|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część wątku? | |||
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
25 | 40,98% |
Rosną nam zdrowo i kopią nas mocno maluchy co mają rodzić się WIOSNĄ - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 |
3 | 4,92% |
Jesień za oknem, liście z drzew spadają, a nasze maluszki się ujawniają - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 |
2 | 3,28% |
Coraz większe nasze brzuszki, a w nich kopią już maluszki - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 |
15 | 24,59% |
Z kompletowaniem wyprawki urwanie głowy- czy o tym będzie nasz wątek nowy?- Mamusie III/IV 2014 cz.3 |
0 | 0% |
Półmetek za nami, wiosną będziemy mamami - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 |
16 | 26,23% |
Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4831 |
BAN stały
|
Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201
Dziewczyny zauważyłam żę w ostatnich dniach brzuszek mi się bardzo obniżył, brzuch mam twardy prawie ciągle i czuje takie kłucia w środku tak jak by w okolicach szyjki myślicie że mam się czym niepokoic? Dziś znajomy lekarz rzucil tekst w stylu że ja to terminu napewno nie doczekam skoro już mi brzuszek tak nisko opadł... W piątek wizyta...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4832 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4833 |
Rozeznanie
|
Tez jestem za teqiba
![]() Ja juz chyba mam wszystko na wyprawkę. Musze tylko pokoik pomalowac, poza tym meble, wózek, kolyske, ciuszki i przybory do higieny....wszystko, wszystko. Jedynie musze kupic pieluszki ![]() I jest kilka rzeczy, których moim zdaniem nie musze miec przed porodem (np laktator). Jezeli okaże się że go potrzebuje to tz wskoczy do apteki a wczesbiej dla mnie to niepotrzebny wydatek ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4834 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4835 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() ![]() To ja juz zaloze watek, a pozniej mmhym z lista niech sie wpisze i Ty Kate i potem znowu ja z Twoim kompendium wiedzy ![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- A ja prawie nic - to sie uzupelniamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4836 |
Zakorzenienie
|
Sprzedam Ci potem po okazyjnej cenie bo będe miała za dużo
![]()
#4837 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za wskazówki do podpisu
![]() Teqiba pamiętaj o zaginionych mamach bo miałyśmy zrobić porządek w liście Edytowane przez kate1623 Czas edycji: 2013-11-06 o 19:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4838 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez mona1 Czas edycji: 2013-11-06 o 19:48 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4839 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4840 |
Wtajemniczenie
|
też mi się ubranka podobają
![]() co do kombinezonu to ja bym go nie skreślała ![]() wychodziłyśmy ze szpitala to było może ze 2 stopnie ciepła. no mamusie kwietniowe to moga w sumie nie kupowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4841 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4842 |
Wtajemniczenie
|
paula twardnienie brzucha to skurcze a kłucia szyjki mogą świadczyć o jej skracaniu się także jak będziesz nadal czuła taki dyskomfort udałabym się chyba do lekarza.
odpoczywaj dużo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4843 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez mona1 Czas edycji: 2013-11-06 o 19:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4844 |
Zadomowienie
|
Ej dziewczyny, które korzystały z ovufriend widziałyscie ich nową aplikację przeznaczoną dla ciężarnych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4845 |
Zakorzenienie
|
![]() Gratuluje Dziewczynek, a takze nowych pojazdow i ubranek. ![]() Czuje sie fatalnie, dzis ledwo dowloklam sie do fizjoterapeutki, a to wszystko z powodu mojego rozchodzacego sie spojenia i bolow kregoslupa. Zostalam wymasowana, zaopatrzono mnie w pas, a w piatek bede miala akupunkture ![]() Fizjo uwaza, ze to wszystko skutki mojego zawodu ![]() Mialam tez usg polowkowe czesc druga. Dzis lekarzowi udalo sie wszystko zobaczyc, co tylko chcial i jest dobrze. Podjelam tez decyzje, ze pracuje do konca listopada, a potem ide na l4. Czeka mnie wieksza liczba wizyt, bo PAPPA-a mam bardzo niskie, a to jest laczone z hipotrofia, podwyzszonym cisnieniem i wczesnym porodem, czyli wszystkim tym, co mnie spotkalo ostatnio ![]() To wszystko powoduje, ze nastroj mam bardzo sredni i nie poszlam dzis do pracy. Sciskam Was mocno ![]()
#4846 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziś była promocja dnia 20% na spodnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4847 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() na razie mi się podoba ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez thidien Czas edycji: 2013-11-06 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4848 |
Moderator
|
Dziewczynki potrzebuję pomocy - kogo jeszcze przenieść do zaginionych?
Tu macie statystyki tego wątku: https://wizaz.pl/forum/misc.php?do=whoposted&t=718097 Na razie przeniosłam wszystkie osoby które miały poniżej 5 postów - jeszcze kogoś byście przeniosły? Bo nie chcę żeby ktoś się na mnie pogniewał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4849 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4850 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4851 |
Zakorzenienie
|
A to ja się podzielę moją listą, produkowaną od 2 miesięcy z siostrami-mamami, wizażem i innymi stronami
![]() ![]() ![]() Elunka, twój sposób jest super, jak będę miała chwilę to wykorzystam moją listę do tego sposobu - bardzo rozsądne jest wpisywanie cen, bo bardzo ułatwi planowanie wydatków ![]() No to proszę lista: Ubranka dla dziecka: - body z długim rękawkiem - 8 sztuk - body z krótkim rękawkiem - 6 sztuk - śpiochów lub pajacyków - 8 sztuk - sweterki/bluzy - 4 sztuki - spodenki/półśpiochy - 4 pary - rękawiczek niedrapek - 2 pary - skarpetek lub bucików bawełnianych - 4 pary - cienkie czapeczki bawełniane - 2 sztuki - cieplejsze czapeczki osłaniające uszy - 2 sztuki - kurteczka, śpiworek albo cienki kombinezon - buciki niemowlęce lub grube skarpety dla niemowląt Do pokoju maluszka: - mebelki/łóżeczko/kołyska - ochraniacz na szczebelki - materac do łóżeczka (najlepiej kokosowo-gryczany) - folia ochronna na materac – 2 sztuki - prześcieradło – 2 sztuki - komplet pościeli (poduszka+kołderka najlepiej ze sztucznym wkładem, naturalne może uczulać) – 2 sztuki - śpiworek - komoda z przewijakiem lub stolik do przewijania - mata lub nakładka na przewijak (do łatwego utrzymania czystości) - pojemnik na brudne pieluchy (ewentualnie) - elektroniczna niania/rejestrator oddechu - karuzelka do łóżeczka Do pielęgnacji maluszka: - pieluchy dla noworodka 1 opakowanie (nie ma sensu kupować więcej, bo w razie alergii wyrzucimy) - wilgotne chusteczki pielęgnacyjne - maść na odparzenia (np. Sudocrem) - preparat do pielęgnacji pępka (np. Octenisept lub spirytus 70%) - oliwka/balsam dla maluszka - krem do buzi z filtrem (ważny na spacery) - wanienka - termometr kąpielowy - płyn do kąpieli przeznaczony dla noworodka - ręcznik kąpielowy duży 2 sztuki (może być z kapturkiem) - sól fizjologiczna do przemywania oczu - płatki bawełniane - miękka szczotka do włosów - nożyczki do paznokci (zaokrąglone czubki) - aspirator do noska - termometr - proszek do prania ubranek niemowlęcych Jedzenie: - butelki do karmienia – 2 sztuki ze smoczkami o małym przepływie (lepsze lateksowe – widać po nich, kiedy należy wymienić na nowy) - 1 butelka na wodę/herbatkę - pieluszki tetrowe/śliniaczki - laktator i 3 pojemniki do przechowywania pokarmu - poduszka do karmienia Na spacer: - wózek - kocyk – 2 sztuki – jeden grubszy, drugi cieńszy - poduszeczka do wózka - pieluszki bawełniane – 5 sztuk (na spacer ładniejsze niż tetrowe J) - parasolka do wózka/moskitiera/folia przeciwdeszczowa Inne: - rożek – 2 sztuki - smoczki uspokajające (jak do karmienia lateksowe to tutaj też, jak tam silikonowy to tutaj też) - chusta do noszenia dziecka - łóżeczko turystyczne + materac - pościel do łóżeczka turystycznego - podkłady jednorazowe (do przebrania malucha gdzieś poza domem, do położenia pod prześcieradło w łóżeczku, itp.) - do kupienia np. w rossmannie Do szpitala dla maluszka: - najwygodniejsze z ubranek – zestawy na co najmniej 3 dni - czapeczka - rękawiczki niedrapki - pieluszki jednorazowe – 1 paczka - pieluszki tetrowe – 5 sztuk - rożek lub kocyk - telefon z numerem do TŻ – jakby czegoś nam brakowało to przywiezie ![]() - ubranko na wyjście ze szpitala – lepiej by TŻ przywiózł później, gdy będzie znany dokładny rozmiar malucha Dla mamy - szpital Dokumenty: - dowód tożsamości - dowód ubezpieczenia (mimo, że ciężarna jestzawsze ubezpieczona, często wymagany dokument w szpitalu) - NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej) - karta przebiegu ciąży - oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: - koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić - jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital) - pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) - woda mineralna niegazowana - zegarek do określania czasu skurczów - TŻ ![]() Na okres poporodowy: - podkłady poporodowe Bella Mama – 2 paczki - podpaski – 1 paczka - majtki jednorazowe lub siateczkowe – 6 sztuk - koszule nocne do karmienia najlepiej z krótkim rękawem – 2 sztuki - szlafrok - dres - kapcie - klapki pod prysznic - biustonosze do karmienia – 2 sztuki - maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen - wkładki laktacyjne - przybory toaletowe, kosmetyki (delikatne, żeby nie wywoływać dodatkowych podrażnień) - ręczniki - sztućce, kubek - telefon i ładowarka - książka do poczytania, gdy maluch śpi - aparat fotograficzny/kamera - pieniądze na nieprzewidziane wydatki - ładne ubranie i kosmetyki na wyjście – każda z Nas chciałaby wyglądać pięknie, prawda? ![]()
![]() |
#4852 |
Zakorzenienie
|
jedną już mam, więc parcia nie ma. ale z drugiej strony - dziewczynki są takie fajne
![]() no i ciuszki mam po córce, ale z drugiej strony, gdyby był chłopiec, to musiałabym coś dokupić. zakupy=frajda ![]() małż marzy o synu, więc fajnie by było, jakby w domu była zachowana równowaga płci. ![]() dziewczyny, uświadomcie mnie - w których sieciówkach oprócz H&M są ciuchy dla mamusiek? |
![]() ![]() |
![]() |
#4853 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja całkiem niefrancowata ![]() a mówią, że są nieśmiałe ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4854 |
Moderator
|
Też to zauważyłam
![]() A byłam przekonana, że wszystkie mniej więcej tak samo często piszemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4855 |
Zadomowienie
|
w C&A - ale też nie we wszystkich
#4856 |
Moderator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4857 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oj teqiba mnie chyba przegoni ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4858 |
Zadomowienie
|
elunka dzięki za listę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4859 |
Zakorzenienie
|
Ja sama do siebie piszę
![]() Zostałam przegoniona ![]()
#4860 |
Zakorzenienie
|
co do tej listy Karolci - uważałabym z Sudocremem. najlepiej stosować go dopiero jak jest problem, a jak nie ma, to coś lżejszego - np. maść Bepanthen. u nas się sprawdzała, Sudocremu nie używałam wcale przy Ewci.
bardzo odradzam krem przeciw odparzeniom Nivea Baby. fatalnie się tym smaruje, wchłanialność kiepska, a domyć tego też łatwo się nie da. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.