałam zapytać co w takim razie robicie?Bawicie się z dziećmi, stymulujecie? Dzięki za to co napisałaś, tak się tylko zastanawiam,czy reagowanie na potrzeby to ZAWSZE wzięcie na ręce?Bo ja nie zawsze to robię, wiadomo. Czasem coś pomarudzi jak zasypia to ją pogłaszczę, jak smoczek wyleci a ona dalej go chce to jej dam... Wychodzi na to,że nie powinnam jeszcze miesiąc kłaść jej na matę, bo tam za dużo bodźców. Cytat:
Brawa dla ślicznej Ewci![]() Moje dziecko nadal ma katarek. Nie jakiś duży, ale troszkę trudno się jej oddycha. Nie wiem co robić?Zamówiłam nawilżacz i mam nadzieję,że on troszkę podratuje sytuację, bo ten katar to już ze 2 tygodnie...Pediatra mówiła,że za mały,żeby coś z tym robić,że tylko wyciągać :confus ed:
|
|
#1996 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hej hej witamy się z naszego pierwszego "werandowania"
Mały śpi już godzinkę, bardzo ładnie.Dzięki temu poodkurzałam, pościerałam podłogi i robię pranie ![]() (pierwszy raz od porodu się dopiero tak ogarniam )A ja jestem żarłok i nie potrafię się powstrzymać. Dwa dni temu zjadłam twarożek, dziś ser żółty i kaszę mannę z borówkami. Jak coś małemu zaszkodzi nie będę wiedziała co ![]() Cytat:
![]() dzięki już wysłałam męża do sklepu ![]() Cytat:
dzięki Cytat:
![]() dobrze wiedziec ![]() Cytat:
![]() najważniejsze jest zdrowie i szczęście Twoje i Elenki
|
|
#1997 | |
|
Zadomowienie
|
Piekna gwaiazdeczka
Cytat:
Malena pieknie spi po mm. Ty bidulko troszke odetchniesz i ciut odespisz My dzisiaj konczymy szesc tygodni. Jak ten czas leci... Jutro idziemy sie szepic. Boje sie tego jak nie wiem co ![]() Maly dalej w nocy slabo spi W dzien jest lepiej mam sporo czasu dla siebie.A to moj Ksieciunio
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20080607650113.html 21.08.2009 23.09.2013 Edytowane przez marysia_258 Czas edycji: 2013-11-04 o 11:34 |
|
|
|
|
#1998 |
|
Zakorzenienie
|
Helol. Podczytuje Was na biezaco i wczoraj po wizycie u tesciow.mialam ochote przelewac wode nad glowa. Bujalam Filipa pol nocy w nosidle ale jak zaczal przysypiac o 23 to wstal o 5 z malymi pobudkami.. na bujanie.. a w dzien prawie niespal za to teraz odsypia..
Biore Cerazette - anty od 10 dni i pojawilo sie plamienie.. Co do kataru Filip tez charczy.. ale niema co odciagac dostalam skierowanie do laryngologa ale terminow na ten rok brak. W.sumie jak czytam forum to mama wrazenie ze normalne a wiem ze osluchowo czysto, ale chyba pojde prywatnie bo niezdzierze gadania tesciowej ze to niejest normalne.
|
|
#1999 |
|
Zakorzenienie
|
Dzis konczymy 8 tygodni ![]() Moj wielki chlopak
|
#2000 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
hejo
po długim weekendzie w końcu spokój w domu ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
czasem potrafi mu się odbić tuż przed kolejnym karmieniemCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
muszę zmienić butelkę na jakąś z mniejszym smokiemmój też nie slyszy jak wstaję do Marcina, za to ja nie słyszę jak on wstaje do Andzi |
||||||
|
|
|
#2001 |
|
Zadomowienie
|
W LIDLU pampki po 88zl za 186 szt
![]() Tylko ze najmniesze od 4 kg.
|
#2002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Śliczniusia Twoja Ewuńcia Cytat:
|
|
#2003 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko śpi już na brzuszku 3,5 godz. bez przebudzenia. Zauważyłam,że tylko na brzuszku tak świetnie jej się śpi.
|
#2004 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja brałam Cerazette po porodzie z Jakubem i też miałam na poczatku plamienie... mój chłop mnie na łopatki rozwala... pojechał dzisija do gina po zaświadczenie do becikowego, trzy razy mu tłumaczyłam że od 8 do 9 on robi usg, ale w gabinecie nr 11 jest jego asystentka i do niej ma iśc nawet jak będzie full kobiet w kolejce... a ten wysiedział się w kolejce do gabinetu nr 15- gabinet położnych i dzwoni że pod 11 jest mega kolejka i że na pewno go żadna nie przepuści... więc się pytam czy w ciągu 10 minut jakas kobieta wychodziła lub wchodziła do gabinetu czy nie czy tylko do usg, więc mówi że do usg... i w końcu wszedł do tej 11 i załatwił... później mi tłumaczył że się bał tam od razu wejść bo może jakaś pacjentka by na fotelu była |
|
|
|
|
#2005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
so sweet![]() Kaśka.... jakie trudne to wiązanie łooooo matko u mnie nadal nie ma wody... zgnije z głodu w domu ![]() nadal przez to jestem w pizamie, zeby nie umyte ...maciek ma mame fleje
|
|
|
#2006 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Leżaczek kupiłam używany ale w super stanie na all. Ewunia lubi sobie na nim polegiwać ![]() Cytat:
Jeśli katarek jest niewielki to ja bym jedynie nawilżała nosek. Nawilżacz to bardzo dobry pomysł. Dziś pediatra mnie podpytała o temp. w domu więc Jej mówię,że 21-22 stopnie a Ona mi na to,że powinno być 19 max. 20 stopni bo wtedy się dziecku najlepiej oddycha. Kurcze ze mnie niesamowity zmarźluch i chyba przymarznę przy 19-20stopniach Ewa miała katastrofalny katar. Pediatra zaordynowała 10kropli cebionu,3ml calcium no i kropelki do nosa a pod nosek maść majerankową. Dodatkową inhalowałam małą solą fizjologiczną Cytat:
Kciukam za jutrzejsze szczepienie i gratulujemy 6tygodni ![]() A Księciunio prześliczny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kurcze a Ewa w ogóle nie chce spać na brzuszku. Jak tylko Ją położę to od razu podnosi się wrzask A Natalcia tak lubiła spać w tej pozycji...
|
|||||
|
|
|
#2007 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Nadrabiam Was od rana i skończyć nie mogę
![]() Cytat:
![]() Nie słyszałam o tym czarcim zielu ![]() Ja czuję Cytat:
Ale nie wymagam od niego żeby go przebierał, bo według mnie to bez sensu bo ja i tak wstaje i daje małemu cyca. Od 5 rano Filipa zazwyczaj już nie odkadam do łóżeczka i śpi u nas w łóżku, to wtedy mąż przejmuje pałeczke i podaje np. małemu smoczek jak się obudzi. Jak się nie może uspokoić to bierze na klate. A ja wtedy sobie śpie ![]() Cytat:
![]() Ale jakoś w to nie wierze, bo dwuletni synek mojej siostry rzadko przesypia całą noc ![]() Ja nic nie robię, czekam aż mu przejdzie. Czasami jak się obsika to dostaje czkawki, wtedy go przebieram i mu przechodzi. Cytat:
![]() Cytat:
Urocza ![]() Cytat:
I super, że wszystko ok.Cytat:
![]() Super Księciunio
|
|||||||
|
|
|
#2008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec o 5 jak go karmie i on po pol godziny zaczyna kwekac to obracam na brzuch i jak reka odjał... i potwierdziło sie to co pisałas ty i kropla... ze odbijanie nic nie ma tu do rzeczy a co do odpowiadania na potrzeby dziecka to oczywiscie ze nie zawsze jest to branie na rece...u nas czesto jest to podanie smoczka, ponadprogramowa zmiana pampka czy wlasnie przełożenie na brzuszek
|
|
|
#2009 |
|
Zadomowienie
|
hej,
za nami kolejna nieprzespana noc ![]() jak myślę, że już gorzej być nie może to Synek zawsze mi pokazuje, że jednak może ![]() oby szybko z tego wyrósł ![]() no nic, zaraz mleczko i śmigamy na spacerek, a jutro z Młodym lecę na usg przezciemiączkowe a ze sobą do zębologa na rwanie ósemki
|
|
|
|
#2010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie za późno ale
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.

muszę wypróbować z ciekawości 
WItam się po pierwszym wyjazdowym weekendzie z maluchem. Byliśmy u moich rodziców,a to 2h jazdy. Ola zniosła podróż b dobrze i ogólnie była super spokojna, prawie wcale nie płakała, mnóstwo spała, itp... normalnie inne dziecko. Odpoczęliśmy sobie. Dziś w nocy już gorzej, ale tyle naszego, że chociaż weekend lajtowy 

[/RIGHT]

Dzis konczymy 8 tygodni