|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Kolejny wątek będzie nosił nazwę: | |||
Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. cz. XII |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Rodzić juz nadchodzi czas - przerażenie jest wśród nas! |
1 | 2,04% |
JEDNE TULĄ JUŻ MALUSZKI, DRUGIE JESZCZE MAJĄ BRZUSZKI |
19 | 38,78% |
1,2,3 do rozpakowanych dołącz TY! |
0 | 0% |
Dzieci w brzuchu, dzieci w wózkach - poczekalni to końcówka! |
7 | 14,29% |
RĘCE SKŁADAM, MODŁY WZNOSZĘ - CHCĘ MIEĆ PORÓD JAK NEMOSEK |
22 | 44,90% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! Mamy XI-XII 2013r.
Kasiula gratulacje!!! Cudny synek!!
![]() Dziewczyny a ja chcę skorzystać z Waszego doświadczenia jako mamuś i mam kilka (może nie do końca mądrych) pytań ![]() 1) Kiedy można sobie pozwolić na odwiedziny w domu po powrocie ze szpitala? Nasi znajomi już co chwila mówią, że wpadną już w przyszłym tygodniu ( a my pewnie w pon lub wtorek ze szpitala wyjdziemy!) i to chyba za wcześnie? ![]() 2) Kiedy należy zabrać się za załatwianie formalności? I od czego zacząć?? Mąż będzie jeździł i załatwiał, a ja obiecałam mu, że dowiem się co i jak żeby nie zwariował ![]() 3) Jeśli chodzi o pielęgnację pępka octeniseptem, to wystarczy psiknąć i po minucie wytrzeć do sucha czy jak? 4) Kiedy można zacząć kłaść dziecko na kilka minut na brzuszku w ciągu dnia? 5) Jeśli dziecko zaśnie na amen podczas cycolenia, to i tak mam je unosić do odbijania? ![]() 6) Jeśli dziecko baaardzo ulewa/wymiotuje już w pierwszych dniach/tygodniach życia to jak sobie z tym radzić? Bo wtedy chyba za wcześnie na zagęszczanie i podawanie kropelek i innych specyfików? To chyba na razie tyle ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4682 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! Mamy XI-XII 2013r.
Hej kobiety, ja po obchodzie, nic sie nie zmienlo, rozwarcie to samo, natomiast bede miala konsultacje ortopedy bo mam rozejscie spojenia lonowego i on stwierdzi w jakim stopniu. czytalam, ze stopien rozejscia decyduje o sposobie rozwiazania ciazy. chodze jak kaczka, wstanie z lozka, czy przwrocenie sie na bok sprawia mi ogromny bol. moze jak rozejscie nie bedzie duze wypuszcza mnie do domu?
![]()
#4683 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() czekam na tą położną i mogłaby przyjechać w końcu bo chcieliśmy wyskoczyć z TŻ na małe zakupy i babcie byśmy z małą zostawili :P
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2013-11-12 o 09:45 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2-zależy co chcesz załatwiać 3-z corka psikalismy i patyczkami do uszu osuszalismy.pepek normalnie moczylismy. Witek miał fiolet, masc i octenisrpt bo przez kaniule odpadl dobrze po miesiącu 4-od razu. Byle nie zaraz po jedzeniu (choć nasz mały czesto wtedy odbija to czego w pionie soe nue udało) 5-nosisz "przerzucone" przez ramie i w wyniku drgan sobie ani odbije. Tak, odbijac. 6-nie pomogę Pepper ja bym odbijala w miarę możliwości. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Beatko a może była wcześniej tylko przez naciagniecie skóry jej nie widziałaś? A teraz kiedy zwiotczala to ja zobaczyłas? Albo po prostu hormony ![]() Alisa ma taką kreskę. Pojawila soe jak miała miesiąc i została do dziś. Pediatra twierdzila ze zejdzie i to efekt moich hormonów. No ale chyba jednak nie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Kyte samych pozytywnych emocji w domu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4685 | |
Zadomowienie
|
Witam z rana!
