|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1741 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 592
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Bezzbo¿owa redukcja:
I: pancakes z m±ki kokosowej (jajko, 40g m±ki, troszkê mleka) z serkiem wiejskim i ma³ym bananem. II: karkówka pieczona w sosie w³asnym z buraczkami na ciep³o. III: 2 ³y¿ki domowego mas³a s³onecznikowego, pomarañcza. IV: sa³atka z pekiñskiej, pomidora, papryki i piersi z kurczaka sma¿onej na oleju kokosowym, z sosem na oliwie. Zerknie kto¶?
|
|
|
|
#1742 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
Kochane,kiedy po anie zaczelyscie cwiczyc? Wasze ciala byly w bardzo zlym stanie?
|
|
|
|
#1743 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
Chyba pomyli³a¶ w±tki
|
#1744 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
U luz nad luzami
![]() I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: bananem, domow± konfitur± wi¶niow±, serkiem wiejskim i mas³em orzechowym crunchy II Ziarnista bu³ka z szynk±, serem emmentaler, rzodkiewkami i sosem w³oskim; jab³ko III Kawa³ek pstr±ga gotowanego na parze; pó³ woreczka br±zowego ry¿u; broku³y gotowane na parze IV 2 kromki chleba graham z pomidorem, papryk±, ogórkiem kiszonym i metk± wieprzow± / past± serowo-zio³ow± A teraz proszê Pañstwa INTERNATIONAL STOUT DAY, czyli kilka piwnych cud w multitapie wpadnie...
|
#1745 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 469
|
Cytat:
, mi po weglach dobrze sie spi.
|
|
|
#1746 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 771
|
Moje U (proszê o ocenê)
¶niadanie: koktajl proteinowy na mleku 2%, kromka chleba z ziarnami z almette chrzanowym, szpinakiem, szynk± drobiow±, pomidorem, pietruszk±, ketchupem cukierek - krówka mleczna 2 ¶niadanie jogurt suszona ¶liwka z otrêbami ze ¶liwk±, mieszank± studenck± jab³ko obiad kasza kuskus z pomidorami i bazyli± (ju¿ by³y w kaszy), broku³y w sosie ¶mietanowym z czosnkiem, pier¶ z kurczaka pieczona z ¿ó³tym serem herbata malonowo-wi¶niowa podwieczorek budyñ czekoladowy z rodzynkami i s³onecznikiem, 2 suszone figi kolacja 2 kromki chleba graham z almette, jajecznica z 2 jaj na ma¶le z papryk± i ¶mietan±, ketchup po kaki (czy khaki nie wiem jak to pisaæ), cappuccino z mlekiem i cukrem |
|
|
|
#1747 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
hm. jadlospis zgodny z zaleceniami dietetyczki na U/P.
10.sn. owsianka, 50g p³atków, otreby zytnie, jagody goji, plaster twarogu pó³tlustego, 4 orzechy wloskie cale, szklanka mleka 2%. 14.obiad. 160g dorsza, pol woreczka ryzu broazwego, 2 pomidory, 2 garscie szpinaku calos polana ³yzka stolowa oliwy. 17.30podwieczorek. jogurt naturalny 2%, ³yzeczka otr±b zytnich, duze jablko kwasne, 12 sztuk migda³ow. 20.40 kolacja. 2 kromki razowca, 1/3 awokado, 2 duze (po 25g) plastry wedliny z indyka, cala papryka czerwona, garsc rukoli, skropione sokiem z cytryny, pieprzem i sola. mam serdecznie dosyc tych jadlospisów od Diet. i pewnie dojem jeszcze serek wiejski przed snem bo jestem zwyczajnie glodna
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-11-08 o 22:15 |
|
|
|
#1748 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Cytat:
W sumie to nie dziwie siê, ¿e jeste¶ g³odna, bo malutko tutaj wszystkiego wg mnie. |
|
|
|
|
#1749 | |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Cytat:
|
|
#1750 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 592
|
Cytat:
Ziemniory jem w weekendy, na tygodniu nie chce mi siê gotowaæ tylko dla siebie (pracujê od 13 do 20, reszta rodziny je obiad ok 16), no i jednak na redukcji wolê nie ³adowaæ wêgli na wieczór.Dziêki serdeczne za zerkniêcie
|
|
|
|
|
#1751 | |
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 113
|
dezet nie dziwie Ci siê, ma³o, jak na P, naprawde.
Sprubuj cos wlasnego skomponowac, masz kupe przykladow na P. Mozesz bazowac na tym co dal Ci dietetyk, ale zwieksz porcjê..
|
|
|
|
#1752 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 537
|
Dzieñ bez kaki dniem straconym!
R ¦niadanie: owsianka z kaki i po³ówk± banana na wodzie II ¶niadanie: reszta banana Obiad: krem z broku³ z makaronem pe³noziarnistym i kawa³kami kurczaka Podwieczorek: kaki Kolacja: planujê co¶ bia³kowego, bo ma³o dzisiaj by³o: omlet z dwóch jaj z kawa³kami szynki 1 tiger ( ), woda mineralna, herbaty zieloneUjdzie? Za ma³o? Tylko nie mówcie, ¿e za du¿o owoców, nie prze¿yjê Do kolacji do³o¿ê jakie¶ warzywa.
|
|
|
|
#1753 |
|
Zadomowienie
|
U/P
¶niadanie: owsianka (25g p³atków owsianych, 10g mieszanki otrêbów) gotowana z jab³kiem, odrobink± mleka 1,5%, cynamonem, ubitym bia³kiem i migda³ami; kawa z mlekiem II ¶niadanie: 2 kromki chleba z ziarnami, 1) z plasterkiem schabu i kapust± 2) z 1/2 plastra sera z mascarpone z zio³ami i ogórkiem kiszonym, jab³ko; kawa z mlekiem obiad: 2 sma¿one na ³y¿eczce oleju filety z tilapii podane z kalafiorem i ma³± ga³k± ziemniaków; zielona herbata przek±ska: s³onecznik kolacja: twaróg chudy 60g z jogurtem naturalnym 250g, p³atkami zdrowy b³onnik 15g, cynamonem, ³y¿eczk± d¿emu; ³y¿eczka kakao naturalnego z 2/3 szklanki mleka 1,5% ponadto: pasek gorzkiej czekolady z Wedla, 2x marchewka, szklanka piwa , 1,5l wody, herbaty wieczorkiem- aktywno¶æ: 1h hula hopu, 70 minut treningu (cardio+si³owe) Nie umiem zrezygnowaæ z takiej kolacji, smakuje mi to bardzo ;p |
|
|
|
#1754 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
r(u)
I owsianka z orzechami, kostka gorzkiej czekolady i serkiem wiejskim (5 ³y¿ek) II 2 kromki razowca jedna z d¿emem domowym z porzeczek i serkiem, druga z wêdlin± i pomidorem III makaron pe³noz, z piersi± sma¿on± na ³y¿ce oleju, æwik³a IV gruszka,jab³ko z dwoma ³y¿kami ró¿nych orzechów, polane jogurtem naturalnym V kromka razowca, pewnie z jajecznic± z 2 jajek, do tego jakie¶ warzywka |
|
|
|
#1755 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
|
|
#1756 | |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 537
|
Cytat:
2. Owsianka na wodzie, bo lubiê. Je¶li bêdê robiæ na mleku, to uzupe³niê ten t³uszcz o którym mówisz? Bo kurczaczka usma¿y³am na oliwie w³a¶nie. Mo¿e do owsianki dorzuciæ jakie¶ orzechy z t³uszczami? |
|
|
|
|
#1757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), awokado, oczywi¶cie oliwa z oliwek, olej lniany... do owsianki w³a¶nie orzechy jak najbardziej.
|
|
#1758 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jeszcze co do owsianki, podobno powinno siê w³a¶nie je¶æ takie na wodzie, tak s³ysza³am, ale za cholerê nie wiem dlaczego.Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1759 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
P jeszcze póki co, ale powoli zmierzaj±ce w stronê U
¦ I owsianka: 4 ³y¿ki p³atków owsianych, szklanka mleka 3,2 %, jab³ka sma¿one bez cukru, cynamon, pestki s³onecznika (no uwielbiam takie po³±czenie..) ¦ II kanapka podwójna: chleb ¿ytni, mas³o, twaróg pó³t³usty, ogórek zielony, szczypiorek + kefir 400g O du¿a porcja! ekologiczny makaron pe³noziarnisty ¿ytni, no tak na oko, poka¼na porcja, sos pomidorowy (w³asne pomidorki, pieczarki, pier¶ z kurczaka, marchew, seler..) + plaster goudyP 1/2 opakowania budyniu ¶mietankowego bez cukru na szkl. mleka 3,2% z dodatkiem ok. czubatej ³y¿ki wiórków kokosowych <3, jab³ko K 1/2 makreli wêdzonej, 2 kromki chleba ¿ytniego z mas³em i warzywkami ))
|
#1760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast na pewno powinno siê przed jej przygotowaniem NAMACZAÆ p³atki w wodzie (najlepiej z odrobin± soku z cytryny) ¿eby wyp³ukaæ szkodliwe fityniany, które wi±¿± minera³y (wapñ, magnez, cynk) i uniemo¿liwiaj± ich wch³oniêcie do komórek nab³onka jelitowego i wykorzystanie przez nasz organizm. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-11-09 o 20:12 |
|
|
|
|
#1761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1762 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 563
|
Dzisiejsze P.
I du¿y rogal ma¶lany z makiem; po³ówka z ³y¿eczk± Delmy z oliw± z oliwek (wiem, tylko mas³o jest zdrowe; ale ta paskuda mi zwyczajnie zaskakuj±co posmakowa³a) i 2 ³y¿eczkami d¿emu z owoców le¶nych, druga po³ówka z dwiema ³y¿eczkami mas³a orzechowego z kawa³kami orzechów laskowych; ma³e jab³uszko (rozmiarów kiwi); trochê mieszanki bakaliowej (ok. 2 du¿e ³y¿ki; mniej rodzynek, wiêcej orzechów); Inka z b³onnikiem na mleku 1.5% z ³y¿eczk± miodu II szklanka winogron; ok. 200g kefiru brzoskwiniowego 1.3% (1/2 butelki) III sok pomarañczowy 300 ml; ogromna grahamka z ³y¿eczk± delmy, 2 plastrami szynki wiejskiej, li¶ciem sa³aty i kawa³kiem czerwonej papryki IV filet panierowany z mintaja; trochê frytek z piekarnika (na warstwie oleju); sa³atka z kiszonej kapusty i marchewki; kapu¶niak (du¿y kubek); sok marchewkowy 250 ml V danio czekoladowe 150 g; ¶redni banan; herbata o smaku jab³ek, cynamonu i rumu VI (bêdzie) 2 kromki chleba kukurydzianego z Delm±, rukol± i serem ¿ó³tym wêdzonym (debiut); sa³atka z pomidora, oliwek, szczypiorku z dodatkiem oliwy z oliwek; do picia rzadki kisiel, mo¿e z dodatkiem miodu I niby smacznie i nawet zdrowo, a ja czujê siê zwyczajnie ¼le... |
|
|
|
#1763 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Cytat:
![]() Wczoraj by³am w domu (sama I(8.30): manna (25g na wodzie, nie mogê siê zmusiæ do mleka ze wzglêdu na zapach), jab³ko (200g), ³y¿ka mieszanki bakaliowe II(11.30): ciemna bu³ka, pó³ z jogurtem owocowym, pó³ z pomidorem, marchewka III(14.30): omlet (2 jaja, 2og m±ki), gruszka (150g), 3/4 jab³ka (150g) IV(17.00): kawa z mlekiem V(19.00): jogurt osm, 10g otrêbów, ³y¿eczka kakao Unex - oczywi¶cie wiem, ¿e jestem wychudzona i to brzydko wygl±da (i nie mogê kupiæ ubrañ), chodzi³o mi o to, ¿e mam do siebie pozytywny stosunek, lubiê siebie - wiêc chyba nie mam ED? |
|
|
|
|
#1764 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 563
|
Cytat:
A z jad³ospisu przekonuje mnie tylko omlet - nadawa³by siê na ¶niadanie... na R. |
|
|
|
|
#1765 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
dzisiejsza R
¦niadanie: grahamka, posmarowana cienko mas³em, z szynk± i warzywami II ¶niadanie: kawa³ek maminego orzechowca Obiad: kurczak z ry¿em 50g i warzywami z wbitym jajkiem Podwieczorek: serek wiejski, miód Kolacja: placuszki z cukinii (bez m±ki, cukinia plus dwa jajka i przyprawy), sos jogurtowo-czosnkowo-ogórkowy wieczorem pewnie pójdê pobiegaæ ¿eby 'wypociæ' troszkê ciasta
|
#1766 |
|
Rozeznanie
|
Ile kalorii spalone zostalo podczas 8 godzin chdzenia wolnym tepem? Bylam na spacerze harytatywnym. Na kalkulatorze napisane,ze 1000 ,ale ja w to nie wierze,przeciez to kolosalnie duzo!:/ to tyle ile ma moje sniadanie I i 2..
|
|
|
|
#1767 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Jest tu kto¶ kto jada czasami w green wayu ?
|
#1768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1769 |
|
Rozeznanie
|
1000 kcal spalonych podczas powolnego spaceru 8 godzinnego? Nie wierze..
Czyli jesli mam zapotrzebowanie 1700 to musze dodac 1000kcal zeby nie schudnac ani nie przytyc? Mam 176. |
|
|
|
#1770 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Co powiecie o takim jad³ospisie na R?
¶: owsianka na mleku z jab³kiem, orzechami w³oskimi i syropem klonowym II¶: 2 tosty z chleba pe³noziarnistego z twarogiem, awokado i pieprzem o: kasza gryczana w sosie pomidorowym (uduszone na ³y¿eczce oliwy pomidory) z wbitym jajkiem i pra¿onymi pestkami s³onecznika p: jogurt naturalny z siemieniem lnianym i suszonymi jagodami goji k: ³oso¶ wêdzony z p³atkami migda³ów i podduszonym szpinakiem I jak? Jestem chêtna na wszelkie uwagi. Dodam tylko, ¿e poæwiczy³abym - orbitrek 40 minut do tego. Ma³o chyba nie powinno byæ? Staram siê, ¿eby 1700 kcal by³o.
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:51.

105 --> 102,4