![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Miód i kozieradka :)
Witam Was!
![]() Troszkę tematów o domowej odżywce z miodu znalazłam, ale nie odpowiedź na moje pytanie. Mianowicie: jak często można go nakładać na włosy? Ja na razie stosuję go tak, że mniej więcej jedną łyżkę miodu akacjowego dodaję do soku z cytryny i dolewam do tego jeszcze wodę, żeby dało się to nałożyć na głowę. Czasem też rozpuszczam w tym sól morską. Na moje włosy działa to genialnie. Są miękkie, sprawiają wrażenie dużo zdrowszych, pięknie się układają. A najbardziej podoba mi się chyba to, że są grubsze, choć przecież tą swoją odżywkę spłukuję i to dokładnie. Ale boję się je zniszczyć zbyt częstym stosowaniem. Drugie moje pytanie to kozieradka. Ona też mi pogrubia włosy i bardzo fajnie je usztywnia. Naturalnie mam cienkie, suche, lekkie włosy, które się puszą i bardzo elektryzują. Nie chcę jednak stosować żadnych odżywek sklepowych, w miarę możliwości (używam tylko jedwabiu, bo ułatwia rozczesywanie). Dlatego kozieradka też mogłaby być dobrą odżywką. Wiem, że wciera się ją w skórę głowy, ale czy można ją stosować na całej długości? Za Chiny nigdzie tego znaleźć nie mogę. PS. Jeżeli jestem marnym poszukiwaczem i przekopywaczem wizażowych zasobów, to ładnie proszę o przekierowanie do odpowiednich miejsc ![]() dziękuję! Edytowane przez VanOlg Czas edycji: 2013-11-05 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miód i kozieradka :)
Cytat:
Z ciekawości zapytam - czemu nie chcesz stosować gotowych odżywek? Być może Twoje włosy potrzebują mało emolientów, ale jednak jakieś przydałoby się co jakiś czas nakładać, a u Ciebie taką rolę pełni tylko jedwab. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A emolienty... przez dłuższy czas (kilka miesięcy) stosowałam olej lniany, do którego ostatnio wracam. W ogóle to jest dziwne, pewnie niezdrowe i nie wiem, z czego wynika, ale myję włosy co jakieś 5 dni. Prawie się nie przetłuszczają. Dopiero 7 dni po myciu widać wyraźnie, że nie były myte długo :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Początek składu odzywki to z reguły emolienty, które zmiękczają, wygładzają i zatrzymują wilgoć, antystatyki, dzięki którym włosy się nie elektryzują, często jakiś nawilżacz. Reszta to emulgatory i regulatory - bo nie da się bez nich stworzyć żadnej odżywki, maski, balsamu, kremu. Konserwanty - gdyby ich tam nie było, kosmetyk nie nadawałby się do użytku szybko po otwarciu, już nie mówiąc o tym, że nie mógłby stać w sklepie na półce, tylko w lodówce. Gdyby producenci zrezygnowali z konserwantów, to właściwie nie mieliby czego produkować, chyba że na indywidualne zamówienia. No i przy okazji mieliby masę skarg na zepsute produkty - kto by chciał kupować coś, co musi zużyć w 3 tygodnie? Moim zdaniem robisz błąd rezygnując z gotowych produktów. Sama miałam kiedyś taki okres zachłyśnięcia się "naturą", ale szybko mi przeszło, bo kondycja moich włosów pogarszała się zamiast poprawiać. Półprodukty i domowe specyfiki można stosować jako dodatki, ale nie kojarzę tu nikogo, kto całkiem zrezygnował z drogeryjnej pielęgnacji i wyszło mu to na dobre. A jeśli masz mocne eko nastawienie, to może poszukaj organicznych i certyfikowanych kosmetyków, tylko tu trzeba się przygotować na większe wydatki. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dzięki, uspokoiłaś mnie z tym przetłuszczaniem się.
A co do eko ![]() ![]() Za to jedną informację mam pewną: da się stworzyć kremy i odżywki bez żadnych "podejrzanych" (nie wiem, jakiego, bardziej odpowiedniego słowa użyć :P) składników. Jest np książka Stephanie Faber, w której jest wiele przepisów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie jakiego "jedwabiu" używasz?
Co do strachu przed drogeryjnymi produktami to nie wszystkich musisz się bać, wystarczy sprawdzać składy, nie musisz znać wszystkich na pamięć ale podstawowa wiedza w zupełności wystarcza.
Włoski rośnijcie szybciej... ![]() Pasmo kontrolne: 50/Ciach! 4cm .. a miało być 2! ![]() ![]() Black Witch is only one ! ![]() 07.11. 13 Akcja włosomaniaczek: Mania masowania Na blogu Anwen ![]() http://www.anwen.pl/2013/11/akcja-wo...masowania.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Używałam takiego 15 ml Biosilka, który kupiłam tak trochę "na gwałt" :P Przydałoby się coś działającego podobnie, co by ułatwiało rozczesywanie i łagodnie wygładzało. Znalazłam gdzieś w necie jedwab, którego skład był taki:
INCI:Glicerin, Aqua, Hydrolized Silk Extract Ale z wysyłką byłoby dwa razy drożej, co jest niezbyt opłacalne. Poza tym, nie wiem, czy jedwab dodaje włosom zdrowia, czy tylko poprawia ich wygląd? Może źle szukałam, ale na to pytanie też nie znalazłam odpowiedzi, albo znalazłam sprzeczne. Tego samego nie dowiedziałam się o keratynie. Widzę, że temat przekształcił się w "Czy rezygnować ze sklepowych produktów?" ![]() Edytowane przez VanOlg Czas edycji: 2013-11-06 o 20:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja droga Biosilk to Ty wyrzuć... Nie używaj go bo zawiera alkohol i wysusza Ci włosy, to zabójca dla końcówek. Skład Jedwabiu który podałaś to faktycznie "jedwab", odżywi włosy ale ich nie zabezpieczy... a bardzo ważne jest zabezpieczenie końcówek dlatego polecam jakieś serum z silikonami. Ja polecam Ci niedrogi i bardzo wydajny "Jedwab w płynie" Green Pharmacy. Mimo że nie zawiera w składzie jedwabiu, zawiera on mnóstwo składników które odżywią, wygładzą i zabezpieczą Twoje włosy, zwłaszcza końcówki. Ułatwia też rozczesywanie. Ale błagam nie używaj Biosilku.
Włoski rośnijcie szybciej... ![]() Pasmo kontrolne: 50/Ciach! 4cm .. a miało być 2! ![]() ![]() Black Witch is only one ! ![]() 07.11. 13 Akcja włosomaniaczek: Mania masowania Na blogu Anwen ![]() http://www.anwen.pl/2013/11/akcja-wo...masowania.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A już w przypadku włosów to jest tym dziwniejsze, że są one martwe, co może im zrobić konserwant w stężeniu np 0,0015% ? Da się, ale czy w produkcji masowej i takiej, która dla większości ludzi nie jest za droga? Poza tym konserwanty dają pewność, że nic się w produkcie nie zalęgnie i że będzie się nadawał do użytku po określonym czasie. Mnie się zdarzyło kupić niedawno żel pod prysznic Urtekram (eko i bardzo słabo zakonserwowany), który się po prostu zwyczajnie zepsuł w połowie opakowania. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Wiem jak trudno jest znalezc milosc. Kiedy znajdziesz kogos, trzeba korzystac z okazji. Nie mozesz tylko siedziec i liczyc na to, ze jutro tu bedzie, bo czasami – bum! Nie ma go. I nie masz nikogo. Hilda, Ugly Betty góra - 23.09.2013 dół i wyciągi - 03.01.2014 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Amsti, dziękuję, nie wiedziałam jak to działa z tym jedwabiem.
![]() Cytat:
Ale ja nie mówię o produkcji masowej, jak już napisałam we wcześniejszym poście. Również dziękuję za informacje o jedwabiu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=VanOlg;43600608]Amsti, dziękuję, nie wiedziałam jak to działa z tym jedwabiem.
![]() Nie ma za co ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Miodu nie stosowałam ale kozieradka to cud. Włosy leciały mi okropnie, były w całym domu, zapychałam nimi odkurzacz! Stosuję kozieradkę z 3 tygodnie i jest znaczna poprawa, nawet mój chłopak zauważa, że nie ma już tych włosów WSZĘDZIE. Także polecam. Stosuję tylko na skórę głowy, na noc, rano zmywam. Zapach średni ale jakoś mnie to nie boli specjalnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem jak trudno jest znalezc milosc. Kiedy znajdziesz kogos, trzeba korzystac z okazji. Nie mozesz tylko siedziec i liczyc na to, ze jutro tu bedzie, bo czasami – bum! Nie ma go. I nie masz nikogo. Hilda, Ugly Betty góra - 23.09.2013 dół i wyciągi - 03.01.2014 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Mój nawet nie narzeka a ludzie chyba nie czują - zapach znika po umyciu. Ale rozumiem, dla jednych cos jest nie do zniesienia, dla innych bez problemu. Jak dla mnie Jantar był też bardzo skuteczny - może spróbuj?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Miód jest super na usta!
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
O, fajnie, muszę spróbować. Ale zabieram się od jakiegoś czasu do kuracji z rzepy, starta na skalp. Tylko co jestem w sklepie to zapominam kupić ;/
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Hej, dziewczyny, nie mogę znaleźć jeszcze jednej informacji o jedwabiu - ani na wizażu, ani w necie. Przekopałam i nic. W wątkach o jedwabiu znalazłam tylko informacje o takich sklepowych jedwabiach, a nie o półproduktach.
Czym się różni naturalny ekstrakt z jedwabiu od hydrolizowanego białka jedwabiu? Tzn chodzi mi o działanie na włosach. Na razie wiem tylko tyle, że jeden jest droższy od drugiego ![]() I czy płynna keratyna poprawia tylko wygląd, czy regeneruje? Ile razy używałam czegokolwiek sklepowego z keratyną działało na mnie super, więc chciałam spróbować kupić ją jako składnik i dodawać do innych rzeczy. A co do kozieradki: tak, u mnie też zapobiega wypadaniu włosów. Po prostu cud, miód i orzeszki ![]() W ogóle chyba odkryłam to, na czym mogłabym w życiu zarabiać. Kiszę się na studiach ścisłych, które robię z braku laku, a tu nagle robienie kosmetyków mnie tak wciąga. Siedziało to we mnie od zawsze, tylko objawiało się tak, że nie mogłam tego zauważyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Podbijam pytanie o jedwabiach, też chciałabym wiedzieć.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
(wyciskany samemu tzn. w sokowirówce) jest bardzo ostry, po nałożenie na skórę głowy - ogień ale tzn. że działa. A działa naprawdę , raz w tygodniu wystarczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Jak tę kozieradkę przygotowujecie, nasiona z zielarskiego czy jest coś gotowego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kupuje mielone na Allegro, jedną łyżeczkę zalewam 3/4 szklanki gorącą wodą, czekam aż wystygnie, potem przecedzam przez szmatkę i przelewam do buteleczki z atomizerem i spryskuje skalp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
W aptece wystarczy kupić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Zamiast buteleczki z atomizerem to polecam strzykawkę bez igły, taką z apteki za kilkanaście groszy. Nie dość, że wiesz dokładnie, ile zużyłaś, to ten smród nie rozpyla się po całym pomieszczeniu. A i o wiele łatwiej aplikować tylko na skórę głowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
ja akurat kozieradkę zaczęłam stosować przez przypadek, bo jestem wielbicielką kiełków i akutar robiłam z kozieradki bo miaąłm nasiona i tą wodą co spłukiwałam nasiona/kiełki wcierałam w skalp
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To hodujesz kozieradkę w domu? ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.