Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-07, 21:23   #3541
sharey
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

Upiekłam 2 ciasta jutro mam gości
A tak w ogóle to zła jestem, bo mąż był 0d 6 do 15 w pracy, ledwo przyjechał i zjadł to ogłosili mu alarm i musiał wrócić do roboty nie wiadomo o której wróci i czy w ogóle dzisiaj, a jutro rano mam wizytę na którą mieliśmy pojechać razem, zresztą jak zawsze i tak siedzę sobie sama....
sharey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:27   #3542
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sharey Pokaż wiadomość
A tak w ogóle to zła jestem, bo mąż był 0d 6 do 15 w pracy, ledwo przyjechał i zjadł to ogłosili mu alarm i musiał wrócić do roboty nie wiadomo o której wróci i czy w ogóle dzisiaj, a jutro rano mam wizytę na którą mieliśmy pojechać razem, zresztą jak zawsze i tak siedzę sobie sama....

oj, z tymi pracami... mój od wtorku też ciągle nadgodziny robi i pracuje po przeszło 10-12 godzin... dziś też od 8:30 do 19:30 czy 20. jedno co dobre, że potem sobie odbierze wolne, zamiast marnować urlop, ale brak mi go
Stary 2013-11-07, 21:33   #3543
Negrid
Rozeznanie

Mój wrócił po 19, teraz siedzi przed tv i ogląda Rocki'ego na tv4
zaraz pójdzie spać i jutro znów to samo...
zamiast się do żony i córki przytulić
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:33   #3544
kefii
Wtajemniczenie

Hej Ja zniknełam ale nie mam czasu ani sił na siedzenie na kompie. Ten miesiać była dla mnie cięzki z racji ze nie wiadomo było czy nie bedę rodzić za wczesnie tak jak Iwantu. Wszytko narazie powiedzmy ze jest dobrze tzn mam za dużo wód płodowych a na USG nie wiedać żeby mały miał wady więc jest oki. Waży juz 1500g a jestem w 29tc wiec jest dobrze. Na szczeście szyjka sie nie skraca ladnie wszytko pozamykane ale i tak musze uważać żeby małemu pęcherz płodowy nie pękł bo wtedy musze rodzić.
W wekend planujemy ostatnia dłuższą wycieczkę tzn jade do rodzinki na 3 dni odpocząć psychicznie. Tak naprawde to teraz dociera do mnie że mojej mamy nie ma że nie mam gdzie zadzwonić, z kim porozmawiać.... Mama mieszkała ze mna w domu na osobnym piętrze wiec moze dlatego mi tak ciężko.
Wzprawka sie jakođ kompletuje sporo ubranek dostaam, lista dopracowana, komoda dla maego jest. Jeszcze maly remoncik czyli malowanie z drobnymi przeróbkami i czekamy na malucha.
Moze za jakis czas uda mi sie wbić spowrotem w wątek ale narazie nie ma szans. Staram sie was podczytywać ile mogę ale za wiele nie jestem w stanie nadrobić
Trzymajcie sie mamusie

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:37   #3545
perfuzja
Zakorzenienie

Po kolejnych zajęciach SR. Dzisiaj byla obsluga noworodka. Maz zadowolony, ja mniej. Pierwsza czesc bardzo techniczna ("włożcie 2 palce pod główkę, 4 palce pod plecy" itp.), potem pogadanka.
Polozna bardzo miła, w dobrym podejściem i uspokajająca, ale miała duze braki w wiedzy merytorycznej niestety.
Stary 2013-11-07, 21:38   #3546
sharey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Tak, patrzyłam dzisiaj. U nas pewnie ludzie nawet nie wiedzą co to
To dziwne bo na śląsku raczej te rogale też nie są popularne. No ale cóż zrobić.... myślę że na to konto powinnaś zjeść 4 pączki

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość

oj, z tymi pracami... mój od wtorku też ciągle nadgodziny robi i pracuje po przeszło 10-12 godzin... dziś też od 8:30 do 19:30 czy 20. jedno co dobre, że potem sobie odbierze wolne, zamiast marnować urlop, ale brak mi go
Jednym słowem wszędzie tak samo. Tylko pewnie akurat za ten alarm nie będzie mógł wziąć sobie dnia wolnego... w ogóle to denerwują mnie takie akcje, bo ciekawe jakby np coś już wypił, albo pojechalibyśmy gdzieś lub mielibyśmy gości... zawsze do niego dzwonią
Stary 2013-11-07, 21:38   #3547
perfuzja
Zakorzenienie

Hosenka całe szczęście, ze to "tylko" pobyt w szpitalu. Na pewno czujesz się tam bezpieczniej niz w domu
Stary 2013-11-07, 21:42   #3548
souris5
Raczkowanie

Cytat:

Jednym słowem wszędzie tak samo. Tylko pewnie akurat za ten alarm nie będzie mógł wziąć sobie dnia wolnego... w ogóle to denerwują mnie takie akcje, bo ciekawe jakby np coś już wypił, albo pojechalibyśmy gdzieś lub mielibyśmy gości... zawsze do niego dzwonią
Bo pewnie pokazał, że potrafi i że na niego można zawsze liczyć to teraz go wykorzystują na każdym kroku! Ja miałam to samo, jak ktoś wypadał, a ja miałam wolne to byłam jako pierwsza głupia do której dzwonili po zastępstwo. Już teraz mi się kierowniczka pyta kiedy zamierzam wrócić do pracy, ma nadzieje, że nie będę dłużej niż pół roku na macierzyńskim.
souris5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:42   #3549
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
Hej Ja zniknełam ale nie mam czasu ani sił na siedzenie na kompie. Ten miesiać była dla mnie cięzki z racji ze nie wiadomo było czy nie bedę rodzić za wczesnie tak jak Iwantu. Wszytko narazie powiedzmy ze jest dobrze tzn mam za dużo wód płodowych a na USG nie wiedać żeby mały miał wady więc jest oki. Waży juz 1500g a jestem w 29tc wiec jest dobrze. Na szczeście szyjka sie nie skraca ladnie wszytko pozamykane ale i tak musze uważać żeby małemu pęcherz płodowy nie pękł bo wtedy musze rodzić.
W wekend planujemy ostatnia dłuższą wycieczkę tzn jade do rodzinki na 3 dni odpocząć psychicznie. Tak naprawde to teraz dociera do mnie że mojej mamy nie ma że nie mam gdzie zadzwonić, z kim porozmawiać.... Mama mieszkała ze mna w domu na osobnym piętrze wiec moze dlatego mi tak ciężko.
Wzprawka sie jakođ kompletuje sporo ubranek dostaam, lista dopracowana, komoda dla maego jest. Jeszcze maly remoncik czyli malowanie z drobnymi przeróbkami i czekamy na malucha.
Moze za jakis czas uda mi sie wbić spowrotem w wątek ale narazie nie ma szans. Staram sie was podczytywać ile mogę ale za wiele nie jestem w stanie nadrobić
Trzymajcie sie mamusie
a co konkretnie się działo/dzieje? skoro szyjka zamknięta...? jakieś skurcze Cię łapały?
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:43   #3550
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
Trzymajcie sie mamusie
oj, biedaku, myślałam ostatnio o Tobie, jak sobie teraz radzisz... nieciekawie z tymi wodami, ale już coraz bliżej do terminu, więc obys wytrzymala

czekamy, aż do nas wrócisz
Stary 2013-11-07, 21:46   #3551
lejdi_aga13
Rozeznanie

Cytat:

moj pracuje 4 dni po 12 godzin...sama jestem od 5-19 prawie cały tydzien bo piatek odsypia....

wogole wkurzona jestem mielismy wreszcie jutro pojechac zalatwic papiery do consilu i do tego pojechac na zakupki dla coreczki bo przeciez nic prawie nie mamy a tu 28tydzien.... i cO? musi jutro i sobote pracowac i to tez po 12h czyli dopiero w niedziele bedzie miał wolne 4 dni.... ale teraz zamiast 4 robi 6 dni po 12 godzin i z zakupow nici i znow bede sama siedziała calutenki dzien i papierow znow nie wyslemy do tego mała wogole sie dzis prawie nie chce ruszac i dostałam zgagi. Ehhhh ide spac chyba
Julia Renata 28.01.2014 11:30

Nataniel 16.06.2009r.

Marzec 2015-

29 tydz
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:46   #3552
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Hmm oczywiście ze jego wczesniactwo jest dodatkowym obciążeniem ale widzę dzieci które do nas przyjeżdżają i mimo ze maja po 4kg to i tak dieta mamy im niesluzy.
Radzę jesc rzeczy całkowicie bezpieczne i powoli włączać inne składniki zeby w razie czego wiedzieć co zaszkodziło.
A i jeszcze pani polozna mi powiedziała ze im dziecko starsza tym mniejsza powinna byc jego wrażliwość.
Ja mam troche inne zdanie.
Bo powszechnie uznawane jedzenie za "bezpieczne" tez akurat moze szkodzic. A groch z kapusta nie
Co niby jest zlego w bialym serze? Powiedzialabym,ze to dietetyczne jest,a jednak widzisz nie przypasowalo Dominikowi. Idac tym tropem kobieta karmiaca powinna zaczynac od wody i sucharkow...
Stary 2013-11-07, 21:48   #3553
sharey
Raczkowanie

Kefi życzę aby maluszek jak najdłużej wytrwał w brzuszku i trzymam kciuki

Negrid tak to chyba większość facetów ma mój też zazwyczaj albo ogląda tv albo pogra fifę lub GTA, tylko że jaj zazwyczaj wtedy okupuję laptopa albo po prostu oglądamy coś razem
Stary 2013-11-07, 21:50   #3554
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Bo powszechnie uznawane jedzenie za "bezpieczne" tez akurat moze szkodzic. A groch z kapusta nie
Co niby jest zlego w bialym serze? Powiedzialabym,ze to dietetyczne jest,a jednak widzisz nie przypasowalo Dominikowi. Idac tym tropem kobieta karmiaca powinna zaczynac od wody i sucharkow...
dokładnie, ser jest uznawany za dość bezpieczny, nawet na sr nam o tym położna mówiła. ale każde dziecko jest inne, więc trzeba sobie z nim "wypracować" co jest bezpieczne, a nie tworzyć ogólne listy dla wszystkich
Stary 2013-11-07, 21:51   #3555
senira666
Zakorzenienie

Wrrrrr wcielo mi posty do cytowania...
Kciuki za wszystkie dziewczyny w szpitalach.
Brawa za dzisiejsze wizyty i badania.

Jutro mamy SR ale niestety muszę iść sama bo mój TZ chory znowu...

Dostaliśmy dzisiaj fanty dla dziecia i nie musimy kupować już kolderki ani poszewek, ani wanienki: ) i dostaliśmy trochę ciuszkow które jutro wrzuce do prania: D

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-11-07, 21:54   #3556
perfuzja
Zakorzenienie

Dzisiejsza polozna mowila, ze karmiac mozna jeść wszystko. I jesli dziecko ma niedojrzaly układ pokarmowy, to bedzie miec kolki choćby mama była na ryzu i wodzie.
Stary 2013-11-07, 21:57   #3557
sharey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez souris5 Pokaż wiadomość
Bo pewnie pokazał, że potrafi i że na niego można zawsze liczyć to teraz go wykorzystują na każdym kroku! Ja miałam to samo, jak ktoś wypadał, a ja miałam wolne to byłam jako pierwsza głupia do której dzwonili po zastępstwo. Już teraz mi się kierowniczka pyta kiedy zamierzam wrócić do pracy, ma nadzieje, że nie będę dłużej niż pół roku na macierzyńskim.
Niestety takie alarmy ma wpisane w pracę, nie tylko dzwonią do niego, do innych też... tylko niektórzy umieją się wycwanić i wymyślić wymowkę, a on zawsze jakoś nie umie nic wymyślić tylko siada w auto i jedzie...

A mój szef chyba z góry przyjął, że po pół roku wracam do pracy, żeby się przypadkiem nie zdziwił
Stary 2013-11-07, 21:57   #3558
patrycjja
Zadomowienie

po pierwsze- Switezianka gratuluję!
Mamy juz dwóch chłopaczków, za których trzymam ogromnie kciuki, żeby rośli jak na drożdżach i z ominięciem wszelkiego choróbska

mam nadzieję, że u Emmy też wszystko będzie w porządku. pocieszające, że nawet jak Dorotka się dopcha już na ten świat to okaże się super silną i zdrową dziewczynką. nie ma innej opcji!

Ambrella mam nadzieje, że jak najdłużej wytrwasz w dwupaku

Hosenka współczuje Ci tych szpitali ale dobrze, że chociaż będziecie pod ciągłą kontrolą. więc wszystkiego dobrego!

Keffi uważaj na siebie!

Rany, jeden dzień a tyle informacji. Ja niestety teraz w ciągu dnia chodze jak zombie i dosypiam co rusz, bo w nocy spać nie mogę- staram się nie pić na noc, ale i tak to sikanie jest męczące. a za każdym razem jak ja wstaje to wstaje ze mną i mała. więc kiedy kładę się do łóżka ona zaczyna dyskotekę już nawet nie wiem jak się kłaść, bo mam wrażenie, że każda moja pozycja jej nie pasuje
jutro planuję porobić zakupy moje torbowe przez all, a pod koniec tygodnia przyszłego chyba zrobimy zapasy kosmetyczno-pieluchowo-tetrowe bo z tego co widzę pora najwyższa.

pisałyście o dacie porodu z usg, om i tym, że dzieci szybciej rosną. właśnie dlatego, że szybciej rosną nie należy się sugerować już tymi późniejszymi badaniami. podobno w ogóle najwiarygodniejsza data porodu to za z usg w okolicach 12 tyg. zazwyczaj w miarę pokrywa się z om. jeśli tak by było to u mnie przesuwa się tylko o dwa dni z 25.01 na 23.01. zobaczymy jak to będzie

dzisiaj małżonek mi oznajmił, że najprawdopodobniej zaczyna drugą prace. musi tylko pogadać z obecną kierowniczką, czy nie będzie to mu za bardzo kolidowało. ale widzę, że się napalił. niby fajnie, praca kierowcy- czyli coś dla niego, dodatkowa kasa zawsze się przyda. ale trochę mnie martwi, że będziemy się mniej widzieć. a ja teraz potrzebuję dużoooo przytulania no i szkoda mi jego przemęczania- teraz pracuje fizycznie i to wcale nie mało.
Stary 2013-11-07, 21:59   #3559
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Dzisiejsza polozna mowila, ze karmiac mozna jeść wszystko. I jesli dziecko ma niedojrzaly układ pokarmowy, to bedzie miec kolki choćby mama była na ryzu i wodzie.

No ja wlasnie przy Wiki bylam na ryzu,marchwi i gotowanym kurczaku. I obrzydlo mi to strasznie,a ona i tak kolki miala. Po 3 miesiacach sie skonczyly,a ja z dnia na dzien powiedzialam sobie dosyc i zaczelam jesc wszystko i juz nigdy nie bylo u niej zlego samopoczucia. Wiec mysle,ze moja dieta byla niepotrzebna,bo dziecko kolki mialo tak czy tak.
Eryk w zyciu nie mial kolki a jadlam wszystko,smazone,wzdymaja ce (mnie wzdymalo,a Eryka nie). Mam nadzieje,ze i Kacper bedzie bezkolkowy
Stary 2013-11-07, 22:05   #3560
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Nabiał jest dietetyczny ale nie koniecznie bezpieczny bo jest silnym alergenem.
A z drugiej strony widzę szpitalną dietę dla karmiących ( nie z oddziału tylko w takiej stołówce) i ok sa gotowane mięsa buraczki marchew czy ryż ale jest tez pomidorowa ktora mi absolutnie to wytycznych nie pasuje. Wiec trzeba próbować i obserwować.
Znam mamę ktora wcina ciastka z makiem i karmi swojego wczesniaczka i nic mu nie jest
Chciałam Wam poprostu dać sygnał ze coś w tym jest i trzeba byc ostrożnym i obserwować reakcje

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
W SR mowia tez ze kompot z jabłek zwiększa laktacje
Zapewniam ze nie zawsze

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:10   #3561
selena85
Wtajemniczenie

Dziewczyny jaki rożek kupujecie/kupiłyście?

Zwykły, usztywniany czy kangaroo ? ? ?
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:15   #3562
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość

Kupiłam otulacz, o taki: http://motherhood.pl/sklep/otulaczek-9
Stary 2013-11-07, 22:15   #3563
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:

ja póki co kupiłam tylko zwykły najzwyklejszy. zobaczę, czy będzie się sprawdzał później. jeśli tak, to kupimy usztywniany jeszcze- pod nosem mam kilka hurtowni dziecięcych, więc ja tylko wybiorę przez internet a mąż odbierze
chyba, że zaraz któraś z Was mnie przekona do wcześniejszego zakupu rożka usztywnianego
Stary 2013-11-07, 22:15   #3564
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
To jest pewne, potwierdził mój lekarz.
Wczesniej mogę wyjśc tylko jak wczesniej rozwiążą ciążę.
Odpoczywaj mam nadzieję że będzie dobrze i wrócisz do domku.

Ech miało być słodko pierdzaco
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:17   #3565
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
fajne i sporo tego jest!

ja też jak na razie dostaję po dziewczynkach (choć większość to na razi e obietnice) ale przecież takie rzeczy są uniwersalne!
Nie no to tylko garsteczka. Dostałam 3 pudła w sumie, wybrałam kilka do zdjęć. Jakby była córcia przywlokłabym do domu około 15 pudeł ciuchów do roczku. Mogłabym 6 raczki poubierać hehe

Hosenka*- mam nadzieję ,że wszystko się unormuje. Trzymaj się kochana
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:20   #3566
selena85
Wtajemniczenie

No właśnie tak oglądam te rożki, szukam i nie wiem jaki rodzaj kupić
hmmm...

Z kombinezonem też mam dylemat

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

aaaaa! P.S. A kupujecie monitor oddechu ???
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:21   #3567
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
chyba, że zaraz któraś z Was mnie przekona do wcześniejszego zakupu rożka usztywnianego
to usztywnienie to ponoć sprawdza sie tylko przez parę pierwszych dni a potem się wyjmuje (nie pamiętam dlaczego).

ja nie kupuję żadnego. jeden mam (już na pewno wiem, że to coś o co się pytałam kiedyś) taki cieplutki i przyjemny, poza tym jakieś kocyki

za to myślę o otulaczku, ale też nie kupuję, bo chyba nawet będę miała od siostry, tyle że różowy. ale myślę, że syn mi wybaczy

poza tym mam zamiar nabyć jakiś kocyk i flanelkami się posiłkować
Stary 2013-11-07, 22:22   #3568
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie tak oglądam te rożki, szukam i nie wiem jaki rodzaj kupić
hmmm...

Z kombinezonem też mam dylemat

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

aaaaa! P.S. A kupujecie monitor oddechu ???
Nie kupuje. Jesli tylko dziecko nie jest wczesniakiem i nie ma problemów z oddychaniem to ńie ma sensu.
Stary 2013-11-07, 22:27   #3569
Cicici
Rozeznanie

Witam was

Switezianka GRATULACJE !!!

Em ma i Ambrella mam nadzieje ze z dzieciaczkami bedzie wszystko w porzadku, trzymam kciuki!!!

U mnie bylo ciezko ostatnio, caly wtorek przeplakalam w sumie nie bylo tak strasznie, ale boli mnie to jacy ludzie sa glupi, bezmyslni, chciwi i nie potrafia docenic tegoze im ktos chce pomoc.. Szkoda slow..
Ogolnie to pomalu szykujemy sie do przeprowadzki, jest jeszcze bardzo duzo do zrobienia, tz pracuje a ja nie nadaje sie juz zeby na normalne spozywcze zakupy sama chodzic, dzisiaj nawet poczulam jak ciagnie mnie do tylu na schodach
W piersi wyczulam sobie guzka, ciekawe co lekarz powie i ciekawa jestem czy ciaza mogla to spowodowac.. Jedna operacje juz mialam a teraz majac male dziecko to jakos mi sie nie widzi leczenie piersi..
W ogole ten tydzien jakis do dupy jest. Mam nadzieje ze nastepny bedzie lepszy, w poniedzialek mamy sesje zdjeciowa a we wtorek wizyte u doktora
To ze juz niedlugo bedziemy mialy nasze malenstwa w ramionach staje sie juz takie realne moja Zosia musi jeszcze na wozek poczekac
Tak w ogole jaki kolor byscie wybraly : http://allegro.pl/nowy-wozek-primo-g...543237926.html

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Cytat:
Kupiłam otulacz, o taki: http://motherhood.pl/sklep/otulaczek-9
Sliczny bardzo podobaja mi sie rzeczy ktore kupujesz z tej firmy, musze poszukac jakiegos sklepu w de ktore bedzie mial rzeczy z tej firmy
Cicici jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:29   #3570
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Nawet mi nie mów, mój całe dnie w jednej i drugiej pracy, jutro też, a w sobotę taty ur a w niedzielę jego. I go dziś zapytałam kiedy zamierza mi pomoc wszystko szykować i sprzątać, a i zakupy trzeba zrobić...o nie w tym stanie ja sama tego nie będę robić...a jeszcze jutro wychodzę na babski wieczór...
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości