Już niewiele nam zostało, by welonem rzucać śmiało! PM 2014, cz. 21 - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-08, 11:50   #1171
Atomoowka
Wtajemniczenie

Dot.: Już niewiele nam zostało, by welonem rzucać śmiało! PM 2014, cz. 21

Kamilka ja Ci powiem jak u Nas było z kamerzystą.
Postanowiłam,że nie wydam więcej niż 2 tysie na kamerę ( no chyba że ktoś by mnie absolutnie urzekł)
Kilka filmów obejrzeliśmy ale jakoś zawsze coś Nam nie pasowało.
Znalazłam jednego z Radomia za 1500 i pojechaliśmy oglądać film.
TŻ się podobał mi w sumie też ale właśnie trwał 4h
Dla mnie to była masakra i powiedziałam do TŻ że nie chce tak długie filmu max 1,5 h.
Pogadałam z tym kamerzystą powiedział, że dla niego to absolutnie nie problem i zmontuje Nam film krótszy, bardziej dynamiczny za tą samę cenę. On montuje takie bo takie zapotrzebowanie i takie wymagania mają jego klienci ale jeżeli my sobie życzymy czegoś innego to nie ma problemu. Mam sobie zapisywać jakieś uwagi czy jeszcze szczegóły które bym chciała na swoim filme/ lub usunąć z filmu. Mogę mu przesyłać jakieś inspirację filmów które mi się podobają itd.
No i tak oto mamy taniego i fajnego kamerzystę.
Więc może obejrzyj film jak będzie Ci się podobał ale np będziesz chciała go skrócić lub nieco zmienić to pogadaj z tym kamerzystą czy on dałby radę.
Wiem że niektórzy by odmówili bo po prostu po staremu kręcą te 4 h filmy no i inaczej nie umieją zmontować żeby to miało ład i skład.

Ślubuję Ci 10.05.2014

11.01.2013 kierrrrowca

Edytowane przez Atomoowka
Czas edycji: 2013-11-08 o 11:52
Atomoowka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 11:50   #1172
karolinuuusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hallyna Pokaż wiadomość
Jeśli można również chętnie się dołączę
Nasza data - 29.08.2014
witamy witamy

Alicja

karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 11:52   #1173
Lg_ago
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pewka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Śledzę forum od 3 dni i się normalnie uzależniłam. Chciałam się ujawnić. Nasza data 6.09.2014 r. Przyjmiecie mnie?

Sent from my LG-P760 using Wizaz Forum mobile app
Cześć

Cytat:
Napisane przez marlenqa22 Pokaż wiadomość
A ja wczoraj rozmawiałam z Tż na temat zaproszeń i winetek i mówię chodź pooglądamy na Allegro razem, a ten do mnie że "jemu wszystko jedno, oby mi się podobało". No nie! on się zajął wódką teraz bo mamy znajomego którego ojciec jest dyrektorem handlowym Arhelanu i obiecał nam dużo dużo spuścić.
Dziewczyny help me! po stosowaniu przez tydzień antybiotyku piecze mnie tam na dole jak cholera! kupiłam Iladnian ale czy są jeszcze jakieś domowe sposoby by sobie ulżyć? wysikać się nie mogę :
Maść clotrimazolum.
Jeśli probiotyki to tylko te domiejscowe. Te do łykania, to pic na wode (tak mi lekarka zawsze mówi).
No i generalnie te priobytki to trzeba brać równo z antybiotykami, bo tak po fakcie to już ciężko.
Ja jednak polecam wizytę u lekarza. Da jakiś antybiotyk, kilka dni i po sprawie. A tak to się męczyć.
(wiem po sobie, bo takie 'przyjemności' dopadają mnie bardzo często)

Cytat:
Napisane przez 21klaudyna Pokaż wiadomość
Pewnie , ze pasują . Tez myślę o tych gipsówkach bo są niepozorne a efekt robią . Tylko pamiętam jak pisałaś , że koszt też jest duży . Muszę zapytać teściowej czy się opłaca i dam znać

W ogóle to przez to forum to non stop szukam inspiracji ślubnych i pół dnia trace na głupoty ( a pracuje w domu ) i później siedze do nocy , żeby nadrobić i zdążyc z terminami
Daj znać, też jestem ciekawa
Sama mam w planach gipsówkę - dużo gipsówki.
Planuję na wiosnę wysiać ją w ogrodzie Nie musi być ładna do zdobienia kościoła, czy na stoły bo chcę tylko małe gałązki. A to zawsze wyjdzie taniej.
Lg_ago jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 12:00   #1174
Kishlaczkowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vexi Pokaż wiadomość
Kishlaczkowa polecam z czystym sumieniem - kosztowało niewiele, smak powyżej oczekiwań. Etykiety "dizajnerskie" - też ważna sprawa
Pytałam, bo czytałam różne opinie na temat tego wina. Chyba muszę kupić i skosztować. A mogę wiedzieć gdzie Tobie udało się zamówić, zakupić?

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
I dzisiaj waga pokazała 1,6 kilo mniej, wreszcie ruszyła
Gratuluję!!! No i widzę, że po miesiącu można się bardzo stęsknić za pracą

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Pierwszy
ysia no to musisz zatańczyć nago!

Witam nowe PM wśród nas!

"Nie wierzę takim obrońcom przyrody,
u których miłość do przyrody przeniknięta jest
nienawiścią do człowieka."

Kishlaczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 12:03   #1175
marlenqa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lg_ago Pokaż wiadomość
Cześć

Maść clotrimazolum.
Jeśli probiotyki to tylko te domiejscowe. Te do łykania, to pic na wode (tak mi lekarka zawsze mówi).
No i generalnie te priobytki to trzeba brać równo z antybiotykami, bo tak po fakcie to już ciężko.
Ja jednak polecam wizytę u lekarza. Da jakiś antybiotyk, kilka dni i po sprawie. A tak to się męczyć.
(wiem po sobie, bo takie 'przyjemności' dopadają mnie bardzo często)

Daj znać, też jestem ciekawa
Sama mam w planach gipsówkę - dużo gipsówki.
Planuję na wiosnę wysiać ją w ogrodzie Nie musi być ładna do zdobienia kościoła, czy na stoły bo chcę tylko małe gałązki. A to zawsze wyjdzie taniej.
Jak mi nie przejdzie przejdę się do lekarza. I tak muszę iść bo nie mam okresu od 5 dni, aczkolwiek to pewnie przez tą terapię antybiotykową.
Ale maść kupię
Rezygnujemy z tego barmana, stwierdziliśmy wczoraj wspólnie że jednak koszt jest duży, 1000 zł plus swoje alkohole na te drinki.
Z atrakcji będzie stół wiejski i pokaz lampionów. Ale to już rodzinka szykuje ten pokaz i mi kazali się nie wtrącać

1 lipiec 2022- czekamy na Ciebie maleństwo
marlenqa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 12:06   #1176
ysia
Zadomowienie

Bardzo Panie przepraszam , ale jestem zmuszona tańczyć nago na dachu biurowca. Nie powinno mi to zajęć długiej chwili.

Mam nadzieję że nie wyjdę na osobę nietaktowną , jeżeli będę Cię błagać na kolanach klęcząc na grochu abyś pokazała mi choć jedno zdjęcie po ślubie?

Profil FB
https://www.facebook.com/whitepointeshoes
ysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 12:57   #1177
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez swiat_katarzyny Pokaż wiadomość
Siemanko

nadrobiłam was

znów pokusiłaś mnie gipsówką tym filmem
Mój kręci w bardzo podobnym stylu, ale nie wiem czemu, gdy oglądam waszych kamerzystów, to odnosze wrażenie, że mój jest najsłabszy z tych "lepszych kamerzystów"

ja sie zachwycam taka obrączką, ale niestety, by to ladnie wyglądało musza być diamenty w niej, nie cyrkonie a to mnie już cenowo przerasta dlatego odpuszczam...

o mój ideał!

Dziewczyny podjeliśmy decyzje odnośnie kolorów przewodnich kolaż stworzony przeze mnie pasują do siebie?

bardzo fajnie!!
Cytat:
Napisane przez ysia Pokaż wiadomość
Bardzo Panie przepraszam , ale jestem zmuszona tańczyć nago na dachu biurowca. Nie powinno mi to zajęć długiej chwili.

Mam nadzieję że nie wyjdę na osobę nietaktowną , jeżeli będę Cię błagać na kolanach klęcząc na grochu abyś pokazała mi choć jedno zdjęcie po ślubie?
pokaze , no worries jednak mialam nadzieje na ten taniec
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 13:17   #1178
justynkie
Wtajemniczenie

Witam nowe PMki a szczególnie pewkę
Tak Was nadrabiam i patrzę a tu co post, to "pewka' - myślę sobie że to pewnie jakiś skrót od "no pewnie" dopiero po 2 stronach przykumałam że mamy PMkę z takim nickiem

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 13:24   #1179
Lemon_Drop
Zadomowienie

Cytat:
Jak mam być szczera... to zalezy czego wymaga sie od własnego filmu z wesela Twój kręci poprawnie, ładnie, ale widać ze nie na lustrzankach (a dla mnie to było priorytetem). także cięzko ocenić czyjegoś kamerzystę bo każda z nas ma inne preferencje i oczekiwania
Dzięki Kasiu Nie pomyślałam nawet o tym żeby wzrócić uwagę na to czym kręcą film Chcę dynamiczny, fajnie zmontowany film, najbardziej zależy mi na teledyskach, film 1,5 h - max 2 h, no i żeby zmieścić się w 2000zł Ehh z kamerzystą jeszcze gorzej niż z foto
Wracam do pracy, zajrzę do was może po południu albo podczas weekendu - mamy wolną chatę u TŻ więc nie obiecuję Nie gońcie za bardzo żebym nie miała dużo nadrabiania
Stary 2013-11-08, 13:30   #1180
pewka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Witam nowe PMki a szczególnie pewkę
Tak Was nadrabiam i patrzę a tu co post, to "pewka' - myślę sobie że to pewnie jakiś skrót od "no pewnie" dopiero po 2 stronach przykumałam że mamy PMkę z takim nickiem
He he

pewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 13:30   #1181
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj doszedł nam polaroid i jest rewelacyjny! Z racji wielkiej warszawskiej akcji ekologicznej pod nazwą "Wola bez prądu" robiliśmy zdjęcia w zupełnej ciemności i też wyszły jasne i ostre !
A jaki zamawialiście? Teraz pomyślałam że to fajny pomysł na wesele, by puścić go wśród gości. Żeby tylko filmy takie drogie nie były
Ysia a może cykniesz nim fotę jak już będziesz tańczyć nago na wieżowcu?

jestem mamą
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 13:55   #1182
ysia
Zadomowienie

Fuji instax Jasne że cykną i od razu relacja na blogaska

Strasznie mi się ostatnio spodobała stylizacja Pani Mroczek. I ten welon

Profil FB
Stary 2013-11-08, 14:20   #1183
asiulek8
Wtajemniczenie

Ja kamerzysty na początku w ogóle nie chciałam. Ale po setkach oglądanych filmów na youtubie zmieniłam zdanie. Doszło do mnie że będę żałowała. Zmieściliśmy się w 2.000.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 14:49   #1184
cashmere
Zakorzenienie

Ja tam samo doszłam do wniosku że będę żałować, a jak jeszcze zaczęłam oglądać ślubne teledyski to w ogóle zapragnęłam filmu. Tylko cena wysoka

jestem mamą
Stary 2013-11-08, 14:58   #1185
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimi_77 Pokaż wiadomość
Dobry pomysł te reddsy na poprawinach. Sama z chęcią bym sobie wypiłą na odstresowanie. Musze dopisać do listy piw

Ładne obrączki!!

Ja jakoś tak i bym chciała i nie.. Nie wiem. Nie podnieca mnie jakoś to kupowanie obrączek. Może daltego, żę się czuje że to na prawde sie dzieje i nie ma odwrotu hahaha

Cześć dziewczyny! Wy będziecie w stresie, a ja na podróży poślubnej WAm zazdroscic tego dnia

Hallyna to tak jak My. 10 lat znajomosci i bycia "ku sobie", a dopiero w maju 2012 coś pękło i trach. A i P w końcu razem - znajomi i nasze rodziny odetchnęły brat P. nawet skwitował, że męczyło go już to nasze czubienie i lubienie przez te lata i teraz może spać spokojnie
mnie też nie podnieca, tylko cholernie stresuje dlatego chciałabym mieć to już głowy
Cytat:
Cześć dziewczyny! Śledzę forum od 3 dni i się normalnie uzależniłam. Chciałam się ujawnić. Nasza data 6.09.2014 r. Przyjmiecie mnie?

witaj ! moja data
Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
No jasne

Najlepsza data
nooo ba
Cytat:
Ja ze względu na charakter mojej pracy zaproszenia, winietki, plan stołów projektuję sama (tzn. znajomy grafik)

Powiedzcie proszę co myślicie o takich obrączkach, boję się, że to chwilowy trend, a w praktyce w ogóle się nie sprawdzą:

Oczywiście dla TŻ byłaby inna

Co do naszego wesela - jednodniowe, na ok. 120 osób. W sumie to mamy bardzo mało rzeczy załatwionych. Jak na razie to tylko salę, fotografa, ogarnięciem zespołu zajmuje się TŻ i tego obawiam się najbardziej
mi się nie podobają lubię świecidełka ale to dla mnie już za dużo
Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
pewka
Ładna obrączka, pod warunkiem, że będą tam diamenciki a nie cyrkonie. Wcale nie dlatego, żeby się pochwalić, ale dlatego, że cyrkonie szybko tracą swój blask, robią się matowe, jakby zaparowane i nie wyglądają wcale ładnie.
Mam srebrny pierścionek wysadzany cyrkoniami od prawie 9 lat i już po 2 latach nie wyglądał tak ładnie jak na początku.

Ja zdecydowałam się tylko na 3 diamenty
, bo mieliśmy budżet na obrączki 3 tys zł. Ponieważ sama bardzo lubię błyskotki wybraliśmy takie obrączki:
Załącznik 5472266
ja też będę miała 3, albo 1. nie pamiętam czy jeden diamencik kosztuje 50 zł czy 150... pamiętasz może ile Ty płaciłaś?
Cytat:

chyba jestem głupia bo nic nie rozumiem

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Jutro przedostatnia 13 ślubuje za tydzień ostatnia i następny ślub już na naszym wątku
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:13   #1186
21klaudyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cashmere Pokaż wiadomość
Ja tam samo doszłam do wniosku że będę żałować, a jak jeszcze zaczęłam oglądać ślubne teledyski to w ogóle zapragnęłam filmu. Tylko cena wysoka
JA sobie tłumaczę , że to pamiątka na całe życia. Jak moi rodzice brali ślub to nie nagrywało się jeszcze i jedyne co zostało to zdjęcia i nagranie na kasecie magnetofonowej spod podłogi jak orkiestra grała . A jak mam już wydać kasę na video to wole dołożyć więcej i móc później pochwalić się dzieciom jaka to mama była piękna haha

Nam jakos tak szczęśliwie się zlozyło , że w ostanim czasie dużo znajomych miało wesela więc niektórych usługodawców wybraliśmy na podstawie tych wesel. Mieliśmy pewniaka od Video - ale jeszcze 1,5 roku temu miał cenę 4 tys ale jak mi zaśpiewali teraz 6,5 tys to jednak mój mózg wykazał trochę rozsądku i wybraliśmy innych . Ale jak porównuję , to efekt i jakość ta samo a cena jeszcze do przyjęcia więc jestem zadowolona . Więc szukaj może trafisz na coś fajnego a w przystępnej dla Ciebie cenie.
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00

"Zestarzej się przy mnie
Najlepsze dopiero się zdarzy"
21klaudyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:28   #1187
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
Jutro przedostatnia 13 ślubuje za tydzień ostatnia i następny ślub już na naszym wątku
ojej żadna PM 2013 nie skusiła się na ślub w święta BN
moniczka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:28   #1188
czekooczekolada
Zakorzenienie

swiat_katarzyny - piękne połączenie kolorów przewodnich

witam nowe PMki

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-11-08, 15:40   #1189
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
ja też będę miała 3, albo 1. nie pamiętam czy jeden diamencik kosztuje 50 zł czy 150... pamiętasz może ile Ty płaciłaś?
U mnie opcja tej obrączki była z 3 cyrkoniami lub 3 diamentami. Wybrałam 3 diamenty, więc musiałam dopłacić 400 zł. (razem 0,04 ct).

swiat_katarzyny
Faktycznie pięknie zestawiłaś kolory. Podobają mi się bardzo

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:54   #1190
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie opcja tej obrączki była z 3 cyrkoniami lub 3 diamentami. Wybrałam 3 diamenty, więc musiałam dopłacić 400 zł. (razem 0,04 ct).

swiat_katarzyny
Faktycznie pięknie zestawiłaś kolory. Podobają mi się bardzo
nam też mówił o cyrkoniach ale one były po 10 zł za sztukę chyba :P
Oliwka 21.07.2016
Stary 2013-11-08, 16:13   #1191
ysia
Zadomowienie

Cyrkonie chyba się będą strasznie niszczyć prawda? Jak to ma być na całe życie to lepiej zainwestować w diament

Profil FB
Stary 2013-11-08, 16:16   #1192
swiat_katarzyny
Zadomowienie

dzięki dziewczyny

Cytat:
Cyrkonie chyba się będą strasznie niszczyć prawda? Jak to ma być na całe życie to lepiej zainwestować w diament
to prawda mam pierścionek zaręczynowy wysadzany wzdłóż cyrkoniami i juz po roku są zupełnie bez połysku, takie matowe jakby (mycie nic nie zmienia)
swiat_katarzyny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 16:30   #1193
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
dzięki dziewczyny

to prawda mam pierścionek zaręczynowy wysadzany wzdłóż cyrkoniami i juz po roku są zupełnie bez połysku, takie matowe jakby (mycie nic nie zmienia)
ja tez mam z cyrkoniami, a nie mozna cos z tym zrobic? zeby byl ciagle ładny

Edytowane przez 201604261006
Czas edycji: 2013-11-08 o 16:34
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 16:34   #1194
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
ja tez mam z cyrkoniami, a nie chce zeby tak wygladal. mozna cos z tym zrobic?
Nie można nic z tym zrobić, cyrkonie są sztuczne i tak zostanie. Mam pierścionek z 18-tki i niestety cyrkonie są "zamulone", zrobiły się matowe i bez połysku. Jak dostawię pierścionek zaręczynowy z diamentem to tego z cyrkoniami... Nie ma porównania. W obrączce też wybrałam diamenty, żeby nie wyglądały tak kiepsko jak moje cyrkonie z pierścionka z 18-tki.

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 16:38   #1195
mala_czarna_21
Zakorzenienie

witam nowe PMki

mam pytanie dziewczyny,

czy w waszych regionach jest tradycja, że dzieci niosą obraz najczęściej jest to święta rodzina i na końcu mszy ślubnej ksiądz go poświęca i młodzi zabierają go do domu?

u nas jest taka tradycja, ale zawsze chodziło o obrazy starego typu (załącznik nr1) a my chcemy się wyłamać i nie dość, że żadnego dzieciaka do niesienia nie chcemy to jeszcze chcemy zupełnie inny typ obrazka. Myśliliśmy o takim (załącznik nr 2) do postawienia na komodzie w salonie. Co myślicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg obraz-swietej-rodziny-6_809.jpg (324,9 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg VRmp.jpg (160,4 KB, 26 załadowań)

2015 - 38
mala_czarna_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 16:49   #1196
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Nie można nic z tym zrobić, cyrkonie są sztuczne i tak zostanie. Mam pierścionek z 18-tki i niestety cyrkonie są "zamulone", zrobiły się matowe i bez połysku. Jak dostawię pierścionek zaręczynowy z diamentem to tego z cyrkoniami... Nie ma porównania. W obrączce też wybrałam diamenty, żeby nie wyglądały tak kiepsko jak moje cyrkonie z pierścionka z 18-tki.
to niedobrze.. niech wytrzymaja jak najdluzej

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Cytat:
Napisane przez mala_czarna_21 Pokaż wiadomość
witam nowe PMki

mam pytanie dziewczyny Co myślicie?
u nas chyba nie ma ale obrazek ładny ale bym brała ten kolorowy, bardziej mi sie widzi

Edytowane przez 201604261006
Czas edycji: 2013-11-08 o 16:51
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 16:52   #1197
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 21klaudyna Pokaż wiadomość
Nam jakos tak szczęśliwie się zlozyło , że w ostanim czasie dużo znajomych miało wesela więc niektórych usługodawców wybraliśmy na podstawie tych wesel. Mieliśmy pewniaka od Video - ale jeszcze 1,5 roku temu miał cenę 4 tys ale jak mi zaśpiewali teraz 6,5 tys to jednak mój mózg wykazał trochę rozsądku i wybraliśmy innych . Ale jak porównuję , to efekt i jakość ta samo a cena jeszcze do przyjęcia więc jestem zadowolona . Więc szukaj może trafisz na coś fajnego a w przystępnej dla Ciebie cenie.
My już mamy kamerzystę Wzięliśmy w pakiecie z foto i płacimy 5000zł

mala_czarna u nas nie ma takiej tradycji, ale nowoczesna wersja obrazu mi też by bardziej odpowiadała. A że nie macie dziecka które by go poniosło, to bym z tego zrezygnowała (tzn.z tego niesienia) i się nie przejmowała.

jestem mamą
Stary 2013-11-08, 16:53   #1198
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala_czarna_21 Pokaż wiadomość
witam nowe PMki

mam pytanie dziewczyny,

czy w waszych regionach jest tradycja, że dzieci niosą obraz najczęściej jest to święta rodzina i na końcu mszy ślubnej ksiądz go poświęca i młodzi zabierają go do domu?

u nas jest taka tradycja, ale zawsze chodziło o obrazy starego typu (załącznik nr1) a my chcemy się wyłamać i nie dość, że żadnego dzieciaka do niesienia nie chcemy to jeszcze chcemy zupełnie inny typ obrazka. Myśliliśmy o takim (załącznik nr 2) do postawienia na komodzie w salonie. Co myślicie?
u nas nie ma takiej tradycji, a takie obrazki jak ten drugi daje się dzieciom na chrzty
ale mi się podobają oba które pokazujesz
Oliwka 21.07.2016
Stary 2013-11-08, 16:54   #1199
pewka
Raczkowanie

O! A ja miałam zapytać czy w Waszych rejonach praktykuje się przyczepianie gościom takich przypinek? Chciałabym z tego zrezygnować, chociaż na wszystkich rodzinnych weselach taki zwyczaj wciąż panuje. Nawet pomyślałam, że ludzie robią to dla kasy, bo przy okazji przyczepiania tego czegoś, świadkowie zbierają pieniądze do koszyczka. Ja sama jako gość bardzo nie lubiłam tego zwyczaju, bo zostawała dziurka po szpilce w sukience Ciekawi mnie jak jest u Was.
Co do obrazu, to u nas nikt go nie niesie. Matka chrzestna trzyma go całą mszę, a później zawiesza się go na ściance za młodymi, tu też mam problem, bo nie chcę, żeby tam wisiał ;( muszę znaleźć inne godne miejsce.

pewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 17:24   #1200
no_doubt
Wtajemniczenie

Cytat:
O! A ja miałam zapytać czy w Waszych rejonach praktykuje się przyczepianie gościom takich przypinek? Chciałabym z tego zrezygnować, chociaż na wszystkich rodzinnych weselach taki zwyczaj wciąż panuje. Nawet pomyślałam, że ludzie robią to dla kasy, bo przy okazji przyczepiania tego czegoś, świadkowie zbierają pieniądze do koszyczka. Ja sama jako gość bardzo nie lubiłam tego zwyczaju, bo zostawała dziurka po szpilce w sukience Ciekawi mnie jak jest u Was.
Co do obrazu, to u nas nikt go nie niesie. Matka chrzestna trzyma go całą mszę, a później zawiesza się go na ściance za młodymi, tu też mam problem, bo nie chcę, żeby tam wisiał ;( muszę znaleźć inne godne miejsce.

W moich stronach był zwyczaj przypinania przypinek dla gości, ale bez zbierania przy tym pieniędzy. Dla mnie to już przesada. Na szczęście powoli zanika i nie będę go kultywować. W butenierki po kwiatku dostaną młody i starszy i dodatkowo myślę nad czymś dla rodziców. Dla gości sobie daruję.
Co do obrazu to u mnie nie ma takiego zwyczaju, więc niestety nie mogę się wypowiedzieć.

TEN dzień: 09.08.2014
Nasze największe szczęście: 18.05.2016 r.
no_doubt jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości