Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013 - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części?
Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 2 3,77%
Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 10 18,87%
Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 4 7,55%
Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 2 3,77%
W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 5 9,43%
Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 5 9,43%
Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 14 26,42%
Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 2 3,77%
Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 21 39,62%
Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 5 9,43%
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 2 3,77%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 2 3,77%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-06, 17:13   #481
Veronic
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013

Cytat:
Napisane przez NoBoTak Pokaż wiadomość
Aha przecież nie napisałam najważniejszego;-) Leoś dostał dzisiaj 3 łyżeczki marchewki ;-) krzywil się przy tym niewiarygodnie. Wypychal troszeczkę językiem, tylko nie wiem czy dlatego ze mu nie smakowało czy nie jest jeszcze gotowy na stałe pokarmy. Jutro też spróbujemy i co zrobić gdy będzie tak samo? Kontynuować mimo wszystko czy przerwać i poczekać jeszcze? Kurcze jak to dobrze Was mieć i móc o wszystko zapytać :-D
za marchewkę

wypychanie języka raczej oznacza "niegotowość"
na Twoim miejscu jednak odpuściłabym na razie
a jeśli bardzo Ci spieszno do rozszerzania diety to próbuj dalej...

mój jak dostał pierwszą marchewkę to pięknie otwierał pyszczka i jadł, tyle, że ma już skończone 6 miesięcy
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 17:14   #482
Ashyshqa
Zakorzenienie

Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
Oj a ja już byłam ciekawa czy coś w sprawie Twojego TZ wiadomo. No cóż trzymam kciuki nadal. I fajnie wiedzieć, że planujesz przyszłość w PL może nie jest tu tak źle ? Bo jak mam doła to myślę, że wszędzie jest lepiej i łatwiej.

Ale do tej pory mroziłaś, (ja też) i nic nam nie było. Więc chyba trzeba olać system..

chcemy.miec w PL mieszkanie jako inwestycje i zabezpieczenie na przyszlosc. A czy w nim zamieszkamy.kiedys to sie okaze
A tak w ogole to wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma

Co do podwojnego mrozenia to chodzi bardziej o zywnosc , ktora po rozmrozeniu mialaby zostac zjedzona bez obrobki cieplnej czyli lody, wedliny, pasztety itd. Jesli jednak to co po podwojnym zamrozeniu zostanie ugotowane orzed zjedzeniem to wszystkie bakterie wygina w cholere

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
hehe i tu CIę zaskoczę, kupiłam 4 pudełka 5 lat temu jak mieszkałam na stancji i nie mieliśmy w pokoju szuflad.. 3 sluża mi teraz na skarpety staniki itp a jedno na zabawki.. tylko one wtedy byly znacznie tansze.. a wrzuciłam tylko tak poglądowo bo akurat na stronie ikei bylam
chyba z 10 zł za sztukę kosztowały:p

Mysia - a gdzie kupowałaś te zabezpieczenia do gniazdek?

Co ja to miałam.. a wkur..wi..a mnie to ciągłe załatwianie jakiś pierdół.. jak ze ja przecież siedze w domu i mam czas a mój wielce szanowny maż robi kariere to ja to wszystko musze załatwiać..

-wczoraj się użerałam w przychodni zeby mnie z łaską przyjeli - tzn Wojtusia,
-dzisiaj wykłócałam się z elektro zeby mi uzali reklamacje piekarnika,
-w poniedziałek wysłałam aparat na gwarancji i też trzeba bylo poleźć jakies papiery powypełniać.. jak mi nie uznają kolejnej gwarancji to wezme te wszystkie produkty i wyśle pismo do rzecznika praw konsumenta albo jeszcze innego urzędu..
- a wcześniej piep..rz..one becikowe 2 tygodnie dzien w dzien po urzędach..
-w tamtym tygodniu wymieniali nam liczniki z nowych na jeszcze nowsze bo tak i muszą.. i srata tata i musiałam jakies pisma podpisywać ze się nie zgadzam potem inne ze jednak nie mam wyboru...ehh nienawidze tegow wszystkiego zalatwiać!!!

nienawidze polskiej administracji, nienawidze służby zdrowia, nienawidze urzędów, bym to wzięła wszystko i w .pi..zd..u podpalila.. ehhh

jeszcze mi się dzisiaj awaria zrobiła w kuchni , kałuża wody i ciekło z czegos niewiadomo z czego. tz stwierdził, ze musi iść do roboty i zebym poswicila latarka i zobaczyla co jest zepsute, a jak się bęzie lac to mam wodę zakręcic.. no i maarchewka hudraulik słuchając w międzyczasie wrzsków Wojtusia, sama wszystko musiała naprawić.. szczesliwie nie ma dwóch lewych rąk i wszystko naprawiła...
oj kochana wolalabym Ci nie wchodzic w droge jak jestes w takim bojowym nastroju za ogarniecie wycieku!
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 17:30   #483
maarchewka
Zakorzenienie

A i zamówiłam w koncu krzeselko do karmienia - mam nadzieje ze będzie ok
http://www.gracobaby.pl/w-domu/contempo/64
Benny&Bell

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 17:34   #484
deb
Zakorzenienie

Cytat:
akurat z UPC to jedna z nielicznych rzeczy które on zamawiał i opłaca.. no i oczywiście tak załatwił, że przez 2 lata płacliśmy jakies pakiet bezpieczenstwa czy inna pierdołę.. chyba 5 zł miesięcznie.. no niby nie majątek ale zupełnie tego nie potrzebowalismy.. i płaciliśmy tylko dlatego ze on przez 2 lata nie miał czasu zadzwonić i z tego zrezygnowac.:mu r:
wiem o tym pakiecie bo sama z niego rezygnowałam mój mąż jedynie płaci za abonament telefoniczny i od kiedy on się tą płatnością zajmuje od wtedy ani razu nie było zapłacone w terminie...czyli od 5 lat
Stary 2013-11-06, 17:56   #485
NoBoTak
Rozeznanie

Podczytywalam mamy lipcowo-sierpniowe i piszą że witamine d należy podawać rano. Mówił Wam ktoś tak?
NoBoTak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:08   #486
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Podczytywalam mamy lipcowo-sierpniowe i piszą że witamine d należy podawać rano. Mówił Wam ktoś tak?
Mi nie, a dlaczego?

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:21   #487
maluska88
Raczkowanie

Ja macierzyńskiego nie mam ale planuje maj wróci do pracy i tak ja na rano a mąż na południe i na 2lub 3h niania nawet już mamy upatrzona . A czemu rano dawać witamine d a nie np wieczorem?

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:
hehe i tu CIę zaskoczę, kupiłam 4 pudełka 5 lat temu jak mieszkałam na stancji i nie mieliśmy w pokoju szuflad.. 3 sluża mi teraz na skarpety staniki itp a jedno na zabawki.. tylko one wtedy byly znacznie tansze.. a wrzuciłam tylko tak poglądowo bo akurat na stronie ikei bylam
chyba z 10 zł za sztukę kosztowały:p

Co ja to miałam.. a wkur..wi..a mnie to ciągłe załatwianie jakiś pierdół.. jak ze ja przecież siedze w domu i mam czas a mój wielce szanowny maż robi kariere to ja to wszystko musze załatwiać..

-wczoraj się użerałam w przychodni zeby mnie z łaską przyjeli - tzn Wojtusia,
-dzisiaj wykłócałam się z elektro zeby mi uzali reklamacje piekarnika,
-w poniedziałek wysłałam aparat na gwarancji i też trzeba bylo poleźć jakies papiery powypełniać.. jak mi nie uznają kolejnej gwarancji to wezme te wszystkie produkty i wyśle pismo do rzecznika praw konsumenta albo jeszcze innego urzędu..
- a wcześniej piep..rz..one becikowe 2 tygodnie dzien w dzien po urzędach..
-w tamtym tygodniu wymieniali nam liczniki z nowych na jeszcze nowsze bo tak i muszą.. i srata tata i musiałam jakies pisma podpisywać ze się nie zgadzam potem inne ze jednak nie mam wyboru...ehh nienawidze tegow wszystkiego zalatwiać!!!

nienawidze polskiej administracji, nienawidze służby zdrowia, nienawidze urzędów, bym to wzięła wszystko i w .pi..zd..u podpalila.. ehhh

jeszcze mi się dzisiaj awaria zrobiła w kuchni , kałuża wody i ciekło z czegos niewiadomo z czego. tz stwierdził, ze musi iść do roboty i zebym poswicila latarka i zobaczyla co jest zepsute, a jak się bęzie lac to mam wodę zakręcic.. no i maarchewka hudraulik słuchając w międzyczasie wrzsków Wojtusia, sama wszystko musiała naprawić.. szczesliwie nie ma dwóch lewych rąk i wszystko naprawiła...
ja mam to samo tylko słysze zrob to tamto wypełnij tez wszystko sama robie i wiem że to mega wku,,,,
maluska88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-06, 18:23   #488
Budyniek
Rozeznanie

słuchajcie mam witaminę K i D oraz witaminy K i D oddzielnie. my nie podajemy wcale, bo Nika na MM i ciemiączko małe więc mamy prikaz, żeby nie dawać. może któraś ma ochotkę?

Ja do znudzenia będę truć, pilnujcie żłobów. Bo w takich domowych np używa się wielorazowych ręczników, a to kategorycznie odpada, muszą być podajniki papieru. niby nic, ja bym na to nie zwróciła uwagi, ale takie są normy więc mamy zamontowane. Nie brałam tego na poważnie, wyśmiewałam.
Aż przyszła mama, która chce oddać dziecko i pierwsze co sprawdziła to te reczniki! Otóż jej synek w przedszkolu nabawił się paskudnej grzybicy czy egzemy i mordują się ze sterydami itp! Dermatolog powiedział, że to albo przez warunki sanitarne pod prysznicem, albo wielorazowe ręczniki i mydlone mydło zamiast podajników!

Nie jestem przewrażliwiona i to są pierdoły na które bym nie zwróciła uwagi, gdyby nie to, że mamy styczność z takimi wypadkami.

Poza tym nie wiem jak to jest w tym 5 osobowym punkcie z kwestią ubezpieczenia. Zbadajcie to koniecznie.
A tak naprawdę to przecież 5 mam może się skrzyknąć i każda może pilnować jednego dnia. Bez zbędnych zabaw w jakieś punkty. Ale ja bym chyba nie chciała pilnować 5 przedszkolaków, bo bym ocipiała do reszty

Nika też wypycha jęzorem. Czasem jej wypadnie. No jedzonko jest wszędzie. Nie sądziłam, że to kwestia "gotowości". Myślałam, że to normalne, w końcu całe życie ssała płyny a nie połykała bardziej stałe pokarmy, więc musi się nauczyć. Gębę rozdziawia, ale najczęściej chce ssać łyżeczkę i wtedy połyka ładnie, jak tylko wsadzę i nie dam łyżeczki to wtedy wypada i trza łapać
Stary 2013-11-06, 18:38   #489
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
nie, a dlaczego?
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:41   #490
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
A ten biustonosz Sara tez najbardziej lubie, co tam, że wsiekły różowy, mam na zmiane inne, ale używam ich tylko kiedy ten jest w praniu, za niedługo bede chyba musiała kupic nowy
ee to nic, ze wsciekly roz ja tylko tak pytałam czy sa tez inne kolory w tym modelu hehe. bo na pewno w takim czujecie się kobieco co innego pink roz na malej biednej dziewczynce hehe.

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
Przeglądałam jeszcze raz te książki i zamiast PAjączka wzięłam tą http://czymzajacmalucha.pl/ksiazka/1...nas-wiatr.html na początku nie byłam tym zainteresowana, ale niech bedzie Pajączek w nstepnym nakładzie bedzie

Ale musze Wam pokazać jaką ekstra ksiazeczke znalazłam
http://czymzajacmalucha.pl/ksiazka/c...ve-tullet.html w Empiku jest, na pewno ja kupie
a poza tym zapisane:
http://czymzajacmalucha.pl/ksiazka/kto-sie-schowal.html
http://czymzajacmalucha.pl/ksiazka/j...o-malucha.html
zastrzelę Cie
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:42   #491
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
hehem, przecież fajnie jest "wykulac bobka" i znow czysta pielucha a tak serio, to gdyby nie smierdzialy to bylyby lepsze niż te mleczne puuultyyy wylewające się bokiem
właśnie też mówiła TŻ, że plu jest taki, że nie obsra bodziaka

Cytat:
w biedrze ale nawet dzisiaj w smyku widziałam z babyono chyba za jakieś grosze

Cytat:
A ja dalej powałkuje trochę temat nawilzaczy. Czytałam trochę o tej cieplej mgielce i jak dla mnie to pic na wodę fotomontaż :-\ jakie macie nawilżacze, jesteście z nich zadowolone?
my mamy climatic 633

Cytat:
Aha przecież nie napisałam najważniejszego;-) Leoś dostał dzisiaj 3 łyżeczki marchewki ;-) krzywil się przy tym niewiarygodnie. Wypychal troszeczkę językiem, tylko nie wiem czy dlatego ze mu nie smakowało czy nie jest jeszcze gotowy na stałe pokarmy. Jutro też spróbujemy i co zrobić gdy będzie tak samo? Kontynuować mimo wszystko czy przerwać i poczekać jeszcze? Kurcze jak to dobrze Was mieć i móc o wszystko zapytać :-D
u nas też tak było, spórbowałam kilka dni później i już było lepiej a po 2 tygodniach młody otwiera paszczę i sie trzęsie z radości na wsyztsko próbuj powolutku i cierpliwie ssak musi załapać
Stary 2013-11-06, 18:44   #492
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
A to coś złego? Tzn.co może powodować? W czym przeszkadzac?
nie wiem właśnie najgorsze że nic nie wiem. w sb się dowiemy.

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:51   #493
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Budyniek Pokaż wiadomość
MoTyleKsw

Widzisz, a u nas wyeliminowało praktycznie do zera, a jeśli się ulewa to sporadycznie, przy przewalaniu tuż po jedzeniu ulewała. ale to była mała struga o konsystencji budyniu.

pracownicy MUSZĄ mieć mieć dyplomy, jeśli chcemy stempel ministerstwa. Teściowa jest dyplomowanym pedagogiem, do tego zależnie od ilości dzieci będą dodatkowe nauczycielki. no i będzie anglistka, germanistka, i inne języki (francuski, włoski, hiszpanski). plus nauczyciele rytmiki, baletu, biolog od ekologii (sadzenie własnych roślinek, segregacja śmieci, nauka o zwierzętach), muzyk ze szkoły muzycznej.

Xal nie wiem jak to jest przy kp, ja tylko dosypywałam do mm, więc łatwiej miałam
Żłobek powinien mieć tzw czerwony stempel ministerstwa. tzn spełniać normy wszelakie. nie wiem czy gdzieś jest lista, może na stronach ministerstwa. Ale powinni Ci udzielić informacji w konkretnych żłobkach. Jeśli będą kręcić, że to niepotrzebne to masz do czynienia nie z żłobkiem niepublicznym a z takim ala klubem malucha. Tam może w teorii nauczać Krysia z mięsnego, a jedzenie mogą zbierać po śmietnikach. Tak naprawdę te żłobki mają prawo funcjonować... dopóki nikt ich nie skontroluje. Teraz powoli zaczynają je zamykać, bo rzadko spełniają wyśrubowane normy sanepidu.
hmm pewnie i cena takiego przedszkola miesieczna powala...

Cytat:
kurcze mi się wydaje ze jak czytałam o tych wszystkich nawilżaczach to, że ten na parę jest niedobry bo w cieple rozwijają się bakterię:confus ed: zaraz poszukam bo może coś źle zrozumiałam..nie mam mózgu po tej ciąży nic a nic...

u nas jest mega sucho.. ja w bloku mieszkam.. czasami to nawet do 25% spada..

ale Ty ogólnie teraz jesteś bezrobotna tak? czy na macierzynskim siedzsz? Mi się wydaje ze opcja jest super.. myśle ze jak będzie miał Adi rok to wcale nie będzie łatwiej, a raczej trudniej go zostawić.. bo będzie czaił co i jak... a tak sie przyzwyczai ze mama idzie do pracy i bedzie git..

DZiewczyny - co zamierzacie robić po zakonczeniu rodzicielskiego? Żłobek? Opiekunka? Ktoś z rodziny? Dzisiaj na gimnastyce a w zasadzie po laska opowiadala o takim projekcie ze dostał dofinansowanie - dzienna opieka nad dzieckiem czy coś takiego.. Jest sobie babka która ma do opieki 5 -cioro dzieci, plus w każdym dniu jest do pomocy inny rodzic tych dzieci.. na razie szukali 1 dziecka bo im do 5 brakowało.. ciekawe jak to sie rozwinie bo w sumie taka opcja chyba by była całkiem fajna Chyba o tym CLoche pisała, ze tam niej jest Mutter coś tam
W Szwecji to się od kilkunastu lat sprawdza! Ale dla mnie akurat to średni pomysł, bo jeśli ktoś zajmuje się SWOIM dzieckiem i innymi to jest ta różnica w wychowaniu i zachowaniu tej mamy, a tak w przedszkolu wszytskie dzieci są równe na starcie.
Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
Byliśmy na usg główki. niby formalność, bo nowa neurolog dla swojego spokoju nam zleciła, a wyszły poszerzone przestrzenie przymózgowe. lekarz uspokajał żeby się nie martwić i do kontroli za 8 tyg. w sb idziemy do neurologa i może nam coś powie ...

ja kupiłam dodatkowo

żłobek. niby na wrzesień mamy już zapewnione miejsce, bo dyrektorka mówiła że jak tak wcześnie zapisuje to na pewno będzie, a może i na maj się uda. ale nie wiem czy takie maleństwo oddam zobaczymy jak będzie finansowo ale raczej na pewno jak się skończy macierzyński będę musiała iść do pracy.
A nie mieliscie nigdy wczesniej robionego ?
Na pewno nic groźnego
My też musimy powtórzyć ze względu na tą torbiel o ile jeszcze cś uda się przez nasze maleńkie ciemiączko zobaczyc,

Cytat:
A my mamy przykaz dawania wieczorem, bo się lepiej wchłania.
Cytat:
słuchajcie mam witaminę K i D oraz witaminy K i D oddzielnie. my nie podajemy wcale, bo Nika na MM i ciemiączko małe więc mamy prikaz, żeby nie dawać. może któraś ma ochotkę?

Ja do znudzenia będę truć, pilnujcie żłobów. Bo w takich domowych np używa się wielorazowych ręczników, a to kategorycznie odpada, muszą być podajniki papieru. niby nic, ja bym na to nie zwróciła uwagi, ale takie są normy więc mamy zamontowane. Nie brałam tego na poważnie, wyśmiewałam.
Aż przyszła mama, która chce oddać dziecko i pierwsze co sprawdziła to te reczniki! Otóż jej synek w przedszkolu nabawił się paskudnej grzybicy czy egzemy i mordują się ze sterydami itp! Dermatolog powiedział, że to albo przez warunki sanitarne pod prysznicem, albo wielorazowe ręczniki i mydlone mydło zamiast podajników!

Nie jestem przewrażliwiona i to są pierdoły na które bym nie zwróciła uwagi, gdyby nie to, że mamy styczność z takimi wypadkami.

Poza tym nie wiem jak to jest w tym 5 osobowym punkcie z kwestią ubezpieczenia. Zbadajcie to koniecznie.
A tak naprawdę to przecież 5 mam może się skrzyknąć i każda może pilnować jednego dnia. Bez zbędnych zabaw w jakieś punkty. Ale ja bym chyba nie chciała pilnować 5 przedszkolaków, bo bym ocipiała do reszty

Nika też wypycha jęzorem. Czasem jej wypadnie. No jedzonko jest wszędzie. Nie sądziłam, że to kwestia "gotowości". Myślałam, że to normalne, w końcu całe życie ssała płyny a nie połykała bardziej stałe pokarmy, więc musi się nauczyć. Gębę rozdziawia, ale najczęściej chce ssać łyżeczkę i wtedy połyka ładnie, jak tylko wsadzę i nie dam łyżeczki to wtedy wypada i trza łapać
Akurat to jest guzik prawda, że nie powinno sie podawać wit. D przy małym ciemiączku. Też tak myślałam bo młoda urodziła się z małym i naczytałam się i chodziłam od lekarza do lekarza i u każdego słyszałam to samo, że koniecznie podawać, że nie ma wpływu na zarastanie, że to kwestia indywidualna, a brak witaminy D w naszym klimacie jest bardzo częsty i groźny. Tak chodziłam i szukałam ,żeby chociaż jedna lekarka potwierdziła to co wyczytałam i żadna, aż mnie w końcu nasza zjechała od góry do dołu... (ale to wtedy jeszcze chora psychicznie byłam i łaziłam od lekafrza do lekarza)

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:52   #494
Veronic
Wtajemniczenie

O matko.. W śpi zasnął przy suszarce... ale "podmieniłam" na dźwięk suszary z youtuba i nie zaczaił ufff
bo jak przyjdzie kolejny rachunek za prąd to się chyba przeżegnam

już i tak usypianie idzie nam lepiej, mam nadzieję, że niedługo suszarka nie będzie potrzebna
a no i nie karmię go przed snem,wtedy lepiej śpi, ostatni raz karmiłam go przed 18, ciekawe ile pośpi, i czy dziąsełka go nie będą bolały...

ciekawe czemu tą wit d dawać rano? nigdzie na ulotce nie jest tak napisane

muszę iść myć naczynia ,bo mam całą furę z obiadu... nienawidzę myć naczyń
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:53   #495
xal
Zakorzenienie

Cytat:
A ja dalej powałkuje trochę temat nawilzaczy. Czytałam trochę o tej cieplej mgielce i jak dla mnie to pic na wodę fotomontaż :-\ jakie macie nawilżacze, jesteście z nich zadowolone?
Ja ci podałam linka, Antoinette też taki ma i któraś jeszcze ...

Cytat:
Jak wypychał troszkę to norma, dzieci nie wiedzą na początku co zrobić z tym czymś co nie jest mlekiem
Jak by całość albo większość to spróbowałabym podać inny smak, albo odczekać parę dni.
Cytat:
NIE.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 18:54   #496
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
diabli fajny sweterek ale spodenki podobają mi się jeszcze bardziej
spodenki akurat z all, bo sporo robilo się krótkich, a chciałam jakies dopasowane miękkie rurki one sa takie dresowe, bardzo polecamy hehe. sporo ich na all.
Stary 2013-11-06, 18:57   #497
NoBoTak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Mi nie, a dlaczego?
Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
nie, a dlaczego?
Któraś z dziewczyn pisała, że zarówno w szpitalu jak i w poradni zwracali jej na to uwagę bo ponoć w godzinach przedpołudniowych jest najlepiej wchłanialna...
Stary 2013-11-06, 19:10   #498
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
dużo czytałam na ten temat, Zawitkowski też sie wypowiadał by nie kupować, bo zbytnio nadwyręża stawy dziecka
ale to nie jest typowy skoczek, o którym mowil Zawitkowski
na szybko znalazłam tylko taki http://allegro.pl/hustawka-skoczek-b...682246208.html ale sa tez takie bardziej "wypasione" z puchatkiem itd. i w nich faktycznie dziecko skacze.

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość

troszkę mam do nadrobienia. Bączek właśnie zasnął, może uda mi się troszkę podczytać.

--
Dzisiaj mieliśmy debiut z czopkiem od początku byłam nastawiona sceptycznie. Sama nie lubię, nie stosuję czopków a jak tu go podać takiemu maluszkowi
Zaraz po narodzinach Małego kupiłam czopki paracetamolu, leżały w szufladzie tak na wszelki wypadek. Dzisiaj rano zauważyłam, że Bączek jest rozpalony.. zmierzyłąm mu temp i miał 39st, rozebrałam go, odczekałam chwilkę i zmierzyłam jeszcze kilka razy. Za każdym razem powyżej 38stopni, więc postanowiłam podać mu ten nieszczęsny czopek...
Niestety taka ze mnie matka-sierota, że nie zrobiłam tego dobrze i zaraz się wyśliznął (pewnie za płytko wsunęłam, ale szkoda mi go było ) Mały robił się czerwony i stękał jak na kupkę
Na szczęści Tż był w domu, obudziłam go (bo spał w drugim pokoju) i migiem poleciał do apteki po syropek. Przywiózł nurofen i paracetamol. Podałam nurofenl i gorączka spadła.
Teraz już wiem czemu mieliśmy taką kiepską nockę.. pewnie męczył się i nie mógł spać. Katarku ani kaszelku nie ma, więc obstawiam zęby.
biedny Wiktorek i biedna mama mnie tez czopki jakos nie pasuja...wole syrop
Stary 2013-11-06, 19:12   #499
deb
Zakorzenienie

Marchewka - po rodzicielskim czeka nas pewnie żłobek - ale nie zapisałam jeszcze chociaż pewnie i tak będę bezrobotna więc na bezrobociu mogę siedzieć dalej z dzieckiem w domu

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Marchewko a krzesełko fajne sięwydaje po ile?

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Cytat:
nie słyszałam o tym, daję zawsze wieczorem.
Stary 2013-11-06, 19:15   #500
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
mam znowu zapalenie piersi. Nie radzę sobie z przerwami w karmieniu na zupę czy deser. Za duzo pokarmu produkuję, muszę chyba nabyć bromergon
oj biedna mamuska ilez można? może po zupce dawaj i tak cyca - do popicia, a reszta odciągaj...laktator zastapi to jedno karmienie. (czy dwa).
Stary 2013-11-06, 19:24   #501
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
za marchewkę

wypychanie języka raczej oznacza "niegotowość"
na Twoim miejscu jednak odpuściłabym na razie
a jeśli bardzo Ci spieszno do rozszerzania diety to próbuj dalej...

mój jak dostał pierwszą marchewkę to pięknie otwierał pyszczka i jadł, tyle, że ma już skończone 6 miesięcy
Ja też zdecydowałam, że zaczekam. Teraz jak mała kupki nie robi to daję jej 30ml soku jabłkowego i nic więcej.

Cytat:
Ja daję po kapaniu i przed jedzeniem. Pytał mnie o to ostatnio pan na usg bioderek i powiedział że dobrze robię.

Dziewczyny wiecie może jaka składka na ubezpieczenie zdrowotne jest na rmua? Ta 9% czy ta 7,5%??

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 19:44   #502
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
u mnie tak samo było, poczekałam 2-3 tygodnie i wypychanie zniknęło, więc radze poczekać

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 19:50   #503
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Teraz to już nie ma sensu nic podawać bo je gęste posiłki - rano jaglaną, obiadek i deserek, więc i chlustanie się skończyło a zostało ulewanie np po napiciu się wody, albo wylatuje jej to co zjadła jak lezy na brzuchu taka gęsta popa.
i mimo to dopajasz woda? ja z niej zrezygnowałam, bo wlasnie zaczelo się ulewanie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-06, 19:52   #504
Mysia mysz
Zakorzenienie

tak poza tematem to zamówiłam dzisiaj woombie na 9-12 kg bo obecne juz przymaławe ja wiem, że on jest za stary ale skoro mu pasuje
Stary 2013-11-06, 19:57   #505
NoBoTak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość

A my mamy przykaz dawania wieczorem, bo się lepiej wchłania.
Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość

Ja daję po kapaniu i przed jedzeniem. Pytał mnie o to ostatnio pan na usg bioderek i powiedział że dobrze robię.
Ja właśnie też zawsze dawałam po kąpaniu. Ale skoro tak piszecie czyli pewnie bujda, albo co lekarz to opinia... jak to z reguły bywa:/
Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
u mnie tak samo było, poczekałam 2-3 tygodnie i wypychanie zniknęło, więc radze poczekać
W takim razie czekam Nawet się trochę ciesze:P Cycuś górą
Stary 2013-11-06, 19:59   #506
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
ale to nie jest typowy skoczek, o którym mowil Zawitkowski
na szybko znalazłam tylko taki http://allegro.pl/hustawka-skoczek-b...682246208.html ale sa tez takie bardziej "wypasione" z puchatkiem itd. i w nich faktycznie dziecko skacze.
no w tym z FP też dzieciak skacze i kręgosłup dostaje w kość

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 19:59   #507
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:

pewnie ze się może skrzyknąc, ale tam jest zapewnione mieszkanie do którego się te dzieci przywozi- więc Ci 5-cioro dzieci mieszkania nie rozwali... no i 1 opiekunka która się na stałe dziecmi zajmuje.. a ten rodzic to jest dodatkowo..

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
Marchewka - po rodzicielskim czeka nas pewnie żłobek - ale nie zapisałam jeszcze chociaż pewnie i tak będę bezrobotna więc na bezrobociu mogę siedzieć dalej z dzieckiem w domu

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Marchewko a krzesełko fajne sięwydaje po ile?

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

krzesełko 400 zł ehh dziecko kosztuje

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość

Dziewczyny wiecie może jaka składka na ubezpieczenie zdrowotne jest na rmua? Ta 9% czy ta 7,5%??
a do czego Ci to potrzebne? To może pomogę? bo ostatnio załatwiałam becikowe..

U mnie to było chyba 9% w każdym bądź razie ta która byla potrzebna do becikowego i zgadzała się z zaświadczeniem z zusu jaki mi wystawili, chociaż tam źle napisali - zadeklarowana kwota coś tam..

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 20:00   #508
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Xal nie wiem jak to jest przy kp, ja tylko dosypywałam do mm, więc łatwiej miałam
Żłobek powinien mieć tzw czerwony stempel ministerstwa. tzn spełniać normy wszelakie. nie wiem czy gdzieś jest lista, może na stronach ministerstwa. Ale powinni Ci udzielić informacji w konkretnych żłobkach. Jeśli będą kręcić, że to niepotrzebne to masz do czynienia nie z żłobkiem niepublicznym a z takim ala klubem malucha. Tam może w teorii nauczać Krysia z mięsnego, a jedzenie mogą zbierać po śmietnikach. Tak naprawdę te żłobki mają prawo funcjonować... dopóki nikt ich nie skontroluje. Teraz powoli zaczynają je zamykać, bo rzadko spełniają wyśrubowane normy sanepidu.
bo te klubiki to jeden wielki niewypal, powstalo tego od groma i zero kontroli...wlascicielem może być każdy - przerazajace. pamiętam jak w pup-ie padla propozycja szkolenia dla opiekunek iles tam godzin i voila można otwierac klub albo zostać niania. i nie ukrywam, ze wielu kandydatkom to hmm nawet psa nie zostawiłabym ale nasz kochany rząd musial znaleźć szybkie rozwiązanie żeby dzieci miały "miejsce" w przedszkolu, a rodzice mogli wrocic do pracy. i żeby glosic jakie to mamy wspaniale prorodzinne państwo
a Budynku, szacun za otwarcie zlobka monitorowalam kiedyś temat, ale procedury mnie zniechecily.
i baaardzo podoba mi się to, ze wasze "agroturystyczne tereny" chcecie umiejętnie wpleść z dziecięce zajecia. kurcze, nauka jazdy konnej dla takiego przedszkolaka to swietna sprawa!
Stary 2013-11-06, 20:01   #509
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Ja właśnie też zawsze dawałam po kąpaniu. Ale skoro tak piszecie czyli pewnie bujda, albo co lekarz to opinia... jak to z reguły bywa:/

W takim razie czekam Nawet się trochę ciesze:P Cycuś górą
Moim zdaniem najważniejsze zeby nie zapominać i dawać.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-06, 20:04   #510
vujka
Raczkowanie

Cytat:

Ja w publicznym przedszkolu mam 25 w grupie i jestem z nimi sama nie jest źle, ale trzeba to lubić! ale zarobki nauczycieli nie powalają
Ze żłobkami publicznymi jest tak, że nie podlegają kuratorium tylko pod resort pracy- prywatne chyba tak samo więc osoby które w nich pracują to nie koniecznie nauczyciele trudno np znaleźć żłobek (tak jak pytała kiedyś Xal) który pracuje np w oparciu o metodę montessori

Edytowane przez vujka
Czas edycji: 2013-11-06 o 20:07
vujka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości