|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
FENOTERO, wycofany;/
Witam, nie wiem czy słyszałyscie o wycofaniu fenoterolu -leku na skurcze macicy i skracająca się szyjkę. Co o tym myślicie? Jak można tak nieodpowiedzialnie postąpić? Niektórym dzieciaczkom przecież ratuje to życie, pozwala na spędzenie w brzuchu matki każdego kolejnego dnia.. Nie moge tego pojąć;/
Jestem dopiero w 23 tygodniu, biorę lek od trzech tygodni, jeszcze trochę zostało mi w opakowaniu, ale martwię się co dalej;/ Czy ma któraś z Was na zbyciu te tabletki? Będę wdzięczna za każdą ilość. chcę sie jakoś zabezpieczyć.
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: FENOTERO, wycofany;/
A nie ma zadnego zamiennika? I wiesz dlaczego ten lek sie wycofuje? Byc moze cos z nim nie tak? Ja na Twoim miejscu porozmawialabym o tym z lekarzem
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
nie wiedzialam, ze go wycofuja. Sama w ciazy bralam go przez 4 miesiace i chyba wiem dlaczego maja taki zamiar. On ma paskudne skutki uboczne, dygotanie serca, ogolne dreszcze... ale zapytaj lekarza, bo skoro go wycofuja to musi byc jakis zamiennik
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja niedawno leżałam na patologii ciąży i w moim pokoju były dziewczyny ze skurczami-faktycznie nie podają już fenoterolu, podobno uszkadza układ oddechowy dzieci...Podają natomiast ISOPTIN odpowiednik wycofanego Cordefenu o podobnym działaniu.Niestety Isoptin nie jest dostępny w Polsce nawet na receptę.Można go tylko otrzymywać w szpitalu(dziwne ,nie???).Można na polską receptę wykupić np. w Hiszpanii przesyłając skan recepty.Isoptin tez ma skutki uboczne-obniża bardzo ciśnienie , podnosząc jednocześnie tętno.U dzieci powoduje tachykardię widoczną na zapisie KTG.Tyle wiem z pobytu w szpitalu.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Ale isoptin i wtedy podawali. A przynajmniej jeszcze 2 lata temu. Dostawalam isoptin i fenoterol, bralo sie je w pol godzinnych odstepach, kazdy mozna bylo kupic w aptece na recepte bez problemu
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Aaaanka, dziwne rzeczy piszesz.
Isoptin to nie jest żadnej zamiennik fenoterolu. Isoptin jest bardzo popularnym lekkem "na nadcisnienie". w ciazy stosuje sie go jako lek towarzyszący prxy podawaniu fenoterolu, zeby zmniejszyć jego objawy niepożądane. I Isoptin jest dostępny w Polsce, nie tylko w szpitalu. mozna go normslnie kupic w aptece, nie trzeba do jego zakupu żadnej Hiszpani
Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2013-11-08 o 17:33 |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
W Polsce nie ma zamiennika Fenoterolu, jedynie luteina bądź magnez, ale wiadomo, że to ma działanie o wiele lżejsze.
Tutaj jest oficjalne wycofanie http://bgif.n2.nor.pl/rep/gif/pdf-y/...-10-31-040.pdf dziwi mnie tylko dlaczego stało sie to tak "z dnia na dzień".. za tydzien mam wizyte u lekarza, więc postaram się czegos dowiedziec.
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Aaanka chyba Ci się coś pomyliło, już Ci Kubek wyjaśniła.
Ja również w obu ciążach brałam Fenoterol, w pierwszej na powstrzymanie skurczów (z Isoptinem, kupionym w aptece, w Polsce ), w drugiej (ze Staveranem) - na rozluźnienie macicy i tym samym poprawienie przepływów. Fenoterol jest faktycznie paskudnym lekiem, ale skoro pomaga... Właściwie ma ktoś jakieś wiarygodne źródło, dlaczego go wycofują? Rossa dzięki, zaraz doczytam
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
No nieźle...
Ale moze faktycznie to dobra decyzja. Bo fenoterol tak troche jak cukierki, mam wrazeńie, jest przepisywany. W razie faktycznie zagrazajacego porodu przedwczesnego szpital i leki tokolityczne dożylńie zostają. |
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo ja, ile razy leżałam i czy sama, czy jakaś inna dziewczyna z sali, to i tak tylko magnez i fenoterol. Są jakieś inne? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Salbutamol np.
Pozatym z tej decyzji wynika ze fenoterol wycofywany jest w tabletkach. Ten dozylny zostaje. Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2013-11-08 o 18:01 |
|
|
|
|
#12 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Najlepiej skontaktuj sie z lekarzem.
|
|
|
|
#13 |
|
Gang Iren
|
Myślę,że ginekolog,który się tobą zajmuje zleci coś tak aby było dobrze.
Nie ma co panikować i szukać leku,który przestał być dostępny na własną rękę.
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
Faktycznie skutki uboczne paskudne (te odczuwalne), brałam od 27 tygodnia najwyższą dawkę na zmianę z kroplówką i ledwie żyłam
, ale wytrzymaliśmy do 37 tygodnia ![]() Ciekawe jak to będzie wyglądać teraz, bo na tabletkach kobieta mogła być wypisana do domu (ja byłam na zmianę - dom/szpital), a tak pozostaje leczenie szpitalne, na co pieniędzy nie ma oczywiście. Mam nadzieję, że nie będzie to skutkować licznymi wczesnymi porodami. Mam też nadzieję, że z układem oddechowym mojego fenoterolowego chłopaka wszystko ok
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
ja po fenoterolu miałam problemy z sercem..
podobno wycofali bo zawierał rtęć, ale ile w tym prawdy... poszperałam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Leki_tokolityczne
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
biore fenoterol od 2 miesięcy, gdyby nie on to już dawno bym urodziła. Mialam recete na fenoterol poszlam do apteki a tam usłyszałam, ze go wycofali, Pani powiedziała, ze zamiennika nie ma, i zostaje tylko rodzic. Ginekolog rozłożyl ręce i nic nie moze zrobic, na szczęscie koleżance zostalo cale opakowanie i starczy mi one do odstawienia czyli do 36 tygdnia, aktualnie jestem w 34. Jak dla mnie to jest tragedia, skutki uboczne mialam przez dwa tygodnie tylko.
|
|
#17 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A generalnie pomyliłam nazwę.Ten lek nosi nazwę ADALAT(nie Isoptin!) i nie jest dostępny w Polsce w aptekach a tylko w szpitalach podawany ambulatoryjnie.To jest to samo co dawny Cordafen(Nifedipinum).Za zamieszanie przepraszam. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
adalat w szpitalach? Dwa tygodnie leżałam i jedyny lek jaki podawali w pompie to fenoterol.
---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- A co do fenoterolu to nadal go podają w szpitalach, ale w kroplówce
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałam gdzieś, ze na świecie juz się tego leku nie stosuje, tylko w Polsce. I prawda też jest, ze ciężarnym lekarze tabletki jak cukierki przepisują, np. nospe (też na świecie niestosowana, bo nieskuteczna), która chyba co druga ciężarna bierze na zwykle fizjologiczne skurcze.
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie niestety nie była to profilaktyka - cukierki , ale przyznam, że sama zastanawiałam się, czy fenoterol działa.. jednak nawet małe odstępstwo czasowe powodowało wzmocnienie bólu i spięcia i szaleństwa na KTG. Nie wspomnę już, że pierwsze podłączenie pod kroplówkę i szok, że ciąża nie musi boleć
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz piszesz, ze to jednak o Adalat ci chodziło... Ok ale co to ma do wycofanego fenoterolu? Bo chyba nadal nie rozumiem.Nie wiem tez co znaczy "podają w szpitalu ambulatoryjnie" ?
Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2013-11-11 o 21:19 |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie rozumiem jak można chcieć wystawiać siebie i dziecko na ryzyko powikłań.
|
|
|
|
#23 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
W moim szpitalu na patologii ciąży podawali kroplówki z magnezem. Nie rozumiem też brania leku na własną rękę, przecież z jakichś powodów go wycofano, no ludzie, po co wam lekarze i farmaceuci, bo w końcu ktoś kompetentny się na wycofanie leku zdecydował, skoro sami wiecie, czym się leczyć. Miałam niewydolność szyjki, brałam tylko luteine dopochwowa, pytałam lekarza o głupia nospe chociażby i powiedział coś, co pamiętam do tej pory - ze nospa porodu przedwczesnego nie powstrzyma...
Te leki nie są obojętne ani dla matki, ani dla dziecka, juz dawno mówi się o szkodliwości brania nospy w ciąży, a co dopiero tak silnego leku jak fenoterol... |
|
|
|
|
#25 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na mnie magnez nie działał, nie robił właściwie nic. Ja z kolei nasłuchałam się o szkodliwości luteiny (którą nota bene też brałam). Jeśli chodzi o nospę (przed nią się uchowałam ) - tego typu leki mają na celu zniwelowanie skurczy - porodu nie powstrzymają, ale m.in. chodzi też o to, że z każdym skurczem dziecko dostaje mniej tlenu, mogą więc zapobiegać niedotlenieniu wewnątrzmacicznemu w przypadku przedwczesnych patologicznych skurczy.Jak dla mnie takie kategoryczne i natychmiastowe wycofanie leku - tego typu leku - jest nieco przerażające. Kobiety z rozpoczętą kuracją mogą mieć problemy, a wszystkich pod kroplówki nie podłączą. W moim przypadku 3 godziny po odstawieniu dostałam ogromnych skurczy. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Załatwianie leków od koleżanek nie wydaje mi się zbyt rozsądne. Fenoterol ma skutki uboczne dla płodu. Co do luteiny, to jest generalnie progesteron, czyli hormon ciążowy, z tego, co czytałam u chłopców zwiększa ryzyko spodziectwa. Przecież to nie są cukierki. Chociaż mnie nieodmiennie dziwi najbardziej zażywanie nospy, przecież na zdrowy rozum taki lek porodu nie powstrzyma. I zauważ, że kobiety biorą ja zwykle na skurcze braxtona hicksa, zupełnie naturalne w ciąży, bo macica to mięsień, musi się kurczyć i ćwiczyć. Naprawdę trochę czasu spędziłam w szpitalu, wiem, jak wyglądają poważne przypadki komplikacji ciążowych i tego się nospa nie leczy..
Orenda, nie cytuje, bo pisze z telefonu, wspolczuje przejść w ciąży, bo wiem jaki to stres i strach. |
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
skoro sam lekarz mówi,zeby popytać czy ktoś nie ma, to raczej bez powodu tego nie robi, kolezanka urodzila po 48 godzinach od odstawienia, a co ja mialam zrobić? Liczyć na cud czy moje dziecko przeżyje?
mi w szpitalu zaś mówili, że nospa więcej robi szkód niż pożytku, a magnez podawali jako ,, dodatek " do fenoterolu. Prawda taka, że wiele kobietom pomógł ciaze donosić, i Malo słyszy się jakiś przypadków, że jakieś powikłania w późniejszym okresie wychodzą... fenoterol biore co 4 godziny, czyli 6 razy na dobę, również zatrzymal akcje porodowa , która rozpoczęła się w 28 tygodniu.. Wiec raczej pomaga. a patologie są prawie pełne od kobiet po odstawieniu..
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
w dniu cc o 6 rano już nie wzięłam feneoterolu, za 3h miałam już bóle brzucha i skurcze
![]() mi te tabletki pomogły, choć później i tak musiałam wziąć więszką dawkę ale najpierw 3 doby pod kroplówką
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Też jestem w szoku, pół ciąży brałam Fenoterol i po dwóch dniach od odtawienia [równolegle ze ściągnięciem szwu] urodziłam. Mam nadzieję dziewczyny,że Wam to nie zaszkodzi. Trzymam kciuki.
http://zwyklastronazycia.blogspot.com- tu każda kobieta znajdzie coś dla siebie. Recenzje kosmetyków, książek, filmów, przemyślenia, tutoriale fryzurowe i makijażowe, przepisy i wiele innych. Zapraszam! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.

))) 

, ale wytrzymaliśmy do 37 tygodnia