Cytat:
Gratulacje! Duży chłopak ![]() Chociaż na zdjęciu się nie wydaje taki duży ![]() rusalka, a może Czarnej kup jakieś środki przeciwbólowe u weta? Po co ma się psina męczyć? peppermint, ja będę odbijać po każdym jedzeniu. Jednak zawsze gdzieś tam może powietrze się do brzuszka dostać. Margot zdążyła mi rano napisać PW ze swoim numerem telefonu. Pisałam teraz do niej jak tam się ma, ale na razie nie otrzymałam odpowiedzi. Znaczy się: może rodzi ![]() A ja od wczoraj rozkminiam: kiedy jechać do szpitala. Jako, że chcę rodzić w szpitalu 70 km od domu to muszę mieć jakiś plan ![]() Gorzej ze skurczami. Myślę, że jak będą regularne co 10-15 min to wtedy pojadę, żeby spokojnie zdążyć (tylko regularne tzn ile razy powinny się pojawić?). Gdyby były od razu co 5 czy 7 min to też chyba pojadę tutaj do szpitala na miejscu. No i też to zależy kiedy się zacznie. Czy jak mąż będzie w domu (bo wtedy praktycznie bierzemy torbę w ręce i możemy wyruszać i zaraz na autostradzie jesteśmy) czy będzie w pracy i będę musiała czekać aż dotrze do domu najpierw... Najlepiej to jakby mnie złapało jak będę akurat u rodziców w mieście gdzie chcę rodzić ![]() Jak ja bym chciała znać datę rozpoczęcia porodu ![]() A Miki to wczoraj miała się zgłosić do szpitala po 17 dopiero, więc wczoraj to pewnie tylko podstawowe badania jej zrobili, a dzisiaj mieli wywoływać. Więc może już tulić księżniczkę, ale może jeszcze nie.
![]() |
#4686 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4687 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a co do załatwiania formalnosci to chodzi o... wszystkie, które trzeba - nawet nie wiem... jakieś rejestracje, urzędy i inne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4688 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4689 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2.najpierw idziesz z papierem ze szpitala do usc, masz na to 2 tyg od urodzenia, tylko zalezy gdzie mieszkasz bo lineczka miała jakis konkretny termin zgłoszenia,. USC wysyła papiery o pesel dziecka i w ciagu 2 tyg powinnas odebrać go w urzędzie miasta 3. psikasz sprayem i zaraz osuszasz, 4. zależy jakie dziecko jest duże, ale spokojnie na 2 dzien po wyjsciu powinna byc u ciebie położna środowiskowa i jej sie wszystkiego dopytasz 5. nie karmiłam piersia za bardzo wiec nie pomoge 6.w tym przypadku tylko do pediatry, bo bedzie tracic na masie
![]() ![]() Edytowane przez 89Beatka Czas edycji: 2013-11-12 o 09:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4690 |
Wtajemniczenie
|
weronisiek dziękuję za odpowiedzi
![]() ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- maomami i Beatka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4691 |
Wtajemniczenie
|
co do becikowego, zobacz na stronie urzedu miasta jakie papiery beda ci potrzebne, wpisz becikowe i nazwe miasta powinno sie pojawic wsszystko
#4692 |
Zadomowienie
|
Margot napisała, że jest na przedporodówce, podpięta pod KTG. Wody się sączą, ale skurczy brak.
A ja właśnie dostałam informacje, że wygrałam w konkursie Bobovity ![]() ![]()
#4693 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#4694 |
Rozeznanie
|
Cześć, witamy się po kiepskiej nocy, coś się w ogóle ułożyć nie mogłam, a jak mi się przysnęło to obudził mnie kopniak w żebro od zbulwersowanego dziecia
![]() ![]() domii29 za rozmowę ![]() ![]() peppermint patty fajnie, że się odezwałaś, ![]() A TY sama jak się masz?? ![]() babku ![]() ![]() Mya mój dzieć też tak wypina plecki albo pupkę do głaskania ![]() ![]() Zobaczymy, czy po porodzie będzie nadal skutkowało ![]() Ulotkę pewnie, że możesz skserować ![]() Bratanica słodziutka i te włoski ![]() A i zdrowiej ![]() rusalka12 myślałam o Was w weekend ![]() Dobrze, że psinka już po, oby szybko wróciła do formy ![]() I ![]() ![]() Kasiula, gratulacje dla Ciebie i synusia ![]() Odpoczywajcie oboje, bo wymęczeni jesteście pewnie strasznie ![]() Marcelek słodziak ![]() rybka dobrze, że jesteś ![]() ![]() Margot ![]() Jak to TO, to niech mąż nie zapomni o kuponie lotka ![]() ![]() Antibia ![]() ![]() A gdzie Ci tż uciekł??? Beatka ja taką jasną krechę od pępka w dół miałam od zawsze, w ciąży ściemniała i poszła wyżej ![]() weronisiek zapomniałam, że u Ciebie cc ![]() ![]() ![]() agnieszka ![]() Kociak ale masz rozkminkę niezłą ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4695 | ||||
Wtajemniczenie
|
Właśnie mi kurier przywiózł wkładki laktacyjne z Canpola te do testów z bangli
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
[1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;43675798] U mnie wszystko to samo tylko, że już od 24 dni ![]() Jutro mam o 17 wizytę i powiem o tym spojeniu bo może to tak ma być, ale kości mi strzelają jakby się przesuwały- w 1 ciąży brzuch miałam większy, przytyłam więcej a nie miałam problemu z miednicą. Noc była kiepska, obudziłam się o 4.30 i nie spałam do 7, potem dziadek zabrał Olę i pospałam do 8.30. Mój mąż, który raczej bagatelizuje takie rzeczy, wczoraj spojrzał na moją bliznę po cc i powiedział "nie dotykaj jej! Nie chodź, nic nie podnoś! Ona jest strasznie sina!". Ech... jest i zaczęła mnie szarpać, tak jak od razu po cesarce... Jestem bardzo ciekawa co się stanie jeśli do terminu nic się nie zacznie- wolałabym nie jechać z domu do szpitala w momencie jakiejś "awarii" blizny...[/QUOTE] Dobrze, że jutro się z lekarką widzisz, ciekawe co powie ![]() Nie zazdroszczę Wam tych wszystkich dolegliwości, to musi być bardzo męczące. Cytat:
Cytat:
![]() Ja mam do szpital jakieś 25 km na szczęście ![]()
![]() |
#4696 |
Wtajemniczenie
|
wprawdzie szlak już przetarty ale okresowo teraz u mnie i to porządnie
#4697 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4698 |
Zakorzenienie
|
Mamusie, a brała ktorąś macierzyńskie roczne 80%? na jakiej zasadzie się je składa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4699 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratulacje ![]() ![]() ![]() Ale biedaczek wymęczony porodem ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4700 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Lecę do fryzjera to się odstresuję ![]() Mya, ja będę brała 80%. Mi kadrowa powiedziała, że wystarczy, że złożę od razu wniosek o macierzyńskie, dodatkowe macierzyńskie i rodzicielskie i wtedy oni będą wypłacać od początku 80%.
06.12.2013 - Iga 20.06.2016 - Olek Edytowane przez Kociak85 Czas edycji: 2013-11-12 o 10:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4701 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4702 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Do tego dołączyłam zaświadczenie od lekarza o przewidywanej dacie porodu/trzeba donieść akt urodzenia/ i zaświadczenie męża, że nie będzie korzystał w tym czasie z urlopu mi przysługującego. I tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4703 |
Rozeznanie
|
Sorento tż bedzie w srode i czwartek zajmował sie Jarmarkiem świątecznymu nas we Wro i niestety nie moze z tego zrezygnować ( zreszta nie zebym była pazerna ale dobra kase za to dostanie) i w środe ma byc od rana do nocy a w czwartek po południu tez do nocy. powiedział że jakbym juz urodziła to ok ale jak bede w trakcie to nie ma takiej siły żeby on tam był...ale tez go kontrakt trzyma dlatego zaciskam nogi
![]() wogole to powiem tak- PIZGA....normalnie Piotrka zaprowadziłam do szkoły i myslałam zemi rece uszy odpadna...kurtke mam cienka w grubsza sie nie mieszcze a jak bluzezarzuce to juz w ta cienka kurtke nie wejde;/ nie lubie zimy...nie lubie listopada;/ |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4704 | |
Przyczajenie
|
Wreszcie udało mi się nadrobić. Zaginęłam na weekend, ale jeszcze nie rodzę
![]() Cytat:
![]() Kabriela, Kyte, Zwariowane-serduszko Również gratuluję ![]() Margot ![]() U nas cisza i spokój. Chociaż po wczorajszej kolacji-niespodziance pół nocy umierałam przez brzuch ![]() Próbuję się zebrać w sobie, żeby zamówić resztę kosmetycznej wyprawki dla dziecka i kilka rzeczy dla mnie i coś nie potrafię się zdecydować na nic. Chyba poczekam aż tż wróci z pracy, bo nigdy tego nie ogarnę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4705 |
Rozeznanie
|
[1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;43677232]Ja złożyłam wniosek- ale mam własną firmę więc robiłam to sama. Podejrzewam, że jak się pracuje na etacie to jest podobnie- u mnie złożyłam wniosek o urlop w wymiarze 20 tyg. + dodatkowe 6 tyg. + 26 tyg. rodzicielskiego i dopisałam, że wybieram wypłatę świadczeń w wysokości 80% przez cały okres urlopu.
Do tego dołączyłam zaświadczenie od lekarza o przewidywanej dacie porodu/trzeba donieść akt urodzenia/ i zaświadczenie męża, że nie będzie korzystał w tym czasie z urlopu mi przysługującego. I tyle.[/QUOTE] o właśnie...no bo ja juz po terminie jestem, l4 skonczyło mi sie w sobote, kadrowa mi sapie ze do 2 tyg od porodu mam czas na zlozenie wniosku, no ale wtedy mi kasy nie wypłacą za listopad w grudniu tylko pewnie poznieji tez nie wiem jak to ugryźć |
![]() ![]() |
![]() |
#4706 |
Raczkowanie
|
Cześć mamusie
![]() Zabieram sie za nadrabianie, ale chciałam tak na szybciocha zapytać, ciśnienie 150/100 to chyba trochę za dużo prawda, cały weeekend miałam 140/99 a wczoraj i dzisiaj juz po 150/100, napisałam do mojej lekarki, ale chyba robi CC, czekam aż mi odpisze. Martwie się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4707 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() widać, że zmęczony, ale słodziutki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a dla Ciebie Kociak GRATULACJE ![]() Jejku myślałam, że do końca ciąży nie będę miała już takiej cudownej nocy. Przespałam całą od północy, z przerwą na siku ok 7 i dospałam do wpół do 11. Coś czuję, że będzie psikus i jak pójdę do lekarza to skurcze nie żadne nie będą pisały i nie weźmie mnie do rodzenia, chociaż ciekawe jak tam nasze łożysko i poziom wód. |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4708 |
Rozeznanie
|
Antibia86 Pewnie, kasa zawsze się przyda
![]() Zaciskaj nogi, zaciskaj ![]() Zawsze lubiłam te świąteczne jarmarki w Krakowie ![]() ![]() Idari ej, ja też tak mam dziś z zamawianiem ![]() ![]()
#4709 |
Rozeznanie
|
Witam i na wstępie gratuluję Nemosek ![]() Eluvtus ![]() Kruszynka ![]() Zwariowane-Serduszko ![]() Kyte ![]() Kabriela ![]() 24Kasiula24 ![]() Nanusia76 tak mi przykro. Kochana wiem co przezywasz. Twoj Aniołek razem z moim czuwa nad nami. Jutro minie 4 miesiące jak mój maluszek odszedł... Jak przeczytałam Twoj post to niestety wspomnienia wróciły... Boże dlaczego takie tragedie się zdarzają...
![]() |
#4710 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.